Åratal av domedagsprofetior övertygar inte

opinionsundersökning

54% of European citizens believe that humans play only a partial role or no role in climate change. Many who thought that they were well informed on the impacts of climate change on the ocean believe scenarios that may happen by 2100 if we do not reduce greenhouse gas emissions have already occurred e.g. loss of Arctic sea-ice in the summer (26% of respondents) and sea temperature increases of more than 2°C (30% of respondents).” ”This is hugely disturbing because if these changes have already occurred in their minds, what incentive do these citizens have to demand action to prevent such changes?” says Duarte.

Alltså: 54% av de undersökta européerna anser att människan endast har en underordnad skuld till den globala uppvärmningen. (Inte en dominerande roll som IPCC påstår.) Många av de som anser sig vara välinformerade om klimatförändringarnas påverkan tror 1) att den arktiska sommarisen redan har försvunnit (vilket kanske kan förklara alla de stollar som försöker ta sig till nordpolen eller åtminstone genom Nordvästpassagen i segelbåtar, roddbåtar och kanoter för att ”bevisa” att Nordpolen är isfri); 2) att havstemperaturen höjts med 2°C.

Duartes, som är en av medförfattare till en undersökning (se även här) av 10 000 européer i 10 olika länder beklagar den låga kunskapsnivån, men hoppas på att deras rapport skall kunna bidra till en större medvetenhet om klimathotet.

Den här avgrundsdjupa okunskapen, även bland folk som anser sig vara ”välinformerade”, är något som vi påtalat åtskilliga gånger här på Klimatupplysningen. Skulden för denna okunskap ligger på våra politiker, särskilt de gröna miljö- och energiministrar som olika regeringar utsett under de senare decennierna, på våra media, särskilt Public service, samt på alla de forskare som antingen framträder som ”klimatexperter” eller som är tysta medlöpare mot bättre vetande. På senare tid har även näringslivet hoppat på det pseudovetenskapliga klimattåget i sina annonser.

Att så många européer trots flera decenniers hjärntvätt är skeptiska till alarmismen är bara att glädjas åt. Tänk att så många ändå föredrar att tänka själva! Engelska GWPF är inte sena med att påpeka att 2/3-delar av britterna faktiskt förkastar IPCCs påstående att människan är huvudansvarig för den globala uppvärmningen.

Men frågan uppstår då förstås varför inte flera decennier av bombardemang med klimathotspropaganda lyckats övertyga fler. Det är ju inte så att vi här inom EU har haft en öppen och saklig diskussion om de här sakerna. Tvärt om så har nyhetsförmedlingen och våra politikers budskap varit entydiga i sina domedagsprofetior. Varenda väderhändelse tas som ”bevis”. Varje antydan om att tidigare profetior faktiskt inte slagit in tas som en ”förnekelse”. Men många lyssnar uppenbarligen ändå inte på etablissemangets information och vädjanden om att tro, och att vi helt enkelt är TVUNGNA att lyda deras propåer. Och det hjälper liksom inte att spä på med ännu värre och ännu mer ödesdigra profetior om vad som kommer att hända om vi inte underkastar oss och betalar in mer skatt och avgifter till staten, EU och FN.

Kanske är det så att de alltmer hysteriska förutsägelserna om en snar undergång, där vi och våra barnbarn obevekligen kommer att utplånas, inte riktigt biter? Är vi cyniker? Skiter vi i andra? Struntar vi i våra barn och barnbarn?

Jag tror inte det. Istället handlar det om att alltför många domedagsprofetior har undergrävt förtroendet för stormedia och politiker. Uppenbart absurda förutsägelser som ligger lååångt bortom det rimliga gör att många drar öronen åt sig och istället söker sin information på annat håll. T.ex. här på Klimatupplysningen.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Arne Nilsson

  Folk i allmänhet är väl inte sämre än att de märker att vädret är ungefär som det brukar. Varför åker så många svenskar till solsäkra platser på sin semester? Inte är det för att det blivit varmare här. För det har det inte blivit.

 2. Bengt Eriksson

  Intressant. Men översättningen av ”54% of European citizens believe that humans play only a partial role or no role in climate change. ” blir väl snarare: …..har partiell eller ingen betydelse… inte underordnad som i översättningen. Underordnad tror ca 10 % (entirely/mainly natural). Ursäkta ordmärkeriet, men som någon sa: ”Att märka ord är en förutsättning för samtal.”

 3. Peter Stilbs

  Stiernstedskan i SvD hade i dag en jätteartikel om kommunernas oro för översvämningar. Bra timing, nu när de flesta oroar sig för lågt grundvatten.

  Det är uppenbarligen Sten Bergström och hans hydrologkumpaner på SMHI som indoktrinerat kommungubbarna.

  Det enda bra med artikeln är att den framstår så absurd att även klimattroende borde vackla

 4. Allan Forsling

  Det har ju funnits åtskilliga domedagsförkunnare under senare år. Man får en liten genomgång i boken Domedagsklockan : och myten om jordens ständiga undergång .

  Det har visat sig gång på gång att det har varit fel- men nya personer med samma domedagsbudskap dyker upp. Och media- de tiger still, de har ingen uppföljning av dessa tidigare falska profeter. De får leva ostörda. Media har enligt mig huvudskulden i det vi nu ser i klimathysterin.

 5. Simsson

  En förklaring till att så många som 54% tvivlar kan vara att förmedlarna av det alarmistiska budskapet, dvs MSM och politiker, har så låg trovärdighet bland en stor del av befolkningen. Det kanske till och med är så att bland dessa 54% finns de som deltog i gymnasiets fysik och kemilektioner.

 6. Håkan Bergman

  It’s over, för klimatet alltså. Inget larm kan konkurrera med oron för den egna hälsan, och nu kommer doktorn på fickan. Förmodligen kommer folk att oroa ihjäl sig och alla problem med jordens begränsade resurser löser sig.
  http://www.spiegel.de/international/business/dr-smartphone-the-medical-profession-s-digital-revolution-a-1158548.html

 7. Sören G

  #3
  Göta-kanal-båtarna kommer inte fram p.g.a.för lågt vattenstånd i Göta Kanal.

 8. Lars Kamél

  Det är väl som i sagan om herdepojken som gång på gång sprang hem till staden och ropade ”Vargen kommer!”, bara för att få uppmärksamhet. Till slut kom verkligen vargen, men då trodde ingen på honom längre. Fast i fallet med domedagsprofetior om klimatet, lär ”vargen” aldrig komma. Däremot slutar allt fler människor att tro på förutsägelser som aldrig slår in eller är helt orealistiska.
  För övrigt så tycks många miljöflummare och klimataktivister leva i en fantasivärld. De målar upp bilden av att naturen och klimatet håller på att kollapsa, fast vanliga människor kan titta ut genom fönstret och se att det inte stämmer.
  I sin bok ”The Skeptical Environmentalist”, nämner Lomborg en undersökning som gjordes i många länder. Folk tycker att miljön i deras närmaste omgivning är rätt bra, tror att det är sämre ställt i resten av det egna landet och anser att det är dåligt ställt i världen i stort. Vilket inte går ihop när ett stort antal människor i länder över hela världen anser det. Den verkliga förklaringen är att miljöflummarna har lyckats lura i folk att det är dåligt ställt med miljön, men att folk kan se att det är rätt bra i närheten av där de bor. Då måste ju problemen finnas någon annanstans, i det egna landet och främst i länder långt bort. Tror folk. Fast den verkliga förklaringen är att miljöflummarna har överdrivit. Visst finns det problem, men de är inte alls så många och stora som miljöflummarna vill göra gällande.
  För övrigt är väl miljöorganisationer de enda som vägrar att erkänna de framgångar de har haft. Det fanns stora miljöproblem en gång, men mycket tack vare miljöorganisationerna löstes de. Efter Montrealavtalet om att fasa ut freonerna, har miljöorganisationerna inte haft några framgångar. Vilket beror på att de har börjat fantisera om enorma problem, som om de finns alls inte alls är så stora.

 9. Håkan Bergman

  Lars K. #8
  Det är som med maten, i alla länder är man övertygad om att det egna landets livsmedel är bäst. Jag minns hur bönderna och livsmedelsindustrin såg fram emot eu-inträdet, svensk mat skulle erövra Europa. Så blev det nu inte, vart man åker så tänker man likadant. Rätt naturligt egentligen, det skulle vara outhärdligt för de flesta att tänka annorlunda.

 10. Karl Eider

  #8 Lars

  Ja, dessutom av diagramet att döma så tycks de flesta skeptikerna bo i länder där propagandan varit som störst.

 11. Slabadang

  KARMA!

  Vi kan nu betrakta sammanbrottet av legitimiteten och trovärdigheten inom allt fler ”rörelser” som bedriver sina ”kamper” över klippkanten i landet ”Bortitok”. Alla dessa rörelser miljö,feminism,arbetarrätt, medborgarrätt mfl var alla relevanta och legitima på sin historiska startsträcka. Alla har varit folkrörelser i dess rätta betydelse syfte och mening. Nu när de riktigt stora målen redan uppnåtts så har de förvandlats till utopiskt rabiata gallskrikande fanatiska organisationer med nollkoll på storheterna på de problem de anser sig ”kämpa” för. Det startade med att de med liten ammunition gav sig på stora orättvisor och utmaningar såsom kampen för kvinnlig rösträtt. Till att nu förvandlats till rabiata totalitära välfinansierade organisationer som skjuter inbillade mygg och riktiga med bazooka högtalare och brigader.
  Folk är i regel bra förnuftiga och förstår på gången och slamret från denna propaganda att det är tunnelseende oseriösa särintressen som är i farten.

  Den där gränsen som går vid insikten av att alla ”kamper” faktiskt når sina relevanta mål vid vissa tillfällen utgör ett största hot för dem som gjort ”kampen” till sin identitet. De tvingas att intala sig själva att myggen i själva verket är stora elefanter för att legitimera sin egen fortsatta existens.

  Att angripa sina ”fienders” person moral och karaktär istället för att bemöta argumenten är en mycket bra indikator på att det är oseriöst rabiata rörelser vi har att göra med.

  Det är nu poppis att använda en massa ofalsierbara epitet såsom klimatförnekare, rasist, sexist, kvinnohatare för att nämna några.
  En sedelärande del av den svenska historien är hur det gick för :

  ”Johan Johansson Grijs föddes 1663 i Gävle. Efter att ha pekat ut sin egen mor som häxa i hemstaden, kom han som tolvåring till Stockholm och Katarina församling på Södermalm.”

  Lite kul är att han hade just Södermalm som högkvarter. När folk till slut tröttnad på rädslan att bli anklagade av Johan så slutade det med att han blev av med huvudet på Hötorget blott tretton år gammal!

  Vem kan låta bli att dra parallellerna mellan Södermalms 1600 tal och nutiden? 🙂

  https://detgodasamhallet.com/2017/05/26/7413/

 12. jensen

  Klimathysterin gentemot Åldersstegen.

  Det skulle vara intressant att läsa en motsvarande undersökning, trovärdig, om olika åldersgruppers inställning till klimathotet.
  Det ter sig ofattbart att i ett TV-program den intervjuade ( unga) renskötaren säger: ”Man märker ju klimatförändringarna” dag för dag. , och programledaren inte ställer någon motfråga och förklaring. Den gängse basperioden för klimatförändring är ju 30 år. Är man då 60 år gammal, har man ju dubbelt så lång referensram, så ju äldre man är, desto större personlighetsreferensram. Stranden man lekte på som småbarn,ser ju i princip ut likadan som den som man nu småplaskar på.
  Vilka personliga referenser av klimatförändringar har ett småbarn, ungdom, ung vuxen,millenial? Jo, enbart propaganda och manipulationer av sekterism.

  Personligen ansluter jag mig till 60-års cykeln enl. Easterbrook., med tabke på oceanoscillationerna m.m. För att få en uppfattning om trendskifte bör man då som grund ha 2-3 dylika cycler, d.v.s. 120-180 år.
  Vilka enskilda människor blir så gamla? Ett verkligt perspektiv borde dessutom vara millennier, där det senaste är det kallaste sedan holocen optimum.

  Det blir ju löjeväckande när en professor i miljövetenskap ( politiskt tillsatt) uttalar sig om klimat.
  Det får nog riktiga, ärliga klimatvetenskapsforskare göra.

  I NoTrickszone i går kunde man läsa i en rapport att man kunde uppskatta Urbaniseringseffekten till minst 0,1 C/ dekad. Hur mycket blir det på 70 år? Läs även om alla dessa rapporter , som avvisar värmande oceaner. Snarare kylande. Vi får väl se om 60 år.

  Per

 13. jensen

  Men visst inser jag att det senaste århundradet blivit varmare. Trädgränsen har höjts 100 m. Men detta är ju en kort period, som nu tycks vända ner igen. Vi får väl se om 100 år.

 14. jensen

  Revelle, som på 70-talet olyckligtvis var fadern till klimatalarmismen skrev i sin sista vetenskapliga rapport tillsammans med Lindzen att han blivit klart skeptisk till alarmismen dels på grund av misstro på modellerna dels p.g.a. bristfälliga data, att man åtminstone skulle vänta 30-40 år och bättre data innan man kunde tro något säkrare.

 15. Näcken Bruse

  Vänsterns hydra poppar upp med ständigt nya miljörelaterade galenskaper. Tag nya Älvräddarna t ex, en sekt som kämpar för att öppna Sveriges vattenflöden genom att tvinga fram nedläggning av enskilda kraftanläggningar. Syftet ska vara att underlätta för växter och djur att röra sig genom landskapet. I ett fall jag känner till handlar det om de unika och hotade arterna abborre och mört. Suck.

  Jag ifrågasätter inte värdet av öppna vattenflöden, men tycker att de bör vägas mot t ex kulturhistoriska. Dock, lyssnar man på Älvräddarnas debattörer så framkommer den egentliga drivkraften. De talar om kraftverkens ägare som bakåtsträvande äldre män med starkt fokus på den egna ekonomin.

  Så var det med det. Och så har vi Allt till alla, Planka.nu o s v, grupper av misslynta vänsterhjärnor som brinner för att bekämpa verkligheten. Kan vi hoppas att MPs framtida utradering hjälper till att återställa ordningen?

 16. sibbe

  Bra, Ingemar: här min kommentar:
  Domedags profetior finns väl ända sedan våra förmöder och förfäder stigit ner från den skyddande grenen för några miljoner år sedan.
  En av kristendomens viktigaste bud var, tro inte på andra Gudar än mig. Straffet för missaktande av budet var dödens: i Apostlagärningarna 5.kapitel, sidan 173, om Ananias och Safeira får man läsa att den som inte tror och inte handla enligt det utstakade riktlinjer, är dömda:
  -som Petrus sade: Ananias, hur har Satan kunnat fylla dit hjärta , så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du hade lovat åt oss? —Vid de orden föll Ananias död ner…
  När hans hustru kom till Petrus frågade han henne: hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? …I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog…
  -Pengarna var tänkt för kristendomens spridning
  ( med andra ord en subventionering av rörelsen, för Petrus var väl utan pengar?)
  Sådana rövarhistorier har det berättats ända fram till nutiden.
  Men nu tror man inte längre på varken Gud eller kristendomen. Man har en annan Gud som heter Klimat och klimatens Satan är CO2. Men budskapet är lika: du brinner i helvete om du följer i CO2s fotspår…
  Upp till 10 grader C varmare klimat hotas man med:
  Men även här så är verkligheten lite annorlunda: de budbärare för klimatdöden kommer tydligen inte riktigt fram med sina profetior hos den vanliga människan: 51 % av EU-invånare tror inte på något negativt om klimatet. (I USA har man tom bytt ut klimathotet mot Trump) Här tycks våra klimat-politiskt korrekta medier ha misslyckats gruvligt…

 17. Slabadang

  Sibbe 🙂

  Bodde Petrus på Södermalm?

 18. Håkan Bergman

  Men tänk på barnbarnen.
  http://www.bonton.se/?d=2017-07-08

 19. Peter Stilbs

  #13 – jag tror trädgränsen mycket väl kan ha höjts mest via den ökade koldioxidhalten i atmosfären – är det någon som är mer insatt i saken?

 20. Jodå, som #12 Jensen säger ”Vilka personliga referenser av klimatförändringar har ett småbarn, ungdom, ung vuxen,millenial?”
  Det slog mig för några år sedan att minnet av min barndom, när jag 5–6 år gammal plumsade runt i snö upp till midjan inte var någon bra referensram för dagens vintrar. Det som var midjan när jag var 5–6 år är inte mycket mer än halvvägs till knäna idag.
  Jag minns även somrarna när vi var nere hos släktingar i Småland, och jag hängde och gungade på deras grind. Sen gick decennierna och mostern, som sedan länge sedan flyttat från Småland, dog men skulle begravas i trakten av hennes gamla hem. Vi åkte och tittade. Jag hade inte varit där på 40 år. Grinden jag hängde på räckte mig inte ens upp till midjan. Och bondgården längre ned på vägen som jag brukade springa ner till låg så oerhört nära.
  Jag kände ju igen allt, saker såg ut som jag mindes dem, men storlek och avstånd hade krympt något oerhört. Det var nästan en chockartad upplevelse och rejäl tankeställare. En 10-årings perspektiv och en 50+-årings perspektiv är inte det samma.
  Det finns många anledningar att vara försiktig när man gör jämförelser med förr baserat på personliga erfarenheter.

 21. sibbe

  Romklubbens profetior:
  1992 skulle oljan sina: Peak oil! Vad hände: Mera olja än nånsin. Oljeproducenterna slåss om kunderna, och priset på råolja är i dag lägre än nånsin.
  Bristen skulle även drabba aluminium, koppar, guld, bly, kvicksilver, molybden, silver, tenn, wolfram, zink samt naturgas. Utvecklingen under årtiondena efter rapporten visar att man, som nästan alltid med denna typ av larm, tagit fullständigt fel. Trots en fantastisk tillväxt har priserna på råvaror i allmänhet sjunkit till en tredjedel av vad de var för 150 år sedan (Citat: klimatupplysningen).
  Skogen skulle försvinna! I dag har vi 20 % mera skog än då! Tom i Sahel så växer det nya träd..
  Nästan alla drygt 7 miljarder människor har mat för dagen: vem hade trott det då?
  I slutet av 1900-talet var det ståhej om stigande temperaturer och stigande havsnivåer:
  1988 sades det att Maldiverna skulle gå under 2018: och man skulle vara utan dricksvatten år 2000. Canberra Times 1988
  Wikipedia:
  De flesta öarna når inte mer än knappt två meter över havsytan och riskerar att översvämmas om världshaven skulle stiga till följd av växthuseffekten.Maldiverna är världens plattaste land, med en maximal naturlig höjdnivå över havet på 2,3 meter.
  Havsvattenökning? Enligt satelliterna 3 mm/år, enligt landsmätningar 1 mm/år.
  Har Maldiverna gått under?
  Paketresor till Maldiverna berättar en annan sanning:
  – Otroligt låga priser – www. tripadvisor.se‎
  Ingen undergång för ö-paradiset. Men ISIS kämpar om makten där…
  Arktis utan sommaris? Lovade nobelpristagaren Al Gore: Njet, ännu en sån klimatfake: Inte heller i år är det möjligt att kryssa ovanför Nordpolen ens med isbrytare… Men med atomubåt så lyckades man redan i början på 1960-talet…
  Grönland läckande glacierer höjer havsnivån? Inte i år, det som smälter vid kusterna kompenseras genom ökat nederbörd på ön.
  Den största ön i världen tinar? Vid minus 33 grader Celsius hade man i juni den kallaste temperaturmätningen nånsin som mättes norr om Ekvatorn – förra rekordet var minus 30,7 grader…
  Samtidigt växte isen på Grönland riktigt ordentligt.
  Skriver DMI, danska meteorologiska Institutet…
  Antarktis tinar, världen största ispropp har lossnat frän fastlandet, stiger nu havsytan?
  Lika lite som i grogglaset, nä man fyller den till 2/3 med gintonic och fyller upp med is: Is på vätska ökar inte vätskans volym. Men minskar på alkoholen… Det vet en skäribo, men det behöver väl inte en klimat-indoktrinerad reporter veta om. Och Antarktis har blivit kallare de senaste 50 åren:
  Prof. David Vaughan, British Antarctic Survey BAS som bor nästan året runt på Antarktis…it would be a mistake to connect this immediately with some kind of global warming. At Halley, where we have measured the temperature routinely on a daily basis for almost 50 years, we haven’t seen any evidence for climate change in that area…” Sades i BBC, som inte gillade det och censurerade det.

  Fakta är att temperaturen stigit från 1885 till 1945 med en halv grad C. Kolla upp Hansens graf… Fakta är också att ICPP säger att det inte berodde på CO2-ökning, för under den tiden fanns ingen ökning av CO2 Kolla upp IPCC.
  Sen ökade temperaturen fram till 1978 inte alls. Men CO2 började öka under den tiden. Men alstringen av el genom kol exploderade: först på 70 -80-talet hittade man på filtrering av rökgaserna.
  Och troligtvis var det sotet, på sidan om de nya digitala temperaturmätare i framförallt urbana områden som gjorde att den globala temperaturen steg med en halv grad till: men hur mycket bidrog CO2 till ökningen av temperaturen? Beror på att vi nu har filter på våra kolkraftverk – som förresten kommer att öka med 1600 ny kraftverk under de närmaste 3 åren TACK vare Parisavtalet?
  Varmaste dagen, varmaste månaden varmaste årets klimatrubriker haglade ner på mediekonsumenter. Visste inte journalisterna som skrev dessa domedagsscenerier om att vi hade en mycket stark El Ninjo åren 2015/16? Och att temperaturen nu kommit ner igen till normalt, var väl en fake-sanning som inte fick berättas för allmänheten? Att skitstöveln Trump kan ha rätt kan vi väl inte acceptera?
  Att majoriteten av EU:s invånare inte slukar fake om klimatet alls – borde ge klimatfolket skrämselhicka: vad om de har fel?

 22. Håkan Bergman

  Ytterst handlar det också om förtroendet för våra myndigheter, kan det sjunka mycket djupare efter transportstyrelsens hantering av it-säkerheten? Tydligen räcker det med att vara trevlig och politiskt korrekt för att bli myndighetschef idag. Och inte mycket talar för att transportstyrelsen skulle vara ett undantag.

 23. Ann lh

  Jensen # 14
  Var det Lindzen? Singer trodde jag …

 24. sibbe

  Enligt tyska Fokus online: ”Absurde Dieselpanik! Im Büro ist 20 Mal mehr Stickstoffdioxid erlaubt als auf der Straße” — http://www.focus.de/finanzen/karriere/berufsleben/politik-ignoriert-zweifel-am-grenzwert-40-mikrogramm-dieselpanik-wegen-grenzwertluege-in-ihrem-buero-ist-20-mal-so-viel-stickstoff-erlaubt_id_7378545.html
  så har man mycket lägre krav på trafikens kväveutsläpp: på kontoret får det vara 800 mikrogram/m3 medan har 40 mikrogram/m3 på gatorna i städerna. Dieselbilar har mindre CO2 utsläpp än bensinbilar. Därför vill man ha dom bort nu, i synnerhet då tyska gröna vill tvinga tyska bilfabriker att tillverka elbilar, som ingen vill ha. Kommer inte att lyckas…
  Det är val i Tyskland, och de gröna kommer att förlora stort på det här.
  Mera än 60 % av tyska bilar går på export, några också till Finland, men ingen vill köpa nån elbil heller här hos oss – utom de gröna OCH deras Medier som gärna vill pracka på oss dessa bilar som har en räckvidd på mindre än 200 km – med min Micra kör jag från Kimito i södra Finland till Rovaniemi – dryga 800 km med en tankfyllning … och det är bensin det är fråga om. Dieseln skulle räcka till Kirkenäs… ”Bland annat Paris, Madrid, Aten, London och Stuttgart vill bli av med dieselbilar.” skriver HBl. De gröna i dessa städer vill bli av med dieslar… (och HBl: redaktör). I oktober (efter tyska valet) talar ingen längre om detta…

 25. jensen

  Ann 23
  Du kan mycket väl ha rätt. I så fall lapsus av mig.
  I alla all en oerhört meriterad klimatvetenskapsman.

 26. Ann lh

  Jensen, om det gäller ”What to do about Greenhouse Warming: Look before you leap” så var det Singer, The Unstoppable, som var medförfattare.

 27. Christopher E

  Ann lh, Jensen

  Allt ni behöver veta om Revelle och Singer:

  http://media.hoover.org/sites/default/files/documents/0817939326_283.pdf

  Inkluderande hur klimathotarsidan försökte tvinga Singer att ta bort Revelles namn från artikeln de skrivit tillsammans, och ”förklarade” att Revelle var senil och intellektuellt oförmögen. Även Al Gore körde den anklagelsen mot en avliden forskare som inte kunde försvara sig. Gore hade sin ju historia, bland annat återgiven i bok och film, hur Revelle var den läromästare som öppnade Gores ögon inför hotet och gjorde honom till planeträddare. Och då duger det ju inte om Revelle faktiskt tvivlade på hotet.

  En sällsynt smutsig episod på klimathotarsidan.

 28. Slabadang

  Så tar vi det igen …. det där SMHI lurat i länsstyrelser och politiker!

  ingen acceleration i havshöjningen som avklingat allt mer sedan vi lämnade Istiden:

  https://wattsupwiththat.com/2017/07/20/sea-level-rise-accelerating-not/

 29. pekke

  Här finns gränsvärden på luftkvaliteten på arbetsplatsen
  https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/foreskrifter/hygieniska-gransvarden-afs-2015-7.pdf

  Damm av olika slag har tydligen inga ppm-värden utan där mäts bara mg/m3, koldioxid har ett gränsvärde på 5 000 ppm och ett korttidsvärde på 10 000 ppm.

  Har dålig koll på vad alla siffror betyder, men nån som kan det bättre kan nog utvärdera och översätta till normal ” svenska ”.

  OT.
  Som folk troligtvis noterat så verkar svenska myndigheter ha noll koll på vad de gör, som transportstyrelsen t.e,x. och dess minister samt i förlängningen riksdag och regering.

  De va nog bättre förr …

 30. Ingemar Nordin

  Slabadang #28,

  Men jag ser att Scientific Americal hittat någon opublicerad artikel som ”rättat till” felet med en icke accelererande havsnivåhöjning. Med nya justeringar av satelliterna så lyckas man tydligen att få fram en snabbare höjning.

  https://www.scientificamerican.com/article/satellite-snafu-masked-true-sea-level-rise-for-decades/

  Frågan är dock om någon märkt det ännu.

 31. pekke

  #28

  Va !! Är inte hela Svea Rike översvämmat !!

  Märkligt !

  Var i västra Jämtland i veckan, regn, kyla och blåst, solen lyste lite i mellan, sämsta sommaren på många år enligt släkten där.

  Men det är väl så när den globala uppvärmningen slår till.

 32. pekke

  #30

  De ” hittade ” ett sensorfel, som sagt, märktes det vid kusterna där folk bor och mäter havsnivån ?!

 33. Håkan Bergman

  pekke #31
  Måste vara uppvärmningen när t.o.m. ett jämtländskt fotbollslag kan härja fritt nere i Istanbul. Har inte hänt sen vikingatiden och då var det varmt har jag läst.

 34. Christopher E

  #28, 30, 32

  Att det omhuldade datat från satellialtimetri nu plötsligt påstås tidigare ha varit helt fel ökar ju inte förtroendet efter justeringarna heller. I synnerhet när data från tidvattenmätare världen över vägrar bekräfta denna påstådda acceleration. Alla dessa mätningar vid kusterna kan ju inte ha ett ”sensorfel” allihopa.

  Men visst är det lite festligt hur alarmisterna avfärdat oss skeptiska som ”förnekare” när vi ifrågasatt satellitaltimetri, och nu påstås det alltså satelliterna visat nästan 100% för höga värden! 🙂

 35. jensen

  Christopher E,27
  Ann lh

  Tack så väldigt mycket för era synpunkter. F.a länken, som jag studerade med stort intresse. Det är ju en fasansfull historia i klass med Kafka. Min vördnad för Singer stiger alltmer. Och även för Revelle som visade att han var en stor vetenskapsperson.
  Mitt tillkortakommande med namnförväxlingen skyller jag på att jag faktiskt inte intresserade mig för ”klimatet” förrän 2007, just p.g.a. gores uppenbart pseudovetenskapliga uttalanden och alster. Jag ansåg då mig vara skyldig att börja ”gräva” i hela historien.

 36. Michael E

  Att domedagsprofetior kring klimatet inte funnit större avtryck i den allmänna opinionen är i en demokrati troligen en av de viktigaste faktorerna för att få stopp vansinnet kring överdrifterna om klimathotet. Inlägget är verkligen upplyftande att läsa och bådar gott inför framtiden eftersom de flesta politiker har en icke försumbar del opportunism som en del av sin karaktär.

  Dessvärre så är det väl föga troligt att Sverige kommer agera föregångsland för att göra upp med ett förljuget klimathot eller någon annan fråga där värderingar från vänster och miljöorganisationer dominerar. Generellt i västvärlden har dock resan att ifrågasätta den i media så dominerande vänsterretoriken påbörjats och kan ses i nutida valresultat.

 37. Anna-lena

  Jag levde i klimatångest på nittiotalet när mina barn var små, när jag insåg att något inte stämde gick luften ur mig, och sedan dess kollar jag upp saker innan jag tror på dom, då var det kväve och fosfor hot och bilismen så klart som skulle döda alla skogar inom tjugofem år. Idag växer dom bättre än någonsin och då liksom nu fanns några som blev av med jobben om de protesterade mot sanningen, så många som hade kunskapen valde att hålla käften för att inte bli av med jobben. Största skillnaden mot idag är internet som gör det mycket lättare att själv hitta information, den informationen som media borde ta fram för att jag ska kunna få välja själv vad jag ska tro.

 38. Svend Ferdinandsen

  ”Duartes, som är en av medförfattare till en undersökning (se även här) av 10 000 européer i 10 olika länder beklagar den låga kunskapsnivån, men hoppas på att deras rapport skall kunna bidra till en större medvetenhet om klimathotet.”
  Læg mærke til at det ikke drejer sig om kundskab om klimaet, men ”medvetenhet om hotet”
  Den manglende overbevisning, kunne også tolkes som et højt kundskabsniveau.
  Mange af de højtråbende såkaldte klimaeksperter, har faktisk ingen uddannelse i emnet. De er bare blevet grebet af stemningen og andre som råber højt og er professionelt bekymrede. Jo mindre man ved om emnet jo mere bekymret kan man blive.