Anders Wijkman är ute och busar

Wijkman1
Anders Wijkman är ute och busar i lokalpressen. han artikel har dykt upp i Eskilstunakuriren, Katrineholmskuriren, Kristianstadsbladet, Allehanda (Örnsköldsvik).
De kommer alla att spåras upp och replikeras!
Min replik är idag publicerad i Eskilstunakuriren som därmed blir först ut.
UPPDATERING
Nu även i Kristianstadsbladet
Gå gärna in och kommentera.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magnus Entin

  Tack Jonny för repliken!
  I pappersutgåvan av lokalblaskan fanns samma dag även en serie artiklar om vindkraften, givetvis totalt okritisk. Kände att det behövdes ett bra svar på vansinnet. så det var extra skönt att läsa ditt svar idag.
   
  Cheers!

 2. Hayek

  Lägger vi som samhälle en krona mer på el så måste vi lägga en krona mer på något annat. Detta är ett faktum som vi inte kan komma ifrån hur mycket vindkramarna än slingrar sig. Vad vi hela tiden skall pressa vindförespråkarna på är var de tycker att dessa pengar skall tas. Mindre sjukvård? Färre poliser? Sämre skola? Lägre pensioner? Det är vindkramarna som är skyldiga svaret.
   

 3. Torsten Wedin

  Koldioxidfri el? Vill man utrota växterna och därmed oss själva?
  Totte

 4. Jan-Erik S.

  Bra Jonny!
  Såg även du fick in en insändare i Sundsvalls Tidning.

 5. Bertel

  OT.E24 näringsliv har följande artikel. Revoltera mot elbolagen.Den berör ämnet indirekt(utsläppsrätter/koldioxidskatt)och specielt läsvärda är kommentarerna och de är många…. många.
  Ps.Bra skrivet/jobbat Jonny.Ds 

 6. Elling Disen

  Make my day : Vi har SatelliteGate
  NOAA ser ut att ha forsøkt dolja problem i NOAA-16.

 7. Germund Hesslow tar idag heder och ära av VoF på Newsmill, för deras pris till SI: http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/12/vetenskap-och-folkbildning-har-trampat-i-klaveret
  Många goda ord om SI där!

 8. vem

  Protest mot elbolagen!
  http://namninsamling.se/index.php

 9. Lena Krantz

  Rickard Berghorn
  Jag har just läst den…..herregud så BRA!

 10. pekke

  Europa minskar sina subventioner för ” grön el ” pga ökande kostnader.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3064501.ece
   
  Jämtkraft funderar på att importera flis från utlandet pga höga flispriser i Sverige, nåja de kommer ju inte att elda upp vår skog utan nån annans i stället, gröna elcertifikat tydligen funka med alla nya flispannor som byggs i Sverige.
  http://op.se/ettan/lokalt/1.2633041-jamtkraft-vill-importera-traflis-fran-utlandet
   
  De har nog rätt, bättre att elda upp skogen än att göra papper och trävaror av den, fast när skogen är uppeldad vad gör vi då… ?
   

 11. pekke

  pekke#10
  gröna elcertifikat verkar tydligen funka

 12. Bertel

  # 5 glömde länken till inlägget http://www.e24.se/analys/revoltera-mot-elbolagen_2542875.e24
  Ps.Läs gärna kommentarerna, vi är inte ensamma med våra tankar  :).Ds

 13. Olaus Petri

  Rikard B, vilket kväde av Hesslow. 🙂 Snorre släng dig i väggen! Fantastisk på pricken.

 14. Olaus Petri

  Sorry Rickard B, förstås.

 15. pekke

  R.B.# 7
  En väldigt bra artikel av Germund Hesslow.

 16. Rickard Berghorn!
  Vilken kanonbra skriven artikel!

 17. Jan-Erik S.

  vem #8:
  Underskrivet.

 18. Bertel

  Rickard Berghorn # 7
  F-n va braaaaa skrivet artikel och innifrån Vof(vilket ger kritiken en extra tyngd). Helt unerbart.  🙂
  Ps.Värd en publicering också på TCS?.Ds

 19. Bertel

  vem # 8
  Underskrivet.

 20. Jan-Erik S.

  Från det ena till det andra.
  Skulle vara intressant att veta om något filmföretag har funderingar på att producera en film om klimatbluffen.
  Finns ju 2 alternativa trådar:
  1: Liknande Al Gores ”En obekväm sanning” men sanningsenlig denna gång.
  2: Liknade #Alla presidentens män” som beskrev Watergate på ett bra sätt.

 21. bom

  Naturskyddsföreningen lägger också in overdrive. I Stockholm finns ett lokaltidningsföretag som heter Mitt I…. Dom finns i Marievik adr. Årstaängsvägen.
  SNF har två skrivande herrar Per-Ola Björn, UpplandsBro och Håkan Nihlman Håbo. De bekänner sig till dessa orters Naturskyddsförening. Insändaren visar en bild på ett mindre VKV omgivet av granskog. Rubriken är ”Börja satsa på sol vind och vatten på allvar”
  Herrarna konstaterar att just idag levereras 146TWh el i Sverige. Ca 99% därav från våra älvar och kärnkraftverk. Sedan bråkar man om riksdagsbeslutet av den 17/6 2010 om kärnkraft. Kärnkraft är fel och måste bort. Ord som smutsig historia används och så påstår man att uranet är slut om 40-50 år och att radioaktiva gaser frisläpps hela tiden. Giftigt slam tar död på allt liv i närliggande vattendrag och sjöar jada jada jada. Någon lösning på avfallsfrågan existerar heller inte alls. Dvs man kör hela köret av 70-talsargument. Vidare är det nu hög tid att ”engagera dig för förnyelsebar energi genom att t ex installera solfångare på ditt hus sätta upp vindkraftverk på tomten eller köpa andelar i någon vindkraftpark. På så sätt stöder du SVENSKT NÄRINGSLIV(MINA VERSALER) gör en insats för miljön och dessutom gynnar du din egen ekonomi på lång sikt”.
  Dessa herrar har alltså en del fakta klara för sig men kör ändå gravt i diket när det kommer till problemlösningarna. De står för en attack på kärnkraften med falska och förgamlade argument. Om de hade lyckats 1980 så hade de i fjol fått stopp på alla kärnkraftverk – drivit all industri i landet och tvingat oss att jämmerligen frysa ihjäl i denna tydligen högst oväntade hårda vinter. Dessa idioter är ett hot mot mina barnbarns framtid och jag skulle gärna betala en grävmaskinist för att gräva av deras elmatning idag så att de fick pröva på sin egen medicin.
  Jag misstänker att insändaren är skriven centralt inom SNF och att man ger lokalföreningarna uppgiften att få in giftet i lokalpressen över hela landet.
   
  Det är inte kärnkraften som skall stängas av utan det är SNF som skall stoppas!

 22. bom

  Addendum:
  Dom vill alltså satsa på vatten också (inte bara sol&vår tydligen). Betyder det då att SNF vill offra de heliga outbyggda älvarna på sin dumhets och oupplysnings blodiga altare?

 23. EB

  Brukar intresserat följa med vindstat.nu och Gotlands elförbrukning och vindelproduktion.
  Men kan nån förklara vad som hände med förbrukningen i går vid 18-tiden? 30MW föll bort på ett ögonblick, kan det vara en naturlig svängning eller är siffrorna manipulerade (ja, jag är väl lite paranoid.)
  http://www.gotlandsenergi.se/geabgraf/default_1.htm

 24. Lejeune

  Mycket bra skrivet Jonny!
  Jag älskar Din avslutning, ”Att Anders Wijkman är styrelseledamot i Svensk Vindkraftsförening och själv vindkraftsägare säger nog mer om vad frågan egentligen handlar om.”
  Det är rätta takter, dra ner brallorna på vindkraftsprofitörerna, så får dom stå där och skämmas med ”rumpan bar”.

 25. balato

  Jonny!
  Som prenumerant på Strengnäs Tidning gladde det mig oerhört att efter att ha läst Wijkmans debattartikel läsa ditt välgrundade och välformulerade inlägg Som du kanske vet så har en oenig kommunledning i Strängnäs med liten majoritet sorgligt nog beslutat att satsa på några vindsnurrebyggen i kommunen. Det är väl de statliga bidragen de är ute efter. Detta beslut gör att ditt inlägg kändes ännu mer angeläget. Kommuninvånarna måste upplysas om vilka tokiga beslut som deras valda representanter gör. Tack Jonny!

 26. vem

  Jonny,
  Detta beslut gör att ditt inlägg kändes ännu mer angeläget. Kommuninvånarna i Värmdö måste upplysas om vilka tokiga beslut som deras valda representanter gör. Tack Jonny!
   

 27. ziklenka

  http://www.dt.se/nyheter/vansbro/article858957.ece

 28. robjoh

  Jag skulle vilja tillägga något som oftast verkar missas när man diskuterar vindkraft till havs när det gäller CO2. Jag har inte satt mig in i produktion och placering av dessa vindkraftsverk men jag skulle gissa att det står på någon slags betongfundament. Betong är nog något av det värsta du kan tillverka när det gäller CO2.
  Senaste siffrorna jag läste så stod världens cement produktion för nästan 10% av CO2 utsläppen.

 29. Jan-Erik S.

  All el är ju koldioxidfri. Hur den framställs är det avgörande.
  Egentligen så borde de företag som påstår sig sälja el från vindkraftverk fakturera efter de kostnaderna som detta innebär.
  Egentligen absurt argument.
  Som att blanda 10 liter mjölk med 1 dl grädde, dvs 1% blandning och sätta priset efter grädden dvs 30:-/litern istället för 7:-/litern.

 30. Gunnar E

  #28#
  Bör väl bero på om processvärmen tas till vara i ex-v flärrvärmenät e.dyl. Vad gäller kolfrisättningen från kalkstenen så återkarboniseras  cementen vid och efter gjutningen.

 31. Håkan Bergman

  Gunnar E #30
  Nja murbruk återkarboniseras och hårdnar genom att ta upp CO2, betong/cement brinner genom att absorbera vatten, betong går utmärkt att gjuta under vatten.

 32. tty

  Gunnar E #30
   
  Det är en populär vanföreställning att cement tar upp koldioxid när den hårdnar. Detta gäller för kalkbruk (alltså inte vanligt murbruk).
  Portlandcement, som används till både murbruk och betong brinner genom att den tar upp vatten och bildar kalciumsilikathydrater. Ett av skälen till att man gick över till portlandcement var f ö just att den stelnade även under vatten, vilket kalkbruk inte gör.

 33. Kent Forssgren

  Bom #21 och Lejune #44. Ett mönster framträder. Läs igen kommentar från Thomas J #76 i ett tidigare inlägg: https://www.klimatupplysningen.se/2011/01/10/vindkraften-kommer-att-kosta-300-miljarder/
  …-myndighetens generaldirektör heter Tomas Kåberger som driver ren propaganda för vindkraft. E-myndigheten förfogar över 12 miljarder kronor, varav en betydande del kommer vindkraftsindustrin till godo. http://www.energimyndigheten.s.../
  Tomas Kåberger har ett eget förflutet i industrin. Bl.a. som ordförande i Vindenergi Väst AB,
  Tomas Kåberger är expertråd och styrelseledamot sedan länge i Svenska Naturskyddsföreningens. Hur påverkar detta SNF?…

 34. Gunnar E

  #31/32#
  Mja, det var lite slarvigt av mig men något giltigt ändå .
  http://www.betongvaruindustrin.se/upload/Miljöflik/Klimat.pdf
  Visserligen partsinlaga men…..

 35. Håkan Bergman

  tty #32
  Vi har alltså en generationsskillnad också, för mig är murbruk=kalkbruk, men tiderna och benämningarna förändras, that’s it. Att man använder en del kalk vid cementtillverkning är väl mest en processhistoria , har inget med egenskaperna hos den färdiga produkten att göra? Inbillar jag mig?

 36. ThomasJ

  Anders ’världshistoriens högsta politiska stolpskott’ Wijkman är verkligen ute och busar. I lokaltidningen ’Bohuslänningen’ 2011-01-05 kör han med samma ’tugg’. I artikeln utger mannen sig varande ’Rådgivare’ (hos vem?), Stockholm Environment Institute (of course!), ’Energiexpert’ (hos sig själv i bästa/sämsta fall) och ’Linköpings Universitet’ (que? Är denna supernolla engagerad av LU???? – på vilket sätt? Ingemar, känner du till nåt härom?)
  Uppenbarligen har CAGW:arna i Svedala lagt om taktik i sina ’opinionsbildningsförsök’ och går koncentrerat mot lokala prasselmedier. Måhända – good thinking!? – kan detta tyda på en tillnyktring inom de dominerande MSM:erna, men OBS bara måhända… 😉
  Tyvärr har jag ej lyckats finna det hela på Bohuslänningens hemsida, har emellertid artikeln i ’natura’ framför ögonen.
  Mvh/TJ

 37. Red Hansen

  #EB
  Stämmer rätt bra på effektkurvan. Jämförde med rl.se där du kan se aktuell vind på olika ställen i Sverige. Stackars Gutar om dom ska behöva ha lika många vindsnurror till för att få ihop till förbrukningen vid dräglig vind

 38. Bertel

  OT fortsättning på mitt inlägg # 12 
  http://www.e24.se/analys/revoltera-mot-elbolagen_2542875.e24
   
  Det finns 858 kommentarer på artikeln sedan kl 10 00 i dag !!!!! om revolte mot elbolagen. Det jäser av ilska i folkhemmet Sverige ang vår energipolitik av svaren att döma. 

 39. Håkan Sjögren

  Bom # 21 : Det är väl lite elakt att försöka lura någon att investera i vindkraft. Vem vill bli sittande med Svarte Petter när subventionerna försvinner, VKV-öretagen därmed konkursar och verken skall skrotas.

 40. Kent Forssgren

  Regeringen nöjd med elmarknaden!!! Hör ingenting, förstår ingenting, kan ingenting och vill heller inte.

  http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/regeringen-nojd-med-elmarknaden_2548043.e24
  2011-01-12
  På Näringsdepartementet är man i stort sett nöjd med hur elmarknaden fungerar. ”Det finns inget som tyder på att de stora elproducenterna försöker driva upp elpriserna”, säger statssekreterare Daniel Johansson på Näringsdepartementet till E24.
  Han säger att myndigheter och marknadsövervakare inte funnit några belägg för att elbolagen manipulerat elpriserna eller avsiktligt hållit nere produktionen.
   
  På frågan om han är nöjd med hur elmarknaden fungerar svarar Daniel Johansson:
  – Ja, i stora drag.
  – Vi hoppas naturligtvis att i högre utsträckning också vinna allmänhetens förtroende. Och vad vi då ska göra för att uppnå en ökad transparens, det kan man då behöva titta lita mer på.
  Är det ett problem att allmänheten har ett svagt förtroende för elmarknaden?
  – Ja, om det nu är så. Jag vet inte exakt hur svagt förtroende man har. Men jag tycker nog att det är ett problem. Ja, det tycker jag. Samtidigt så försöker vi förbättra förtroendet på många olika sätt.
  Daniel Johansson framhåller att det är viktigt att få fler elproducenter för att få ner elpriset.
  Hur realistiskt är det att få in fler aktörer som producerar el?
  – Vi ser ju en utbyggnad av kraftvärme och vindkraft som går relativt snabbt. Därigenom kommer det in nya aktörer på producentsidan. På elhandelssidan finns det redan i dag ganska många aktörer. Sedan har vi ju en nordisk elmarknad som innebär att vi ändå har fler aktörer än bara de som agerar i Sverige. Konkurrensen finns ändå där någonstans. Det finns absolut andra producenter. Men vi hade önskat att de var fler och större.
  Han menar också att ett sätt att öka konkurrensen och att få en bättre fungerande marknad är att förbättra överföringskapaciteten (det vill säga elledningarna inom Sverige och mellan Sverige och andra länder).
  På sikt är målet att det ska vara en integrerad elmarknad i hela Europa, säger Daniel Johansson.
  – Det ökar förutsättningarna för bättre konkurrens och ökad transparens. I dag nivellerar vi ju ut behov mellan Norge och Sverige. Ju fler spelare man har desto större är möjligheterna att avlasta varandra när man har en hög efterfrågan. Och då är priset viktigt för att kunna attrahera import och export i de situationerna. Om förutsättningarna ökar för export av el så ökar det förutsättningarna för produktion av el.
  Hur ser ni på att de stora elproducenterna, Vattenfall, Eon och Fortum, samäger kärnkraftverken?
  – Vi har ju sagt att det är något som vi skulle vilja komma ifrån. Vi har försökt att åstadkomma det men förhandlingarna nådde inte hela vägen fram. Vi har gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att komma med förslag. Ett förslag som man har kommit handlar om att tillsätta någon form av oberoende person i de här bolagen. Och det är väl sådant som vi får titta på, helt enkelt.
  Kan man tänka sig en översyn av momssatsen för el?
  – Det tror jag är svårt med tanke på EU:s momsskattedirektiv. Vi har inga förestående planer att ändra beskattningen.
   

 41. tty

  Håkan Bergman #35
   
  Jo kalken är av avgörande betydelse. Det är kalciumsilikathydrater det är fråga om. Sedan är det ett pinsamt faktum att vi faktiskt inte riktigt i detalj vet varför cement fungerar som den gör.
  Ursprungligen var det romarna som, troligen av en slump, upptäckte att en blandning av kalk och en viss typ av vulkanaska härdade under vatten och dessutom blev vattentät. Detta var dock ett dyrt och svåråtkomligt material, så på 1800-talet lyckades man framställa det på konstgjord väg och ”portlandcementen” var född.
  Men som sagt, exakt hur hydreringsprocessen och härdningen fungerar i nanoskala är fortfarande oklart.
  Och Gunnar E #34. Det är riktigt att en mindre del av kalciumhydroxiden i cementen återgår så småningom till kalciumkarbonat, men det går mycket långsamt  om man inte finkrossar betongen, vilket ju i allmänhet liksom inte är meningen med en betongkonstruktion.
  Ett problem med detta är f ö att det finns en tendens att betong som i och för sig redan brunnit och torkat åter börjar fukta litet när folk flyttar in i en lägenhet och koldioxidhalten ökar.

 42. Håkan Bergman

  tty #41
  ”Ett problem med detta är f ö att det finns en tendens att betong som i och för sig redan brunnit och torkat åter börjar fukta litet när folk flyttar in i en lägenhet och koldioxidhalten ökar.”
   
  Vi har väl som vanligt för bråttom, förr eldade man kol i fyrfat i nymurade, nyputsade byggnader för att undvika det. Utvecklingen går bakåt, finns betongkonstruktioner bevarade från romartiden, jag tvivlar på att våra betongbyggen finns kvar om 1500 år. Å andra sidan går utvecklingen framåt, nu verkar det mesta i innerstan här i Stockholm byggas med stål som bärande konstruktion, snabbt att bygga och smartare att återvinna när skräpet ska rivas.

 43. Regeringen nöjd med elmarknaden!!! Hör ingenting, förstår ingenting, kan ingenting och vill heller inte. http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/regeringen-nojd-med-elmarknaden_2548043.e24 2011-01-12 På Näringsdepartementet är man i stort sett nöjd med hur elmarknaden fungerar. ”Det finns inget som tyder på att de stora elproducenterna försöker driva upp elpriserna”, säger statssekreterare Daniel Johansson på Näringsdepartementet till E24. Han säger att myndigheter och marknadsövervakare inte funnit några belägg för att elbolagen manipulerat elpriserna eller avsiktligt hållit nere produktionen.   På frågan om han är nöjd med hur elmarknaden fungerar svarar Daniel Johansson: – Ja, i stora drag. – Vi hoppas naturligtvis att i högre utsträckning också vinna allmänhetens förtroende. Och vad vi då ska göra för att uppnå en ökad transparens, det kan man då behöva titta lita mer på. Är det ett problem att allmänheten har ett svagt förtroende för elmarknaden? – Ja, om det nu är så. Jag vet inte exakt hur svagt förtroende man har. Men jag tycker nog att det är ett problem. Ja, det tycker jag. Samtidigt så försöker vi förbättra förtroendet på många olika sätt. Daniel Johansson framhåller att det är viktigt att få fler elproducenter för att få ner elpriset. Hur realistiskt är det att få in fler aktörer som producerar el? – Vi ser ju en utbyggnad av kraftvärme och vindkraft som går relativt snabbt. Därigenom kommer det in nya aktörer på producentsidan. På elhandelssidan finns det redan i dag ganska många aktörer. Sedan har vi ju en nordisk elmarknad som innebär att vi ändå har fler aktörer än bara de som agerar i Sverige. Konkurrensen finns ändå där någonstans. Det finns absolut andra producenter. Men vi hade önskat att de var fler och större. Han menar också att ett sätt att öka konkurrensen och att få en bättre fungerande marknad är att förbättra överföringskapaciteten (det vill säga elledningarna inom Sverige och mellan Sverige och andra länder). På sikt är målet att det ska vara en integrerad elmarknad i hela Europa, säger Daniel Johansson. – Det ökar förutsättningarna för bättre konkurrens och ökad transparens. I dag nivellerar vi ju ut behov mellan Norge och Sverige. Ju fler spelare man har desto större är möjligheterna att avlasta varandra när man har en hög efterfrågan. Och då är priset viktigt för att kunna attrahera import och export i de situationerna. Om förutsättningarna ökar för export av el så ökar det förutsättningarna för produktion av el. Hur ser ni på att de stora elproducenterna, Vattenfall, Eon och Fortum, samäger kärnkraftverken? – Vi har ju sagt att det är något som vi skulle vilja komma ifrån. Vi har försökt att åstadkomma det men förhandlingarna nådde inte hela vägen fram. Vi har gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att komma med förslag. Ett förslag som man har kommit handlar om att tillsätta någon form av oberoende person i de här bolagen. Och det är väl sådant som vi får titta på, helt enkelt. Kan man tänka sig en översyn av momssatsen för el? – Det tror jag är svårt med tanke på EU:s momsskattedirektiv. Vi har inga förestående planer att ändra beskattningen.  

 44. ThomasJ

  Bertel #38: Nyss passerade antalet kommentarer på E24 3.000!! Måste vara rekord! Snacka om att det jäser!
  Här f.ö. kontaktinfo till Daniel Johansson, mannen som häromdagen, i P1 studio ett, gav maktens arrogans om inte ansikte så dock ett namn…
  Grrr…..  👿
  Skriv o/e ring direkt till honom: 
  Daniel Johansson, Statssekreterare
  Telefon work 08-405 10 00
  e-post till Daniel Johansson, via registrator

 45. Kent Forssgren

  Tack Roseann Smith. #43.  Tack. Detta förtjänar att uppreps. Maktens arrogans.
  Studera också ersättningarna till politiker som sitter i Vattenfalls styrelse. Finns påtalat i en kommentar härinnan.
  Klart att dom är nöjda.

 46. Bertel

  ThomasJ # 44
  http://www.e24.se/analys/revoltera-mot-elbolagen_2542875.e24
   3 200 personer har rekommenderar detta på facebook och 1 000 kommentarer, otroliga siffror inom ett dygn och det slående är att många känner sig vilsna, iom att de vet inte vart de skall vända sig med deras berättigad ilska.
  Här finns det röster att vinna, för de som vågar agera.
  Tack för mailadressen till Daniel J.

 47. Michelangelo

  #43# Klart som tusan att man blir nöjd med högre priser på el och bränsle. Staten är alltid vinnare med 25 % moms på hela klabbet av energipris och punktskatter. Oss medborgare är man van vid att ”skita” i vi finns bara var 4:e år och knappt det.
   

 48. ThomasJ

  Bertel #46: Tack för korren – såg det nu. Men rekord måste det vara för svensk del iaf. Det jäser rejält i hela landet. Frågan är ’bara’ när överheten inser hur allvarligt situationen deFacto är…  🙄
  Mvh/TJ

 49. Jan-Erik S.

  Michelangelo #47:
  Staten kör en dubbelbluff.
  Win-win situation för dem.
  När kkv stängs av så förbrukas inget Uran = stora besparingar.
  Vkv bestämmer elpriset (marginalpriset) = stora inkomster.
  Smart affärsstrategi av staten som fullständigt ”blåser” oss dumma svenskar.

 50. vem

  ”Som man röstar får man svar”
   

 51. Jan-Erik S.

  Forts. #49:
  Fullständigt häpnadsväckande att inte den aspekten tas upp i TV!
  Något för Sverker Olofsson i Plus kanske.
  Visst fabian…han är ju Miljöpartist…

 52. Jan-Erik S.

  Forts. #51:
  Inte konstigt att regeringen kan utlova skattesäkningar på arbete.
  Tar ju tillbaka det mångdubbelt via elräkningen istället.
  Illa…jag mår illa.

 53. vem

  Lindström har en lösning som kanske löser det hela!
  (vänta tills sidan uppdaterat klart)
  http://www.bonton.se/sv/

 54. vem

  REGERINGSKANSLIET
  Miljödepartementet
  Informationsstaben
  M2011/15/A/Br
  Hej X!
  Tack för ditt e-brev ställt till miljöminister Andreas Carlgen. Du har även skrivit till landsbygdsminister Eskil Erlandsson men eftersom din fråga rör ett område Miljödepartementet ansvarar för har ditt e-brev vidarebefordrats till oss. Jag har blivit ombedd att svar.
  Regeringen anser att både vindkraft och kärnkraft har viktiga roller att spela i framtidens elproduktion. På regeringens hemsida kan du läsa mer om olika typer av satsningar.
  Kärnkraft:
  http://www.regeringen.se/sb/d/2447
  Vindkraft:
  http://www.regeringen.se/sb/d/12245
  När det gäller subventionering av vindkraft så främjas vindkraft, som du skriver, genom elcertifikatsystemet. Systemet är teknikneutralt och ska driva fram utbyggnaden av den mest kostnadseffektiva förnybara elproduktionen. Det riktar sig till nästan all förnybar elproduktion, så som sol, vind och biobränslen.
  Tack vare tillgången till vattenkraft har Sverige tillsammans med Norge unika förhållanden för reglerkraft för vindkraft. Expertmyndigheterna gör bedömningen att den utbyggnad av vindkraft som bedöms kommer att ske fram till år 2020 mycket väl kan hanteras inom ramen för dagens reglerkapacitet
  Syftet med EU:s utsläppshandel är att på ett kostnadseffektivt sätt nå de utsläppsminskningar som krävs för att EU ska klara sitt åtagande enligt Kyotoprotokollet. Handelsystemet omfattar ungefär hälften av EU:s samlade utsläpp och ungefär en tredjedel av de svenska utsläppen. I Sverige får de företag och anläggningar som berörs av handelssystemet gratis tilldelning av utsläppsrätter. Genom att deltagande företag tillåts köpa eller sälja utsläppsrätter kan målen uppnås till lägsta möjliga kostnad. Företag med höga kostnader för att minska utsläpp kan köpa utsläppsrätter från företag med lägre åtgärdskostnader. Företag kan handla av varandra, de kan köpa och sälja utsläppsrätter via mäklare, banker eller via andra etablerade organ. Bra information om handel med utsläppsrätter finns på http://www.utslappshandel.se.
  Inom EU pågår förberedelser för den kommande handelsperioden med start år 2013. En rad förändringar väntar, bland annat sätts ett gemensamt tak för utsläppen samtidigt som systemet utvidgas. Mer information om detta finns på naturvårdsverkets webbplats, http://www.naturvardsverket.se/sv/Lagar-och-andra-styrmedel/Ekonomiska-styrmedel/Handel-med-utslappsratter/Handelsperioden-20132020/.
  Med vänlig hälsning
  Viktoria Chlot
  Departementssekreterare
  —————————————————————–
  Postadress        Telefonväxel   E-post
  103 33 Stockholm  08-405 10 00   registrator@environment.ministry.se
  Besöksadress      Telefax
  Tegelbacken 2     08-24 16 29
  —————————————————————–
  För miljöns skull − skriv inte ut detta meddelande i onödan

 55. Adolf Goreing

  Litet gerillakrig mot vindkraften. Här är från min mailkorresepondens med Telge energi:
  ”Skickat: den 13 januari 2011 09:25
  Till: Privatmarknad (TE)
  Ämne: Utan vindkraft
   
  Hej,
   
  jag tycker idén med selektiva avtal som stödjer vissa energislag är bra. Jag är intresserad av att stödja vattenkraft men är helt emot vindkraft eftersom den helt saknar ekonomisk självbäring och att all el i Sverige redan produceras CO2-fritt. Någon vettig motivering att satsa på vindkraft finns alltså inte enligt mig. Finns det något elavtal där man undviker att stödja vindkraft?”
  Svar från Telge:

 56. Adolf Goreing

  forts #55
  ”Hej
  De två alternativen vi har är 90% vatten/10% vind och 100% vind.
  Tack för att du överväger att använda dig av miljövänlig el!
   
  Mvh
  Magnus
   
  __________________________________________
  Privatmarknad
  Telge Energi AB
   
   

 57. vem

  Telge har ingen egen produktion!
  Lovar enbart att köpa ev vindel, man aldrig att leverera någon vindel!
  Men det det gäller att kunna ta högsta pris!

 58. Jan-Erik S.

  Vindel=svindel.

 59. Jan-Erik S.

  Finns det inget alternativ där man bara vill köpa KKV, VKV eller
  KKV/VKV?

 60. Toprunner

  Jan-Erik S #59:
  Vattenfall har.

 61. vem

  Jan-Erik # 58
  😉

 62. vem

  Toprunner # 60
  Och då blir det billigare?
  Vattenfel, heter det!

 63. Håkan Sjögren

  vem # 54 : Vad säger Du om mitt förslag att statsministern tar fram den ålagda besparingen på 300 miljoner till regeringskansliet inte på UD utan på miljödepartementet, som gott och väl kan reducera deltagandet i nästa bortkastade klimatkonferens och ägna sig åt miljön i stället för klimatet, som de ju ändå inte kan påverka? Mvh, Håkan.

 64. vem

  Jaa!
   

 65. vem

  Håkan Sjögren # 63
  Skulle det vara! 66. Holmfrid

  Noterar att fjolårets elpriser med elräkningar på 5000-8000 kr/mån nu återkommer.  Unga familjer med huslån på 3-4 miljoner kr kommer att drabbas av boendekostnader på 25000 kr/mån.  Stiger räntorna med 2-3 %, som riksbanken utlovat blir ju situationen snabbt ohållbar för tusentals villaägare.  Eftersom Alliansen har tagit över mycket av sossarnas budskap – bl a Gunnar Strängs att Villaägarna är vårt folk – så lever Alliansen farligt.  SD vinner röster och kan nog frestas att fixa ett nyval när finansskruven dras åt.  Då kommer det politiska landskapet att förändras radikalt.

 67. Ja  SD  Kommer  att  bli  Sveriges  största  parti  hösten 2014  om  man  går  till  val  på  att  bygga  nya  kärnkraftverk   som  kontrolleras  av  folket  genom  att  stoppa  elmaffiautsugarna  som  nu  har  monopol  tillsammans  med  köpta  låtsas  ovetande  Köpta  Politiker  och  Köpta  inom den  numera  helt döende Media  låtsas  Journalister.
   
  Även  så  måste  vi  lämna  FNs  Politiska lögn – IPCC.
  http://canadafreepress.com/index.php/article/31012
  Maurice Strong set up the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) through the World Meteorological Organization (WMO) to provide a powerful vehicle for almost complete control of climate science. Each national weather office perpetuates the deception that human CO2 is causing climate change. He controlled the science through the IPCC and the political and propaganda portion under the umbrella of the Rio Conference (1992) and the ongoing Conference of the Parties (COP). By peopling the IPCC with representatives of national weather offices, he attained control of the politics within each nation and collective global control. They’re the Trojan Horses from which funding and research emanate to deceive the politicians and public into achieving his goal of destroying the industrialized nations.
   
  http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u
   
  http://green-agenda.com/
  ”The common enemy of humanity is man.
  In searching for a new enemy to unite us, we came up 
  with the idea that pollution, the threat of global warming, 
  water shortages, famine and the like would fit the bill. All these
  dangers are caused by human intervention, and it is only through
  changed attitudes and behavior that they can be overcome.
  The real enemy then, is humanity itself.”
  – Club of Rome, 
  premier environmental think-tank,
  consultants to the United Nations

 68. FNs  Politiska  lögn  IPCC  tog  medvetet  bort  40  %  av  Rysslands  Norra  yta  för  att  fejka  mätdatan.
   
  Detta  sändes  förra  året  av  Russia  Today  som  är  en  av  få  Satellit  kanaler  som  är  trovärdig  i  dag.
  Another ’Climategate’? Russian data ’cherry picked by CRU’ to fit theory
  http://www.youtube.com/watch?v=ElPunkm1zYQ

 69. Den här länken har med alla nya  Alex  nyheter videos och  uppdaterar  dagligen  och  funkar  bättre  än  min  ovanstående  länk   http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel

 70. Om  Youtube  slutar  uppdatera  Alex Jones senaste  dagliga  video  så  kan  du  kolla  på  reserv  länken  http://www.naturalnews.tv/   Bokmärk  den
   
  Kolla  även  http://www.youtube.com/user/THElNFOWARRlOR

 71. Även  här  så  kommer  nog  snart  Alex  lägga  ut  material  videos  då  Youtube  hotat  –  Alex  att   sluta  uppdatera  hans videos  på  Youtube.   http://www.enews-press.com/article/169767/more/censorship-on-the-web-is-alex-jones-the-beginning
   
  Alex  egen  sida  http://www.prisonplanet.com/section/multimedia

 72. Michelangelo

  Billig koldioxidfri el att få från Norge om överföringskapaciteten förbättras. Något som den Svenska ”gröna” elnäringen motsätter sig.
  Resultatet ser vi på våra elräkningar. Med 54,10 öre / kWh i enegiskatter ink moms samt moms på elpriset så välkomnar vi medborgare all billig el vi kan få. Regeringen har chockat oss med högre dieselpris + 25 ink moms, och högre energiskatter, tillsammans med räntehöjningar som saknar motsvarighet i EU-området så driver detta inflationen. Är det verkligen detta man vill åstadkomma?.
  http://www.webfinanser.com/nyheter/2194061/risk-att-norsk-vattenkraft-slar-ut-svensk-fornybar-el/
  ”Det råder en mycket stor osäkerhet om vilka konsekvenserna blir av en gemensam svensk-norsk marknad för ”gröna elcertifikat”. Uppgifterna om hur mycket norsk vattenkraft som kan byggas ut på kort sikt varierar kraftigt. Risken är stor att relativt billig norsk vattenkraft slår ut svensk vindkraft och biokraft. Det framkom vid Svebios elcertifikatsdag, som hölls på Tekniska museet i Stockholm på torsdagen.
  – Villkoren och konsekvenserna måste vara klarlagda innan det gemensamma systemet sjösätts. Annars är risken stor att investerarna drar sig tillbaka. Osäkerheten kan ge handlingsförlamning och långsammare utbyggnad av förnybar elproduktion i Sverige. Det säger Gustav Melin, Svebios vd, i en kommentar.
  – Den svenska regeringen måste tydligt markera att avsikten är att utbyggnaden av biokraft och vindkraft ska fortsätta i Sverige. Om det visar sig att nya norska vattenkraftverk tar hand om en alltför stor del av den gemensamma kvoten, måste man kunna höja kvoten eller kräva att norrmännen tar en större del av kostnaden.  ”
  Avslöjande, det är inte koldioxidfri el man är ute efter, utan enbart den egna profiten, som sker på svenska arbetande  medelklassens bekostnad . Usch !
  Kan ingen stoppa  (el)ändet ?
   

 73. vem

  Michelangelo # 72
  Varför inte hjälpa Jonny?
  Hade inte Modan något på gång mellan SV och Norge?

 74. Detta  länkar  funkar  med  By Dr. Tim Ball  http://blacklistednews.com/National-weather-agencies-acting-as-trojan-horses-for-Maurice-Strong-and-his-IPCC-to-distort-climate-data/11933/0/25/25/Y/M.html
   
  http://oneworldscam.com/?p=11105
   
  National weather agencies acting as trojan horses for Maurice Strong and his IPCC to distort climate
  By Dr. Tim Ball – CFP
  BlackListed News
  Maurice Strong set up the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) through the World Meteorological Organization (WMO) to provide a powerful vehicle for almost complete control of climate science. Each national weather office perpetuates the deception that human CO2 is causing climate change. He controlled the science through the IPCC and the political and propaganda portion under the umbrella of the Rio Conference (1992) and the ongoing Conference of the Parties (COP). By peopling the IPCC with representatives of national weather offices, he attained control of the politics within each nation and collective global control. They’re the Trojan Horses from which funding and research emanate to deceive the politicians and public into achieving his goal of destroying the industrialized nations. 
  Funnel For Funding
  No surprise that control was through funding of research, which was almost all through government. Canada is a good example of how they bypassed normal efforts to prevent political interference. Most scientific research funding goes through the National Research Council (NRC) or the National Scientific and Engineering Council (NSERC) to reduce political interference. However, virtually all climate research funding went through Environment Canada (EC). An article published on December 2, 2010 authored by Gordon McBean says, “This month, the Canadian Foundation for Climate and Atmospheric Sciences celebrated a birthday that could be among its last. After 10 years as Canada’s main funding agency for academic weather and climate science, the foundation will soon cease to exist if there’s no further support from the Canadian government.”
  The author’s history reveals the hypocrisy of his letter. It’s a perfect example of how they controlled climate science through the WMO and the national agencies. McBean chaired the 1985 meeting in Villach, Austria at which the IPCC was created. Tom Wigley, former Director of the Climatic Research Unit (CRU) and his successor Phil Jones attended. Both were major participants in the corruption revealed by the ClimateGate leaked emails. McBean was Assistant Deputy Minister, the second highest-ranking bureaucrat at Environment Canada. His tenure in that office was relatively brief and appears deliberate. It’s apparently related to Maurice Strong’s personal friendship with Canadian Prime minister Paul Martin. After securing funding of $61 million for the Canadian Foundation for Climate and Atmospheric Sciences (CFCAS), McBean took early retirement in 2000. A month later he was appointed as chair of CFCAS. He was also the lead author of the Arctic Climate Impact Assessment (ACIA), a report of pure speculation that became a major source of information for the 2007 IPCC Report.
  US funding has mostly come from government (Figure 1). NOAA, NASA GISS, NCAR, DoE (including large amounts to the CRU) have all worked to distort the data record, promote IPCC Reports and downplay the errors.
  Figure 1: US Funding Source:
  A huge irony exists because the research was used to undermine western development and economies, while funding was justified with claims it would advance development and economies. “The study of global climate change is perceived as one of the key strengths of the UK’s environmental research base, and heralded as a growth-point in the context of a competitive, globalized sphere of research activity.” In most countries they claimed the centre of elite climate research already existed in government weather agencies so they were the logical ones to be in control of research and funding. “In the meteorological and climatological fields, that elite has centred principally around the UK Meteorological Office (UKMO) and the Royal Society.”  
  Bureaucratic scientists immediately confronted any politician that challenged the science. It was easy to produce global threatening requests for internal funding stamped with the authority of the IPCC Reports. Besides, politicians were eager to don the cloak of green.
  Tunnel Vision
  As a result, almost all funding went to one side of a theory. Thousands of scientists have been funded to find a connection between human carbon emissions and the climate. Hardly any have been funded to find the opposite.
  This did enormous damage because it completely defeated the scientific method. Science works by proposing a theory, which other scientists work to disprove. As Karl Popper explained, “One can sum up all this by saying that the criterion of the scientific status of a theory is its falsifiability, or refutability, or testability.” The IPCC consistently work to prove the theory, but as Popper notes, “It is easy to obtain confirmations, or verifications, for nearly every theory – if we look for confirmations.” The search was easier because of the singular direction of funding.
  This created a momentum so Foundations and other agencies added support to singular research. Tax incentives and legislature reinforced peripheral areas such as alternate energies so they all became supporters and purveyors of the false science.
  Major arguments used to ‘prove’ the science were outside the falsities in the IPCC Reports and the Summaries for Policymakers (SPM). They existed because of the singular funding and directed research. The vast majority of articles supported the IPCC claims and this was used in a circular argument as proof. Most articles listed as proof were actually about the impact or consequences coming from IPCC Working Groups II and III that accepted the false science of working Group I. Similar impact research was funded by national weather agencies.
  Most sensational reports in mainstream media used these speculative articles in an exploitive type of pyramid scheme. Naomi Oreske produced a classic totally unprofessional single-sided article to claim a search identified 928 articles, none countering the climate science. It exploited the problem everyone encounters when an Internet search is limited by the keywords used.
  Oreske’s work was another form of the consensus argument. Change the keywords and hundreds of articles appear, despite attempts by the CRU gang to stop publications.
  Falsity In Numbers
  The consensus argument appeared early using the IPCC, but the majority are bureaucrats from government weather offices, not scientists. As John McLean notes, “The evidence shows that the claim of “4000 scientific experts supported the IPCC’s claims” is dishonest in almost every word. There were not 4000 people, but just under 2900; they were not all scientists; and it seems that they were not all experts. There is only evidence that about 60 people explicitly supported the claim, although that might not mean much given the vested interests and lack of impartiality of many authors and reviewers.”
  Scientists funded through their governments were more than willing to support the consensus argument. But as Michael Crichton eloquently explains; “Let’s be clear: the work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world.”
  Maurice Strong built the Trojan Horses around material provided by national weather agencies. Too many scientists and bureaucrats were willing carpenters complicit in the construction and operation. Some of the cladding has been pulled off, but the skeleton remains. National weather agencies continue controlling the IPCC and all climate issues. They also continue to fail miserably with their forecasts. Despite millions spent on a new computer the UKMO predicted a mild winter and were quickly proved completely wrong. They were equally wrong in previous winter and summer forecasts with cheaper computers. They did the IPCC ‘trick’ by saying they don’t do long term forecasts, they are “outlooks”. Environment Canada has similar spectacular failures for which they invent 1984 type newspeak. A Globe and Mail headline last week announced, Environment Canada admits to ‘underforecasting’ snow by 1,000 per cent.
  The Trojan horses all have broken legs; it is time to put them down.
  BlackListedNews