Det var 2-3 grader varmare under tidig Holocen

glaciarer

På NoTricksZone presenteras en ny artikel av Leif Kullman och Lisa Öberg, https://notrickszone.com/2024/05/30/megafossil-carbon-dating-indicates-sweden-was-2-3c-warmer-than-today-during-the-last-glacial/ . På deras hemsida finns länkar till artikeln i Researchgate, februari 2024. Kenneth Richard sammanfattar bl.a.:

Megafossil Carbon Dating Indicates Sweden Was 2-3°C Warmer Than Today During The Last Glacial

“Modern warming is within natural Holocene climate variability”

 

“Från cirka 16 800 till 6000 år sedan växte värmeberoende trädarter 300-700 högre än de gör idag på Mt. Åreskutan, Svenska fjällen.”

” … mycket högre höjder än dagens under senaste glacialen och genom den tidiga Holocene, när CO2 varierade från 190 till 255 ppm.”

”Det blir allt tydligare att vanliga boreala trädarter växte nära denna topp i ett klimat, 2-3 ° C varmare än för närvarande, under de senglaciala och tidiga Holocene-perioderna för 16 800- 6000 år sedan.”

”Forskarna påpekar att en sådan tidig datering för ett varmare-än-i-dag-klimat har betraktats som kontroversiellt, eftersom det antas att jorden inte tillräckligt hade värmts upp eller deglacierat förrän för cirka 11 000 år sedan, nära den officiella starttidslinjen för Holocene. Men koldioxiduttaget av trädmegafossiler betraktas som en mycket mer tillförlitlig datainsamlingsmetod än pollenanalys och markbunden kosmogen nuklidanalys, så dessa resultat är robusta.”

”Även om det har skett uppvärmning i denna region nyligen, är uppvärmningen ”inom naturlig Holocene -klimatvariabilitet” och utgör inget hot mot dessa landskap. Istället kan uppvärmning förbättra den biologiska mångfalden i denna region.”

Kenneth Richard tillägger och tipsar om ännu en artikel som tyder på att norra Finland inte varit så här kall på de senaste 8000 åren:

”… en annan ny skandinavisk studie (Salonen et al., 2024) indikerar att dagens temperaturer i norra Finland är bland de kallaste av de senaste 8000 åren .,, Mycket av Holocene – liksom nästan alla de sista interglaciala (LIG) – var 2 till 2,5 ° C varmare än den närvarande.

Det här handlar givetvis inte om globala temperaturer. Men det är intressant att norra Skandinavien har varit betydligt varmare än nu – utan att CO2-halten ens var i närheten av dagens halter.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Kändes lite bekant, men tål verkligen att upprepas!
    Se även 2024-06-02 med oerhört givande kommentarer!

  2. Lennart Bengtsson

    Det är bra att detta påpekas även om det länge varit känt. Den mediala upphetsningen kring CO2 har gjort klimattänkander extra endimensionellt.

    Det var framför allt sommaren som var varmare p grund av jorden vid denna tid var närmast solen sommartid.

    Just nu är det tvärt om vilket kan ha bidragit till den lilla istiden. Orsaken är norra halvklotets stora landytor viken ger en betydligt starkare effekt än vad som fås på södra halvklotet. Det är framför allt området norr om 60°N som påverkas. Jämfört med nu rör det sig om cirka 20 W/m2 i genomsnitt i maj – juli i det norra polarområdet eller ca 10 ggr mer än den direkta effekten av dagens växthuseffekt. Skillnaden är maximal i juni liksom länge norr ut(norr om 70°N) ( 30 W/m2)
    Det kan inte uteslutas att ökningen av CO2 under senare decennier bidragit till att vi fick se slutet på lilla istiden. Det skall vi nog vara tacksamma för.
    Med appen i min senaste klimatbok kan Ni räkna ut detta själva

  3. pekke

    Ja, det finns spår efter värmekrävande växter längre norrut än i dag och de fanns där i flera tusen år efter senaste istiden och det finns inte spår efter några katastrofala metanutsläpp när de frusna slätterna tinade under den värmeperioden.
    Sedan blev det kallare igen och de mer köldtåliga växterna tog över i norr så att vi fick det landskapet och faunan vi har i dag.

    Tystnaden om den här varmare perioden är ofta total bland klimatfolket.

    För övrigt så var det mindre havsis i Arktis sommartid under den här perioden än nu.

  4. Ann lh #1,

    Ja, det tål att upprepas. Jag hörde nämligen nyligen någon som med stor emfas påstod att vi aldrig hade haft så här varmt i norden. Tydligen läser inte alla KU varje dag 🙂

  5. Sören G

    Och kärrsköldpaddan levde i insjöar i södra Sverige mellan för 9800 år sedan till för 5500 år sedan enligt daterade fynd.

  6. Gabriel Oxenstierna

    Holocenen är dessutom en viktig probersten för CO2-hypotesen.

    Vi har trots en långsamt ökande CO2-halt haft sjunkande temperaturer sedan holocen-optimum för 8-9000 år sedan fram till Lilla istidens slut för ca 150 år sedan. Hur förklarar forskarna det?

  7. Det varierar – mer än vi tror, även i kortare tidsintervall.

    Smhi tog upp några studier på 1990 – talet.

    Bl a denna ” A 1400 – year tree – ring rekord of summertemperatures in fennoscandia.”

    Varmaste 50 års perioderna i Skandinavien:
    1152 – 1201.
    1403 – 1452.
    Varmaste 20 års perioderna:
    1158 – 1177.
    1748 – 1767.

    Våran då senaste värmetopp på sommaren på 1930 – talet kvalade inte in på 5 i topp listan.

    Oavsett siffror och platser – så tycks vi moderna människor, fjärmade från naturen, ha glömt bort hur mycket klimatet/vädret växlar – och hur fort dessa växlingar sker.

    Jag gillar denna formulering ” The Agulhas current May hold key to Earths climate system – an Oceanien gap in our climate understanding.”

    För mig förblir det en gåta i dagens klimathysteri, inom forskning och i samhället – att vi blundar för den fysikaliska jätten, havet..ca 3,5 grader – där finns ett hot.

  8. foliehatt

    Sören G, #5,
    vet ”Återställ våtmarkerna”-rörelsen om det?

  9. Ett par rader till från trollhättan – uppvärmningen går trögt här, inatt sjönk temperaturen ner mot 6 grader, uppe i stan – vid stallbackabron, höll sig temperaturen inte under 9 grader.
    Stallbackabron och tillhörande shoppingcenter är nästan bara vägar och betong, efter soliga dagar skiljer det ungefär 3 grader i nattemperatur mot landsbygden.

    Jag har en väldigt modest klimatuppvärmning – och jag är glad att det inte är minusgrader här, i mitten på augusti.

    Denna antropogena CO2 har fått klä skott för mycket – men den får våra skogar att växa och binda ” som aldrig förr.”

  10. Roland Salomonsson

    Vi har också arkeologiska bevis för att det varit varmare i t ex Nordkalotten än ryggmärgen antar. Således har trä daterats till 22000 fkr i Nordkalotten för ca 20 år sedan (flera platser). Det kan sedan dess kommit fler ännu äldre dateringar . Ryggmärgen säger ju att det borde vara etter kallare i Nordkalotten vid tider när iskanterna ligger i norra Tyskland etc, men det är det inte.

  11. Sören G

    foliehatt #8
    De vet ingenting över huvud taget om klimatet förr i världen.

  12. L-G Eriksson

    Webbadressen i vinjetbilden är ogiltig och leder till tomma sidor med nätcasinoreklam. Den korrekta är http://www.kullmantreeline.dinstudio.se/

  13. Christer Eriksson

    L-G Eriksson
    Den länken varnas för att den inte är säker.

  14. johannes

    Norrmännen är ute och fyndar rejält när en glaciär håller på att dra sig tillbaka.
    Den ligger över en gångpassage över bergen.
    Vilka slarvepellar de var förr, de bara drösslade sina saker omkring sig! Vem tappar en tunika för 1800 år sedan utan att ens märka det?
    Denna korta dokumentär är från BBC och är både sevärd och tänkvärd.
    https://www.youtube.com/watch?v=lM3EL94UKDM

    Ju mer glaciären smälter ju äldre fynd. Slutsats?

    Tänkvärdheten ligger i arkeologernas klimatalarmism, som inte jag får ihop.
    Förmodligen är de få ”klimatförnekande” arkeologerna snart ett minne blott och vi får vänja oss med en reviderad historia för att spika fast ”sanningen”.

  15. Lasse

    Denna kom nyligen:
    https://notrickszone.com/2024/08/15/new-study-warmest-carpathian-temperatures-of-the-last-2000-years-were-2c-warmer-than-today/

    The mean summer temperature during 1980-2010 was 14.8°C, which is 2.1°C cooler than the warmest temperature periods of the last two millennia.

    I Norge finns en glaciär uppkallad efter de nio gårdar som finns under den.

    Ändå får vi årligen se glaciärforskare som förfäras över den tillbakagång av glaciärer i den Svenska fjällkedjan. Varför så okunniga?

  16. BG

    Ingemar Nordin #4

    Enligt FN ökar temperaturen och en halv miljard barn riskerar att varje år utsättas för dubbelt så många dagar med extrem värme som deras far- och morföräldrar.

    ”Nearly half a billion children are facing twice as many days of extreme heat each year — or more — than their grandparents did, the UN said Tuesday, warning of deadly consequences.

    As climate change continues to push up temperatures globally, one in five children — some 466 million kids — live in areas that are registering ”at least double the number of extremely hot days every year” compared to 60 years ago, the UN children’s agency UNICEF said …”

    https://picks.my/contentsDetail.php?idx=10740&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=10740

  17. Uffe

    Det är enkelt Lasse, det finns mer pengar i att tycka rätt än att försöka finna den sanning ingen klimatalarmist eller politiker vill se.

  18. Sören F

    Gabriel #6
    Med Milankovic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *