Öppen Tråd

Bi och vide

Efter en kall vår så är pollenjobbarna i full gång. Vi har att se fram mot en varm och skön helg. Ta vara på den!

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Öppen tråd inne och vårsol ute.
  Tänkte bara förmedla lite fake news från Björn Lomberg som har en ledarspalt i dagens SVD.
  Han är inte helt främmande för geoengineering.
  Detta eftersom han påstår att utsläppen inte har påverkats i tillräcklig takt.
  Då syftar han på CO2 utsläppen.
  Men hans geoenginering skall ske med andra utsläpp, tex SO2.
  Kanske skulle han kollat upp hur dessa utsläpp minskat i stället?
  https://ourworldindata.org/grapher/air-pollutant-emissions

  Om det finns ett samband mellan SO2 utsläpp och molnbildning så har denna minskning av partiklar i luften gjort sitt snart. Halterna ligger nere på 5% av 1970 års nivåer.
  Det var väl då Barbara Streisand sjöng:
  On a clear day..ang LA luften
  Och ja solen värmer! 😉

 2. Thorleif

  Lasse

  Vet du varför det planerade atmosfärskontaminerings-projektet (B Gates och samarbete med vårt militära försvar på dess mark i norra Sverige) i år ställdes in (enligt nyhetsnotis)?

 3. Nr 1 Lasse
  Man kan med fog fråga sig vadan denna vurm för ett kallare klimat?

  Vem har lyckats inbilla världen att klimatet på 1800 – talet var bättre för samhället och människorna och för jordbruket?

  Själva kärnpunkten i klimatdebatten är ju då att skicka tillbaka Nordamerika till Lilla Istiden och Europa till ett mycket svårt väder/klimatårhundrade.

  1800 – talet var inte något klimatoptima för moderna samhällen!

  Torka, kyla, värmeböljor och stormar och sjösprång avlöste varandra på 1800 – talet.
  Jordbruket havererade, människor massutvandrade för att klimatet/vädret plågade livet ur dom.

  Det var inte bättre förr – det var värre.

  När jag var barn på 60/70 – talet så brukade mina föräldrar släpa med mig till Medelhavet och trista sandstränder – min far var dock en klok man, han tog mig ibland upp bland bergen och visade mig blommor, ormar, fåglar, han kunde alla namn på latin – det var spännande!

  Vi brukade åka i maj – för som min far sa – I juni, juli och augusti är Grekland olidligt varmt – titta, närmast ökenlandskap sa han.
  Maj var mer som svensk högsommar.

  Ännu idag är Grekland väldigt varmt på sommaren – men maj är lagom och dessutom ganska grönt, med fina blommor.

  Det enda min far hade fel om, vad jag kan minnas – var att han på 70 – talet trodde att när grekerna skulle få bättre levnadsstandard skulle dom semesterfly sina varma somrar och semestra hos oss I Sverige istället….

  Så blev det inte ( än ), grekerna är fortfarande fattiga och vi reser fortfarande till deras värme och vi köper hus vid Medelhavet – värme är fortfarande något vi människor är bra på – vi är anpassade till optimal trivseltemperatur på 28 grader i skuggan.

  Dom senaste årens värmeböljor i södra Europa var minst lika kraftiga på 1800 – talet och början på 1900 – talet.
  Dom är vana – gamla grekiska gubbar skyddar sig ibland från värmen med en extra kavaj – gissa om att jag blev förvånad över det som barn..

  Jag känner många som har hus i södra Europa- ingen av dom vill sälja pga ökad värme – snarare vet jag folk som funderar på att köpa hus därnere..inklusive mig och min familj.

  Mörker och kyla är tufft när man blir äldre.

 4. Ann lh

  #1 Även eSvD har denna publicerat denna ledare idag.
  Jag har läst den och kan bara konstatera att Lomborg inte har satt sig in i vad atmosfärens co2-mättnad innebär. Lomborg hävdar fortfarande mer eller mindre tydligt att CO2-utsläppen på sikt måste hejdas.
  Till och med W. Happer ”gav Lomborg en rejäl läxa” när han opponerade sig mot Lomborg för några år sedan.
  I mina ögon blir denne hyllade Lomborg alltmer en stor svikare, som inte sätter sig in i utvecklingen av klimatvetenskapen och kör med dubbla budskap.

 5. Stefan Eriksson

  Här; https://www.dn.se/motor/elbilarnas-rackvidd-i-verkligheten-ar-mycket-samre-an-vad-tillverkarna-uppger/, lite som anknyter till gårdagens eminenta artikel här på KU. Artikeln är låst, men någon kanske har den i sin helhet.

 6. Har klimatuppvärmningen hos oss slutat?

  Den gedigna isdatan för storsjön i Jämtland, nedtecknade varje år sedan 1870 visar…
  Att 2023 lade sig storsjön 15 dagar tidigare än medel för 150 år och medel för islossning är den 16 maj – för dessa 150 år.
  Isläget just nu visar att islossningen förmodligen sker i början på veckan.

  Vintern 2023/24 blev mycket lång – i ett 150 årigt perspektiv.

  Tittar man på antalet vinterdygn hos mig på västkusten och våran kanske mest opåverkade mätstation Måseskär – så ser man en dramatisk nedgång av antalet vinterdygn I början på 1900 – talet och ännu en dramatisk nedgång 1960 – 1995 – därefter planade dygnskurvan ut – och dom senaste 10 åren har vi en svag ökning av antalet vinterdygn.

  Måseskär följer havstemperaturerna i Nordsjön ganska bra.

 7. Så det var det här som gav lite blinkande lampor igår kväll.
  https://www2.irf.se/Observatory/?link%5BMagnetometers%5D=Data
  Vi får väl se hur robust vårt elnät är under helgen.
  En annan bild av effekten.
  https://cosmicrays.oulu.fi/

 8. På tal om satellitmätningar..

  Polar Portal och deras euro/satellit..2m över marken anger Götaland som normalvarmt gångna veckan.

  Vi är nog många i götaland som tycker veckan var kylig och önskade oss värme.

 9. Göran

  På ett sätt är temperaturen ointressant utan det är livsbetingelserna som är intressanta. Vi borde titta mer på vad det innebär om temperaturen blev t.ex. 3,5 grader Celsius varmare. Blir förhållandena bättre eller sämre för oss människor, djur och växter? Rent praktiskt blir det bättre för alla.

  Backar vi tillbaka 1,5 grader C då blir det sämre för alla.

  Så, vilka livsbetingelser vill vi ha? Ska vi tycka om en sommar i Sverige som vore 1-2 månader kortare än i dag?

  När klimat-Greta har lyckats med sitt projekt, blir hon då kommunist-Greta och flyttar till Venezuela för att det är kallt i Sverige?

 10. Claes-Erik Simonsbacka

  When Nuclear Waste is an Asset, not a Burden

  Utdrag översatt till svenska:
  Tänk om det högaktiva kärnavfallet som genereras av kärnkraftverk kunde driva på en cirkulär ekonomi inom energisektorn? Snabba neutronreaktorer som arbetar i en sluten bränsle cykel kan få det att hända.

  ”När man använder snabba reaktorer i en sluten bränsle cykel kan ett kilo kärnavfall återvinnas flera gånger tills allt uran är förbrukat och aktiniderna – som förblir radioaktiva i tusentals år – förbränns. Det som då återstår är cirka 30 gram avfall som kommer att vara radioaktivt i 200 till 300 år”, säger Mikhail Chudakov, IAEA:s biträdande generaldirektör och chef för kärnenergidepartementet.

  Snabba reaktorer var bland de första teknikerna som användes under kärnkraftens tidiga dagar, då uranresurser ansågs vara knappa. Men eftersom tekniska och materiella utmaningar hämmade utvecklingen och nya uranfyndigheter identifierades, blev lättvattenreaktorer industristandard. Det pågår dock ansträngningar i flera länder för att främja snabb reaktorteknik, bland annat i form av små modulära reaktorer (SMR) och mikroreaktorer (MR).

  Fem snabbreaktorer är nu i drift: två driftreaktorer (BN-600 och BN-800) och en testreaktor (BOR-60) i Ryska federationen, Fast Breeder Test Reactor i Indien och den kinesiska experimentella snabbreaktorn. Europeiska unionen, Japan, USA, Storbritannien och andra har snabba reaktorprojekt som är skräddarsydda för en mängd olika syften och funktioner på gång, inklusive SMR och MR.

  https://www.iaea.org/bulletin/when-nuclear-waste-is-an-asset-not-a-burden

  Mvh,

 11. Magma

  Enligt media har vi redan sommar här i södra Sverige … ! Ja visst ja, det var bara sommar i tre städer och den varade visst inte så länge heller, det blev vår igen, eller backade det möjligen till vinter … vet inte så noga, men enligt media har vi nu minst 5 årstider, åtminstone i Kristianstad.
  Själv skulle jag uppskatta lite vårvärme så att jag kan hänga in vinterjackan i garderoben, och låta den hänga där till nästa vinter, om det nu inte kommer en vinter till i juni …
  Kan bara konstatera att den modernistiska klimathotsteorin som vurmas så varmt av MP och deras trollfabriker SVT och TV 4 och som även spritt sig som ett virus inom västvärldens övriga wokevänster (inkluderad de svenska moderaterna) inte riktigt verkar veta skillnaden mellan lokalt väder o globalt klimat, vilket gör att årets EU-val lämnar få alternativ att överväga … hur ena Europa så att nuvarande politiska klubb för inbördes beundran lämnas kvar i kylan utan möjlighet att påverka kommande beslutsfattande.
  Ok, jag förstår om ni har svårt att följa logiken i min text 🤔, själv har jag minst lika svårt att följa logiken i PK-medias politiskt färgade rapportering … 🥴

 12. Rickard

  Att läsa Jonathan Jeppssons text i Aftonbladet häromdagen angående The Guardians enkät till klimatforskare får onekligen säkringen att gå. Att skandera ”majoritet” med ett enormt bortfall av svaranden. 380 av 843 svarade och dessutom var det inte alla som svarade ja utan 80% av dessa 380. Det är att vilseledas med siffror det. Har givetvis kontaktat AB men de bryr sig givetvis inte. Bedrövligt alltihop tycker jag!

 13. Det sägs att vissa växter får försämrat näringsinnehåll då koldioxidhalten stiger. Även ökad värme sägs ha den effekten. Men det är väl en fråga om växtavel, att få de odlade växterna anpassade, för att kontra det.

 14. TorbjörnR

  Rekonstruktion från alperna om försvunna glaciärer för 6000 år sedan.
  2 grader varmare än idag.

  En lokal rekonstruktion men det börjar bli många över stor del av världen.

  Man borde haft en sammanställning av dessa enskilda så man får en överblick.

  Finns en sådan?

  https://climatechangedispatch.com/top-glaciologists-alps-were-ice-free-6000-years-ago-when-co2-was-lower/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3cWI795tOhCVMtyGG4raYPkSXNCtXds1V-Tx_qXdwCVFHARil0-tnXfx4_aem_AQZI64irC4EYcSbwnPqG-q8gIBhcU4sSXRSzgQOsRE1iuqi_8FOXoX62xiXdIM63knfX6AMQj7jyajbeEiI-A1Hw

 15. Berra

  #8 Magnus Blomgren:

  Även smhi påstår att det är varmare än normalt…

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

 16. Berra

  Det kommer fler och fler kritiska rapporter om projekten i norr…hoppas att det går att stoppa innan alldeles för mycket pengar gått till spillo…

  https://www.affarsvarlden.se/artikel/mckinsey-industriprojekten-i-norr-kan-hoja-elpriserna-i-hela-sverige

  https://timbro.se/smedjan/15-kommunala-vindkraftshaverier/

 17. Berra

  Verkar visst som att det blåser bra i Tyskland, negativa elpriser i hela Nord Pool området.

  Notera danska nedstängningen av produktionen

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

 18. Lasse

  #17 Berra
  Blåser inte, det är solen som ger överskott i Tyskland.
  Brukar bli så några timmar mitt på dan i maj.
  https://www.ventusky.com/help

 19. Lars Thorén

  I ett inlägg på sociala medier myntade Göran Greider det nya klimathotsbegreppet ”undervattenskogsbränder”! Begreppet gällde varmare hav och korallblekning..
  Är det inga skogsbränder i Australien i år så får man ta tag i skogsbränderna under vattnet…komiskt,,,

  Samtidigt hyllade han naturligtvis Greta för hennes insatser i klimatfrågan men även för hennes engagemang för palestinier.

 20. Stig Rosenlund #13
  För värme finns det så klart redan varianter som klarar värme med bibehållet eller t.o.m. bättre näringsinnehåll. Svenskt vete får man väl fortfarande bättra på med importerat, söderifrån, vete för att det ska bli bakbart. Ska vi göra pasta är det durumvete som gäller, ska visst finnas nån odling på Ven men om det duger till pasta utan inblandning av importerat vete vete fan.

 21. Berra

  #18 Lasse:

  Fast det är ju faktiskt ganska mulet , speciellt i de södra delarna

  https://www.ventusky.com/?p=51.0;12.8;5&l=clouds-total

 22. CES #10
  Snabba neutroner är ett aber, finns inga material som inte degraderas av att bombarderas av såna. Smältsaltreaktorer kan bränna avfall med termiska neutroner, i teorin än så länge men vi borde satsa på forskning där.
  https://www.daretothink.org/copenhagen-atomics-wasteburner/

 23. Gunnar Strandell

  Betalda lögnare stör mig, även om de själva bara anser att de undanhåller
  besvärliga fakta och aldrig ljuger. Hedersord med korsade pek- och långfingrar är på väg att bli norm

  Klimatpolitiska och finanspolitiska råden har under våren lagt fram rapporter.

  Jag skummar bara nyheter från Upday och har fått uppfattningen att båda råden är besvikna för att sänkningen av reduktionsplikten hotar Sveriges klimatmål! Den sänktes 2024 från 30% till 6% biobränsle i diesel och från 7,8% till 6% för bensin.

  Lägre pris ansetts ha lett till högre förbrukning och högre utsläpp av fossil CO2. Från radion hörde jag att ”Drivkraft Sverige” var ledsna över resultatet och gärna vill återse högre reduktionsplikt.

  Drivkraft Sverige har ett motto:
  ”Vi möjliggör trygg, konkurrenskraftig och hållbar mobilitet.”
  Uppenbarligen har de dålig koll på verkligheten, där åkerier önskar sig så stora dieseltankar att de slipper tanka i Sverige. Övre gränsen går där bilen klassas som tankbil!

  Kan det vara så att de 2 700 försäljningsställena har bättre marginal med högre pris?

  I mina ögon växer inte förtroendet för dem av att Fredrik Reinfeldt är ordförande och jag konstaterar att Hoola Bandoola Band har en sångtitel som gäller än idag, men gäller ett annat klientel

  Länkar:
  https://drivkraftsverige.se/

  https://www.fpr.se/aktuellt/nyheter/2024-05-06-rapporten-svensk-finanspolitik-2024.html

  https://www.klimatpolitiskaradet.se/pressrummet/regeringens-klimatpolitiska-handlingsplan-for-sverige-in-pa-en-onodigt-riskfylld-vag/

  ”Vem kan man lita på?:
  https://www.youtube.com/watch?v=vUFOFaj9CTU

 24. Gunnar Strandell

  Berra #17
  Jag åkte t.o.r. Östhammar – Göteborg igår.
  Start kl 03:30 och hemma igen kl 17:30.

  På morgonen blåste det med hårda byar och vindkraftverken på Närkeslätten pinnade på.

  Det var mulet och solfångarna i parken vid E18 strax öster om Västerås var inte överens om varifrån ljuset kom. Några vände sig norrut.

  På eftermiddagen mojnade det, men vindkraften i Västergötland snurrade på fast i Närke stod alla stilla utom ett litet verk från Vestas.

  I solcellsparken hade nästan alla panelerna vänt och vinklat sig mot solen, men ca en tiondel verkade ha tappat adaptionsförmågan även i skarpt solsken.

  Som ingenjör och att ha jobbat för kvalitet som ger hållbarhet är det trist att se 10% av sålda anläggningar ge upp innan halva designlivslängden.
  Att det är fel i elektronik eller programvara duger inte längre som bortförklaring.

  När jag kollar priser på Nordpool ser det ut som att det saknades lönsamhet under eftermiddagen.

  Har vind- och solenergi förbyggt sig och hoppas på att skattebetalarna ska betala och vara glada?

 25. Stefan Eriksson

  Många ”nyare” bilar riskerar att beläggas med körförbud. Ecall heter orsaken.
  https://carup.se/lista-bilar-som-snart-tappar-varme-och-sos-i-3g-kaoset/

  ”Dä ä mycke me det elektiska”, som jag uppgivet konstaterar mellan varven.

 26. Joachim

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-fangas-14-miljoner-kilo-plast-pa-en-eftermiddag

  Organisationen Ocean Cleanup fångade nyligen in 1.400 ton plast på en eftermiddag i en flod i Guatemala enligt SVT.

  Man beräknar att floden på ett helt år bär med sig 20.000 ton plast till havet? Det är 7% av årets plast på ett par timmar.

  Kan någon här förklara hur det är möjligt?

  En video på 6 uppsnabbade minuter visar fångsten under en timme och en kvart den lyckosamma eftermiddagen.
  https://youtu.be/pGY4rpOnbhw

 27. Stefan E. #25
  Tänkte inte på det, som man säger i Sumpan.

 28. Berra

  #26 Joachim:

  Och detta trots att vi i Sverige en plastpåseskatt för att förhindra att Guatemala slänger sin plast i floden….

 29. Sigge

  #24 Gunnar Strandell

  Att kraftverk fortsätter att producera trots minuspriser har med prissäkringsavtal att göra.

 30. Berra

  #18 Lasse:

  Får nog motvilligt delvis pudla…

  https://www.friatider.se/solen-fick-utlosning-i-svenska-elnatet-hogre-priser

 31. Lasse

  #30 Berra-det är onödigt!
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/kraftigaste-norrskenet-i-halland-pa-11-ar-se-de-lysande-bilderna

  Sju solstormar har en effekt på himmeln och i elnätet.
  https://www.youtube.com/watch?v=pA4PK8NTImA

 32. Fredrik S

  Berra #28

  Inte att förglömma det nya hjärndöda korksystemet som alla sliter av i vrede och kastar så så långt de kan i naturen.

 33. Berra

  #32: Förträngde den idiotin…

 34. Joachim

  #26 Plastflod
  Det går såklart inte att samla ihop 1.300 ton plast på en eftermiddag. Inte utan lång förberedelse.

  https://youtu.be/DZ32lSQjWU0

  Skräpet kom från en soptipp vid/i en anslutande flod och hade samlats ihop under lång tid i en kraftverksdamm.

  The Ocean Cleanup har valt en bra plats för att utveckla sin insamlingsteknik i floder.

 35. Dagens väderprognos på Södertörn

 36. Ivar Andersson

  Insändare i min tidning:
  ”Vi har varit naiva” ger inte syndernas förlåtelse
  Att vara naiv är detsamma som att vara barnslig, aningslös, omogen, lättlurad eller godtrogen. Vi har inte råd med att ha naiva ledare, menar insändarskribenten.

  Kan bara hålla med insändarskribenten som demonstrerar sitt sunda förnuft. Sunt förnuft är en bristvara hos många ledare inom FN, EU och Sverige.

 37. KWS

  #20 😄

 38. Joachim

  Har ni sett veckans Erika? En huvudnyhet är att ingen kunnat förutse årets rekordvärme, och majoriteten av forskarna därför tror på minst 2,5 grader mer än den statiska ”Pre-industriella” temperaturen.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/klimatrapporten-rekordvarmt-under-2023-sverige-ar-undantaget

  Hur länge har vi realister vetat detta? Jag har inte hunnit kolla vad Lennart B skrev i sin bok, kan någon kolla?

  Erikas källa är The Guardian. Kolla vad dom hade frågat:
  ”How high above pre-industrial levels do you think average global temperature will rise between now and 2100?”

  “Between now and 2100”??? Vad menar dom???

 39. Thorleif

  #16 Berra

  Varför skulle kommunala bolag bli befriade från energiskatt för egenkonsumtion t.ex? Det strider bl.a mot beskattnings-teoretiska principer.

  Detsamma gäller förstås våra stora konsumenter ”serverhallar” men här gör politikerna konstiga undantag förstår jag!

  Alla investeringsbeslut handlar om risktagande och dessa inkl politiska beslut. Skylla ifrån sig är bara barnsligt. Just politiker borde veta bättre!

  Annars ligger kommunerna i strykklass pga systemfelet med skatteutjämning som gör att framgångsrika privata investeringar inom många kommuner brandskattas. Utgångspunkten är därmed att urbaniseringstrenden generellt gör att kommuninkomsterna från löneskatterna långsamt eroderas medan kostnader för infrastruktur och samhällsservice hela tiden växer med inflation och värdeminskningseffekter (=eftersatta underhåll t.ex).

 40. Joachim

  #38 Erika och vänner
  The Guardian kunde alltså inte ens formulra en begriplig fråga i sin enkät till forskarna (se #34 ovan, är det ökning från 1750 eller 2024 man frågar om?).

  Artikeln är faktiskt värd att läsa i sin helhet.
  https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/08/world-scientists-climate-failure-survey-global-temperature

  Larmet går, trots att IPCC sedan länge räknat med runt 2,7 grader ”över 1750” som sannolikt.

  Man väljer vinkeln ”77% tror på minst 2,5 grader” och inte ”65% tror på högst 3,0 grader”. Enbart forskare på gränsen till nervsammanbrott citeras.

  Och artikeln avslutas dramatiskt med:

  ” This is what we’re up against
  Teams of lawyers from the rich and powerful trying to stop us publishing stories they don’t want you to see.
  Lobby groups with opaque funding who are determined to undermine facts about the climate emergency and other established science.
  Authoritarian states with no regard for the freedom of the press.
  Bad actors spreading disinformation online to undermine democracy. ”

  Lite likt konspirationsteorier, men vad gör man inte för att locka prenumeranter.

 41. Nr 40 Joachim.
  Klimatforskaren Gretta?
  80% tror på 2,5 och 50% på 3,0 och 6%…
  Ja, sicken soppa.

  Bara Sverige undantaget från värmen 2023 – he,he – det var massor av ställen som var undantagna.

  Märklig artikel ( som vanligt ).

 42. Joachim

  #41 Magnus
  Enligt Wikipedia levde ca 800 miljoner människor på jorden 1750.

  Nu, efter 1,2 graders uppvärmning sedan dess, lever ca 7,5 miljarder människor på jorden.

  Tio gånger så många trots denna uppvärmning.

 43. Christian H

  #42 Joachim

  Dessa 1,2 grader i uppvärmning är en klart bidragande orsak till att vi kan försörja så många fler människor idag än då. Andra orsaker är bättre kunskaper om växtföljder, sjukdomsbekämpning och gödselgivor, inte minst konstgödning. Det är självklart att ett varmare klimat är gynnsamt för livsmedelsproduktionen. Jämför bara jordbrukets avkastning i Skåne mot den i Lappland! Dårskapen att sträva efter det klimat vi hade 1750, kan dock logiskt förklaras med att de styrande globalisterna vill minska befolkningen till omkring 800 miljoner. De strävar alltså efter att utrota 90% av oss, samtidigt som de utger sig för att vara ansvarstagande och goda. Extinciton Rebellion betyder utrotningsrebellerna och det namnet visar vad de är ute efter.

 44. Fredrik S

  Istillväxt i en bit in i maj?

  Verkar konstigt.

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

 45. Johan, Uppsala

  #38 m.fl. om Erika B.

  Undrar om Erika fått tipset om The Guardians undersökning via Covering Climate Now?

  https://coveringclimatenow.org/from-us-story/climate-elections-vs-climate-despair/

  Noterbart är att CCNow också lyfter fram att temperaturmålen aldrig kommer nås om Trump blir president.

  CoverOch för övrigt är jordens befolkning redan över 8 miljarder. Nigeria med idag ca 240 miljoner invånare (ca 35 miljoner 1950) beräknas passera Kina år 2100.

 46. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv ” SMHI-Sommaren är inte här ännu”. Det väntas både sol och värme och kallare väder. ” Det kommer att variera, som vanligt” säger SMHI. ” Och den här kallare luften blir vi inte av med än. Det är kallare perioder att vänta” säger SMHI. Ingenting om klimatförändringar och koldioxid. Ovanligt när text-tv berättar om vädret. Det kommer väl senare när det blir dags för härligt sommarväder.

 47. Om ni tror att det inte kan bli värre i Bryssel är det dags att tänka om.
  https://www.politico.eu/article/teresa-ribera-spain-perfect-pick-run-eu-green-deal-slams-ursula-von-der-leyen/

 48. Håkan B #47,

  Teresa Ribera vill gå hårdare och fortare fram med EUs klimatomvändning.

  Det är konstigt. Just när man tror att EUs klimatfobi har nått galenskapens gräns så finns det alltid sådana som är ännu galnare och som vill leda EU mot branten fortare.

 49. tty

  #44

  Vid denna tid på året finns det vakar längs kusten på flera håll i Norra Ishavet. Dessa kan försvinna snabbt vid pålandsvind. De senaste dagarna har det varit pålandsvind i Hudson bay, Berings hav och Laptevhavet.

 50. Fredrik S

  Håkan Bergman #47

  Mordor.

 51. Fredrik S

  tty #49

  Ja, så är det nog. Vill minnas att man kunnat se det tidigare år men det verkar rensas bort ur kurvorna av någon anledning.

 52. Simon

  Nu äntligen avslöjas det vi har förstått hela tiden:
  https://www.tn.se/naringsliv/37222/ministerns-hemliga-filer-sa-lurade-de-grona-befolkningen-om-karnkraften/

 53. Magnus A

  Såg dessa informativa länkar om klimat-(och vaccin)diktaturen som väntar (och kanske delvis finns) :

  Hans Erixon i två delar på Svea Kanal, om WEF bland annat, och ett inte så känt projekt som heter Agora.
  https://rumble.com/v4v9bmz-svea-kanal-mter-hans-erixon.-dags-att-lra-sig-ett-nytt-ord-frn-helvetet.html
  Del 2. Vårt digitala id-kort – sen finns det ingenstans att fly:
  https://rumble.com/v4vbb1u-svea-kanal-mter-7-hans-erixon-2.-vrt-digitala-id-kort-sen-finns-det-ingenst.html

  Whitney Webb på Free Speech Channel, tar upp sånt som eliten planerande kontrollsamhälle med hjälp av hot som illegala invandringen till USA och att Agenda 2030 kräver digitalt id för att kontrollera befolkningen och att både republikaner och demokrater – i svensk kontext gäller väl både s a s moderat- och sosseblocket – stöder detta (notera hur M hyllar digital id-proponent Ursula Von Der Leyen). Vid 35 min nämner hon hur folks frihet tas bort under tider av krig. Intressant om hur Trumps jurist driver på för en ”smart mur”, där migranter får digital id (scanna iris nämns) i ett system i syfte att introducera det. Hon nämner även kritik mot detta, som förekommit även i New York Times. (Vet ej var Webb står politiskt, tycks vara frihetligt grävande om hot mot personlig frihet. Kanske libertarian men vet inte hennes placering på en höger-vänster-skala.)
  https://rumble.com/v4vie3w-how-they-trick-us-into-the-digital-id-the-border-crisis-is-being-used-whitn.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *