Årsbokslut för Grönland

Här följer ett gästinlägg från Rolf Mellberg:

Grönlands istäcke

Polarportal.dk tillhandahåller sansad och bra information om Arktis

Så har vi – eller snarare det Danska Meteorologiska Institutet (DMI) – stängt böckerna för året vad gäller Grönlands is, det år som löper från den första september till den sista augusti följande år.

Som framgått nyligen med all önskvärd tydlighet i MSM, alarmistiskt understruket av bl a en kort period av extremt hög avsmältning – har det varit ett något deppigt år för skeptiker men mången alarmist har “glada” kunnat utropa att Armageddon snart är här.

Jag tänkte att det kunde vara på sin plats med lite perspektiv på Grönlands fortgående avsmältning. Först vill jag införa ett nytt volymsmått, jag väljer enheten VätternVolym VV (=74 Gigaton – naturligt för mig då jag har en stuga vid denna fina sjö) Den vanligt förekommande enheten “olympiska simbassänger” är annars en väldigt bra enhet om man har en alarmistisk agenda – vilket jag INTE har.

Nåväl, i år har “Surface Mass Balance” (SMB) landat på plus 2.3 VV vilket är ett tämligen lågt värde. Detta är alltså den mängd snö som fallit över Grönland minus den mängd som har smält och runnit ner i havet. OBS!!! i denna siffra ingår inte den is som avgår genom kalvning, ej heller den som smälter på undersidan av de glaciärer som ligger ovanpå havsvatten.

För att få en komplett bild av hur Grönlands is utvecklas krävs därför även satellitmätningar, men där har vi just nu ett problem för satelliten GRACE gav upp andan för ett par år sen och resultatet av efterföljaren GRACE-FO har ännu inte blivit officiellt redovisat.

Årets 2.3 VV kan jämföras med det år då oron var extrem men även befogad – 2012, som uppvisade det unikt låga värdet 0.5 VV. För oss skeptiker har dock de senaste två åren varit väldigt uppmuntrande då året 2016-17 hade extremt höga SMB om 7.35 VV och 2017-18 med nästan lika höga 7.0 VV. Oj va det snöade på Grönland när det var som hetast här hos oss. För båda dessa år bedöms av DMI att massbalansen med allt inräknat (kalvning och “undersmältning” av havet) var ca plusminus noll. Men vem av er kära läsare fick höra ett knyst av detta i MSM?

I år lär väl den totala kalkylen landa på ca minus 4-5 VV, (kalvning inräknat) vilket kan jämföras med Grönlands totala isvolym om 23 tusen ett hundra VätternVolymer. Med årets (ovanligt höga?) takt skulle Grönland alltså vara isfritt om sådär 5000 år. (I den tänkta världen att Milancovics cykler upphör att verka.)

För att ge er läsare ännu lite mer kött på benen vill jag berätta att när DMI har följt upp summan av ytan av de 47 största “havsterminerade” glaciärerna på Grönland så kan man se att under åren 2007 till 2012 krympte dessa glaciärer med den väldigt stora ytan ca 1100 km2 med därefter minskade denna krympning drastiskt till att under åren 2012-2018 krympa med ringa 200 km2. Detta visar alltså inte på någon accelererande dödsspiral, utan en kraftfull inbromsning under ett flertal år, allt emedan Keeling-kurvan har fortsatt peka rakt upp i skyn.

För nytillkomna följare av denna blogg vill jag också berätta att för ca 80-100 år sen pågick en annan period av snabb avsmältning av Grönlands glaciärer som en del av en allmän  “klimatförbättring” i Arktis, som legendaren Hans W:son Ahlmann så optimistiskt uttryckte saken.

Kanske kan de senaste decenniernas avsmältning i Arktis i huvudsak ha samma orsak som den Hans W:son Ahlmann bevittnade, d.v.s. något annat än CO2. Jag förnekar därmed inte att ökande CO2 kan ha en viss värmande effekt på planeten men jag hävdar bestämt att när IPCC säger att det med extremt stor sannolikhet är så att CO2 har svarat för merparten av uppvärmningen så är det en LÖGN. Eller för att uttrycka saken lite mildare, den slutsatsen bygger inte på någon vetenskap utan på en politisk omröstning inom en koncensuspåtvingande process som kan och bör starkt ifrågasättas.

Och visst är det en märklig ödets nyck att Grönlands isar smälte som värst åren direkt efter det att Al Gores film släpptes späckad med faktafel?

Referenser

http://polarportal.dk/forsiden/saesonrapport-2018/

http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/

https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

Rolf Mellberg

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Satellitmätningar av havsis i Arktis och på Grönland blev möjliga år 1979, i slutet på en period då det gällande klimathotet var att vi med raska steg gick mot en ny istid.
  Som vi alla vet har klimathotarna nu bytt fott och larmar i stället om klimatförändringar som kommer att förgöra mänskligheten om 10-12 år, vänta bara! Men de saknar helt historisk tillbaka utan tittar enbart framåt från ca 1980 och gör alla jämförelser utifrån det underlaget.
  Patetiskt och skrattretande kan man tycka om det inte var så att hoten i galloperande fart omsätts i lagstiftning och slöseri med skattemedel och ny pålagor för att finansiera helt meningslösa åtgärder för att påverka ett fiktivt klimathot. Värsta exemplet just nu är kanske att Martin Hultman numera har kasserat in 10,6 Mkr för att studera klimatförnekelse. Horribelt.
  När det gäller Grönland så har det under Holocen många gånger varit betydligt varmare än idag och betydligt mindre istäcke. Exempel i närtid är 1930-talet, som sagt mycket väl dokumenterat av professor Hans W:son Ahlman i nedanstående dokument. Han pratade om ”klimatförbättringen” till skillnad mot dagens klimathotare. Roy Spencers länk sätter också ett realistiskt perspektiv över klimatvariationerna som även Grönand har genomgått. Googla dessutom på ”Greenland ice core GISP 2” , så får ni hur många bevis som helst på att det varit varmare och mindre is förr. Och allting förstås långt innan fossilt CO2 kan ha spelat någon roll.

  https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n67

  https://www.drroyspencer.com/global-warming-background-articles/2000-years-of-global-temperatures/

 2. Anders

  #1 Mats Kälvemark

  50% OT. Håller med i sak, men tycker vi realister dessutom ska bojkotta giganten Google som verkar vara en aktiv aktör i algorifieringen – komiskt likt ”algoritm” 😉 – och alarmismen. Jag använder, efter tips här på KU, istället duckduckgo som sökmotor i såväl mobil som datorer.

 3. Sören G

  OT
  I dag hörde jag ett märkligt uttalande från en krönikör i P1. Krönikören var i Paris och sa om värmeböljan tidigare (nu var det kallt) att ett ”lock av växthusgaser” stängde in värmen. Är det så som folk uppfattar växthuseffekten?
  Att det berodde på starkt solsken och varm luft från Sahara fanns tydligen inte i hennes förställningsvärld.

 4. pekke

  Att IPCC och dess bidragande klimatforskare inte vet hur jordens klimat fungerar är ganska enkelt att räkna ut.
  Visste de hur klimatet fungerar så hade det bara behövts EN ( 1 ) klimatmodell och inte flera tiotals modeller som de har nu.

  Smältsäsongen för havsisen verkar vara över nu.
  https://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/ssmi_ice_ext.png

  Man kan förstå varför MS Malmö fastnade i is redan i Svalbard, mycket is där, undrar hur årets isläggning blir där.
  https://cryo.met.no/sites/cryo.met.no/files/latest/general_latest.png

 5. Gustaf

  Bondepraktikan säger att om det är rikligt med rönnbär på sensommaren och hösten så blir det en kall vinter.
  Som rönnbären ser ut där jag bor borde det bli en riktig fimbulvinter.
  Hoppas att det stämmer.

 6. Arne Nilsson

  Nu stänger Ringhals ner två reaktorer. Kan vi hoppas på en riktig vinter med påföljande elavbrott. Jag har visserligen elvärmt hus så det blir kallt. Men jag har två bensinbilar. Med fyllda tankar och reservdunkar så kan vi ha det varmt i några dygn. Sen kanske det går upp en talgdank även för Ygeman. Men säker kan jag inte vara.

 7. #2 Anders. Så är det. Google filtrerar även bort vissa forskare som är kritiska till klimathotsprojektet.
  Jag vet inte om Al Gore fortfarande sitter i Googles styrelse men det skulle inte förvåna mig

 8. Ulf

  OT
  En riktigt korkad artikel men man blir nyfiken på vad det är för organisationer och vilka initiativ de kommer att ta? Obs glöm titeln har inget med Greta att göra det är bara nonsens.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatfornekare-vill-stoppa-greta-thunbergs-framfart/

 9. Ingemar Nordin

  Ulf #8,

  Källan är Desmogblog som är en känd smutskastningblog. På deras hemsida finns en svart lista (där jag hoppas vara uppskriven vid det här laget!). Någon mobilisering mot lilla Greta finns naturligtvis inte utan är ett rent påhitt. Som vanligt vet media inte vad de pratar om eller vad klimatrealister står för.

 10. Ingemar Nordin

  # 9 forts

  Desmogblog är grundat av två amatörer: ”DeSmogBlog is a smear site founded by a scientifically unqualified public relations man, James Hoggan and funded by a convicted money launderer, John Lefebvre. The irony here is their favorite tactic is to attempt to smear those they disagree with as funded by ”dirty money”. Since its creation in 2006 the site has done nothing but post poorly researched propaganda with a clear intent to smear respected scientists, policy analysts or groups who dare oppose an alarmist position on global warming”
  http://www.populartechnology.net/2011/04/truth-about-desmogblog.html

 11. Ulf

  Svar 9

  Nej jag förstår men var lite nyfiken på vilka klimatrealisterna är och om det faktiskt är något intressant på gång. Eller om även det är påhittat.

 12. Ingemar Nordin

  Ulf #11,
  Guus Berkhout kommer till klimatkonferensen i Oslo och informerar om uppropet där. Det är ett upprop som inspirerats av de 88 italienska forskarnas brev, men som nu skall samla forskare från alla länder i Europa till ett gemensamt upprop till EU-ledningen. Jag hoppas kunna återkomma här med mer infor så småningom.

 13. Kenneth Mikaelsson

  Folk som har problem med det hårda vattnen kring polerna….

  https://www.breitbart.com/europe/2019/09/09/ship-of-fools-vi-another-global-warming-expedition-scuppered-by-ice/

 14. Fredrik S

  Ulf, Ingemar Nordin

  Det är bara den dåliga sidan av nätets påverkan över journalistiken som drabbar oss medborgare, kombinerat med Gretadyrkan. Praktikanter som halvdant översätter delar av utländska artiklar och sätter ihop till det som önskas ( dvs det som de tror säljer bäst).

  Som Ulf skrev, korkat och nonsens.

 15. Sören F

  Vore intressant att å veta mer om MS Malmö vars svenska passagerare nu evakuerats efter att ha frusit fast vid Svalbard. Vilka är de, varifrån, vad handlar det om, syfte, vem betalar osv?

 16. tty

  #15

  Tydligen var det meningen att de skulle upprepa Ahlmanns expedition med Quest till Nordostlandet och Vitön 1931.

  Men 1931 var ett ovanlgt bra isår i Barents Hav, det är inte 2019.

  Quest besökte förresten även Frans Josefs land på den expeditionen.

 17. Ulf

  Svar 12 Ingemar

  Verkligen intressant ska bli spännande att följa.

 18. Ulf

  Roligt citat ur idiotartikeln,

  Robert Brulle sociologiprofessor och expert på klimatförnekare, ” avfärdar innehållet i klimatförnekarnas brev som vetenskapligt nonsens”.

  Hundratals forskare avfärdas alltså av en sociologiprofessor som då tydligen vid sidan av sitt ordinarie jobb som politisk/religiös kommissarie att kartlägga folk med avvikande åsikt är en sådan expert på klimatet att han har kompetens att avfärda detta som nonsens. Att en svensk dagstidning kan trycka den här skiten är i sig bevis på hur mycket klimatdebatten fullständigt spårat ur i media.

 19. Ulf

  Kopplingarna mellan extremvänstern och klimathetsarna blir allt tydligare. I Expressen intervjuas Greta. Intervjuaren är en ökänd representant för extremvänstern Naomi Klein. Hennes tänkande präglas helt av tokiga teorier om hur en samhällsekonomi fungerar och nu är hon naturligtvis klimathetsare.
  Extremvänstern har verkligen hittat ett effektivt vapen för att än en gång förstöra samhället de lever i. Liberal media och borgerliga partier har nämligen inte fattat att klimathetsen inte är något annat än politik och opponerar sig därför inte mot dårskapen.

 20. Kenneth Mikaelsson

  Ulf du vet väl att 97% är totala idioter….
  Nästan samtliga partier bevisar ju det dagligen….
  Man skäms för att vara Svensk….

 21. Ulf

  För den som inte känner till Klein så hyllade hon Venezuela och Hugo Chavez. Här är hon citerade i en intressant artikel.
  https://www.google.se/amp/s/www.nytimes.com/2019/01/25/opinion/venezuela-maduro-socialism-government.amp.html

 22. Förlåt en fåkunnig, men det här ”OT” och ”50% OT” 9som används i några kommentarer – vad betyder det IRL (In Real Language

 23. Ann lh

  # Ulf m.fl.
  Naomi Klein solar sig i glansen av Greta och tvärtom. För fyra år sedan hade hennes klimatbibel ”Det här förändrar allt. Kapitalismen kontra klimatet” översatts till svenska och avtäcktes högtidligt under det årets bokmässa. Den svenske dåvarande skolministern stod för den bravaden – G. Fridolin.
  Ser dock ett visst ljus i mörkret i och med att de italienska forskarnas brev fått spridning och ska tas upp som punkt 1 under Klimarealistenes konferens i Oslo. Det kan bli en upplevelse som heter duga.

 24. Fredrik V

  #22 Mats

  Off Topic

 25. Ulf

  Svar 23

  Jo men jag undrar vad det här är för konferens som använder sig av Klein? Det är ju svårt att hitta någon mer omdömeslös person. Inga seriösa arrangörer hade bjudit in henne.

 26. Rolf Mellberg

  WT (within topic :-))

  Det är inte bara Grönlands snö och is som känts lite ”jobbigt i år för även Arktis is har varit åt det låga hållet. Förra året var ju isvolymen mycket stor fram till så här års men i år har det alltså varit sämre. Men nu har det i alla fall vänt uppåt, se bara här:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20190909.png
  Vi får hålla tummarna att 2019 var ett tillfälligt utslag av vädrets kaotiska natur.

 27. PWTec

  Nu har Harvard Professor David Keith lösningen- Flyg mer!
  (Såg lite på CNN:s övriga klipp- CNN är verkligen alarmistiska.)

  https://edition.cnn.com/2019/09/09/health/climate-change-geoengineering-asia-intl-hnk/index.html

 28. Ann lh

  # 25 Ulf. ???

 29. #19 Uls
  Klimathotsprojektet startades och är fortfarande ett politiskt maktprojekt. Målet är en världsregering.
  Vackert omskriven som ”Global Governance” Och även verbalt uttryckt av Christina Figuere, toppnman inom IPCC.
  Detta uttalade hon i ett offentligt uttalande inför pressen:
  ”Det handlar inte om klimatet, det handlar om att ersätta kapitalismen med ett system som fördelar planetens resurser rättvist.
  Intressant läsning är dokumentet ”The First Global Revolution” utgiven av organisationen ”Club of Rome”.
  Det finns ett annat intressant dokument som jag inte hittar tillbaks till. ”The Endangered Climate Conference”. Där beskrivs hur man genom att skrämmas med olika ”klimatförändringar” skall kunna ena hela planeten. Dokumentet är tydligen allt för avslöjande så det går inte att hitta idag. Skall lägga lite mer jobb på att hitta det

 30. Ulf

  Svar 28 ???

  Vad är problemet? Vem sätter Klein som intervjuare? Verkar totalt omdömeslöst. Vem arrangerade eländet frågar man sig förstås.

 31. Ann lh

  # 30 Ulf, om Du talar om intervjun med Greta så är jag med Dig. Det var såvitt jag vet inte någon konferens.
  Sådana eländen tillhör numera vanligheten i USA. Samtliga nio eller tio toppkandidater bland de demokrater som ska utmana Trump till presidentposten bekänner sig till klimathotstron och The Green New Deal.
  AOC, den mest högljudda av företrädarna för The Green New Deal vann årets April Fool Award (SEPP) en liten klump kol, just en sådan som Fridolin brukade marknadsföra sig med.
  Intressant nog var även ”Greta the little thing” nominerad.

 32. Ulf

  Svar 31

  Jo det vet jag frågan är varför någon ens vill ta i Klein med en tång? Inte att det förekommer den här typen av tillställningar. Jag uppfattar intervjun som en del i en konferens men det kanske är fel. Frågan är ändå vad för några som vill associera sig med sådana som Klein?

 33. Sören F

  #16, Ok, visst, jaha, och varför vill man det liksom, och känner till Ahlmann – och skramlar folk, och får till logistiken, och sätter av, flera stycken!?

 34. Fredrik S

  Tack för genomgången Rolf!

  När man går in på NSiDC’s sida om ”greenland ice sheet today” så står det:

  ”Warm air from Europe’s heat wave reached Greenland on July 29 and 30, setting temperature records at Summit Station… ”

  https://nsidc.org/greenland-today/

  Blev inte det dementerat från DMI’s sida? Eller är det någon amerikansk variant som gäller rekord för just det datumet eller vad menas?

  Borde ju förklaras bättre men det kanske inte är meningen.

  Någon som vet mer?

 35. Rolf Mellberg

  Här kommer lite info som kanske ger svar:
  https://wattsupwiththat.com/2019/08/12/greenlands-record-temperature-denied-the-data-was-wrong/

  F.ö. var väl bilden med de blöta hund-tassarna årets mest vridna sjuka Grönlands propaganda. Jag såg ett inlägg med ett gammalt foto av exakt samma typ av ”hundspann i decimeter djupt vatten” bredvid årets bild av detta återkommande fenomen. Man resignerar mest att vanligt folk blir vilseförda.

 36. Fredrik S

  Tack Rolf!

  Hade för mig att dementin kom snabbt.

  Att NSIDS inte korrigerar eller förtydligar gör ju att man får läsa deras analyser med en nypa salt och hoppas på att redovisade data därifrån är korrekt. Som det står så är det ju fake news. Ibland får man känslan av att de verkligen hoppas på att det går åt ”fel” håll. Fast det kanske är anslagen som spökar för dem och det kan väl drabba även den bäste tyvärr.

  DMI känns mer neutrala och mindre larmande.

  Jo,det var sjukt. Medans all världens media kablade ut ”this photo from Greenland says everything about climate change” eller liknande skrev Visit Greenland, som drivs av Grönlands regering följande:

  “This situation is not as unusual in Greenland as the hype would lead us to believe. It is, in fact, common for pools of meltwater to collect on sea ice in the early summer, and dogs and their mushers are used to traversing the ice in these conditions,”

  Knappt någon som lyssnade på det och det är ju rätt kusligt tänker på det.

  Mao nästan hela msm är helt enkelt värdelösa på åtminstone klimat.

 37. Rolf Mellberg

  Lite kompletterande information:

  https://notrickszone.com/2019/09/16/2-new-papers-scientists-report-a-rapid-deceleration-of-greenland-ice-sheet-melt-since-2013/