Breaking News – Klimatupplysningen på klimatmöte med fransk minister

Klimatupplysningen fick för ett par veckor sedan en inbjudan att träffa Frankrikes miljöminister Brune Poirson. Vi tackade ja och Klimatupplysningen representerades av professor Peter Stilbs och ordförande i Stockholmsinitiativet Per Welander. För information är Stockholmsinitiativet den förening som äger bloggen Klimatupplysningen.se.  Av säkerhetsskäl höll vi mötet hemligt fram till det ägt rum.

Brune_Poirson_1_large

 Per Welander, Brune Poirson och Peter Stilbs på klimatmötet

Ett förtydligande. Brune Poirson är ”Ministre de la Transition Écologique et Solidaire” vilket inte exakt betyder miljöminister. Hon är också statssekreterare under ordinarie miljöministern ”secrétaire d’État auprès du ministre d’État” men en egen minister enligt ovan. Komplicerat ja – men så ser det ut i Frankrike.

Mme Poirson är född i Washington D.C. och pratar perfekt engelska. Hon är mycket välutbildad och har studerat på London School of Economics och Harvard Kennedy School of Government.

Brune_poirson_5

Mme Brune Poirson

De två största bloggarna inom klimat och miljö – Klimatupplysningen och Supermiljöbloggen – var inbjudna till mötet. Själva mötet gick till så att vi fick ställa frågor till ministern. Inga frågor var ställda i förväg utan allt var improviserat. Hon beskrev först Frankrikes roll i övergången till ett fossilfritt samhälle. Svensk och internationell press var där. Representanter från Le Figaro ställde ett antal frågor till oss från Klimatupplysningen. Säpo var där med folk för att bevaka det hela. Kan vi förstå då en fransk minister är ett hett mål för terrorister. Sen fanns det personal från franska ambassaden i Sverige.

Brune_Poirson_9_large

Per Welander och Peter Stilbs ställer frågor till minister Mme Brune Poirson

Vi från Klimatupplysningen frågade ministern om vad extra mötet i december i Paris gick ut på. Vad är agendan? Vilka är inbjudna? Vad är målet?

Mme Poirson svarade att mötet den 12:e december är ett extra möte utanför FN:s COP-möten för att fira tvåårsdagen av Parisöverenskommelsen. En ”climate summit”. Initiativet kommer från president Macron som också kommer att deltaga. Representanter från länders regeringar är inbjudna. Från Sverige kommer Isabella Lövin. Förutom regeringsrepresentanter kommer stora banker och försäkringsbolag att bjudas in.

Klimatupplysningen kommer att följa extramötet på bloggen i december – vår anm.

Vi ställde också en fråga till Mme Poirson om Frankrike tog några kontakter med Ryssland med anledning av att Ryssland inte ratificerat Parisöverenskommelsen. Svaret från ministern blev att några extra åtgärder inte vidtagits . Man får ”hoppas” att Ryssland senare ratificerar överenskommelsen.

Mötet innebar ett trendbrott som vi kommer att få se mer av framöver. I Sverige kämpar gammelmedia med fallande upplagor medan bloggar och alternativ media växer starkt. I specialområdet klimat finns det nästan inga journalister med naturvetenskaplig bakgrund kvar. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har helt enkelt för låg kvalitet inom området klimat. Speciellt Svenska Dagbladet är oerhört ensidiga och spottar ut sig mycket politiskt korrekt skräp inom klimatområdet. Ett annat stort problem är att gammelmedia har lierat sig med makten. Den kritiska granskningen av makthavarna har till stor del upphört.

De läsare som är intresserade av klimat har helt enkelt flyttat över till bloggar för att få bästa informationen. Detta gäller både klimatalarmister och klimathotskeptiker. Det finns naturligtvis bra och dåliga klimatbloggar. Men de bloggar som är bra är långt bättre än gammelmedias artiklar.

Macron

President Emmanuel Macron

Frankrike med dess nya regering under Macron har ett ungt lag som förstår detta. Därför tog Brune Poirson mycket lovvärda initiativet att bjuda in de två största bloggarna direkt. Mme Brune Poirson är en mycket skärpt och högutbildad minister som – i våra ögon – får svenska ministrar att framstå som bolibompaministrar, ingen nämnd, ingen glömd.

fransk_flagga

Vi på Klimatupplysningen.se tackar för det trevliga och givande mötet med minister Brune Poirson.

 /Per Welander och Peter Stilbs

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Vilka nyheter!
  Och, vilket intressant initiativ från deras sida att vilja möta representanter för en klimathotsskeptisk blogg som hållit i alla år.
  Och, att ni dessutom är inbjudna till mötet i Paris 12 dec., detta kan man kalla nya friska vindar.
  Och, Tack för att ni representerar oss! Tryggt!

 2. Ann lh: Någon inbjudan till mötet den 12 dec har vi inte fått (ännu). Vi skrev att vi kommer att följa mötet (på bloggen) så det blev nog ett missförstånd. Jag har uppdaterat texten för att undvika mer missförstånd.

 3. Labbibia

  Vilket erkännande!
  Välförtjänt, men kanske ändå en överraskning?
  Fortsätt ert arbete för klimatupplysning och sunt förnuft, ni behövs mer än någonsin i dessa dagar av desinformation och Fake News.

 4. Lasse

  **Kommentar modererad. Utanför ämnet**

  Rysslands roll för klimatet är väl att likt USA se till så kol ersätts med gas. Något Bollibumpasamlingen ogillar!

 5. Jan Suhr

  Ställde ni inga fler frågor?

  Vad sa Supermiljöbloggen?

 6. Sören G

  Svensk press var alltså där. Men de låtsas förstås inte om att ni var inbbjudna? – Har ni sett om Le Figaro har skrivit något om det?

 7. Svempa

  Trevligt att KU fick denna inbjudan . Varför var hon i Sverige och vad vilken tror ni den reella bevekelsegrunden var till att ni fick denna inbjudan?

 8. Lasse

  Försöker igen:
  Gammelmedia attackerar det de kallar klimatskeptiker i en ledare i Expressen.
  Gammelmedia lyfter fram en politiker som kopplas ihop med klimatskeptisism och som gjort en alternativ karriär parallellt med Bollibumpa i SVT.
  Han är dessutom placerad nära Paris inom en av Frankrike hyllad organisation EU.
  Samt skriver såhär:
  ”Den plan som finns inom unionen för hur klimatåtagandet från Parismötet ska genomföras bör Sverige följa. Målet för reducering av utsläpp av klimatgaser från transportsektorn bör ligga kring det europeiska genomsnittet. Det lokala 2030-mål som lanserats i Sverige kan i en europeisk kontext inte uppfattas som seriöst.”
  Min represetant i EU!

 9. Sören G

  Med en okunnig journalistkår (vars uppgift är att granska makten) och en okunnig politikerkår kan det bara gå åt H-e med Sverige. – Bolobompaministar – passande namn.

 10. Jan Suhr 5#: Vad Supermiljöbloggen frågade om kommer säkert på deras blogg. En artikel är oftast en komprimerad variant av det som sades på mötet. Inte ordagrant. Vi har valt att ta med detta i dagens artikel.

 11. Svempa #7: Det finns säkert flera skäl till att ministern var i Sverige. Men vi vet inte säkert och vill inte spekulera.

  I artikeln står din svaret på din andra fråga. Vi var inbjudna för att vi är en av de två största bloggarna inom områden klimat. Når flest läsare. Om vi är störst eller tvåa kan diskuteras, beror på hur man definierar och avgränsar.

 12. Peter F

  ** Kommentar borttagen. Utanför ämnet. **

  **Moderatorn får be de som kommenterar att hålla sig till ämnet enligt kommentarsreglerna. Likaså ska reglerna inte debatteras här utan skicka mail till Klimatupplysningen. På lördagar finns en öppen tråd då är det friare att publicera diverse**

 13. Lasse

  Jag blev intresserad av supermiljöbloggen-som också deltog på er möte.
  Var de bekväma med er närvaro?

  På deras hemsida så kommenteras inget om mötet-däremot finns det en flik med dumheter.
  Där finns det mycket att kommentera! Bla en uppenbar motvilja mot all kommunikation i media!

 14. Sören G #6: Har inte sett något i svensk press. Å andra sidan följer jag inte dem. Huruvida Le Figaro skrivit något vet jag inte. Läser den inte. Ibland kan det dröja några dagar innan artikeln kommer ut. Men om någon av läsarna sett något så tipsa gärna.

 15. Peter Stilbs

  #13 – det var två yngre (jämfört med oss) damer. De var allmänt trevliga, men vi utbytte inte så många ord. De kom strax innan mötet började, och det var en hel del andra vi talade med. Jag har under åren stött på många sådana debattmotståndare och liknande. Men det finns också en annan fraktion, som är allt annat än sympatiska.

 16. Lasse #13: Supermiljöbloggens representanter var trevliga och vi hälsade på varandra. Vad de innerst tyckte är ointressant. De ställde vettiga frågor till ministern och det kommer nog på deras blogg.

  Vi träffas på ett civiliserat sätt. Det gäller att skilja på person och åsikter.

 17. ThomasJ

  Grattis – bra jobbat ! 🙂

  Mvh/TJ

 18. latoba

  Vilka svenska tidningar hade representanter på mötet? SvD, DN ? Var SVT och SR där?

 19. Svempa

  #11 Per W.
  Hade det varit en svensk minister så vore ett steg av detta slag naturligt och det är mycket märkligt att det inte tas. Men nu var det ju en fransk regeringsrepresentant som så att säga inte skulle behöva gå över ån efter vatten. Men om det är en ambition att pejla opinionsläget i andra europeiska länder är det intressant och lovvärt. Machron har ju i och för sig profilerat sig rätt hårt i klimatfrågan, inte minst när Trump annonserade att USA skall dra sig ur Parisöverenskommelsen, men samtidigt anar man att han är mer taktiker än ideologisk i denna fråga som i andra. Då är det bra att få en känsla för opinionsläget bortom alla högstämda politiska floskler.

 20. Latoba #18: Svd tror jag var där. Såg inte Svt eller SR. De som pratade med oss var Le Figaro. Men det är inte lätt att ha koll då pressen satt bredvid tysta ”på läktaren”. De introducerade sig inte.

 21. Ingemar Nordin

  Per och Peter,

  Tack för denna rapport! Att KU blir inbjuden till samtal är ett stort steg framåt. Skall man samtala om klimatet och energipolitik så är det ju egentligen ganska självklart att man söker sig till sakkunskapen!

  Nämndes det förresten något om våra länders energipolitik? Både Sverige och Frankrike har ju hittills haft låga utsläpp av koldioxid. Båda länderna verkar vara på väg att ersätta kärnkraften med vindsnurror.

 22. Håkan Bergman

  Hon passade naturligtvis på att träffa andra också, och där var det den vanliga snömosen enligt regeringens beskrivning.
  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/10/sverige-och-frankrike-forenar-sina-krafter-for-ett-snabbt-genomforande-av-parisavtalet/

 23. Lasse

  Varför tror ni Macron sneglar på Svensk klimatpolitik?
  För att den är balanserad eller för att den är extrem?

  https://www.reuters.com/article/us-france-eu-carbon/french-president-macron-says-europe-needs-significantly-higher-carbon-price-idUSKCN1C12H7

 24. Jan-Åke

  Macron har väl dessvärre samma inställning som Obama inom klimat.

 25. Det viktigaste var kanske att det blev ”officiellt” att KU finns och är en av de största bloggarna inom klimat- och miljöområdet.

  (Hade vi bara haft lite pengar också så kunde vi ju ha ett sekretariat och skriva remiss-svar i olika sammanhang : )

 26. Allan Forsling

  Roligt att det är någon som vill ha dialog! Det är ju så vetenskap ska fungera… Bra gjort av er.

 27. Håkan Bergman

  Lasse #23
  ”Upp flyga orden, tanken stilla står. Ord utan tanke himlen aldrig når”
  Problemet med alla såna där drömmar är att det ska krånglas till så monstruöst. Och krånglar man inte till det från början så ordnar EU det, det gäller inte bara energi och miljö. Lägg sen till att spelreglerna kan ändras med ett penndrag efter ett val. Det där passar väl stora företag med staber av jurister och möjligheter att flytta verksamhet, eller dela upp företaget i mindre enheter och på så vis sprida riskerna. Men det är förödande för nyföretagande i många branscher, inte undra på att folk blir knarkhandlare i stället, där finns inga regler och polisen har inte tid med sånt. Nåja, det kanske är så enkla jobb ska förstås.

 28. Bim

  Grattis!!!
  Vad detta kommer att betyda vet vi ju inte ännu, men att bli ditbjuden betyder att ni finns, och att ni är en aktör att räkna med.
  Dessutom, säger ni att Mme Brune Poirson är en mycket skärpt, kunnig och välutbildadperson, det är ju en extra puff i rätt riktning. Hon måste ju innerst inne bli förfärad när hon lyssnar på Isabella Lövin eller andra vetenskapligt okunnigas floskler.
  Att det finns tunga politiska skäl att undvika ett katastrofalt nederlag, angående den nu förda klimatpolitiken, är ju ganska självklart. Mängder av ytterst välbetalda floskelmaskiner misster ju sina jobb och de flesta partiledare och statsministrar får ju stå i skamvrån.
  Det är en tung uppgift att få ordning på detta. Å andra sidan finns det massor att tjäna på att få stopp på de flesta stolliga klimatåtgärder.
  Grattis igen, verkligen roligt, ni borde få del av alla de bortslösade pengar som en massa galningar som springer runt och skrämmer folk med klimathot får från våra skattepengar. Det vore ju demokratiskt.

 29. Lasse

  Ett annat möte som sker:
  http://www.klimatsamverkanskane.se/nyheter/traffa-fns-klimatpanel-25-oktober-i-malmo
  IPCC skall skriva ny text om 1,5 gradersmålet.

  SMHI är med vilket garanterar Alarmism!

 30. Ingemar Nordin

  Lasse #29,

  ”Därför anordnar Malmö Högskola och Klimatsamverkan Skåne ett panelsamtal om hur vi anpassar oss till klimatförändringarna med vetenskapen som grund”

  Men så kommer avslöjandet: ” Vi får lyssna till forskare från IPCC och SMHI samt på representant från en svårt drabbad men hårt arbetande skånsk kommun.”

  SMHI och en skånsk kommun som påstår sig ha drabbats av klimatförändringen? Där försvann den ”vetenskapliga grunden” all världens väg!

 31. jensen

  Dagens Sydsvenska:

  2 helsidor med skrämselartiklar.
  SMHI´s prognos 2008 för Skåne: Havsnivån framtill 2100 stiger 66 cm
  SMHI´s prognos idag : uppjusterad med ytterligare 30 cm

  Sålunda nivåstigningstakt : 12 mm/år.
  Stackars Malmö kommunalpolitiker.
  SMHI är tydligen inte rädda om sitt anseende.

 32. Ingemar Nordin

  Tyvärr är inte Supermiljöbloggen särskilt intresserad av öppen debatt och andra åsikter än sina egna. Här berättar Sture Åström om hur en av deras skribenter angriper honom och Aftonbladet för att de gett honom plats till en replik.

  http://klimatsans.com/2017/08/20/supermiljobloggen-visar-sin-totalitara-grundsyn/

 33. Thomas P

  Å andra sidan portades jag snabbt på Stures blogg när jag kom med fakta som inte passade honom, så det jämnar väl ut sig.

 34. Daniel Wiklund

  Ödmjukhet är ju inte Thomas P-s bästa gren.

 35. Ingemar Nordin

  I klimataktivismens arsenal ingår lite olika taktiker gentemot meningsmotståndare:

  – Angrip din motståndares svagaste argument, eller ovidkommande detaljer
  – Ignorera din motståndare, vägra tala med honom/henne
  – Skriv hatinlägg mot din motståndare och låt personangreppen hagla
  – Angrip de media som ger din motståndare en ”plattform”
  – Skriv brev till din motståndares arbetsgivare och ljug ihop de hemskaste historier
  – Dra din motståndare inför domstol

  Men vad du än gör: Försök aldrig att diskutera sakligt med din motståndare.

 36. T. Norling

  Thomas P #33
  Om jag läste rätt blev du portad pga av ett oseriöst personangrepp. Det hade ingenting med ”fakta” att göra.

 37. Guy

  Thomas P # 33

  Skall jag ta det som att du anser det korrekt att göra som supermiljöbloggen i och med att du tycker att det är normalt att bli portad?
  Visserligen har du ingen åsikt om supermiljöbloggen utan gräver fram en sak du tycker är lika. Kan du relatera incidenten så vi får jämföra.

 38. Johan M

  Grattis. Bra jobbat!

 39. Thomas P

  Guy #37 Faktum är att jag skrev en kommentar på supermiljöbloggen där jag påpekade att det hade varit bättre om de bemött artikeln i sak, eller i alla fall förklarat vad i den som gjorde dem så upprörda. Den kommentaren togs också bort.

  Sen är det upp till bloggägare att välja sin policy för kommentarer. Sture och supermiljöbloggen har båda två all rätt att välja att bara behålla kommentarer som stryker dem medhårs.

  ** Kommentar Modererad **

 40. Thomas P

  Norlin #36 Här har du sista tråden jag fick skriva i. Ni får väl själva bedöma om det var ett personangrepp som gjorde att jag vart portad:
  http://klimatsans.com/2017/06/29/solen-aviserar-kallare-klimat/

 41. Fredrik

  Kul, grattis! Ett steg framåt för den fria debatten och för vetenskapen!

 42. Nu avslutar vi diskussionen om policyn för Sture/Klimatsans och Supermiljöbloggen. Börjar komma för mycket utanför ämnet. Sen har Thomas Palm rätt i att varje blogg får sätta upp sina regler. Passar det inte är det bara att hålla sig borta.

 43. mängan

  Bra gjort av er båda och vilken skönhet!

 44. John Silver

  ** Kommentar borttagen av moderator. Trams. **

 45. Guy

  Thomas P, du har rätt i att portningsorsaken verkar vara påhittad. Rätta orsaken är nog arbetsmängden, som dom sa.

  Ber om ursäkt Per. Läste Thomas länk och ansåg mej måsta svara. Slutar här 🙂

 46. Roland

  Intressant läsning bra jobbat Per Welander och Peter Stilbs!!

  Hoppas att det sänds youtube live eller på någon web tv. Skulle vara intressant att följa mötet den 12:e december. Men det ser ut att vara i flera dagar! Men den 13-14 december så är de då expertmöte för EFDB (IPCC/IEA) på data. Programmet finns på länken
  http://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/meeting/meeting.html

 47. T. Norling

  Thomas P
  Sannolikt är det är sådana här oseriösa påståenden Sture inte vill se i sin blogg.
  ” Här i Sverige har vi t ex Hans Jelbring som avskräckande exempel.”

  ** Vi skulle avsluta kommentarer om Sture + Supermiljöbloggens policy. Ytterligare kommentarer i denna fråga raderas direkt/Moderator **

 48. Det kan kanske papekas att den franske ”miljöministern” heter Nicolas Hulot och att det pa ministeriet finns ytterligare tva biträdande ”miljöministrar”. Alla tre biträdande ministrar har att halla sig till till sina respektive specialomrade inom ”miljöministeriet”. Brune Poirsons fragor gäller skyddet av hav, bevarandet av biologisk mangfald samt hallbar stadsutveckling.

  Hennes chef, Nicolas Hulot, betraktas som miljöfanatiker och star langt till vänster.

  Jag hittar inget i fransk press om mötet eller ens om stockholmsresan. Pa ministeriets hemsida finns en kort redogörelse daterad den 18e okt ( https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/deplacement-stockholm-brune-poirson-jeudi-19-et-vendredi-20-octobre-2017).

  Intressant att Klimatupplysningen blev inbjuden.

 49. Beppo

  Kan man kanske misstänka att den franske ministerns researcher/assistent trott att Klimatupplysningen var en blogg som var helt pk?
  Att det helt enkelt var ett missförstånd att en klimathot-skeptisk sajt överhuvud taget skulle kunna existera i Sverige? En av de mest besökta dessutom! I Sverige! Framkom det överhuvudtaget vilka tankar och fakta ni har angående klimatet? Ni blev kanske inbjudna på grund av dåliga språkkunskaper hos assistenterna?

 50. Beppo #49: Han som bjöd in oss pratade mycket bra svenska och hade tidigare studerat på KTH. Det var nog så enkelt att de hade order att bjuda in de två största bloggarna. Vad de i övrigt tyckte om oss, vilka förberedelser som gjordes kan vi bara spekulera om. Spelar mindre roll nu. Mötet ägde rum. Och spekulationer vill vi undvika.