Sammanblandningen av väder med klimat

Nu har det varit varmare än normalt igen. Egentligen ska det ju rent statistiskt vara varmare än normalt hälften av tiden så det är inte konstigt att det är varmare än normalt. Men många drar ändå slutsatsen att det varma vädret beror på den sk globala uppvärmningen. Tankefelen många verkar göra är:

  1. Sverige är inte världen. Bara för att Sverige har varmt väder betyder det inte att resten av världen har det.
  2. Väder är på kort sikt men klimat är på lång sikt. Klimatet är genomsnittet av vädret under längre tid (tex 30 år)

För att illustrera den första punkten har jag plottat Uppsalas temperatur med den globala temperaturen mätt med satellit (från UAH) nedan. UAH redovisar sin globala temperatur som en månadsavvikelse, alltså skillnaden mot normalt, och därför har jag plottat Uppsalas temperatur på samma sätt (från jan 1979 till nov 2020):

uah uppsala monthly

Om man tittar på ovanstående figur ser man hur enorma svängningar vi har från månad till månad i Sverige/Uppsala. Samtidigt är den globala avvikelsen mycket mycket mindre. När vi har varmt väder har någon annan kallt väder. Det tar nästan ut sig. Däremot påverkar förmodligen en svag global uppvärmning även temperaturen i Sverige. Men den lilla uppvärmningen drunknar i de enorma variationerna vi ser i vädret.

Har vi då fått ett varmare klimat i Sverige, dvs har temperaturen i snitt under en längre tid blivit högre? Svaret är ja och nej och ja och…

Nedan visas årsavvikelsen för Uppsala samt årsavvikelsen för jorden som helhet (UAH) för åren 1722 till 2019:

uah uppsala yearly

Trendlinjerna som visas ovan är för åren 1910-1939, 1940-1969 samt 1980-2019. I början av 1900-talet blev det varmare, sen blev det kallare och nu har det blivit varmare igen. Dessa stora klimatsvängningar kan man knappast skylla koldioxidutsläppen för eftersom de stora koldioxidutsläppen tog fart efter andra världskriget och då blev det kallare och inte tvärtom. Men det är ju möjligt att en liten del av den uppvärmning vi sett på senare tid skulle kunna bero på koldioxidutsläpp, vem vet. Däremot beror knappast årets varma vintermånader på några utsläpp. Det är vädret som spelar oss ett spratt helt enkelt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Johan Tisell

    Är en del av den sista trenden om +0,45 °C/dekad månen DELVIS urbaniseringseffekt? Var befinner sig mätpunkten?

  2. Ann+Löfving-Henriksson

    Tack för dessa illustrativa grafer!

  3. Simon

    Grafer säger mer än 1000 ord kanske man kan säga, tack!

  4. Magnus Cederlof

    #1 Johan Tisell:
    Uppsala-kurvan är kompenserad med hjälp av Uppsala flygfält. Jag tror inte att kvarvarande UHI-effekt är särskilt stor.

  5. Lasse

    Tack Magnus C
    Vädret varierar våldsamt.
    Din graf ovan innehåller +- 7,5 grader för månadsvärdena.
    Inom månaderna är variationerna ännu större.
    För November 2020 så anger tidningen max och min i Norrland Svealand och Götaland.
    Då får man dubbla skalan: +- 15 grader minst.

  6. Jan

    Varje värmebölja är ett obestridligt bevis på att det råder klimatnödläge orsakat av människans utsläpp av växthusgaser. Varje köldknäpp visar att det trots klimatnödläget och jorden håller på att brinna upp periodvis ändå kan bli kallt väder.

    Mvh Sveriges journalistkår

  7. Sören+G

    Hudson Bay i Kanada är nu nästan helt isbelagd enligt https://nsidc.org/arcticseaicenews/

  8. Härligt!

    Jag gillar verkligen dessa kurvor där den fruktansvärda globala temperaturökningen som kommer leda till alla våras död sätts i perspektiv till vad vi verkligen upplever.

    Om tjugo år kommer det skrivas avhandlingar om hur en förändring på några tiondels grader av någonting så svårfångat som den globala medeltemperaturen ledde till att miljarder slängdes i sjön.

  9. Arne Nilsson

    Jag känner några som bor i USA. På vissa ställen är det rejält med snö. I Minnesota hade det kommit 6 dm under ett dygn. I Virginia hade det inte kommit lika mycket men visst är det vinter. Virginia ligger på samma breddgrad som södra Italien ungefär. Är detta något som redovisas i MSM? Nejvisstnej, det passar inte in.

  10. LBt

    Störst misstag gör man kanske när man samtidigt blandar väder med klimat och lokala uppgifter med globala.

  11. Fredrik S

    Tack Magnus C!

    Jo, det är ju det där med vädret och helheten.

    Jag brukar kolla Ventusky, som andra här, för att se de lokala väder variationerna dagligen, tex var är det kallt och var är det varmt på norra halvklotet exvis.

    Norska YR har ju kvar sin ”retro”-variant med karta och temperaturer också om än lite primitivare.

    Det borde de göra i skolorna också ett par gånger i veckan, istället för att bara lyssna på Greta. Men det passar väl inte i i läroplanen.

    https://www.ventusky.com

    https://retro.yr.no/kart/#lat=65.00146&lon=19.54158&zoom=4&laga=temp&proj=900913

  12. Fredrik S

    LBt #10

    Kanske du menar hela msm?

    Men jag misstänker att du inte gör det?

    Sitter du och trollar?

  13. Fråga: Räknar man ut anomalierna på samma sätt för UAH som för Uppsala?

    Jag har inte hittat någon bra beskrivning för hur uträkningen görs för UAH. Räknar man anomalin månad för månad så att t.ex. nov jämförs med en normal för alla novembermånader ett visst antal år tillbaka (en normal). Är denna normal fast eller ändras den då och då? Eller räknar man ut anomalin genom att jämföra med den globala medeltemperaturen över, säg, 30 år?

  14. Fredrik S

    Arne Nilsson #9

    Nä, de skriver nästan aldrig om varken ”cold spells” eller ”cold snaps” från andra sidan Atlanten här hemma.

    Knappt från övriga världen heller.

    Förra året vid den här tiden skrev de inte ett ord om att Delhi hade sin kallaste decemberdag på 119 år. Folk dog, i Bangladesh ännu fler.

    Men dessa väderhändelser är inget vi bör informeras om antagligen?

  15. jensen

    För att få riktigt begrepp om klimatförändringar krävs i första hand perspektiv men inte minst förmåga att avgöra sambandet Orsak/Konsekvens.

    https://www.britannica.com/science/climate-change/The-last-great-cooling

  16. Peter Stilbs

    Jag fick häromdagen två grafer från en bekant – timvisa Uppsalatemperatur december 2010 och 2020. Den första gick aldrig över 0C, men väl ner till -18C vid två tillfällen. Den senare gick aldrig under 0C.

    Att se mot bakgrund av en global uppvärmning som understiger 0.01C per år under 1900-talet

  17. jax

    #10 LBt
    Problemet är ju att man använder sig av uttrycket ”varmare än normalt” om vädret. Om man tittar på Luleå så uppvisar novembertemperaturen under de senaste hundra åren något som liknar en normalfördelning med en medeltemperatur på -3 grader och en spridning på +-6 grader. Årets medeltemperatur var 1,1 grader, alltså väl inom spannet för normal temperatur. Att då hävda att temperaturen ligger över det normala är ju naturligtvis fel! Helt utan att sammanblanda årets novemberväder med klimatet. Däremot kan man ju hävda att temperaturen ligger över hundraårsmedlet.

  18. Gunnar Juliusson

    Om två veckor ska referensen till vad som är normalt flyttas från 1961-1990 till 1991-2020. Plötsligt kommer det bli ’varmare än normalt’ mycket mer sällan än tidigare, om inte svenska medier och SMHI hittar ett sätt att komma runt detta problem som ju kraftigt försvårar pedagogiken om klimatnödläget.

  19. jax

    #17 Jag själv
    Tilläggas kan att under första halvan av mätserien var medeltemperaturen över noll vid åtta tillfällen och under andra halvan vid tio tillfällen.

  20. sibbe

    Elakt som jag är brukajag ha vädret i Churchill, Canada i min smartphone, samtidigt som jag visar att staden ligger vid Hudson Bay, på ungefär samma breddgrad som Helsingfors och Stockholm.
    Tempen i Kimitoön, där jag bor är just nu + 5 grader Vår ö ligger nästan direkt på samma breddgrad.
    I Churchill är det -32, Hudson nästan helt isbelagt, och isbjörnar måste köras med våld långt ut på isen.

  21. sibbe

    Borde ha lagt till att jag gärna diskuterar temperaturer och klimatet med klimativrare.

  22. Lars-Eric Bjerke

    Trenden för Uppsala sedan 1979 stämmer bra med trenden för medel av 35 städer i Sverige enligt SMHI, nämligen att uppvärmningen sedan 1979 varit betydligt snabbare i Sverige än globalt ca 1,5 C jämfört med 0,5 C.
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer

  23. Christer Eriksson

    #6Jan
    Att hela Sveriges journalistkår har bestämt sig för att det råder klimatnödläge orsakat av ett sk klimathot är ingen nyhet,det vet vi redan.

    Det är svårt att se skogen för alla träden.

    Det vore ju en katastrof om det skulle visa sig om det visar sig att det inte råder ett klimathot,vad skall alla dessa sk klimatjournalister skriva om då.
    Det vill till att hålla brasan igång så jobben kan säkras.

  24. Daniel Wiklund8

    # 22 Lars-Eric B Då blir det till att skärpa sig för Sverige, som ju ska vara ett föredöme för hela världen. Speciellt med tanke på att Sverige genom olika koldioxidskatter bekämpat den globala uppvärmningen under flera decennier. (vem vet, kanske just därför) En grad mer i Sverige än globalt. Chockerande siffra. Nu är det dags att utlysa klimatnödläge upphöjt i kubik.

  25. Magnus Cederlof

    #13 Ingemar Nordin:
    Ja UAH tar månadsmedel för perioden 1981-2010 och drar helt enkelt bort detta månadsmedel på varje månad. Då får man fram den sk anomalin.

  26. Rolf Hammarling

    Det här med klimat och väder är en lurig sak. Jag skulle nog hävda att Sveriges klimat varit tämligen stabilt under förmodligen tusentals år. Vi har, och har länge haft, fyra distinkta årstider, vars längd och temperatur varierar lite, beroende på var i Sverige vi befinner oss. SMHI brukar ju definiera klimat som genomsnittet för en 30-årsperiod, f n perioden 1961-1990. Men hur många skulle säga att Sveriges klimat på 60-eller 70-talet är annorlunda än dagens? Kanske genomsnittligt sett lite kallare, men även då hade vi ju tydliga årstider, som inföll vid ungefär samma tidpunkt.
    För att ytterligare komplicera tillvaron får man ju fråga sig vad det är som i så fall blivit varmare över tid? Är det vissa årstider som har förändrats, t ex att vintrarna har blivit varmare, eller är det kanske vårarna? Eller höstarna? Eller har det blivit varmare överlag? Sett över dygnet, är det maxtemperaturerna som stigit, eller minimitemperaturerna? Allt detta påverkar ju medeltemperaturen. Jag har för mig att du, Magnus, tidigare här på Klimatupplysningen har skrivit om detta, och bl a visat (i alla fall för Uppsala) att maxtemperaturerna inte stigit, däremot minimivärdena. Om det nu skulle vara så att nätterna genomsnittligt har blivit lite varmare, medan dagstemperaturerna är i stort oförändrade, så tror jag inte många skulle kunna beskriva den klimatförändring som alla talar om, men ingen verkar ha sett, om man pressar dem lite.

  27. Simon

    Vad beror det på det #22 L-E B skriver. Att medeltrenden för 35 städer i Sverige är 1 grader högre än globala medelvärden? Det måste ju bero på att SMHI har ett mätfel i Sverige.

  28. Göran Johnson

    1# Johan Tisell
    4# Magnus Cederlof

    På SMHI:s hemsida kan man läsa om Uppsalas temperaturserie med avseende på UHI: ”Preliminära jämförelser med mätningar i Marsta 8 km norr om staden antyder att korrektionen för den urbana värmeön 2015 är ca 0,3-0,5 grader för liten”. SMHI slutade att göra korrektioner för UHI för Stockholms äldsta temperaturserie redan 1966 utan att ge någon förklaring vid förfrågan om orsaken.

  29. Magnus Cederlof

    #28 Göran Johnson:
    Uppsala universitets temperaturserie har en kraftig påverkan av UHI. Därför har jag skapa en förbättrad Uppsala-serie. Du kan läsa om den här: http://mcederlof.se
    Det är den senare som jag har använt i det här inlägget.

  30. Göran Johnson

    Tack.

  31. Tackar. Jättebra och klargörande.
    Men jag tvivlar själv starkt på att UHI-effekten är liten, snarare tvärt om, ens mht med korrigeringar från F16-området. Mätstationen flyttades tydligen under slutet på 1990 eller kanske början av 2000-talet till betongplatta på fältet från en väl ventilerad kulle utanför Kanslihuset/Metoffice på F16 vilket bör ha påverkat dessa värden minst lika mycket som de övriga från staden. Man kan knappast korrigera ugnstempar med värden ovan spishällar. Eller…?

  32. Lasse

    #22 LEB
    Visst har vi fått det mycket varmare än globen.
    Vi har samtidigt fått mer Globalstrålning.
    På 40 år ca 20% fler timmar sol, mest på vår och sommar.
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/stralning-1.17841
    Detta kommer att framgå och behöva förklaras är denna klimatperiod avslutas.

  33. Per I

    Nu behöver vi i varje fall inte ha flygskam när allt återgått till det normal igen. Erika Bjerström har upptäckt att flyget knappt bidrar ens på marginalen. Fabriker och bilar har ju också stått still. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-installda-flyg-loser-inte-klimatkrisen

  34. Simon

    #33 Per
    Bara slopa flygskatten då med andra ord. Underlag för motivering av denna skatt saknas helt enkelt

    Intressant att Bjerström hänvisar till Potsdam-institutet. Det förklarar ju hennes fabuleringar. Hade hon varit en riktig journalist hade hon ju gjort ett enkelt gräv och kollat vilka som är finansiärerna.

  35. Anders

    #17 jax. Klokt påpekande om alarmisternas statistik. Är det så att dagens metereologer och klimatologer tillämpar särskild statistik utan att utgå från normalfördelningen? För visst ser vi sällan regelrätta signifikanstester och regressionssanalyser från det klientelet?

  36. Daniel Wiklund8

    Fram för aggressivare virus. Typ det som orsakade spanska sjukan. Speciellt efter att viruset ändrat skepnad. Som gör att immunförsvaret löper amok. Det var det man tror gjorde att så många mellan 20-40 avled av spanskan. Först ett världskrig, sen en pandemi. Vet inte om man då orkade bry sig om väder och klimat, men att kanske 100 miljoner avled under så kort tid borde ha gjort avtryck på planeten. Eller så fortsatte vädret och klimatet opåverkat av kriget och spanskan.

  37. Göran J

    Jag hoppas att jag förstått nedanstående länk rätt vilket skulle betyda att ”utrymmet” för en global uppvärmning p.g.a. CO2 endast är 0,35 grader C vid en ökning av nuvarande CO2 från dagens 410 ppm till framtidens 820 ppm. https://wattsupwiththat.com/2020/08/31/an-estimate-of-climate-sensitivity/

    Jag har också lyssnat på Professor Will Happer som beskriver CO2 egenskaper just på det sättet.

    Detta skulle betyda att Klimatkrisen är över för kommande århundrade.
    Det är ju en fantastisk julklapp eller har jag missat något?

  38. Magnus Cederlof

    #31 Alvar Nyrén
    Står mätstationen verkligen på en betongplatta? Jag trodde att den stod på gräset en bit från banan.

  39. Anders

    Det finns kanske ändå hopp om sansning? Den senaste tidens ”mildare än normalt” förklaras i Expressen av en vettig metereolog från väderinstitutet Storm enligt följande: ”Vi har haft tydliga luftströmmar under ett bra tag. Vi har haft högtryck över Ryssland och lågtryck över norska havet och när det ser ut på det sättet får man tydliga vindar som ger upphov till det här fuktiga och milda vädret, säger Lasse Rydqvist.”
    Heja Lasse på Storm!

  40. Fredrik S

    Per l #33

    De har inget elefantminne på SVT, det verkar uppenbart eller också ingen skam. Så mycket som de pratat om flygskam och låtit alla på den sidan komma till tals ensidigt så kan man tro att de har minne som en fisk i skål.

    I mars sa hon att ”Coronakrisen har en oväntad effekt: en nedgång i de globala klimatutsläppen. Flygresandet rasar och industrier står stilla.” Flyget nämndes först givetvis.

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/analys-coronaviruset-bra-for-klimatet-anda-ar-det-svart-att-gladjas

    Och när Greta åkte plastbåt verkade de mest tårfyllda av beundran och tyckte vi måste stanna hemma mera.

  41. #38. Kan inte hitta bilden och möjligen kan jag missuppfattat, men hur som helst bör de massiva betongbanorna kunna liknas vid tät bebyggelse sommartid, inte minst under stilla sommarnätter.

  42. Håkan Bergman

    Magnus C. #38
    Det är nog den här i Uppsala.
    https://kartor.eniro.se/?c=59.904569,17.600473&z=18&l=aerial
    Dom ser ut att vara standardiserade på många flygplatser. Att dom inte mäter temperaturen över en gräsyta beror nog på att flyget vill ha ett temperaturvärde så nära temperaturen över banan som möjligt eftersom temperaturen påverkar planets lyftförmåga.

  43. Munin

    # 22, 26, 27, 28, 29, 31 m.fl.
    Många av SMHIs mätstationer är kontaminerade med värmeöeffekter. Det redovisas för höga temperaturer vid mätstationerna p.g.a. kontamineringen (mätstationers omgivningar ändras över tid till att alltmer bestå av byggnader, asfaltsytor, vägar, betongkonstruktioner). Görs inte korrigeringar för de ökande värmeöeffekterna blir resultatet att SMHI redovisar en falsk temperaturökning i sin Sverigeserie.
    Uppsala och Stockholm är mätstationer med uppenbara värmeöeffekter. Det finns många andra mätstationer, som är kontaminerade med värmeöeffekter. Flygplatsplacerade som Karlstad, Jönköping, Kalmar, Visby, Malmslätt, Jokkmokk, Sveg. Tätortsplacerade som Falun, Karlshamn, Borås, Vänersborg. Finns ytterligare fall som har tätbebyggelse och asfaltsytor i nära anslutning som Falsterbo, Haparanda, Karesuando. Plus ytterligare ett antal där fysisk omgivning pekar på att värmeöeffekter påverkar mätstationerna.
    Magnus Cederlöf har i Uppsalas fall tydliggjort hur Uppsala universitets temperaturserie visar en falsk temperaturökning kopplad till ökande värmeöeffekt (nya byggnader, asfaltsytor m.m. har skapat vad som kan karaktäriseras som en mätstation placerad i en värmegryta).
    Förhållandet att maxtemperaturerna inte stigit, men däremot minimivärdena är ett klassiskt kännetecken för mätstationer, som kontaminerats med värmeöeffekter. Det finns ett mått som heter DTR (Daily temperature range)=skillnaden mellan en mätstations max- och mintemperaturer. Om minimitemperaturerna över tid ökar mer än maximitemperaturerna blir DTR lägre. Ju lägre DTR desto mer har värmeöeffekten växt vid mätstationen.
    SMHI håller på med s.k. homogenisering av temperaturuppgifterna dvs. de ändrar rådata till något de sedan för ut som om det skulle vara verkligheten. Eftersom rådata jämkas i ett statistikprogram blir resultatet en fiktion. Ingen känner till hur den verkliga temperaturutvecklingen varit. Det SMHI skapar är en fiktion, som de vill hävda vara nära den verkliga temperaturutvecklingen. Sannolikheten för om det är så vet ingen och går heller inte att bedöma utan att i detalj gå igenom varje korrigering de gör av rådata. Detta görs utan full transparens och utan att storleken på ändringarna av rådata och orsakerna till ändringarna finns tillgängliga för granskning och bedömning av utomstående till SMHI.
    Homogeniseringen och hur deras statistikprogram lett fram till de temperaturuppgifter de publicerar måste ju existera och utan vidare kunna redovisas för de som vill göra en ingående granskning och egen bedömning av hur rådata har frångåtts för perioden 1860-2020. För varje mätstation i Sverigeserien (35 st) ska det rimligen utan vidare kunna publiceras vilka korrigeringar de gör av rådata 1860-2020.
    Slutligen, nu när värmeöeffekterna =falsk temperaturökning så skarpt tydliggjorts ingå i Uppsala universitets temperaturserie genom Magnus Cederlöf insatser, hur ser det ut för Bolincentrets s.k. Stockholmsserie? De ökande värmeöeffekterna från 1860-1965 förbyttes 1966 till att inte öka alls sedan i deras temperaturserie! Delar SMHI den uppfattningen?

  44. Robert Norling

    # 33 o 34.
    Ja nog vill de ge folk flygskam undrar varför de inte rapporterat detta som jag ”hittade” publicerat 10 dec i år.
    MP-Regeringen med stödpartier och dessutom behjälpliga av media med SVT i spetsen vill ge den svenska befolkningen flygskam. Flygskatt har införts och flygplatser läggs ner.
    Men varför får vi inte höra från dessa att Statens helägda bolag Svensk Exportkredit lånar ut cirka 18 miljarder kronor (2 miljarder dollar) till en Diktatur.
    Det är för att bygga upp luftfartsprojekt i Vietnam, inklusive Long Thanh International Airport. Det av staten ägda bolaget som finansierar svenska exportörer och utländska kunder, föreslog att ge 2 miljarder dollar i det kommersiella lånet i syfte att utöka Vietnams flygledning och att täcka byggprocessen av Long Thanh International Airport samt byggandet av den tredje passagerarterminalen på Tan Son Nhat International Airport (SGN).
    Vietnam skulle behöva använda en tredjedel av lånet för att köpa den nödvändiga utrustningen, produkter och teknik från Sverige. Nguyen Xuan Phuc, premiärminister i Vietnam framhöll också att landet planerar att förbättra andra flygplatser såsom Noi Bai International Airport (HAN) för att öka den nuvarande kapaciteten på 30 miljoner passagerare per år för att nå 100 miljoner. Med 22 civila flygplatser, förutom Long Thanh flygplatsutveckling, betonade premiärministern syftet att uppgradera andra länders flygplatser runt Lao Cai, Phu Quoc, Chu Lai, Van Don regioner.
    Dubbelmoral!!
    I Sverige framhålls att vi måste ”Rädda Värden” från att brinna upp, men att gå helt tvärt emot och hjälpa en Diktatur går bra, då har man plötsligt ingen klimatskam längre.
    https://www.aerotime.aero/26635-sweden-to-invest-2-billion-into-airports-growth-in-vietnam?fbclid=IwAR1qO6y7PU1_LlWOZgknERWodLAmxuEk80auLCcd4pFkd18M0-q8Ml7Pbv0

  45. JoJo

    Uppsala universitet driver Linnes trädgård som Museeum. Här odlade Linne 5000 sorters blommande växter för att utbilda sina studenter. Två olika universitetsanställda refererade till att, Uppsala var varmare unders Linnes tid.
    Ref 1, Dessa grönsaker odlades på Linnes tid ( tex Vitkål) och frö togs och sattes nästa år. Det går inte idag för odlingssäsongen är för kort.
    Ref 2, Linne gjorde sin doktorsavhandling på ursprunget till Malarian i området. Uppsala var varmare på 1700 talet än idag och Malaria trivdes.
    Punkt 1 är svår att bortförklara, men punkt2 kan bero på andra faktorer

  46. Göran J #37
    Sammanställningen ger en förnuftsbaserad exposé, men den är baserad på ett fundamentalt fel vad gäller s.k. växthuseffekt. Ingen mängd CO2 kan skapa någon som helst uppvärmning. Ingen av de s.k. växthusgaserna kan ge någon som helst extra uppvärmning. Det vi kan beräkna är energiomsättningseffekter (väder) vanligen beskrivna som W/m^2. Så här uppfattar jag det:
    -Vattenånga/moln absorberar/emitterar solens inkommande elektromagnetiska strålning i vissa våglängder och bildade moln reflekterar inkommande energi dessutom, s.k. albedoeffekt. I princip kan vi påstå att övriga s.k. växthusgaser och luftmolekyler släpper igenom den inkommande strålningen.
    – Den av jorden, land och hav, absorberade inkommande solenergin och den från klotets inre uppströmmande geotermiska energin underifrån värmer bägge upp land och hav.
    – En del av denna energi avges i form av värmestrålning IR och ångbildning. Denna avkylande strålning energiomsättes i atmosfären, men kan av fysikaliska skäl inte skapa någon uppvärmning. Termodynamiken tillåter inte sådan, nämligen att ett kallare medium (atmosfären) värmer upp ett varmare dito (land och hav).
    – Den bästa energiomsättaren i atmosfären är vattenånga eftersom H2O molekylen är den enda av de s.k växthusgaserna som har dipolmoment. Detta gör den desto bättre. De övriga s.k. växthusgasernas energiomsättning är av underordnad betydelse på grund av ringa förekomst och logaritmiskt starkt avtagande effekt vid ökad mängd.
    – Troligen fungerar CO2 med ’negativ verkan’, dvs en ökande mängd CO2 tenderar att tränga undan vattenånga och få dessa att avge regn som skapar nedkylning på land och hav. Effekten kan experimentellt visas.

    Jordens växthuseffekt finns inte som en funktion av växthusgaserna. Istället finns en atmosfäreffekt där den samlade energiabsorptionen från solinstrålning och geotermisk uppströmmande värme till dels stannar kvar till dels strålar ut från jordklotet och åstadkommer avsvalning. Den uppsamlade och den avgivna värmen stannar kvar i tillräcklig utsträckning som en följd av atmosfärens tyngd/tryck, till vilket alla atmosfärmolekyler bidrar. Den avgivna värmen omsättes i atmosfären m.h.a. växthusgaser huvudsakligen vattenmolekyler, och ger upphov till växlande väder i olika klimatzoner på jorden m.u.p från dessas karakteristika.
    Haven som omfattar ca 1400 miljarder km^3 H2O blir därvid jordens stora termostat, medan de 1-4 % vattenånga som finns i atmosfären upp till tropospausen blir klotets lilla termostat.

  47. Lars-Eric Bjerke

    #32 Lasse
    ”På 40 år ca 20% fler timmar sol, mest på vår och sommar.”

    Jag läser i referensen att globalstrålningen ökat med 8 % sedan 80-talet. Har du någon referens till 20 % fler soltimmar?
    Den som tvivlar på att Sveriges vintertemperaturer ökat rejält sedan 80-talet kan titta på SMHI’s klimatindikatorer t.ex. utbredning av havsis eller antal dagar med snötäcke.
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-havsis-1.20049

  48. Lars-Eric Bjerke

    Sjöfartsverket har också statistik över isläggningen. Intressant nog fanns det ganska många milda vintrar mellan 1930 och 1950.
    https://www.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Isbrytning/Vintrarnas-svarighetsgrad/

  49. Daniel Wiklund8

    # 47 Lars-Eric B Jag har ingenting att vintertemperaturerna har ökat. Har du? Vilken massa tid och pengar som läggs ner för att kolla om det blir varmare, så meningslöst. Lägg ner tid och pengar på sånt som är farligt för oss människor. Värme eller kyla, spelar nån roll, det är bara anpassa sin aktivitet efter rådande väder.

  50. Rolf Mellberg

    O.T.

    Fritz Vahrenholt har ett långvarigt förflutet som tung miljöprofil i Tyskland.

    Han har nu dessbättre kraftigt börjat ifrågasätta vad detta tunga land har gjort och han har nyktrat till på ett sätt som för tankarna till eminente Michael Shellenberger.

    Det här verkar riktigt bra, en rejäl vindkantring kan nu tänkas ske och i så fall går nog den gröna sol och vind-fanatismen även i vårt land mot sitt slut.

    https://wattsupwiththat.com/2020/12/14/former-environment-senator-fritz-vahrenholt-we-are-threatened-by-a-dramatic-loss-of-prosperity/

    Polens besked om satsning på kärnkraft lär f.ö. sända chockvågor genom Tyskland.

  51. Anders

    #43 Munin. Vilken veritabel sågning av SMHI:s datavärdskap!

  52. Simon

    Bägge alarmistiska blaskorna har samma artikel utan ifrågasättande av varför Sverige uppvisar högre grad av uppvärmning än andra länder:

    https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/2020-varmaste-aaret-i-sverige-naagonin.wkCX4Y8E_

    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/2020-varmaste-aret-nagonsin-i-sverige/

    Rätt uppenbart att det finns en dold agenda bakom. Det behöver man inte vara ett geni för att räkna ut. Bra att man börjar avslöja sig nu i alla fall. Allt fler inser att det pågår en manipulation. Att SMHI är styrd av aktivistiska intressen har vi ju redan tidigare kunnat konstatera.

  53. Sören+G

    SVT rapporterar också att 2020 var det varmaste året i Sverige någonsin. Man säger att det är en kombination av dominerande sydväster under förra vintersäsongen och under innevarande höst och global uppvärmning. ”Global uppvärmning” refererar
    till klimatförändringar men för det behövs det minst 30 år för att konstatera. Man säger att havsområdena som vindarna kommer ifrån varit varmare än normalt. Men det betyder inte att det varit varmare än normalt överallt. Delar av Jorden lär ha haft kallare än normalt. – Och sen de eviga kopplingen till koldioxid. ”Vi ska sluta använda fossila bränslen, flyga, äta kött etc.etc”. Budskapet ska hamras in. Har det varit kallare får det inte nämnas.

  54. Fredrik V

    Svar till #52 Simon

    Det är en TT-artikel som både Aftonbladet och Expressen lägger ut, den finns säkert i ytterligare 20-30 dagstidningar i Sverige. Många av de här alarmistiska artiklarna har ju sitt ursprung just på TT.

  55. Simon

    #54 Fredrik
    Ja det verkar klippas och klistras en hel del på redaktionerna. Synd journalisterna nuförtiden är för lata för att orka tänka själva. Bara tanken på ett djupare gräv måste göra dem utmattade. Enklare bara kopiera rakt av.

  56. LBt

    Global temperaturdata som månadsvärden (väder) och med eliminerad påverkan från 60-årscykel (klimat)

    https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:720/plot/hadcrut4gl/mean:1

  57. Anders

    Apropå sammanblandning väder och klimat samt dold agenda, läs denna drapa om Arktis. Efter EN och en halv ”klimatenhet” slår man fast…

    Arctic sea ice’s dramatic transformation revealed through 42 years of satellite data – ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

    https://mobile.abc.net.au/news/2020-12-16/arctic-sea-ice-dramatic-transformation-as-seen-by-satellites/12961584?nw=0&pfmredir=SM

  58. Fredrik S

    Anders #57

    Medeltemperaturen för december Verchojansk är mellan -40 till -45 grader.

    Senaste tolv dagarna har temperaturen pendlat mellan -44 och -53 grader.

    https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=24266&ano=2020&mes=12&day=17&hora=13&min=0&ndays=30

    Men det är ju bara väder.

  59. Anders

    #58 Fredrik S. Noterade du mammutbetarna i stadssymbolen för Verchojansk? Detta väcker ju lite tankar om naturliga och riktigt stora klimatförändringar…

  60. Göran J

    Göran Åkesson #46

    Jag tror inte jag riktigt förstår ditt inlägg. Menar du att det inte finns någon Uppvärmning som över huvud taget beror på CO2 halten i atmosfären?
    I så fall är all forskning som läggs på att undersöka klimatkänsligheten( ECS ) helt och hållet onödig verksamhet.

  61. Göran J #60
    Det är korrekt uppfattat.
    Bakgrund: Den gängse beskrivningen av ’växthuseffekten’, som anges på många ställen och återges i Wikipedia, bygger på termodynamiskt ’hokus-pokus’. Detta har ’hittats på’ p.g.a. att jorden och den näraliggande atmosfären har en högre temperatur än som motiveras av solens instrålning, vilket uppges vara ca -18°C (256K)*. Genom att addera den geotermiska värmen från jordens inre, som genom konvektion och konduktivitet når ’ytan’, dvs jordytan vi står på respektive havens botten, samt att tillerkänna det atmosfäriska trycket/tyngden värmekvarhållande effekt får vi en termodynamiskt bättre beskrivning, enligt ovan #46.
    * Värdet -18°C kan inte mätas. Det är beräknat enligt en schablonmässig astrofysisk matematisk modell, som till sin natur är svagt operationellt definierad. Därför får vi som resultat ett värde på ’växthuseffekten’ (från -18°C till +15°C, dvs 33 K), som blir arbiträrt.

  62. Fredrik S

    Anders #59

    Det har du helt rätt i!

  63. Peter Hallberg

    Jag vill ha snö, så visst är det tråkigt med det till synes oändliga gråvädret. Man kanske ska blicka lite mer över hela planeten. Nordamerika har redan i år, liksom förra året (om jag minns rätt), drabbats av rejäla snöoväder, nyligen och specifikt i nordöstra USA. Märkliga och större avvikelser är möjligen i görningen. Helt oavsett CO2-halter.