Undrar vad det blir för sommar?

 

Någon mer som längtar efter lite värme?  Man har ju blivit lite luttrad de senaste åren – det var länge sedan nu det var en ”kanonsommar”.

Jag kom nu att tänka på ett klimatföredrag jag höll för några hundra gymnasister i Jönköping i maj för 2 år sedan – en dam på första bänk blev alldeles förvirrad av vad jag hade att säga, och inledde frågandet med att säga att hon minsann  hört på TV (Pär H igen ?) att det var helt klart att det skulle bli extrem värmebölja redan denna sommar – och ännu mer de kommande åren.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Christer Liss

    ”Så här lite substans är det på TCS numera” skulle bildtexten också kunna vara.
    Finns det inget substansiellt att skriva om här på sidan längre? Då är det väl bättre att inte skriva alls.
    Väntar alla på att resultatet från granskningen av IPCC skall komma i augusti?
    Jag känner i alla fall att allt fler inlägg nu blir av karaktären ”koka soppa på en spik” som man lika gärna kan vara utan.
    Vad tycker ni andra?

  2. Helge

    Periodvis kan kommentarerna vara något off-topic, men mestadels är de intresseväckande och väldigt informativa. Generellt har bloggen givit mig oerhört mycket av saklig information och tips. Själva inläggen är till 90% tankväckande och informativa, det får betraktas som högt. Jämfört med andra bloggar är det högt, TCS toppar forsatt min favoritlista rörande information och tankar i klimatfrågor. Myndigheter och gammelmedia ger noll, kanske tom negativt. Så ett och annat skämt kan jag leva med och även uppskatta.

  3. Christer  L

     Jag tror ingen väntar på någon ’granskning av IPCC’. Däremot brukar jag fråga folk som (fortfarande) tror på något mänskligt vållat klimathot, vad som är den allra bästa redovisningen för att ngt sådant skulle xsiterar och vilket de har läst och också menar att de har förstått.

    Och hittills har jag inte mött många som ens försökt formulera ett svar. Men jag tror också att det är signifikant, dvs att där inte finns så många …

  4. pekke

    Man kan ju läsa det här om varför Oxburgh fria CRU.
    Just follow the money.
     
    http://www.examiner.com/x-9111-Environmental-Policy-Examiner~y2010m4d25-Global-warming-The-Oxburgh-Inquiry-was-an-offer-he-couldnt-refuse

  5. Pekke, även om jag kände till detta redan var det en mycket bra sammanställning …

    Och den beslyer hur mycket grov kriminalitet som följer när politiska system får för sig att leka ’exekutiva’ i olika sammanhang och spendera folks pengar. Sådant inte bara drar till sig kriminella, utan det skapar helt nya sorters kriminalitet!

    Läskigt!

  6. Peter Stilbs

    TCS är en öppen och omodererad (ocensurerad) blogg, med högt i tak. Endast svåra anomalier som ex Klimatveteranen blir till slut utestängda.

    Några skämt lättar alltid upp – TCS är lysande mer rolig än dess kvasireligiösa motsvarigheter i våra parallella världar.

  7. tty

    Om man spår extrem värmebölja varje sommar så får man ju naturligtvis träff till sist, även om det tar något årtionde.

  8. Bertel

    Christer Liss#1

    Jag finner bloggen väldigt informativ och alla dessa länkar som hänvisas(skulle aldrig ha hittat länkarna själv) som följd av debatterna är ofta mycket läsvärda och har gett mig många nya ahà upplevelser med ökad kunskap.

    Sen att bloggens användare har både humor och självironi gör ideutbyten/debatterna/informationen mer levande och läsvärd(jag har sparat många,för mig helt sanslöst roliga,metaforer för framtiden). 

    För mig som lekman(God gymnasienivå) inom fysik,kemi mm är det trevligaste inslaget på denna blogg,att väldigt många av bloggarna gör informationen de skriver om,läsbart för mig vilket jag(troligen med många andra) uppskattar.

    Sen,ej att förglömma,kan man ställa ”dumma” frågor på denna blogg och oftast får man svar eller hänvisning till kunskapsinhämtning .

    Till sist,om man kommer med ”felaktig”/unermålig information får man höra(läsa) det ganska omgående,vilket håller de små grå på tårna och den retoriska förmågan levande vid idèutbyte. 

    Som det framkommer ovan,så gillar jag bloggen i sin nuvarande form,så STOR tack till er som driver bloggen inkl kommentatorerna.  

  9. Bertel

    tty #7

    Den var bra.

  10. Björn

    Det var en rolig tolkning av bilden!

    Per definition är solen fläckfri de senaste 11 dagarna enligt Noaa´s dagliga notering av solfläcksutvecklingen:
    http://www.swpc.noaa.gov/ftpdir/latest/DSD.txt
    Det bör väl innebära någon påverkan i den fysiska hierarkin. Den globala uppvärmningen tycks inte vara tillämplig på våra breddgrader, vilket betyder att hela begreppet global uppvärmning måste skrotas.

  11. Christer Liss

    Jag håller med om att mycket intressant information kan hittas på denna blogg och att den behövs. Finner dock att den tycks ha gått in i ett bleke f.n. Vid närmare eftertanke känns det väl som att hela klimatfrågan är mindre het just nu.

  12. Här lite mer soppa på en spik:
    Kommer just från min lokale tomatodlare där jag inhandlar mina tomater för 30 kr/kg. Som vanligt tar jag upp ”klimatkrisen” med folk jag möter och lugnar.
    Hos odlaren fanns ingen oro! Han tillför CO2 i växthuset – och får upp den livsviktiga gasen till 1 500 ppm. Han visade på tillväxten innan och efter CO2 höjningen. EN OTROLIG SKILLNAD! Kraftig och snabb tillväxt.
    Om det varit tomatplantor som skrivit IPCCs rapporter hade de sett annorlunda ut!

  13. S. Andersson

    M Sc Eng #12: Av det kan man lära att tomater inte är klimatsmart mat 🙂

  14. Morgan

    Som gammal AGA anställd så vet jag att det hos större odlare finns tankar med CO2 ståndes utanför växthusen och som höjer ppm halten rejält, kännt knep sen många år hos odlarna

  15. Jag tycker att Stefan Ingves är bra och Peters lättsamma klimathotappellerande  text upplyftande.
    Om allt måste vara gravallvarligt upphör den spontana infallsberikning.
    Genom humor kan djupare erfarenheter överföras utan att skapa låsningar lika lätt.
     
    Jag vill inte att bloggen ska bli som lagtext. (vår lagtext är förövrigt ofta långt ifrån entydigt skriven, närmare svindyrt flum)
    Eller hur?
     

  16. tty

    S Andersen #13

    ”Av det kan man lära att tomater inte är klimatsmart mat”

    Tvärtom! Tänk på all den livsfarliga koldioxiden som tomaterna tuggar i sig.
    Förresten så pumpar folk med saltvattensakvarier ned koldioxid i vattnet av samma skäl, korallerna (som troligen inte läser IPCC:s rapporter) växer fortare.

  17. Slabadang!

    Den gröna kapitalistiska korruptionen!

    Korrution är tydligen helt okey om den är ”grön”.
    Oxburgh var ”oberoende” trots att han är ordförand i ett företag som är helt beroende av AGW lagstiftning och har det som affärsidè.Al Gore tillsammans med Ken Lay Enrons gamle bedragare drog upp riktlinjerna för cap&trade. Gore investerade miljoner och drog ut på säljturne  för sin affärside och sålde affären till marknaden genom drunknande isbjörnar.
    Det måste vara underbart riskfritt att vara korumperad bedragare inom AGW rörelsen. Ingen kollar nånting kritiskt det är bara att stoppa fickorna fulla. Idag så bjuder Chris Horner på den här lilla smällkaramellen.

    http://pajamasmedia.com/blog/more-global-warming-profiteering-by-obama-energy-official/?singlepage=true

    Att damen ifråga äger aktier i ett företag som skall kontrollera
    vår individuella elförbrukning säger väl en hel del.

  18. Bertel

    Slabadang#17

    Intressant artikel,verkligen

    Fingrarna i Amerikanernas sylt(skatte)burk är nog inte populärt och att därigenom borde hon betraktas som  jävig i sakfrågor.
     
    Jag har för mig(rätta mig ifall jag har fel) att Amerikanerna är väldigt noga i deras syn(och inom lagstiftning) intressekonflikter mellan politiker och deras egen ekonomisk vinning/aktieinnehav i företag som  deras beslut tydligt påverkar.

    Mest intressanta var dock det här med att kontrollera i realtid varje enskild elförbrukare och ev möjligheten att styra/påverka  felaktig förbrukning.

    Ger ruskiga frattidsvisoner ifall detta blev verklighet och om vi därefter fick personliga elkvoter.Detta är i linje med personliga utsläppskvoter.
    Då blir de roliga reklamklippen på klimatpoliser(reklam i USA och kan ses på yuotube,har tyvärr inga länkar) verklighet och då är det inte lika roligt längre,tvärtom.

    Jag kanske är ute och cyklar men det är för ofta jag stöter på uttalanden om den här typen av kontrollfunktioner där individuella valet av livsföring begränsas radikalt och till vilken nytta och för vem? 

  19. L

    Bertel, i Sverige har vi redan den sortens elmätare…

  20. Bertel

    L

    Det stämmer,fel av mig.Tack.

    Jag var så inne i hur man ev politiskt vill använda tekniken,så det blev fel.
    Vad som oroar mig är framtidsscenario ifall vi blir kontrollerade och tillrättalaggda om vår privat elkonsumtion.

  21. L

    Bertel, det har vi snart också i föregångslandet Sverige….
     
    http://www.expressen.se/ekonomi/1.1897831/timvis-avlasning-av-elmatare-kan-spara-el

  22. Håkan Bergman

    Bertel #20
    Se det positivt, om vi ger hackarna lite tid så kanske vi kan se fram emot gratis el!

  23. Slabadang!

    L

    Mn här handlaer det om …inte avläsningsmätare utan REGLERINGSMÄTAR alltså styrning av el tillförseln och inte av förbrukningen…typ ransoneringskort motbok

  24. L

    Slabadang, så här svarar en elbranschföreträdare Maud Olofsson;
     
    ”Det rimliga i dag är att sikta på att ta steget i samband med att nästa generation elmätare tas i bruk”.

    Hur tror du dom mätarna är konstruerade…

  25. Slabadang!

    Bertel!

    ” Va Fasenn va ska vi göra med våran giftiga kvicksilverlampa??? Den e dyr att både producera och att återvinna och går knappt att sälja.Kunderna tjänar inte in priskillnaden till glödlampan på långa vägar..tänka…tänka…

    ”Jojavet!!!” vi kör ”välta pucko strategin” först ger 100 tusen till WWF och Greenpeace och säger att den e ”miljövänlig” då har vi vält första puckot sen gapar och skriker de åt oss och hjälper oss att välta nästa pucko som bara inte hjälper oss att marknadsföra lampan utan blir värsting puckot när han/hon som politiker också förbjuder våra konkurrenters glödlampor!

    Smack där satt den! Man blir snabbt miljardär om man e duktig på ”puckovältning” 

  26. Slabadang!

    L

    Så vad är det man förbereder jo i linje med tankegångarna om individuella utsläppsrätter så är naturligtvis tanken att man skall sätta en ”normalförbrukningsnorm” för varje hem.Så får du betala mer (skatt förstås) för den el du förbrukar ovanför ”normen” .
    Argumenten kommer vara desamma som när det gäller marginalskatter. Väl på plats så kommer det systemet naturligtvis alltid skruvas nedåt i norm och upp i skattebelastning.
    Det blir en klassfråga om du ska bada varmt eller kallt!!

  27. Slabadang!

    L

    Du pratar om äpplen och jag talar om päron.Jag talar om effektreglerande tillika mätare.Ett modernt ransonerings/avgiftssystem.

  28. Bertel

    L #21

    Här diskuterade vi om hur en Amerikansk minister har uttalat sig om möjligheten att reglera privat elanvändning.

    Sen äkte jag och handlade mat för familjen.

    Vid hemkomsten åter på bloggen och vips så har Maud Oloffson uttalat sig i samma tankebanor.Brrr…rysning.(tack för länken)

    Jag har försökt få en inre bild hur detta entimmes prisinformation skall nå kunden.
     
    Tex  man kan ha färgade lampor i alla hem..Röd blinkar,dyrt.Ingen bastu den kvällen eller varmvattenduch men med kallvatten ok.Gult,normalpris.Ok med duch men avvråds att använda tvättmaskin,mitt i natten har man en siren som indikerar ifall elen är rekordbillig,upp och tvätta samt en snabbduch.osv.osv.

    Vi/elkunderna kan ju läsa elmätarn dygnet runt om vi vill så jag är mycket skeptisk till timavläsning/kontroll.
    Rätta mig ifall ni hittar den stora nyttan av detta.Jag ser för närvarande enbart ett kontroll/styrningsbehov i förslaget/tankegången(fast det skall ju utredas först).  

     

  29. Bertel

    Slabadang #25

    HA,HA Den var bra och giftig.

    #26
    Du hann tänka,än längre.

    Denna typ av reglering,styrning andas dessa uttalanden som du så väl beskriver.Vi är inte där,än,men det är ingen utopi(som man skulle vilja tro) utan en klar tanke hos en del av politiker.

  30. Bertel

    Håkan Bergman#22

    🙂 för framtida elhackare.

  31. S. Andersson

    tty #16: Självklart har du rätt om tomaterna. Det slog mig faktiskt själv när jag hade klickat på ”submit”.
     
    Alltså: Rädda klimatet, ät mer tomater!

  32. IA

    Kontroll och styrning av elförbrukning – en framtidsvision?
    Haha, det hade vi redan på 60-talet. En röd lampa i hallen som tändes när vi överskred någon effektgräns, och då gick räkneverk 2 igång med ett högre pris. Man gick då runt och stängde av några elradiatorer tills maten var klar.
    Så tekniken finns och är väl beprövad.

  33. L

    Detta är vad som väntar oss när vindkraften är utbyggd;
     
    http://www.energimyndigheten.se/styrel

  34. Bertel

    L #33

    Wow!! och tack för länken. 

    Så planerna för ”styrel” har pågått länge eftersom förslaget för styrel från energimyndigheten kom 2007.
    Iofs vettig förberedelse att hantera  elförsörjning vid extrema krissituationer.

    Men,som du antyder,kan detta bli permanent,vid låg elproduktion och ett bakväg till politisk/statlig styrning(avläses varje timme) av privat elkonsumtion och jag som trodde att jag reflekterade  om ev ”framtidsutopier” med mina tidigare texter.

    Tanken svindlar och jag som har gjort narr av Nordkoreas elförsörjning.Man får hålla i sig för att inte bli konspiratoriskt färjad med alla dessa sammanträffande.

    AGW-troende,IPCC mm har gjort rejäla  avtryck på ofattbart många sektorer,ifall framtida låg energiproduktion i Sverige är orsaken för dessa styrel planerna.

  35. Peter Stilbs

    L #33 – det var inte så länge sedan personer som A Wijkman, Bo Holmström, Christian Azar med flera framträdde i TV och förlöjligade dem som påpekar att Sverige behöver mer elkapacitet.

    Wijkman sade t.o.m. i TV våren 2007 att Sverige snart skulle exportera biobaserad El.

    Re de ”planerade elavbrotten” känner man sig förflyttad till  en annan tidsålder. 

  36. magnus

    Eller så tänker man sig att vi kommer att kunna använda vindkraften effektivare i framtiden tack vare nya tekniska lösningar.

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article768306.ece

    På lite längre sikt alltså.

  37. Jag tycker det är bra med realtidsmätare under förutsättningen att skatt och nätavgift blir ett procentpåslag.
    Antag som idag 100% i påslag???
    Kostar elen 1,50 på spotmarknaden blir det 3:-/kWh för privatpersonen, vilket leder till att denne inte köper elkraft, utan kör sitt vätgasdrivna elverk. (batterier för belysning och värmepump)
    Bara ofantlig sektor och lägenhetssossar kommer betala det priset, ty även industrin ser nog om sitt hus efter denna vinter.
     
    Så börjar det blåsa och elpriset sjunker till 5öre/kWh då tillverkar vi vätgas för 10öre/kWh…
    Livet leker och den individuella friheten ökar.
     
    Men att ändra skatt och nätavgift till ett procentpåslag, kommer aldrig ske, så vi får bygga privata energiöar av moraliska skäl.
    Vi vill ju inte ekonomiskt bidra till maktmissbruk?
     
    Faktum är att med god eltillgång och låga energiskatter, skulle politikers makt öka på lång sikt, ty då kunde ingen konkurrera småskaligt.
    Det var därför jag röstade på linje 3…. jag var ung och trodde att utvecklingen skulle gå fortare, det var ju så enkelt att redan då inse hur alla händiga kunde skapa egna energiöar….
    (jag skäms för att jag röstade så, att förbjuda en viss teknik, dessutom den bästa, bara för att politiker inte ska få mer makt, är omoraliskt)
     
    Nu mer känner jag ett större ansvar för de som inte kan fixa allt själva, så nu är jag för fri utbyggnad av alla energisystem, inte minst den moderna småskaliga kärnkraften. det är bara subventioner jag är kraftigt emot, vilket sjukt resursslöseri?

  38. Pingback

    […] This post was mentioned on Twitter by Maggie T Crusell. Maggie T Crusell said: Undrar vad det blir för sommar?: Någon mer som längtar efter lite värme?  Man har ju blivit lite luttrad de senas… http://bit.ly/bSLSbf […]

  39. Peter Stilbs

    magnus #36 : Ny Teknik skriver  ”Metoden går ut på att den producerade strömmen används för att spjälka vätgas och syrgas ur vatten. Genom en kemisk reaktion med koldioxid uppstår metan, alltså naturgas framställd på syntetiskt vis ”.

    Så lätt är det inte – och inte heller kan den verkningsgrad man anger (60%)  vara verklig.

    Det finns så många lycksökare i världen, som vill tjäna pengar via statliga bidrag – våra skatter alltså.

    I går läste jag om en Japan som ville utnyttja Jordens nära outtömmliga magnesiumresurser (som magnesiumoxid) för energilagring. Hur då?  

    Jo – med parabolspegelarrangemang ordna ca 3000 graders värme via solljus, och på något sätt (??) spjälka MgO till metalliskt Magnesium (??) som sen skulle användas i kraftfulla batterier.

    Låter otroligt miljöförstörande när man tänker vidare om genomförbarheten.

     

  40. Peter S
    Jag skrev just om den osannolika verkningsgraden på NT.
    Blaskan är usel, blott Kaianders lyfter den.

  41. Magnus

    Peter S
     
    Vad tror du är en rimlig verkningsgrad?
    För teorin i sig är det väl inget fel på.

  42. Peter Stilbs

    Magnus -se Gunnar’s kommentar på NT.  Jo – det står mycket goja i NT. Jag gick ur SI (Sveriges ingenjörer – NT är deras medlemstidning) för ett halvår sedan – dels pga att de gav miljöpris till Pär Holmgren av våra medlemsavgifter. Droppen var dock ledningens insändare om att högskolorna och universiteten skulle ägna sig åt ”nyttig forskning” istället för grundforskning.

    Ett par av mina kollegor gick också ur i denna veva.

    Kaianders är bra, f.ö. men alldeles för PK-försiktig.

    Varför i hela friden göra metan av vätgas ? Nu gör man ju tvärtom – för att framställa vätgas ur naturgas – som man bl..a behöver för ammoniak/konstgödselframställning. 

    Vätgasen kan man ju också bränna direkt om man har lust.

    Man TAPPAR energi genom att gå vidare med vätgas till någon annan produkt. Av samma anledning  som att en vedklabbe ger mycket mer värmeenergi än den etanol man kan framställa ur den.

    Sedan industrialismens barndom har man f.ö. använt något som heter ”syntesgas” – normalt mer ursprung från stenkol.

    Med den som bas kan man i princip framställa ”vad som helst” i kolväteväg – men man lurar inte naturens lagar om energiomvandling.

    Se Ex : http://sv.wikipedia.org/wiki/Syntesgas  för en längre diskussion

  43. Magnus

    Peter S

    men man lurar inte naturens lagar om energiomvandling.


    Så långt är jag med 🙂

    Jag kan hålla med om att ny teknik har inslag av ”illustrerad vetenskap” ibland. Men då jag inte är ingenjör själv är det kul att höra vad andra tycker om det som står i artiklarna.

    Varför i hela friden göra metan av vätgas ?


    Det är väl för att metan är så mycket lättare att hantera och lagra än vätgas.
    (fast jag tror att det var en retorisk fråga egentligen 🙂  )