Vaclav Klaus går emot koldioxidskatt

Australiens flagga1

Rapport från vår utsände i Australien:

Czech Rep’s president Vaclav Klaus höll tal i Australien förra veckan. Han var på officiellt besök och skulle traditionsenligt hålla tal på kvällen på The Press Club. Normalt brukar dessa dignitärers tal vara politiskt superkorrekta och i stort påminna om tacktalen på Oscarsgalan. Klaus hyllade Australiensisk forskning med Ian Plimer i spetsen och avslutade talet med något i stil med ”I am not afraid of climate change, but I am terrified by climate change doctrine”

Den tjeckiske presidenten har liknat klimatdoktrinen vid en totalitär filosofi, rapporterar The Australian Nation Affairs, som liknar kommunismen och som kommer att hämma de demokratiska friheterna. Klaus sade också att anhängare av klimatdoktrinen har för avsikt att undertrycka den fria marknaden, diktera priser och utöva större kontroll över samhället. Han tillade att de som inte hade upplevt livet under en centralt planerad kommunistregim inte värderar frihet på samma sätt.

”Vi upplevde kommunismen, central planering och alla typer av försök att organisera samhället från ovan. Jag känner mig tvungen att varna för argument och ambitioner som låter väldigt lika de vi hade att göra med för några decennier sedan,” sade han.

”Jag är helt övertygad om att alla de gamla, nästan glömda ekonomiska argumenten bör upprepas nu. Det är dags att göra det och det är vår plikt att göra det.”

Medan han uttryckligen förkastade idén om att klimathysterin var ett slags kommunistisk konspiration, sade Klaus att han dock såg oroväckande likheter mellan de två. Klaus som är professionell ekonom i grunden är emot att sätta ett pris på koldioxid. Han varnade också för att utsläppshandel inte är en marknadsbaserad lösning som ofta hävdas.

Här följer en pedagogisk film mot koldioxidskatten i Australien

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulrik

  Polarhavet isfritt på stenåldern, enligt professor i Lund.

  http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/article1522090/Polarhavet-var-isfritt-pa-stenaldern.html

 2. pekke

  Ulriks nyhet även på BBC.
   
  ” Arctic ’tipping point’ may not be reached ”
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14408930

 3. Micke Johnsson

  OT, men ack så relevant!

  http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/article1522090/Polarhavet-var-isfritt-pa-stenaldern.html 

 4. Peter Stilbs

  En beundransvärd man – jag rekommenderar Klaus’ bok Blue Planet in Green Scackles – finns på amazon.com

  http://www.amazon.com/Planet-Green-Shackles-Vaclav-Klaus/dp/B001A3W3BK

  Ja, de som upplevt kommunismen på riktigt känner säkert igen skeenden och mönster.

  Dock finns det dem som verkar vilja ha det på det sättet – jag tänker närmast på Schellnhuber och Merkel, uppväxta i forna Östtyskland.

 5. Helge

  Aftonbladet
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13421983.ab
   

 6. Peter Stilbs

  Micke #3 – typiskt att Möller inte vågar säga annat än att en nutida isavsmältning är antropogen …  vad vet han om det ?

  Bedrövligt att bara papegoja IPCC-dogmer.

 7. Inge

  Micke #3

  Väldigt intressant men deras slutkläm är så typisk. Kan deras resultat inte misstolkas av andra än skeptiker kan man undra?

 8. Johan M

  ”Om tjugo, trettio år kommer vi att kunna segla tvärs över Nordpolen, säger Per Möller.”
  Man kan bara hoppas.
  ”Det är viktigt att vi skiljer ut vad som är människopåverkat och vad vi inte alls kan påverka. Annars blir det ingen vits för oss att börja förändra oss.”
  Eller med andra ord: efter som det är viktigt att vi förändrar oss så måste dagens förändring vara människopåverkad. Man kan småle en smula men det är nog dessvärre en alltför spridd uppfattning.

 9. Peter Stilbs

  Polarhavsartikeln dök upp här också

  http://www.physorg.com/news/2011-08-large-variations-arctic-sea-ice.html

  vad jag förstår, det låter som samma studie – men nu är det danska författare. Det är lite mer kött på benen också, och mer läsvärt.

 10. Jan-Erik S.

  Lite OT men ändå.
  Är benägen att hålla med om vad Gunnar L. skrev förut.
  TCS har, efter att SI tagit över, lyft till betydligt högre höjder.
  Mycket intressanta ämnen av kunniga skribenter.
  Att Slabadang dessutom kommit tillbaka är mycket bra och ser fram emot att fler ”hemvändare” återkommer. 

 11. Frans

  Någon som vet hur det gick med klimatfrågan i USA:s kompromiss. Är
  bidraget till IPCC kvar?

 12. Björn

  Klaus är vältalig och har erfarenhet av kommunismens förtryck. Vi får hoppas att vi även får vältaliga protester mot koldioxidhysterin från Polen och Ungern. Tyskland inkluderar nu det som tidigare var DDR och vi borde höra mer protester från det hållet också. Förhoppningsvis ringer det en väckarklocka även där efter Klaus besök i Australien.

 13. Ulrik

  Annika Helker Lundström, VD Svensk Vindenergi, har i dag fritt fram med propaganda för sitt företag på insändarplats (Ordet) i Sydsvenskan. Endast i papperstidningen och oemotsagt. Borde ha varit på betald annonsplats.

  Det vanliga med starkt stöd för vindkraft i Skåne, bra förutsättningar att bygga, bli delägare o.s.v.

 14. Olaus Petri

  Det måste vara upplyftande för AGW:arna att isen i deras skrämselcocktail nu smält bort helt och hållet. Och körsbäret isbjörnen är lika glad för det. 😉

  Kanske dags att skicka upp Oden norrut istället för söderut? Där han plöjer fram tycks ju isen växa till.

  Någon som sett några reaktioner från sekten i säck och aska? Hur hanterar man (ännu) en nyhet av detta slag när man till och med åker upp och tittar på hur isen smälter i Arktis? Hursom händer det mycket som skingrar svavlet från spindoktorerna. Kanske har även vindvisparnas ofullkomlighet hjälp till?

 15. Christopher E

  Olaus Petri #14;

  Det som jag tycker är så fascinerande med många klimatalarmister är att de så uppenbart hoppas att isen i Arktis ska slå smältrekord när de följer kurvorna. Det märks i kommentarer här.Bara för att kunna platta till oss skeptiker. Men det är ju de som påstår att det är en sådan katastrof, och borde inte glädjas.

  En sådan som jag bryr mig lite om issituationen, finns väl inget egenvärde i att havet är täckt av is. Nu vet vi ju också att det varit så förr utan att några katastrofer och massutdöenden blev följden. Inte ens en ”tipping point”.

 16. Christopher E

  Ulrik #13,

  Denna text av lobbyisten Annika Helker Lundström dyker upp över hela landet i olika tidningar, redigerad så det är det lokala länet som har bra vindförutsättningar och positiva männsikor och bla bla bla.

  Påminner om reklamutskick från postkodslotteriet med mitt namn instoppat på strategiska ställen. 🙂

 17. Olaus Petri

  Christopher #15

  Visst är det fascinerande att se hur krampaktigt de håller fast vid sina trosföreställningar. De som borde bli gladast blir det inte.

  Klimathotet är som en rysk docka. Längst in finns en obevisad hypotes där ”Science isn’t settled”. Resterande lager i dockan är uppbyggt av gediget socio-psykologiskt, ofta rent religiöst tankegods där är osäkerheterna i hypotesen konverterats till färggranna sanningar som blir/blivit allt mer omfångsrika över tid.

  Lite skoj är det att det var i Köpenhamn som hon först upptäcktes vara naken. Sedan dess har lager på lager visat sig vara vackert adamstyg som genomskådats av klarsynta skeptiker. Än finns många gummor kvar att klä av med blicken. 😉

  När det är gjort är vi tillbaka på ruta ett, dvs att ”scenice wasn’t settled” i en liten vetenskaplig miljö. När sedan nästa hypotes kidnappas ur forskarnas händer, och man/vi påpekar hur det vara med CO2-hydran, så kommer man bara att hänvisa, likt Thomas rörande 70-talets istidslarm, att forskningen minsann inte sade ”alles klar” utan det stod bara så i tidningar mm. MEN nu är det annorlunda! Forskningen har ju gjort så stora framsteg sedan dess und so weiter... 🙂

 18. Ingemar

  Att Vaclav Klaus vågar varna för klimatalarmismen är fantastiskt. Den ende topppolitikern med intellektuell resning i Europa, som inser att Sternrapporten är rena bedrägeriet och vågar stå för sin ståndpunkt.