Åhnej – vi måste rädda asteroiderna!

astroid technology
Att världens resurser håller på att ta slut vet ju alla. Lika självklart är det att vi behöver lägga om hela världens ekonomi så att vi får en grön och global planekonomi där allt ransoneras ut av de vetenskapliga experterna inom FN så att vi inte sliter ned jorden genom onödig lyxkonsumtion.
Men nu vill de kommersiella krafterna förstöra Naturen, närmare bestämt asteroider. I sin hänsynslösa jakt på naturresurser så tvekar man inte att exploatera ännu ett naturvärde. Bevara asteroiderna!
Källor: BBC, CBS.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Thomas P

    Låter som en bra idé. Alltså inte att vi måste bevara alla, men några procent kan vi väl kosta på oss att lämna kvar precis som vi bör lämna några procent naturskog osv.
     
    Då är Mars ett mer brännande problem. Där det finns miljoner asteroider finns bara en Mars så där måste vi i förväg bestämma om och i så fall hur vi skall skydda planeten. Lyckas t ex några extremt tåliga jordorganismer ta sig dit via en rymdsond och sprida sig så är det en irreversibel process. Vi bör i alla fall hinna studera planeten ordentlig först, t ex om det redan finns liv där.

  2. István

    Rädda Universum Rörelsen är i sin linda ännu. Behöver ej vara till hinder för exploatering på länge än. Ekonomin är nog ett större hinder tror jag.
    Så ”Deep Space” får nog vänta ett tag. Tror mera på Deep Sea mining. Maskiner med fjärrkontroll finns redan idag. Sedan så bör det vara mycket enklare ett landa ett lass malm från havsdjupet än från rymden.
    Mera tacksamt även för förbudsivrarna. Vi skall ju bevara havens oskuld. 

  3. Thomas P

    István #2 Jag tror nog också att i dagsläget det där med att utvinna mineraler från asteroider är mer en hobby för folk med för mycket pengar. Det är i alla fall mer konstruktivt än att köpa yacht nummer två eller vad man nu annars gör. Vem vet, något nyttigt kanske kommer ut ur det. Bara att frakta hem prover från några asteroider vore värdefullt rent vetenskapligt.
     
    Rädda universum rörelsen får vänta tills någon börjar diskutera att sända ut interstellära von Neumannsonder. (alltså sådana som kan bygga kopior av sig själva när de kommer fram och på så sätt sprida sig exponentiellt)

  4. Ingemar Nordin

    Jag tror inte att det är någon större risk att det skulle ta slut på asteroider i vårt solsystem – det finns miljontals av dem. Dom större kunde man kanske bevara för framtida habitat för homo sapiens. Men de små är väl mest i vägen, och farliga.

  5. Lars

    Såg en stolle från Naturskyddsföreningen på TV i kväll som det bestämdaste motsatte sig torvbrytning ,torven skulle användas till jordförbättring.Det finns skogsfågel som kan drabbas var skälet , måsa skog som vi säger i Skåne finns det troligen miljontals hektar av i Sverige.

  6. Labbibia

    Thomas P #1
     
    Du måste skoja?
    Finns det liv på Mars så är det mikroskopiskt, och lär knappast utrotas för att vi ev. besöker enstaka platser på ytan. För övrigt har ju NASA nyligen meddelat att det uppskattningsvis finns 17 miljarder Jordliknande planeter i vårt universum……Ändliga resurser…..pyttsan! 🙂 
     

  7. Håkan Bergman

    Vi har  redan et pyttelitet prov från en asteroid, en makalös japansk prestation:
     
    http://www.idg.se/2.1085/1.354126/den-spektakulara-raddningen-av-japanska-hayabusa

  8. Thomas P

    Labbibia #6 För det första har vi ingen aning om hur et går om jordiska mikroorganismer sprids på Mars, de kan mycket väl spridas från en enstaka landningsplats på samma sätt som liv på jorden snabbt koloniserar nya vulkanöar. För det andra, om de väl sprids, hur skall vi vara säkra på om något liv vi hittar har funnits på Mars länge eller är något vi tagit med oss?
     
    Har du något tips hur vi skall ta oss till de där 17 miljarder planeterna? Det är svårt nog att ta sig till Mars.

  9. Bertel

    OT men passar in i debatten. En j-t bra ”ledare” i Smålandsposten. 
    http://www.smp.se/ledare/klimat-for-moralister(3615899).gm

  10. Peter Stilbs

    Thomas #8 – personligen är jag mycket oroad över det omvända – att föra hit organismer fån Mars.

    Vid de första månlandningarna gällde ju detsamma – men man var så klantiga att karantänen var noll i praktiken

  11. Labbibia

    Thomas P # 8
    Hittar vi inget nu, med den ”Marsbil” som redan är där, så lär vi knappast hitta något över huvudtaget?
     
    Angående planeter ute i rymden…..
    För 150 år sedan tog det sisådär ett halvår att komma till Australien…Hur lång tid tar det idag? 14 timmar?
     
    Utveckling Thomas, utveckling……Istället för avveckling, för det är utveckling som ALLTID fört mänskligheten framåt…..Avveckling var det visst på Påskön exempelvis, men så gick det också åt skogen (ursäkta den dåliga vitsen) för dem också! 😀
     

  12. Thomas P

    Labbibia #11 Curiosity är inte konstruerad för att hitta liv på Mars om det inte är så uppenbart att det lämnat geologiska spår. Det finns några oklara mätningar redan från Vikingsonderna som antyder att det kan finnas liv, men vi vet inte. Och även om vi skulle få en klar indikation på att det finns liv är det inte detsamma som att veta speciellt mycket om det. En mycket spännande fråga är t ex om det är släkt med livet på jorden eller utvecklats oberoende och det krävs avancerade analyser för att kunna avgöra, i praktiken antagligen att vi får med oss prover tillbaka till jorden.
     
    Ljushastigheten förefaller tyvärr vara en fundamental gräns oberoende av utveckling. Det finns de som spekulerar i snabbare metoder, men jag är pessimistisk. Vi kan sända ut sonder ändå, men vi får vänta väldigt länge på att få tillbaka några resultat.

  13. Pelle L

    OT, men som jag ser det, var detta onsdagens viktigaste nyhet:
     
    Britterna kommer kanske att folkomrösta om GB:s fortsatta medlemskap i EU.
     
    Jag tror att det är mycket viktigt att sätta en nagel i ögat (eller heter det en snigel på ögat numera) på påvarna i Bryssel, de ej folkvalda presidenterna, ordförandena, kommissionärerna och horderna med administratörer och tjänstemän.
     
    Och finns det något bättre sätt än att visa att de måste förtjäna vårt förtroende, än att hota med att annars reser vi oss upp och går?
     
    När skall vi följa Englands exempel?
     
    Någon som minns vår ”kommissionär” Margot Wallström?
    En av de få personer som blivit helgonförklarad långt före sin död.
     
    Någon som minns vad hon gjorde i Bryssel?
    Enligt wikipedia var hon
    EU-kommissionär
    med ansvar för institutionella relationer och kommunikation”.
     
    Gjorde hon något gott för sitt land Sverige?
    Har någon sett något resultat av hennes kommunikation?
     
    Nu är hon någon slags centralbyråkrat inom FN i New York City.
    Samma fråga: Vad har hon gjort för sitt land Sverige?
     
    När skall vi följa Englands exempel?
    Det finns ju fortfarande politiker som, likt lallande dårar, tycker att vi skall gå med i EURO-sammarbetet.
     
    Och vad har EU:s prestigeprojekt Schengensamarbetet gett oss?
    Mer än fritt inträde för kriminella ligor (och tiggare) från Balkan.
    Vi måste ju fortfarande visa upp passet för att släppas genom gaten på flygplatsen, om vi så bara flyger till Danmark.
     
    Sorry för OT, men jag tycker nyheten från GB var viktigare än att ”rädda” några meteoriter.

  14. Slabadang

    Pelle L!
    EU är numer utan demokratisk förankring. Med ”fredsarbetet” och ”frihandeln” som gisslan försöker de tvinga på oss en massiv byråkrati där nittio procent består av en ”gemensam politik” som inte är motiverad eller tillför något annat än problem när länder måste ”anpassa sig” efter besluten istället efter sina nationella förutsättningar och prioriteringar.Energipolitiken klimatpolitiken och jordbrukspolitiken är bra exempel.
    När demokratin samtidigt satts ur spel så är det vår skyldighet som medborgare att protestera mot EU. I SOM-institutets förtroende barometer så ligger EU allra längst ner i förtroendeligan av alla våra institutioner och det är en demokratisk skandal att våra politiker är totalt tondöva inför folkopinionen.
    Jag är söker på att vi skulle få en mycket mycket stor majoritet för att plocka bort den gemensamma politiken och bara ha kvar frihandelsavtalen, EU har blivit ett pervererst missfoster till byråkrati och kulturrådets makt är skitfarlig så väl som de icke folkförankrade ambitionerna om federation. Det demokratiska underskottet är enormt och våra riksdagsmän har förvandlats till pappfigurer och knapptryckare styrda från Bryssel istället för styrda av sina folk, vilket var planen redan från början. Demokratin skulle BORT!! 
    När ”våra” tjänstemän inte betalas av folket utan av EU så är de inte ”våra” längre utan ägs av Bryssel och svarar inför Bryssel och inte det folk de sägs representera. Grundläggande spelregler för den representativa demokratin sätts ur spel.

  15. Slabadang

    CNN debatt igen!
    The Sierra club raddar upp lögnerna på ett sätt som är rent skrattretande.Hur länge går det att leva på och marknadsföra rena lögner? Morano är mer sansad denna gång och Bill Nye backade ur i sista sekund.
     
    http://edition.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2013/01/24/pmt-climate-change-marc-morano-michael-brune.cnn?iref=allsearch

  16. Bertel

    # 9
    Såg att länken blev fel, rätt länk nedan. Rekommenderar att läsa denna ledarsida, för den är bra. 
    Artikeln avslutas med följande ord  ”När klimatmoralisterna vill straffskatta och på andra sätt motverka beteenden som hänger ihop med individens och mänsklighetens överlevnad – som att äta eller fortplanta sig – undrar man om de egentligen skulle vilja slippa människor överhuvudtaget. Ett människoliv är ju faktiskt en enda lång klimatbelastning”
    http://www.smp.se/ledare/klimat-for-moralister(3615899).gm

  17. Thomas P

    Peter #10 Visst finns det skäl att vara försiktig, men jag tvivlar på att marsianskt liv har mycket chans mot den häxkittel av liv som redan finns här. Bara syrehalten torde oxidera liv som inte är anpassat till den. Redan Wells såg potentialen hos jordiska mikroorganismer för att stoppa en marsiansk invasion.

  18. Ann L-H

    Pelle L. o Slabadang  # 13, 14 – Václav Klaus får inte ropa ohörd!  Hans senaste bok om vår väg mot den europeiska superstaten borde diskuteras högt och lågt. Han påpekar just den icke existerande demokratin. Hans skriver också Unionen har en flagga som ingen vördar, en hymn ingen sjunger, ett parlament som ingen annan än dess medlemmar önskar makt, en huvudstad med en byråkrati som ingen beundrar eller kontrollerar och en valuta som inte borde existera.
    Han skriver vidare.
    Det finns inga argument för att förstöra Europas nationer och ersätta dem med en superstat. Om det funnits sådana skulle vara mer fördelaktiga än detta att förstöra demokratin och ge en icke vald elit kontrollen över kontinenten. ”And those arguments would not be too different from the arguments of those who tried to control Europe in the past.”   

  19. Eftersom det nu finns två topics i denna tråd, min kommentar till England – EU.
    http://www.frihetsportalen.se/2013/01/england-ut-ur-eu-2/

  20. Slabadang

    Ann LH!
    Tack! Sparat! kan man uttrycka det mer påtagligt sant?
    ”Han påpekar just den icke existerande demokratin. Hans skriver också Unionen har en flagga som ingen vördar, en hymn ingen sjunger, ett parlament som ingen annan än dess medlemmar önskar makt, en huvudstad med en byråkrati som ingen beundrar eller kontrollerar och en valuta som inte borde existera.”
    Går det att locka honom att kandidera för ett nytt folkparti här i Sverige? Det skulle kännas oerhört tryggt att ha honom som till och med enväldig KUNG !!

  21. Håkan Bergman

    Här har vi en mycket nöjd man idag:
     
    http://www.guardian.co.uk/politics/video/2013/jan/23/ukip-nigel-farage-david-camerons-referendum-speech-video

  22. Peter Stilbs

    Slabadang & Ann – tänk att det ska behövas personer som upplevt kommunismen i verkligheten, som Klaus, för att verkligen  genomskåda eländet och mönstret?
    Många öststater har ju gått med ändå – men det verkar varit av kortsiktiga ekonomiska skäl och framförallt av säkerhetsskäl gentemot Ryssland.
    Cameron’s tal i går var välkommet – EU behöver verkligen ifrågasättas.

  23. tty

    Apropå jordiskt/marsianskt liv så har ju Mars och Jorden bytt meteoriter med varandra sedan solsystemets begynnelse. Och de första sovjetiska marssonderna var tydligen inte alls steriliserade, så om några jordiska mikroorganismer kan överleva på Mars så finns de troligen redan där.
    Vad beträffar SNF och torv så borde de logiskt sett vara mot all torvbrytning. Att bryta torv och/eller dika ut mossar är ett extremt effektivt sätt att producera koldioxid, eftersom torv ovanför grundvattenivån snabbt oxideras till just CO2. Detta gäller naturligtvis även den torv som används som jordförbättringsmedel. Den försvinner som bekant på några år.
    Men nu är det ju så att våra politiker i sin vishet beslutat att torv är ett förnyelsebart bränsle (och visst är det det, redan under nästa mellanistid om ca 100 000 år kommer det att bildas nya torvmossar).
    Däremot är brunkol (=komprimerad torv) absolut inte PK.

  24. Labbibia

    Thomas P # 12
     
    Jo, det har vi väl alla fått lära oss, att ingenting går fortare än ljuset. Men är det verkligen så?
    http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96verljushastighet#Spekulationer_om_och_m.C3.B6jligheter_till_FTL-resa_.28Faster-than-light.29
    (Intressant artikel på Wiki)
     
    Och kanske handlar det inte om att resa ”snabbare än ljuset”? Det kan hända går att åka en annan väg istället?
     
    Om någon för 150 år sedan sagt att man skulle kunna sätta sig i ett flygplan och resa till andra sidan jordklotet på mindre än ett dygn, så hade denne förmodligen blivit fullständigt förlöjligad, hånad, och spottad på. Vi vet inte hur framtidens teknik ser ut, vi kan bara spekulera.

  25. Labbibia

    tty # 23
     
    Klarar mikroorganismer den strålning som finns utanför jordatmosfären?

  26. Thomas P

    tty #23 ”Vad beträffar SNF och torv så borde de logiskt sett vara mot all torvbrytning.”
     
    ” Vi anser att torven spelat ut sin roll som energiråvara i Sverige, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på SNFs kansli.
    Föreningen anser att nya koncessioner för torvbrytning inte bör utfärdas och att torven inte heller bör tilldelas elcertifikat. Inom några år bör torven enligt SNF beläggas med koldioxidskatt, eftersom utsläppen av koldioxid är oacceptabelt stort i förhållande till det marginella bidraget till energiförsörjningen.”
    http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2003-3/snf-vill-avskaffa-torveldning
     
    Labbibia #24 Folk kan alltid spekulera, men enligt naturlagarna som vi känner dem kan du inte färdas snabbare än ljuset. Att kunna göra det är f.ö. ekvivalent med att kunna resa bakåt i tiden, vilket för med sig en hel bunt paradoxer.

  27. Labbibia

    Thomas P # 26
     
    Jotack, det känner jag till.
    Men läste du min länk? Man har vid försök fått fram rätt intressanta resultat.
    År 2002 gjorde fysikern Alain Haché historia genom att för första gången skicka pulser med en grupphastighet tre gånger snabbare än ljusfarten över ett längre avstånd. Pulserna sändes genom en 120 meter lång kabel tillverkad av en slags kristall. Men det är inte möjligt att använda denna teknik till att sända information fortare än c.”…
     
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Hach%C3%A9
     
    (Lite komiskt, jag ser att den gode Alain Haché arbetar vid Moncton-universitetet (!!) i Canada) 🙂

  28. tty

    Labibbia #25
    Strålningen är inget problem för en mikroorganism inuti en meteorit eller rymdsond. I synnerhet om den är i sporstadium. Många bakteriesporer är extremt motståndskraftiga mot strålning.
    Då är nog chocken när en sten kastas iväg vid ett meteoritnedslag med tillräckligt hög hastighet för att lämna Jorden mer problematisk. En del meteoriter från Mars har dock tydligen inte utsatts för några extrema tryck, men frigörelsehastigheten är ju betydligt lägre där.

  29. Thomas P

    Labbibia #27 Vet du hur det där går till? Man tar en puls med en viss utbredning i tiden sen skickar man den genom ett medium som selektivt absorberar bakre delen av pulsen vilket gör att toppen flyttas framåt. Sen mäter man hur långt ”toppen” hunnit på en viss tid. Man kan rentav få hastigheter större än oändligheten på det sättet genom att toppen på den absorberade pulsen lämnar mediet innan toppen på den ursprungliga ens hunnit in.
     
    Visst är det spännande att kunna göra det över en så lång sträcka som 120 meter, men som det står kan man fortfarande inte använda det för att skicka någon information. Det är en matematisk kuriositet känd sedan länge. Vare sig fas- eller grupphastighet är helt enkelt några ideala mått i sammanhanget och därför har man infört wave propagation speed som ett mer relevant mått.

  30. Thomas P

    tty #28 Det var f.ö. det jag syftade på när jag skrev ”En mycket spännande fråga är t ex om det är släkt med livet på jorden eller utvecklats oberoende”.

  31. Labbibia

    tty # 28
    Tack!
     
    Thomas P # 29
    Tack!
     
    Vad jag ville ha sagt med länken var ju just att det var ett intressant försök, inrte att den bevisar någonting.
    För drygt 20 år sedan visste vi inte säkert om det fanns en enda planet utanför vårt eget solsystem i hela Universum. Nu vet vi bättre.
    Om 100 år kanske vi vet bättre när det gäller snabbare sätt att färdas i rymden…? vem vet.

  32. Thomas P

    Labbibia #31 För 20 år sedan hade vi heller inga skäl att tro att det inte fanns planeter utanför vårt eget solsystem.

  33. Håkan Bergman

    Labbibia #25
    Jag vill minnas att NASA hittade mikroorganismer på en kameralins som hade lämnats av en av dom tidigare Apollo-expeditionerna och sen hämtats hem av en senare expedition. Dom hade tydligen klarat sig utmärkt.

  34. Gunnar E

    ”Om man spriner fortare än ljuset – svartnar det för ögonen”: Blandaren

  35. Gunnar E

    Bättre stavat:
    ”Om man springer fortare än ljuset – svartnar det för ögonen”: Blandaren

  36. Christopher E

    Håkan #33
     
    Jag har inte hört om det, men om det är riktigt kan det bara röra sig om Apollo 12 som landade intill den obemannade landaren Surveyor 3 och tog hem delar från den. Surveyor hade då stått där i ca 2,5 år.
     
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Surveyor_3-Apollo_12.jpg
     
    Ingen Apollo landade intill en tidigare Apollolandning. Det vore slöseri att inte studera så olika platser som möjligt under de sex landningarna.

  37. Håkan Bergman

    Christopher E #36
     
    Jo jag hade nog fått en hel del om bakfoten, om än inte allt, frågan verkar dock inte helt klarlagd:
     
    http://en.wikipedia.org/wiki/Reports_of_Streptococcus_mitis_on_the_moon
     
    Svårt det här med hygien:
     
    http://imgs.xkcd.com/comics/hand_sanitizer.png

  38. Glöm asteriskerna!
    Det finns en djurart som är nära utrotning pga mänskligheten. Alla miljömuppar borde omgående ställa upp för att förhindra detta:
    http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100198280/save-the-crabs/

  39. Håkan Sjögren

    Gunnar E # 34 : Du får mig att tänka på flickan i Blandaren, som hade sådan otur med sina fästmän : Hennes första slog upp och hennes andra drack! Mvh, Håkan.