Benny Peiser (UK) pratade på konferensen i Mölndal på temat Political realism: A pragmatic alternative to Net Zero dogmatism
Han menade bland annat att målet Net zero blir alltmer ohållbart och att vi kommer att se en klar förändring i politisk prioritering mot en verklighet. De konservativa kommer att vattna ur målen även om de inte försvinner helt. Han menade också att det kommer att bli stor skillnad i internationell policy om Trump vinner och om COP29 misslyckas.
Kina räknas som utvecklingsland men är inte det längre och säger att de alltid kommer att vara det. Resultatet hittills, USA körs på billig gas och Kina på billigt kol och EU på dyr förnybart vilket bara gynnat dem USA och ffa Kina. Nu vill USA jobba för att Kina inte ska räknas som utvecklingsland. Även EU tänker så och vill att i COP29 ska Kina ska betala till klimatfonderna. Om inte Kina gör det kan det påverka andra länders vilja. G7 vill inte betala om inte Kina gör det och det kommer att blir den stora frågan i COP29. COP29 kommer att bli en kamp om klimatpengar och just så verkar det ha blivit enligt SVT. Benny menade att det kommer att sluta med att man skjuter på pengakriget till nästa COP.
Ja vi får väl se hur det slutar den här gången men nu har Sverige beslutat att fortsätta ge pengar, närmare bestämt 8 miljarder de kommande fyra åren vilket Amanda Lind (MP) tycker är beklämmande. EU måste fylla upp för USA menar hon och jag förmodar att alla tror att USA kommer att dra sig ur överenskommelsen i Paris nu när Trump vann valet.
Mötet hålls i Azerbajdzjan och eftersom man bara får korsa gränsen med flyg just nu har Greta Thunberg valt att bojkotta mötet enligt en intervju med TV4. Istället har hon åkt till grannlandet Georgien och protesterar med några andra utanför Azerbajdzjans ambassad i Tbilisi. Hon verkar ha alla möjliga synpunkter på Azerbajdzjans politik och då inte bara om klimatet.
Kanske kan vi sammanfatta och trösta oss med att både mötet och protesterna mest är tomma ord dock till en stor kostnad.
COP29 är en kamp om klimatpengar. Klimatet är ointressant om inte bidragen ökar.
I en framtid hålls COP-43 , löjets skimmer ligger över mötet.
Atmosfäriskt koldioxid ökar ännu 2 miljondelar årligen.Många har nu börjat inse att den minskande molnigheten och därmed ökad strålning mot haven ligger bakom en stor del av ökningen.
Goda nyheter från Argentina som lämnar COP29
https://sverigesradio.se/artikel/argentina-drar-sig-ur-cop29-daligt-for-motets-legitimitet
Klimatpengar, jaa – imorse tankade jag bilen, drygt 50L 16,49 sek – det var väldigt mycket bättre än 25 sek.
Tror jag skänker mellanskillnaden till rädda barnen.
Skulle man sätta av mellanskillnaden till något vettigt varje gång man tankar – så kan nog ett lägre bensinpris göra världen och plånboken lite bättre…
Sveriges klimatbidrag på 16 miljarder från 2020 – 2027…hamnar antagligen i fickorna på vindkraftbolag och andra stolleprojekt i samma anda.. och blir bara mumma för dom gröna utsugarna.
Det finns en kris i klimatträsket – och det är just det enorma pengaflödet till fel fickor – pengar från skatter och pensionsfonder måste tillmätas större värde och inte bli till föda för gamar.
Riktiga pengar, skapat av folket i förädlingsvärdeskedjan – får inte omvandlas till låtsaspengar – då – blir väst snart bankrutt.
Elon Musk har fått uppdraget att spara 2000 miljarder us – dollar i myndighetsbudgeten – det blir intressant att följa.
Jag såg en siffra för något år sedan på budgeten för våran hav och vattenmyndighet, runt 2 miljarder – sett till värdet i första ledet för landad fisk i svenska vatten på runt 1,5 miljarder – och illa skött fiskeriförvaltning – såå, kanske hav och vattenmyndigheten kan effektiviseras och bantas med ngn miljard?
Ser man till hanteringen av dom stora utsläppen från batterifabriken i Eskilstuna och dess godkännande – där länsstyrelsen och Naturvårdsverket skyllde ifrån sig på bristande resurser och politiskt motiverade beslut – ja, då kanske det är bättre att effektivisera och halvera dessa myndigheter och ändra deras uppdrag – till att gynna, ren luft och biologisk mångfald istället för – att springa politikernas ärenden.
Tänk om Sverige skulle visa resten av världen – hur vi framgångsrikt byggt landet med ren energiproduktion och en framgångsrik utveckling av miljöteknik…sedan 1950 – talet.
Tänk om vi också kunde sluta med att framställa oss som klimatmarodörer i det internationella samarbetet – vi förlöjligar oss själva och ljuger om vårat land och plågar oss själva – trots att vi är en rejäl kolsänka – vi har visat att det går – så länge man låter bli klimatalarmismen som styrelseskick.
Tyvärr inte bara Sverige som håller på med klimatalarmism, trots betydande kolsänkor fortsätter länder som Kanada, Finland, Ryssland, Brasilien och säkert några fler att bejaka klimatalarmismen? Dessa länder bidrar ju inte till de s k ”klimatutsläppen” så varför envisas man att lalla med i klimatkören? Är den globala klimatlobbyn så inflytelserik i hela världen så att även länder som i praktiken inte bidrar väljer att späka sig själva?
Nr 5 Benny
Dom länderna, liksom Sverige- har en elit som berikar sig både på klimatalarmism och den sk gröna omställningen.
OT
Visst är det fantastiskt att vi har en minister i regeringen som är rädd för bananer, precis som om det inte fanns reella hot att oroa sig för.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) uppger sig lida av en paralyserande rädsla – för bananer. För att undvika att ministern utsätts för obehag måste alla utrymmen hon besöker vara noggrant ”säkra” och fria från bananer.
Det är alltså personer av denna typ som är med och styr Sverige. Man frågar sig vad de andra ministrarna hyser en paralyserande rädsla för. Kan det vara äpplen, päron eller kanske jordgubbar..? Med detta i åtanke så är det ju fullt förklarligt varför samtliga riksdagsledamöter är rädda för klimatet…
Direkt från COP 29
https://www.youtube.com/watch?v=SSh-Gt7AAAE
Igen ifrågasätter narrativet där!
Lite som ett kyrkomöte 😉
Protesterna mest är tomma ord dock till en stor kostnad skriver du. Där har du helt rätt.
#4 magnus
du verkar inte riktigt klok. tror du verkligen att dagens politiker kan sätta till en kommission som kan tänkas spara både på statens organisationer och deras politik- det gäller inte bara fiskeriförvaltningen utan alla statliga myndigheter där dom anställda i sakta mak går runt med sitt kaffe. som exempel har jag en överläkare som släkting som säger det att när en äldre patient skall skrivas ut så skall ett antal myndigheter vara med på ett möte där man beskriver vad som skall hända med patienten. jag orkade inte lyssna på eländet. visst har du rätt när du säger att staten kan effektiviseras under förutsättning att handläggarna fortfarande kan läsa. själv vet jag som konsult att staten kan åtminstone göra sig av med 20-30% av handläggare och verksamhet. men nu får ju politikerna ytterligare 3000 kr i lön vilket naturligtvis minskar deras trovärdighet
Nr 11 iah
Helt riktigt! Det brukar sägas att det går 4 handläggare på varje yrkesfiskare.
Det är rätt absurt.
#7 tompas Nu har jag varit på ett antal kommunala möten med Paulina Brandberg. Aldrig hörde jag henne kommentera bananerna som serverades. Trots att hon är Liberal så var hon artig, trevlig och diskuterade med mig som är SD:are. Inget snack om bananer. Kan hon ha hittat på alltihop?
https://www.dn.se/ekonomi/forskaren-tva-barn-ar-den-magiska-gransen/
Det födds för få barn i Sverige. En orsak är bristande framtidstro inte minst det vansinniga klimathotandet. Otroliga skador det ställer till med. Att det föds för få barn kommer så småningom bli ett enormt problem för länder med låga födelsetal.
Ulf #13
förr eller senare måste antalet mnniskor på jorden minska. Då kommer hela världen att få det problem som en del asiatiska länder länge brottats med — en åldraande befolkning. Det är vad national(?)-ekonomerna borde fundera på.
Ulf, det är nog för att man använder bananer i stället som det föds så få barn? Kanske därför som Paulina Brandberg utvecklat banan-fobi? Angående en åldrande befolkning så kommer väl den tekniska utvecklingen på robot-området lösa problemet sedan om gamlingarna nöjer sig med en robotassistent låter jag vara osagt! Inom industrin är robotisering och automation redan långt gången.
Det är verkligen besynnerligt, ingen vet hur den gröna omställningen skall gå till, varken tekniskt eller ekonomiskt – men alla länder säger att dom vill ta ledartröjan – senast idag var det Storbritannien som lät meddela detta..samtidigt som dom förbjöd nya kolgruvor.
Det är kaos och spruckna kalkyler och ett vetenskapligt haveri – och det där vill alla leda.
Volvo säger det bra idag – det är motigt i den gröna omställningen och kunderna vet inte om vilka kostnader dom kommer att få, eller om infrastrukturen kommer att finnas på plats…man kan nog lägga till att kunderna inte heller vet hur väl tekniken kommer att fungera – kommer lastbilen att fungera i minus 40..?
Tänk att sälja ofärdig teknik i stor skala, där ingen vet utfallet för tekniken eller ekonomin – oj,oj sicken misär..tufft för Volvo.
Tack Lena för ”hälsningen” från konferensen i Mölndal och Peisers föreläsning,
tompas #7
Kan vara genetiskt betingat, kan ha med medfödd rädsla för vegetarisk mat att göra, känner några med den fobin, kanske lte svårt att erkänna om man är politiker idag.
Det kunde vara värre.
Tycker att den här är ganska kul:
https://wattsupwiththat.com/2024/11/13/experts-warn-adjective-climate-crisis-could-lead-to-dramatic-outcome-by-year/
Man kan klistra in artikeln i ChatGPT och få den översatt. Går därefter utmärkt att skriva valfria alarmistiska artiklar till COP 29 på svenska.
Är väl ungefär så det fungerar, antar jag.
Magnus B #16,
Att det gröna lurendrejeriet fortgår i Europa beror väl på att näringslivets topp, journalistkåren och politikerna fortfarande tror på myterna om att ”alla” satsar på gröna näringar och att vinsterna kommer snart.. Den myten prånglas ut gång på gång. I själva verket går nästan alla sådana satsningar med stora förluster. Jag läste idag att UK nu har en fjärde havsbaserad vindkraftspark som måste subventioneras med över en miljard pund:
”The Beatrice Offshore Windfarm has become the fourth windfarm to have received more than £1 billion in subsidy payments. The landmark was reached in just its seventh year of operation, suggesting that it could reach £2 billion over the course of its subsidy agreement.”
Den andra myten som dessa grupper köpt är att om vi inte går över till elbilar, batterier, vätgas, fossilfritt stål, vindkraft och solceller genast så kommer vi att drabbas av hiskeliga kostnader …. i framtiden.
” Nu vill USA jobba för att Kina inte ska räknas som utvecklingsland. Även EU tänker så och vill att i COP29 ska Kina ska betala till klimatfonderna. Om inte Kina gör det kan det påverka andra länders vilja. G7 vill inte betala om inte Kina gör det och det kommer att blir den stora frågan i COP29. ”
Så långt kom jag: Inga problem, Sverige går före och täcker upp…
Nu läser jag vidare:)
OT: 85 miljoner för ett dagis som inte funkar
Tro f*n att eu avsatt 1000 miljarder euro för vätgas….men det lär inte funka…
https://skattebetalarna.se/85-miljoner-for-ett-vatgasdagis-utan-funktion/
Hoppas verkligen inte att det blir en babyboom på den förskolan…
OT2: Att de ska behöva ha ai för att komma fram till att ”Detta fenomen kan skapa stora utmaningar för energiförsörjningen, särskilt under vintern då både energibehovet är högt och tillgången på förnybar energi är begränsad.”
Åfan…men utmaningar? Skulle kalla det katastrofer….
”Dunkelflaute är ett tyskt begrepp som bokstavligen betyder ”mörkerstiltje” ( dunkel= mörk, flaute= stiltje). Begreppet beskriver en period med både svag vind och lite sol, vilket leder till låg produktion av förnybar energi från vind- och solkraftverk. Detta fenomen kan skapa stora utmaningar för energiförsörjningen, särskilt under vintern då både energibehovet är högt och tillgången på förnybar energi är begränsad. Källa: GPT 4″
https://www.tn.se/naringsliv/40033/elprisskillnaderna-fortsatter-nu-kommer-nasta-small/
Berra #23
Det är ju ändå en moderering jämfört med den första rubriken för några dar sen som sa nåt i stil med att Forsmark 3 reaktorn stängdes ner pga sprickbildning, läste man sen vidare då så framgick det att sprickbildningen rörde turbinerna, en viss skillnad., men varför alltid dessa katastrofrubriker?
Berra #22
Ja, det hela är ju lite svårt att greppa.
Hela anläggningen med förskola klassas säkerhetsmässigt som en processindustri läste jag. Men det har alla inblandade stjärnor kommit på efteråt.
Personligen lutar jag åt att hållbarhetsstrateger är förklädda ailiens. Men det finns väl flera andra också rimliga scenario.