Om ni inte märkt det så är valkampanjerna igång på allvar. 🙂 En vecka kvar att välja det minst dåliga alternativet? Under tiden så roar vi oss med öppen tråd. Fri diskussion om väder, klimat och energi – ämnen som av en händelse sägs stå i centrum för valkampanjen. Lite sent, kan man tycka, men ändå.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Noll grader och frost nu på morgonen Gotland
Ursula von der Leyen tänker sig att frikoppla elpriset från gaspriset och Magdalena hänger på.
Gaspriset handlar ju om tillgång och efterfrågan och det är brist och om gas finns blir det LNG.
Vet någon hur de tänkt få ihop ekvationen?
# 2 Magda kan gömma sig nere i Bryssel nästa vecka och sedan skylla på omgivningen om valet inte faller ut till hennes fördel.
Av Frankrikes 56 kärnkraftsreaktorer är nu 32 stycken nedstängda. De flesta därför att underhållet inte hunnits med på grund av Covidrestriktionerna som hårt pressade en redan reducerad arbetsstyrka av specialarbetare. Dessutom har sprickor upptäckts i en del av reaktorerna. EDFs avgående VD Jean-Bernard Lévy uttalade sig nyligen om saken på ett möte organiserat av en företagarförening. Han fick frågan om EDF hade brustit i sin planering. VDn gav svar på tal med blicken vänd mot den ansvariga ministern.Jean-Bernard Lévy fortsatte med att nämna Emmanuel Macron utan att namnge honom, allt under den halvt förvånade, halvt tveksamma blicken av Agnès Pannier-Runacher, minister för energiomställning: ”Och varför har vi inte tillräckligt med tränade lag? Eftersom vi har fått veta att kärnkraftsflottan kommer att minska; förbered dig på att stänga anläggningar. Vi har redan stängt de två första. Det här är de texter som gäller när vi talar. Vi fick höra: Förbered dig på att stänga de kommande tolv. Vi, inom sektorn, anställde inte folk för att bygga tolv kraftverk, vi anställde dem för att stänga tolv.”
https://twitter.com/aurelien_veron/status/1564667968214237184?
Det svala intresset för kärnkraft började för längesedan därför att socialistpartiet behövde stöd i parlamentet av diverse gröna partier. Mest aktiv att vilja lägga ner kärnkraften var nog Ségolène Royal, Minister of Ecology, Sustainable Development and Energy 2014 – 2017. Det var hon som hade visioner om att förnya beläggningen på de franska vägarna i form av solpaneler. Hon ville också avskaffa den representativa demokratin med vad hon kallade ”deltagande demokrati”. Exakt hur var oklart, men avsikten var att i stället för folkvalda representanter skulle olika fackföreningar, NGOs och utvalda experter bestämma politiken.
Om den numera demonterade solvägen i Normandie: https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-222/#comment-345214
På förekommen anledning vill jag igen påminna om att jag inte är ett ”SD-troll”, eller hur Mattias G.
https://klimatupplysningen.se/om-antropocen-och-reduktionsplikt/#comment-424498
Kampen går vidare!
https://www.bulletin.nu/debatt-elkrisen-ar-politiskt-orsakad-och-kan-losas-politiskt
Att frikoppla priset på ett energislag från ett annat … hur gör man det på en fri marknad?
Ok – det är klart att politiken kan dela upp marknaden i ett ”Konsum” och ett ”ICA” där det ena ”varuhuset” enbart få sälja el från gasdrivna kraftverk och det andra från övriga kraftverk … men är det inte så att de kunder med ont om energi och gott om pengar går till det ”varuhus” som energin är billigast … och vad händer då med priset där?
Nu är jag visserligen inte akademiskt skolad i ekonomi, som jag förmodar att Magda är, men jag har de senaste åren bytt elleverantör ett par gånger, och även om det senaste bytet till ”Kärnfull” mest var att se som ett energipolitiskt ställningstagande så tror jag att de stora tyska elkonsumenterna låter kostnadsaspekten styra när det kommer till att upphandla energi på marknaden – vilket ganska snart torde jämna ut priserna mellan ”Konsum” och ”ICA”.
Nu är ju det här med en ”frikoppling” av priserna någonting som både vår statsminister och EU-kommissionens ordförande ”kommit på” så förmodligen är det så att det finns ett ”magic finger” med i spelet som jag som enkel ingenjör inte förstått – eller är det möjligen en ritbordslösning som bara behöver hålla i 9 dagar, tills efter valet …
Magma, #6,
om det går att lösa ut gasproducerad el från övrig så ska det också gå att lösa ut vindkraftsel – och se till att de med vindelsavtal endast får just sådan el. När den finns.
Det skulle göra underverk för elpriserna.
På Timbros, Smedjan finns en artikel som diskuterar alternativen till klimatfrågans lösning.
https://timbro.se/smedjan/synen-pa-klimatfragans-losning-blir-en-viktig-vattendelare/
Problemet är ”bara” att ett tredje och hållbart alternativ saknas.
Det tredje alternativet vore att lämna politikens slutna ekokammare och ta reda på vad den klimatvetenskap som vilar på den vetenskapliga metoden kan upplysa om. Det skulle med omedelbar verkan lösa problemet – det finns ingen klimatkris, inget behov av en grön omställning och inte heller något behov av att genom självsvält oskadliggöra den fria västvärlden.
Punkt slut.
Lars Mellbom #4
Enligt tidningar och så beror den minskade elproduktionen från fransk kärnkraft nu i sommar på att det är torrt och varmt i Frankrike. Vid många kärnkraftverk så kan de inte kyla med tillräcklig effekt för att alla reaktorer skulle kunna vara i drift. Det är låga vattenflöden i många franska floder och det finns en begränsning i hur varmt vattnet får bli i floderna. Begränsningen är en miljöbegränsning för att fiskar och andra djur i floderna inte skall dö.
https://www.nyteknik.se/energi/extremhetta-ger-franska-karnkraftverk-problem-drar-ned-produktionen-7036091
Men den här produktionsbegränsningen för kärnkraft som är i sommar p g a torkan och värmen förklarar inte varför fransk elproduktion var så låg i vintras.
Jag tycker det är lite konstigt att franska reaktorer skall ha så mycket tekniska driftsproblem. Vad jag känner till så har de inga reaktorer som tagits i drift på 70-talet. De reaktorer som är i drift idag så togs de äldsta i drift 1980 eller 1981.
Om man jämför med Sverige så har ju de reaktorer som är i drift idag varit driftsäkra sedan de byggdes. De som lagts ned hade lite sämre driftstatistik med en del oplanerade avbrott redan när reaktorerna var ungefär 20-25 år gamla.
Ur dagens DN (var annars):
”Poeten Jonas Gren har skrivit sin första roman, där han skildrar ett framtida Sverige som försöker klara sig undan hettan”
Problemet är väl snarare det omvända! Några dagar med trettio+ är väl lätt uthärdade jämfört med den kalla period som nu kommer. Igår +4 på morgonen, idag +7, här i Luleå. Sedan går det bara utför, och värmen återkommer inte förrän om nio månader.
Med mer än två miljoner personer över sextiofem år här i landet kräver man nu att vi ska sänka inomhustemperaturen med två grader för att klara elkrisen i vinter. Vad händer då med dödstalen? Äldre kräver varmare boende, så är det bara. Redan nu fryser många i sina hem, då de inte själva kan styra temperaturen, utan det görs av fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.
Har själv en mamma som fyller 95 snart. Hon bor i en bostadsrätt med tillvald elektrisk golvvärme (som hon själv betalar) i ett av rummen. Under den gångna vintern har hon varit tvungen att utnyttja denna värme då bostadsrättsföreningen inte tillhandahåller tillräckligt med värme för att hålla kallraset vid fönstren borta, vilket leder till kalla golv. Detta undviker hon mha golvvärmen, för uppåt tusen kronor i månaden. Med de nya extrema kostnadsökningarna kommer denna kostnad att öka dramatiskt och om föreningen sänker värmen enligt uppmaningarna blir det ännu värre. Är det inte dags att tänka på kylan i stället. Den är ju ett mycket större problem i det här landet.
#10 Jax
Skulle inte förvåna mig om det utdelas bidrag till poeter som slaviskt följer det politiska narrativet.
Det stora problemet är att de flesta människor tror att jorden fortfarande blir varmare och att det är koldioxidökningen som får temperaturen att öka. Att de bortser eller förminskar de naturliga cyklerna gör inte saken bättre.
Till och med Moderaterna talar om koldioxidinfångning som ett sätt att hejda ”klimatkrisen”.
Många tecken visar på det omvända, mer snö på Grönland och i fjällvärlden, mer och tjockare havsis i Arktis.
Havsnivån stiger knappt och landhöjningen är större på många platser vilket gör att stränder blir större.
Var är krisen?
Vi måste våga ifrågasätta 1,5-gradersmålet
Alarmisterna gör sitt bästa att skrämma allmänheten med diverse väderfenomen som alla har inträffat förut, och de flesta är påverkade av havens cirkulation.
Att vi går mot kallare tider verkar inte vara många som tror, knappt på denna sida.
#10 Jax
I hela världen dör 10 ggr fler människor av kyla än av värme, enligt en gigantisk undersökning publicerad i The Lancet.
I Storbritannien är det hela 80 ggr fler, också det enligt en undersökning publicerad i The Lancet.
Kanske ligger vi i Sverige också på sådana tal efter en kall vinter med påtvingad låg temperatur i boende. Särskilt drabbas de äldre.
Nära nollan i östra Svealand och Götaland i natt.
Knappast några värmeproblem där inte.
https://www.smhi.se/vader/observationer/maxmin#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,param=t_min,area=swe,time=latest12h
De sex nedlagda kärnkraftsreaktorerna hade effekten 4000 MW och skulle ersättas med vindkraft Bara när vindkraften ersätter de sex nedlagda kärnkraftsreaktorernas 4000 MW bör elbilar få laddas. Eftersom vi ska spara el borde det vara förbjudet att ladda elbilen om vindkraften producerar mindre än 4000 MW.
Apropå kyla.
Ovanligt kallt – Ovanligt tidigt
Svealand
Tullinge 0,4°C
Stockholm-Arlanda Flygplats 0,6°C
Film 0,8°C
Idre Fjäll 3,0°C
Stockholm-Bromma Flygplats 3,7°C
Uppsala Flygplats 3,7°C
Götaland
Ljungby 1,6°C
Visby Flygplats 1,7°C
Mästerby 1,9°C
Målilla 1,9°C
Horn 2,2°C
Kosta 2,5°C
Södra Norrland
Gäddede-1,7°C
Storlien-Storvallen-0,9°C
Hedeviken-0,5°C
Föllinge 0,0°C
Korsvattnet 0,7°C
Norra Norrland
Mierkenis -4,1°C
Gielas -3,0°C
Latnivaara -2,5°C
Hemavan Flygplats -2,3°C
Kvikkjokk-Årrenjarka -1,4°C
Jäckvik -1,3°C
Tarfala -1,2°C
Vilhelmina -0,9°C
Åsele -0,9°C
Om SMHI:s prognos står sig så kommer det att kunna bli minusgrader i Uppland kommande natt, vilket är alldeles för tidigt.
Cirka en månad efter första riktiga frosten så är träden avlövade.
Ovanstående är ett inlägg i ett flertal grupper på Facebook av mig. Allt för att få lite motvikt till medias extremhetta, så här i valtider.
Något som absolut ingen (nästan) vill höra inför valet är att vi nu ser ut att gå in i ett sjunkande klimat enligt bl.a. augustis UAH-siffror, liksom utvecklingen enligt Copernicus / ERA5, som dock kommer med sina augustisiffror lite längre fram i månaden. De måste ju justeras först. Tropikerna och inte minst Australien ser ut att ta täten i the ”race to the bottom”.
Och septemper började inte så bra för the Aussies, heller.
https://drive.google.com/open?id=1gvM7WojSUjOSOjqEQHH-RfvxAfBy-MRb&authuser=alvar.nyren%40gmail.com&usp=drive_fs
#10 #13.
I Sverige åren 2015 och 2016 dog ungefär 270 människor per dag vintermånaderna januari och februari medan endast ca 230 dog sommarmånaderna juni och juli.
https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Flest-dodsfall-i-januari-och-december/
En stor undersökning som omfattar 74 miljoner dödsfall visar att åtta gånger fler dör av kyla (7,3%) än av värme (0,4 %).
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62114-0/fulltext
Det har nu publicerats ytterligare en undersökning i the Lancet. Den baseras på 10,7 miljoner dödsfall och visar att minst dödsfall inträffar i området 14,9 °C till 22,6 °C. Siffran för dödsfall beroende på kyla är mycket högre än siffran för dödsfall på grund av värme.
https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00138-3/fulltext?
https://vt.se/insandare/artikel/det-dar-med-rekord-kan-man-inte-vara-sa-saker-pa/r43v78oj
Ann#8
Stefan Stern som skrivit artikeln i Timbro har tidigare varit biträdande partisekreterare (S). Säger allt!
Fick in samma text som i Bulletin även i Folkbladet.
https://folkbladet.se/debatt/artikel/elkrisen-ar-politisk-och-darfor-mojlig-att-losa/r2k3zd2r
#4 Lars M
Det är mycket värdefullt att du kan rapportera vad som händer centralt i Europa, främst Frankrike.
Vad som händer i Frankrike sker på franska och det behärskar du.
# Sigge 9 #
Det stämmer som du skriver att de flesta franska reaktorerna byggdes under 1980 och 90-talen. Problemet är inte alls att de är utslitna, utan att det saknas kompetent personal för normalt underhåll och reparationer, vilket EDFs VD framhåller. Det i sin tur beror på att Macrons regering i början av sitt första mandat beslutade att nästan hälften av reaktorerna skulle ställas av och ersättas med vind och sol. EDF som till 86% är statligt förhöll sig till detta genom att sluta utbilda och anställa tekniker. Sen kom Covid med åtföljande utegångsförbud, husarrest för den som testats positiv eller varit i kontakt med någon som testats positiv och strikta nya arbetsrutiner för att de anställda inte skulle komma i närheten av varandra. Följden blev att rutinunderhållet inte hanns med varvid reaktorerna inte fick köras även om det inte var något fel på dem. Om jag inte missminner mig var 19 reaktorer avstängda i slutet av 2021 varav 17 p.g.a uteblivet underhåll.
Underhållet har fortfarande inte hunnits ikapp. Dessutom har mindre sprickbildning upptäckts i ett halvdussin fall, men inte kunnat lagas på grund av för få tekniker, framför allt svetsare. Torkan och i mindre grad värmen har gjort att några reaktorer inte kunnat köras med full effekt, men det är en bagatell jämfört med konsekvenserna av Covidrestriktionerna och Macrons beslut om el-och solel som ersättning för kärnkraftsel.
Jag understryker att som EDFs VD påpekade, är beslutet om att stänga ner hälften av reaktorerna fortfarande i kraft.
Lars Mellblom #19
Jag säger bara Finland, där har man världsrekordet i hållbar kärnkraft, fram till idag två ASEA och två ryska reaktorer och dom kommer att tämja den nya franska också. Det är antagligen hälsosamt att leva nära en farlig och aggressiv granne, man är alltid på tårna.
Definitionen på global uppvärmning är ju just global uppvärmning, men som vi nu ser, har vi ingen sådan, men bara lokala uppvärmningar, vilka tillsammans med andra kallare lokaler, visar snarare ett avtagande i den globala temperaturen enligt UAH. Alltså hypotesen om AGW stämmer inte med verkligheten, vilket borde få genomslag i debatten. Oavsett om man skulle påstå att den omställning i den atmosfäriska cirkulationen som vi nu ser, skulle orsakas av AGW, då borde naturligtvis fortfarande den globala temperaturen ha en trend uppåt. Men så är inte fallet, vilket innebär att hypotesen om AGW är långt ifrån underbyggd och bevisad. Rationell vetenskap kan då påstå att vi faktiskt har en faktor X som modulerar den varierande atmosfäriska cirkulerande strukturen vid sidan av kanske någon påverkan av antropogen CO2. Den troliga orsaken till den nu avstannade globala uppvärmningen är den något lägre solaktiviteten under ca 15 år. Att ignorera detta kan få katastrofala följder om man som nu fokuserar på reducering av CO2, med följd att vi berövas den energi som faktiskt kommer att behövas med en avtagande global temperatur.
Idag för 55 år sen gick vi över till högertrafik, man kan undra hur det skulle se ut om vi hade skjutit på det till idag. Antagligen skulle vi ha motorvägar breda som en normalstor svensk kommun, med olika filer för vald körposition på vägen och den skulle variera med ålder, etnicitet, politisk preferens, ett oändligt antal könstillhörigheter, religion med alla underprofeter och uttolkare av dessa, språk….
För er som följer isutbredningen i Arktis på bl a Polar Portalen kan det vara lite intressant att fundera över deras och andras satellitbilder och hur väl dom stämmer eller inte.
Det är intressant att jämföra temperaturfunktionen och volymfunktionen, på temperaturkartan ser man att området som visar 0 till minus 5 samvarierar utmärkt med volymfunktionen – alltså syns isutbredningen antagligen bättre på temperaturintervallet 0 till minus 5 än på satellitutbredningen( som är mycket svår både pga topografi och bredgraden).
I somras skrevs det en del om detta av branschen själva att satellit och båtmätning på plats gav olika utslag – där satelliten visade dåligt med is kunde båtmätning visa tjock is.
Tittar man så här års på just temperaturen 0 till minus 5 kan man med gott fog anta att det då är över is medans 0 till plus 5 mäter över öppet vatten, vilket alltså även volymfunktionen visar.
Skulle det vara så att ovanstående stämmer så är utbredningen just nu ganska exakt densamma som medelvärdet för utbredningen dom första 30 åren.
En indikation på svårigheten att mäta utbredningen med en satellitbild inträffade ju, som ni kanske läste om för ett par veckor sedan, när satellitbilden visade att nordvästpassagen var isfri – då påtalades det att så inte var fallet från visuella observationer i Viktoriasundet.
Då ändrades satellitbilden till att visa att det fortfarande var isbelagt i sundet – just i det området ställer topografin till det..
Isutbredning via satellitbild skulle därför kunna vara en vansklig mätmetod som ger människan fria händer att visa lite godtyckligt hur sanningen ser ut.
Flera av er på detta forum minns nog att kaptenen på isbrytaren Oden påtalade detta med visuellt kontra satellit vid isutbredningsmätning redan 2018, han gillade visuella observationer.
Vintertid utan sol och med djup köld är dock temperaturfunktionen mindre intressant…men för sommarminimum tror jag själv mer på temperatur och volymfunktionen.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/bara-jan-guillou-och-mp-kan-radda-var-demokrati/
En kort fråga om någon kan detta med El Ninos och La Ninas.
Är det solaktiviteten över tid som påverkar och aktiverar dessa varma och kalla fenomen eller är det bara kopplat till havens egna rytm…
Alltså, om solen är mer aktiv över 20 år så får man en viss rörelse i haven och med en minskad solaktivitet får man en annan rörelse?
Jorden har ju mycket yta över hav som exponeras av solstrålning och med fysikens lagar borde utbytet mellan haven och solaktiviteten ändå bli rätt omfattande..?
Passadvinden påverkar väl mycket av dessa fenomen kan jag tro, påverkas den vinden av solaktiviteten?
#27 Håkan
Problemet är ju att Hakelius har rätt. Varför ställer sig två S ministrar med tveksamt förtroendekapital och mästrar ett annat parti, som inte tycker som dem, och varför inte V som inte ens vill ha med Sverige i NATO – var det för att inte stöta sig med Östsidan?
Det kan mycket väl vara S ”öppna-våra-hjärtan” moment. Kanske ser S problemen så stora att de egentligen inte vill vinna –》Somebody elses problem. Men det tror jag inte, de tror snarare att de är så fullkomliga att de kan göra vad som helst utan att de ger negativa konsekvenser.
#27, #29
Den gamla jägaren Jan G tror han kan påverka opinionen genom att låtsas sympatisera med den rödgröna rörans svagaste kort. Allt är tillåtet för att rädda kvar MP. Därmed tror han sig säkra maktinnehavet för det egna laget. Jag betvivlar starkt att det finns en enda seriöst jaktintresserad person i Sverige som ens skulle överväga en röst på ”vi måste sluta äta kött” MP.
I dagens Aftonblad får klimataktivister igen oförtjänt utrymme. Varför ska de ens få rubriker för att de limmar fast sig, hindrar och förstör samhällsfunktioner och kommer med orimliga krav.
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/pQgpyV/karin-pettersson-om-klimataktivister-pa-gotland
Är lösningen att ta tillbaka våtmarker, jag förstår att de vill det men varför skulle det vara bra för klimatet?
Är lösningen att stoppa all gruvdrift, skogsbruk, cementtillverkning och allt annat som ger utsläpp. Det finns ingen logik i det de gör men ändå är de desperata. Sverige ska göra allt och vara ett föregångsland men inga krav ställs på omvärlden.
Stenevi och Åkesson var i klimatdebatt. Stenevi fattar fortfarande inte att är man i en båt och det läcker in vatten försöker man fixa den största läckan först oavsett var den är i båten. Stenevi lagar sitt minimala hål först och sedan ska de som sitter vid det stora hålen ta intryck avhenne att laga deras hål, i stället för att Stenevi hjälper de andra att fixa de stora hålen först och sedan kan man ta de små hålen. Nusjunker båten i stället. Men Stenevi kan slå sig för bröstet och säga att vi var först och skulle de andra tagit intryck skulle inte båten sjunkit. Så långt har det gått. Tyvärr.
Mats Jandal har i sin blog frihetsportalen försökt visa följande:
”Jag ska försöka att med bilder och logik visa varför klimatalarmismen
är falsk, även om man inte har tillräcklig naturvetenskaplig utbildning
för att kunna beslå IPCC med falsarier. Jag förusätter därvid att läsarna
har grundläggande kunskaper i att tolka bilder och grafer.”
https://www.frihetsportalen.se/2021/09/enkelt-sprak-om-klimatbluffen/
Jag tycker det är ett bra försök. Min fråga är på vad sätt kan det förbättras
för att kunna användas för att förklara för folk varför jag är ”klimatförnekare”.
€27 Håkan. Hakelius raljerar men pekar på nyckelfrågan: Vad gör extrempartier, om de först vinner val och kommer till masten men förlorar nästa val? Kliver de snällt åt sidan, eller klamrar de sig fast? De anser sig ju ha rätt. Många ser demokratin som en spårvagn, som för till önskad station – för gott.
Huga!
Magnus Blomgren [28]; Dina funderingar är i allra högsta grad intressanta och relevanta. Detta med El Nino och La Nina är tveklöst soldrivna fenomen. Detta hydrologiska fenomen har alltså både en varm och kall fas, där La Nina som för närvarande är dominerande, är dess kalla fas. Omslagen mellan de olika faserna är quasicykliskt, alltså inte med bestämd period. Både El Nino och La Nina ingår i ett vädersystem som betecknas ENSO, vilket kan läsas om i en omfattande artikel från SMHI (länk-1). Beträffande passadvindar finns en mycket bra förklaring i en frågespalt till Aftonbladet (2011, se länk-2).
1) https://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/1-el-ni-o-southern-oscillation-enso-1.104779
2) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yv668J/varfor-blaser-passadvindarna-alltid-in-mot-ekvatorn
Diablo Canyon kärnkraftverk i Kalifornien har räddats till fortsatt drift.
https://youtu.be/VZVXoyrx7Zo
#34
Tack för infon, Björn – smhi länken tar en stund att smälta men det är bra och intressant att deras slutsats är att ju mer fenomen studeras desto mer avvikelser och svårigheter till förståelse hittas.
Tänk om dom applicerat och erkänt detta även för teorin om den globala uppvärmningen – men då plötsligt är alla vetenskapsmän och myndigheter överens om att dom förstått processerna kring jordens klimat..koncensus, det är fina grejer det – men är det forskning…
Klimat och psykologi underordnas i dom mjuka vetenskaperna och det känns oroväckande när myndigheter, organisationer och makthavare säger något annat.
Dom ofta felaktiga och desperata nyheterna om klimatet som presenteras i varje nyhetssändning är inget annat än oroväckande och det kan inte handla om klimatet längre utan om pedagogik och uppfostran av nationer och dess folk.
Jag är starkt för att jorden behöver räddas från mänskliga övergrepp på biologisk mångfald och våra livsavgörande system av vattenförsörjning och markanvändning men detta överjordiska fokus på co2 riskerar att förstöra mer än vad det hjälper oss att bygga en bättre värld.
Smhi:s beskrivning av El Nino och La Nina är ju huvudet på spiken gällande hur lite vi vet om klimatets system och borde ge en utmärkt anledning till eftertanke och en avveckling av demagogiken kring klimatets utveckling.
En titt i det historiska facit borde ha lärt oss något om klimatet – men klimathistoria hamnar idag direkt in i samma fack som klimatförnekarna – ingen sund debatt får föras för då kan vi börja tvivla och då kraschar den smärtsamma omställningen.
Tack för länkar och ursäkta den långa harrangen men klimat, människa och samhälle är så himla intressant!
Med all säkerhet Sveriges mest underhållande politiska analytiker och tyvärr kan det luta åt att han får rätt.
https://www.youtube.com/watch?v=TyauEzHUOkg
Grattis Norrland!
I morgon får ni smaka sydliga priser.
5 spänn + allt annat.
Välkomna till klubben.
Björn #34,
Tack för länken till SMHIs omfattande beskrivning. Det sägs faktiskt inget om CO2 utan den håller sig till det rent beskrivande av havsströmmarna. Intrycket blir att det återstår en hel del forskning innan man kan fastslå orsakerna bakom ENSOs variationer.
#26
Du skall ha klart för dig att volymuppgifterna bygger på datormodeller, inte satellitmätningar. Det finns bara en satellit som direkt mäter istjockleken. Det är Cryosat, och den kan bara mäta under vinterhalvåret då det inte finns smältvatten på isen:
http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php
Vad beträffar isens utbredning så kan man lätt själv verifiera läget, i varje fall under sommarhalvåret här:
https://worldview.earthdata.nasa.gov/?v=-4519491.659521777,-1913551.814303189,2194871.91100423,1281016.478236138&p=arctic&t=2022-09-01-T03%3A11%3A09Z
Du kan bli tvungen att variera datum litet för att hitta en molnfri dag i ett givet område. Med litet övning ser man lätt skillnad på moln och is.
Det är sant att olika siter ger olika siffror, troligen mycket beroende på vilken upplösning man tillämpar. Och i praktiken är det alltid mera is i verkligheten än på satellitkartorna eftersom man missar gles och finfördelad drivis.
Nordöst- och Nordvästpassagen är nu båda nästan, men inte helt, isfria. Det finns fortfarande drivis väster om Boothia respektive sydost om Wrangels land.
# 38 Johannes
Är det en tillfällighet att EO 1 och 2 nu får liknade priser som 3 och 4, eller finns det någon systematisk ändring i bakgrunden?
#41
Valet.
Det skall vara förnybar energi till varje pris? Här är en sevärd video av Stefan Sauk om vindkraft och fåglar i Östersjön.
https://youtu.be/WzsjcCrQ26E
Sauks intervju med Måns Hjernquist idag är bara så bra! Vilken sanslöst korkad tragedi detta med ”klimatomställning” via vindkraft har utvecklats till. Naturvänner som ens funderar på att rösta på S, Mp, C och V borde tänka ett varv till… Nu!
Vinden är ren men i själva verket finns ingen renhet!
Länk til Sauk: https://youtu.be/WzsjcCrQ26E
#32
”Jag tycker det är ett bra försök. ”
Tyvärr finns det ett antal direkta fel i den, t ex att satelliter inte mäter temperaturer, det gör de visst.
En kvicksilvertermometer mäter inte heller temperatur, den visar bara hur mycket kvicksilvret utvidgar sig, sen översätter vi det till den påhittade storheten temperatur.
#43, 44 : Lysande! Dessutom drabbas även fiskar. Mp, Naturskyddsföreningen, Greenpeace etc, var är de? Ingen reaktion ===> 100 % avslöjade hycklare.
https://www.wpd.se/aktuella-projekt/vindkraft-till-havs/polargrund/fotomontage-polargrund/
Apropå havsbaserad vindkraft i Östersjön… och några skandaler.
Rent bedrövligt hur havsbaserad vindkraft nu förstör fågelliv i Östersjön och Naturvårdsverket samt Energimyndigheten förfalskar vetenskaplig forskning för att driva genom sin agenda. Att ni inte skäms era j…vlar.
https://www.youtube.com/watch?v=WzsjcCrQ26E&ab_channel=SaukTube
#42 Johannes
På vilket sätt kan ”marknaden”/politiken styra upp priser i EO 1 och 2? Och mer: vad skulle S vinna på att fler får höga priser, jag förstår inte riktigt…..
#43, 44
Helt sanslöst! Skandal är bara förnamnet. Var är SVT och övrig media? Var är alla aktivister?
Det här med att offeranoderna förgiftar havet var för övrigt en nyhet för mig. Inte nog alltså med att vindindustrin tar kål på fåglar, de förgiftar alltså även vattnet och därmed även då djurlivet i havet.
#46
Och det gör inte en modern temperatursensor heller. Den mäter det elektriska motståndet i en metallbit och översätter det till en temperatur.
Men temperatur är ingalunda någon påhittad storhet. Det är ett mått på molekylrörelse som är något högst reellt. Lägg handen på en kokplatta får du se.
#50
Som G.W säger: hata slumpen.
Elmarknaden är ett oligopol.
De verkar inte gilla S och Mp
#51 mfl. Statsmedia tror bara på vad hårfrisörskan, TV-vigaren och deras WEF-wannabe till chef slänger ur sig för att behålla makten och stiga i karriärstegen. Men fallet kommer att bli stort…
# 40
Tack för Cryosat, skall försöka följa den och jämföra lite över tid med bilderna från polar portalen och NSIDC’S…
Och, jo jag är medveten om volym och modellerandet – beräkningsmodellen ändras lite då och då och det är osäkert hur mycket den tillför till översikten om läget.
Jag har ägnat hela yrkeslivet( 35 år ) åt att mäta hundradelar och tusendelar och antagligen blivit rätt miljöskadad när det gäller mätnoggranhet – sedan många år har jag följt försöken att mäta olika effekter av klimatuppvärmningen och tyvärr ofta blivit besviken och inte sällan upprörd över hur data presenteras och används.
Det är ju som sagt ofta modeller, som med ett mycket stort inslag av tveksamma ingångsvärden kokas ner till slutsatser och som sedan presenteras som sanningar – det blir väldigt svårt för oss lekmän att följa med i alla luddiga slutsatser i dessa beräkningar och modeller.
Havets ändrade medeltemperatur och utvidgning är ju även det superintressant att följa i både faktiska och modellerade värden och där syns det som en delikat uppgift att servera värden med många siffror efter decimaltecknet.
För isutbredningen används tydligen satellittolkningar av rutor på 25×25 km som sedan läggs ihop i en modell – och med tanken på molnutbredningen över Arktis istäcke sommartid krävs det nog ett rätt omfattande arbete för att skapa en hyfsad översiktsbild.
Vändningen i isläget vid Arktis dom senaste 10 åren blir, oavsett, mycket intressant att följa, är det en ny trend eller ett hack i kurvan…
#55 Magnus Blomgren
Då AMO styr Arktis inmängd så lär ju trenden hålla i sig!
#56
Låter rimligt, låt oss hoppas!
Oavsett vad som gäller för co2 går ju alltid klimatvariationerna upp och ned och att tro på en evig trend med en ökning på 0,13 per decennium känns ju extremt osannolikt – något borde väl ändå klimatfacit över tid ha lärt oss…
Mycket intressant att få lite info om fransk kärnkraft tidigare bland kommentarerna.
Nu tror jag att jag förstår elprisbilden i Sverige. Läget i Frankrike tillsammans med tidigare nedstängningar av tysk kärnkraft har skapat ett enormt sug efter el på kontinenten. När Sverige då bjuder på stora delar av kostnaden för installation av vindkraft så, voilá! Vindkraftbyggarna står i kö för att sedan exportera elen söderut, med konsekvensen att priserna här exploderar.
Nu, när jag skriver detta söndag fm. exporterar Sverige mer än 25 % av produktionen (och vindkraften ger under 10 % av sin märkeffekt).
En fråga till er övriga: Klarar vår vattenkraft att bära den stora belastning ovanstående innebär? Kommer vi att ha tillräckligt med vatten i magasinen till vintern för att fylla behovet?
GK #58
I Sverige så är vattenmagasinen till vattenkraften fyllda mer än normalt för årstiden. I elområde 3 och 4 är magasinen dåligt fyllda, men där brukar magasinen fyllas på med höstregnen.
Sverige har ju länge varit sammankopplat med Norge när det gäller elförsörjning. Utan den norska vattenkraften har Sverige aldrig klarat extrema effekttoppar. De stora vattenkraftverken på Hardangervidda ligger närmare södra Sverige än vattenkraftverken i Lule- och Skelefte älvar.
I februari 2001 under den timme då elförbrukningen varit som högst i Sverige, så importerades inte så mycket från Norge. Då importerades det från Danmark, därför att den danska vindkraften producerade rekordmycket. Det var inte den kallaste dagen som elförbrukningen var som högst, utan en dag när det var nästan lika kallt och det samtidigt blåste väldigt mycket.
Nu har ju Norge byggt ut elexportmöjligheterna via sjökablar till Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien så att de teoretiskt kan exportera c:a 7000 MW den vägen. Det gör ju att Sverige måste betala dyrt om man vill importera från södra Norge.
Att vindkraften producerar under 10% av sin märkeffekt är vanligt på sommaren.
#55
”För isutbredningen används tydligen satellittolkningar av rutor på 25×25 km som sedan läggs ihop i en modell – och med tanken på molnutbredningen över Arktis istäcke sommartid krävs det nog ett rätt omfattande arbete för att skapa en hyfsad översiktsbild.”
Nu använder man vad jag vet mikrovågmätningar, inte optiska för att följa isytan. Det skulle ju inte fungera alls annars vintertid. Den dåliga upplösningen beror troligen på detta, liksom problemen att hantera is nära kusterna så länge dessa är snötäckta.
Själv föredrar jag att följa MASIE som använder både optiska och mikrovågdata och har 4 kilometers upplösning:
https://nsidc.org/data/masie
Men kvaliten på data blir naturligtvis ojämn, eftersom optiska data bara är tillgängliga ibland.
Det är notabelt att MASIE nästan alltid ”ser” mera is än andra siter, troligen p g a den högre upplösningen.
#59
Tusen tack för info, Sigge.
Jo, priskartan i Kontrollrummet talar sitt tydliga språk; det är ingen vacker bild som visas.
#2 Evert A
Kan inte se den ekv fungera på en fri (oligopolistisk) marknad med bristande transport/överföring och utan lagringsmöjligheter. Alltså måste man när skiten nu nått fläkten göra intrång i den heliga marknadsprincipen (med redan bristande rekvisit inkl produktförbud(fossilbränslen)).
Dags för återgång till administrativa priser? Blandmarknad? Prisstopp(fungerar inte). Tyskland saknar el och värmekraftverk samtidigt som andra länder också nyttjar NS1.
Själv föreslår jag exportstopp i Sverige och införande av exportkvoter administrerade av SVK. Detta torde möjliggöra importkvoter bilateralt. Kräver omförhandling enl s.k ”delad befogenhet” (Lissabon-fördr.). Prioritera kvoter för vk då den inte går att planera. Priserna bestäms administrativt till en början ivf dvs helt utanför Nordpool.
Efter påkallande av förhandling kan Sverige omedelbart kontakta berörda länder som vi har kablar mot. Genomförbart på dryga veckan efter att Nordpool och producenter informerats. Nödbeslut där EU-förhandling görs lite efterhand mao.
Det vi sett utvecklas i Sverige under lång tid är PASSIVITET av våra politiker eftersom alltmer sköts av Bryssel. Denna byråkrati hindrar i praktiken svenska politiker att agera lokalt på de flesta områden och inte minst snabbt och i god tid. Svenska politiker tappar också fokus på verkligheten i landet då de bevisligen tvingas ägna stor tid till pappersläsande pga Bryssel’s massiva pappersbyråkrater (EU-papper upptar ca 80% av riksdagsledamöternas tid).
https://www.svd.se/a/WRlqVk/energikrisen-tar-30-ar-att-komma-ur-situationen
”2021 producerade man mer energi än under hela den samlade tioårsperioden före. Koldioxidutsläppen var också på rekordnivåer – 90 000 ton. Och redan för två veckor sedan, i mitten av augusti, passerade man fjolårets samlade produktion.”
Sverige är en energi-koloni i Europa då vi i normalfallet vardagligen 07-18 exporterar runt 15-20% av vår produktion. Förmodligen står mest utländska ägare bakom denna export.
Rättelse #62 ovan
1.
2st rad 4: ska stå värmekraft, inte värmekraftverk.
2. Missade att skriva in Karlshamn’s oljekraftverk betr 10-års jämförelsen ovan 😇 140 ton/tim!
Thorleif #62
De fyra stora elproducenterna i Sverige är Vattenfall, E-On, Fortum och Skellefteå Kraft.
När okunniga fick börja styra i samhällskritiska funktioner blir alltid ’framtiden’ lösningen. Då personen som uttalar sig vet att antagligen har hen redan lyckats gå vidare i sin karriär i den framtid som omtalas så kan personen lugnt uttala sig då ingen vet något om framtiden. Titta på taxiåkerskan och en tidig miljöfundamentalist, Ywonne Ruwaida, som aldrig haft rätt i någonting som nu är på Vattenfall – huvaliga, hur kunde det gå så här snett.
Vindkraften tar det lugnt idag. Bra att inte kärnkraften och vattenkraften tar det lugnt.
#64
Jovars men vilka är de stora exportörerna i rangordning. Kina äger tydligen 80% av vindkraften. F.ö. E.O.N inte längre än direkt producent i Sverige. Är väl numera bara distributör/handlare och byggare av elsystem?
Fortum lär vara det via 2 kablar till Finland och via Uniper. E.ON är minoritetsägare (eller intresseandels-innehavare).
E.ON finns väl alla länder dit vi kan exportera så därför kan de överföra el till Tysland via andra länder typ Baltikum.
Det är viktigt för den svenske konsumenten att få se vilka som säljer den el till utlandet vi annars skulle få tillgång till hemma. Varför redovisas inte detta?
Läser på text-tv att det imorgon blir över 4 ggr högre elpriss i norr. Inte pga leveransstoppet av gas, utan att det just nu blåser dåligt. Jag som trodde att vindkraften går som en klocka.
Mycket oroande att vi nu till råga på allt hamnat i en finanskris på grund av felsatsningar i sk förnybara energislag.
Det nya Sverige, alla klagar på vädret och har jätteångest. Alla utom bönderna, som är jättenöjda.
https://www.di.se/nyheter/historiskt-bra-skordear-i-sodra-sverige/
Världen är upp och ner.
Regeringen tycker det skall sparas på elen samtidigt som elanvändningen ändå skall ökas, bland annat med elbilar. Mp som ju alltid vill vara värst i klassen vill till och med få förbruka ännu mer el genom att också föreslå subventionering av elbilar. Man kan inte låta bli att undra hur man tänker här egentligen.
Ja nog är världen upp och ner alltid
#71,
OK, jag lovar att spara på elen i vinter om bilfirmorna slutar att sälja elbilar och regeringen lovar att sluta subventionera dem.
#72 Ingemar
Samma här.
Senaste stolligheterna är det allt ihärdigare propagerandet för installation av solpaneler (bla i syfte att ladda elbilar). Problemet, vilket man i sedvanlig ordning inte tycks ha tänkt på, är att sådana ökar den globala uppvärmningen – som man samtidigt säger sig vilja motverka. Det var liksom anledningen vi hamnade här till att börja med…
https://klimatupplysningen.se/solpaneler-bidrar-till-global-uppvarmning-gudskelov/
Ingemar, #72,
👍
Polarliv på P1 just nu (må 5/8 kl 14.30-15)
berättar om ”sista chansen”-turism på Svalbard, för de som vill kunna se en isbjörn innan all is har smält där och alla isbjörnar är borta för gott.
Sic!
Självklart flyger turisterna (och de som gör P1-programmet) dit.
foliehatt #75
Nu blir jag avundsjuk, jag vill också ha ett sånt där teflonpsyke.
Elsa i en väldigt utförlig intervju från 31 aug.
Allvarlig situation i Norge som kan få ödesdigra konsekvenser här.
https://www.youtube.com/watch?v=0j2b3-Qltqc&ab_channel=Talaursk%C3%A4gget
Krysset på valsedeln är given.
OBS sprid denna så mkt ni kan.
Hur länge skall de lura svenska folket? Nu går de flesta partier ut med uppmaningar att folk skall spara på elen. Samtidigt propagerar de för elbilar och staten subventionerar inköpen. Så att ännu mer el går åt.
Fattar de inte att en sådan politik är OHÅLLBAR och direkt motsägelsefull?
Elbilsköpare är faktiskt osolidariska i dubbel bemärkelse; dels använder de mycket el vilket driver upp elpriserna för oss andra. Dels utnyttjar de våra skattepengar för subventionerna på deras bilköp.
De flesta men inte alla.
https://www.youtube.com/watch?v=COxVh8lFhe8
Hur välja mellan de minst dåliga alternativen?
Hela den teaterföreställning som nu spelas upp inför Svenska folket är vämjelig.
Inte en enda vettig fråga kring hur vi hamnat i Putins rävsax och inte en vettig fråga kring den gröna skammen.
Frågor om de oändligt många ”fria” händer och den kolkraft som nu tillverkar solpaneler långt, långt härifrån och som sedan importeras, subventioneras och höjs till skyarna av de gröna här, håller i några decennier och sedan inte kan återvinnas.
På samma sätt vindkraftens och batterierna skamliga LCA och inte minst frågan om varför Mutti Merkel gjorde Tyskland beroende av Putin.
Och, varför ifrågasätter ingen varför vi ska betala för Mutti’s snedsteg?
Det finns ett tredje alternativ, kampen för det fria ordet.
Ann Löfving Henriksson [80]; Kan inte låta bli att replikera på övertid i den här tråden när du skriver: ”Hela den teaterföreställning som nu spelas upp inför Svenska folket är vämjelig”. Ja, den är vämjelig och inte bara det, den är en politikens skam.
Tillgång till och jakten på energi, har alltid varit mänsklighetens mål för överlevnad och nu på 2000-talet har vi politiker som i sin obildning och i sina rus av makt och ideellt fantiserande, riskerar vår framtid. EU står verkligen inför ett överlevnadsproblem. Vi har omgett oss av dessa politiker som inte förstår verklighetens realiteter, vilka istället för att genom kunskap ge oss det bästa för vår framgång, har raserat våra väl fungerande energisystem och därmed riskerar vår välfärd och framtid. För vad?
Tyvärr kommer man undan med en diskussion om det är politiska beslut eller beslut pga marknadsskäl som lett till dagens situation. Vi påstås ha en energipolitik och vi har faktiskt en minister för energifrågor, det borde kunna tolkas som att regeringen anser sig ha ansvar för energifrågorna. Men dom senaste åtta åren har man bara tittat på när stora mängder elproduktion lagts ner, man har stått vid sidan om och konstaterat att det där har vi i regeringen inte med att göra. Det är åtminstone vad man påstår idag. Men det spelar ingen roll hur nedläggningen gick till, regeringen har ändå ansvaret, om nån hävdar nåt annat föreslår jag att man lägger ner energidepartementet, av marknadsskäl!
Ett intressant exempel på hur vindkraftskramarna inom Mp ser på KU: ”Ingen vettig och källkritisk människa kan tro att hen hittar fakta på Klimatupplysningens sidor, för de fattar inte att klimatförändringarna är antropogena. Tror man så kan man tro på vad som helst.”
Håkan Bergman, #82,
ytterliggare en aspekt är påståendet att Putins energikrig är en svart svan, ”vi såg det inte komma”-argumentation. Putin har både konstruerat sitt vapen i fullt dagsljus, synligt för alla, samt använt det ett flertal gånger.
Jag anaser att det ligger i en regerings arbetsbeskrivning att hålla koll på utvecklingen i världen, framför allt i vårt närområde och specifikt då på omständigheter som kan komma att påverka Sverige storligen. Samt – utifrån allt som händer och kan tänkas hända, göra upp planer för framtiden.
Såssarna har verkligen inte utmärkt sig på ett positivt sätt vad gäller detta under de senaste åtta år som de har innehaft regeringsmakten.
Elpriset område 1 just nu ligger på ca 7,50 inkl avgifter och moms. Bolundpriser även i norr alltså. Elbil känns allt mindre aktuellt.
https://www.elbruk.se/timpriser-se1-lulea
SVT:s klimathots-propaganda gör idag nya bottennapp i Rapport. De låter nämligen Gretas manager Ingmar Rentzhog på bästa sändningstid berätta hur han nu även krattat manegen för diverse (sannolikt intet ont anande) näringslivsrepresentrenter och förmått dem skriva under hans floskler om klimathetsning i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/9zl9Jl/227-foretag-politiker-sluta-bromsa-klimatomstallningen
Att detta är en direkt mp-propaganda och Msm-komplott framkommer av den direkta länkningen till debatten av 1944 ”forskare”. Ryktesvägen sprids påståenden om att vissa forskare skrev under det uppropet i tron att det skulle gynna kärnkraftsutbyggnaden… Goebbels skulle allt bli lite avundsjuk över Ingmar Rentzhogs bedrifter!
Anders,
Ang. de där 1944 akademiker som skrev under uppropet.
Jag har tittat lite på vad de har för bakgrund. Flertalet är ju naturvetare, men påfallande många är samhällsvetare, eller ’djurvetare’ – en stor del av personalen på SLU verkar ha skrivit under. Där finns också konstvetare, genusexperter, religionsvetare samt gymnaster på GIH. Vad kan alla de kategorierna om klimatet?
De borde få en inbjudan att besöka KU.
Är det någon som har en maillista?
#87. Gabriel O. Har själv också noterat den stora övervikten av folk vid SLU-Uppsala, men även från det Kina-kopplade Linnéuniversitetet. Det kryllar tyvärr av vänsterfolk (inkl Mp) på SLU. Samma politiska värdegrunder har sannolikt de nu så frispråkiga näringslivsföreträdarna från 200 företag som ”tillsammans omsätter över 1000 miljarder svenska kronor”. De är f. ö. till 97% hållbarhetpersonal. Dock lyfter TV4 fram en av ytterst få operativa chefer, Apoteas VD, i direktintervju samt SkiStars i ett annat inslag. Mainstream-media stinker verkligen propaganda! Vi som ännu har huvet kallt måste våga kryssa Elsa Widding!