Bergsjöns nya stolthet

Bergsjöns nya stolthet - en vindsnurra på taket
Marek tipsar om att bostadsbolaget Familjebostäder låtit bygga en vindsnurra på taket till fastigheten på Siriusgatan 98-106 i Bergsjön. Enligt uppgift från nyheter på PR1 kommer bostadsbolaget på det här sättet kunna spara ca 15.000 kr/år. Det lilla vindkraftverket har med all extra utrustning och installation kostat cirka en miljon. En baggis.
Smittas hål i huvudet, kan man undra?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. fogge

    Va? Är det första april redan??

  2. Morgan

    Absurt även om den kostat 500 000 SEK kommer den aldrig att betala sig, ett rent knasbeslut som betalas av hyresgästerna givetvis, försök få igenom en sån investering i näringslivet….

  3. Hans Ekberg

    Vindkraft är bra, vinden är ju gratis!  Tyvärr kan den aldrig bli lönsam med alltför stora grundinvesteringar och underhållskostnader. Men den största nackdelen är att det blåser för lite, framförallt vintertid.  Utnyttjandegraden ligger på löjligt låga 25 procent. Så 270 dagar av årets 365 dagar står vindmöllerna stilla!
     Och inte blåser det mer för att man anlägger fler vindkraftsparker…. 

  4. Gunnar Littmarck

    Mer realistiskt blir elkraftkostnaden då det blåser 20öre/kWh och då sjunker intjäningen till 3000:-/år
    Då får vi 60.000:- på 20 år.
    Vilket ger att Familjebostäder förskingrat 940.000:- från sina medlemmar.
    Det tror jag är nålpengar, familjebostäder förskingrar nog hundratals miljoner, genom inkompetent, drift ledning, konstruktion och på tok för dyr administration.
    Nu fick de uppmärksamhet och då de troligen vänder sig mot konsumenter med osedvanligt låg förmåga till självständigt tänkade, tror jag att de vinner på investeringen.

  5. All el kommer inte att kunna utnyttjas när den produceras.
    15.000 om året är 1,5% – kanske en bra ränta för dom när bankräntan är nere i noll- men inte så länge till.
    Näh, hål i huve´t eller kanske t.o.m huvet i ars..t är nog en bättre beskrivning.

  6. Toprunner

    Johan Ehrenberg har fått tillstånd att sätta upp en småskalig vindkraftspark utanför Katrineholm med vindkraftverk . Han säljer andelar enligt golfbanemodellen. Det gäller alltså massor av små vindkraftverk av typen i artikeln.
    Leverantör av all utrustning är Ehrenbergs eget företag såklart. Han säljer även Dolphin som är tänt att kunna hängas upp på vilken tomt som helst. Effekt 1kW ( då det blåser) pris mellan 50.000 och 80.000 kronor.
    För samma pris får man en Luft/vatten värmepump som sparar ca 5-6 kW vid drift. Den kan även värma en villa och inte bara driva en tekokare.
     
    Jag följer detta projekt med spänning,,, Katrineholm är ju inte sveriges mest vinpinade ort.
     

  7. Det här är naturligtvis ingen lönsam investering men det är intressant att se en annan rotortyp komma till användning och vad den kan ge för erfarenheter.

  8. L

    Vertikala väderkvarnar användes i Frankrike redan på 1100-talet….

  9. Gunnar Littmarck

    Åke
    Har du inte i hela livet sett denna konstruktion som reklambärare?
    Det går att köp vindkraft för runt 10.000:-/kW  då har det en chans.
    2000kWh i 20 år a´20 öre ger ju 8000:- så tillkommer under håll, kapitalkostnad och elektronik.
    För oss som vill lagligt slippa bekosta Johan Maud PH och dess gelikar, är det vettigt snart att tillverka alla drivmedel och all elkraft vi vill förbruka.

  10. L

    Gunnar L, i Sverige vill Skatteverket att mellanskillnaden mellan vad vindkraftskollektivens medlemmar betalar och marknadspriset på el ska beskattas. Skatt på utandning av koldioxid är inte långt borta…

  11. Gunnar Littmarck

    L det är därför du och jag ogillar kollektiv..
    Ensam är stark….
    Kanske en klubb för de mest extrema individualisterna fyller en funktion..
    Varsitt klubbhus med personliga regelverk och ekonomi.

  12. Kenneth Johansson

    Det nämndes i radio att detta vindkraftverk blev extra dyrt i inköp för att det var en ny modell som var helt tyst. Utvecklingskostnader. Ändå tillverkad i Kina. Sedan blåser det inte tillräckligt heller på den platsen.

  13. Morgan

    OT: Har följt de 3 som mäter istjockleken (The catlin survey)uppe på Arktis, måste säja att de är naiva, förhållandena är vidriga, de lider av kylan (-38 grader  senast), fukten och en utrustning som inte alltid fungerar och man kan läsa mellan raderna på deras kommentarer att det är tufft och de har 84 mil kvar till  nordpolen…
    De som eventuellt tror att Arktis nuförtiden är en ”walk in the park” sätter nog kaffet i vrångstrupen när de ser hur tufft det är för expeditionen.

  14. Dotto

    Morgan – det var en skojig sida den skall jag fortsätta följa. Expeditionen har bara 824 km kvar till Nordpolen och med den snittfart de har så har så kommer de fram i november. Så de kan se fram emot ytterligare en vinter på Nordpolen. Såtillvida de inte plumsar i vattnet om isen smälter helt nästa sommar.

  15. Magnus

    I bästa fall 67 års avbetalning!
    Livslängd ? 5 år!?

  16. Kanske Klas Eklund, nationalekonomen, kan ge oss ljus och vägledning i kalkylerna bakom dessa investeringar.
    IT-ekonomin kallades för ”den nya” ekonomin. Även den visade att det måste finnas ”gammaldags” lönsamhet för att ett projekt skall överleva/vara intressant för framtiden.
    Varför lär vi oss aldrig?

  17. Morgan

    Dotto: Det tänkte jag inte på, det kan ju bli en kamp mellan att de kommer fram i tid och att isen smälter bort under fötterna på dem.
    Skämt åsido det som slår mig när man ser dessa temperaturer (mellan -42 till -24 grader har jag noterat, kan ha varit kallare allra först) är att det knappast är lufttemperaturen som får isen att smälta under sommarmånaderna, men det är väl inget nytt för de initierade här på bloggen 

  18. pekke

    Morgan, de har ännu större bekymmer än de gamla expeditionerna eftersom de är beroende av de då å då får flygleverans med diverse förnödenheter eftersom de har så mycket teknisk utrustning att släpa på vilket ställde till problem redan efter några dar !
    Och polarisens drift som går från Sibirien mot Canada gör att de  vid längre uppehåll driver bakåt !!

  19. Gunnar L #11,
    ”Individualisternas förening”, med enskilda klubbhus, stadgar och ekonomi.
    Det var det roligaste du skrivit sedan jag började läsa dina kommentarer.
    När det gäller trådens ämne och vindsnurran i Bergsjön så kan jag bara fnissa.
    Kullen med en hel mängd biliga snurror utanför Katrineholm låter roligare. Där tycks det åtminstone finnas en nyfiken fundering bakom…

  20. Uffeb,
    hur mycket får vindsnurrornars syndikaliserade nyfikenhet få kosta skattebetalarna i dessa tider ? Hur länge skall er nyfikenhet få pågå i lugn och ro ? Har vänneföreningen några stadgar om kameratklubbens upplösning när det inte är mer fart i fläkten?   

  21. Elling #20
    Jag missade att förklara ironin i mitt inlägg.  🙂
    Måhända är det språkproblem, men kanske är det mest problem med det här kortfattade sättet att umgås.
    Jag tycker att Katrineholmsgrejen är kul så länge det inte belastar skattebetalarna i kommunen.
    Om vi via statliga skatten får bidra så ställer jag upp när det sker i så här liten skala. De få kronorna kan jag lätt skänka.
    Snurran i Bergsjön verkar enbart snurrig.

  22. Iven

    Fnissa så lagom, Uffeb!
    De kanske får fredspriset för (o)hållbar  energiproduktion. 🙂
    (Ironi, vill jag påpeka, ifall Elling undrar)

  23. Iven #22
    Tack för extrafnisset.   🙂

  24. Gunnar Littmarck

    Dämpa fnittret med Goraklets anti civilisationspropaganda

  25. Gunnar Littmarck

    Kanske kommer Al Gore att fördömas i framtiden, han är propagand expert under förutsättning att åhörarna inte lärt sig täka själva.
    Jag tror anglofilerna har storhetsvansinne.
    Vad  tror ni?

  26. Gunnar Littmarck

    Jag  fryser  så om händerna att jag slutar nu, ha de bra på maggies blogg.

  27. Labbibia

    Gunnar L
    Fy f-n, det slår mig helt plötsligt, trög som jag är, att striden om klimatet egentligen handlar om någonting helt annat!
    Ska vi ta massutrotning av människor nu, eller senare?
    Det var ingen rolig tanke, hoppas jag är ute och cyklar igen…..

  28. Adolf Goreing

    #27
    Jag undrar hur Al Gore låter dubbad på tyska? Det avslöjar nog mer om den dolda agendan: ”Wollen sie das totales klimat?” ”-SIEG!”

  29. Red Hansen

    Klimatizterna ser mänskligheten som ett problem och där har vi väl en grundläggande skillnad. Man kan åskådliggöra det med bilden av vad som skulle hända om en grupp rationella och en grupp politiskt korrekta miljöaktivister fick varsin ny färsk planet att kolonisera. Vart skulle vardera ta sig med ekonomi, individuella möjligheter etc

  30. Labbibia

    Glöm inte mitt inlägg 27, men förklara för mig (Thomas eller AndersL ex )hur isen på Grönland, och Antarktis ska kunna smälta bort, med tanke på att Jorden ”kantrar” över hela tiden. Även om så vore, att Co2 höjde Jordens medeltemperatur med en grad eller två………Ovanför polcirkeln råder ständig natt en del av året…….och dj-vligt kallt´blir det ju då……..klarar sommarhalvårets värme av att smälta av Grönlands, eller Antarktis glaciärer under de premisserna? Knappast va?
    Eller?
    Och sedär! Ytterligare en faktor som bidrar till totalstabiliteten i Jordens klimat?
    Såga på nu……

  31. Iven

    Gunnar Littmarck!
    Din länkhänvisning # 24 går till en artikel, där Charles Barton påtalar Al Gores bristande kunskaper och rädsla för eventuell kärnvapenspridning till olämpliga regimer p.g.a. spridning av kärnkraftteknik. Där hänvisas då till att t.ex. torium reaktorer inte medför sådana risker. Det är följaktligen Al Gore som är utpekat som okunnig på detta område. Däremot finns det tydligen kärnkraftexperter i USA, som är positiva till Torium reaktorer. Då ska väl du och Elling vara glada för det? 🙂

  32. Iven

    Adolf Goreing, # 28
    Du undrar hur Al Gore skulle låta i Tyskland? Han har faktiskt hållit tal i Südtyskland för en tid sedan, i samma domedagsstil som vanligt (Tyskarna förstår hans skrämselpropaganda i sin originalversion och politikerna där tycks vara lika okritiska mot AGW-spöket som flertalet politiker här hemma tycks vara.
    Anspelningen till trettitalets Tyskland är nog rätt så malplacerad med tanke på dagens verklighet. Al Gore får mig snarare att tänka på en sorts pösmunk, som  tror sig vara nutidens store profet och frälsare.

  33. Artikeln i Metro om detta har hamnat på Avigsidan för det tokiga påståendet att detta är Sveriges första vindkraftverk.

  34. S. Andersson

    Al Gore ÄR Messias. Glöm inte att det var han som uppfann internet. 🙂
    In Gore we trust.

  35. Thomas

    Labbibia #30. Jodå, varma somrar räcker alldeles utmärkt för att smälta glaciärer på Grönland och Västantarktis (inte centrala Antarktis med det är heller inte vad som diskuteras). I själva verket är det så att Grönlands glaciärer bara kan existera som en relikt från istiden. Temperaturen sjunker högre upp i atmosfären och Grönlands glaciärer är så tjocka att temperaturen på toppen är betydligt högre än den skulle varit vid marken om de inte funnits där. Mycket av Grönland ligger inte nordligare än norra Sverige, och vi har bara några småglaciärer på bergstoppar.
    S.Andersson:
    http://www.snopes.com/quotes/internet.asp

  36. L

    Thomas, temperaturen på Summit idag är -47°C, är det verkligen betydligt högre än om det inte vore en glaciär..? Eller missförstår jag vad du försöker säga?

  37. Thomas

    L, Summit ligger på toppen av en 3,2 km tjock glaciär. Jordens atmosfär har en temperaturgradient på strax under 1 K/100 m så om glaciären inte funnits där hade det varit ca 3 grader varmare på det som då varit markyta. Fortfarande kallt på vintern naturligtvis, men tillräckligt mycket varmare på sommaren för att en glaciär svårligen skulle kunna bildas där om den inte redan funnits.
    Jag ser att jag skrev fel på ett ställe i mitt inlägg. Mot slutet skulle det stått ”temperaturen på toppen är betydligt *lägre* än den skulle varit vid marken om de inte funnits där”. Detta framgick av sammanhanget.

  38. Om inte atmosfären funnits, hade livet inte kommit till. Och då hade CO2innehållet varit antigen 0 eller jättehögtberoende på at stabilisator inte funnits. Hade vi inte haft somrar, vore det inga vintrar. Utan vintrar inga glaciärer. Nu har vi heldigvis somrar som kan smälta Grönlandsisen. 
    Hade 1K/100m gällt för hela atmosfären runt om , vore det inte möjligt att mäta upp -60degC på Sörpolen. Men det har aldrig hänt fördi Carlgren var der med termometern över en timme för några veckor sedan. På sommern givetvis. 
    Det er helt onormalt att värma områden värmer kalla områden. Givetvis kör vi med negativ entropi. 
    Vi vet inte varför havsnivån ändras men den stiger givetvis ÖVERALT själv om jordradius expanderar, landhävingsprosesser är olika och fördjupande sprickor och undervattenvulkaner kan ändra havsbassängen. Vi vet inte hur den avtagande stigningstakten i CO2inehållet på Hawai kan förklaras  men det er bara et enkelt täckenskifte över ekvator från den stigande ökningstakten av fossilbränsle på norra halvklotet. Nu er det vinter men det borde vara vår. I Dalarna kommer våren alltid etter Vasaloppet med undantag för när den kommer förr.  
    När sillmåsen sidrar med nebbet på skrå, blir morgonen röd och kvällen grå. Det beror på at CO2-spöket är en A-människa som förlorar sitt IR-skär i löpet av dan. 

  39. Elling #38
    Du spöar ”Galne Gunnar” med hästlängder när det gäller roliga kommentarer.
    Tur att man bor nära norska gränsen och kan njuta av språket också..  🙂
    Och jag är inte ironisk, bara en glad och road gut.
    Här kallar vi den årliga herrtävlingen i golf för Gutgolf.

  40. L

    OK Thomas, jag trodde du ville säga något om att glaciärer har en högre temperatur än om det varit mark på samma nivå vilket verkade lite konstigt. Du menade alltså bara att Grönlands glaciärer ännu inte hunnit smälta ner till nivåer där det är varmare. Därför är det också möjligt att dom återväxer om nederbörden skulle öka.

  41. L #40
    Jag hänger bara nästan med i resonemanget, men du är nog på rätt spår när du blandar in nederbörden.
    Utan påfyllning så krymper glaciärerna oavsett hur kallt det är.

  42. .. fortsätter på #41
    Snötäcket försvinner upp i atmosfären om det inte fylls på. Och det går extra fort om det är svinkallt och torr luft.
    Det finns namn på det överraskande fenomenet som jag nyss har glömt. Men det fungerar.
    Utan ny snö på Grönland så försvinner glaciären på sikt oavsett temperatur. Men det lär inte gå fort.

  43. Iven

    L
    På min världskarta ligger Norrland på samma breddgrad som den södra delen av Grönland, som är till stora delar grön på sommaren (om det kan kallas ” mycket” av Grönland är väl en tolkningsfråga) Klimatet påverkas bl.a. av de kalla Östra och Västra Grönlandsströmmen, medan Skandinaviens klimat påverkas av den varma Golfströmmen. Temperaturskillnaden i januari mellan Norska kusten och Kanadensiska inlandet är t.ex. 30 grader i snitt. Havsströmmarna har stor inverkan på det lokala klimatet, kanske rentav mer än de ganska små av mänskliga CO2 utsläpp orsakade andelarna i atmosfären? Enligt Al Gores spådomar ska Nordpolen vara isfri om 4 år. Då har vi möjlighet  att kolla sanningshalten i hans domedagsprofetior på den punkten. Att Grönlands inlandsis, som byggas på varje vinter, ska smälta bort i sommarvärmen, har jag svårt att tro på, men det finns ju folk som redan vet att det ska bli så. :-).8) 

  44. goran

    Vindkraft är väl det rätta i det här fallet, propellern sitter ju på vindstaket.
    Det finns väldigt gott om vindar i Sverige och att försumma den potentialen vore misshushållning.
    Jag förstår inte att en del påstår att vinden är en sekunda energikälla, den finns inte hela tiden. Den finns väl åtminstone till dess huset rivs eller taket blåser av.

  45. goran #44
    Kul kommentar tycker jag. Vinden är ju gratis.
    Men vem ska betala för tillverkning av snurran och monteringen tycker du? Och underhållet?
    Jag vill inte påstå att du är totalt oinformerad om hur det fungerar med hushållning av begränsade resurser. Men du har nog svårt begränsade kunskaper i ekonomi.  😉

  46. goran

    Uffeb,
    vem jag tycker skall betala kanske inte är intressant. De som betalar är i första ledet Familjebostäder i Göteborg, i nästa led hyresgästerna om man i förhandling med hyresgästföreningen får ta ut högre hyra av detta skäl. I annat fall skattebetalarna i Göteborg genom minskat värde på kommunens fastighetsbolag. Möjligen har FB fått bidrag från staten också, d.v.s. från samtliga skattebetalare. 
    Mina kunskaper om hushållning med begränsade resurser och i ekonomi står sig väl, så det var hyggligt av dig att uttala dig positivt om dem.

  47. Goran #46
    trodde nog det… 🙂

  48. Uffeb,
    det kallas sublimering. Både prosessen direkt is-ånga och dina kommentarer ! Mera så ! 

  49. Tack Elling #48
    Så heter det.

  50. Gutgolf,
    är inte det på Gotland ? 

  51. Elling #50
    det trodde jag också först, men en norsk gut känner du väl igen?

  52. Gut är nynorsk ( universelt hatobjekt)
    Gutt skall det vara. 
    Användas dock med omtanke. Jag läxade upp Jan Majlard på SvDsporten för att han i föraktfulla termer kallade Petter Northug en gutt. Det är reserverad för dom närmsta sörjande och för seniorer. Det var dan för han tog femmilen i VM. 

  53. Elling #52
    Ska döpa om Gutgolfen till Guttgolfen.
    Det blir lätt eftersom jag håller i arrangemanget.
    Men vi brukar ha sponsorer som lämnar priser till höstfinalen.
    En liten bit Thorium kanske, eller en pytteliten reaktor?  Allt är välkommet.

  54. Vi hämta lite sövitt (bergarten i Fensfeltet) och limma på namnskylt för dom stolta segrare. Jag har av prinsip hållit meg på minimumsavstånd från golfbanor och slålombackar men säljer ut principerna för den goda sakens skull . 

  55. Elling #54.
    Kul. Jag hör av mig när det blir aktuellt.

  56. 57% släcker INTE enligt SvD !