Öppen Tråd

fågelbo

Nu byggs det fågelbon för fullt i träden. En kamp om de bästa platserna pågår. Vi får hoppas att de håller sig undan från de fågelmördande vindkraftverken. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Rolf Mellberg

    Den svenska konsensus-kulturen innebär säkert betydande fördelar, t ex att man söker samförstånd inför beslut.
    Men jag tycker mig se att det på senare tid har blivit alltmer sjukt, att bara en åsikt får finnas och att en i grunden inkompetent och ideologiskt driven tyckarelit tar sig friheten att smutskasta sina motståndare. Detta är förstås extremt tydligt i klimatfrågan.
    Följande film (börja gärna titta vid 8:30) illustrerar detta med exempeln ”Apatiska flyktingbarn” och skandalen Tomas Quick.
    Se- och tänkvärt.
    Jag kallar fenomenet: Godhetstotalitarismen.
    https://youtu.be/W7MjfGhGFf0

  2. mattias

    Intressant krönika om vindkraften: https://www.realtid.se/kronika/vindkraften-en-ekonomisk-katastrof
    Kanske kan de senaste månadernas dramatiska händelser – som också varit mycket blåsiga – minska framtida investeringar i olönsam vindkraft.

  3. Ivar Andersson

    OT Svensk krisberedskap och försvarsmakt lades i stort sett ned utan några omfattande protester. Erfarenheten visar oss hur farligt det är när alla springer åt samma håll.
    https://www.gp.se/ledare/n%C3%A4r-det-som-inte-kunde-h%C3%A4nda-h%C3%A4nde-1.27135715

  4. Lasse

    Följer Mosaic regelbundet.
    Nu har de fått ändra sina planer på grund av Corona.
    De skall byta besättning, vilket underlättas av att båten , Polarstern, drivit ner mot Svalbard.
    De skall flytta den infrusna båten och möta upp en tysk båt på öppet hav.
    Sen skall de åter frysa in Polarstern-men då lite närmare nordpolen, där de skulle hamnat om de inte underskattat isdriften. Hade de inte öppet redovisat positionerna hade vi säkert gått miste om denna kunskap, som sätter isavsmältnigen i en helt ny dager!
    https://follow.mosaic-expedition.org/

  5. Lasse

    #4 forts
    Fö är deras redovisning av isläget lite off. Just nu visar de på 13,1 miljoner km2. Under det normala.
    DMI har en annan syn på isläget:
    polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20200423.png
    Normalt!

  6. Rolf Mellberg

    Klorokin-frågan (malariamedicin mot covid-19) är ännu inte avgjord även om förhoppningarna dämpats en del.
    Svensk media hade denna gång lätt att ta ställning all som går emot Trump måste vara sant. Fullkomlig konsensus.
    Flera länder använder nu klorokin regelmässigt för att dämpa viruzförökningen. T ex, Polen och Turkiet, se länken.
    Det kan kanske visa sig att merparten av svenska avlidna skulle ha kunnat räddas. Värt att begrunda när vi jämför våra höga dödstal med andra länder.
    Ryssland har fått klorokin från Kina, Israel har fått från Indien. Schweiz använder det, danska läkare har rätt att använda det på sjukhus, Norge kör ett stort test av detta medel men även av Remdesivir.
    Här har vi världens sjunde högsta dödstal. Journalisterna ställer inga obekväma frågor. Heja FHM!!?
    https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/world-relying-on-china-india-for-drug-raw-material/1812509

  7. Håkan Bergman

    Rolf M. #6
    Eller varför inte tända en corona som profylax?

    https://www.qeios.com/read/article/581

  8. agne

    När det ligger klar luft över området där jag bor (Bohuslän) så sjunker temperaturen ungefär 4-5 grader lägre än dataprognoserna från SMHI och YR . Det bör betyda att man har tagit hänsyn till att en ökad koldioxid i luften minskar värmeutstrålningen men det verkar nästan vara tvärtom. Dessa prognoser ger många frostskadade växter om man inte tar hänsyn till det.

  9. Rolf Mellberg

    #7 Håkan
    Tack för det tipset, ska försöka få tag på nikotin piller, jag vägrar att röka. 🙂 Synd bara att texten saknade en bra summary och conclusion lämpade för amatörer.

  10. Ann lh

    # 1 Rolf Mellberg, kärt barn har många namn. Det Du beskriver går i min värld under begreppet Grupp-tänk.

  11. Per I

    #2 mattias
    Sverige kommer ha överskott på el tills kärnkraften avvecklats. Undantag en kall februari. Priserna förblir alltså låga länge. Det kan inte kallas en fungerande elmarknad. De har varit för snabba att bygga ut vindkraften.

  12. Håkan Bergman

    Rolf M. #9
    Jag lämnar inga garantier, men ingenting är omöjligt. I Frankrike ska man göra tester med nikotinplåster och har tydligen stoppat försäljning av nikotinprodukter.

  13. Robert Norling

    Återknyter till tråden från i måndags.
    ”Jokkmokk – helvetet på jorden?
    2020/04/20 av Johan Montelius.”

    De högsta uppmätta värmerekorden i Sverige är ju som bekant +38,0 grader.
    38,0° Ultuna den 9 juli 1933 (Svealand) och 38,0° Målilla den 29 juni 1947 (Götaland)
    Har roat mig med att karantänsurfa runt lite bland de historiska tidningar som Kungliga Biblioteket haft vänligheten att lägga upp på nätet för fritt beskådande.
    Hittade en intressant artikel från samma datum som det tidiga sv. rekordet den 9 juli 1933 som jag citerar nedan som också anknyter till Johans M.s

    Där berättar dr Östman på Metrologiska Anstalten att det slås många rekord i den tropiska värmen, men det är bara de som är uppmätta vid Vädertjänstens officiella som räknas som rekord.
    Han berättar vidare:
    – Den högsta uppmätta temperaturen som vi någonsin har uppmätt i Sverige vid en metrologisk anstalt är 36,8 den 9 juli 1927 i Jokkmokk.
    – I Stockholm avlästes den 3 juli 1811 36 grader så vi har långt kvar till rekorden.
    Detta kom i tryck samma dag som Ultuna slog rekordet i Jokkmokk men det visste ju inte dr. Östman när han uttalade sig.
    Men Jokkmokk fick inte ens behålla Norrlands rekord då Harads blev 0,1 grad varmare 1945.
    36,0° Borås den 20 juli 1901 (Götaland)
    38,0° Ultuna den 9 juli 1933 (Svealand)
    36,9° Harads den 17 juli 1945 (Norrland)
    Förövrigt så var det en mycket torr och varm sommar 1933 med en mängd skogsbränder i främst Svealand och Norrland. Flera svåra bränder rasade runt Stockholm bland annat i Vårby.
    Tänk så synd för MP att de inte var verksamma då.
    Isabella Lövins brunbrända gräsmattor 2018 var ju inte så mycket värt i jämförelse historiska vädersvängningar.

    Nedan länk till KB.s fria tidningar.
    https://tidningar.kb.se/

  14. Björn

    Här lite läsning om framtida utveckling av cykloner i skuggan av antropogen uppvärmning.

    https://advances.sciencemag.org/content/6/17/eaaz7610?utm_campaign=toc_advances_2020-04-24&et_rid=641603490&et_cid=3302015

  15. Johan Montelius

    #2 mattias

    Såg den häromdagen, Per Lindvall har skrivit flera insiktsfulla artiklar om vindkraften i Realtid. Han verkar vara en av få ekonomijournalister som lägger ihop två och två själv.

  16. Jonas

    #1 Rolf Mellberg

    Jag tror att åsiktskorridoren alltid varit väldigt smal i Sverige. Ve dig om du inte var radikal vänster på 60-talet.

    Det nya tror jag är att politikerna tagit över vetenskapen. En gång i tiden skulle den vara fri och obunden.
    Då var den budgetfinansierad. Nu är den anslagsfinansierad – för att maximera ”samhällsnyttan” som det så vackert heter. Politiseringen av vetenskapen verkar ha lett till nån slags mental härdsmälta. Idag kan vilken okunnig person som helst hävda en åsikt. Att en professor (i nåt riktigt ämne) säger emot räknas inte längre. Det finns inte längre nån person eller institution som kan representera ”fakta”. Istället har vi politiker, som t.ex. Lövin, som tydligen anses som väldigt kunnig (oklart på vilka grunder).
    Tyvärr tror jag den intellektuella degenereringen som pågått de sista årtionden kommer få effekter på vår levnadsstandard. Den har nog redan fått det om man ska vara krass.

  17. Håkan Bergman

    #2,15
    Det finns dom som har det värre, i veckan, den 21:a, var elpriset negativt under nästan 9 timmar i Tyskland, botten var snudd på -84 € per MWh. Solens fel och det kan bara bli värre dom närmaste månaderna. Rockström har nån fantastisk förhoppning om att Merkel ska komma med en plan att starta upp ett nytt grönt Tyskland i ett tal på tisdag. Tror inte vi blir klokare på tisdag, men nåt behöver Merkel leverera om Tyskland ska ha kvar nån baskraft till vintern, förslagsvis subventioner till kolkraften, men så kan hon naturligtvis inte säga, det får kallas att köpa effekt så kan bara dom som kan leverera sånt lämna anbud. Rockström finns i bibliotekets pressreaderversion av SvD.

  18. Frej

    # 12 Håkan. Kanske dags för EU att omvärdera snuset då . Det är som jag alltid sagt att snusa kan aldrig vara fel .

  19. Roggan

    Läste i veckan, tror det var i DN, men är inte säker. Var mitt uppe i annat då. Men skribenten ansåg att något är ett totalt ”systemfel” när oljepriset blir negativt. Det indikerade att ”oljeekonomin” var definitivt på väg ut. Konstigt nog drog inte skribenten samma slutsats avseende vindkraften där negativa priser förekommer, med jämna mellanrum, speciellt då för vindkraften i Tyskland. Detta kommer även att drabba vårt land med den storskaliga satsningen på vindkraft.

    För övrigt anser jag det mycket märkligt att vindkrafts-/solel kan betalas till samma priser som el som produceras genom vatten- eller kärnkraft . Leverans av el 0/24 timmar borde väl premieras på marknaden. Möjligen ett systemfel i marknadsmekanismen alternativt ett sönderreglerat system. Tror själv på det senare.

  20. Håkan Bergman

    Roggan #19
    Önsketänknde av en miljöpartist på DN. Oljan har ju en lång väg att gå ”från ax till limpa” och det borde inte vara omöjligt att nån handlare i nåt led gör en felbedömning som får en sån här konskekvens under en extrem situation som vi har idag. Oljan blir nog kvar i minst 100 år till. Elmarknaden däremot har våra politiker reglerat sönder så negativa priser där kommer inte som en överraskning. Nu står man där och enda lösningen är att subventionera producenter som kan levera el på efterfrågan, man måste bara hitta på nåt sätt att kalla det nånting annat, Ygemannarna tänker så det knakar i trävirket.

  21. tty

    #6

    Det ironiska är att klorokin faktiskt tillverkas i Sverige. Tillverkaren har tydligen kontaktat myndigheterna men de var inte intresserade.

    Och allt snack om biverkningar är naturligtvis våldsamt överdrivet. Klorokin har använts av många miljoner människor (inklusive mig), ofta i åratal. Biverkningarna är mycket måttliga och mycket väl kända.

    Klorokin är också tämligen ofarligt för fiskar samtidigt som det är algdödande. Dock bevisade det famösa paret i Arizona att akvarierensningsmedel är mindre bra som COVID-19 medicin även om klorokin ingår.

  22. Enough

    #16 Jonas,

    inte bara vetenskapen, som statsministrar vädjar de till ”öppna hjärtan” och lönsamhet på sikt…..jag tänker den huvudlösa migrationen.

    Det skulle vara en befrielse om Wilgert är rätt ute, https://www.friatider.se/swebbtv-corona-kan-stoppa-invandringen-kommer-framsta-som-rent-vansinne, men det vågar inte jag räkna med ännu.

    Oavsett tema, är ryggraden i samhället på väg att upplösas, helt klart…..

  23. tty

    #20

    Det negativa priset beror på att det finns en hel del olja bokstavligen ”in the pipeline” men att det blivit akut brist på lagringsutrymme.

    Jag såg en amerikansk ”stand up comedian” som hade kommit på ett vattentätt sätt att bli rik: köp olja till negativt pris, häll ut den i Mexikanska golfen och sälj sedan tomfaten, och få betalt två gånger!

  24. Ulf

    Svar 19

    Med tanke på att ytterst få svenska skribenter förstår hur en marknadsekonomi eller samhällsekonomi fungerar så finns det väldigt många att välja mellan. För övrigt är bristen hos svenskar i att förstå hur en samhällsekonomi eller marknadsekonomi fungerar så monumental att den kan klassas som en folksjukdom. Denna brist påverkar definitivt vår levnadsstandard mycket negativt. Och är det något ämne där svensken inte lyssnar på experter så är dwt ekonomi. Svenskar, politiker och journalister tycks tro att en oberoende expert som uttalar sig om ekonomi uttrycker en politisk åsikt. Bristen på förståelse visar sig mycket smärtsamt nu när Sverige gör en av världens sämsta finanspolitiska insatser. Helt grundat på politisk ideologi istället för vetenskap.

  25. Ulf

    För övrigt undrar jag vad för romantiserad bild folk har av vår äldreomsorg? På många håll i landet går det inte att få något äldreboende annat än om man är dement eller nästan död. De som hamnar på äldreboenden har i genomsnitt några månader kvar att leva. Finns nog mindre kommuner där det ser något annorlunda ut med någon form av seniorboende men det saknas på många håll.
    Att tro att det går att hålla covid 19 utanför sådana boenden är nog önsketänkande och kommer det in så dör såklart många i det ganska omedelbart.
    Jag inbillar mig att det ser annorlunda ut i våra grannländer med boenden starkare och friskare med betydligt lägre behov av omvårdnad, men där killgissar jag. De som har så starka omvårdnadsbehov i grannländerna tycks bo under mer sjukhusliknande förhållanden med mycket högre krav på personalen än man har i Sverige, vilket också kan förklara de ständiga fallen av vanvård i Sverige.

  26. Sigge

    #19 Roggan
    #23 Ulf

    Det verkar som ni inte förstår hur energimarknaden fungerar. Negativa elpriser förekommer lite då och då, men det är oftast bara en timme åt gången.

    Jag läste också en artikel där det skrevs om att det var systemfel med terminshandel på olja, inte att det var fel att handla med olja. Att oljepriset blev negativt under en kort period beror på att terminshandlare inte lyckats sälja vidare olja som de hade i lager innan kontrakten för lagringen gick ut. De här låga oljepriserna har påverkat terminskontrakten på olja vilket gör att många oljeproducenter kommer att lägga sin oljeproduktion i malpåse i maj eller juni. Med en bättre fungerande terminshandel på olja så hade redan en del oljeproducenter lagt sin oljeproduktion i malpåse enligt artikeln.

    Det är svårare att handla med el på termin än med olja eftersom el inte kan lagras, därför är det mer naturligt att elpriset blir negativt någon enstaka timme då och då. I synnerhet gäller det i länder som har höga elskatter.

    När det gäller prissättningen på el så får vattenkraft och värmekraft som inte är kärnkraft mest betalt. Det beror på att de kan till stor del välja att producera el när elpriserna är som högst. Kärnkraft som är svårreglerat producerar kontinuerligt och även när priserna är låga. Numera får vindkraften minst betalt för att elpriserna blir lägre när det blåser mycket, men för några år sedan så fick vindkraften mer betalt för att det blåser mer på vintern än på sommaren och det var mer årstiderna som avgjorde elpriserna än vindhastigheten.

  27. Anders

    #23 Apropå finanspolitik, känner någon här till hur ägandet (och därmed vinsternas mål) ser ut för den vindkraft som utarmar vårt land? Har en obehaglig känsla av att de gröna håller på att i ”global imperialisk anda” sälja ut vår energiförsörjning. Till Kina??

  28. Ivar Andersson

    #25 Sigge
    Vindkraften är väderberoende och icke planerbar. Därför är den egentligen mindre värd men har företräde dvs all vindkraft säljs alltid och vindkraftsägarna får alltid sina subventioner. Kärnkraften och vattenkraften får bara aktuella priset.

  29. Sigge

    #26 Anders

    En stor del av vindkraftsparkerna i Sverige är helägda av pensionsfonder. De har noll i skulder och vindkraftverken är ofta försäkrade i ett närstående försäkringsbolag som pensionsfonden också äger och då får en god rabatt på försäkringen. Övriga externkostnader bolaget har är underhållsavtal, markarrende och fastighetsskatt.

  30. Sigge

    #27 Ivar Andersson

    De subventioner vindkraft får i Sverige och Norge är elcertifikat. Marknaden för elcertifikat har havererat. Priserna ligger nu på 2 öre/kWh.

    Vindkraft har inte företräde för elproduktion, det är de som kan producera billigast som har det. De rörliga kostnaderna för vindkraftsproduktion är några ören per kWh. Vindkraftverk som inte kan sälja elcertifikat (tagits i drift 2005 eller tidigare) stoppas om elpriset blir lägre än 3-5 öre/kWh.

  31. Lasse

    För den som är intresserad av olika diagram har Aftonbladet en bra genomgång baserad på dagens intresse för Covid:
    https://special.aftonbladet.se/corona-perspektiv/?fbclid=IwAR08m_3e3v2mVKQ4mOq50hyb6B-zT563FJn71pItXPZrSpGcFCgulkSw2PQ

  32. Göran J

    Robert Norling #13
    Tack för tipset om Kungliga Biblioteket.
    Glädjande nog läste jag på KB:s hemsida att man räknar med att behålla gratissidan i alla fall under hela maj månad.

    Hittade en hel del intressanta och ibland humoristiska skrivningar.
    Vad sägs om nedanstående journalistiska skrivning, som mycket väl kunde vara skrivet av en av MSM journalist.
    Citat: ”På Solsidan.
    En professor vid universitetet i Lausanne har i ett utkommet arbete visat verkningarna af det solsken, som kommer en trakts befolkning tillgodo.
    Han tar som exempel befolkningen i en del av Rhonedalen och påvisar den stora skillnaden i innevånarantal mellan denna trakts vänstra och högra flodstrand. Under det att den vänstra endast räknar 20,000 har den högra 34,000 innevånare. På den högra stranden, det vill säga på solsidan, hade människorna därtill större spänstighet, lefde i större välstånd och på en högre kulturgrad än på den andra stranden, och denna såg till och med med en viss ringaktning på skuggsidans befolkning.” 🙂

  33. Ulf

    Svar 26 Sigge

    Det verkar snarare som du inte förstod alls vad jag skrev. Jag har nämligen inte ens kommenterat oljemarknaden. Men du menade kanske signatur tty

  34. Sigge

    #33 Ulf

    Roggan i #19 kommenterade en artikel som handlade om olje- och elmarknaden. I ditt svar i #24 ditt svar så höll du med honom.

  35. Ulf

    Svar 34

    Nej Sigge jag konstaterade bara att skribentens (i Rogges text) koppling till att det var ett systemfel grundat i att oljemarknaden var på väg ut, naturligtvis är totalt fel. Vidare att det finns väldigt många skribenter som inte vet vad de skriver om.
    Du har däremot läst en artikel (uppenbarligen inte samma som Rogge) som ganska korrekt återger vad som hände i terminsmarknaden men det var inget systemfel utan bara en mycket ovanlig händelse i en mycket ovanlig tid.
    Elmarknaden har jag inte ens kommenterat. Jag kommenterade bara att skribenten i Rogges text hade fel om oljan. Hade ingen koppling till att oljan var på väg ut.

  36. Eilif Hensvold

    Liten räkneövning. Först Stockholm, 2.3 miljoner. Om 100.000 människor vill gå ut en kväll och bidra till småföretagen, köper grejer (öl och sånt) med netto 1000 kr så blir det ett hundra miljoner. Lägg så till landsorten Gbg, Malmö och sånt Säg 200 m. Och kanske tre dar i veckan, 2,5 mdr i månaden. After ski in memorial. Varför inte stänga ned och betala?? Självmord?

  37. Thorleif

    Betr det negativa oljepriset (wti). Notera att det i princip bara gällde förfallande terminspris (sker månadsvis). Vi får se vad som händer i ekonomin (efterfrågan) inför juni-kontrakten. Kan bli en upprepning även om jag inte tror det (?). De priser vi alltid ser är just terminspriser (framåtriktade leveranser). Avista-priset (cash) var ej negativt utan genomsnittet (många sorters olje-kvaliteter) hamnade vid stängning någonstans under 12 dollar under dagen före stängningsdagen (21 april) om jag inte såg fel. Det var f.ö första gången i historien som oljepriset (wti) varit negativt och just west texas intermediate som ex levereras vid stängning till/från Cushing i Texas (båt eller pipeline). Som sagt berodde det främst på att de som innehar köpekontrakt (inkl spekulanter) saknade lagringsutrymme vilket skapade ett extremt högt säljtryck sista handelsdagen. Sitter man på ett köpekontrakt utan att kunna lagra inför leverans (= här dålig likviditet) måste man stänga kontraktet senast sista handelsdagen (eller rulla vidare till nästa månad). De som satt på säljkontrakt kunde mao köpa tillbaka till negativa priser (fler ville leverera än de som kunde ta emot). Detta prisfenomen (stora rörelser inför stängning) är i sig inte en helt onormal företeelse men skillnaden denna gång var att priset kraschade mot slutet pga att man stängt ner ekonomin och därmed efterfrågan. Det är inte så lätt att veta vem som sitter på andra sidan av kontrakten! Det viktiga är att marknaden och de som ansvarar för handel, leverans och clearing vet att aktörerna är tillräckligt solventa osv i alla lägen.

    https://oilprice.com/oil-price-charts

  38. Sören G

    Enligt förinformation av Vetenskapens Värld i SVT2 27/ 4: Jordens stigande havsnivåer. En stigande havsyta har börjat förändra världskartan – i klimatförändringens spår.”
    Ett par mm per år sedan Lilla Istidens slut är väl naturligt så länge vi inte är i en ny liten istid.