Arktis kallare på sikt enligt svensk forskare

”Hela upplevelsen har varit jättestor. Det var mysigt att vara på båten.”

Eleven Paulina Wallentin Andersson och biologiläraren Mats Svensson från Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona har just kommit tillbaka från isbjörnens land, berättas det i Helsingborgs Dagblad idag.
Men det är inte enbart fina minnen som de båda resenärerna har tagit med sig hem. Ute på Ishavet blev den hotande miljökatastrofen med ens väldigt tydlig.
”Det som förvånade mig är att allt sker så snabbt. Redan 2030 beräknar man att isen kring Nordpolen smälter bort helt under sommarmånaderna”, säger Mats Svensson till HD.
Detta är bara ett av flera larm på senare tid om att Arktis smälter i ”rasande fart”. Som antidot till detta katastroftänk kan nämnas en ny studie av Håkan Grudd (dendroklimatolog vid Stockholms Universitet), som visar att Arktis på lång sikt håller på att bli kallare.
Håkan Grudd har analyserat proxy-data från trädens årsringar för att rekonstruera temperaturvariationerna kring Torneträsk. Han fann en kraftig uppvärmningstrend som började kring år 1900. Denna är dock inget ovanligt. Liknande uppvärmningstrender har inträffat minst fyra gånger under det senaste årtusendet – ca år 750, 1000, 1400 och 1750. Vid varje tillfälle blev det lika varmt eller varmare än nu. Det mest intressanta är dock att om man studerar temperaturen i Arktis under det senaste millenniet så har den faktiskt sjunkit med 0,3 grader.
Enligt Håkan Grudd överensstämmer hans fynd med forskningsresultat från Grönland, vilket tyder på att dessa klimatförändringar omfattat hela den Arktiska regionen. I sina tidigare studier fann Grudd underligt nog det motsatta – att temperaturerna före 1900 var lägre. Orsaken till att det nya resultatet skiljer sig från tidigare är enligt Grudd bättre undersökningsmetoder och en bättre förståelse för hur trädårsringarnas tjocklek och hårdhet kan översättas till temperaturdata.
Hela studien kan laddas ner som en pdf och kommer att publiceras i Climate Dynamics.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. SD

  Värmedöden däruppe är i varje fall inte omedelbart förestående. Carl Skou, lærer i bygden Kuummiut på Øst Grønland — ca 431 invånare, på fastlandet norr om Ammassalik, där väl SAS brukade mellanlanda på väg till Los Angeles? — han säger i sin blogg Kuummiut från i fredags: ”New snow… again, again, again… We used to have the first flowers now…” Vackra bilder, och som sagt mycket snö.

 2. Hej
  De sidste år har vi oplevet sommeren varmere end normalt. Omvendt har vi fået koldere vintre, med meget kraftig nedbør.
  Spørgsmålet er bare : er det naturens egen rytmme, der har jo tidligere været skove på grønland. Da vikingerne/Nordboerne var her, havde de kvæg og dyrkede korn.
  Venligst Carl Skou Kuummiut, Øst Grønland

 3. Carl Skou: Det var intressant att höra din åsikt. Tack för ditt inlägg! Jag håller med om att Grönland varit betydligt grönare tidigare. Varför skulle det annars kallats Grönland? 🙂

 4. micke

  ”Håkan Grudd har analyserat proxy-data från trädens årsringar för att rekonstruera temperaturvariationerna kring Torneträsk.”
  Hmm, men vänta lite, var det inte någon annan som också använde proxy-data från trädringar i sin studie… Mann något hette han har jag för mig. Då var det ingen pålitligt mätmetod vill jag minnas.

 5. Micke: Det är klart att det inte var någon pålitlig metod – den gav ju fel resultat.

 6. Christopher E

  Micke och Anders.
  Årsringar från träd har alltid ett osäkerhetselement, mest beroende på att de påverkas av så många andra faktorer än temperatur. Det här gäller självklart alla som studier som använder dem, även om man kan vara olika skicklig på att försöka hitta och eliminera felkällorna. Vetenskapen har inte heller stått still under de 10 år som gått sedan Mann klubba kom till, och trädringsstudier kan inte dömas ut, i synnerhet när de bekräftas med andra proxies.
  De stora problemet med Manns hockeklubba var inte årsringarna i sig, utan att han blandade ihop olika serier och utelämnade lämpliga delar av dem i analysen. Slutsatsen att modern värme var abnormal hängde mest på trädringar från tallar i västra USA. Men problemet var att andra proxy visade att där fanns ingen uppvärmning under den aktuella perioden! De bredare årsringarna beror sannolikt på koldioxidgödsling. Sedan gjorde Mann till slut en statistisk miss som medförde att det blir samma hockeyklubba även när den matas med slumptal istället för trädringar, med det är en annan historia. Såsom varande icke upprepningsbar klarade inte Manns studie det mest grundläggande vetenskapliga kriteriet och förkastas.
  Den gav verkligen fel resultat (i betydelsen att den avviker från andra rekonstruktioner) men älskades av alarmisterna i IPCC, och älskas ännu av Al Gore.
  Om man hyser förståeliga betänkligheter mot trädringsstudier, rekommenderas Loehles temperaturrekonstruktion från förra året. Han undvek trädringar helt. Och fann att medeltiden var varmare än nu, precis som på Grönland.

 7. Magnus

  Christoffer E. Ja, han blandade ihop serier och uteslöt data så att han skulle få bra resultet. T ex data från endast ett träd under en period. Till det ska läggas att han använde en i sammanhanget ej korrekt statistisk metod.

 8. Magnus

  Fuskaren Mann är förstås viktigare för AGW-rörelsen än den inventering av 1000 års temperaturproxy som entydigt (!) visar att en betydligt varmare medeltida värmeperiod fanns globalt, liksom den lilla istiden. Nämner detta i en post:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2008/02/hhistorisk-temperatur-enligt.html
  …och en diskussionstråd där jag skrev om det:
  http://www.moderna-myter.se/2008/02/giss-temperaturdata-under-hrd-kritik.html

 9. SD

  The irony leaves us cold, rapporterade Toronto-bladet Globe and Mail den 24 maj från en turistresa med ryska isbrytaren Kapitan Khlebnikov, som skulle gå från nordöstra Ryssland, över Berings sund och till Resolute Bay i norra Kanada (NV om Baffin Island). Men det gick inte så bra. Redan innan man nått kanadensiskt farvatten — fastnade man i isen. 24.000 hästkrafters dieslar räckte inte. Efter två dagars krypande blev det totalstopp. Och där satt man. En förvånad isbjörn tittade på sällskapet, som tittade tillbaka.
  Först på sjunde dagen kom man loss. Nordvästpassagen är inget man kan räkna med, sade kaptenen…
  Watts Up With That rapporterade.

 10. SD

  Den stora konferensen i Ilulissat, Grønland, där berörda länder tänker dela upp resurserna kring Nordpolen emellan sig, har börjat. SR Ekot visar sin goda vilja med ett foto: ”Den grönländska inlandsisen smälter.” (Ta upp det problemet med Bjerknes Centre i Bergen som hävdar att isen över Grönlands inland ökade med dryga halvmetern åren 1992-2003 !)
  Nyheter direkt från platsen finner man hos avisen Sermitsiaq. Där kan vi t.ex. läsa att sjöfarten mot Sydgrønland tills vidare är inställd ”på grund af storisen”. Man ”undersøger nu muligheden for at flyve disse passagerer sydpå i stedet”.

 11. Christopher E

  Bästa Ekot, den grönländska isen smälter hela tiden, och har alltid gjort så. Växer upptill och smälter nertill. Annars hade den brett ut sig över hela världen…
  Om däremot hela isvolymen har en nettoavsmältning är en annan historia, som SD påpassligt påpekar.