Under de senaste dagarna skrev flera tidningar om Googles koldioxidavtryck.
”Två googlesökningar från en persondator kan generera ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som att koka en tekopp vatten”.
Det började med brittiska Sunday Times, som citerade en studie av bl.a. Alex Wissner-Gross. Efter det hängde hela mediavärlden glatt på, naturligtvis utan att kontrollera källan.
Nu visar det sig att ovannämnda forskare överhuvudtaget inte nämnt vare sig Google eller tevatten i sin studie.
”Vår studie har ingenting med Google att göra. Vi inriktar oss på webben i allmänhet och har kommit fram till att besöket på en webbsida i genomsnitt genererar 20 milligram koldioxidutsläpp per sekund.”
Google kände sig manade att gå ut med en officiell kommentar. Sunday Times hade hävdat att en Google-sökning genererar 7 gram CO2. Enligt Google själva rör det sig om blott 0,2 gram. Tidningarnas påståenden är alltså en kraftig överdrift. Men vi borde inte vara förvånade. Mediafolk är bra på att överdriva.
Websidor görs till tusendelar av produktions- och distributionskostnaderna för en bok eller tidning. Miljöpåverkan är promillen av tryckta diton. Oändligt många mer har dessutom tillgång till all den information som finns på webben vilket är till gagn för alla men framförallt resurssvaga delar av världen. Endast sjukt skruvade hjärnor kan omvandla den fantastiska mänskliga framgång som datorer och internet är till ett miljöhot.
Bland de största syndarna inom IT-sektorn måste ju vara klimatforskarna med sina nätverk av superdatorer. Undrar hur mycket koldioxid en klimatmodell genererar…? Men dom är givetvis klimatkompenserade….
Ja, och en del medianissar är värre än andra.
Allas vår idol Joakim Kerpner i Aftonbladet gick ju igång direkt på det här. Han hävdade att en bil släpper ut lika mycket koldioxid när den färdas 40 meter, som en sökning på Google ger i koldioxidutsläpp. Undrar om han alltid är lika ”noga” med sina källor? Inte konstigt att det kommer mycket rappakalja från hans penna!
L.
Vänta bara tills prof. Julia Slingo på Hadley Met Office får sina superdatorer (som ska kosta så där ”several hundred pounds”). Då får vi det nog riktigt hett om öronen…
L
”several hundred millions pound ska dom kosta (#4)
Ja, suck! :/
Adderar man till detta en kaskad av ytterligare ett par lika stora fel (en faktor 300?) kan vi nog lägga ner all elkraftproduktion, bara vi avstår från ett par googlesökningar i veckan.
–
Det är egentligen så här, med sådant som tilltagna siffror och extrapolationer, många argument förs i klimatdebatten, även beträffande själva klimatfrågan, där kvasivetenskap finns både hos såna som Gore och Lynas och i IPCC:s modeller (hos IPCC de viktigaste tokigheterna, som möjliggör att modeller ger så kraftig temperaturökning).