Att sia om domedagen kan löna sig

Euro coins and banknotes
Vad är det som driver domedagsprofeterna? Skälen kan naturligtvis vara många. En del verkar gilla att frossa i att skrämma upp sig själva och andra om framtida katastrofer. Tidningarna kan sälja lösnummer med braskande rubriker. Åter andra vill få oss att ändra vår livsstil och vårt ekonomiska system. Men för många så är siandet om framtida katastrofer helt enkelt en ruskigt lönande bransch.
Vi har redan tidigare nämnt försäkringsbranschen här (men se också här och här) som en näring som gärna stödjer ”forskning” om hur stormar, orkaner och översvämningar kommer att öka i framtiden.
Även bankerna är ibland intresserade av människors fruktan för framtida katastrofhot.  P. Gosselin berättar att hans kära gamla pålitliga bank i Tyskland, Oldenburgische Landesbank (OLB), nu gett sin in i domedagsbranschen. Är det månne för att banken drabbats av en plötslig omtanke om klimatet, och insett att planeten är på väg mot en värmedöd? Knappast. Genom sina inflytelserika ägare, som råkar bestå av finansinstitut och försäkringsbolag, så finns det ett rent ekonomiskt intresse för dem att låna ut pengar (ofta med statliga garantier) till ”gröna” investeringar i energisektorn, att kunna handla med koldioxidekvivalenter och att få företagare och enskilda att höja sina försäkringspremier.
Banken hade bjudit in klimatprofessor Stefan Rahmstorf, chef för the Earth Systems Analysis vid the Potsdam Institute for Climate Impact Research. Denne Rahmstorf är känd i Tyskland för att ständigt dyka upp i media med det ena larmet efter det andra. Och därför började Gosselin undra varför hans bank frotterade sig med en sådan. Men, som sagt, att OLB sponsrar verksamheter som underblåser alarmismen visade sig vara helt logiskt – om än inte särskilt etiskt gentemot sina kunder. Man vill helt enkelt att kunderna skall investera i gröna projekt, ta ut försäkringar och bli intresserade av att handla med icke existerande koldioxidutsläpp.
Om klimathoten är överdrivna, vilket faktiskt mycken forskning tyder på, så är det här förstås rena bluffen. Men hur det är, eller hur det kommer att bli, är irrelevant. Just nu är det lönsamt att investera i människors föreställningar om hur klimatet fungerar och hur det kommer att bli i framtiden. Och kan man påverka de föreställningarna, ja, då finns det pengar att tjäna.
En av dessa inkomstkällor verkar dock vara på väg att sina, nämligen den Europeiska börsen för koldioxidhandel. Det säger sig självt att en handel med så fluffiga saker som löften om att låta bli att t.ex. bygga ytterligare ett kolkraftverk i Rumänien eller i Bulgarien inbjuder till lurendrejeri. Och det är precis vad som skett. De som har lagt pengar på detta i Europa har redan förlorat bortåt 50 miljoner euro. Men förlusterna kan bli mycket, mycket större. Ytterligare avslöjanden om kriminell verksamhet kan få hela börsen att braka ihop enligt Reuters.
Och investeringarna i grön energi går visst heller inte så bra, nu när regeringarna inte har råd att subventionera det hela med ytterligare skattemedel.    
Det kanske kan vara värt att kolla upp om även våra egna svenska banker håller på med sådant här domedagsmånglande?
Ingemar Nordin
Uppdatering: Deutsche Bank är mellanhand för skojarhandel med koldioxidekvivalenter. Tyska staten kan ha blivit lurad på 850 miljoner euro.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Have no fear Ingemar !
  Vi storsvenskar kommer att gå med den blågula fanan i spetsen för klimatet !
  Vi kommer att marschera ända ut på stupet och ut i evigheten för klimatets skull !
   
  Vi Svenskar gör alltid det rätta !
  Om omvärlden inte vet sitt bästa skall vi minsann visa dem hur man gör det rätta även om vi skall utplånas på kuppen !
  Vi svenskar är bäst !
   
  Vi skall utplåna oss för klimatets skull !!
   
  Vi är bäst !!
   
  Fuck the world !
   
  Vi behöver inga massabruk å sågar som bara producerar en massa CO2 å käkar energi.
   
  Vi klarar oss bättre med Idol å Lets dance !
   
  Grön energi till alla utom exportindustrin, de bara smutsar ner vår gröna fina värld !
   
  Yeah ! Green !!
   
  Ironi avstängt nu !/
   

 2. Lars C

  Ingemar!
   
  ”Just nu är det lönsamt att investera i människors föreställningar om hur klimatet fungerar och hur det kommer att bli i framtiden”
   
  Här kom ordet föreställningar fram och det är just det som är grundbulten.
  Alla har föreställningar av ena eller andra slaget angående klimatet men ingen vet med säkerhet. Det enda som skiljer en lågutbildad från de flesta högutbildade är att de senare i regel (inte alltid) är mer pålästa i ämnena runt klimatet, det är ytterst få som ägnar sig åt egen forskning och de som gör det verkar inom sin lilla nisch. Alltså, ingen kan ha någon som helst helhetsbild enbart baserat på egna erfarenheter utan man sammanställer en bild utifrån vad man läst av andras publikationer. Nu kommer vi in på värdering och trovärdighet. Det går inte att generalisera som så ofta görs såväl i media som här på sajten. Motsatser polariseras, forskning politiseras. En politisk falang vill skicka oss 200 år tillbaka i tiden vilket skulle innebära en automatisk avlivning av si så där 80% av populationen, man vet säkert detta men säger det inte högt. Andra vill inte inse att vissa resurser (inte alla) faktiskt är ändliga och att det i sämsta fall faktiskt kan uppstå en situation som ger samma resultat men i det här fallet utan mänsklig styrning.
   
  Det bästa sättet att motverka att en domedagsliknande situation uppstår är att se till att den totala mängden tillgänglig energi blir så stor som möjligt till lägsta möjliga pris. Har vi bara energi oavsett form så kan vi omvandla den till att passa alla de applikationer som behövs. Naturligtvis med beaktande av miljöpåverkan.
   
  För mig är satsningen på vindkraft lika obegriplig som varför man inte satsar mer på närproducerad solvärme och passivhus. Solvärmepaneler kan finnas överallt utan att det stör det minsta. Det gäller också solceller som ännu dras med låg verkningsgrad. Båda delarna kan tjänstgöra som taktäckningsmaterial och bli en naturlig del av byggnaden. Solvärmepaneler lönar sig, solcellspaneler gör det inte i nuläget.
  I mångas föreställningsvärld står det en kamp mellan det småskaliga och det storskaliga. I min värld finns inte denna motsats. Genom att satsa lokalt på det småskaliga kan man begränsa det storskaliga. Att spara är alltid rätt.
  Ett exempel är mitt eget lilla hus, när solen skiner vid den här årstiden så stiger temperaturen i huset under em enbart på det soljus som kommer in genom ett enda 3 luftsfönster. I övrigt så behöver jag bara elda en brasa på kvällen för att ha varmt tills solen kommer fram nästa dag. Behov av el till uppvärmning är noll watt när vi är hemma varje dag. Ena halvan av taket ligger i söderläge så med den ytan kommer solvärme kommer att funka många vinterdagar. Ska göras när det är dags att byta tak om ett par år.
   
  En föreläsare från länsstyrelsen påstod att hela Sveriges energibehov strålar in på en yta av 5 x 5 mil i sydsverige. Har inte kollat uppgiften.
   
   
  Det skrevs en del här om England och dålig isolering. För 30 år sedan var jag ofta i Canada. Då var isolerade hus relativt ovanliga där, man hade maffiga elelement som lyste rött när kvicksilvret kröp neråt. Det brann ner ett hus lite då och då, fick se hur en sjubarnfamilj blev hemlös en tidig morgon den 23/12, fin julklapp. En svensk bekant som byggde ett isolerat hus där i slutet av 70 talet betraktades som galen av sina grannar.
   
  Det var lite söndagstankar, slutsats, det finns ingen domedag, bara dumma människor.

 3. PD.

  Du Pekke.
  Kan vi inte bara tänka oss att den samlade svenska politikerkåren ståndsmässigt marscherar ut över stupet medans vi den församlade menligheten står bredvid och applåderar?
  PD.

 4. Tack Ingemar!
  Rahmsdorf, en tysk variant på Rockström?
  För övrigt månglas det väl redan även på svenska banker med ”miljön” som skäl? Vill minnas att man kan få sitt bankkort försett med nåt trams från WWF…..
  Som antagligen gör WWF ännu lite rikare?
  LArs C
  Alldeles riktigt, det finns ingen ”domedag”.
  En ”dummedag” existerar däremot verkligen, och det är väl dags för den snart?
  26 mars om jag inte minns fel?

 5. Och apropå att sia om domedagen.
  Det är dags att förnya familjens elavtal.
  är man läser igenom de olika alternativen så slår mig tanken…….
  Det känns nästan precis som att bli rånad, med den skillnaden att man själv får välja vilket vapen rånaren ska hota en med……….
  Förlåt, rånarna skulle det vara, för man kan ju konstatera att staten står bredvid och håvar in ungefär hälften av rånbytet i form av skatter…..
  Fy Fan!

 6. Kent Forssgren

  Intressant sidoinformation i Reuters artikeln. Recession in Europe has left over-capacity of power supply, which coupled with robust commodity prices has squeezed margins and reduced selling.
  Trots den kalla vintern i hela EU! Överkapaciteten har ändå inte märkts på svenska elpriserna. Som nu ligger 30% över de tyska. Man blir ännu mer förundrad över all utbyggnad av vindkraft som pågår och skall vara för export. Tyskarna kommer inte köpa vindkraft från Sverige som är dyrare än den egna kolkraften. Om inte den svenska vindkraften säljs med förlust! Som svenska elkonsumenter då får betala. Elbolagen lägger på förlusten som en produktionskostnad och höjer priset i Sverige.
   

 7. Kent Forssgren

  Var finns logiken i nedanstående? The EU has banned European polluters from offsetting their emissions by paying for carbon cuts in developing countries after 2012, unless these low-carbon projects are already established by then, or based in least developed countries which have only accounted for a fraction of such trade to date.
   
  Offsets were responsible for a large part of emissions trading in Europe last year, as bankers traded the difference between the two commodities: EUAs, and offsets called certified emissions reductions (CERs). Global CER trade was worth about 18 billion euros in 2010.

 8. Kent # 7
  Logiken? Vad menar du,  Logik??
  En hoper beslut tagna av politiker i EU med en enögd syn på tillvaron och  från molnfri höjd skulle vara logiska? Det är väl i alla fall att begära det omöjliga.

 9. Bim

  Ja,ja. I ljuset av ditt inlägg så förstår man att Anders Wijkman är byxis  och går ut med varningar, i dagens GP, för Peak oil istället för klimatet som han tonar ner. Men för säkerhetsskull så är åtgärderna desamma, sluta vräka i er biffar och annat smaskens (de är reserverade för klimateliten) för att inte oljan skall sina. Om han menar grilloljan vet jag inte, men en sak vet jag: När klimatet krånglar så anpassar sig Wijkman som börjar se sina investeringar likna Ebberöds Bank.
  Och ett nytt ord kom jag på också Klimatkrångel. 😀

 10. PD.

  Appropå nya ord.
  Klimateriebesvär?
  PD.

 11. Peter Stilbs

  Denne Rahmstorf (ursprungligen fysiker) jobbar på ett ställe som har stor likheter med Rockströms verksamhet – och har direkta kontakter.
  Ett jättelikt centrum för klimatalarimismfantasier, lett av en annan f.d. fysiker -Schellnhuber – mannen bakom slogan ”tvågradersmålet”. Sitter bl.a. med i Rockströms verksamhets styrelse.
  Båda är fostrade i det forna Östtyskland.
  http://www.pik-potsdam.de/

 12. Lars L

  Motivet bakom klimathotshetsen är naturligtvis en brännade punkt.
  En majoritet ser naturligtvis att de kan tjäna en extra slant på att älja något som är ”grönt”, ännu enklare om det inte behöver vara miljövänligt utan endast ”ha låg koldioxidprofil”. Pengar att tjäna på skräp som annars inte säljer.
  Andra vill ändra den politiska kartan. Naturligtvis de alltid närvarande kommunister/socialisterna som vill reglera våra liv in i minsta detalj osv. Men även ”besserwissers” som tycker att de ska leda världen efter eget huvud, Al kan höra till den delen.
  Men jag tror att de flesta etablerade politiker vill få bort vårat oljeberoende. Det är ju nämligen ganska vansinigt att sända miljard efter miljard till oljeländerna i mellanöstern. CO2 hotet blir då en utmärkt ursäkt att stopa eller ändra detta flöde av pengar.

 13. ehm

  ganska många ”domedagsprofeter” kanske helt enkelt är oroliga för vår gemensamma framtid, de tänker måhända ”kanske kan det där med klimatet kan vara ett allvarligt problem”? det behöver inte vara egen profit, frossande eller onda politiska agendor som ligger bakom… tänkt på det ingemar?

 14. Kent Forssgren

  ehm. #13. Many environmental groups are now corporate behemoths. Which means they face many of the same pressures as other corporate entities. In order to maintain their current level of staffing, they need to raise funds. They raise funds by raising the fear level in society – by hyping supposed planetary emergencies and ecological holocausts.


  These organizations have a right to exist. They have a right to communicate their point-of-view. But we need to stop cutting them slack. We need to quit glossing over their shortcomings with a mumbled Well, their heart is in the right place.


  The fact of the matter is that their heart is in rather close proximity to their pocketbook. They are just another interest group.


  http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/03/01/not-your-grandfathers-greenpeace/

 15. Christer Löfström

  Jag har lovat att inte störa mer, men då jag följer vad som sker i utvecklingsmotorn Kina, så finner jag mycket om grön energi, så kanske Ni ”klimatberoende” borde kolla lite mer vad som sker i österled. 
  http://www.chinadaily.com.cn/china/2011npc/2011-03/06/content_12122644.htm

 16. Ingemar

  Lars C #2,
  Solpaneler kanske låter bra i teorin. Verkligheten är en annan. På 80-talet var det också stort med alternativ energi – efter kärnkraftsomröstningen fick politikerna lov att satsa stora summor på sådan. Inte minst i kommunerna.
  I ett kvarter i närheten byggde man s.k. ”solhus” med solpaneler längs med sydsidan. Man hade ett jätteligt magasin med vatten nedgrävt som gemensamt värmeföråd under den tiden på året då solen inte gav tillräckligt. Men i realiteten krävde systemet otroligt mycket teknisk översyn och passning. På vintrarna låg det snö, glaset måste tvättas, och alltsomoftast sprack ett rör eller koppling i kylan och åstadkom en del fuktskador. Det gick ett tag, med eldsjälar (bl.a. från tekniska verket) som skötte det. Men så småningom gav byalaget (och kommunen som sponsrat projektet) upp. Nu är soltaket sedan länge borta och ersatt med helt vanliga tak.
  Så ett varningens ord innan du gör en storsatsning nästa gång du behöver lägga om taket: Tänk på att det skall fungera i praktiken också!

 17. bom

  Löfström 15Kineserna är drivna affärsmän och ser ju vad klimatkyrkan lyckats åstadkomma i västerlandet. Deras hjärtan och plånböcker är också närliggande och det är klart att de vill ha del av det överflöd som västerlänningarna bränner på klimatkyrkans dumheters altare även om dom för egen del inte förstör pengar på det viset. Siemens och Vestaas är snart förbisprungna. Skulle vi få ett genombrott inom solcellsteknologin  så kommer dom att kapitalisera på det också. Kärnkraftverk bygger dom redan som om elden vore i hasorna på dem medan vi som vanligt velar och inte kan bestämma oss.Och Krister varför tror du att du stör – här får du skriva ditt hjärtas fria mening. Min kommentar till rubriken är Jo visst lönar det sig att domedagspredika det har ju den kristna kyrkan redan bevisat i 2000 år.

 18. Ingemar

  ehm #13,
  Som jag skrev i inlägget så finns det många olika motiv bakom domedagsprofeterna. Det är bara att läsa innantill.
  Idag skrev jag om ett motiv som sällan eller aldrig förs fram i de vanliga medierna.

 19. bom

  Sorry Christer skulle det ju vara!

 20. bom

  Ingemar 16
  Jag vill minnas att det största tekniska problemet var att det saknades mikrobiologiska kunskaper i det där projektet. Hette området Lambohov månntro. Eftersom man lagrade halvvarmt vatten i stor skala så skedde en fantastisk tillväxt av mikroorganismer i den för dem gynnsamma miljön. Mikroberna växte som gräs och förstörde alltihop.

 21. Ingemar

  bom #20,
  tack för påminnelsen! Visst var det Lambohov.

 22. Michelangelo

  #15# Visst är det bra ! Bäst vore om de behöll sina vindkraftverk och solpaneler inom landet och inte exporterade till övriga världen.
  Då slapp vi subventionera deras tillverkning.
  Ekonomin i det hela får man väl där genom snabbreglerade billiga kolkraftverk av vilka man man bygger ett nytt per vecka !

 23. pekke

  Håller med bom#17 och Michelangelo#22
  Kina köper upp grön teknologi som de sedan tillverkar billigare än väst, vilket slår ut västs industri.
  Allt fler komponenter i vindkraften tillverkas i Kina, man har även allt större kontroll över råvaran till dessa.
  Kinas satsning på grön energi på hemmaplan är bara nån futtig procent jämfört med vad de satsar på kol- och kärnkraft.
   
  Allt mer av de ekonomiska satsningar som görs på grön energi i Sverige och EU övrigt försvinner till Kina.
  För varje satsad krona på grön energi i Sverige försvinner allt mer av den kronan utomlands.
   
  Det är ekonomiskt vansinne.
  Vill nån i Sverige satsa på ” grön energi ” får de gärna göra det, men vi skattebetalare skall inte bekosta det genom elcertifikat eller statliga lån/fonder.

 24. Ingemar

  Labbibia #4,
  Jag skrev om Swedbank och WWF förra sommaren, och om deras lilla otäcka Världsnaturkort:
  https://www.klimatupplysningen.se/2010/07/16/den-grona-affarsverksamheten/ 
  Det tog ett tag, men jag lyckades efter diverse telefonsamtal att säga upp kortet samt skicka med en hälsning att jag som kund inte gillade att bli påprackad att indirekt stödja organisationer som WWF (och inga andra heller för den delen).

 25. L

  Jag hade solpaneler på taket när jag bodde vid Medelhavet. Dom var vinklade så att dom tog upp maximal värme på vintern, på sommaren kom solen åt ändå. Det varma vattnet lagrades i stora tankar som gav oss varmvatten, golvvärme och varmluft vintertid med kylda golv och luftkonditionering på sommaren. Elräkningarna var försumbara och systemet fungerar ännu drygt 20 år senare. Men som sagt, det var 150 mil söder om Skåne…

 26. Ingemar

  Går man in på:
  http://sustainableperspectives.sebgroup.com/Start/ 
  så ser man SEB är djupt engarerade i ”hållbar utveckling”. En del saker som att INTE investera i skumma företag där människors rättigheter kränks osv verkar väl OK. Men de satsar också på samarbete med Världsbanken för olika low-carbon projekt, man ger extra förmånliga lån till miljöbilar, osv
  http://sustainableperspectives.sebgroup.com/Sustainability-SEB/5-Sustainable-finance-and-investments/ 
  Som en av målsättningarna lovar man
  http://sustainableperspectives.sebgroup.com/Sustainability-SEB/Our-engagement/
  Reduce our carbon dioxide (CO2) emissions by 45% until 2015 (baseline 2008).
  Tack, det räcker för att jag inte vill bli kund hos SEB.

 27. Slabadang

  Klimatrealistisk ordlista.Nyspråk.
  Al Goreism
  Al Goreitm
  Demokratins grönmögel
  GISSade temperaturer
  International Politruk Concentration Camp
  Klimatpornografi
  Klimatprostitution
  Klimatkorruption
  Klimathotsberoende.
  Klimatfubban ”The Hockeystick”
  Klimatfubbarn ”M Mann”
  Klimatkrångel
  Klimatistiskt fikonspråk
  Klimatsiare
  Klimatisk kristallkula
  Klimatiska rikspuckon Carlgren SEI
  Klimatgalenskap
  Klimatpolitisk disfunktionalitet
  Klimatförändringförnekare
  Klimatinkompetens
  Nopenhagen
  Kal Kon
  Lufthandelscertifikat
  Naturovärdighetsverket
  Statistisk dyslexi
  Sveriges Värsta Totalitärer
  Temperaturohomogenisering
  Verklighetsförnekare
  Vetenskräpsredaktionen
  Wery Wealthy Fraudsters
  Vinterförnekare
  Fyll på!! 🙂

 28. Ingemar

  Några förslag på temat:
  Domedagskramare
  Domedagsmånglare
  Domedagshandel
  Domedagsförnekare
  Domedagspolitiker

 29. Pingback

  […] ago and is on track for an even better future. A point of view that will surely not please the rich doom sayers.  “Getting Better, in sharp contrast, reports the good news about global progress. […]

 30. L

  Slabadang, oavsett vad dom kallas idag, slutar dom som klimathaverister.

 31. Slabadang

  Nyjehovarörelsen?

 32. Michelangelo

  #23# Det är dessutom så att man i år infört exportförbud på sällsynta jordatsmetaller. Bl.a Neodym som ingår i vindkraftverkens permanentmagneter. Det är bara att gilla läget.

 33. Rosenhane

  Slabbadang#27
   
   
  Efter Klimatinkompetens glömde du
   
  Klimatinkontinens

 34. Lars C

  Ingemar#16
   
  Tack för varningen. Jag kommer att noga förhöra mig hos referensanläggningar innan jag satsar på något.
   
  Det finns många anläggningar här i trakten så det är bara att knacka dörr.
   
  Mvh/Lars

 35. Slabadang

  Med ny koll på ord!
  Ord ger associationer och jag uppmärksammar allt mer hur stor makt de har.
  Jag funderar över ord som kidnappar goda syften .Ord som byter innebörd och mening.Ord som kan låta positiva men har katastrofen i sin naturliga förlängning.När ord blir irrellevanta eller relevanta pga av samhällsutvecklingen.
  Ta ordet ”Jämlikhet”.Vad var det man menade och kämpade för i tidernas begynnelse.Hur så samhället ut då och hur ser det ut nu.Ordet var mycket relevant och fyllde både ett legitimt syfte och stod på en bastant grund i de verkliga orättvispr som rådde i våra feodala kulturer.I sin förlängning så ändrades ordets innebörd  180 grader och få under franska revolutionen förstod att det de kämpade för skulle i sin förlängning och konsekvens innebära total diktatur.
  Sovjet utvecklades till att bli det mest ”jämlika” landet vi känner.Total kontrollo krävs för att uppnå den positiva bilden av jämlikhet.Sen glömda man några viktiga kontrollfrågor när man använde och associerade till ordet.Vem ska bestämma vad som är ”jämlikt”? kan ett samhälle som bygger på och tllåter den fria viljan och fria människor nånsin bli ”jämlikt”? Svaret såg vi i våra kommunistdiktaturer med sin totala kontroll av alla sina medborgare och där alla initiativ och aktiviteter som inte godkänts av ditkaturen sågs som hot emot diktaturen som kallades ideologi.
  Så i sin sanna betydelse betyder jämlikhet total makt och kontroll.En insikt provocderar alla som använder det.Ordet bestod men dess sanna långsiktiga konsekvenser blev tydkliga långt senare.Det goda syftet belev istället den värsta mardrömmen och motsasen till sitt ursprungliga positiva syfte.Vem såg hotet och motsägelsen inbyggd i ordet?
  De relevanta byggstenarna i ”kampen för ”jämlikhet” är likhet inför lagen och lika kontsitutionella rättigheter.Börjar den hävdas därutöver så har den tappat sin mening och sin legitimitet.Begreppets används inom områden som är konskevensen av den fria viljan och peronliga val inom lagens ram.
  Här förskjuts och skiljs relevansen och tokigheterna i jämlikhetens namn börjar.Jag har mycket iakttagelser runt bergreppet men vill ändå tydligt lyfta fram hur längt åt helvete det kan gå och hur normaliserad den totala galenskapen kan bli.
  Ett mycket tydligt bevis på den totala förvirringen om vad som är rätt och fel i jämlikhetens namn är att nu är OLIKA BEHANDLING inför lagen lika med jämlikhet.Alltså likheten inför lagen skall exekveras genom särbehandling och särlagstiftning. Välkommen till gelenskapens och den totala ideologiska förvirringen.Disfunktionaliteten är på plats.
  Med den lilla introduktionen (nu lackar L till igen) så skall vi nu inte låta de nya orden ”ekologiskt” ”hållbar” få planteras utan att fundera på dem med samma uppföljning och analys som av ”jämlikheten”.Vem kan undgå att se paralellen mellan begreppen.Vad är de relevanta byggstenarna och vad blir ideologi.Vem skall bestämma vad som är ”hållbart”? Kan någon säga vad som är hållbart överhuvudtaget?Mm nu till och med skumbananers och kossors fisar måste regleras och styras utifrån ”hållbara” kriterier, finns det något som INTE måste sättas under makt kontroll och reglering?? Svaret är väl ganska uppenbart.”Hållbart” betyder i sin förlängning exakt samma sak som jämlikhet dvs total diktatur och kontroll.Den gröna diktaturens fundament ligger hurvida vi accepterar begreppen överhuvudtaget.
  Det är liksom dags att flytta foten från gasen till bromsen omedelbart,Den hjärnskrynklare/spindoctor som skapat orden med alla dess inneboende motsägelser och dolda syften och fullständigt horribla konsekvenser är ruggigt rúggit slipade. Hatten av för dessa manipulatörer.Men lär vi oss att avslöja deras strategier så faller de platt.
  Kan de va nåt?? 🙂

 36. Rosenhane


  Slabbadang#34
   
  Mycket intressant det du tar upp.
   
  Men menar du att jämlikhetsbegreppet svängde 180 grader under franska revolutonen?
  I så fall förstår jag att du verkligen avser tidernas begynnelse och inte tiden då jämlikhetstankarna dök upp.
  Men inte tusan fanns det någon strävan efter jämlikhet på grottmänniskornas tid?
   
  Den jämlikhet vi talar om idag är en social konstruktion utan förankring i naturvetenskaperna.
   
  En vacker tanke som spirade under franska revolutionen och som idag endast är ett rudiment eller snarare en total förvanskning av den ursprungliga humanistiska idén men som numera gör tjänst i det allmänna floskelmaskineriet.
   
  Och vad beträffar begrepp som  ”ekologiskt”, ”hållbar”, ”kravmärkt” etc . etc. ingår dessa i den nya statligt orkestrerade folkrörelsen som kallas floskelbingo och som spelas även här på TCS, ingen nämnd och ingen glömd….
   
  Som jag ser det är Sverige utsatt för ett trefrontshot som riskerar att ödelägga nationen:
   
  Floskelbingon, den statliga klimatinkontinensen och genusvansinnet vilka alla 3 är involverade i varandera som siamesiska trillingar!
   
   

 37. Ingemar

  Jämlikhet är bra. Inför lagen – vilket var den ursprungliga betydelsen. Det skall inte spela någon roll om du är herreman eller bonde, inför lagen är/skall vi alla (vara) lika. Sedan har betydelsen förts över till att alla skall ha lika inkomst och levnadsomständigheter oavsett insats och oavsett vad du gjort med ditt liv.
  Idag skall vi alla vara lika i betydelsen att vårt koldioxidutsläpp inte skall vara större än andras – med undantag för den gröna överklassen förstås.

 38. Lena Krantz

  Ingemar #36
  Nu kom jag osökt att tänka på ordet ”lagom” som ibland felaktigt påstås ha ett ursprung från ”laget om” men så är det inte. Det kommer från just lagen, dvs att man skall göra så som man förväntas göra enligt lagen.

 39. Men håll med om att liknelsen ’lag om’ dvs att inte ta mer ur den gemensamme bägaren än att det räcker till alla är en alldeles utmärkt illustration av innebörden. Nästan synd att den inte var orsprunget …

 40. Slabadang

  Ingemar och Rosenhane!
  Jämlikhet har utvecklats tiill likhet.När vi fick lika lagliga rättigheter så fortsatte liksom ordens bärare bara i den fortsatta färdriktiningen utan att notera att slutstationen redan passerats.När ordet innefattar likhet och blir en kamp emot olikheter istället för lika rättigheter så ballar det liksom ur.Att kämpa emot olikheter är ju att bekämoa mänskligheten eftersom vi alla är och skall vara olika.
  I franska revolutionen hade ordet i sin tillämpning 10 procentig relevans och de möjliga konsekvenserna i sin förlängning det låg liksom inga djupa analyser bakom ytan dess första målsättningar och första steg var väldigt tydliga.Vad som skulle kunna hända om ALLt skulle regelreas jämligt var nog liksom aldrgi på tapeten.Det fattade dock kommunismen som drog ut jämlikheten så långt att den blev sin egen motsats.
   
  Ta feminismen som exempel.Typiskt kvinnliga beteenden blir lika fel som typiskt manliga i den feminstiska tankebanorna.De försöker göra oss lika och vi kan ju altid önska dem lycka till och att de som är intresserade av deras dressyr anmäler sig till deras lillas kurs! Det är tjejer och killar själva som ska ansvara för sina relationer genom att välja partner utifrån de krav de har.
  Schyman är liksom i sin förlängning den Ideologiska Mullan som dikterar vem som skall gifta sig med vem och på vilka villkor.
  PS Feminismens drivkraft är konflikten.Män mot kvinnor Uskor mot direktörer unga mot gamla invandrare mot svenskar konflikt konflikt konflikt är vad som skapar destabiliseringen. Socialdemokratin har alltid eldat på konflikterna grupper emellan för att få landet att framstå som stående i ett ständigt inbördeskrig.

 41. Lena Krantz

  Jonas N #38
  Det är sant och kanske är det därför myten om ordets ursprung har spridit sig, det passar ju så bra som illustration till ordet.

 42. Slabadang

  ”Rättvisa”
  Jag har bara börjat läsa och analysera men det är kanske det ord som har sina tydligaste innboende dolda agendor och orättvisor.Det är liksom bara att ställa sig liknande frågor som för de andra. Vilket djävla ord!!! 🙂 Totalt pucko!! 🙂
  Rättvisa är väl något som utövas i våra domstolar??… eller?? 🙂
  Vilka hjärnspöken som planterats!!!

 43. Slabadang

  Rosenhane!
  Floskelbingon, den statliga klimatinkontinensen och genusvansinnet vilka alla 3 är involverade i varandera som siamesiska trillingar!
  🙂
  Det är inget att fundera över.Problemet är ju den skendebatt den bedriver och stärks utav.Det gäller liksom att kunna titta bakom planket och förstå vad dedt är man ser.

 44. Slabadang

  Helmut Schmidt lättar på tungbanden.
  ”Betrûgers” emd hänvisninhg till ”the team” fan va skönt när politiker talar klartext.
  http://thegwpf.org/the-climate-record/2591-helmut-schmidt-calls-for-ipcc-inquiry.html

 45. Inge

  Lars C #2
  Du stör dig inte på solvärmeanläggningar på taken men det gör jag. Inte mycket, (jag bryr mig inte så mycket) men anledningen är att de är subventionerade och jag har varit med och betalat utan att ha nytta av det.

 46. Lars C

  Inge#44
   
  Gäller det än? Jag har inte kollat. Men om jag skulle satsa på en sådan anläggning så beror inte på subventioner utan jag skaffar den oavsett vilket. Jag ska dock göra en rejäl undersökning av de nackdelar som Ingemar nämnde. Jag har varit på två föreläsningar i ämnet och fått höra att verkningsgraden har blivit bättre och att man bara behöver räkna bort 2-3 månader om året helt. Det är inte ens säkert att jag sätter dem på taket. Jag har en slänt i söderläge nära huset, de blir då lätta att spola av. Med glykol i systemet och rejäl rörisolering så bör det funka.
   
  Fast det är klart, finns subventionerna kvar så tackar jag inte nej. Jag tackar aldrig nej till pengar så länge det lagligt.
   

 47. bom

  Helmuth Schmidt har fattat att vi är utsatta för årtusendets bedrägeriförsök. Nu måste väl skiten braka ihop! Hoppas Ban Ki Moon dras med! Hurra!

 48. Sten Kaijser

  Jag har länge varit rädd för ord med vad som uppfattas som positiv värdeladdning och undviker så gott jag kan allt som kallas ”lätt”, ”ekologiskt”, ”rättvisemärkt”, ”hållbart”, ”kravmärkt” m.fl. Jag brukar också undvika att tala om FN såsom Förenta Nationerna – för mig är FN helt enkelt Förenta Regeringarna   medan  Nation och Regering inte är samma sak.
  Däremot har jag inte annat än privat gjort några ansträngningar att sprida mina tankar till andra. Tyvärr hjälper det ju inte så mycket att skriva på TCS heller – alla förnuftiga människor tänker ju som jag och de flesta som läser TCS kommentarer är ju förnuftiga.
  Jag kan förresten tillägga att jag inte ens är säker på att barnarbete alltid är förkastligt. Jag tror att i många länder så får ett barn offra sig för att de andra ska kunna gå i skolan. Förbjuds barnarbete så går inga av syskonen i skolan. En gammal god regel är: Låt aldrig det bästa bli det godas fiende!
   
   
   
   
   

 49. Rosenhane

  Sten Kaiser
   
  Just nu ojar man sig i Agenda över att svenskar i nöd som en sista utväg vänder sig till kyrkan för att få mat för dagen.
   
  Bättre då att uppehålla sig illegalt i landet, då öppnas numera Schlaraffenlands alla portar, mjölk och honung strömmar outsinliga mängder….
   
  Tvi vale…..

 50. Torsten Wedin

  Något att läsa på söndagkvällen?
  http://realplanet.eu/error.htm
  Kan någon ge mig en länk som bekräftar hypotesen om växthuseffekten? Och då menar jag inte ”det är ju etablerad vetenskap” eller ”det vet ju alla”. Experiment med riktiga växthus av glas räknas.
  Totte

 51. Torsten Wedin

  ”Räknas INTE” skulle det stått i #49.
  Totte

 52. Bertel

  Sten Kaiser # 47
  Man skall nog inte underskatta eller för den delen överskatta bloggarnas betydelse när det gäller informationsspridning.
   
  Personligen är jag fast övertygad att tex dina/mina/andras reflektioner/kommentarer läses(utöver artiklarna förstås) av andra individer och detta får ibland mer spridning än vad vi förväntar oss.
  Trots MSM totala hängivenhet för AGW-hypotesen är vääääldigt många individer i Sverige och tex Storbritannien misstänksamma/skeptiska när det gäller tilltron till klimatalarmen.
  Då kan man fråga sig, varifrån har denna skepsis fått sin näring?, eftersom varken TV, radio, tidningar mm, har gett någon som helst anledning att tvivla om sanninghalten i klimatalarmen, varken i Sverige eller Storbritannien.
    

 53. Jan-Erik S.

  Lars C #45:
  Garanterat att du aldrig kan räkna hem solvärmeanläggning.
  Solenergi är bra för underhållsladdning av batterier på båtar etc men inte annars.
  Världens bästa solfångare finns det redan gott om. Optimalt utvecklade under miljontals år som dessutom lagrar den tillvaratagna energi på ett relativt lätthanterligt sätt.
  Jag talar om träd 🙂

 54. Jan-Erik S.

  Lars C #45:
  Det skulle vara kul att se Din kalkyl presenterad här inne med alla fasta och rörliga kostnader.

 55. Jan-Erik S.

  TW #49:
  Experiment med riktiga växthus är något som jag också efterlyser. Vore häpnadsväckande om det inte gjorts.

 56. Jan-Erik S.

  TW #50:
  Varför inte räkna med det???

 57. Jan-Erik S.

  TW #50: Är inte de resultat som man får från ett sånt experiment överförbart till verkligheten?

 58. Bertel

  Slabadang # 43
  Hoppingivande.  🙂

 59. Torsten Wedin

  Jan-Erik S #56:
  Atmosfären är ju inte instängd i ett glashus.
  Det skulle vara trevligt att höra Håkan Sjögren kommentera detta.
  Totte

 60. Bertel

  OT men följande visar att det kan vara lönsamt att samarbeta med oljeindustrin som sk grön alarmist.
  The world’s largest oil companies are showing surprising interest in financing alternative energy research at U.S. universities. Over the past decade, five of the world’s top 10 oil companies—ExxonMobil Corp., Chevron Corp., BP PLC, Royal Dutch Shell Group, and ConocoPhillips Co.—and other large traditional energy companies with a direct commercial stake in future energy markets have forged dozens of multi-year, multi-million-dollar alliances with top U.S. universities and scientists to carry out energy-related research. Much of this funding by “Big Oil” is being used for research into new sources of alternative energy and renewable energy, mostly biofuels.
  Länkarna till undersökningen finns på denna blogg http://www.americanprogress.org/issues/2010/10/big_oil.html

 61. Lars C

  Lars-Erik S#52 53
   
  Detta börjar bli lite väl OT så det blir mitt sista inlägg i ämnet
   
  Jämfört med nu när jag lätt värmer huset med ved så lönar det sig inte. Men det känner jag inte för att hålla på med. Om klimatmaffian får sin vilja fram så blir elen så dyr att det definitivt lönar sig. Det finns ett relativt färskt examensarbete här som jag just hittat, jag har inte kommit till projekteringsstadiet än, så det är bara hörsägen än så länge. Jag har inte läst det än, kan vara intressant att ta del av den.  Apropå solceller i båt. Har du läst om Bavarias Greenline, den gör visst 3 knop med bara solcellerna utan att bränna batteri, något jag har svårt att tro, men OK räcker ytan så gör det väl det.
  http://www.bavariasverige.se/
   
  Åter till hus, det finns en snikvariant som går ut på att man värmer luft i lådor på fasaden och blåser in luften. Sämre verkningsgrad men otroligt mycket billigare, går att göra själv. Har man en liten solcell till fläkten så behövs det ingen el heller. I övrigt är det bara lite kabel och ett par termostater som behövs utöver glasskivorna och virke till lådorna.

 62. Torsten Wedin #49
  Experiment med riktiga växthus av glas räknas.”
   
  För en tid sedan kommenterade jag på Effekts blogg ( i samband med renar, resurser och ekologisk bärkraft) och berättade om kretsloppsexperimentet Biosfär 2, ett tre tunnland stort växthus i Arizonas öken. Tyvärr framgick det inte av experimentet om temperaturen steg p g a den förhöjda koldioxidhalten som blev i växthuset. Min text kopierad från Effekts blogg:
   
  ”Kretsloppsexperimentet Biosfär 2
  För att öka kunskapen om jordens livsuppehållande system gjorde forskare i början av 1990-talet ett experiment med ett helt slutet system genom att i Arizonas öknen i USA bygga ett jättelikt växthus, Biosfär 2 (jorden är Biosfär 1). Växthuset täckte en yta av 3 tunnland och var isolerad från yttervärlden. Där planterades växter som skulle avge syre, och konstgjorda moln och sjöar skulle reglera klimatet. Man försökte efterlikna naturens kretslopp och trodde att människorna, fyra män och fyra kvinnor, skulle kunna leva och vara självförsörjande i denna miljö tillsammans med ca. 3000 växt- och djurarter. Experimentet varade i två år. Emellertid misslyckades projektet, det blev ont om mat, syrehalten sjönk och koldioxidhalten blev för hög, så man blev tvungen att pumpa in ny luft utifrån. Många fåglar, djur och insekter som man trodde skulle trivas där inne dog. Människorna som deltog blev med tiden rätt magra. Denna ädla dröm som kallades Biosfär 2 blev med andra ord ett stort misslyckande. Jag har läst många artiklar om Biosfär 2 men aldrig fått minsta lilla förklaring på varför experimentet misslyckades. Svaret är egentligen mycket enkelt: att syrehalten sjönk, koldioxidhalten blev för hög och att man fick ont om mat berodde till en stor del på att man komposterade allt organiskt avfall. Hade man istället jordiserat avfallet och därmed också fått ökad växtlighet som producerat både syre, mat och minskat på koldioxidöverskottet så hade sannolikt experimentet kunnat fortgå än i dag. Vid kompostering förbrukas syre till ingen nytta och näringen försvinner som mer eller mindre för människor och miljö skadlig gas. Jag har ännu inte fått det bekräftat men misstänker att de dessutom använde kompostresterna som ytgödsling. I så fall kan man verkligen tala om att ”såga av den gren man sitter på”. Att ingen ens misstänkliggjorde de stora komposthögarna som möjlig orsak till misslyckandet beror troligen på att kompostering blivit en ”helig ko” för miljöetablissemanget och som därför inte ens får ifrågasättas. I instruktioner om hur man komposterar framhävs alltid hur viktigt det är att röra om så syret kommer in i komposten ordentligt. Kompostering är en förbränningsprocess vid låg temperatur som förbrukar syre och producerar koldioxid, metangas m.fl. Om kompostgaserna varit synliga som rök hade kompostering varit förbjudet för länge sedan. Vad drar vi nu för lärdom av detta misslyckade och kostsamma (150 miljoner dollar) experiment? Jo, att all form av propaganda för kompostering och ytgödsling bör upphöra.”
   
  Min kommentar: I Biosfär 2  hjälpte det tydligen inte heller med en förhöjd koldioxidhalt för att öka växtkraften, de blev ju med tiden rätt så magra. Den helt avgörande tillväxtfaktorn är hur näringsrik jorden är, inte koldioxidhalten.

 63. Ge en svältande en säck mat och han har mat i ett par dagar.
  Ge den svältande istället en Skurupsborr, en spade och kunskapen om jordisering och han har mat för resten av sitt liv.

 64. Jan-Erik S.

  Lars C #60:
  Bättre då att som fasad ha svart plåt och innanför där fläktar (krävs ingen hög effekt) som blåser in varmluften.
  Samma princip gäller för svarta tak. Det ger knappast någon merkostnad om det görs på nybyggda hus.

 65. L

  Jan-Erik, nu vill ju AGW:arna att vi ska ha vita tak..!!??

 66. Håkan Sjögren

  Torsten Wedin # 58 : Jag skulle kunna tänka mig ett försök med två glasbehållare placerade i solen så att de blir lika belysta. I den ena skulle man fylla på 79 % N2 och 21% O2 och i den andra samma gasmix men inklusve 0.1 % CO2 och båda försedda med likadana temperaturmätare. Min välgrundade tro är att experimentet skulle utvisa samma temperatur i båda kärlen och det skulle bevisa att CO2 inte har växthusgaseffekter. Försöket skulle sedan kunna upprepas med exempelvis 0,1 % vattenånga och skulle troligen ge samma resultat och visa att vattenånga inte heller är en gas med växthusgaseffekt, Problemet är att de som sitter på forskningspengarna skulle inse vad resultatet skulle bli, de är ju inde dumma i huvudet, bara vilseledda.  Alltså beviljas inga anslag.
  Mvh, Håkan. 

 67. Jan-Erik S.

  tw #58:
  Även om det är instängt så skulle det vara intressant att veta om test gjorts med 2 identiskt tomma växthus.
  Ett fyllt med hög halt CO2, ett med normal halt ca 280 ppm.
  Kanske även ett 3:dje med mycket låg halt av CO2.
  Även om luften är instängd så skulle det vara intressant om CO2-halten påverkar temperaturen.
  Noggranna temperaturmätningar där differensen jämförs. Naturligtvis så kan man skifta CO2-koncentrationerna mellan växthusen för att eliminera systemfel.
  Som sagt…endast differensen är ju av intresse om det blir någon överhuvudtaget.

 68. L

  Håkan S, jag tror jag har läst att såna experiment gjorts både här och där. Men antagligen utan mätbar effekt eftersom ingen hänvisar till dom…

 69. Jan-Erik S.

  L #64:
  Vita yttertak?
  Varför?

 70. Håkan Sjögren

  Torsten Wedin # 58 : Boken,som Du tipsade om ”Slaying the Sky Dragon – Death of thr Greenhouse Gas Theory” kommer jag på ett eller annat sätt att införskaffa; den verkar lovande. Mvh, Håkan.

 71. L

  Jan-Erik, här är en av alla artiklar där man föreslaget det:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article262119.ece

 72. Torsten Wedin

  Håkan Sjögren #70:
  Den finns på AdLibris:
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0982773412
  Den kostar 171 kr häftad.
  Mvh
  Torsten

 73. Peter Stilbs

  Håkan och Torsten – jag skrev om boken för någon månad sedan
  https://www.klimatupplysningen.se/?s=v%C3%A4derkvarnar

 74. Jan-Erik S.

  L #71:
  Läste NT. Självklart ur den aspekten att vita tak ger lägre temperatur. Men om man vill återvinna värme via den varmluft som samlas under taken så ska det ju vara svart.

 75. Ingemar

  Uppdatering: Deutsche Bank är mellanhand för skojarhandel med koldioxidekvivalenter. Tyska staten kan ha blivit lurad på 850 miljoner euro.
  http://www.thegwpf.org/international-news/2595-carbon-fraud-tango-with-deutsche-bank.html 

 76. Kent Forssgren

  Ingemar #75. Skojarna är nu också inne på en annan ruffel och bågmarknad: elmarknaden. Vi har ju moms där också. Ett nyligen diskuterat företag borde kanske synas?
  Emissions trading fraud has now been largely shut down by the government, as a result of many investigations and a change in legislation. However, some of the companies that diligently bought and sold CO2 allowances, have again come to the attention of tax inspectors. Now these companies are dealing in electricity, metal and gold.

 77. Bertel

  Dagens löp i expressen
  EXPERTERNA VARNAR:MASSDÖD HOTAR JORDEN OM 300 ÅR
   I dag slår miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar i allt snabbare takt ut arter som grodor, fåglar och tigrar runt om i världen. Allt fler forskare varnar för att världen i själva verket kan stå inför ett av människan orsakat sjätte massutdöende.
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2358360/experter-varnar-massdod-hotar-jorden

  Känns lite som att forskargruppen vid University of Californiaman förbereder oss på kommande uppoffringar(för annars går vi under) för att bevara ”biologisk mångfald”(bioversity) och klimatet.
    

 78. Rosenhane

  Bertel#77
   
  Hela upplägget i Expressen påminner om när jag i 20-årsåldern  hade en MGB som började låta konstigt under motorhuven.
  Den lokale bilreparatören kom med följande muntliga offert:
   
  -Ja, det här låter allvarligt. Men jag kan reparera den för 500 och få bort missljudet men då kan jag inte garantera att den i inte skär ihop  inom ett halvår ändå och då kommer det att kosta fem tusen. För att du ska vara på den säkra sidan kan jag laga den för 2500 så kan du vara säker på att den håller.
   
  Världens äldsta yrken innehas av tre; horan, skojaren och bedragaren! 😉

 79. Bertel

  Rosenhane # 78
  Haa,haaa.
  Ang (klimat)hot. När jag växte upp i Finland gavs man ofta två möjligheter, ifall man stod med en godispåse på gården(då var vi lyckligt ovetande att godis skulle hota klimatet), med följande ord, ger du mig lite godis eller gråter och ger?
  Valmöjligheter ang klimat/miljöhot börjar likna dom sk Finska alternativen.  🙂
  Ps.Jag gjorde oftast sk riskanalys med varierad lycka.Ds