Inget nytt under solen

stoppress
Tidningsomslagen är faktiskt ”autentiska” (de två senaste har jag sett men det borde stått Time på 1975 års variant, och det var inte månaden May).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Slabadang

    Varför teapartyrörelsen kommer att växa och internationaliseras!
    http://www.dn.se/sthlm/press-pa-boende-om-sund-livsstil-1.1204896
    De trycker på oss cykelhjälmar talar om hur många skivor bröd om dagen vi skall äta-Allt fler områden detaljregleras och försvåras för medborgarna.Allt mindre ansvar och frihet lämnas kvar. Politiseringen och detaljstyrningen av oss har inga gränser eller organiserat motstånd.Vi har svårt i Svea Rikes Lagar avgöra vem det är som har ansvaret för våra barn som förälder är du långt ifrån självklar i konkurrensen med skola och sociala myndigheter.Ska du bygga ta körkort eller starta verksamheter så är du i ökad utsträckning tvingad att stå med mössan i hand och fråga om lov att söka tillstånd.Tillstånd och övervakning kostar dessutom allt mer.
    Socialdemokratin ville styra oss från vaggan till graven i det ”solidariska samhällets” namn.Vi sulle alla tvingas bli likadana tänka och göra samma saker.
    Det finns tydligen något starkt lockande hos alla partier att göra oss till lydiga likformade lätt styrda medborgare utan egen makt och utan inflytande.När till och med Modraterna har anammat den nya eko fascismens ideologi för att med denna nya ideologi som svepskäl fortsätta den detaljstyrande politseringens utveckling.
    Samhället där vi snart har ett chip i nacken och centralstyrs ifrån myndigheter är redan här. 
    Med EUs kommisarers onåbarhet i kombination med när svenskapolitiker pekar mot ett IPCC långt bortom vår demokratiska kontroll och insyn som alibit för deras beslut så är det svårt att inte inse att vårt demokratiska fundament är borta.
    Det utrymmet vi har kvar att själva påverka och rösta om blir allt mindre.
    Nu har Stockholms stad verkställt en ordning där även lokala beteende styrande regelverk ställs upp.Miljöfascistiska lokala settlements etableras underkastar du dig inte dessa strikta levnadsregler så är du inte välkommen.
    Byggande av bostäder sker inte idag efter bostadsbristers och rimliga lostnaders skull utan mer av ideologiska motiv.Även skolan drabbades av en motsvarande utceckling där syftet med skolan blev en idelogisk 
    indoktrineringsplattform efter de senast politiskt korrekta nycken.Att den grundläggande värdringsgrunden för skolan är inlärning av kunskaper i grundämnen hamnade långt ner i prioriteringlistan för de sm masseerade och klippte in ideologiska aktivitieter i skolplanerna. 
    Energipolitiken och pruduktionen har gått samma väg.Nu skall den produceras efter ideologiska och inte praktiska skäl.Allt fler områden går samma väg mot totalt haveri och rena dumheter.
    Det är starka indiktioner på att nyttosamhället och realpolitiken är ett minne blott.Ett bevisa på att andra krafter än nyttan för medborgarna styr besluten.När vi harministrar som är sprattelgubbar för LRF WWF SNF och organisationer med stora intebara stora finansiella lobbymuskler utan även fått en korporativistisk status i demokratin så är detinte svårt at lägga ihop ett och annat. LO LRF SNF WWF och alla andra särintressen har inget ansvar men otroligt stor makt och inflytande och det inflytandet blir på bekostnad av Svensson.
    Därför kommer det lika säkert som ett bev på posten byggas en medborgterlig motraektion medmyllan i det som förenar Amerikanerna i Teaparty-rörelsen.Allt fler även i Europa litar inte på denstyrande makten och upplever hur besluten fattas långt bortom medborgarna.Kliatidiotin är ett lysande exempel på hur långt åt helvete det kan gå när inte den demokratiska haspen är på.
    Demokratin i sin renaste form är en ytterligt smart konstruktion som är byggd för att fatta beslut efter fakta ansvar och nytta.När demokratin politiserats och korrumperats försvinner sakkunskaper fakta anlyser och ansvar till förmån för särinressen aktivism och politiskt korrekta populistiska hugskott.Länder som förmår att hålla sina demokatier rena och sygga är de som kommer klara framtiden bäst.
    I vilket Europeiskt land kommer det första svaret på Teapartyrörelsen tror ni?

  2. Christer Löfström

    Dansk Läsövning för Peter Stilbs och andra  insnöade i fjollträsk:
    http://politiken.dk/debat/ECE1104113/milliardgaverne-til-landbruget-taler-vi-ikke-om-/

  3. Gunbo

    Slabadang,
    Såg du Dokument utifrån om Tea Party-rörelsen som gick för några dagar sedan? Om inte kan du göra det här:
    http://svtplay.se/v/2222376/dokument_utifran/tea_party_i_amerika

  4. Slabadang #1
    Det gamla klassiska uttalandet från tiden innan Moderaterna (eller om det hette Högern då), som nu har blivit Det Nya Arbetarpartiet:

    ”Snart får man väl inte bestämma vilken sida av trottoaren man ska gå på i `det här landet`..”
    Inget ont om politiker i allmänhet, men retoriken blir ibland lite löjlig från vissa håll.
    Och varför kom jag att tänka på det? Jovisst ja. Tea-party i USA.
    Tack för påminnelsen Gunbo. Jag hade glömt underhållningen.
    Kul med damen som hade gått till första mötet med klänningen smyckad av te-påsar… och hon fnissade och skämdes lite när hon fick höra att dom kallades ”Tea-baggers”, men hon hade hittat sin gemenskap och var så lycklig så.
    Det var ett roligt program – men oerhört skrämmande – när man tänker efter. Masshysteri hos massorna som inte har tänkt en egen tanke verkar det som.
    Men det går nog att skapa samma hysteri i Europa också. Det har ju gått förr.

  5. Slabadang (du gör allt mer skäl för namnet  😉 )
    Jag var på ett politiskt möte, där företrädare för alla partier frågade:
    -Vilka energisystem ska vi låta bygga i kommunens regi?
    -Ska vi bygga solcellsanläggningar på kommunalhuset eller vindkraft? (typ)
    Jag sade:
    -Om ni anser att politiker använder resurser effektivare för allas bästa än medborgare, bör skatten sättas till 100%.
     
    I länder med en stark stat blir medborgarna kalla och socialsolidaritet sjunker mer än staten kan kompensera.
     
    Staten ska ge trygghet (typ fotboja för alla efter tre domar, inte minst kriminella MC-gäng), infrastruktur, utbildning (i samhällslönsamma utbildningar, inte kladd och klet (sorry Gunbo)   sjukvård och borga för ett rättssamhälle (på alla dessa punkter fallerar dagens svenska system).
     
    Mitt alternativ med plattskatt och medborgarlön, skulle fungera, 95% av alla oss som lever i och av Sverige är netto en förlust… i pengar och resurser. Vi kan inte bygga ett samhälle där allt fler får en hög skattefinansierad lön men inte skapar motsvarande mervärden… Det är inte ett hållbart samhälle.
     
    Eller hur Per Gahrton?

  6. Labbibia

    Slabadang
    Undrar om inte SD blev ett slags Tea Party-alternativ i årets val?
    Hursomhelst är alla de som genom sin klimatskepticism upptäckt vad Staten och dess förlängda propagandarm SVT går för, potentiella väljare för ett nytt parti. Ett parti som vågar utmana det Politiskt Korrekta etablissemanget, som tycks ha förvandlat alla  etablerade politiska partier till nästan exakta kopior av varandra.

  7. Och här kan man läsa en rejäl sågning av tea-party ”dokumentären”, som gick i samma stil som Climategate ”dokumentären”: http://traditionochfason.wordpress.com/2010/11/08/tendentios-dokumentar-om-tea-party-rorelsen-pa-svt/

  8. Anders L

    I USA har den rikaste 1% av befolkningen lagt beslag på 80% av den totala nationella inkomstökningen under perioden 1980-2005. En genomsnittlig storbolags-CEO tjänade år 1980 42 ggr mer än genomsnittsamerikanen. År 2001 tjänade CEO:n 531 ggr mer. Allt enligt officiell amerikansk statistik. Och så tror de stackars fattig-tepåsarna i USA att det republikanska partiet är det minsta intresserade av dem och deras problem. Det är ju helt patetiskt.
     
    George W. Bush startade två onödiga krig, genomförde de två största skattesänkningarna någonsin i USA (huvudsakligen riktade mot de rikaste) och genomförde dessutom den största satsningen någonsin på billiga mediciner till folket (för att säkra sitt omval). Han förvandlade Clintons stora budgetöverskott till ett rekordstort underskott. Och nu har spinndoktorerna fått tepåsarna att tro att problemet är Obama.
     
    Hittills består tepåsarnas förslag till budgetsanering huvudsakligen av att man ska sänka skatterna (för de rikaste igen) och öka de offentliga utgifterna på försvaret och homeland security. Blir intressant att se hur mycket budgetunderskottet sänks av detta!
     
    Men jag förstår mycket väl att klimatskeptiker är djupt imponerade av den sortens matematik.

  9. Slabadang

    Anders L!
    Du blandar ihop saker.Jag vet ine om du gör det av ren aningslöshet elle om det är medvetet.Budgetunderskott är tyvärr ingen fråga som speciellt kan kopplas till Demokrater eller Republikaner de har visat sig lika oansvariga.Problemet är att politiker lånar på folkets bekostnad avsett om pengarna avänds till krig skattesänkningar eller socialförsäkringar sig det är lånade pengar som måste betalas tillbaka.Den statistik du hänvisar till skulle jag vara glad om du kunde länka till.
    Så du ägar dig åt at slå in en redan vidöppen dörr och två fel blir sällan ett rätt?
    Oansvariga politiker som inte leder sina länders folk på ett ansvarsfullt sätt är vad det gemensamma problemet är Anders L.

  10. Anders L. Om Sverige skulle bli en ny stat, blev det den fattigaste.
    Medel afroamerikan har högre välstånd än medelsvensken…
     
    1970 hade svenska medborgare nästan lika stor resursfrihet som amerikanska, näsan.. inte riktigt…  Så kan de å när LO får rå…. medlemmarna skiter vi i men allt från ombudsmän till de högsta pamparna ska vi värna..
     
    Är det inte lite som utvecklingen i Zimbabwe?  ett parti en gupp och så en driva galningar?
     
    Vad anser du Anders L.?

  11. Anders L. jag skrev tidigare i kväll hur demokraterna skulle kunnat få till stånd en sjukvårdsreform.. om blott inte alla dess ledare vore gruppegoistiska advokater… Kolla min blogg jag tror du gillar det, vi har nog samma mål, men het skilda uppfattningar om den snabbaste vägen dit, det har bara ed erfarenhet och kunskap att göra, så det ska du inte ta åt dig.

  12. Gunbo

    Slabadang #9,
    ”Oansvariga politiker som inte leder sina länders folk på ett ansvarsfullt sätt är vad det gemensamma problemet är…”
    Som framgick ur dokumentären om Tea Party-rörelsen hade det inte hjälpt om presidenten varit republikan. En missnöjesrörelse vänder sig mot vem det än är som innehar ämbetet.          

  13. Anders L, försökte du nyss bevisa matematiskt att Al Gore skulle ha blivit en bättre president än George W Bush?
     
    Den var bra i så fall …. 🙂
    Jag har alltid beundrat AGW-troendes sätt att använda matematiken såinnovativt och få den att hjälpa saken …

  14. Gunbo

    Uffeb #4,
    Det var ett roligt program – men oerhört skrämmande – när man tänker efter. Masshysteri hos massorna som inte har tänkt en egen tanke verkar det som.
    Men det går nog att skapa samma hysteri i Europa också. Det har ju gått förr.
    Javisst var det både underhållande och skrämmande! Det som kommer att fastna i mitt minne är den storgråtande Glenn Beck och Sarah Palins glödande tal om ”Grizzly mothers”.
    Hela rörelsen är uppfylld av patriotism och stolthet över att vara amerikaner med drömmar om en svunnen tid – en vildavästerntid då en man var en man som vid behov tog lagen i egna händer. Det ansågs som kontentan av frihet. Sorgligt nog har rörelsens anhängare missat att de nu lever i en annan tid.
    Som du säger: ”Men det går nog att skapa samma hysteri i Europa också. Det har ju gått förr.”
     Hitler utnyttjade det tyska folkets missnöje med Weimar-republikens misslyckanden t ex. Och i dagens Europa finns det många demagoger som samlar missnöjda medborgare bakom sina manifest. I Sverige har vi Sverigedemokraterna, som Labbibia nämner.
    Det som är skrämmande med de här rörelserna är att de saknar rationalitet, det är känslor av mindervärde och nationell förödmjukelse som styr dem. Något ”självtänk” saknas totalt!

  15. Gunbo #14
    Bra rutet Gunbo!  Något självtänkt saknas mycket riktigt, men desto mer otänkt är det gott om…

  16. Slabadang

    Gunbo och Uffe!
    Att folk inte gillar överhet i form av en politisk nomenklatura skrämmer tydligen fram hur mycket dumheter som helst ifrån ryggmärgssossar. Attt folk är kaoabla att själva forma sina liv gör ju er arbetslösa och gör att ni får ta itu med era egna liv istället för andras.

  17. Gunbo

    Slabadang,
    Hur mycket du än vill tro att jag är sosse kan jag meddela dig att jag INTE är det! Jag har däremot en viss inblick i hur det mänskliga psyket fungerar och ser skillnad mellan irrationellt beteende och rationellt dito.
     Tea Party-rörelsen är en högersextremistisk motsvarighet till Sverigedemokraterna här i Sverige och flera andra rörelser i europeriska länder. Den växer ur ett starkt missnöje med ekonomiska och sociala förhållanden som vanligen står utanför de politiska makthavarnas möjlighet att påverka, som en ekonomisk kris, stor arbetslöshet m m. Missnöjet kanaliseras mot den person och det parti som för tillfället har makten.

  18. Vilket land för demokratiska rörelser?
    Mitt förslag är Tjeckien,varför jag valde detta land är att dess
    medborgare har gått igenom kommunismens förtryck men ändå
    behållit sin självständighet.jag tror på en intressant utveckling där.
    Dess industri är mycket utvecklad,dom var också ett land i industrins
    vagga i Europa tidigt,dess folk har bra utbildning och kulturelt utvecklade.
    Det andra landet somjag finner intressant är Schweiz,självständigt,
    och mycket folkomröstningar mm (rikt land).

  19. Gunbo, du är rolig du. Nu ställer du fjärrdiagnoser pa ~20 miljoner människor, av vilka du inte har träffat en enda, vilka du öht inte förstår, och om deras uppfattningar om ämnen du inte har en susning om. Vare sig deras syn eller kritik, eller det de är kritiska mot.
    Men å andra sidan, sådant är ju inte ovanligt från AGW-sidan, när dom skall förklara hur dom ju är på ’andra sidan’
    Det var klyschigt tom för att komma från dig, Gunbo:
    ”en man .. högerextremistisk …från svunnen vildavästern tid … tar lagen i egna händer … misssnöje med social förhållanden … ”
    Helt obetalbart Gunbo, du maste ha pluggat länge i Aftonbladets kulturdel och motsvarande. Men kanske förklarar varför du uppfattas som ’ryggmärgssosse’ …
    😉
     

  20. Teaparti rörelsen borde väl hamna också i Storbritanien snart ,med dess
    politiska och ekonomiska röra landet har nu.
    ALI.K.

  21. Thomas

    När vi ändå diskuterar amerikanska politiker. Här hur republikanska kongressmannen John Shimkus bevisar varför AGW inte kan vara ett problem:
    http://www.youtube.com/watch?v=U5yNZ1U37sE
    Han sitter i subkommittén för energi och kommers och påstås försöka bli ordförande för den i den nya kongressen, så detta är en av makthavarna som kan bestämma USA:s energipolitik framöver.

  22. Michelangelo

    Så är det dags igen. Snö och halka. Vägar som är livsfarliga p.g.a bristande snöröjning och saltning. Människor dör .
    Materiel förstörs. Märkligt att vi har pengar att satsa på hjärnspöket CAGW när vi har mer jordnära problem utanför dörren. I sann MAO anda borde ”klimatforskarna” praoa vinterhalvåret i snösvängen så de får se hur riktiga världen ser ut utan för deras av drömmar om berömmelse och rikedom byggda klimathypoteser.
    Sätt skyfflar i händerna på Cancun resenärerna. Låt dem göra nytta för sina medmänniskor för en gångs skull !
    (Kan ngn skicka en skyffel till Thomas oxå här behövs mer verkstad och mindre snack )

  23. Thomas

    Michelangelo, du måste vara synsk! I samband med förra vinterns snö så bad jag faktiskt att det borde ställas ut skyfflar i portuppgångarna så man kan skotta på helger eller vid andra tillfällen den officiella snöskottningen halkar efter 🙂

  24. Michelangelo

    #23# Bra initiativ!

  25. Olaus Petri

    Uffe och Gunbo, här får ni en demokrat som vet att berätta. Diagnos Gunbo? 😉
     
    http://www.youtube.com/watch?v=xIJORBRpOPM
     
    (Från Jespers klimatblog)

  26. Re Anders L och Gunbo.
    Instämmer med er analys av Tea-party rörelsen.  Märkligt hur stryktåliga dessa människor verkar eller lätta att vilseföra.
      F d Enronanställda som stoppade sina besparingar i Enronaktier skulle ju ha varit tryggade med placering i statsobligationer – men icke för då är man kommunist.  Kapitalismens budskap är överlevnad genom riskspridning.
       Konstaterar att Alliansen driver vindkraftshypen bättre än sossarna, som nog är mer lyhörda för LO och landsbygden. Centern och LRF  gynnar ju markägarna med 150000 kr/ha under 30 år,  undra på att dom lierat sig med Axelsson och Wijkman.  Noterar för övrigt att kanslihusbyråkratin svällt över alla breddar.  En besparing med 1000 tjänster sker nu med hjälp av SD.  Kanske klåfingrigheten med nya regler i vardagen minskas på det sättet.

  27. Det är ganska festligt att läsa idiot-kommentarerna från vissa här angående Tea Party.  Att på ett  besserwisser-sätt uttala sig om vad det är för människor vittnar bara om hybris. Det är mycket vanligt att svenskar vet mycket bättre vem som skall bli president och vad som borde göras. Och att TeaParty-rörelsen är en hop får. Vem är det som är korkad här?

  28. Christopher E

    Ingvar Engelbrecht;
    Apropå att svenskar och andra européer gärna vill bestämma vem som ska bli president i USA… en republikansk vän till mig i Seattle berättade att John Kerry gjorde det stora misstaget i kampanjen att framhäva att ”européerna vill ha mig också”. Hans sympatier bland väljarna i USA sjönk direkt… 🙂

  29. Christopher E

    Olaus Petri #25
    😀 Är han inte i fel parti? Nej, allvarligt talat är inte heller demokraterna i USA så vänster som svenskarna vill tro.
    Varför har vi inga politiker med lite tåga i Sverige? Jag längtar till West Virginia. Det är riktiga hillbilly-trakter med pick-up:er utrustade med gevärshylla i bakfönstret. Gudomligt vacker natur. Lyssna på Aaron Coplands ”Appalachian Spring” och njut (visserligen från Pennsylvania, men det är samma vackra berg).

  30. Ingvar Engelbrecht #27
    Mina kommentarer om Tea Party-rörelsen bygger på de intervjuer med entusiastiska anhängare i USA som jag såg i ett amerikanskt reportage. Det kanske var några ”får” som inte är representativa för rörelsen, men dom trivdes uppenbarligen tillsammans med de andra ”fåren”, och Sahra Palin var ju där med sin charm och bländande retorik …
    Men alla kan ju inte tycka lika. Jag kan förstå att många (för att inte säga alla) vill ha ökad frihet, lägre skatter och mindre byråkrati.
    Varför så många blir entusiastiska över det budskapet utan att fundera över konsekvenserna för den egna situationen eller de egna möjligheterna att få del av godsakerna är lite sorgligt men ganska mänskligt.
    Det är klart att det låter som en bra lösning för arbetslösa landsbygdsbor i utdöende kåkstäder. Dom ser ju inga andra möjligheter och tycker att det är en stor lycka att få åka buss till storstaden och hurra och glamma med andra i samma situation.
    Några uttryckte det som deras livs lyckligaste stund.

  31. Elling Disen

    I Finland er røjning ingen fråga. Det bara gørs.

  32. Uffe #30
    Det grundläggande missnöjet är med ”Big Government” som vill styra och ställa med allt.
     
    Du skriver:
    ————
    Det är klart att det låter som en bra lösning för arbetslösa landsbygdsbor i utdöende kåkstäder. Dom ser ju inga andra möjligheter och tycker att det är en stor lycka att få åka buss till storstaden och hurra och glamma med andra i samma situation.
    Några uttryckte det som deras livs lyckligaste stund.
    ———————-
    Om det är den viktigaste slutsaten man kan dra så har man inte begripit ett smack om vad det rör sig om utan roar sig bara med att förlöjliga människor

  33. Ingemar

    Varför spekulera om Tea Party rörelsen med SvT som enda källa. Klart att de gör allt för att visa hur dumma de är (och de är vi ju om vi litar på SvT). Detta är deras program:
    https://docs.google.com/View?id=dhsxmzm7_19fcdzskg5 
    Mission Statement
    The impetuses for the Tea Party movement are excessive government spending and taxation.
    Our mission is to attract, educate, organize, and mobilize our fellow citizens to secure
    public policy consistent with our three core values of Fiscal Responsibility,
    Constitutionally Limited Government and Free Markets.
    Core Values
    • Fiscal Responsibility
    • Constitutionally Limited Government
    • Free Markets
    … osv.

  34. Thomas #21
    Rolig videosnutt. Man har svårt att tro att det är på riktigt…
    … men det är ju USA, och där finns det plats för nästan alla sorter…
    Olaus Petri #25
    Rolig videosnutt den också. Men den var väl lite mindre osannolik, och mer i överensstämmelse med den bild man kan ha av personliga valkampanjer från delstatspolitiker med en begränsad budget.

  35. Ingemar #33
    Det var SVT som sände programmet, men såvitt jag minns så var det ett amerikanskt reportage om rörelsen. Och rörelsens program presenterades tydligt i reportaget.
    Det var väl inget fel på programmet, det som fascinerade mig var hur människor som hamnat i misär på grund av industrinedläggningar och finanskrasch blev lyckliga av att få vara en del av rörelsen…
    Och när det gäller rörelsens program så är det ju inte formuleringarna som är ett problem, det är väl snarare konsekvenserna för det stora flertalet som man kan vara skeptisk till…

  36. Thomas

    Christopher E, ”Nej, allvarligt talat är inte heller demokraterna i USA så vänster som svenskarna vill tro.”
    Från Wikipedia om denna demokrat: ”Manchin is seen as a moderate within his party. He is pro-life, pro-gun and against gun control, and opposes same-sex marriage. He is somewhat economically conservative for vetoing a Democratic Party bill from the state legislature on budget spending.”
     
    Han ligger väl någonstans en bra bit till höger om kristdemokraterna tycks det.
     
    Uffeb, glöm det där med ”delstatspolitiker med en begränsad budget”. Manchin var guvernör i West Virginia när den där kampanjen gjordes. Det handlar inte om några bristande pengar utan om PR-avväganden. Republikanerna har f.ö. försökt köpa över honom med löfte om en miljard dollar till en fabrik för att göra fordonsbränsle av kol.

  37. … forts  #35
    Och om det dyker upp en hysterisk Tea Party-kopia i Sverige så är det kanske läge att dra igång en eftertänksam och resonerande ”Kaffepausrörelse”.

  38. Olaus Petri

    För att Uffe inte skall bli för nyfiken finns det, hör och häpna, liknande kampanjer bland republikanerna. 😉 The world and Alabama presents Dale Peterson:
     
    http://www.youtube.com/watch?v=jU7fhIO7DG0&feature=related
     
    Christopher, det finns en märklig syn i Sverige på Sverige som kronan på verket vad gäller den moderna statsbildningsprocessen. Min teori är att denna ärkechauvinism bara är en ompaketerad punschpatriotism ala nygötisism (phu, många ismer blev det). Det nya ramverket heter dock inte Moder Svea utan Den Svenska modellen, som alltså är fullkomligt marinerad i svensk nationalism. Detta gör i sin tur att man, lite likt Uffe i denna tråd, inte förmår att vara självreflexiv. Etnocentrism kallas det med ett finare ord. 😉
     
    Hur tror Uffe och Gunbo att en intervju med ett gäng uppeldade SSU:are skulle uppfattas av ”andra”?

  39. Ingvar Engelbrecht #32
    ”… roar sig bara med att förlöjliga människor.”

    Ja det kanske var det som den amerikanske reportern var ute efter, jag bara refererade ett intryck.

  40. Har bara skummat kommentarerna. Lustigt att det här blev en debatt om amerikansk politik och politisk syn i allmänhet.
     
    Och ännu märkligare hur tankarna fördelar sig! AGW-troende har i allmänhet en tro på auktoriteter, dvs. det politiska etablissemangets förmåga att styra oss rätt. I det stora hela blir allt bra om staten styr oss. Den som ”bråkar” och har en annan åsikt stämplas som knäppskalle som inte förstår sitt eget bästa. Den amerikanska traditionen av individuell frihet avfärdas som högerextremism och jämförs med Hitler – som ju var en kollektivist av stora mått. Märkligt.
     
    AGW-skeptiker har, däremot, en allmänt skeptisk inställning till auktoriteter. Man tror inte på att staten alltid vet bäst. Man är misstänksam mot den som vill styra oss. Man problematiserar politiska rörelser, som Tea Party-rörelsen, men även SD. Man kan se skillnad på sak och person. Man kan diskutera varför SD gick framåt, fastän man inte själv sympatiserar med SD:s politik.
     
    Sådant fritänkande är omöjligt för AGW:are. Där gäller uppenbarligen endast den politiskt korrekta bilden som ges av svenska medier, med SVT i spetsen. Tea Party tolkas utifrån SVT:s reportage. Ungefär som om man skulle tolka den bara utifrån Fox News bild – från andra hållet.
     
    Intressant att dessa drag går igen även när vi lämnar den rena AGW-diskussionen och går in på annan politik.
     
    Grattis, klimattroende, till den nya stadsdelen på Djurgården! Ni kommer att trivas som fisken i vattnet, där ni tillsammans med andra troende utför sopritualer och äter koschermat, fastställd av överheten.
     
    Vi som är skeptiska till denna ljusa framtid är ju bara kverulanter och knäppskallar.

  41. Olaus Petri #38
    Jag är mycket väl medveten om att USA är ett främmande land för mig. Fram för allt den amerikanska landsbygden.
    Jag hade förmånen att få umgås med mängder av trevliga och mycket vidsynta amerikaner under mina 14 år på IBM, och den positiva bild jag då fick av USA bär jag fortfarande med mig.
    Men den politiska processen i USA är naturligtvis absurd utifrån min självcentrerade horisont. De enorma penningsummor som är i omlopp för att driva valkampanjer eller lobbying känns för mig som mer tärande än närande. Men det är som sagt utifrån min begränsade horisont. Dessutom är det ju inget som jag ska bry mig i.
    Men det hindrar mig inte från att säga vad jag tycker.

  42. Thomas

    Olaus #38, Sverige är ett litet land som alltid lånat in massor av influenser utifrån. Det har växlat mellan Frankrike, England, Tyslnad och nu USA. Att vi alls kan ha den här debatten beror på en närmast osunt fixering vid USA och dess politik där vi försöker återspegla svenska åsiktsskillnader här på de i USA.
     
    Vill du ha ett land som ser sig själv som kronan på verket är det istället USA du får gå till. De vet att de är störst bäst och vackrast. ”The American way of life is not negotiable”.

  43. För övrigt lutar jag mest åt den bild av amerikansk ekonomi som framförs av Peter Schiff, en annan ”knäppskalle”, som dock var en av dem som förutspådde IT-bubblan, bostadsbubblan och finanskrisen (därmed inte sagt att han är ofelbar):
     
    Clintons ”framgångsrika” 90-tal var till stor del en bubbla, driven av Greenspans räntepolitik. IT-bubblan blåstes upp, men den var av begränsad omfattning, och de som förlorade var mest de som satsat fel.
     
    När Bush tillträdde gjorde han bara det hela värre genom att blåsa upp bostadsbubblan, som ledde till finanskrisen. Nu fick vi alla ta konsekvenserna.
     
    Nu gör Obama det ÄNNU värre genom att blåsa upp ”the mother of all bubbles”. Schiff har länge förutspått att USA ska låta sedelpressarna jobba, vilket kan leda till dollarns kollaps. Nu har det faktiskt börjat. Det kallas ”qantitative easing” och det har stått om det i tidningarna senaste dagarna.
     
    Så alla har bidragit till detta, Clinton, Bush och Obama. Och alla som varit med och konsumerat en kaka som aldrig fanns.
     
    Och troligen ligger det värsta framför oss, på grund av den politik som etablissemanget för, och som alla mainstream-ekonomer ansluter sig till, och som jag antar att klimattroende också gillar. För om man säger annorlunda, att stimulanserna är fel väg, då är man ju en knäppskalle, eller hur?

  44. Christopher E

    Olaus Petri #38 och Mikael #40,
    Intressanta och läsvärda analyser. Kul att få ta del av.

  45. Mikael #40
    Ja det är märkligt att det skulle dra iväg så pass. Det fanns tidigt lite små tendenser till att föra in partipolitik i klimatdiskussionerna, men klokt nog lyckades de flesta undvika att hamna i de dikena alltför ofta.
    Men allt som oftast när klimatargumenten har saknats, så har man försökt knuffa ner oliktänkande i ett politiskt dike på någon ytterkant.
    Men med tiden har det blivit mer av den varan.
    Och trots att vi nu är inne på andra mandatperioden för en borgerlig regering i Sverige där energi- och miljöpolitiken ogillas, så försöker man kalla alla som är tveksamma till skeptikers argument för AGW-are som likställs med kommunister och miljömuppar… 
    Märkligt.

  46. Olaus Petri

    Thomas, du bevisade precis min tes med råge. 😉 Sover du i blågult också?

  47. Thomas

    Olaus, jag säger precis tvärtemot dig och du påstår att jag bevisar din tes. Har du inte riktigt vaknat än?

  48. Ingemar

    Uffeb #45,
    Jag tror inte på någon självklar koppling mellan partipolitik och klimatfrågan. MP är väl i så fall det parti som närmast programmatiskt har en AGW-tro inskrivet. Men varför S eller M skulle tro på sådant begriper jag inte.
    Diskussionen om Tea-Party kom ju igång därför att AGW-troende gärna vill fösa in alla skeptiker i den fålla. Då kan man stämpla allt som ”knäppskallar”, precis som Mikael säger.

  49. Olaus Petri

    Ditt enorma behov av lyfta fram en större ”skurk” visar väl precis på vad jag ville ha sagt.
     
    ”Den Svenska Modellen” får sin strålglans i kraft av kontraster, ett behov av motbilder (dikotomier).

  50. Ingemar #48
    Jag erkänner att det inte alls är alla som gör de partipolitiska kopplingar som jag beskrev, det är nog egentligen ett fåtal, men dom hörs ofta både tydligt och ivrigt.
    När det gäller partipolitiken i Sverige så är det nog egentligen bara miljöpartiet som har en tydlig idologisk koppling till en stor och omfattande omställning av det svenska energisamhället. Men Centerpartiet ligger inte långt efter.
    Att M och S har hängt på beror nog bara på det gamla vanliga. Man var lyhörd för opinionerna när klimathotshysterin rasade som värst förra året och efter Al Gores film. 
    När det gäller diskussionerna om Tea Party-rörelsen så drogs den nog initialt upp av de på bloggen som en längre tid talat om att bilda nya nätverk eller t o m ett nytt skeptiskt parti… 

  51. Tack Ingemar.
    Bättre att ta det från källan som du gjorde

  52. Peter Stilbs

    P-O Eriksson hade i dag en utmärkt rätt lång debattartikel i Dagens Industri – ”Våra politiker behöver en grundkurs om växthusgaser”. Jag hittar den inte på webben – men den finns i pappersupplagan.
    Lite OT – men intressant. DI läses av många makthavare.

  53. Gunbo

    Hå, hå ja, ja! Jag borde ju ha förstått att man inte får kritisera Tea Party-rörelsen på den här bloggen. Men det brukar ju förekomma en massa analyser av miljötalibaner, tokvänster och andra på ”fel sida”, så jag tog mig friheten att göra en analys av rörelsen, baserad på programmet (som INTE var SVT:s eget).
    Jag anklagar inte alls de enskilda personerna, gräsrötterna, utan demagoger som Glenn Beck och andra förgrundsfigurer som hetsar folk med tal om förtyck och diktatur. Det finns väl få länder som har sådan frihet som USA. 
    Ingemar,
    ” The impetuses for the Tea Party movement are excessive government spending and taxation.”
    Det som förundrar mig är att ingen motsatte sig de enorma utgifterna för krigen i Irak och Afganistan. Varför?
    Mikael,
    ” Den amerikanska traditionen av individuell frihet avfärdas som högerextremism och jämförs med Hitler – som ju var en kollektivist av stora mått.”
    Den enda likheten mellan Hitler och Tea Party-rörelsen är hur folks missnöje utnyttjas av demagoger.  Något annat har jag inte skrivit.
    Christopher,
    ” Nej, allvarligt talat är inte heller demokraterna i USA så vänster som svenskarna vill tro.”
    Jag tror nog att de svenskar som är åtminstone lite insatta i amerikansk politik är medvetna om att demokraterna står ganska långt från det vi kallar vänster. Det är väl amerikanerna själva som kallar dem vänster eller t o m kommunister.
      
     

  54. Olaus Petri

    Gunbo, ibland får man intrycket att det är endast är slogans av slaget ”borgarna vill inte att arbetarna skall få bra sjukvård, etc” som är helt befriade från demagogi. Men det kan ju vara ett hjärnspöke förstås… 😉

  55. En fråga till Uffeb Anders L. och alla som jag tror är för en stark stat, höga skatter och att allt större andel av resurserna beslutas om av politiker.
     
    Hur många medborgare tror ni skulle konsumera på samma vis om de fick bestämma själva?
     
    Jag tror att kanske 30-40% av BNP inte skulle konsumeras, vid ett fritt val, det skulle minska belastning på miljö och natur, samt ge medborgarna avsevärt mer tid att disponera efter egen vilja.

  56. Lite OT för alla som är vindkraftsintresserade:
     
    http://failblog.org/2010/11/10/epic-fail-photos-speak-out-fail/

  57. Slabadang

    Gunnar Littmark!
    Om människor själv skulle få bestämma.. ta kostnaderna för socialförsäkringsystemen.Om försäkringsvillkoren hade förhandlats fram på försäkringstagarnas villkor där de fick ta ställning mellan kostnader och förmåner så hade vi ALDRIG någonsin hamnat med unserskott och ständigt sänkta förmåner. Bara ett exempel av många dr vi fått ett sjufalt bättre resultat om inte politiker börjar missbruka själva grundsyftet med systemet.
    Nu har socialförsäkringssystemen blivit gömstället för kostnaderna för bla annat invandringen och beställningar från LO. Det är glasklart att etablissemanget är livrädda för att skälen till utarmningen blir allmänt kända och orsakerna till varför.Det är ett rent politiskt missbruk av försäkringstagarnas medel helt enkelt.
    Att inte redogöra för konsekvenserna är att systematiskt lura medborgarna. 
    Det viktigaste motmedlet mot detta systematiska missbruk av medborgarnas förtroende är att vi skapar en mycket starkare kontroll insyn och redovisning av våra politiska beslut.Konsekvensen blir ett rakare ärligare och smartare samhälle där konsekvenserna av alla beslut blir möjliga att följa och vi kan bättre använda vår demokratiska medborgarmakt.
    Nu häll socialförsäkrigssystemen på att gå i konkurs pga av att särintressen fick makt och inflytande över dem och korrumperade funktionen.De var bara en tidsfråga innan de också säkert skulle kunna användas för ”klimatåtgärder” eller upprustning av miljonprogrammen.  
    Varför jag med en dåres envishet hävdar att en väl fungerande demokrati är det smartaste systemet som finns är att insyn makt kontroll och uppföljning är vad som krävs för at förstå politik och beslut.Om vi tar invandringspolitiken som exempel så är det etthundraprocentigt säkert att vi hade tvingat fram e bättre fungerande integrationspolitik om kostnaderna och problemen öppet redovisats.En tradgedi för både invandrare och svenska ursprungsbefolkningen är att politikerna själva utgör det största hindret och problemet för en bättre fungerande integration. 
    Här har vi två lysande konkreta exempe på hur oärligt och korrumperat vårt politiska etablissemang är.De är helt eniga om att i stt genuina folkförakt lura oss på det demokratiska beslutsunderlaget
    genom att medvetet inte redovisa konsekvenserna av förd politik.
    ”Klimatpolitiken” med sina totalt nyttobefriade konsekvenser kommer gömmas och har redan så gjorts under budgetposter där vi får vara duktiga detektiver för att ta reda på vad detta djävla spektakel till slut kommer att kosta oss.
    Vi behöver en uppstramad demokrati där vi skickar ut särintressena med en fot i arselet från vår gemensamma kassa och demokratiska apparat.Ökad medborgarmakt och real prioriterad nyttopolitik är vad som saknas.Politiker har för mycket pengar för mycket makt och för lite att göra.Ansvar är ett ord de har svårt att stava till!

  58. Gunbo!
    Nämn några demagoger i klass med Al Gore som finns inom Tea Party-rörelsen

  59. Gunnar Littmarck #55
    Du är duktig på att sticka ut hakan i frågor som du inte fattat någonting av.
    Och det är bra. Jag gillar dig extra mycket för det, eftersom jag vet att du är nyfiken på reaktionen, snarare än att vinna debatten.
    ”…som jag tror är för en stark stat, höga skatter och att allt större andel av resurserna beslutas om av politiker.”
    Bra att du beskriver vad du tror. Då finns det ju en chans att reda ut missförståndet.
    Jag personligen är absolut inte för en stark stat där en större del av resursanvändningen beslutas av politiker.
    Men för att försöka reda ut missförståndet så kan jag säga så här:
    Jag betalar gärna en solidarisk skatt till vettiga gemensamma nyttigheter och nödvändigheter, en skatt som bygger på enkel och hyfsat rättvis matematik, snarare än att jag ser ett samhälle där de som saknar medel slipper skatt och lämnas åt sitt öde. Ett samhälle där de som har enorma resurser betalar efter eget gottfinnande för att bli populära och få ett gott liv efter detta i guds himmel. 
    Nu spetsade jag till det.
    Men det brukar ju du också göra.  🙂
    Dn lilla gubben avser inte att visa på ironi. Jag vill bara visa Gunnar att jag gillar honom trots att jag skriver att han spetsar till det och hamnar fel ibland.

  60. Gunbo

    Ingvar E #58,
    Har du sett dokumentären om Tea Party-rörelsen? I så fall har du sett Glenn Beck ”in action”. Han har också använt Lord Monckton i sina program – ännu en demagog! Men det är klart, vill man bli hjärntvättad så står det en fritt. Vi lever, gudskelov, i ett fritt land! 

  61. Gunbo.
    Var kan man se Glenn Beck in action?
     

  62. Gunbo #60
    Jag är övertygad om att ingen av de som hoppat på oss som refererat en del  personliga intryck har sett programmet själva.
    I alla fall inte när dom skrev sina märkliga kommentarer.
    Glenn Beck! VILKEN gubbe. 
    Sahra Palin vilken charmig tjej. Men VILKEN retorik!
    Förlåt mig för att jag har lättare för att acceptera tok från en vacker kvinna än från en karl…
    Gubbe är jag ju själv, så det kanske beror på det.
    Den där Lorden som du nämnde, är han fortfarande aktuell, eller har han dragit sig tillbaka? Men OK, den värsta hysterin har ju lagt sig, så han lockar väl inga åhörare längre.
    Stå uppare finns det ju ändå så det räcker. 
    Men som sagt. Jag tror att de som tyckte att vi hade förutfattade meningar om Tea Party-rörelsen, eller att vi ”gått på”  propaganda från SVT hade nog inte sett programmet när dom kommenterade det vi sett.

  63. Slabadang du har såklart helt rätt och inser vad jag ville belysa.
     
    En normal pensionär kostar 2miljoner i vård och omsorg, en 80:åring 5-600tusen om året, inga har betalat in de skatterna och inga skulle vid ett fritt val köpa dessa tjänster på detta vis, de skulle få en avsevärt högra livskvalitet för avsevärt mindre resurser, slöseriet och ineffektiviteten ökar hela tiden.
     
    Hur många svenskar anser att de får valuta för 400miljarder i statliga verk, myndigheter och pålagd byråkrati på företag?
     
    Jag tror det vore enkelt att få en majoritet för att minska till en fjärdedel och samtidigt vinna livskvalitet…
     
    För mindre pengar kunde ex. demensvård bli avsevärt bättre. Tänk om de gamlingar som inte längre kan klara ett eget hushåll inte längre behandlades som barn?… bara tänk vad mycket billigare och mänskligare det skulle bli?
     
    Tänk om invandrare fick lära sig svenska på fritid och istället fick introduktionsarbeten, med motsvarande den ersättning de nu har för att ofta inte lära sig svenska?
     
    Visst det skulle inte importeras fattiga bönder från Vietnam till bärplockning, snöröjning och alla okvalificerade arbetsuppgifter som nu ofta inte utförs skulle bli utförda.
     
    Tänk om vi inte gav flerbarnstillägg, kanske inte ens barnbidrag efter barn 2… kanske inte heller bostadsbidrag för familjer med fler än 2 barn… då skulle föräldrar som vill ha lika många som jag, först skapa resurserna, sen skaffa barnen… de barnen skulle få ett bättre liv, än de som finns för att försörja en förälder…
     
    Tja ska jag finna något mer provocerande för Uffeb, eller har du fullt sjå med räkneuppgifterna?

  64. Pär Green

    Kostnad för regeringskansliet
    • Regeringskansliet omfattar samtliga departement samt statsrådsberedningen.
    • Kostnaden för 2011 beräknas bli 6,6 miljarder kronor.
    • 2010 var anslaget 6,8 miljarder kronor.
    • 2006 var kostnaden 5,4 miljarder kronor.
    • 2006 var 4.514 personer anställda, inklusive valda politiker.
    • 2009 var 4.856 personer anställda, inklusive valda politiker.
    Källa: Finansdepartementet (TT)
    Halvera bidragsligan NU!

  65. Rosenhane

    Peter S # 52
     
    P-O Erikssons inlägg i DI idag är kanonbra.
    ”Ge mig en halvtimme så ska jag förklara för politikerna hur koldioxid fungerar och vilka växthusgaserna är.”
    Det vore utmärkt för 99% av dom har säkert inte en susning och det vore intressant med en diskussion om hur man ska få politikerna att ta till sig lite basfakta i ämnet.
    Kan du inte göra en tråd av artikeln här på TCS?

  66. Peter S

    Rosenhane #65 – jag skulle gärna göra det – men den inscannade artikeln går inte att förminska till läsbar storlek. Jag har glömt hur man gör när man länkar från en liten bild till en stor version av den här på bloggen.

  67. Thomas

    Rosenhane, information är alltid bra, men P-O Eriksson är kanske inte den mest kunniga eller opartiska att vända sig till. Vad sägs om att hyra in några doktorander från MISU, sådana behöver alltid en extra slant och det kan vara nyttigt för dem att träna upp sin presentationsteknik?

  68. Gunbo

    Uffeb, du hann före! Jag hade tänkt skriva mer eller mindre samma sak.
    Jag är  inte heller för en stat som reglerar medborgarnas liv i detalj och drar in skatter för åtgärder som aldrig redovisas öppet! Där håller jag med Slabadang när han skriver:
    ”Det viktigaste motmedlet mot detta systematiska missbruk av medborgarnas förtroende är att vi skapar en mycket starkare kontroll insyn och redovisning av våra politiska beslut.Konsekvensen blir ett rakare ärligare och smartare samhälle där konsekvenserna av alla beslut blir möjliga att följa och vi kan bättre använda vår demokratiska medborgarmakt.”
    Liksom du betalar jag gärna en slant för att medmänniskor som haft otur i livet ska kunna överleva och inte vara beroende av sporadiska allmosor från altruistiska miljonärer. 
    Gunnar L  #55,
    Jag har, som du vet, stor respekt för dig då du är den kanske ärligaste personen på den här bloggen!
    Du skriver:
    ” Hur många medborgare tror ni skulle konsumera på samma vis om de fick bestämma själva?”
    Nu finns det risk för att jag missuppfattat detta men om du menar att en lägre skattegrad skulle leda till att folk konsumerar mindre tror jag inte på det alls. Det finns många exempel från länder med låg beskattning där folk använder sina inkomster främst till ”statuskonsumtion”.
    Men som sagt, jag kanske missförstått. 

  69. Gunnar Littmarck #63
    ”En normal pensionär kostar 2miljoner i vård och omsorg, en 80:åring 5-600tusen om året.”

    Jäklar vad dyr jag kommer att bli på slutet. Hittills har jag bara bidragit med skatt och inte kostat ett öre.
    Min mamma är 98 och pigg och betalar sin hyra och sin mat med skattade pensionspengar.
    Men du kanske menar att pensionen är en kostnad?
    Och när du talar om kostnader för eventuelle sjukvård eller annan omsorg, hur räknar du då? Räknar du som man ofta gör i en kommun. Man ser lönekostnaden som en besparing, men tar ingen hänsyn till förlorade skatteintäkter när en ”insparad” lärare, sjuksköterska eller tjänsteman flyttar till en annan kommun och jobbar vidare…

  70. Gunbo

    Ingvar E #61,
    ”Var kan man se Glenn Beck in action?”
    Här: http://svtplay.se/v/2222376/dokument_utifran/tea_party_i_amerika

  71. Rosenhane

    Peter,
    fråga Maggie hur man gör. 😉
     
    Thomas,
    uppriktigt sagt har jag betydligt större förtroende för P-O Eriksson än för Attack-broilers från MISU…..

  72. Labbibia

    Vanurå??
    Sitter Aftonbladets kolumnister och läser TCS för att få inspiration till sina alster?
    Bläddrade igenom dagens Aftonbladet på lunchen och upptäckte att Peter Kadhammar begår verbalt lustmord på onödig byråkrati.
    Läs och njut om Parkinsons lag:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article8099203.ab
    Kom sen till min favoritkolumnist, Johan Hakelius som med infernaliskt lugn slaktar Norra Djurgårdsstaden, som diskuterades här hos Maggie igår:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article8099243.ab
    Mycket nöje!

  73. #59 Uffeb egentligen har vi säkert samma önskan om hur samhället ska fungera.
    Men medge att det är sjuk att livskvaliteten sjunker, resurserna stiger och skatterna med.
    Om vi skulle ha välfärd som 1960 skulle det räcka med 15% i moms och ingen enda annan skatt…..
    Jag gissar att Sverige var någorlunda i slutet av 60:talet, därefter skulle det bara effektiviseras, inga nya verksamhetsområden skulle implementeras under politikers vingar.

  74. Gunbo # 68
    Jag reagerade också på Gunnars idé om att människor med mer kvar i plånboken skulle konsumera mindre.
    Du skrev:
    ’”Nu finns det risk för att jag missuppfattat detta men om du menar att en lägre skattegrad skulle leda till att folk konsumerar mindre tror jag inte på det alls.”
    Jag kunde ha skrivit samma sak, men jag antog att Gunnar menade något om att ”mer vill ha mer”, så att han menade att ju fler förmögna vi skaffar oss, desto mer investeringar blir det…
    … och givetvis mende Gunnar långsiktigt ’riktiga’ investeringar för allas bästa, och inte de som är av typen snabba klipp… 😉
    Nu var gubben lite ironisk på slutet… ett skämt!

  75. Thomas

    Rosenhane #71, har du samma förakt för alla akademiker eller är det just meteorologer du har ett horn i sidan till?

  76. Gunbo

    Uffeb #62,
    ”Jag är övertygad om att ingen av de som hoppat på oss som refererat en del  personliga intryck har sett programmet själva.”
    Du har nog rätt misstänker jag!
    ”Förlåt mig för att jag har lättare för att acceptera tok från en vacker kvinna än från en karl…
    Gubbe är jag ju själv, så det kanske beror på det.”
    Ha, ha! Du är förlåten! Hon är ju utan tvekan en riktig pudding. Men ingen är så vacker som min käring!  

  77. Bertel

    Labbibian # 72
    TAAACK för länkarna.
    Mer än njutbar läsning.  🙂  🙂  🙂

  78. Rosenhane

    Thomas, det fins ju olika grader i helvetet, så också institutioner vid svenska universitet.
    Du menar att du inte har noterat att informationen tycks att bli ensidig när ledande politiker rekryterar ”experter” från institutioner med förutsägbar propagandainriktning?

  79. Uffeb det är siffror på vad hemtjänst sjukvård, färdtjänst med mer kostar, min mamma är 92 och hon skulle aldrig i livet ansöka om färdtjänst, då sitter hon hemma i stället..
     
    Det är snittet Uffeb… det finns en mängd som kostar väldigt mycket… vad tror du bara administrationen och alla utredningar av åldringar kostar?
     
    Du kostar en massa, som du inte ser, har bett om eller har någon nytta av…
     
    Pension är något de flesta (utom invandrare som kommit in i hög ålder) sparat ihop själva, (sjukt att någon kan komma från ett lågkostnadsland, så flytta hem på 65årsdagen och få pensionen utbetald i ett belopp för svenska levnadsomkostnader och för att smörja det svenska systemet med moms och andra skatter)  För några år sedan ställdes aningen högre identitetskrav på dylika utbetalningar,,, det blev en miljardbesparing, då aldrig någon anmälde att gamlingarna som levt några år i Sverige var döda sedan länge…
     
    Jag anser att vi ska gå mot en global medborgarlön, som ersätter alla andra bidrag och stöd på sikt.
     
    Om vi startar med 2$/dag för alla på jorden (som registrerar sig och skaffar bankkort) så konstruerar så kontona aldrig kan innehålla mer än 10$ (då går pengarna till de som bäst behöver dem).
     
    Med åren ökar vi beloppen och minskar alla nationella stöd och bidrag med samma belopp… inom 50 år kunde vi bli av med alla skatteöverföringar till NGO, regeringar och egna medborgare…
     
    Det skulle bli väldigt långt om jag utvecklar hela vägen… men principen är klar…
     
    Nationell välfärd för medborgare då de vistas i landet, internationell välfärd byggs upp och övertar den nationella enligt modellen ovan.

  80. Jag kom just att tänka på att jag ska se till att mina föräldrar får färdtjänst, nu när de knappt kan gå…
    Om några år blir färdtjänst bra ty då behövs inga chaufförer.

  81. Gunnar Littmarck #74
    När jag bytte jobb från IBM till Ericsson en gång i början av 80-talet så var jag ung och pigg i huvudet och jobbade dygnet runt (nästan). Var det inte jobbet så handlade det engagemang i Landsbygdsutveckling, eller kurser i oljemålning, eller eget snickrande på en ut- och ombyggnad av bostaden och båtkonstruktioner på papper. Förutom pyssel med barn och hustru.
    Men för att återgå till ämnet. Jag minns att jag funderade på en idé om skatter som gick ut på att ingen betalade skatt om man tjänade pengar upp till en viss överlevnadsnivå. Övriga skulle betala skatt efter förmåga på något frivilligt och sympatiskt vis.
    Jag minns inte detaljerna tyvärr, men det var en suveränt bra idé tyckte jag. Tråkigt att jag har glömt, men jag kommer ihåg att idén var oantastligt bra.
    Det var kanske något om att man kunde få löneförhöjning om man visade kvitto på inbetalad skatt, tror jag. Annars fick man gneta på med oförändrad lön… eller något sånt.
    Och på den tiden var jag anställd, glöm inte det. Min modell rörde bara anställda i stora företag.
    Naivt? Ja kanske det eftersom jag måste ha varit i 40-årsåldern då.
    OBS! Jag skojar inte.

  82. Gunbo

    Uffeb #74,
    Nu ligger jag efter i kommentarerna märker jag.
    ”… och givetvis mende Gunnar långsiktigt ‘riktiga’ investeringar för allas bästa, och inte de som är av typen snabba klipp…  ”
    AHAA! Då förstår jag. (här skulle samma gubbe som du lade till varit med). 

  83. #81 som dagens USA, där betalar nu höginkomsttagare som du säkert var på 80 talet 50% plus alla punktskatter, utbildning (efter vanliga skolan) och sjukförsäkringar… de som har en låg lön och många att försörja, typ 4 barn och 500.000 i årsinkomst (märk att förutom mega städer är det kanske hälften så höga levnadsomkostnader i USA som i Sverige) ingen skatt på sin lön.
     
    Jag anser att det systemet inte håller, ty om vi effektiviserar dagens svenska samhälle blir kanske 500.000 skattebetalda yrkesarbetare utan lön, få av dem duger till mervärdesskapande arbeten, ska de svälta ihjäl?
    Dessutom vet du att snart ingen kommer kunna konkurrera med robotar.. och autonoma fordon… Vi måste ha ett grundstöd… Jag har alltid varit emot medborgarlön, typ anarkister och Atack  galningars förslag… men med åren inser jag att teknikutvecklingen gör att alternativet är att vi ökar antalet byråkrater och låtsas arbeten som sänker den livskvaliteten i samhället.

  84. Forts #81
    Jag har funderat vidare för att försöka komma på hur jag tänkte för 35 år sedan…
    Det kanske handlade om att arbetsgivaravgift och andra skatter betalades av den anställde i stället för av företaget.
    D v s om en duktig anställd var värd mycket pengar fick han en bra lön, och om han skickade en del till det gemensamma så kunde företaget höja lönen utan att få extra kostnader i form av arbetsgivaravifter.
    En duktig anställd kunde man antingen behålla med oförändrad lön, om vederbörande inte ville betala skatt, eller också släppa till ett annat företag som jobbade efter samma principer..
    Men nu när jag tänker efter så är det ju väldigt långt från marknadsekonomi och fri konkurrens. Låter mer som Storebror ser och övervakar dig. Och väldigt utopiskt.
    Eller hur Gunnar?
    PS Vad hände med norrmannen som skrev en bok om garanterad samhällslön för alla? Någon gång för en herrans massa år sedan.  DS

  85. Gunnar Littmarck #83
    Hej å hå Gunnar.
    Marginalskatten på den tiden var för mig över 75%. Kanske rent av 80%. Minns inte helt.
    Men ränteavdragen var generösa, så du betalade i praktiken själv bara 20-25 % av den aktuella räntan på lånade pengar om du tjänade bra.
    De med lägre inkomst betalade givetvis en mycket större del av räntan själva.

  86. Gunbo #68
    ”Du skriver:
    ” Hur många medborgare tror ni skulle konsumera på samma vis om de fick bestämma själva?”
    Nu finns det risk för att jag missuppfattat detta men om du menar att en lägre skattegrad skulle leda till att folk konsumerar mindre tror jag inte på det alls. Det finns många exempel från länder med låg beskattning där folk använder sina inkomster främst till ”statuskonsumtion”.
    Men som sagt, jag kanske missförstått. ”
     
    Du missförstod… om det är så att få skulle använda resurserna som läggs på dem från politiska beslut om de själva hade fria val att disponera samma resurser som de vill, så betyder det att den politiska styrningen är ineffektiv.
     
    Jag tror att det i snitt är så att mer än hälften av resurserna är ren och skär misshushållning.
     
    Gunbo betänk att en godtycklig kommunalanställd bara i 20% av sin arbetstid utför något som ligger på kommuninnevånarnas 10 i topp lista… i Landstingen värre, inom departement, myndigheter, verk och diplomati avsevärt värre….
    Så om de anser att vis ska spar och effektivisera samhället, är det dessa områden som ska gå före… alltså sist de kommunalanställda… men även de kan ändra sina system så att minst 50% av tiden ska ligga på 10 i topp…
     
    Håller du med mig?

  87. #85 just det, det var sinnessjukt, att köpa en Volvo på 56% ränta var billigare än kontant…. bygga ett hus mindre än 180kvm lönsammare än alla höginkomstyrken… sjukt är bara förnamnet..
     
    Men så gick det som det gick med… 70 och 80 talen slog ut Sverige, sen komma skatteuppgörelsen, men den urholkades av Göran P.
     
    Om jag ska vara helt ärlig så är det bästa som kunde hänt det svenska folket att Fredrik Reinfeldt insåg hur man kan ta medborgarna ur sina kollektiva hjärntvättningar…
    Reinfeldt har dragit ner mot… hm… 45-47% av BNI?  samtidigt ökat till 1% i bistånd och byggt upp stabila system.  Det som gjort att jag inte röstat de sista valen (kanske med för att jag inte anser att utlandssvenskar, eller kanske inte ens de som saknar tillräckliga kunskaper, ska få rösta?) är att jag inte gillar lögner, vad gäller invandringspolitik (den kunde ändras så alla parter vann) och det vetenskapligt avvisade CO2-hotet med många fler områden.

  88. Gunbo

    Gunnar L #86,
    Så skönt att jag missförstod!
    ”Jag tror att det i snitt är så att mer än hälften av resurserna är ren och skär misshushållning.”
    Om det är så, håller jag med!

  89. Labbibia #72 tackar, jag har länge ansett att just Parkinsons lag är roten till det onda.
    Den debatten vill jag ska föras på så många ställen som möjligt i samhället.