En av mina bloggläsare höll på att sätta kaffet i vrångstrupen i helgen när han vid frukostdags bläddrade i Hallands Nyheter.
40 grader i Varberg år 2100
Tv-meteorologen Helen Johansson är orolig över klimatutvecklingen
Innan Helen Johansson går hem från jobbet som tv-meteorolog glömmer hon aldrig att stänga av datorn och släcka lyset.
Hon försöker göra sitt för den jord som ska ärvas av barn och barnbarn.
– Jag är mycket oroad, säger hon om hur klimatförändringarna kommer att påverka framtiden.
Varberg. De flesta av oss är vana att se henne i tv-rutan efter nyheterna på Aktuellt eller Rapport. Lugnt och metodiskt rapporterar hon om vädret de kommande dygnen.
Men Helen Johansson har som meteorolog också ett stort engagemang i klimatfrågan och i torsdags gästade hon Campus i Varberg för att föreläsa om klimatförändringarna och framtiden.
Där visade hon ett antal framtidsscenarion med olika effekter på den globala uppvärmningen, beroende på om utsläppen av växthusgaser minskas eller inte.
Den uppvärmning som sker nu går snabbare än någonsin, också vid en jämförelse med normala klimatförändringar som skett under de senaste 400 000 åren.
– Det handlar mycket om hur stor ytan av is är på jorden. Den vita isen reflekterar solljuset mycket mer än den mörka land- och havsytan. När isen på nordpolen smälter sker uppvärmningen i allt snabbare takt, berättade Helen Johansson.
Idag vet man att jordens temperatur kommer att ha höjts med minst 0,6 grader Celsius om hundra år.
Helen Johansson beskrev hur det kommer att påverka klimatet i Varberg.
– År 2100 vi får räkna med snöfria och betydligt regnigare vintrar, heta och torrare somrar med över 30 grader och ibland över 40 grader varmt, två månader längre växtsäsong och kraftigare oväder. Havsnivån stiger med 60 centimeter.
Fotnot: Föreläsningen ingick i en serie om hållbar utveckling som arrangeras av Folkuniversitetet och bekostas av Varbergs kommun.
Jag såg den artikeln också, och reagerade också över den ohämmade skrämseltonen.
(Jag läser den tidningen dagligen, men det var inte jag som tipsade Maggie denna gång)
Med reservation för att reportern inte återger det som sägs exakt (jag brukar själv vara intervjuad där ibland, och det blir ibland så, av ärligt misstag utgår jag ifrån), så är detta ett typiskt fall av extraknäckande meteorologer i lukrativ skrämselbransch. Precis det som Elisabeth Höglund kritiserat tidigare.
Man kan ställa de vanliga frågorna. Hur kan man hävda att uppvärmningen ”nu” går fortare än någonsin? De senaste 100 åren har den varit tämligen ”normal”, och de senaste 10 åren ingen alls. Att man ”vet” att blir minst 0,6 grader varmare om hundra år är säkert en hopblandning av tidsaxeln i artikeln. Helen använde gissningsvis också en högre siffra, och man får hoppas att hon inte använde ordet ”vet”, fast man vet aldrig.
Varför det skulle bli kraftigare oväder i tempererade zoner (som i Varberg) med mindre skillnad i temperatur mellan polerna och tropikluften är som vanligt en fullständig gåta.
Dygnets medeltemperatur på orten (Norrköping, gärna) — finns den uppgiften tillgänglig någonstans? 30-årssnittet t.ex.; datoriseringen var ju i full gång 1978.
Inte ens en meterolog är specialist i detta ämne. De är bra på att se vädret några dagar i förväg, inget annat.
Ingen civilingenjör, politiker, miljövän eller annan är heller specialist. Karin Bojs är definitivt ingen specialist. Inte ens du Maggie är specialist.
Alltså, återstår för oss vanliga dödliga att utvärdera argumentationen eller, som vissa väljer, blint lyssna till vad som är politiskt korrekt utan att ens reflektera över argumentationen. En debatt i ämnet mellan politiker är fullständigt meningslös. Den tillför nada.
Alltså, Per Holmgren och Helen Johansson, ni är inte ett dugg mer trovärdiga än Bert Karlsson i ämnet. Jag uppmanar alla som tvivlar det minsta och har egen förmåga att värdera argument att studera alternativa forskares slutsatser.
Det snöar i nordöstra USA. Slide Mountain i Catskill Mountains, N.Y., har fått 51 cm. Freeland, Pa., 43 cm. Mount Olive, N.J. 29 cm.
Kallt var det också i Florida. Flera rekord för ”lägsta dygns-max” sattes: West Palm Beach 19C (lägsta oktober-siffra någonsin), Daytona Beach 17C (gamla dagsrekordet 19C år 1957), Orlando 18C (gamla dagsrekordet 19C år 1965).
http://www.accuweather.com/news-top-headline.asp?partner=accuweather&traveler=0&date=2008-10-29_06:26
Där ser man vad lite koldioxid kan ställa till med!
Steve sa:
”Alltså, Per Holmgren och Helen Johansson, ni är inte ett dugg mer trovärdiga än Bert Karlsson i ämnet”
Jag tror att Bert är trovärdig. Vädret är som en slager!!