Till mänsklighetens största faror hör stora vulkanutbrott. Värst är så kallade supervulkaner. En sådan var Tambora i Indonesien 1816.
Visst är det långt mellan supervulkaners utbrott. Men nu är två på väg att vakna. Den ena är Campi Flegrei strax väster om Neapel med tre miljoner invånare inklusive förstäder. Det är en markvulkan utan synlig kägla men med flera calderor (kratrar). .
Den delar magmakälla med kägelvulkanen Vesuvius på andra sidan staden. Magma är het massa som sprutas ut som lava i ett utbrott. Vesuvius kan få ett utbrott tillsammans med Campi Flegrei.
Vulkaner klassas internationellt efter hur mycket material de släpper ut. Från beskedliga nivå 1 växer de till monster, som vräker ut minst 100 km3 material. Campi Flegrei kan som värst klassas som nivå 7 med kanske 160 km3.
Svårt att tänka sig en låda t. ex. 2 mil hög, 2 mil bred och 4 mil lång med bara sot, aska, sten, svavel, vattenånga, koldioxid och andra gaser. Spridd i atmosfären täcker den stora delar av Jorden. Förutom rinnande lavaströmmar.
Tambora skymde Solen flera år och vållade ”året utan sommar” med missväxt, nöd och svält. Liksom de troligen centralamerikanska vulkaner som åren 534 och 536 orsakade vad nordborna kallade ”Fimbulvintern”. Den är alltså ingen saga utan var bister verklighet.
Ett stort utbrott i Campi Flegrei kan få liknande följder. Än värre blir det om supervulkanen Huckleberry Ridge i Yellowstone går i luften. Då kan som värst 2.500 km3 material vräkas ut och skymma Solen med moln av stoft över Nord- och Centralamerika.
Marken höjs över både Campi Flegrei och Huckleberry Ridge. Allt fler små jordbävningar skakar Campi Flegrei. Huckleberry Ridge har ca 600.000 års periodicitet. Det är 600.000 år sedan senast. Campi Flegrei bevakas noga med färdiga planer för evakuering.
Tege Tornvall
Källor:
Min bok ”Tänk om det blir kallare?”, sid 78-80
Buffalo Bill Center of the West
Wikipedia: Yellowstone Caldera
USGS: The Underloved Tuffs of Yellowstone
Volcano Discovery: Campi Flegrei: Rate of Ground Uplift
Bild från Volcano Discovery. Något mindre höjning av mark över magmakammare tyder på minskad ökning av tryck. Men 612 små jordbävningar under juni 2024 tyder på mer oro under marken.
Nya registreringar är inlagda i kartan över Pozzuolibukten och Campi Flegrei väster om Neapel
Tack Tege.
Tambora – ja, i perspektivet av att IPCC och den samlade eliten Där finner vårat Förindustriella ( och önskvärda ) klimat….så kan man fråga sig – hade vi några klimatvariationer på 1800 – talet?
1800 – talet – dom grönas paradisklimat – hade stora variationer – här uppe i norr drog en rejäl värmevåg genom våran del av Atlanten i början på 1800 – talet, vilket tvingade både grönlandstorsken och den nordliga fiskeindustrin norrut.
Denna värmevåg i norra Atlanten åtföljdes av effekterna efter Tambora.
1800, det bejublade – hade ett värdelöst klimat för oss människor – jämfört dagens betydligt jämnare klimat.
Precis samma halleluja återfinns i jämförelsen med klimatperioden 1961 – 1990 – SO2 härjade och tokökningen av CO2 förmådde inte att rädda oss i Skandinavien från kölden – MEN även där längtar klimatalarmisterna efter kallare vintrar och värdelösa sommarsemestrar.
Återigen – mätparametern ” klimatförändring ” som tycks vara västvärldens mest intressanta investeringsobjekt – mäts helt uppåt väggarna!!!
Klimatförändring – är inget nytt – det är mänsklighetens största hot – inte minst historiskt – men vi har ständigt planetens hav som räddar oss från undergången.
Havet är fortfarande mycket kallt och styr det mesta av vårat långsiktiga klimat – att värma upp detta med våran ökning av antropogen CO2 tycks vara omöjligt – eftersom solen går upp och ned varenda dag och att årstider värmer och kyler – på en helt annan skala än vad återstrålningen från mer CO2 förmår påverka.
SO2 eller CO2? Det påminner mig om allt arbete med att rädda våra sjöar från försurning under 1960 – 1990…. Tänk vad jäkla mycket bättre det blev när vi tog bort 90% av SO2 utsläppen!
Nu är min rygg för kass att bära kalksäckar – så det är riktigt gött att våran antropogena CO2…inte försurar våra sjöar!
Tvärt om – mer CO2 får mina magra abborrsjöar att blomstra – mer plankton, mer småfisk – ger abborrarna en otrolig tillväxt.
Helt Ot.
Lyssnade på P1 och vädret 5 i 7 imorse.
Dom hade en varning för hård vind i kombination med snö i natt – för fjällen i vårat nordliga.
Visst har vi supervulkaner, som kan påverka vädret i decennier och knäcka våra samlade skördar i världen – med miljarder i svält som följd – men solens bana är också en oerhörd naturkraft!
Mer Co2 lär inte ändra på solens helt avgörande kraft för vårat klimat.
Tänk er solen och tänk er havet – kommer mer CO2 att ändra på dessa parametrar?
Tänk er en exploderande supervulkan – kan den ändra solinstrålningen?
Jajamen!
Solen störtdyker – kommer Sverige att få en mild vinter?
Nää, det tror jag inte – eventuellt kan det bli lika milda vintrar som på 1930 – talet – men det kan också bli så fruktansvärt kallt som 2010.
12 000 nya miljarder till klimatprojekt i EU – nej tack.
Tack Tege T
Även Island drabbas av oron under markytan, med återkommande utbrott.
Vi vet att vulkanutbrott kan spy ut aerosoler som sänker globala temperaturen under ett antal år därefter, med katastrofal påverkan på skördar.
Aerosoler har , som Magnus påpekar , minskat med 90 % när clean air act tvingat oss rena våra utsläpp. Samtidigt har instrålningen ökat tack vare mindre molntäcke, vilket bidragit till den hälsosamma grönskningen av globen. Albedot har minskat och globen har blivit något varmare.
Är det nå som vill ha tillbaka dessa aerosoler i luften, för att få färre soltimmar och något lägre temperatur?
Enligt texten: ”Campi Flegrei kan som värst klassas som nivå 7 med kanske 160 km3. Svårt att tänka sig en låda t. ex. 2 mil hög, 2 mil bred och 4 mil lång…”
Enlig vad jag lärt mig i skolan blir t ex 2 km x 2km x40 km = 160 km3, alltså 100 gånger mindre än den tänkta lådan.
Enligt texten: ”Campi Flegrei kan som värst klassas som nivå 7 med kanske 160 km3. Svårt att tänka sig en låda t. ex. 2 mil hög, 2 mil bred och 4 mil lång…”
Enlig vad jag lärt mig i skolan blir t ex 2 km x 2km x40km = 160 km3, alltså 100 gånger mindre än den tänkta lådan ovav.
Det finns flera andra men mindre kända ”supervulkaner” som t ex Long Valley Caldera i Kalifornien och Taupo på Nya Zeeland.
Men när det kommer ett ”superutbrott” så blir det nog från en helt oväntad vulkan. Det finns många mindre kända vulkaner som får mycket stora explosiva utbrott med långa mellanrum. Hur många har t ex hört talas om Huaynaputina, Atitlán eller Paektu?
Men de verkliga ”supervulkanerna” är LIP (Large Igneous Provinces) som kan producera upp till flera miljoner kubikkilometer lava (platåbasalt) över relativt korta intervall (kanske tiotusentals till hundratusentals år), vilket några gånger till och med har lett till massutdöenden.
I nutiden har vi lyckligtvis bara en aktiv LIP och dessutom en mycket beskedlig sådan nämligen Island. Ändå kan de sprickutbrott som händer där bli mycket farliga. Det har inträffat två i historisk tid Eldgjá 939-40 och Laki 1783-84 med ca 20 respektive ca 15 kubikkilometer lava.
Lars G #5:
Det är stor skillnad på 2 mil och 2 kilometer…
Wiki skriver om Tamboras klimateffekter i Sverige.
Trots att utbrottet var 3 år tidigare så drabbades södra Sverige av allvarlig frost 1819 vid pingst – som då förstörde skördarna.
Samma år drabbades Sverige av svår hetta och torka under augusti – oktober.
Året efter, 1820, plågades stora delar av västsverige av minusgrader i augusti som då ödelade dom då så viktiga skördarna från trädgårdsväxterna – som var den tidens respit från hunger.
Som många vet var klimatet/ vädret både på 1800 – talet och århundrandena dessförinnan extremt varierande – och då säkert inte mest beroende på vulkaner..men dom bidrog.
Klimatprofessorer och IPCC har misslyckats att beskriva vårat historiska klimat, trots att det går utmärkt att titta i facit några hundra år bakåt.
Varför har dom misslyckats med detta – tror ni.
Finns det något att vinna på att fördunkla klimathistorien?
Eller – är dom alltför förtjusta i sina satelliter…och hundradelar..och tusendelar?
#5. Jag skrev ju mil, inte km. Det framgår också av din kommentar.
#8
eller också är man ute efter samma effekt som efter andra världskriget där massor av uppbyggnadsarbete och nya industrisatsningar skapade ett ordentligt välstånd. FN precis som WEF verkar ju befara att vi inte kan behålla vårt välstånd utan att boosta det med dom miljarders miljarder som man nu satsar på klimatet och dom uppfinningar som följer på det.
Magnus
”Klimatprofessorer och IPCC har misslyckats att beskriva vårat historiska klimat”
Det ingår inte i deras uppdrag, de ska bara ha koll på hur antropogena utsläpp påverkar klimatet, historiskt klimat är naturligt och faller därför bort.
Det är väl bara ett par historiska värden på ”klimatet” som är intressanta för dessa auktoriteter på klimat, temperatur och CO2 halt och ingetdera finns egentligen bra och trovärdiga historiska utgångsvärden.
#6, tty, Med gemensam magmakälla under Neapel är kanske också Campi Flegrei och Vesuvius en LIP (Large Igneous Province). Vulkaner i marknivå är luriga. Ungefär samtidigt med den stora meteoren på nuvarande Yucatán-halvön för 65-66 ,miljoner år sedan lär en stor sådan ha haft utbrott i Sibirien med kraftig verkan.
Nr 10 iah
Skall man fundera kring klimatet då och nu – så inträder en hisnande tanke:
Tänk om 400 – 500ppm CO2 har stabiliserat klimatet och optimerat det för samhällen och människor – jämfört den klimatologiska röran som 280ppm gav!?
Det mesta tyder på att vi nu frodas som en odlande och industrialiserad art.
Så din fundering kring ekonomin – jag tror att den gröna lånekarussellen och den gröna omställningen mestadels är en omständighet som stärker makten i dom politiska leden och låter girigheten blomma ut.
Dom som leder oss vill fortsätta att leda oss och rädda oss från våran gemensamma fiende CO2.
Därefter vill dom dessutom låta sig gödslas i sin privatekonomiska sfär, I exempelvis styrelser och välbetalda reträtttjänster.
Klimatet är underbart diffust för magikerna – dom behöver knappt en hatt eller ett trollspö för att lyckas.
Jag önskade bara att maktens kvinnor och män lät bli att förvilla oss kring vad som är hållbart och vad som är bra för naturen – där tycker jag den stora faran ligger – DOM FÖRSTÖR VÅRAN NATUR med goda föresatser och inbillade scenarios, gällande klimat.
#13
eller så skiter man i klimatet för man förstår det inte. du kanske också läste att undomar idag möjligtvis känner igen blåbär och kantareller men kan inte skilja på blad från olika träd. det är vår framtid. personer som bara ser naturen som en kuliss till staden. för övrigt så bakar jag bondbröd idag.
Bara för att reda ut beräkningarna.
Tege skrev 2 * 2 * 4 mil, vilket är samma sak som 20 * 20 * 40 = 16 000 kubikkilometer (eller 16 kubik-mil).
160 kubik-kilometer får man genom multiplicera en av ovanstående tre (2*2*4) med 10 och räkna i enheten kilometer:
20 * 2 * 4 = 2 * 20 * 4 = 2 * 2 * 40 = 160.
Globen har en volym av 605 000 kubikmeter, vilket är 605 000 / 1 000 000 000 = 0.000605 kubikkilometer. Det behövs då
160/0.000605 = 265 000 Globen för att rymma all massa.
Nr 11 Uffe
Ja, dom kör som kyrkan – paradisklimat före 1900 – talet och nu – klimathelvete…guterres…och eu och hela gänget.
På tal om ofattbara storheter: Porfyrion som mäts i ljusår 23 miljoner ljusår.
Denna dagliga sida kan vara nyttig att besöka.
Vi kanske kan förutsäga nästa jordbävning snart , en dröm som länge närt geofysiker.
https://www.youtube.com/watch?v=di9e6m4VmdM
#12
”Med gemensam magmakälla under Neapel är kanske också Campi Flegrei och Vesuvius en LIP (Large Igneous Province).”
Nej, en LIP är mycket större.
Ta en titt på CAMP (Central Atlantic Magmatic Province), den LIP som gav upphov till Nordatlanten för 200 miljoner år sedan (visserligen kanske den ytmässigt största någonsin):
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2022/10/Triassic-globe-modified-from-Fujisaki-et-al-EPSL-2018-oval.png
”Ungefär samtidigt med den stora meteoren på nuvarande Yucatán-halvön för 65-66 ,miljoner år sedan lär en stor sådan ha haft utbrott i Sibirien med kraftig verkan.”
Nej, det var Deccan traps i Indien som sammanföll med Chicxulub. ”The Siberian Traps” inträffade för 252 miljoner år sedan, och orsakade sannolikt massutdöendet i slutet av Perm. Den sibiriska basaltplatån var ca 7 miljoner kvadratkilometer, alltså 15 gånger större än Sverige och ca 4 miljoner kubikkilometer, troligen den volymmässigt största LIP:en i fanerozoiisk tid.
Tack Tege, men jag förstår inte problemet. Italien ligger väl i EU, eller ….
Det är väl bara att förbjuda slika vulkanutbrott? Fråga MP, de brukar veta.
UWb, #15
hur många olympiska simbassänger blir det?
Fortsätt våga vägra batteribil!
Ha ha ha, tror Du mig, ska jag berätta mer för Dig?
Håkan B #21,
Märkligt att alla politiska partier ger efter för miljöpartistiska förslag. Är de utsatta för utpressning för att driva sådana här destruktiva förlag?
Ingemar N. #22
Man ska inte underskatta värdet av att sysselsätta nån besvärlig typ med en lång och hopplös utredning. Dom som kan komma ifråga för stödet besitter i dom flesta fall ett betydligt robustare ekonomiskt förstånd än dom som rusat efter bidrag för dyra batterisuvar.
OT: Inte nog med att ”haven kokar”, nu ”exploderar floderna”.
Jämmer och elände…
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/o3vPVV/italiensk-borgmastare-floden-har-exploderat
#18. tty. Tack för intressanta upplysningar. Onekligen ett område värt att studera. Liksom plattektonikens inverkan på klimatet. Men klimatalarmister tycks bara godkänna atmosfärfysik som ”klimatforskning”.
Berra, haven kokar, floderna exploderar (precis som de av Mossad preparerade personsökarna i Libanon) m m! Ja, var ska det sluta? Tydligen så håller djungeln i Brasilien på att brinna upp enligt SVT och givetvis är CO2 orsaken även om man nämner att svedjebruk kan bidra? Det hade varit mer klädsamt om SVT erkänt att djungeln brinner p g a El Nino, svedjebruk och gruvbolagens skövling men sanningen är ointressant för klimatalarmisterna.
#26
Ytan som brinner motsvara ca 0,003% av Amazonas, ”vi närmar oss en tipping point enligt forskarna och SVT” Amazonas kommer aldrig bli som förut enligt inslaget.
I Afrika, Amazonas, Australien, Sibirien (Södra) har människan lärt sig att TÄNDA PÅ själv regelbundet. I Sverige kom 1752 ”eldningsförbudet” som bröt samspelet med naturen.
Urbefolkningarna vet att om åren går mellan naturbränderna, så blir bränderna desto värre när de kommer naturligt. Alltså tänder urbefolkningarna på själv regelbundet för att skadeverkningarna skall minimeras. T ex i Australien har myndigheterna numera börjat lyssna på hur Aboriguinérna hanterar bränder och nu tänder de på vart 3-5 år själv – och låter det brinna slut.
Vad gäller Amazonas, så tog skogen över tidigare uppodlade marker i takt med att urbefolkningarna dog av Europérnas ”barnsjukdomar från ca 1500. Ca 1600 hade 99,99% av aboriguinéernas 20-40 miljoner dött, så nybyggare hittade endast ruttnande ruiner. De bränder som sker just nu är snarast ett återställande till situationen 1500/1600. Visste ni att hypotesen är att stora delar av dagens Amazonas är PLANTERAD!
Jag tycker vi skall tacka, buga och bocka inför vulkaner. De håller livet igång.
Utan dem hade livet dött svältdöden med låg CO2 halt för länge sedan.
Att de då och då ställer till det lite under några år är ett billigt pris för vad de ger.
# 20
Ha ha, jag en olympisk simbassäng innehåller 2 500 kubikmeter, så det behövs 240 bassänger för att få samma volym som Globen och 6 360 000 olympiska simbassänger för att härbärgera massan – finns det så många i världen tro?
#21
Det är en sak att det är dyrt att köpa elbil – vi har hört ett tag att billigare bilar är på väg, men man kan då förvänta sig en mindre modell ganska påvert utrustad samt med mer begränsad räckvidd.
Batterier har gått ner i pris, vilket primärt beror på kraftig överproduktion i Kina (där olika regioner konkurrerar med varandra att bygga fabriker för elbilar, solpaneler, batterier etc. etc.) vilket per definition leder till överproduktion. Regimen där kan, om de vill, vidta åtgärder, men avvaktar troligtvis för att säkerställa att Västvärldens utrullning av motsvarande fabriker avtar eller upphör. Därefter kan priserna sättas mera fritt.
I vilket fall som helst så är en elbil, än så länge, något som enbart en begränsad grupp har möjlighet att använda till rimliga driftskostnader. Har man en egen laddstolpe, primärt om man är villaägare, och dessutom har solpaneler kan man ”tanka” bilen under vissa perioder i princip gratis.
Så fort du bor i lägenhet är sannolikheten drastiskt mindre att du har tillgång till egen laddstolpe. Varesig laddstolpen är publik eller ägd av fastighetsbolag, kommun eller stat kostar det generellt 5 – 6 kronor per kWh att ladda bilen. Detta innebär att bränslekostnaden för din elbil ytterst marginellt understiger bränslekostnaden för en bensin / dieselbil och därmed är det i princip omöjligt att köra billigare per km med en elbil jämfört med en bensin / dieselbil. Det ekonomiska incitamentet finns inte där vilket visar sig i och med att försäljningen av elbilar inte tagit fart ännu.
Jag tror inte att detta riktade stöd kommer att påverka så mycket, det är mer en papperstiger. Inte för att vara generalist, men om stödet är riktat till ekonomiskt utsatta grupper eller personer boende i glesbygden, är sannolikheten ganska stort att de inte kommer att ha möljighet att investera i en ny elbil, trots det utlovade stödet.
UWb #31
Hörde igår av en granne som hade ett barnbarn som nu brottades med problemet att p.g.a flytt p.g.a. jobbyte stod inför problemet att hitta nytt boende där han kunde ladda sin batteribil. Tänkte inte på det.
# Alvar 19
”Det är väl bara att förbjuda slika vulkanutbrott? Fråga MP, de brukar veta.”
Ja, om det inte räcker med att EU låter bli att ge dem utsläppsrättigheter …. 🤓