Öppen Tråd

AA korsbarsplockning sno

Välkommen december! Hela landet är snötäckt. Perfekt för pulkabackarna. Vi vuxna för nöja oss med att skotta undan snön. Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mats Kälvemark

    Vindkraft?? Nää tack!!

    https://etidning.di.se/shared/article/miljardskadestand-hotar-vindjatte/1GOZRm2a

    https://etidning.di.se/shared/article/extremt-daligt-facit-for-sca-kopet/_k7dLrSW

    Vätgasstål? Nää tack!!

    https://etidning.di.se/shared/article/rakna-med-utslappsratterna-i-den-grona-stalomstallningen/AMrTkWv9

    Drivkraften föör idiotprojekten i norr är att slippa EU:s straffbeskattning av fossil CO2.
    Basen för beskattnngen är ju vanföreställnigen att fossil CO2 är enda orsak till den pågående värmningen och att den är skadlig. Gör en gallup i Sverige just nu och vi skulle få en överväldigande majoritet för att det vore kalas med några grader varmare vintertempertur här i norr. Söderöver blir ju inte skillnaden lika stor.

  2. Mats Kälvemark

    #1 Mats
    Om vätgasstålen kan tilläggas att om man för ett ögonblick ändå tror på IPCC:s modellscenarier och utgår från TCR 3.0gr så blir klimatpåverkan framme vid sekelskiftet 0,0003 grC. Kan approximeras med 0.
    Kostnaderna blir drakoniska. Inklusive följdkostnader för elproduktion och nödvändig nätutbyggnad ca 2000 miljarder kr. Men vätgasstålen kommer att av olika tekniska orsaker att köra i diket och totalkvadda. Frågan är bara när. Notan för detta hamnar hos oss skattebetalare.
    Länkarna i #1 om vindkraft visar dels vindkraftens oförmåga att leva upp till avtalade leveransvolymer, dels de enorma kostnaderna för nödvändiga kompletteringsköp till höga priser som drivits i höjden av S-MP:s förtida stängning av kärnkraft.
    Ofattbara kostander som många år framöver kommer att drabba Sverige. Sveriges elanvändning 2022 var ca 140 TWh. 50 öre högre genomsnittspris betyder 70 miljarder kronor för oss konsumenter. Varje år.

  3. Magma

    Här i södra Sverige vaknar vi upp till -13 grader och med fingret i vädret känns det inte som om vindkraften kommer att prestera särskilt väl … och då är den sannolikt inte heller billig, oavsett vad Magda anser.
    Man får vara glad för det lilla – att klimatmupparna inte fick fortsätta med sina galenskaper som Tokwatt var så stolt över när de lagt ner 4 väl fungerande kkv.

  4. Nr 3 Magma
    Ja, enl kontrollrummet behöver sverige just nu nästa 20 000MW och vindkraften ger 2500 – om vi då 3 dubblar arealen och dränker byar och vildmark med vindkraftindustri…så blir det..typ en tummetott.

    Å visst är det kallt som tusan och trollhättan fick metorologisk vinter i början på november – köld och snörekorden har haglat i veckan, nådens år 2023 – 100 år med olja.

    Våren blev ju oxå sen och kall – och i juli regnade det och var 13 grader, jag joggade då i vintermössa för regnet var höstkallt.

    Den 17:e maj vaknade vi i trollhättan till snö på gräsmattor och träd – en asp knäcktes i hästhagen och hängde sig i en gran – så det krävdes traktor för att få ner den.

    2023 blev ett rekordår för solresor.

  5. pekke

    #4 Magnus
    Ja, det är lite kallt just nu även nere i Europa, så de eldar på med det som går.

    https://app.electricitymaps.com/zone/DE

  6. Claes-Erik Simonsbacka

    Net Zero “Needs Nuclear Power,” IAEA Says in Landmark Statement Backed by Dozens of Countries at COP28

    Studier bekräftar att målet om globala nettoutsläpp av koldioxid endast kan nås till 2050 med snabba, uthålliga och betydande investeringar i kärnenergi, heter det i uttalandet.

    Analytiker är allmänt överens om att kärnkraftskapaciteten kommer att behöva mer än fördubblas till 2050 för att nuvarande klimatmål ska nås. Vi kommer att behöva ännu mer kapacitet för att gå bortom elnätet och minska koldioxidutsläppen från transporter och industri.

    https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/net-zero-needs-nuclear-power-iaea-says-in-landmark-statement-backed-by-dozens-of-countries-at-cop28

    Mvh,

  7. Ann lh

    Just nu på STV, Sverige skriver under stort kärnkraftsavtal. Under COP 28!
    Den här gången hamnade våra ryggradslösa politiker i rätt tunna, men nog är det skrämmande hur de, våra ”lealösa” småpåvar, obekymrat leker med oss.
    Vad blir nästa överraskning?

  8. Håkan Bergman

    https://www.dn.se/direkt/2023-12-02/karnkraften-ska-tredubblas-globalt-for-klimatets-skull/

  9. Claes-Erik Simonsbacka

    Clean energy stocks plummet

    Invesco WilderHill Clean Energy börshandlade fond (PBW), en måttstock för grön energi, har noterat en svindlande nedgång, med 76 av sina 77 komponentaktier som rasat under de senaste tre månaderna. Själva ETF:en har fallit med 32 % sedan början av året, i skarp kontrast till S&P 500-indexet, som har haft en uppgång på 14 % under samma period.

    De flesta analytiker räknar med en långvarig nedgång i sektorn. Sol- och vindkraftsföretag brottas med en mängd felaktigt prissatta lager och motvinden av ihållande höga räntor, med en potentiell ekonomisk återhämtning troligen flera kvartal bort. Nya teknologier som rent väte är ännu längre ifrån lönsamhet. Även aktier som visar tecken på en återhämtning ses med försiktighet.

    Vindkraft till havs, en nyckelteknologi för att minska koldioxidutsläppen vid kuststater, står inför de kanske mest formidabla utmaningarna. Medan branschen precis slår rot i USA har flera projekt redan försenats eller ställts in på grund av stigande kostnader. Det senaste beslutet av marknadsledaren för havsbaserad vindkraft Orsted att överge två projekt i New Jersey understryker svårigheterna. S&P Global Commodity Insights har skalat tillbaka sin havsbaserade vindprognos för 2030, vilket återspeglar den makroekonomiska motvinden som branschen står inför.

    https://www.sharecafe.com.au/2023/11/29/clean-energy-stocks-plummet/

    Mvh,

  10. Stefan Eriksson

    Och,,, ”Guldet blev till sand” som det så målande beskrevs i nybyggarna.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/unik-vatgasmack-invigd-i-mariestad

    Invigd 2019 och nu skall Mariestads kommun tvinga det delägda energibolaget att förvärva den här anläggningen.
    Förlusterna har varit för stora för att kommunens bokföring skall se bra ut.
    Alltså,, skjuva bort problemet på någon annan med bättre lönsamhet i verksamheten, så det inte framstår som Ebberöds bank.

  11. Jag föreslår en minst ”tiodubbling” av kärnkraften fram till 2040 om vi skall parera 1,5-gradersmålet. Minus 1,5. Kommer väl mera om detta i ett avsnitt inom kort på denna sida.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-42

  12. Sören G

    På söndag kväll sänder TV2 Agenda special: Klimatutmaningen. I programinformationen: ”Agenda” riktar blicken mot klimatfrågan. I en förlängd direktsändning får samtliga riksdagspartier svara på hur Sverige ska nå klimatmålen.
    – Allt pekar hittills på att det här kommer att bli det varmaste året som någonsin har uppmätts på jorden. Klimatförändringarna börjar verkligen märkas. Det tror jag gör att den här frågan känns angelägen för många tittare, säger Camilla Kvartoft, som leder ”Agenda special: Klimatutmaningen”.

    Alltså frågan hur vi ska nå klimatmålen, inte om det finns anledning att nå några s.k. klimatmål.

  13. Ann lh

    Det blir spännande att få uppleva när våra framstående kärnkraftsmotståndare plötsligt visar upp sig som kärnkraftskramare.

  14. Sol- och vindkraft blir allt mer uppenbart för alla en grön bubbla. Det talas inte högt om kärnkraft i Dubai men alltfler har fattat vart vi är på väg. – Inte så mycket för klimatets skull utan för att vi behöver det. Om vi i norr får en kall vinter i år så kommer det att behövas mycket el. Skulle vi i motsats till sommaren få en riktigt varm sommar så behöver vi el till luftkonditionering.

  15. Daniel Wiklund

    Klimatförändringarna börjar verkligen märkas säger Camilla K. Då undrar jag hur märks dom för Kvartoft själv och för dom anställda på SVT. Har dom problem med AC-n på gärdet. Är det för varmt i huset. Börjar dom få ont om mat. Är det många sjuka av dom som jobbar på SVT. Sjuka pga klimatförändringarna. Alla som deltar i Agenda special kan ju berätta hur dom drabbas av den sk klimatkrisen. Den delen av programmet lär vara överstökad på en minut.

  16. Joachim

    Vi måste rädda klimatet!!

    Vad menas egentligen med termen klimatet? I exempelvis klimatnödläge eller klimatkris?

    Borde det egentligen vara:

    ”Vi måste rädda klimaten!!”

    Dvs alla lokala klimat som finns på Jorden just nu. Eller fanns 1850.

    Hur många klimat finns det egentligen på Jorden?

  17. Joachim

    Angående dom 420 akademikerna (”forskarna”) i Aftonbladet igår:
    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/EQ8nk2/420-forskare-regeringens-klimatpolitik-ar-katastrofal

    Vem eller vilka kan ha skrivit debattartikeln, som sedan 420 akademiker ”skrivit under”?

    Har författarna hittat sina ”vetenskapliga referenser” hos någon allmän alarmism-källa? Vilka fler larmnummer finns förutom CCN?

  18. Joachim

    Mig själv #16

    Jag har funderat på någon lämplig strategi för att bemöta kommande artiklar likt artikel 420.

    Om man följer länkarna är det uppenbart att dom är noga utvalda för att det ska bli jobbigt att bemöta. Varje hänvisning har ett uns av sanning, men håller inte när man går på djupet.

    Vad tror ni om följande frågor:

    1) Vilken global medeltemperatur är optimal för att rädda Jorden?

    2) Vilken ppm CO2 kommer att resultera i denna medeltemperatur?

    3) Om alla Jordens länder slutade släppa ut CO2 2025, vilket år skulle halten i punkt 2) uppnås?

    4) Skulle extremväder upphöra detta år?

    En bonusfråga till artikel 420:

    5) Vad ska den svenska regeringen alltså göra?

  19. Joachim

    #16 rättelse
    Larmnummer skrevs av mobilen. Jag menade samlingar med alarmistiska länkar, forskningsartiklar och färdiga förslag.

  20. Berra

    När kommer första larmet om att december 2023 är rekordvarm?…vid Treriksröset…

    https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

  21. Ivar Andersson

    Tyvärr får vi inte njuta av den globala uppvärmningen som inte lyckats ta sig till Sverige. Men deltagarna på COP28 njuter av värmen.

  22. Staffan Lindström

    16 Joachim
    ….mycket hållbarhet blir det… Pga min nuvarande Parkinsonstatus blir inte inlägget längre än så här…

  23. Claes-Erik Simonsbacka

    Kärnenergin återtar sin investeringspotential

    Mest betydelsefulla bland dem är de nya kärnkraftverken SMR (Small Module Reactor) som drivs av Bill Gates och andra miljardärer. De ökar effektiviteten och minskar avfallet genom att använda en speciell kvalitet av raffinerat bränsle som kallas HALEU (High-Assay Low-Enriched Uranium).

    Pengarna väntar redan i kulisserna. 2023 var ett hektiskt år för kärnkraftsinvesteringar, med nya investeringar från miljardärer och hedgefonder:

    Miljardären Ken Griffins Citadel Investment Group ökade sin andel i Equinor ASA (NYSE: EQNR) med nästan 70 000 %, vilket gör den till den främsta innehavaren av hedgefonder i företaget.

    Paul Tudor Jones Tudor Investment Corp initierade också positioner för miljoner dollar i Uranium Energy Corp (NYSE: UEC) .

    Cliff Asness och hans AQR Capital Management ökade sina innehav i Entergy Corporation (NYSE: ETR) med 181 % till 137 653 aktier värda 14,774 miljoner USD. Steve Cohens Point72 Asset Management och DE Shaws DE Shaw Group köpte stora andelar värda US$150,308 miljoner respektive US$26,34 miljoner.

    Det är tydligt från dessa stora investeringar att dessa miljardärer förväntar sig stark tillväxt från kärnkraft under de kommande månaderna och åren.

    Mvh,

  24. iah

    nils-axel mörner 2018 antropogen global uppvärmning (AGW) eller naturlig global uppvärmning (NGW)
    abstract
    konceptet med en antropogen global uppvärmning (AGW) driven av ökningen av atmosfärisk co2 jämförs med konceptet med en naturlig global uppvärmning (NGW) driven av solvariabilitet. tillämpningen av AGW-konceptet vilar endast på modeller medan NGW-konceptet vilar på flera observations- och evidensbaserade fakta. ännu mer så förutspår den långsiktiga solvariabiliteten att ett nytt Grand Solar Minium med svåra klimatförhållanden (typ little ice age) kommer att inträffa 2030-2050. detta bryter mot allt tal om en ökande, till och med accelererande global uppvärmning. på samma sätt finns ingen riktig behandling av en framtida havsnivåhöjning som oversvämmar lågland och öar.
    (utdrag ur scientific research)

  25. #23
    Tack för den iah!
    Mycket rimligt mht våganalysen.
    N-A M, en av de bästa!

  26. BG

    Ur uppropet i Aftonbladet:

    ”Romina Pourmokthari och Ulf Kristersson har sagt att aktivisterna utgör en fara och stör det demokratiska samtalet.”

  27. ces

    I en debattartikel i Aftonbladet dömer 420 forskare ut regeringens klimat-politik och kräver en kunskapsgrundad klimatomställning . När man synar vilka som har undertecknat detta upprop förstår man vilken oerhörd kompetens det finns inom klimatområdet. Alla har naturligtvis läst alla IPCCs rapporter och därefter med sin kompetens kunnat utvärdera klimat-politiken. Här är några exempel på den kompetens inom finns inom gruppen:
    • doktorand i kyrkohistoria
    • doktorand i vilda djurs välfärd
    • professor i filosofi
    • professor i medicinska njursjukdomar
    • doktorand i arkitektur
    • docent i socialantropologi
    • doktorand i socialt arbete
    • assisterande lektor i fysioterapi
    • forskare i statsvetenskap
    • docent i ekonomisk historia
    • norsk professor i engelsk litteratur
    • forskare i logistik och transportsystem
    • professor i offentlig förvaltning
    • forskare i psykologi
    • professor i teoretisk filosofi
    • docent i sociologi
    • lektor i retorik
    • lektor i människa-datorinteraktion
    • forskare i matsvinn
    • docent i rehabiliteringsmedicin
    • forskare i design
    • professor i industriell automation
    • universitetslektor i socialantropologi
    • docent i klinisk kemi
    • doktorand i vårdhygien
    • doktorand i datorlingvistik
    • postdoktor i experimentell lingvistik
    • doktorand i fonetik
    • forskare i komparativ genomik
    • forskare i religionsfilosofi
    • forskare i psykiatri
    • lektor i diskret matematik
    • doktorand i religionsbeteendevetenskap och praktisk te ologi
    • professor i bibelvetenskap
    • forskare i systematisk teologi
    • docent i genusvetenskap

  28. lars carlsson

    Nästan alla grannar har nu satt upp solceller på sina tak.
    Tror inte att dom producerar så mycket just nu när det är ca 10 cm snö på dom. Nu när det behövs som mest!

  29. Berra

    #28 lars carlsson:

    Om de producerar eller inte spelar ingen roll…det viktiga är ju bilderna på panelerna som läggs ut på facebook när de monterats upp…

  30. Fredrik S

    Södra Tyskland, framförallt Bayern har drabbats av besvärligt snöoväder med upp till 50 cm snö.

    München helt insnöat och nedstängt, både flyg och tåg.

    I de bayerska Alperna är de lite gladare rekordtidig säsongsstart och mer snö än på många år.

  31. Matsa

    #17, 18 Joachim
    Ett uttalande som görs i artikeln som är särskilt vidrigt och samtidigt lätt att bemöta är följande:

    ”Tänk er en vanlig situation i samhället, ett mötesrum där människor suttit länge och luften blivit kvav och innehåller för mycket koldioxid i relation till syre. Det känns tungt att andas. Deras kognitiva kapacitet påverkas och tankegången går trögt. De öppnar ett fönster och släpper in frisk luft. Om vi inte sänker utsläppen idag utan kör business as usual kan halten av koldioxid i atmosfären ha fördubblats till 2100. När våra barnbarn då sitter i de kvava mötesrummen och öppnar fönstret finns ingen frisk luft att släppa in.”

    Detta är enbart skrämselpropaganda, syftande till att skrämma våra barn och dåligt utbildade vuxna och ge dem klimatångest (vilket borde vara brottsligt). För det första: CO2-halten följer inte det apokalyptiska RCP 8.5-scenariot, utan snarare RCP 4.5. Enligt detta kommer CO2-halten knappast gå över 600 ppm till 2100. För det andra: Inte ens en ökning av koldioxidhalten från dagens ca. 400 ppm till 800 ppm kommer att påverka luftkvaliteten nämnvärt. Inomhusluft håller redan idag normalt halter mellan 400 och 2500 ppm. Högre halter kan vara lämpliga att ventilera bort (även om det finns olika åsikter om var grönsen bör gå). I princip är alla ämnen skadliga om koncentrationen blir för hög, så även koldioxid. Man måste alltså ha någon form av rimlighet när man uttalar sig om framtidsscenarier och skadliga halter. Det saknar dessa ”författare” totalt.

  32. Christer Eriksson

    Läser i dagens Hallands Nyheter att Ingrid Capacity skall bygga ett energilager med batterier på 20 MW.
    Kommunstyrelsen tycker det är jättebra nu när Ringhals ligger nere och kommer att motverka detta I framtiden.
    Skall tas i bruk till sommaren.

    20 MW hur länge räcker det,ni som är kunniga

  33. Lasse

    Goda nyheter som tål att upprepas:
    https://wattsupwiththat.com/2023/12/01/natural-disasters-are-not-increasing-really/

    I verkligheten så är klimatet inte skuld till någon ökad frekvens av naturkatastrofer.
    Tvärt om-all färre dör och allt fler blir mätta!
    Varför ändra på denna utveckling?
    Aftonbladets undertecknare är svaret skyldig!

  34. Matsa

    #32 Christer
    MW är ju effekt och inte energi. Det talar bara om i vilken takt energi kan pumpas ut, inte hur länge det räcker.

  35. Håkan Bergman

    #28-29
    Här gick solen ner 1554, snö eller inte på panelerna spelar ingen roll.

  36. Christer Eriksson

    #Matsa
    Ok
    Om vi säger så här då.Vilken nytta gör det när tex Ringhals ligger nere.

  37. Matsa

    #36
    Om jag räknar rätt, drar min villa i medeltal 2 kW. 20 MW skulle i så fall räcka till elen till 10000 villor. Men om det gör det i en sekund eller ett år går inte att säga. För att uttala oss om det behöver vi veta hur många MWh batteriet är på.

  38. Håkan Bergman

    1454 ska det vara. Man ska inte skriva och titta på hockey samtidigt.

  39. Fredrik S

    Christer Eriksson #32, 33

    20 MW, antar att det ska användas till frekvensregelring för att stabilisera nätet pga för mycket instabil produktion av vind och solpaneler på kommunpolitikernas villor.

  40. TorbjörnR

    För flera månader sedan såg jag en sammanställning av de största bloggarna som är av skeptiskt natur.

    Har någon koll på vart man kan hitta den?

  41. Claes-Erik Simonsbacka

    Tysklands klimatpolitik uppfyller inte juridiska krav

    Den högre förvaltningsdomstolen i Berlin-Brandenburg fastslog på torsdagen att Tysklands federala politik för att bekämpa klimatförändringar inom transport- och bostadssektorerna inte uppfyller en lag som sätter gränser för utsläppen i sektorerna.

    Den regionala domstolen i Tyskland krävde också att regeringen skulle vidta nödåtgärder och föra politiken inom transport och boende inom de utsläppsgränser som anges i klimatskyddslagen från 2024 till 2030, rapporterar Reuters.

    Den högre förvaltningsdomstolen i Berlin-Brandenburg biföll därmed rättsliga utmaningar från de tyska miljöorganisationerna BUND och Deutsche Umwelthilfe (DUH). BUND har stämt den federala regeringen för att ha underlåtit att följa målen för utsläpp av växthusgaser för transporter och byggnader som anges i den federala klimatskyddslagen.

    Domen kan överklagas.

    Tidigare denna månad beslutade Tysklands federala författningsdomstol om att regeringens planer på att överföra 65 miljarder dollar (60 miljarder euro) från oanvända ”covid-nödmedel” till Tysklands nya energi- och klimatfond är grundlagsstridiga och klimatfonden bör minskas med det beloppet.

    Mvh,

  42. Paul Håkansson

    Fredrik S
    15:55, 2023-12-02

    Nätstabiliserande kostnader kommer för 2023 att ligga på 18-20 miljareder att jämföra med för 5 år sedan då de låg på 1 miljard. Vem dom skickar räkningen till vet vi, konsumenterna.

    Allt enligt Jan Blomgren

  43. Ivar Andersson

    Trots den globala uppvärmningen.
    ”Det är just uppemot tolv grader kallare än normalt på sina håll i landet. Generellt är det på lördagen kallare än normalt i nästan hela Sverige.”
    gp.se

    ”“Vi ser att det nya flygbränslet (SAF) ger ca 48% ökad vikt för lika energimängd, MJ/kg samtidigt som det kräver ca 65% större förvaringsvolym för lika energimängd, MWh/m3.” där man tydligt och klart säger att för att få samma mängd energi så krävs nästan dubbla vikten och volymen vilket i slutändan borde innebär större mängd CO2 i atmosfären, eller?”
    Kommentar https://klimatsans.com/

  44. Rossmore

    #40 TorbjörnR

    Tänker du dig något annat/ytterligare än det som finns under ”Länk & lästips” ovan på denna blogg?

  45. tty

    #32,34,36,37

    Jag har kollat runt litet, och ingenstans, inklusive i den ursprungliga pressreleasen, står det något om hur mycket energi man kan lagra. Bara hur stor uteffekten är. Och ingen journalist har tydligen frågat heller. Visar tydligt hur bottenlöst okunniga media är.

    Och naturligtvis är inte affärsidén med batterierna att lagra några tiotal MWh. Man bygger inte ett lager för tiotals miljoner för att lagra varor för några tiotusental kronor. Tanken är att sälja stabilitetsstöd till ett nät som successivt förstörs av vindkraft och solkraft. Men det kan man ju inte säga i pressreleasen.

    Batterier är rätt värdelösa i de flesta avseenden, men de har en mycket värdefull egenskap, de kan gå momentant från noll till full uteffekt och lika snabbt tillbaka. Vilket kan vara väldigt bra att ha då solen tillfälligt går i moln över en stor ”solkraftpark”.

  46. tty

    #43

    Resultatet kommer att bli att man ”tankrar” bränsle, något som i viss mån förekommer redan nu. D v s man toppar tankarna utanför EU, och fyller inte alls på bränsle inom EU.

    Detta innebär dock naturligtvis högre flygvikt och därmed större bränsleförbrukning.

    Och med så mycket lägre energiinnehåll som anges ovan finns det överhuvud taget inga flygplan som klarar de riktiga långlinjerna, så mellanlandning i t ex gulfstaterna eller Ryssland för bränslepåfyllning kommer att krävas.

    Och, nej, det kommer inte att komma fram några nya flygplantyper eller flygmotorer med dramatiskt bättre bränsleekonomi inom de angivna tidsgränserna. De skulle i så fall redan finnas på ritborden, och det gör de inte.

  47. TorbjörnR

    32 34 36 42 etc

    Det verkar vara vanligt att uppge batteristorlek i MW under 1 timme.
    Dvs i detta fall 20 MWh.

    Har sett det på några ställen så de räknar med ett sk C-värde på 1.
    Dvs man laddar ut sin maxeffekt på 1 timme.

  48. TorbjörnR

    #44 Rossmore

    Tack för ditt tips.
    Jag söker ett inlägg antingen här eller på klimatsans där man skrev om bloggarna och beskrev deras storlek i en bild med bubblor som hade storlek beroende på antalet ”följare”.

    En väldigt fin presentation som jag skulle vilja se igen men har inte lyckats hitta.

  49. SatSapiente

    #28 lars carlsson

    Jag har sett en siffra på att solpaneler i Sverige i medel producerar 3% av sin årsproduktion under de tre vintermånaderna när elbehovet är som störst.

  50. UWb

    Se länk med snökaos i München, även Bayern München fick ställa in sin match.

    För att travestera Magdalena Andersson

    Klimatkris, någon?

    https://x.com/RyanMaue/status/1730955864935154140?s=20

  51. L.A.

    Angående 420 forskare.

    Slog bara på måfå på en av ”forskarna”, ja som visade sig vara en miljöpartist i ledande ställning…

    SÅ att en lista med ”miljöpartister” dömer ut regeringens klimatpolitik kanske inte är direkt förvånande…

  52. Lars-Eric Bjerke

    #23 Claes-Erik Simonsbacka
    ”De (SMR) ökar effektiviteten och minskar avfallet genom att använda en speciell kvalitet av raffinerat bränsle som kallas HALEU (High-Assay Low-Enriched Uranium).”

    Kärnbränsle är idag anrikat till 4-5 % U235. HALEU är samma bränsle men anrikat till 5-20 % U235. Dessa SMR ökar mängden avfall genon att härden är mindre och därför har sämre neutronekonomi. Effektiviteten, jag antar du menar verkningsgraden, beror på utloppstemperaturen av ånga från reaktoren till ångturbinen. Den väljs oberoende av om man konstruerar en konventionell reaktor eller en SMR.

  53. Dan

    SVT:
    ”Stockholms största värmeverk driver en testanläggning som dammsuger upp två ton koldioxid om dagen.”

    Tacka f-n för att det har blivit kallt då…

  54. Lasse

    Nån som kan förklara Visbys köldrekord nyligen?
    ”Visby (Gotland, startår 1859): -15,4° den 30:e. Tidigare novemberrekord -12,0° från 1884.”

    Slogs rejält och detta borde väl inte kunna ske med ett isfritt hav utanför.
    Är luften så fri från växthusgaser?

    Afrikanska länder skall få del av de pengar som avsätts på COP 28-kanske slipper de då svedjebränna sina åkerlappar.

  55. Patrick Lindahl

    Såg på Ingrid Capacitys hemsida att Ibrahim Baylan ingår i styrelsen, han som var energiminister 2014-2019. Vi vet ju hur det gick….

  56. Joachim

    #53 Dan
    Målet är 800.000 ton om året.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-sugs-koldioxid-upp-ur-atmosfaren-i-stockholm–298eck

    Är ”suga ur” CO2 i skorsten från ny förbränning lättare än att ta den direkt från atmosfären? Vilket jag antar man måste göra för att minska CO2-halten i densamma.

    I rapportaget är det lätt att samla upp CO2. Problemet är att man inte kan förvara den. Och någon lösning syns inte till i spåkulorna.

  57. foliehatt

    Patrick, #55
    Politiker i allmänhet och (S) i synnerhet är mycket bra på att se om de sina. Klart grabben ska ha en välavlönad post….

  58. foliehatt

    Joachim, #56
    sälja till SodaStream?

  59. Arne Nilsson

    foliehatt #58 Varför inte sälja till AGA på Lidingö. De säljer ju koldioxid till växthusägare. Som släpper ut den i sina växthus.

  60. Sigge

    Lasse #54

    Om det är blåser lite så får man kalla vinterdagar en omvänd sjöbris om havet är öppet och då blir det kallt vid även vid kusten. Det är nog ett ovanlig fenomen på Gotland då det nästan aldrig är vindstilla där på vintern.

  61. Sigge

    #59 Arne Nilsson

    Största svenska produktionsanläggningen för kolsyra är Linde-gas i Norrköping. De använder koldioxiden som bildas när etanol tillverkas av spannmål.

    Den största användningen av koldioxid är idag för lagring av livsmedel. I luftäta förråd och förpackningar tillför man koldioxid för att förlänga livsmedlens hållbarhet.

  62. UffeH

    Sigge #60
    Det konstiga med din förklaring på köldrekordet på Gotland låter ganska trolig men kan du förklara varför det händer nu när det påstås att medeltemperaturen i Sverige ökat med ett par grader, borde det inte minska möjligheten för detta? Och när även havet utanför har ju påståtts vara flera grader varmare än tidigare.
    Med dessa förutsättningar borde väl ett nytt köld rekord vara en omöjlighet, och varför har vi inte sett motsvarande rekord tidigare det förra är ju krossat och det sattes för 160 år sedan under slutet av lilla istiden.
    Det får din förklaring att framstå som tveksam, för förutsättningarna borde ha funnits många gånger under 160 år men verkar inte ha gett nya rekord, så varför nu? Det ska ju aldrig tidigare varit så varmt på klotet som nu. Borde inte extremkylan vara ett minne blott.

  63. Nr 60 Sigge.
    Har du någon uppfattning om den svenska årsmedeltemperaturen – där mitt område i västsverige, söder om vänern och med västerhavet som granne har en uppvärmning på drygt 1 grad om man jämför klimatperioderna 1961 – 1990 med 1991 – 2020 men ungefär 0,0 grader om man jämför 1931 – 1960 med 1991 – 2020.
    Och att inlandsstationen siljansfors i mellansverige har ungefär samma vintertemperatur och snödjup dom senaste 100 åren.

    Eftersom vi i sverige har en dubbelt så hög uppvärmning som globalt – så känns det lite märkligt.
    Är det så att det är bättre jämföra dom senaste 60 åren än dom senaste 100 åren – för klimatteorin?

  64. Fredrik S

    Upprörda gröna i riksdagen.

    ”– Lever inte regeringen upp till klimatmålen, då kommer vi väcka misstroende. Det är lika säkert som att jultomten kommer på julafton, säger Rickard Nordin (C), talesperson i klimatfrågor.”

    Att de tror på tomten är ju ingen nyhet, det visste vi ju sedan tidigare.

    Klimatministern verkar dock ta det med ro:

    ”Inför kvällens debatt ser ministern särskilt fram emot att höra hur oppositionen tänker att den ska nå klimatmålen, utan kärnkraft.”

    Klipp från Expressen:

    https://www.expressen.se/nyheter/de-hotar-med-misstroende-mot-liberalernas-romina-pourmokhtari/

  65. Daniel Wiklund

    I Luleå är medeltemperaturen för november sen 1921 minus 3,2. I år blev det minus 6,8. Kallaste sen 2010 som också hade 6,8. Kallaste november var 1927 med 12,0. Näst kallast var det 1956 med 11,2. Tredje kallaste 1980 med 9,2. Varmaste november var 1949 med plus 2,8. Näst varmaste november var 2000 med 2,5. På tredje plats kom 1929 med 2,3. Ingen klimatkris i Luleå. Just nu är det minus 10 och 40 cm snö. Ser på text-tv att alla orter I Sverige har minusgrader, har varit så hela veckan med några få undantag. Men det gäller att komma ihåg att den globala uppvärmningen bara väntar på att slå till.

  66. #65 DW
    Jädrans irriterande att du blandar in verkligheten i det här. Du förstör ju hela sagoboken. Är inte det redan förbjudet?

  67. Christian H

    Oppositionen hotar med misstroendeomröstning om regeringen inte lever upp till klimatmålen. Det vore mer befogat att väcka misstroende för att regeringen satsar på att nå upp till de skadliga klimatmålen, anser jag. Klimatmålen är bara dumheter rakt igenom och värre lär det bli om EU får bestämma. Senaste stolligheterna från dem är att de vill förbjuda veteranbilar, då de har högre utsläpp än nyare bilar. Körsträckan för veteranbilar kan knappast uppgå till mer än någon promille jämfört med icke veteranbilar, så det är naturligtvis helt meningslöst ur utsläppssynpunkt. Däremot är det ett kulturellt nidingsdåd och ekonomiskt vansinne. Det har tidigare påpekats här på forumet att det förts fram förslag om att alla äldre bostäder måste tilläggsisoleras för omkring 500000 kr, för att de ska bli lika energieffektiva som nya. Givetvis menar man att det är bostadsägarna själva som skall stå för kostnaderna. Det är hög tid att vi får politiker som vågar säga ifrån till den miljardärsmaffia som närmast förklarat krig mot medelklassen, vars tillgångar de vill ha för sig själva. Det borde införas en lag mot systemhotande förmögenheter. Det är inte rimligt att några av världens absolut rikaste finansfamiljer tillåts styra över FN, EU och enskilda länders lagstiftning. Väldigt stora förmögenheter borde konfiskeras för att skydda demokratin. Hur stora dessa förmögenheter skall vara för att anses systemhotande kan diskuteras, men uppgår de till mångmiljardbelopp så bör de rikaste befrias från sin förmögenheter. Klaus Schwab har ju förklarat att populasen i framtiden skall bli lyckliga genom att inget äga, så varför inte börja med att göra världens rikaste medellösa?

  68. Sigge

    #62 UffeH

    Att vädret kan variera. Rekordkylan vid Visby flygplats var i några timmar natten mellan den 29 och 30 november. Både dagen innan och efter var det bara några grader kallt. Tittar man på väderstationer inne på Gotland så hade de kallare dygnsmedeltemperatur än Visby flygplats.

  69. Daniel Wiklund

    # 68 Sigge. Dom tre varmaste novembermånaderna i Luleå sen 1921 var 1949 ( plus 2,8) 2000 (plus 2,5) och 1929 (plus 2,3). I år var det minus 6,8. Men det blir varmare och varmare. I varje fall i Dubai.

  70. Fredrik S

    Sigge #68

    Under 13 timmar var det minus tio eller under, dvs, nära eller under den gamla rekordkylan på Visby Flygplats. Nio timmar var det under det gamla rekordet på minus tolv.

    Ska man kräva mer av en rekordknäpp i november?

  71. Sigge

    Magnus Blomgren #63

    För Sverige som helhet så var 30-årsperioden 1931-1960 ungefär 0,2 grader varmare än 1961-1990. Det verkar vara ungefär den skillnaden där jag bor.

    Om jämför 30-årsperioderna i Sverige med den första på 1900-talet, år 1901-1930. Då var det
    0,3 grader varmare 1931-1960
    0,1 grad varmare 1961-1990
    1,4 grader varmare 1991-2020

    Att klimatet blivit varmare där jag bor märks även om man inte för statistik på det. Jag märker det mest på isarna som är på sjöarna. Men även sådana saker som att gräset börjar växa tidigare på våren och även längre på hösten.

    I år så har oktober varit ovanligt kall. Att jag har koll på oktober beror på älgjakten.

  72. Daniel Wiklund

    # 71 Sigge I Luleå vet vi att det inte blivit varmare. Det finns statistik på det.

  73. Fredrik S

    Sigge #71

    Uppenbarligen bor du inte i Trollhättan eller Luleå. Vad Skåne beträffar kanske du kan leta upp statistik på det.

    Om man tittar på utbredning av is på Östersjön så har långtidsmedelvärde knappast ändrats sedan sent 80-tal.

    Bättre mått som helhet än is på sjöarna där du bor.

    Var hittar man jämförelsen med den första normalperioden förra seklet som du redovisar?

  74. Nr 71 Sigge
    Jo, både du och jag har sett den senaste värmeperioden 1990 – 2020, det har nog dom flesta här och även den kalla perioden 1961 – 1990…och det är just dessa upp och nedgångar sedan smhi började sina årsmedeltemperaturkurvor som vi pratar om – det går upp och sedan ner.

    Den mest stabila/ ihållande uppgången finner du under perioden 1860 – 1930, då ökade årsmedel med 1 grad celsius.
    Perioden 1930 – 1990 gick det både upp och ned vilket gav 0 förändring och nu det senaste ca 0,8 upp från 1990.

    1920 – 1935 gick temperaturen också upp med ungefär 1 grad, som nu.

    Vad vi lär oss av SMHI:s årsmedeltemperatur både lokalt och nationellt är att det blivit varmare sedan 1860 men med långa och korta upp och nedgångar.
    Att matematiskt beräkna dessa olika upp och nedgångar blir ju mest en sifferlek och en inbillad tro på att ” nu fattar vi hur det fungerar”.

    Det som SMHI:s statistik istället berättar för oss är variationens egenskap – ja, sedan 1860 har det blivit varmare.
    Beror det på Co2 att årsmedel ökade 1 grad från 1860 – 1930, nej knappast.

    Beror upp och nedgångarna sedan dess på Co2…kanske en mindre del men lika gärna kanske inte – enl uppgångens egenskap sedan 1860.

    Det jag inbillar mig är viktigt är hur återstrålningen från mer Co2 lyckas värma djuphaven – jag tror att det är svårt.
    Havens temperaturuppgång är 0,075 grader sedan förindustriellt, sägs det – en mättekniskt mycket vansklig siffra.

    Tittar man på norra atlantens temperaturupp och nedgångar sedan början på 1800 – talet, så syns att landtemperaturerna 10 år senare följer efter – se exempelvis Svalbards temperaturuppgångar på 30- talet.

    Mina hemtrakter varierar således upp och ned men över tid ( för smhis mätningar) syns inget nytt.

    Jag är också helt säker på att både du och jag tar det för sannolikt att vi skulle ta oss ur lilla istiden.

    Skulle årsmedeltemperaturen fortsatt att öka som mellan 1920 – 2935 hade vi idag haft 3 grader högre temp än förindustriellt.

    Det som det talas om allt för lite är egenskapen på uppvärmningen, man tror man kan räkna på den men….

  75. Nr 74 mig själv.
    Åren var inte 1920 – 2935…utan 1920 – 1935…lite intressant vore dock den perioden också att få med..i statistiken.
    Sov gott!

  76. Svt nyheter säger nu på morgonen att ringhalsstrulet lett till höga elpriser dom senaste dagarna.
    Vindkraften producerar nu på morgonen knappt 1400MW av installerade 15000MW – inte ett ord om detta i nyhetsinslaget.

    Klimat och energiindoktrineringen går som vanligt på högvarv – det har blivit helt omöjligt för vanligt folk att skaffa sig information om verkligheten i landet och världen.
    Oroväckande utveckling!

  77. foliehatt

    Magnus, #76
    Det verkar komma från TT. Åtminstone så har tidningarna samma narrativ och refererar till dem. TT verkar ha en rejält miljöpartistisk slagsida vad gäller mycket av vad de rapporterar om, men jag har ingen egen kunskap om vilka som arbetar där. Schibsted, Bonnier och NTM. Jag ofta mycket politiskt färgade artiklar från TT i NyTeknik, exempelvis

  78. Håkan Bergman

    Intressant intervju med Jan Moström, VD i LKAB, om konflikten LKAB-H2GS. Okey, han är ena parten men nog får åtminstone jag intrycket att Moström har på fötterna. Jag förstår uppriktigt inte hur H2GS har tänkt. Fanns i webversionen av SvD i helgen men bakom betalvägg, finns idag i bibblans pressreaderversion och antar jag då ocskå i pappersstidningen, väl värd att läsa.

  79. Lasse

    https://www.youtube.com/watch?v=rdO9oN6dIqU
    Wyss Yim förklarar sambanden mellan vulkanism och väderhändelser.
    Inte bara Pinatubo!
    Intressant och tänkvärt.
    1 Solen
    2 Vulkanism
    3 Mänskliga aktiviteter
    Påverkar extrema väder händelser.

  80. Adepten

    #71 Sigge

    Tycker det är intressant med Din och #74 Magnus sifferlek med mätvärden.
    Men har svårt att förstå vart ni vill komma, om vi är på väg till en klimatkollaps som vi måste förebygga eller om det är en naturlig uppvärmningscykel efter den lilla istiden?
    Jag undrar vad du fått dina mätvärden ifrån, antar att de kommer från SMHI, Har du länken till dessa mätvärden och hur de har tråcklat ihop det med alla stationer i Sverige?
    När jag från min horisont tittade på en station som används sedan 1781 så fick jag följande 30 års medelmätvärden.
    2,7 grader 1781-1810.
    2,5 grader 1811-1840.
    2,8 grader 1841-1870.
    3,4 grader 1871-1900.
    3,7 grader 1901-1930.
    4,4 grader 1931-1960.
    3,9 grader 1961-1990.
    5,0 grader 1991-2020.

    Så med din uppställning jämfört med år 1901-1930 blir det:
    -1,0 grader 1781-1810.
    -1,1 grader 1811-1840.
    -0,9 grader 1841-1870.
    -0,3 grader 1871-1900.
    0,0 grader 1901-1930.
    0,8 grader 1931-1960.
    0,3 grader 1961-1990.
    1,4 grader 1991-2020.

    Kan Ni båda eller någon beskriva kortfattad vilka orsaker som påverkat medeltemperaturen för de olika klimatperioderna?

  81. Nr 80 Adepten.
    Jag använder bara Smhi: s 35 mätstationer och årsmedelsutvecklningen 1860 -2020.
    Även om dom flesta stationer är placerade här i syd – så syns ju tydligt att inget nytt hänt under dessa år, uppgången 1860 – 1930 var ju ihållande och kan anses vara mindre påverkad av Co2 ökningen än perioden 1930 – 2020 – för att undvika cherrypicking skall hela perioden betraktas, det går upp och ned – precis som havstemperaturen i nordatlanten gjort i flera hundra år och liknande i 1000vårs perspektiv.
    Uppgångarna i havet i början på 1800 – talet var kortare i tid än dom i början på 1900 – talet men land och hav och arters utbredning är exakt i samma mönster – det finns inget nytt – och det kommer att bli kallare igen av exakt samma orsak.

    Vill man fördjupa sig i frågan rekommenderar jag att läsa om bl a fiskerinäringen vid grönland island i ett historiskt perspektiv – den var påverkad av dessa cykler i arternas anpassning till temperaturskiftena – och anpassade sig.

  82. Patrick Lindahl

    Jag har i tidigare Öppen tråd nämt att sajten Kontrollrummet borde ha en totalsumma för export/import per hela landet och inte enbart export/import mellan olika EO.
    Inte vet jag om de på SvK läser mina inlägg, men nu finns uppgifterna som en tabell man kan välja ovanför kartan.
    Tack för att vi fått uppgifterna! Nu kan man börja fundera på hur mycket ström som bara ”rinner igenom” landet från norr till söder.

  83. Petter F

    Jag har någonstans läst om att det finns 120000 svenskar som lider av skador från covidvaccin. Jag har själv sömnrubbningar och ibland huvud och nackvärk.

    Jag tror att jag såg siffran på antingen Klimatupplysningen eller Klimatsans men nu kan jag inte hitta inlägget. Nån som vet?