Varför de globala finansinstituten missade Corona epidemin

mark carney

in 2017, Mark Carney, then Bank of England governor and head of the FSB, highlighted climate change as a new risk to the global financial system. Peter Summers/Pool via Reuters files

Trodde ni att de globala finansinstituten skulle ha koll på framtiden? Att de i sin upphöjda visdom var förberedda på kommande katastrofer och hade planer som kan mildra framtida ekonomiska kriser? – Glöm det! De har alla fallit till föga för klimataktivisterna, struntat i att sätta sig in i vetenskapen, och istället låtsat att de behärskar situationen. Inte ens det återkommande fenomenet med pandemier och dess konsekvenser har de förstått att förbereda sig för.

Här är en översättning av delar av en intressant artikel i Financial Post (Terence Corcoran) som belyser ämnet:

En av de ädla institutionerna för den globala makroprudentialismen, Internationella valutafonden, förklarade tisdagen att ”The Great Lockdown” kommer att kasta ut den globala ekonomin i den ”värsta lågkonjunkturen sedan det stora depressionen och överträffa det som sågs som den globala finansiella krisen för ett decennium sedan.” Tillsammans med resten av världens ekonomiska övervakare och skyddare av finansiell stabilitet verkar IMF ha varit oförberedd för – och överväldigad av – ankomsten av COVID-19.

Wikipedia har en utmärkt och auktoritativ beskrivning av makroprudentialismens ursprung och beskriver det som en ”strategi för finansiell reglering som syftar till att minska risken för det finansiella systemet som helhet.” I följd av finanskrisen 2008 stödde beslutsfattare och ekonomiska forskare behovet av att omorientera det globala regelverket ”mot ett makroprudentiellt perspektiv.”

Att IMF var förblindad är tydligt i de inledande orden i tisdagens World Economic Outlook. ”Världen har förändrats dramatiskt under de tre månaderna sedan vår senaste uppdatering av World Economic Outlook om den globala ekonomin. Ett pandemiscenario hade tagits upp som en möjlighet i tidigare ekonomiska politiska diskussioner, men ingen av oss hade en meningsfull känsla av hur det skulle se ut på marken och vad det skulle betyda för ekonomin.”

Det är ett märkligt uttalande: ”Ingen av oss” hade en känsla av vad en sådan pandemi kan innebära för världsekonomin. Det är inte klart vem som ingår i kollektivet ”oss”, men det verkar rimligt att anta att IMF hänvisar till gruppen av andra medlemmar i det globala brödraskapet av institutioner som har tagit på sig rollen som vårdare av stabiliteten i det globala finansiella systemet .

Bland institutionerna som borde ha förberett sig för och utvärdera riskerna för en global viral pandemi, utöver IMF, är Financial Stability Board, Bank for International Settlements, G20-församlingen för finansministrar, Världsbanken och Europeiska Centralbanken.

I kölvattnet av finanskrisen 2008, som ”ingen av oss” hade förutspått, antog dessa [företrädare för] globala enheter och nationella myndigheter en ”makrotillsynspolitik” för att förhindra nästa globala finansiella sammanbrott och, om möjligt, förbereda planer för att ta itu med ett nytt angrepp mot global finansiell stabilitet.

Det finns två förklaringar till detta totala misslyckande:

Den ena är att hela den finansiella stabiliteten i makroansträngningen är att en internationell byråkratisk ansamling av institutioner beslutade sig för att åstadkomma meningslösa byråkratiska insatser.

Den andra förklaringen är att makrotillsynsapparaten, från IMF till FSB och ned, kapades av aktivister som driver klimatförändringarna som den dominerande systemkrisen i vår tid.

Tyvärr ser vi hur även svenska politiker, byråkrater och finansmän som styr över enorma summor i exempelvis våra pensionsfonder ägnar sig åt meningslösa och förlustbringande investeringar i vad de tror är en klimatkris.Fokus har flyttats från beredskap för krig, isolering och pandemier till det globala klimatet. Få av dem tycks vara kapabla att tänka självständigt och att kolla fakta istället för att springa i flock efter det senaste politiska infallet. En snabb koll på var klimatvetenskapen står idag istället för att läsa och lyssna på medias alarmism hade nog varit nyttigt för dessa historielösa och överbetalda gossar.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Enough

  Man kan hoppas att pandemin ger flera goda resultat, jag tänker närmast på klimat- och migrationspolitik ( båda djup olönsamma och improduktiva områden), kanske till förmån för större förberedelser inom beredskap i allmänhet ( det är en lönlös tanke så länge myndighetsslaktaren D. Eliasson styr MSB, såklart…).

 2. Christer Eriksson

  Sanningen är så enkel som att money talks
  Där pengarna finns dit dras kapitalismen.Flockmentalitetn har alldrig varit så tydlig som under dessa klimatlarm.Vem vågar stå utanför när det finns chans att tjäna snabba pengar även om det låter för bra för att vara sant.Girigheten styr över förståndet.Det vill till att passa på att smida medans järnet är varmt,ivrigt påhejade av media som utrustats med tunnelseende. Våra expertet säger ju att det är en klimatkatastrof,då är väl det sant.Råkar det finnas mågon med en avvikande uppfattning så hängs denna person ut och kallas klimatförnekare.Så råkar det dyka upp en ung flicka med en skylt utanför riksdagshuset,denna ovetande unga dam upphöjs till klimatexpert och basuneras ut i media som en ny hus gud för klimatet.Medan mångåriga och kunniga experter inom ämnet tystas ner och förlöjligas.Lyssna på dom riktiga forskarna var det någon som sa.Hur då, dom riktiga forskarna tystas ju ner och får inte komma till tals.Ja just det det var ju deras egna utsedda forskare vi skulle lyssna till.Det verkar ha gått bra,eller.Hundratals miljarder på diverse klimatsatsningar,vad har hänt.Någon som märkt något.Solen går upp och ned,temperaturen rör sig inte speciellt mycket, i allafall inte nedåt som jag antog att den skulle göra.
  Uppvaknadet kommer att bli dyrt och smärtsamt.
  Men för att citera en viss uppfinnare i en viss tv serie,Tänkte inte på det.
  Världen är tokig låt mig få kliva av.

 3. Ivar Andersson

  Trots allt hållbarhetsarbete så fanns ingen beredskap när covidinfluensan slog till. Men när nästan alla bara tittar på klimathotet, som bara finns i klimatmodellernas värld, så missar man den nya influensan. WHO trodde på kineserna och instämde i att det inte skulle bli en pandemi och gjorde ingenting. Verkligheten skulle visa sig bli en pandemi men WHO ville inte stöts sig med de kinesiska makthavarna.

 4. Anders

  #2 Christer Eriksson. Har samma uppgivna känsla inombords. Tänker då hur viktigt det är att bekämpa ”globalismen” och värna om nationalstaterna, självstyrande regioner, kommuner etc. Och det fria ordet, även inom forskningen.

 5. Christer Eriksson

  #4 Anders
  Det fria ordet är tyvärr bannlyst av media.
  Men hoppet lever fortfarande kvar.
  Kanske kan man hoppas på ett uppvaknande efter Corona.

 6. Ingemar Nordin

  Att förlita sig blint på ”globalismen”, dvs på stora internationella organ ofta skapade av FN eller EU, är inte tillrådligt. Visst är det bra med handel och fredliga avtal, men att tro på att de styrs av visa, kloka och kunniga människor är naivt. Var finns ansvarsutkrävandet? Var finns det demokratiska inflytandet? Varför har de snöat in på klimatfrågan utan att sätta sig in i frågan? Varför har de inte ens – som det verkar – tänkt sig in i ett scenario med en världsomfattande pandemi och vad detta kan innebära för den finansiella stabiliteten?

  Jag hoppas att frågan om beredskap – och statens uppgifter – kommer i ett helt annat politiskt läge nu efter Corona. Hittills har ju det som ofta kallas ”Global Governance” mer framstått som ett propagandamaskineri för klimatalarmism än att de tagit frågan på allvar.

  Samma kritik kan riktas mot de som styr över våra pensionsfonder. De har blivit en lekstuga för maktsugna politiker snarare än fonder för framtida pensioner.

 7. Artikelförfattaren har missförstått Mark Carney och bankerna. Han är drivande i klimatfrågan, som används för att beskatta världsekonomin och föra över stora tillgångar till bankerna. Sök på hans namn!

 8. Ingemar Nordin

  Ulf S #7,

  På vad sätt har artikelförfattaren missförstått?

 9. Jens

  Oj oj oj money money money… 477 pund per spruta… plus testkiten…Å han vill att 7.2 miljarder ska ta den.

  https://youtu.be/KkzDQAeKcIU

 10. Ingemar Lindberg

  Tack Ingemar!
  Bra skrivet!
  Jag har försökt påverka mina vänner att tänka själva!
  Jag köpte in ett antal av Elsa Widdings bok och skickade ut som en gåva!
  Bara hälften, av de jag skickade ut till, har tackat för boken/presenten.

  Så förfärligt tydligt hur den vansinniga klimatdebatten har förstört!

 11. Fredrik S

  Handel är bra. Både lokalt, i världsdelar och globalt.

  Fast för våra politruker i Eu verkar det bara vara enkelriktad väg som gäller. Men de får väl ca 60000 mer netto än en riksdagsledamot så de nog koll. Och de får ju dessutom betala telefonabonnemang själva tydligen som någon s-dam där nere påpekade. Dock glömt vilken.

  https://www.europaportalen.se/2020/03/tjeckiens-klimatutspel-oroar-svenska-eu-politiker-oacceptabelt-och-illa-genomtankt

 12. Gunnar Strandell

  Michael Moore har producerat en ny dokumentär där han synar satsningarna på att bli av med fossila bränslen. Han känner sig lurad och blir inte gladare av att stora banker och företag bland anat ägda av bröderna Koch håvar in storkovan på subventioner.

  Inte oväntat finns det människor i miljörörelsen som vill hindra att filmen visast.

  Länk, ”Planet of the Humans” 1tim 40 min :
  https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE&mc_cid=ab78568de9&mc_eid=8a287505d1

 13. Ulf

  En nonsens artikel. Det är inte pandemin som utlöst denna kris utan det är politikernas våldsamma överreaktion mot ett virus. Hur skulle någon enda individ kunna förutse att världens ledare fullständigt skulle tappa koncepterna? Har inte hört eller sett en enda människa som trodde att världen skulle stänga ner fullständigt pga av ett virus av denna karaktär. Den här ledaren i DI idag av PM Nilsson beskriver väl vad som hänt. När detta är över så får vi hoppas att det blir en ordentlig analys av detta vansinne fast alla politiker sitter med fingrarna i coronaburken. Aldrig mer en lock down.
  https://www.di.se/ledare/kinas-modell-ar-inte-var/
  Som sagt i Sverige har ca 30 personer under 50 år dött.
  Det skulle inte förvåna mig om det här viruset går med plusstatistik. Har det dödat Nordkoreas ledare och det kommer en något människovänligare själ som ersättare så sparas ett par miljoner nordkoreanska liv.

 14. Ulf

  En mer sansad reaktion som nog finansmarknaderna räknat med hade varit snabb isolering av riskgrupper, social distansering och en bättre förberedd sjukvård.

  Det sitter folk och räknar på sånt här varje dag även på finansmarknaderna, men ingen människa i världen kan påstå att någon trodde att världens ledare skulle reagera som om covid 19 vore böldpesten och skulle kunna utrota en tredjedel av världens befolkning. Varför det? Jo för att statistiken sa något helt annat redan med Wuhan. Lock down för detta virus är ju faktiskt definitionen på vansinne. Och visst hade det kostat ändå, men folk hade reagerat mer sansat, om inte världens ledare uppvisat ett så panikartat beteende, som de flesta ledare faktiskt gjort.

 15. Ulf

  Bara för lite perspektiv. Varje år dör 2400 äldre män av prostatacancer. Det finns tydligen inga pengar till att korta ner den långa kön för behandling. Men när det gäller att hålla ner antalet döda i corona finns det folk som tycker vi ska offra hundratals miljarder på nedstängningar av ekonomin. Varför är inte dessa människor väldigt upprörda över cancer köer som hade kunnat tas bort för några futtiga miljarder?

 16. Ingemar Nordin

  Ja, ja Ulf. Vi vet allt det där om politikers överreaktioner. Men man kan ändå tycka att ledarna för världens finansinstitutioner skulle vara mer förberedda inför en global epidemi. Det saknas ju inte historiska exempel på pandemier där folk dött som flugor; digerdöden, återkommande pestepedimier, smittkoppor, spanska sjukan, gula febern osv. Varför har de inte funderat på vad som kunde hända det finansiella systemet om vi drabbas av en liknande epidemi?

  Och om de inte gjort det, vad skall vi då ha dem till?

 17. Ulf

  Svar 16

  Nej det vore förstås en skandal om man inte funderat över det. Men min poäng är att man gjort det, men covid 19 är inte en pandemi av dignitet bara för att Macron står i TV och skriker att det är krig och spärrar in sitt folk.
  Jag menar handen på hjärtat, om någon skrivet för ett år sedan att allt detta skulle hända som ett svar på ett virus som dödar i stort sett inga ungdomar alls och ett fåtal människor under 50 år, hade någon trott att den personen haft alla hästar hemma?
  Hursomhelst ska det bli väldigt spännande med debatten om ett eller några år om hanteringen av detta virus. Jag hoppas verkligen att det inte blir samma typ av debatt som den om klimatet, men risken är uppenbar. Det kan bli mycket ”cover ass” världen över.

 18. tty

  #9

  Och…?

  Det är ju inte precis någon hemlighet att Bill Gates finansierar en stor del av all vaccinforskning i världen.

  Personligen har jag aldrig kunnat förstå mig på anti vaxxers. Visst, vaccin är inte helt ofarligt, men det är i princip inget läkemedel och inget medicinskt ingrepp heller. Man måste alltid väga risk mot nytta och risken när det gäller vaccin är extremt låg.

 19. Mats Rosengren

  #18 TTY
  Vissa vacciner är meningsfulla (fördelar uppväger nackdelar) men andra är snarare skadliga! Som t.ex. influensa-vacciner! Och detta Corona virus muterar säkerligen igen och är dessutom rätt ofarligt i jämförelse med till exempel smittkoppor (för vilket vaccin är befogat!)
  För dem som förstår tyska!
  https://www.youtube.com/watch?v=zMAO0F5bBKc

 20. Thorleif

  @18 tty

  Tydligen tycker vi annorlunda i Europa eftersom vi väljer att bara ta ca 11-13 vaccin här medan USA i praktiken tvingar sina medborgare ta 26 st. Inget finansiellt ansvar och undermåliga tester. Dokumenterade risker och framförallt långsiktiga sådana.

  Vaccin har en plats men girigheten tycks ha ökat. Att man använder barn i 3e världen som försökspersoner känns även mycket olustigt!

  Pågående doku är viktig för att skapa debatt kring vaccinets roll och innehåll. Inte minst hur det i många fall utgör inkomstbas för läkarföretagandet och då särskilt för barnläkare.

  Istället för att motarbeta de som kritiserar vaccin-industrin och myndigheterna borde det precis som inom klimatområdet skapas en öppen debattt. Allt annat är tyranni och korruptionsmisstanke.

  De som skapat debatt och som just nu sänder en 7 avsnitt lång dokumentär har av t.ex Google och Facebook fått sin hemsida/informationskampanj påverkad av USA (CDC sannolikt). Du kan inte söka och få upp deras hemsida överst längre. Där ser vi tydligt vad pengar och makt används till!

  https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/01/10/the-facts-about-vaccines-autism-and-robert-f-kennedy-jr-s-conspiracy-theory/

  Kan bara säga, se dokumentären. Inte minst om du ska skaffa barn. Jag är inte moståndare till vaccin generellt.

 21. tty

  Vilka vaccin man bör ta styrs av den smittomiljö man lever i. Södra USA har subtropiskt klimat och man har ett antal smittor som inte finns i Europa.
  Själv har jag vistats en hel del ute i bushen i tropiska områden och därför nog tagit flera vaccin än de flesta svenskar, men 26 sjukdomar har jag svårt att se hur man kan komma upp till. Jag har räknat över mina egna vaccinationer så väl jag kan minnas och kommit på ca 15 (någon kan fattas):

  Gula febern
  Smittkoppor
  Tuberkulos
  Stelkramp
  Difteri
  Kikhosta
  Polio
  Hepatit A
  Hepatit B
  TBE
  Bakteriell lunginflammation
  Kolera
  Böldpest
  Tyfoid
  Influensa

  Kanske någon mer jag inte minns. Några av dessa är förvisso diskutabla. Influensavaccination är inte alltför effektivt t ex. Böldpest vaccinerar man inte längre mot. Vaccinet var inte särskilt effektivt och inte helt ofarligt. Gula febern vaccinerar man sig egentligen bara mot därför att många tropiska länder har det som krav för inresa. Koleravaccin är också måttligt effektivt, men ger också visst skydd mot andra mag/tarminfektioner,

  Jag kan kanske tillägga att jag egentligen aldrig fått några nämnvärda biverkningar av någon vaccination.

 22. Argus

  @#21 tty
  Kommer du ihåg när du tog smittkopporna?

 23. Fredrik S

  Lite OT kanske men läser att regeringen, perfekt tajmat i ett nedstängt Europa, via dysterkvisten Eneroth meddelar att de inom ett två år vill ha nattåg till Bryssel via Köln från Malmö.

  Inte många som verkar vilja åka dock för Trafikverket räknar med 50 miljoner i förlust varje år. Tyskland är inte heller villigt att tillåta sådan trafik så vi får väl skicka Lövin med en arme ala Gustav två ner och göra upp.

  Fast det är det enligt dysterkvisten värt för vi måste ha en grön omstart för att undvika katastrof i framtiden och dessutom verkar regeringen tro (hoppas) att det kommer vara bekymmersamt för flygtrafiken inom de närmaste åren.

  Det bästa, i alla fall om man bor i Sverige är nog att försöka bosätta sig på kontinenten istället och överlåta till alla miljöpartister här hemma att bo på tågen för sig själva.