Varmt vatten i Nordatlanten skapade klimatpanik

På senare tid har det larmats en hel del för att vi hade sommarvärme redan i juni. Fast några extremtemperaturer har då inte vi i NV Skåne haft. För det mesta har temperaturen under varma dagar legat på mellan 20 och 25 grader. Ganska lagom faktiskt.

Det har också larmats väldeliga om att Östersjön skall vara extra varm. Och det kanske det är. ”Forskare” har varit chockade. Men om vi skall vara lite mer  noga så har havet i hela Nordatlanten varit ovanligt varm. Så om Östersjön är varm här och där så hänger det rimligen ihop med det allmänt varma vattnet i Nordatlanten och inströmningar därifrån.

Några som har sökt orsakerna till detta havsfenomen är Jim Johnstone and Judith Curry, båda kända klimatforskare. https://judithcurry.com/2023/07/02/whats-causing-the-extremely-warm-temperatures-in-the-north-atlantic/  . Klimatalarmisterna lär nog bli mycket besvikna när förklaringen inte alls refererar till en plötslig global uppvärmning, eller ens till koldioxidhalten i atmosfären. Istället gör författarna en genomgång av de atmosfäriska och oceanografiska faktorer som har samverkat. De centrala orsakerna är en stark solinstrålning och metrologiska vädersystem som varit ovanligt stillsamma över Nordatlanten.

sst n. atlanten

sea surface temperature (SST)

Temperaturen för ythaven har sakta ökat under den allmänna uppgången under de gångna 50 åren. Inte mycket, men lite grand. När vi kommer till efter 2010 så uppvisar Norra Atlanten först en stillastående temperaturkurva i c:a 10 år. Sedan skjuter den snabbt upp nästan en grad.  Varför denna plötsliga förändring?

Uppvärmningen började redan i mars-april, men blev extrem i juni. Johnstone och Curry visar övertygande att de atmosfäriska cirkulationerna (hög- och lågtryck) dämpades och att vindarna blev rätt svaga. Detta gjorde att vattnen inte rördes om särskilt mycket och att det uppvärmda ytvattnet blev liggande kvar vid ytan istället för att bli ersatt av kallare djupvatten. Avdunstningen minskade också. Effekten ackumulerades under denna tid.

Till detta skall läggas att det varit ovanligt mycket sol, dvs att molnen varit färre än normalt. Då kan solens strålar nå ned till vattenytan och värma på.

Så, mycket sol och stilla vindar har gett upphov till ”värmeböljan” i havet.

Författarna nöjer sig dock inte med detta utan granskar även andra faktorer som kan påverka uppvärmningen av havens ytvatten: Stoft från Sahara, en kommande El Nino, skogsbränder i Kanada, Vulkanutbrott (Hunga-Tunga) och svavelutsläpp från fartyg. Men sammantaget så är det mycket sol och stilla vindar som dominerat.

Så här låter deras sammanfattning:

De extrema nordatlantiska förhållandena som utvecklats under de senaste månaderna beror sannolikt på en kombination av dynamiska faktorer, inklusive stokastiska väderavvikelser, regionala positiva återkopplingar och globala förändringar. Den höga hastigheten av den senaste tidens uppvärmning är särskilt märkbar på grund av de extrema SST-avvikelser som den producerade; Men jämförbar uppvärmning under perioder på ~4 till 6 månader inträffade tidigare under senvintern till vårsäsongerna 1983, 1987, 1989 och 2010, som föregick ett brett spektrum av orkanavvikelser på sensommaren.

Den dominerande orsaken till de varma SST:erna är dynamiska (atmosfäriska cirkulationer) som modifierar ytvindhastigheter (avdunstning; tydligen den största faktorn) och moln (solstrålning). Mindre strålningseffekter vid sidan av moln: Hunga-Tonga är en global effekt, sulfatskeppsspår är lokal havseffekt främst på norra halvklotet, skogsbränder vid haven är relativt sällsynta och händelsedrivna, och afrikanskt stoft är ett regelbundet sommarinslag som kännetecknas av enskilda händelser. Molnvariationer på de flesta platser kommer att dominera över aerosolpåverkan när det gäller påverkan på havsytans temperaturer. Viss mindre avkylning från Atlanten kan förväntas med kanadensisk rök och sahara-damm.

Så var det med den saken.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Daniel Wiklund

    Nyss på nordnytt ett inslag om att det blir varmare och varmare I fjällen. Och allt negativt det för med sig. Sol och dryga 20 grader i Luleå idag. Ett väder som gör människorna glada. Men i ”klimatexperternas” värld så är det en förvarning om att helvetet snart är över oss.

  2. Gunnar Juliusson

    Hoppfull ledare i Göteborgsposten idag om den mindre hoppfulla EU-politiken:
    https://www.gp.se/ledare/eu-s-klimatplaner-har-gått-över-styr-1.104295298

    utdrag:
    ”I en rapport från European Climate Foundation beräknas den stipulerade utsläppshandeln år 2030 innebära 30 procent högre uppvärmningskostnader för bostäder som värms upp med gas och 16 procent högre drivmedelspriser. Samtidigt väntas utsläppshandeln på dessa områden inte leda till lägre utsläpp. Högre gaspriser på kontinenten smittar av sig på svenskt elpris.

    Det är låginkomsttagare som kommer drabbas hårdast. Det har till om med varnats för att fattiga EU-medborgare kommer tvingas att leva i ouppvärmda hem. I Fit for 55 finns förvisso en klausul om att sårbara hushåll ska kunna få ekonomiskt stöd för stigande kostnader men var ska gränsen för kompensation dras och hur direkta måste effekterna vara?

    Räknas till exempel inflation driven av dyrare energi och mat in? För det världen har sett efter Rysslands drygt ett år fullskaliga krig mot Ukraina bleknar jämfört med vad som följer av EU:s påhitt. Enligt den uppskattning EU-kommissionen beställt kommer EU:s jordbruksproduktion minska med upp mot en femtedel jämfört med 2018. Även om det får anses som en otroligt försiktig uppskattning är det likväl 55 miljoner ton spannmål som försvinner. Det är i storlek med Ukrainas hela export år 2021. EU:s export av vete kommer i stort sett raderas. Och det är fattiga länder som får betala det yttersta priset för detta. Påhitten i Bryssel kommer inte bara att gå ut över européerna, de kommer också att öka den globala svälten radikalt.

    Därför måste hela EU:s gröna giv granskas och bromsas. Inte bara Fit for 55. Att utse Hassler till utredare är förhoppningsvis ett första steg i en nödvändig tillnyktring. För en politik som går ut på att ta människors pengar, frihet och i vissa fall liv kommer aldrig bli legitim.”

  3. Ivar Andersson

    ”Mycket sol och stilla vindar har gett upphov till ”värmeböljan” i havet.”
    Låter mycket troligare än att ”värmeböljan” skulle orsakas av ”klimatförändringarna”.
    Logiken har blivit helt galen. Vädret styrs av klimatförändringarna men klimatet beräknas ur väderobservationer under minst 30 år. Klimat kan inte mätas/observeras utan bara beräknas.

  4. Smhi skriver själva om förvåningen över uteblivna höststormar på senare år – se bl a deras kommentarer i decemb 2022, där dom påtalar detta fenomen dom senare åren.

    Mätningarna är en annan sak – varför inga höga landtemperaturer i år, trots varma hav?

    Varför avsaknad av oväder och översvämningar, varför avsaknad av tropiska nätter?
    Har dom mätt påvngt nytt sätt?
    Varför har västkusten haft låga badtemperaturer, trots högtryck – i helgen hade vi 16 – 17 grader i skärgården utanför orust, trots mild pålandsvind.
    I torsdags var det dom lägsta yttemperaturerna på 10 år -:trots västligt atlantvatten som blåst in i nästan 2 veckor – det rekordvarma ytvattnet från vårens atlant blev kallt när det nådde oss.
    När vi jobbade mot vindkraftparker i norr påtalades det att medelvinden i skandinavien minskat sedan 60 – talet.

    Havstemperaturmätningar har utvecklats kraftigt på senare år – mäter dom samma sak?

  5. Björn

    Sol och stillastående vatten kan bara ge en effekt, varmt vatten. Konstigare än så är det inte, även om den haglande desinformationen om dess orsak, vill ha det till något annat än något naturligt . Vi har ju lärt oss att det är jetströmmarna som bestämmer vädrens utveckling. Återstår då att fråga sig varför vår norra jetström stundtals är blockerad och därmed medför ett högtryck som låter solen dåna ner över exempelvis ett stillastående norra delen av Atlanten. Det händer något i atmosfärens cirkulation som verkar ha förändrats. Vad innebär den mindre uppvärmningen i stratosfären nu när solen över lång tid har förändrat sin energi i UV-området?

  6. Ann Löfving-Henriksson

    # 2 Gunnar J. Tack för länk och utdrag ur dagens ledare i GP.
    Tillhör ledarskribenten Timbro?
    Jag fick läsa den en extra gång för att kontrollera att jag inte läst slarvigt och fel, men nej.👍 Hoppfullt, nästan som med en serie barnprogram som avslutade varje program med ”det kommer mera”.

  7. Håkan Bergman

    Gunnar Juliusson #2
    Så vilka är låginkomsttagare? 50% kanske? Har sett nån siffra från amerikanska macroekonomer där man räknar med att 60% av hushållen lever paycheck-to-paycheck, dvs inga marginaler där. Sen varierar det så klart på vilken nivå man är utan marginaler, observation från livet – det verkar inte spela nån roll hur hög lön vissa har, dom lever lika f*rbannat på sparlåga dagarna före lön, obegripligt.

  8. Lasse

    Tack för denna text och möjligheten till vettig analys av alarmerande reportage om havstemperatur.
    Som vanligt finns det annat än CO2 som förklarar.
    Sol och avsaknad av moln samt stilla vindar.
    Kommentarerna till Judit Current text innehåller mer information.
    En fundering.
    Fram sundet hade en extrem säsong med isexport söderut på rekordnivåer.
    Kan detta kopplas till havstemperatur i Atlanten?

  9. Matz Hedman

    ERAv5 siffror för juni är nu publicerade (t2m saknas dock ännu).
    Det ser ut som om vi fick en rejäl skvätt extra solinstrålning (SSR) över området under juni, ca: 15W/m2 som dygnsmedel https://cfys.nu/graphs/SSR_June_2023.png. Här blir intressant att kolla per timme. Det kan mycket väl motsvara över 100W för dygnsmaximum.

  10. Gabriel Oxenstierna

    I denna figur ser man att värmeökningen var tillfällig och på väg att minska:
    https://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/natlssta.png

    I figuren som är länkad nedan ser man att uppvörmningen i norra Atlanten kan ses som en fasförskjutning, dvs vi ligger lite ’för tidigt’ med värmen i år.

    Förutom de väderfaktorer som nämns i artikeln, och de som Björn nämner i #5, är orsaken att vi gått från 3 år av La Niña till en begynnande El Niño, Det är ovanligt att Niñon börjar redan under våren, vilket gjort att det blivit en anomali. Till detta kommer att det under Nina-åren ackumulerats en hel del värme i haven, som nu släpps ut.

    https://forum.arctic-sea-ice.net/index.php?action=dlattach;topic=1612.0;attach=379325;image

  11. Staffan Lindström

    8 Lasse
    Heter hon inte Judit Curry…?

    Jennifer Wegerup får vara standin för Erika B , råkar säga att varmaste temperaturen på Sardinien i veckoslutet var 48C…
    Kollar en sardinsk tidning… 2 orter hade 38C… Morgonstudion 10/7/2023 1h38m ca

  12. Fredrik S

    Magnus Blomgren #4

    ”Havstemperaturmätningar har utvecklats kraftigt på senare år – mäter dom samma sak?”

    Ja precis så, det är den rätta frågan som även borde ställas i ett vidare perspektiv vad hela klimatcirkusen beträffar.

    Inte lätt att få svar. Kanske är det meningen att det ska vara så?

  13. Lasse

    #9
    Intressant graf Matz.
    Trenden är tydlig och med ett nytt rekord borde väl solen kunna utses till den skyldige!
    +0,45 W/m2 och decennium sen 1979 dryga 40 år.
    Max 15, min -13 och medel -0,15.
    % ökning är då 2/30 eller 6%?!

    Borde väl intressera medias undergångskolportörer!

    #11 Jo , AI hjälpen lurar mig allt för ofta.

  14. Gunnar Juliusson

    Ann #6
    Per-Ola Olsson är född 1960, och redaktionsmedlem i Svenska Nyhetsbyrån, grundad 1948, men som jag inte kände till förut.
    https://www.snb.se

    Olsson beskrivs i Lunds Universitet som ”researcher Postdoctoral fellow, Dept of Physical Geography and Ecosystem Science Researcher, BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate Researcher” (eller är det en namne?). Har publicerat forskning 2023 om bl.a. tidigt påvisande av granbarksborre.

    Wikipedia skriver mest om hans aktiviteter inom studentkåren i Lund: ”Olsson har vidare varit aktiv inom Lunds Studentkår (bland annat som kårordförande 1988), Sveriges Förenade Studentkårer (vice ordförande 1985/86) och Lundakarnevalen. I den sistnämnda har han bland annat varit sektionschef 1990 samt åren 1994 och 1998 förestått Konstifiket. Han var även 2000–2007 cancellimästare i Sällskapet CC och är från sistnämnda år till 2020 sällskapets stormästare. Han var 2009–2017 inspector för Lunds Akademiska Officerssällskap, och är där hedersledamot No24.

    Olsson var 1992–1993 tillsammans med bland andra Johan Wester deltagare i det lundensiska laget i retoriktävlingsprogrammet Dominans på SVT, och tog laget till seger i båda de säsonger programmet sändes.”

    I GP har han skrivit en del ledarinlägg, bl.a. följande:
    https://www.gp.se/ledare/regeringen-kör-på-i-s-gamla-hjulspår-i-miljöpolitiken-1.89343244
    https://www.gp.se/ledare/lantbruket-får-betala-för-orealistisk-miljöpolitik-1.63110153

    Sista veckorna har han dock haft tätare inlägg vilket antingen beror på sommaren eller inger hopp.

  15. Tittar man på Polar Portal och deras mätningar över ytan i Atlanten så syns det faktiskt en liten blå( kallare) punkt markerad över mina hemmavatten i Skagerak, så som jag själv sett när jag mätt – en pytteliten blå punkt även vid runt öland, annars markerar dom normala temperaturer över Atlanten och att dom varma och kalla områdena tar ut varandra.
    I Maj mätte smhi( svea ) normala eller låga temperaturer i svenska hav, inget nytt där heller – generellt brukar ju världshaven sägas ha värmts 0, 075 grader C, vilket väl kan benämnas att variationen ligger o skvallpar inom normalvariationen ( ? ).
    Isländska oceanografer rapporterade för ett par år sedan att uppvärmningen i deras vatten avstannat ( den dom noterat tidigare).
    Algoritmer kan göra underverk men jag tvivlar på deras relevans när det gäller temperaturmätningar över stora områden med enorma mängder värden, som varierar i tiondelar per minut – som Dylan sjunger ” it might look as if i am moving – but i am standing still”.

    Havsmätningar 1920 – 1940 visade extrema temperaturhöjningar och så även landtemperaturerna.
    Nu är det inte 38 grader i sverige eller 30,1 på Grönland och havsisen i arktis har haft en rejäl dragning söderut i år – något lirar inte…
    förutom Dylan, lyssna gärna på låten Key West, 80 bast…långt bättre än alla världens föränderliga algoritmer.

  16. Roland

    Samtidigt med varmare vatten så räknar man också att vinden blir mycket svagare, drygt 10 procents minskning 2100. Katastrof för vindkraftälskarna.

    https://e360.yale.edu/features/global-stilling-is-climate-change-slowing-the-worlds-wind

  17. Nr 16 Roland.
    Det är intressant.
    Ibland hittar man vindmätningsrapporter som visar att vi sedan 60 – talet haft en minskning på 10%.
    Ser man till vinterdygn på våran västliga ö Måseskär så minskade dessa med dussinvis under perioden slutet 60 till 90 men efter det har antalet vinterdygn där bara minskat med 5 – då plötsligt syns klimatmönster som samverkar, vind och havstemperatur!
    Det fina med det är att historien visar oss att det handlar om havets inneboende puls, som sedan påverkar vind och temperatur.
    Bara 5 mindre vinterdygn dom senaste 30 åren jämfört tokminskningen dom 30 åren dessför innan – där finns material för en avhandling.
    Måseskärs belägenhet långt ut på svenska västkusten trimmar ner Uhi och infrastruktur och ger oss en Utmärkt möjlighet att studera klimatvariationer – kanske den förnämligaste platsen i sverige!

  18. Ann Löfving-Henriksson

    # Staffan L., 48 grader C på Sardinien. ..
    Enligt ena av mina söner med familj är just hemkomna från södra Sardinien. De ”missade” denna temperaturtopp. Där de var var temperaturen riktigt behaglig till och med enligt sonen min som hellre åker till fjällen än till medelhavet.

  19. Ann Löfving-Henriksson

    # 14 Gunnar, Tack för upplysningen.
    Denne Per-Olof Olsson får mer än gärna skriva mer på GP. Sedan flera år tillbaka har jag haft viss kontakt med Adam Cw. där jag hävdat att tidningen snart kommer att ångra sig eftersom de saknat skeptiska tankar kring den rådande klimathotsberättelsen. Adam svarade till sist att de saknade någon som var tillräckligt insatt för att utmana konsensus. Kanske vågar de pröva denne till synes pigga skribent från Lund som sommarvikarie. Adam kan inte ha undgått att de håller på att missa tåget.

  20. Gunnar Strandell

    Tack Ingemar för att du skriver att det handlar om yttemperaturer. Alltså långt ifrån hela Atlanten eller Östersjön.

    Mycket sol, svaga vindar och broms på lågtrycksvandringen värmer ytan och minskar uppblandningen av vatten underifrån.

    Men det är väl inget som den moderna meteorologin behöver bry sig om och ta hänsyn till i sina domedagsuttalanden.

  21. Benny

    Inget konstigt med mellan 30 och 40 grader vid Medelhavet då varm luft från Sahara pumpas upp av vindarna. Så har det varit sedan istiden tog en paus från sitt sedan miljontals år normala tillstånd med enorma istäcken/havsis långt söderut/norrut från polerna. Det är alldeles för många i världen som numera har klimatbluffandet som födkrok och de tänker inte släppa denna källa till inkomster lättvindigt.

  22. jax

    Det är ju allmänt känt att det som gör bottenviken badvänlig är solsken och sjöbris. När solen försvinner och vinden vänder blir ju vattnet genast mycket kallare, och inte alls lika badvänligt. Att det ska komma som en överraskning är ju förvånande.
    Massmedia försökte ju också få det till att Oskarshamn körde med reducerad effekt på grund av varmt vatten. Det visade sig att det var fel och att effektreduceringen berodde på ett turbinfel. Till deras försvar ska sägas att de ändrat sina artiklar nu. De hävdar dock att reduceringen av effekt pga varmt vatten skedde tidigare i sommar. Det lustiga var att enligt originalartikeln sa personal att denna typ av reducering hände nästan varje sommar så var var nyheten?

    https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/KnKgMy/varmt-vatten-sanker-effekt-pa-storsta-reaktorn

  23. Lasse

    P1 nyss : Det är regn i New Dehli, rekordmycket regn.
    Men de har haft värre förr:
    ”The city logged 133.4 mm of rain on July 10, 2003, and an all-time high of 266.2 mm on July 21, 1958.”

    Dubbelt upp alltså.

  24. Håkan Bergman

    jax #22
    Dessutom har turbinfelet pågått sen 230628 och OKG lär inte stressa med den reparationen mitt i sommarn när dessutom dom som har kompetensen är på jobb i både Ringhals och Forsmark. Hade nog åtgärdats fortare om det skett mitt i vintern.
    https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&areas=10YFI-1——–U&areas=10Y1001A1001A46L&areas=10Y1001A1001A47J&fuelTypes=fossilgas&fuelTypes=nuclear

  25. För snart 30 år sedan gjorde dagstidningarna på västkusten ett reportage om mina kompisar, när dom satt i varsin solstol 100m ut i vattnet på Tylösands långgrunda sandbankar med en ölback emellan sig – njutandes en riktigt rejäl värmebölja.

    På den tiden var värmeböljor fortfarande ngt åtråvärt och hoppfullt, både för semestrande industriarbetare och dagstidningar.
    Bra semesterväder kategoriserades på den tiden till 25 – 30 grader på land och minst 22 i vattnet.

    Semestervädret var det som skickade upp tidningsupplagorna i omloppsbana – och alla unnade varandra ett varmt, skönt semesterväder – i år när dom första semesterveckorna avverkats har det varit övervägande regnigt och kallt…men sympatin med dom stackars semesterfirarna är som bortblåst.

    Samhället har inte bara överväldigats av gängskjutningar och osämja – det har också blivit kutym att inte bry sig om varandra och att tillönska alla en blöt och kall semester.

    Först klimathotet och nu havstemperaturerna gör oss obildade, glädjelösa, missunsamma, alarmistiska, och historielösa – och medier, riksdag och eu apploderar vindkraft i sameland och i vildmarker och på våra fåtaliga havsgrund, eftersom storstaden inte vill ha vindkraftskogar inom kommungränsen.

    Ahh, jag minns den gamla goda tiden och dom underbara värmeböljorna på 1900- talet, både till havs och på landbacken – vilket framtidshopp vi hade, det behövdes inga bedövningstabletter till ungdomarna och inga depressionrubriker om risk för bad och sol.

    Ibland blir man nostalgisk över svunna dagar och ett samhälle med framtidstro och med respekten för vetenskaplig metod som grundbult för både sociala reformer och byggandet av energisystem.

    Idag är tidningarna fulla av dysterkvistar som diskuterar om det är värt att skaffa barn och bygga hus när världen ändå skall brinna upp – och våran psykvård har knäckts av folk som i sin tur har drängts av samhällsandan, skapad av media – upphöjd av svt.

    Det behövs inte ett kallare hav det behövs en samhällsanda som gläds åt finväder och badväder och lite gammaldags gemenskap – snart blir nätterna mörka och långa igen och då värmer ingen sol havet och kylan kommer som alltid…det är bara veckor bort….kom igen nu Aftonbladet – skriv något gött reportage om sol, värme, bad och den underbara semestern…någonstans i vårt avlånga land kan det finnas en varm havsvik och glada människor…eller?

  26. Magnus B #25,

    Idag skall alla reportage i tidningar, Radio och TV handla om klimatet på ett eller annat sätt. Och om hur katastrofalt detta är. Slutsatsen (underförstått eller explicit) är alltid att det är människans fel, att vi måste minska koldioxidutsläppen, och att politikerna måste höja skatten och införa fler förbud.

    Sanningshalten spelar ingen roll. I dessa masspsykosens dagar så vill ingen lindra ångesten genom att berätta sanningen om alla larmen. Tvärt om.

    Jag tänker också ofta på hur glada vi blev på 50-70 talen då vi hörde nyheter om en varm sommar och varma badtemperaturer. Men nu tas en normalsvensk sommar som ett tecken på att vi misskött oss och borde skämmas.

    Det hela påminner faktiskt om 70-vänstern som ville få oss att må dåligt om vi åt oss mätta när det elaka Väst sög ut u-länderna och tog deras mat. Det var bara totalitära kommuniststater som Sovjet, Kina och Kuba som kunde föda sin befolkning. Alltför få (både bland journalister och bland allmänheten) tänkte efter om detta verkligen kunde stämma.

  27. Ulf

    Svar 2

    Kanonbra ledare. Klimathysterin håller på att döda EU. EU som släpper ut under 10 procent av världens utsläpp, sjukt.

    Angående östersjön. Här där jag badar i en djup vik är det kallast sedan 1992. Så hur de mäter det vore intressant.

    Kanske samma fenomen som hudcancer som tiodubblats. Påstås bero på att vi solar mer. Men ingen tycks ha tänkt på att kontrollen hundrafaldigats och att en mängd märke som ingen brydde sig om för 20 år sedan, rutinmässigt grävs bort.

  28. Ulf

    Får tillägga att Juni nog var rekordvarm, men så fort väder och vind skiftar försvinner ytvattnet och vi tappade nog 7-8 grader på någon vecka.

  29. Ulf

    26, precis Ingemar det är precis samma fenomen.
    Jag fick underkänt betyg i en uppsats samhällskunskap för att jag påstod och underbyggde att USA hade mycket högre levnadsstandard än Sovjet.

    Fick även underkänt i svenska för att jag påstod att djurfarmen syftade på det sovjetiska samhället.

    Så var det på den tiden. Klimathysterin är minst lika korkad som hyllandet av massmördare som Mao m fl.
    Men vänstern lyckas alltid prångla ut sina idiotier och påverka samhället extremt negativt.

  30. Daniel Wiklund

    Har just sett nordnytt. Som naturligtvis hade ett inslag om koldioxidutsläpp. Det heter miljöarbete i inslaget. Man ska rena sanden i kommunens sandlådor och därigenom minska koldioxidutsläppet med 300 ton. Snart har människan total dominans över naturen. Och då hamnar vi i paradiset.

  31. Lars Kamél

    På Twitter har jag sett hur klimathotsreligiösa har blivit alldeles till sig över att norra Atlanten har varit ovanligt varm. Fast länge när jag kollade, fanns det områden som var ovanligt kalla i stället, speciellt i arktiska delen av Atlanten.
    Dessa klimathotsreligiösa människor är helt ointresserade av dels områden som är kallare än vanligt, och dels av att hitta verkliga förklaringar till varför det är ovanligt varmt någonstans. I deras föreställningsvärld beror ovanlig värme bara på växthusgasutsläpp.

  32. Björn

    På tal om uppvärmning av haven så fick en s.k klimatexpert från WMO fritt utrymme att uttala följande ordagrant i SVT nyheter kl 18 idag: ”Haven absorberar mer än 90% av den överskottsvärme som människan orsakar. Om haven värms upp mycket påverkar det atmosfären, havsisen och isen över hela jordklotet. Vi har aldrig skådat en liknande minskning av havsisen som nu runt Antarktis”. Problemet är att SVT inte låter någon annan som har avvikande mening bemöta sådana uttalanden. Hur kan man tro på allvar att antropogen uppvärmning skulle värma haven. Det är befängt om man inte förstår att den övervägande parten av uppvärmningen orsakas av direktstrålad solenergi. WMO kör med desinformation och propaganda kring denna fråga när man inte redovisar vad som har störst potential för uppvärmning.

  33. Lars Kamél

    Det där med att haven absorberar mer än 90 % av den överskottsvärme som människan orsakar, är en bortförklaring som de klimathotsreligiösa har hittat på. En bortförklaring till varför jordytan och atmosfären inte värms upp lika snabbt som klimatmodellerna säger att de ”borde”.
    Det finns inga mätningar som visar att den där överskottsvärmen existerar och absorberas av haven. En troligare förklaring är att det mesta (allt?) av överskottsvärmen inte existerar och att klimatmodellerna kraftigt överskattar växthusgasutsläppens klimatpåverkan.

  34. Wmo kallade t o m till presskonferens idag – om det tidigare högtrycket över nordatlanten.
    Dessutom en snabb överblick över dagens samlade värmeböljor och avvikelser – dom verkar oroliga över att hösten kommer allt närmare på den norra hemisfären och vill nu ta nya alarmgrepp med pressuppbåd och dystra miner.
    Våran egen riksdag har ju anammat detta pressuppbådskoncept på senare år, ibland för minsta småsak och detta syns nu vara den nya strategin för väderrapporteringen också.

    Att rapportera om Antarktis havsisläge – som just lämnat några år av rekordutbredning – syntes väl som både dagens WMO groda och bottennapp.

    För ett par årsedan förklarade dom ju att rekordutbredningen av havsis runt Antarktis berodde på avsmältning och mer sötvatten…nu är det väl då..ähumm, mindre avsmältning och mindre utflöde av sötvatten – eller hur skall vi tolka deras olika alarm.
    Att det är mer havsis i Arktis i år än för 10 år sedan hann dom inte att få med…

    Att se dylika jippon bådar inte gott för framtida beskrivningar av läget – bollen rullar allt fortare nu och det finns nog ingen möjlighet att bromsa dessa stollegrejer.
    Hoppet står, som vanligt, till att vanligt folk blir förbannade och trötta på dessa alarmister – som sänker samhället och undergräver ekonomierna.

    Isbjörnen som klimatsymbol kunde nu också ses utbytt till en pingvin på en blöt is – får se hur länge den symbolen håller.

  35. Nr 32 Björn.
    Ja man kan undra varför 90% skulle absorberas av ytvärme och bara 10% försvinna i avdunstning och cirkulation…eller vad menar dessa experter?
    Både haven och atmosfären har ju ytterligt väl fungerande system för att reglera överskottsvärme.
    Vindar, sjörök och cirkulation tycks helt bortglömt.

  36. Sten Kaijser

    Björn, Magnus m.fl.

    I och för sig är det banalt. Eftersom haven har 1000 gånger högre värmekapacitet än atmosfären hamnar så småningom 99,9% av varje värmetillskott i haven. — även den lilla bråkdel som eventuellt orsakas av en ökning av mängden växthusgaser.

  37. tty

    #22

    Anledningen till att Oskarshamn får reducerad effekt p g a varmare kylvatten beror på kylvattenintaget/utsläppet ligger inne i en vik som värms upp ganska snabbt. En litet udda effekt är att fiskarna förblir aktiva även vintertid och växer betydligt fortare än i omgivningen. Fiske är förbjudet i viken, men en bekant till mig som jobbade med bygget av O3 i början av 80-talet berättade att fiskare smög in och lade nät nattetid.

    Att effekten sjunker vid högre vattentemperatur beror på att kylvattnet används till att åstadkomma ett partiellt vakuum i kondensorn där vattenångan återkondenseras till vatten. Vattenånga har ju ett lågt ångtryck vid de temperaturer som östersjövatten håller. När kylvattnet blir varmare blir dock vakuumet sämre och tryckfallet över lågtrycksturbinen mindre.

  38. tty

    #23

    ”P1 nyss : Det är regn i New Dehli, rekordmycket regn.”

    SVT upptäcker sommarmonsunen!

    Men det är mycket, mycket värre om det blir en dålig monsun. I och för sig brukar en El Nino leda till svagare monsun, men SOI är nu tillbaka på neutralt, så det är åtminstone än så länge en pissig Nino:

    http://www.bom.gov.au/climate/enso/#tabs=Pacific-Ocean&pacific=SOI

  39. SatSapiente

    #22, 37 jax, tty
    Det finns även ett administrativt satt gränsvärde för temperaturen för inkommande havskylvatten, vill minnas att det är 26 C. Över den gränsen är man tvungen att stänga ned reaktorn helt, vilket hittills aldrig har behövt göras. O3 har ett djupvattenintag, en tunnel en bra bit ut från land som mynnar på havsbotten.
    Man har vid några tillfällen fått in sälar via denna tunnel till intagsbassängen. Vid drift är vattnet så strömt att sälarna inte kan simma ut igen genom denna tunnel. En av sälarna fick matas i flera månader innan man lyckades fånga in den och föra ut den i havet igen.
    Havskylvattnet blir c:a 10 gr varmare efter passage genom verket. Detta uppskattades av några anställda som gärna tog ett lunchbad i utloppskanalen vintertid. Nyare strängare säkerhetsbestämmelser satte tyvärr stopp för dessa bad.

  40. Fredrik S

    Lasse, tty #23, 38

    De tittar för mycket på Televinken i källaren ute vid Gärdet.

  41. Till er duktiga mattematiker och vetenskapare.

    Det är inte bara havsmätningar och deras algoritmer som är svåra att förstå för normalbegåvade – idag rapporterade klimatvetenskaparna..att det under förra året dog 3 gånger fler av värme i europa än vad man tidigare trott.

    Tydligen hade man inte hittat fler lik – utan man hade finurlat fram att en bättre beräkningsmodell, där man inte jämförde med normalt antal döda per år – utan man jämförde istället antal döda med temperatur…och vips var det väldigt( enormt ) mycket värre än man tidigare trott.
    Ännu en ny beräkningsmodell i klimatvetenskapen såg så dagens ljus – och även folket såg och gömde sig i skuggorna.

    Som överentusiastisk sportfiskare och vattentemperaturmätare har jag sett vänern, vid vänerborg, ändra vattentemperatur med drygt 8 grader på ett dygn – beroende på vindkantring.

    I havet har jag sett vattentemperaturen ändra sig flera grader på bara ett par timmar – p g a vind och strömförhållanden.

    Kan man verkligen mäta havens temperatur på rimligt korrekt sätt, annat än på hela grader – jag har riktigt svårt att greppa dom där siffrorna.
    Havets temperatur befinner sig i ständigt kaos, i både djupled och areal – hur mäts kaos…i tiondelar och hundradelar osv…är det rimliga och sanningsenliga värden som presenteras?

    Om abborrar i skönt uppvärmda reaktorsvikar minns jag att just abborrar kunde växa 5 gånger fortare där än i omgivande vatten – på 80- talet kryllade det av 2 kilos abborrar i dessa kylvatten…jag tog dock aldrig mod till mig att tjuvfiska där…

  42. JonasW

    #37

    Nej, verkningsgraden har inget att göra med vakuum i kondesorn. Det är inte vakuum i kondensorn.
    Verkningsgraden i ett kärnkraftverk följer Carnot processen. En kallare min-temperatur ger bättre verkningsgrad.

    Jobbade ett tag på Asea-Atom. Alla var medvetna om detta. Finns inget konstigt alls med att varmar kylvatten sänker verkningsgraden. Dock inte speciellt mycket.

  43. Daniel Wiklund

    Nu är det klimatpanik. Läser just nu nya larmrapporter på text-tv. Varmaste veckan, varmaste dagen, varmaste timmen någonsin. ”Det är oroande nyheter för planeten” säger WMO-chefen. Tala om hybris. Nästa gång säger han väl att han är oroad för universum. Undrar om han är oroad över att en vulkan på Island vaknat till. Har haft en fin dag med sol och värme. Jag fyller år idag. Minns nästan alla mina födelsedagar. Den tionde juli är det oftast fint sommarväder. Utom det året när jag föddes. Juli 1949 är den kallaste juli i Luleå sen mätningarna började 1921. Medeltemperaturen var 12 grader.

  44. tty

    #42

    Det är ett partiellt vakuum i kondensorn, typiskt knappt 0,1 atmosfärer. Ju lägre sluttemperatur, ju bättre verkningsgrad får man mycket riktigt i en carnotcykel (och i alla termodynamiska cykler).

    https://www.thermal-engineering.org/what-is-boiler-and-condenser-pressure-rankine-cycle-definition/#google_vignette