Mitt förra inlägg, som publicerades den 8 september, skrev jag efter att ha läst en bok som skrivits av Hans Rosling, med sonen Ola och svärdottern Anna Rosling Rönnlund som medförfattare. Förutom att det är en bra bok i största allmänhet, så noterade jag att även om författarna trodde på klimathotet, så vägrade de att använda sina statistikprogram för skrämselpropaganda, vilket de fick en eloge för.
Eftersom boken till stor del handlar om allvarliga och framför allt utbredda missuppfattningar om tillståndet i världen så hade jag som klimatrealist naturligtvis önskat att de hade granskat även klimatfrågan med en öppen blick. En anledning till att de inte gjorde det var kanske att de främst utgick ifrån offentlig statistik.
Som jag skrev i mitt förra inlägg beskrev de ett antal anledningar till att vi alla i många avseenden har en helt felaktig uppfattning om tillståndet i världen. Dessa anledningar kallades instinkter, och de som beskrevs var i tur och ordning, gap-, försämrings-, linjär-, rädslo-, storleks-, generaliserings-, ödes-, ensidighets-, klander- och slutligen akutinstinkten. Det sista kapitlet heter Factfulness i praktiken och handlar om hur man ska undvika att i specifika frågor få en felaktig bild av tillståndet i världen.
Flera av dessa instinkter äri högsta grad relevanta för att få den som använder factfulness i praktiken att reagera. Vi kan börja med akutinstinkten, det var ju när Al Gore ville skrämma alla med de värsta tänkbara konsekvenserna som Rosling reagerade. Han gick inte så långt att han granskade argumenten för det påstådda klimathotet, men han vägrade att hjälpa till med att skrämma folk till lydnad.
Andra instinkter som är högst relevanta är ensidighetsinstinkten. Det börjar med frågan, vem kan man lita på, Det är en fråga som inte får något tydligt svar, men det antyds att det som kallas medielogik ibland kan göra jst medierna mindre trovärdiga.
Nästa punkt handlar om hur vi tilltalas av enkla idéer, En idé som förklarar allt! Vem kan motstå koldioxidhypotesen och påståendet att hela ökningen av koldioxidhalten beror på att vi använder fossila bränslen. Ensidighet är också om medier bara har ett perspektiv. Detta borde för alla icke alltför godtrogna vara en varningsklocka.
En viktig instinkt som också är i högsta grad relevant är storleksinstinkten, eller som jag brukar kalla det – sinne för proprtioner. I boken skrivs en hel del om hur enkel primärvård kan rädda mångfalt fler liv i “fattiga länder” (nivå 1 och nivå 2 länder med de begrepp som används i boken) än den mer avancerade sjukvården på sjukhusen och detta dessutom till avsevärt lägre kostnader. Några viktiga råd som ges är att granska siffror, en siffra säger ingenting. Man behöver minst två siffror och man bör ofta dividera dem med varandra.
Ett banalt exempel på detta är att Sveriges användning av fossila bränslen utgör 1/1000 av världens, Kinas utgör 280/1000. Men säger alla, det bor ju många fler i Kina – ja,visst det bor kanske 140 gånger så många, men det innebär att de per person använder dubbelt så mycket som vi. Om man dessutom vet att de ökar sin användning så finns det anledning att fundera på om våra ansträngningar att minska vår användning är meningsfull.
Dessutom är det ju uppenbarligen så att om domedagsprofeterna skulle ha rätt i att om inte användningen av fossila bränslen minskar snabbt så står vi inför en snar klimatkatastrof – så spelar det absolut ingen roll vad vi gör. Det är kanske något att fundera på.
En annan instinkt som nämns är klanderinstinkten – det måste finnas någon att skylla på när något känns fel. Boken innehåller ett flertal underhållande exempel på hur vi söker någon att skylla på. Populära skurkar är läkemedelsföretag, “Big Oil”, korrupta politiker eller ibland “oss själva”. Det är faktiskt en instinkt som inte nämns – dåligtsamvetesinstinkten. Den instinkten driver inte bara klimatfrågan utan också sådana frågor som diskriminering, historiskt och idag.
Att jag i detta och föregående inlägg tar upp “Factfulness och klimathotet”, beror på att boken har ett globalt perspektiv, även om det globala illustreras med Hans Roslings egna högst lokala erfarenheter. Ett snävt nationellt perspektiv som den svenska klimatpolitiken är varken vad boken handlar om eller vad den borde handla om. Men kanske skulle ändå en granskning av den svenska klimatpolitiken med de verktyg som boken ger vara en ögonöppnare för många av bokens läsare.
Väldigt bra skrivet, kloka insikter
Ett till knep som ofta fungerar bra är att följa pengarna, dvs ”follow the money”. Det behöver naturligtvis inte alltid vara så att den som tjänar på något behöver vara ”the bad guy” men det är likväl tillräckligt ofta väldigt talande.
Tack Sten, enkelt och rakt på utan överdrifter och med lågmäld och lite ironiskt ton. Helt i Hans Roslings anda ”You cannot use the media if You want to understand the world”, länkar till mitt flöde
Tack Sten
Factfullness vill sprida lite optimism och avslöja vår negativa världsbild.
Vill minnas att det var en undersökning med ett antal X frågor om världsläget.
Där avslöjades jag som obotlig optimist, vilket gav högt utfall.
Debatterade på nätet igår med en dam som var min motsats.
Kul kunna visa lite fakta som visar hur mycket bättre det blivit.
Tex: Om vi följt globala utvecklingen sen 1970 hade vi släppt ut 5 ggr mer fossila utsläpp än vad vi gör idag.
I samband med lanseringen av Factfulness sa Anna Rosling Rönnlund att hon därefter skulle ägna sig åt att granska klimat-området. Sedan dess har ingenting hörts från henne. Är det någon som vet vad som hände?
Denna hemsida är svår att hitta vid sökningar. Alla borde följa vad som publiceras här, för att få ett (korrekt) perspektiv över var världens vädersystem f n är på väg – och klimatet! Gör ett bokmärke!
https://electroverse.net/
”En viktig instinkt som också är i högsta grad relevant är storleksinstinkten, eller som jag brukar kalla det – sinne för proprtioner.” Jag brukar orden sunt förnuft när de klimathotstroendes fantasier skenar. Effekterna av klimatarbetet som bedrivs redovisas aldrig. Hur mycket sänkte elcykel-subventionerna temperaturen i Sverige och världen? Det viktiga för klimatministern var att hen gjorde något även om det var totalt meningslöst.
#6 Ivar A
Ja redovisningar över vad vi får för pengarna skulle verkligen vara önskvärt men då skulle allt avslöjas som meningslöst. Erkänner man att solen styr klimatet kan man inte ta ut några koldioxidskatter.
Har faktiskt inte läst boken, men har halkat in på Bill Gates, GatesNotes. Den länken har givit mig en hint, tillsammans med kommentarer, vad det handlar om.
https://www.gatesnotes.com/Books/Factfulness
OT
I detta dokument från FN ser vi tydligt att koldioxid har inte med vetenskap att göra utan för att samla in skatter.
World Economic and Social Survey 2012: In Search of New Development Finance” (WESS 2012).
Realizing the potential
The WESS finds the scope for scaling up or replicating existing initiatives is too limited to meet the needs for development financing in the coming decades. Hence, new sources will need to be tapped. Experts who carried out the survey see potential to raise over $400 billion per year through the following mechanisms:
a tax on carbon dioxide emissions in developed countries: a tax of $25 per tonne would raise an estimated $250 billion per year, collected by national authorities, but earmarked for international cooperation;
a tiny currency transaction tax of one half of a “basis point” (0.005 per cent) on all trading in four major currencies (the dollar, euro, yen and pound sterling), which could yield an estimated $40 billion per year for international cooperation;
earmarking a portion of the proposed European Union financial transaction tax (which is expected to raise up to €55 billion or $71 billion per year) for international cooperation;
regular allocations of IMF special drawing rights (SDRs) and use of “idle” SDRs could yield about $100 billion per year for the purchase of long-term assets which would then be used as development finance.
https://www.un.org/en/development/desa/news/policy/wess2012.html
Samla in skatter!
Ja eftersom inkomstskatterna ska sänkas (ivf inte höjas) letar man nya konsumtionsskatter? Momsen har nått vägs ände, likaså de vanliga drivmedelsskatterna i Europa…….därför………
Nya inflyttade medborgare har länge behövts för yrken som inte kan effektiviseras i takt med övrig ekonomi. Nya medborgare behövs också för konsumtion mer än produktion. Men man räknar fel,…..men i synnerhet gömmer man undan argumenten inkl kalkylerna från att debatteras. Det är det värsta!
Tack Sten!
Råkade titta på SVT nyheter i 30 sekunder och de började med ett inslag om att olivträden i Grekland förändrats av klimatförändringen. Extremväder blir allt vanligare sades det innan jag gick.
Sanningarna upprepas ideligen i högsta östtysk DFF klass.
# 11 Fredrik S, det mest intressanta missade Du möjligen. Jo, på grund av ”klimatförändringarna” att måste träden duschas vilket hade fört med sig att deras rötter växte uppåt istället för det normala nedåt. Och, som ett brev på posten blåste träden lättare omkull, på grund av klimatförändringarna. Erika Bjurström i högform.
Ann lh #12
Ja, det stämmer, jag lämnade rutan i tid.
Något är helt snett på Gärdet.
Hur gör de med träden när det regnar?
#11, #12
ja det gäller ju att hitta något som passar i agendan. Grekland med ovanligt dåligt väder detta år exempelvis. Just det, väder och inte klimatförändring.
I övriga Europa bra skörd i år: ”E.U. Olive Oil Production Expected to Hit 5-Year High.”
Olivoljeproduktionen förväntas återhämta sig i Europeiska unionen under skördeåret 2020/21 och nå 2,3 miljoner ton, enligt en kortsiktig rapport om utsikterna för jordbruksmat som publicerades av EU. Länk: https://www.oliveoiltimes.com/wp-content/uploads/2020/07/short-term-outlook-summer-2020_en.pdf
Fredrik 13
Allt gick enligt planerna på Gärdet. Det dagliga larmet presenterades 🙂
OT. Aj aj, nu får regeringen skämmas. Köper fortsatt mycket kol.
#11
Hur förvränger Bergfeltskan data i detta reportage?
Olivoljeproduktionen tycks inte vara i avtagande:
http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize
Har klimatet förändrats i Grekland-troligen.
Har det blivit mindre grönt-knappast:
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth
Men säg den bonde som är nöjd!
Redan 2003:
Den ökande produktionen av olivolja på EU-marknaden har i sin tur medfört sjunkande producentpriser under 90-talet. Flera beräkningar av produktion och konsumtion visar på en obalans på världsmarknaden för olivolja, som kommer att tyngas av ett avsevärt överskott
https://ec.europa.eu
Vassego Erika!
Man börjar onekligen misstänka att en stor del av SVT:s anställda innehar medlemsskap i Flat Earth Society.
Ser fram emot nya avsnitt där Mörner granskar SVT:s påståenden.
A L-H #12
Kan du ge en länk till den aktuella nyhetssändningen? Eller precisera dag och tidpunkt. Vore kul att se.
Jag hittar den inte på nätet.
#17 Guy
Rapport igår:
https://www.svtplay.se/video/27981299/rapport/rapport-22-sep-19-30-5?start=auto
Börjar 19 min in.
Notera uppläsarens dystra min!
#17 Guy.
Om du skall anmäla till Granskningsnämnden är det själva TV-programmet som skall anmälas, 19 minuter in i SVT Rapport 19:30 2020-09-22
https://www.svtplay.se/video/27981299/rapport/rapport-22-sep-19-30-5
Det finns också på webben,
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/extremvader-paverkar-olivodlingarna
men det måste man anmäla till,
https://sv.wikipedia.org/wiki/Medieombudsmannen
Att anmäla direkt till SVT är meningslöst. Jag tvivlar på att någon med kraft och vilja läser. Jag har i vart fall aldrig sett någon rättelse föranledd av sådan anmälan.
Är det någon som vet vilket underlag alarmisterna stödjer sig på när de (och de är många) påstår att klimatförändringar medför att torra områden blir torrare och blöta områden blir blötare (vilket aldrig varit någon nackdel). Jag kan inte förstå principen för att det skall bli så och tvivlar på att det går att se i statistik. Förändringar har vi ju alltid, men att det systematiskt skulle bli så betvivlar jag.
Det är 10 grader kallare i Lappland än i Skåne. Regnar det mer i Lappland än i Skåne?
Klimatkorrespondent, varför inte väderkorrespondent, eller det kanske meteorologerna är. Nästa blir väl apokalypskorrespondent. Egentligen vore väl propagandakorrespondent mer med sanningen överensstämmande.
Tack Sten, mycket bra!!
#4 Ces, Jag tycker att det vore mycket bra om någon skribent här på bloggen kunde kontakta Anna Rosling Rönnlund och fråga om hon fullföljt den planerade granskningen av klimatfrågan. Och lite varsamt hjälpa henne på traven med bra information.
Plus O.T. ….
Men jag vill även ta upp en annan sak kring det totalitära samhällsklimat som växt fram bl. a. i vårt land. Alla har vi nog hört talas om striden om upphovsrätten till omslaget till boken ”Det här är en svensk tiger” av Aron Flam.
Aron förefaller ha gjort ett gediget arbete kring hur Sverige drog stor nytta av Nazismen under kriget och att den byken aldrig har blivit skrubbad.
Men här kommer ett LÅNGT, djupt och brett samtal med betydande intelektuell skärpa. Aron och Navid Modiri förklarar hur tystnadskultur och räddhågsenhet har tagit greppet om vårt land beaktande två tusen år av historia, inkluderande Marx, Nazism och mycket annat. Enjoy;
https://www.youtube.com/watch?v=q95Qn2hNzUg
Historiskt har kallare perioder också inneburit mindre med regn eller torka. Varmare perioder har också haft bättre tillgång på regn och man har haft bättre skördar. Forntida civilisationer föll vid klimatförsämringar (kallare, torrare). Civilisationer nådde sin höjdpunkt när klimatet var varmare och skördarna rikare.
O.T.
etc.se är väl en av de mest extrema kanalerna för alarmismen.
De startade för 700 dagar sen en kampanj i klimatfrågan som hette 800 Dagar. Nu när det bara är 100 dagar kvar konstaterar man att man misslyckats.
Detta är intressant läsning för det illustrerar, en svaghet, ja en ren galenskap. Man har tappat all sans. Läs mer om du vill men bli inte upprörd, håll huvudet kallt:
https://www.etc.se/ledare/vi-hade-800-dagar-pa-oss-men-klarade-inte-av-det?
#17, #21
Funderar själv på att anmäla detta reportage till granskningsnämnden och att i anmälan även ifrågasätta SVTs deltagande i CoveringClimateNow nätverket/organisationen.
Enligt Influence Watch så är det en tydlig vänsterprägel på detta journalistiska nätverk och detta borde strida mot SVTs så kallade ”opartiskhet”.
https://www.influencewatch.org/organization/covering-climate-now/
#25 Rolf M
Uvell har skrivit mycket om ETC och om hur man finansieras bland annat.
https://uvell.se/2020/08/13/etc-skatteparasiternas-paradis/
https://uvell.se/2019/10/03/etc-och-annonsorerna/
Skrämmande läsning minst sagt
@23 Rolf Mellberg
Har alltid gillat att lyssna till Aron även om jag inte delar alla hans åsikter. Men som dagens auktoritära samhälls- och regeringstaktik ser ut kanske det bli dags att gå från liberal/konservativ till Libertarian😮. Vänstern hänvisar hela tiden till ökad fascism från den logiska högersidan. Jag tycker tvärtom att vänstern står för den fascistiska utvecklingen där finanseliten från höger/nyliberalismen förenar sig med vänstern där klimatagendan (agenda 2030) utgör en katalysator för en korporativism vi sett öka sedan 80-talet. När vi blickar bakåt mot nazi-tyskland ser vi det socialistiska (ej kommunism) maktövertagandet tillsammans med inte bara den tyska storindustrin utan också de globala företagen, IBM, Coca Cola, Svenska Kullager osv. Alla stöttade de Hitler. Gemensamma mål tack vare Rockefeller’s m.fl agenda.
Parallellerna är slående. World Economic Forum kan jag inte följa längre sedan 10 år (avsmak). Vänsteraktivister och dylika personer (bekanta) som helt saknar ekonomisk finansiell bildning är däremot överförtjusta i WEC! Nyttiga idioter minsann.
Thorleif #28,
”finanseliten från höger/nyliberalismen förenar sig med vänstern där klimatagendan”
Nu får du väl ändå läsa på lite grand istället för att använda sådana här klyschor från vänster. Jag känner faktiskt inte till en enda nyliberal tankesmedja eller tidskrift som hakat på klimatagendan. Vare sig i Sverige eller utomlands. Ordet ”nyliberal” används av vänstern som ett skällsord eftersom vi är emot skatter och en auktoritär välfärdsstat. Någon ”finanselit” som är nyliberal känner jag heller inte till. Den enda rikingen som ett tag på 80-talet stöttade Libertarian Party och Cato Institute i USA var Koch-bröderna. Men de har därefter gått över till Republikanerna och stöttar hållbarhetssnacket https://www.kochind.com/responsibility/environmental-performance . De är dock fortfarande marknadsliberalt inriktade.
Torbjörn Ebenhart intervjuas i forskarliv på p1 nyss.
Vi måste radikalt ändra våra liv för att nå de mål vi satt upp.
Han ser mångfalden som ett mål i sig och har tidigare visat att det är antalet människor på vår jord som är problemet.
https://unt.se/5310664
Tydligare än så kan programmet för framtiden inte deklareras.
SRs objektiva val av forskare är intressant. Dysterkvistar om ni frågar mig.
Hur ser då arbetet med mål nr 15 ut:
https://sdg-tracker.org/biodiversity
https://youtu.be/lL6uB1z95gA
Värd att se
Tack Lasse #20
Rappakalja var det.
Medelhavsområdet har blivit 1,7 eller var det 1,5 grader varmare när övriga jorden blivit 1 grad varmare. Hur hänger det ihop med uppgifterna att norden och speciellt polerna skulle bli varmare än trakterna närmare ekvatorn. Berättelserna filas efter vad som passar bäst för tillfället.
1.7 ell 1 är mycket väl inom dygnsvariatonerna. Dessutom spelar det någon roll om det är -97 eller -95 på Vostok.
Autokorrektion lät mig inte skriva Vostok.