Alla dessa klimatkonferenser

Polar Bear Summer Beach Umbrella

Något som karaktäriserar klimatforskningen är alla dessa konferenser som folk reser runt på. Bara från Linköping åker exempelvis tio forskare till Durban. Men i Climategate 2.0 finns det gott om e-mails som handlar om de verkliga mötesproffsen. Här är några axplock som ger en glimt av vilket sjå de stackars klimatforskarna har:

Den första brevväxlingen är från 2004 och involverar flera av dem som jobbar med IPCC-rapporterna:

Så, flera av oss kommer att vara i Trieste.

…April 2-8 är det ett PMIP möte i Frankrike, som jag kanske bevistar.

Jag känner inte till några andra krockar för datumen du specar, men försök fortsatt att hålla fritt 1-4 mars för då är det ett möte på Hawaii som skall analysera modellresultat under den veckan.

Januari 2008 konverserar Phil Jones och Michael Mann:

Phil: Jag hoppas kunna komma till Tahiti – har bokat flyg på mina flygmil.

Mike: Ser fram emot att se dig på Tahiti, vi kan njuta av några drinkar med paraplyer i.

Var har du förresten tänkt att bo? Jag har inte bestämt mig ännu. De billiga alternativen låter alldeles för spartanska för mig, …

Phil Jones, Michael Mann och Jean Jouzel planerar resor 2009:

Phil: Mike, Jean. Jag kommer inte till Hawaii. Jag registrerade mig, men jag har bara rest alltför mycket, och har fler möten som kommer i slutet på mars och april. Jag har beslutat mig för att inte åka till AGU i Toronto, delvis därför att jag inte kunde hitta någon ersättare för mitt tal som jag lovat hålla i Finland samma dag.

Jean: Jag bekräftar att jag inte kan komma i år (IPCCs plenarmöte i Turkiet samma vecka). Jag hoppas att det blir bättre nästa år. … Självklart är jag fortfarande mycket intresserad (av ämnet) alltsedan NATO-mötet som vi organiserade i Il Ciocco med Ray Bradley och Phil om klimatet under 2000 år.

Jag är ledsen att vi inte kan träffas I Wien, men jag kommer till Hawaii.

Michael: Jean – ser fram mot att se dig på Hawaii!

Phil: Mötet i Il Ciocco var bra – och det var mötet I Wengen också.

Många fler exempel kan man hitta i denna kommentarstråd.

Och nu, innan nästa klimatmöte, så har man rest frenetiskt hela året alltsedan Cancun. Durban nästa!

klimatflyg1

Men det är minsann inte bara klimatforskare som jetsettar världen runt och bränner flygbränsle och skattebetalarnas pengar. Nejdå, vi har ju alla klimatbyråkrater också. Förra året reste exempelvis australienska klimattjänstemän för $ 3,1 miljoner, eller $ 250 000 i snitt per månad. Till Paris, London, New York, Madrid, Cartegena, Bogota, Addid Ababa, Cancun, Liberville … Tur att de skall införa en ny koldioxidskatt där nästa år. 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ces

  Vore intressant om någon riksdagsman kunde få Riksdagens Utredningstjänst att göra motsvarande sammanställning av alla byråkraters resor till diverse ”klimatkonferenser”. Media, som i andra sammanhang kollar diverse resor, är väl inte att hoppas på. Det skulle ju kunna avslöja en av de egna.

 2. Christopher E

  Ojoj, tydligare än så här kan väl inte hyckleriet visas.

  Förstår att man måste upprätthålla ”the cause” till varje pris för att behålla förmåner som lyxhotell med paraplydrinkar på Tahiti.

  Minns ni videofilmerna på nätet från Cancun där delegaterna hade party med jättebufféer på stranden? Ingen som ens låtsades bry sig om carbon foot print där inte.

 3. och Svd har en tramsartikel idag
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vadervarning-ska-radda-liv_6666382.svd
  Tydligen den viktigaste nyheten idag, den har de fetaste bokstäverna på första sidan. Fritt att kommentera!

 4. ces.
  Låter som en bra idé

 5. Björn

  Det är ju skönt klimat på Hawaii. Andra resmål ratas tydligen, men Hawaii lockar. Till vilken nytta med alla dessa resor? Våra skattepengar slussas på något sätt för att upprätthålla dessa meningslösa klimatkonferenser och resor. Det handlar inte längre om realpolitik och forskning, det handlar om ett flytaovanpåsystem som genereras ekonomiskt av en gigantisk pseudoverksamhet, uppbackat av en likaså gigantisk propagandaverksamhet. Hoppas Climategate lyckas punktera denna bluffverksamhet.

 6. Lejeune

  DN idag:
  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/slapp-inte-malet-ur-sikte

 7. Ivh

  En av anledningarna till att jag slutade på Vattenfall var konfrenshysteriet. För stor andel av min arbetstid gick åt att ta fram underlag för konferenserna. Trots att majoriteten av deltagarna bodde i Stockholm så var det sällan där konferenserna var.
  Nyttan av konferenserna varierade ju. En del konferenser verkade mest vara till för stockholmarna skulle få resa till Norrland.
   
  Konferenserna hade en fördel för mig. Jag träffade min nya arbetsgivare på det sättet.

 8. Björn

  Ingvar Engelbrecht [3]; Håller med!! Tidningen ingår tydligen i klimatpropagandaapparaten för det är ju Durban som gäller i morgon. Det är dags att säga upp prenumerationen av SVD för den håller inte längre objektivitetskravet.

 9. Lejeune
  DN. Och den går naturligtvis inte att kommentera.

 10. Björn #8
  Att läsa de stora morgontidningarna är rena Brecht.
  Varje morgon går jag till torget där de handlar med lögner.
  Förväntansfullt armbågar jag mig fram bland försäljarna.

 11. Adolf Goreing

  #9 JO, det går! Kör hårt!

 12. Adolf 11
  Har försökt logga in med wordpress och Google men det funkar inte. Eller så klantar jag mig.

 13. Ann L-H

  Det är inte bara SvD som har pladderartiklar om klimathotet, GP är sig lik!
  Helt alarmuppslag om ”Kampen mot klockan” och helsida om ”Allt hetare oklart vad klotet tål”, som bygger på intervju med klimatforskare D. Johansson från Chalmers. Denna intervju illustreras av Hockeyklubban sidan ger tips om hur man kan testa olika utsläppsscenarier med Chalmers egen klimatmodell http://www.chalmers.se/ee/ccc.
  Var och en sin egen professor med andra ord!
    

    

  För övrigt så undrar jag om inte SI kunde se till att få en ordentlig intervju med Klotets klimatexpert M-L Kristola.     

 14. Ann L-H

  Tillägg – för övrigt ger dagens Public Service i Go´morron världen en bra beskrivning på av pålitliga journalister är och speciellt om de dessutom är politiker.
  Mycket bra! 

 15. Ingemar Nordin

  Det vetenskapliga konferensandet kan vara ett problem. Det finns även andra områden där det ständigt pågår konferenser. Jag misstänker att det hela utvecklats till en livsstil och ett rent socialt nöje.

  Som kommande från det ”fattiga” humanioraområdet så undrar man ju för det första hur de kan ha så mycket forskningsmedel som täcker allt resandet. För det andra undrar jag när de har tid att forska och undervisa? Var det inte det som universiteten skulle vara till för?

 16. L

  Inte så konstigt att klimatforskarna gillar att träffas på Hawaii, dom flyger säkert ett par varv runt Mauna Loa så att CO2-kurvan ska stiga!

 17. Svempa

  Riv ut och spara artikeln från SvD. Blir kul att ta fram och titta på i framtiden då det hela har ebbat ut och framstår som det stolleri det är (Kan man lägga bredvid SvDs uppslag inför COP-mötet).

  En del viftade trosvisst med en liten röd bok lite senare viftade en del trosvisst med IPPC-rapporter.

 18. bom

  Varmt och grönt skall det vara. Enda undantaget var väl Köpenhamn i december (men så var det ju också där det började skita sig tack vare fredspriskandidaten Mr X/FOI). 🙂

 19. Bengt Abelsson

  Man gör kanske som i Haag för 12 år sedan: Tar in lite rekvisita:
  At The Hague, this “inside” role was supplemented by hundreds of young, relatively naïve demonstrators brought in specifically to energize the environmental presence
  email 340.txt i climatgate 2.0


 20. Ingemar Nordin

  Tips:

  För alla som själva vill ta sig en titt på Climatgatebreven 1 och 2, så finns det en mycket bra sökmotor här:

  http://www.ecowho.com/foia.php

 21. Ingemar Nordin

  Ett brev som jag tycker bra beskriver hur den inre kretsen i IPCC – i detta fall Phil Jones – fullkomligt underminerat och politiskt korrumperat klimatforskningen.

  When you and your friends get together off the record in your frank discussions, Dr. Jones, you cook up ugly things. The Climategate emails convict you all of this, in your own words. As a result, I do not want to make it easy for you all to compare notes with each other on how to lie to me, on how to subvert the IPCC rules to slip in the next “Jesus Paper“,  or on how to further deceive the public. I thank the fates that your emails were released. Without those, we wouldn’t have known you were deceiving us, or why. And I think that destroying the emails related to the IPCC AR5 is just a way to hide further malfeasance.

  http://wattsupwiththat.com/2011/11/27/an-open-letter-to-dr-phil-jones-of-the-uea-cru/

 22. Ingemar #21
  Läste hans långa ”open letter”. Intressant läsning

 23. inge

  Om det egentliga målet med klimathotsgrejen är att fixa en världsregering så tror jag att loppet är kört sedan flera år. Nu kommer bara mer och mer avslöjanden hur man korrumperat den vetenskapliga processen och fått BBC och andra massmedier att agera väldigt ensidigt så det är egentligen bara att släppa hela grejen även om vissa ännu vill rädda sitt eget skinn.
  En möjlighet för dem är att världsekonomin kolapsar och att man måste börja om från början men den gröna agendan har också kostat mycket och har del i det ekonomiska kaoset. Risken är ju att EU spricker tack vare bl.a. den gröna agendan och då blir EU ett dålig exempel istället för det tänkta, ett föredöme för en global världsordning.