Man gjorde det för klimatets skull!

Christer Käld https://www.klimatvett.fi/post/man-gjorde-det-f%C3%B6r-klimatets-skull

Aktivisterna tar allt mera plats och tänjer gränserna för vad som är tillåtet. Starka motreaktioner i samhället men hjälper det när domstolarna allt mer blir ”tvingade” att sila igenom myggen. Några hundra euro i böter och så släpps de fria att planera nästa stöt. Mycket är tillåtet om man gör det för klimatets skull. Ack om så vore .. för klimatets skull alltså !?

riksdagshuset Helsingfors

Polisen osäker om de skall häkta personerna eller inte

Beslut om häktning måste fattas senast vid middagstid på lördag.

Nio aktivister från gruppen Återställ Våtmarker och Elokapina, som sprejade röd färg på Riksdagshusets pelare i onsdags, har anhållits. Det meddelar polisen i Helsingfors.

Polisen grep tio personer efter aktionen. En av dem släpptes eftersom hen är minderårig.

Kriminalkommissarie Jari Korkalainen, som leder undersökningsarbetet vid Helsingforspolisen, säger till Yle att polisen tillsvidare inte har beslutat om de ska anhålla om att aktivisterna häktas. Man kan ju fråga sig varför polisen tvekar. Är de osäkra på om detta är ett brott överhuvudtaget eller gillar de själva det de gör och tar ställning för aktivisterna? Eller har de på känn att domstolen ändå kommer att fria dem så de struntar i att sätta ner tid på anhållande?

Beslut om häktning på lördag

Helsingforspolisen har nu två dygn på sig att fatta beslut om de anhåller om att aktivisterna ska häktas. Beslut om det måste fattas senast vid middagstid på lördag.

Tillsvidare utreds klottrandet som grov skadegörelse men detta kan ändras.

Demonstration mot torvbrytning

Onsdagsmorgonens aktion vid Riksdagshuset handlar om en protest mot torvbrytning.

Aktionen ordnades av aktivistgrupperna Återställ Våtmarker och Elokapina. Återställ Våtmarker är en svensk miljöaktivistgrupp.

Civil olydnad Aktivisterna själva kallar det för civil olydnad och då rubriceras det som mera tillåtet. Lagarna är ännu otydliga i bedömningen av dessa ”brott” men tendensen är att mer och mer börjar accepteras. Snart får man göra i princip vad som helst bara man gör det i klimatets namn.

Om dessa lagbrott ändå hade en accepterande orsak Om vi med säkerhet visste att torvmarkernas vara eller inte vara vad beträffar finska och svenska områden har en avgörande betydelse på klimatet på jorden. Om vi med säkerhet visste att naturens mångfald försämras avsevärt av dessa torvytors bearbetning. Om vi med säkerhet visste att det just är koldioxiden i atmosfären som orsakar de klimatförändringar som nu sker.

MEN DET VET VI INTE. INGEN VET DET MED SÄKERHET!

Det finns allt för mycket forskning numera som INTE pekar på att det är koldioxid som är boven. Varför tillåts då denna negativa utveckling i samhället där förstörelse med klimatet som täckmantel allt mera tillåts. Vart är vi på väg- frågade Kristian Luuk visst en gång?

Christer Käld

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    ”Om vi med säkerhet visste att det just är koldioxiden i atmosfären som orsakar de klimatförändringar som nu sker.”
    Om vi med säkerhet visste att de klimatförändringar som nu sker inte i själva verket innebär klimatförbättring eftersom vi ser en alltmer grönskande värld..

  2. Stefan Eriksson

    De vandaler som finner skadegörelse berättigat, bör om möjligt förbli häktade till dess ”skadan” åtgärdas. I detta fall skall färgen avlägsnas av ”kreatörerna” själva. En hink, lite såpa, och en rotborste faktureras vederbörande, och några andra metoder godtages inte. Städ-aktionen skall annonseras så att de kreativa säkert får uppmärksamhet för sin ”kreativitet”. Tiden i häkte avgörs av hur lång tid det tar att åtgärda skadan.
    Jag tror att denna reaktionen från rättsvårdande myndigheter kommer att få en återhållande effekt på den här typen av handlingar.

  3. Ann lh

    Ett intressant ”straff” för det här tilltaget vore att bura in aktivisterna under ett år med krav på samhällstjänst i form av studier i klimatförändringarnas, torvens och de fossila bränslenas betydelse för människorna i Norden sedan den medeltida uppvärmningen fram till idag.
    Det obligatoriska avslutningsarbetet på kursen med tillhörande debatt skulle redovisas inför aktiva journalister och jurister och spridas via lämpliga medier och ett självklart krav på kursledningen insiktsfulla historiker.

  4. Staffan Lindström

    Som av en händelse rapporteras i SVT:s Morgonstudion att återställning tom kan ge en negativ klimatpåverkan… Metanutsläpp etc SLU har gjort mätningar…

  5. Stefan Eriksson

    # 3 Staffan Lindström
    Helt klart är det så att det som växer (också i en våtmark eller på en mosse) binder CO2 till växten/veden. Omvänt är det också självklart, att föröds betingelserna för denna växtlighet (genom att skapa syrefria miljöer) upphör växtens upptag av CO2. I stället bryts befintliga växtdelar ned i en syrefattig miljö och tillför bland annat metan till vår atmosfär.
    Enkla förhållanden som också den mest inbitne ”återställaren” borde förstå.

  6. Benny

    Hm, kriminalkommisarien som tvekar heter alltså Korkalainen? Kanske ett namnbyte vore på plats till Korkadlainen som skulle passa bättre? PK styr numera i alla västländer på alla områden och graden av självcensur och politisk feghet är påtaglig.

  7. Fredrik S

    I lumpen fick vi skura trappen medelst liten borste ibland i kombination med vedhuggning.

    Borde funka, ge dem säker förvaring och en tandborste?

  8. Lasse

    Det är lätt att förledas och bli övertygade när media och andra driver en fråga.
    Denna typ av desperados bara en förlängning av den propaganda som tillåtits när allmänheten får veta att förnekelse av klimatet är en bizzar rörelse.
    All skam åt Chalmers mfl.
    Vi som är skeptiker får nu allt mer vatten på vår kvarn.
    Kan molnen vara förklaringen har numera övergått till en större säkerhet, varför har forskarna missat molnen?
    Solförnekarna får förklara sig 😉
    https://notrickszone.com/2024/09/27/the-recent-decades-of-cloud-cover-decline-may-be-a-continuation-of-a-trend-that-began-in-1818/

  9. Dumsnuten

    ”Om vi med säkerhet visste att det just är koldioxiden i atmosfären som orsakar de klimatförändringar som nu sker”

    Man kanske ska sluta kalla det för klimatförändringar också. Beroende på vilken tidsskala så är det vi upplever just nu bara en temporär variation och inte en förändring till ett annat klimat. Det kommer bli kallare och sen blir det varmare igen och det spelar ingen roll vad vi hittar på för dumheter däremellan. Rätt vad det är kan en komet slå ner och utplåna allt. Men life will find a way och det tar tid men i det stora hela är en sån händelse bara en fis i rymden tidsmässigt. Om folk bara kunde fokusera på att leva istället..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *