FORES åker på semester

cancun
Tankesmedjan FORES lanserar en guide till klimatmötet i Cancún och meddelar samtidigt att man tänker närvara på plats under den andra veckan. Detta trots att inga revolutionerande avtal väntas fattas. Men det är klart, lite sommarvärme mitt i vintern är aldrig helt fel.
FORES Cancúnguide lanserades i samband med att tankesmedjan arrangerade ett seminarium inför det kommande klimatmötet. Ett femtiotal åhörare fanns på plats för att bl.a. lyssna när Svante Axelsson dividerade om civilsamhällets påverkan på klimatsamtalen.
I guiden får vi bl.a. en intressant redogörelse för alla tidigare klimatmöten. Den som haft privilegiet att närvara vid alla har vid det här laget fått se en hel del av klotet: Rio de Janeiro, Kyoto, Buenos Aires, Marrakech, Delhi, Montreal, Nairobi, Bali etc.
I slutet av dokumentet (Cancunguiden) konstateras att inget bindande avtal kommer att uppnås i Cancún, men att mötet ändå kan bli intressant. Och visst, det kommer ju att erbjudas en hel de kulturella aktiviteter vid sidan om.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  För några år sedan läste jag någonstans om deltagarmönstren på de olika COPxx:s – förutom den inledande sessionen var den där det annonserades var nästa möte skulle hållas mest välbesökt …  
  Skröna eller inte – men jag tror på den. Det är fråga om en helt självgenererande byråkratisk verksamhet som aldrig frivilligt avvecklar sig.  Jag kan inte komma på något liknande i storlek och tidsspann.

 2. Mr. G.

  Låt oss starta en tävling där vi döper om  Klimatrörelsen till något i stil med: Klimat-Resan, Klimat-Resandet, Klimat-Partyt….litet het kreativitet kan behövas i kylan.

 3. #2 Klimatturism?

 4. Handelsresande i klimatfrågor… Vore nåt för Graham Greene att skriva om.

 5. Bim

  Istället för Badjävlar… Ja,ja ni förstår…Eller?

 6. Klimatrörelsen duger gott, tiden kommer ge den rörelsen ett allt starkare skimmer av löje och girighet.
   
  Vi bör inte finna på ett nick till rörelsen, däremot är det mycket konstruktivt med gamla organisationer som med åren vänts allt mer från sina ursprungliga ideal, typ Greenpiss..
   
  Smaka  på detta, om 20 år.
  -Jag var ung och naiv, tillhörde klimatrörelsen på den tiden…..
   
  Klimatrörelse….  hur fan kan man bara vara så korkad?
   
  Det vore skillnad om det fanns ett mänskligt beteende som riskerade att orsaka en global klimatkatastrof… (vad skulle det vara, vi lever i en flermiljonerårig istid, att vi återgår till det mer livsvänliga globala klimatet som rådde före?)
   
  Snart inser alla i allmänheten att ingen kunnat finna ett enda temperaturspår  av CO2-halthöjningen i atmosfären de senaste 50 åren.. inte ett enda spår…
   
  Snart inser alla att CO2-hotet aldrig hade någon vetenskaplig förankring…
   
  Snart inser alla att de bästa och billigaste energisystemen ändå inte drivs av fossilkolförbränning….
   
  Hur kul då säga att man tillhört klimatrörelsen?

 7. Micke Johnsson

  Klimatbedragare!? Klimatsmunkare(väldigt skånskt)!? Klimatparasiter!?

 8. Kanske inte snart, men någon gång i framtiden och när vi är många fler på jorden och matbehovet är mångdubbelt mot nu så kommer man att tacka oss för att vi pumpat upp oljan så att den kommer till nytta igen som den viktigaste grundstenen till ny växtlighet och mat. Tänk bara vilka mängder CO2 i form av kolföreningar som kommer att behövas för att producera nya matjordslager sedan vi lärt oss att man lätt kan odla upp även öknarna. Kineserna har sedan flera år försök på gång och som dessutom bygger på jordiseringsprincipen. Alltså, tvärtemot de helt otroliga tankefelen; ytgödsling och plöjningsfritt!

 9. Glömde; eller att pumpa ner och gömma den (CO2:n) på stora djup.

 10. Ser inte Cancun ut att vara minst lika utsatt som Maldiverna vid en ev havsnivåhöjning, ska dom inte ha nåra miljarder $ i bidrag??

 11. Re #1  Peter S.
  Du har så rätt.  Byråkratin är självgenererande enligt Peters princip.  En kommunalman i en kommun med 7000 anställda och 70000 inv, menade som svar på frågan från en företagare varför det vandrade omkring så mycket folk i korridorerna mellan möten, kopiatorn och papperstuggen – att man kunde reducera kommunanställda med 30% utan märkbar effekt på verksamheten.  Efter 3 år kunde man reducera 30% till utan problem.  Varför inte göra det då?  Jo , svarade kommunalrådet med motfrågan:  vad skall vi annars försörja dom med,  det blir ju från samma börs som pengarna skall tas?
  Att nu Reinfelt/Borg  får kapa 900 tjänster från ett kansli på 4000 bådar ju gott för skattebetalarna, även om initiativet kommer från oppositionen.

 12. Mållgan

  Du låter nästan avundsjuk? Är inte dina Jehovamöten på Heartland Institute lika trevliga?

 13. Olaus Petri

  Mats N, om man solar tillräckligt länge på beachen i Cancun och har en rejäl paraplydrink i näven kan man faktiskt iaktta klimatförändringarna. Det är ett hårt jobb, men någon måst göra’t.

 14. Carl-Axel

  Kan väl inte tänka mig att en sådana upphöjda personer som representanter för Grenpeace, Världsnaturfonden eller miljödepatementet skulle åka till Cancun (med flyplan). Naturligtvis hittar de ett klimatsmart alternativ och seglar dit och tillbaka, eller som de så sant brukar påpeka använder ett virtuellt möte.
  Hur skulle en sådan klimatsmart person som Svante Axelsson kunna se sina medlemmar i ögonen om han flög dit, det skulle ju kunna kallas dubbelmoral !!
  Carl-Axel

 15. J-O

  Mållgan:  Gratis är gott … Tyvärr måste deltagarna på Heatland konferenserna betala resa och uppehälle själva trots att både tobaks- och oljeindustrin säker står i kulissen och ler …  Till Cancun åker delegaterna på din och min bekostnad.  Det är väl fint att SNF får så pass många miljoner skattepengar att Svante och Micke kan åka dit !!

 16. Thomas

  J-O, ”Heatland” snygg freudiansk felsägning 🙂
  Här kan du läsa brevet med inbjudningar som skickades ut:
  http://www.realclimate.org/docs/Heartland.pdf
  ”I’m writing to ask you to consider being a speaker at the conference. We’ll cover your travel expenses and provide an honorarium of $1,000.”
  ”The Heartland Institute also offers free admission and expense reimbursements to elected officials.”
  ”The purpose of the conference is to generate international media attention to the fact that many scientists believe forecasts of rapid warming and catastrophic events are not supported by sound science, and that expensive campaigns to reduce greenhouse gas emissions are not necessary or cost-effective.”

 17. Olaus Petri

  Thomas, tror du att non-speakers på Heatland fick en inbjudan av det slaget?
   
  Och tror du att talarna i Cancun inte får ersättning av något slag?

 18. Thomas

  Olaus, läs vad jag citerade: ”The Heartland Institute also offers free admission and expense reimbursements to elected officials.”

 19. Olaus Petri

  Javisst Thomas, du har rätt i att även ”elected officials”kan komma ifråga. Men det var nog inte de som åsyftades av JO.

 20. Mållgan: Jag vill påminna dig att min resa till Heartlandmötet i maj sponsrades helt och hållet av bloggläsarna. Annars hade jag inte haft råd med det.

  Thomas: Att ”elected officials” inbjuds till sådana möten är väl ingen ovanlighet, eller? Och ersättningen på tusen dollar är heller inget att uppröras över. Jag vill minnas att både Pär Holmgren och Erland Källén tog/tar minst det dubbla.

 21. Pär Green

  http://www.klimathotet.info/stoppa-pressarna-klimatfornekare-fick-6-500-kronor-var/

 22. Thomas

  Maggie, det beror på vad man menar att det var för konferens. På vetenskapliga konferenser får talarna vanligen betala både resa, uppehälle och deltagaravgift, undantaget enstaka ”invited speakers” som möjligen kan få bättre villkor. (Vet inte, jag har aldrig varit någon). Men det är forskarkonferenser, ser man dem som inhyrda föredragshållare är arvodet inte så märkligt.
   
  Att bjuda politiker på resa och uppehälle är mer kontroversiellt. Tillräckligt för att det skall ge rubriker när en svensk politiker deltar på studiebesök betalt av Shell. Oberoende av vad man anser om det lämpliga i saken var det dock värt att korrigera J-O #15.

 23. Thomas du kan glädja dig åt att David Paterson nu är klar med sin 10ånaders studie om hur NY ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 80% till 2050..
   
  Jag anser att det är sinnessjukt att syssla med sådana studier, om man är så korkad att man inte förstår att:
  Dels finns redan billigare energisystem än de som drivs av fossilkol, dels har aldrig CO2-hotet haft ett enda vetenskapligt argument till stöd, inte ett enda… hualige…
  Vissa delar av mänskligheten framstår som allt galnare..
   
  kan det vara systemet där aldrig någon lär sig helheten, alla bara lär sig en liten del, så litar de på förutsättningar som uppdragsgivare ger dem?
   
  I företag är det ett bra system, ty då finns allt färre nyckelpersoner, som blir i det närmaste oersättliga… men kom igen, som rådgivare till de högsta beslutsfattarna är det bara de som kan allt om allt som duger… enbart…. alla andra ger odugliga råd…

 24. AOH

  Uhttp://www.ceskenoviny.cz/zpravy/klaus-s-drobilem-se-na-mzp-vratil-rozum-neni-fundamentalisticke/554085?id=554129nde
  Prague – Reason has returned to the Czech Environment Ministry with current minister Pavel Drobil´s arrival, President Vaclav Klaus said during a visit to the ministry today, adding that the ministry was fundamentalist before.
  Klaus and Drobil discussed the Czech position ahead of the world climate conference in Mexico.
  Drobil (Civic Democrats, ODS) confirmed that the Czech Republic will not be pushing for Europe to increase its pledge concerning the reduction of carbon dioxide emissions.

  Det blir nagot för Andreas Carlgren att ta itu med I Cancún