Tyskt uppvaknande?

vindkraft tyskland

Tyskland är förmodligen det land i världen som gått först och längst med att bygga ut den s.k. ”förnyelsebara” energiproduktionen som ersättning för kol, gas och kärnkraft. Vi har flera gånger tagit upp deras Energiewende som ett exempel på grön energipolitik.

Häromdagen skrev jag om hur Södra Australien råkat ut för blackouts ett par gånger tack vare delstatens satsning på vind- och solkraft. Men även de stora investeringar, och de ingenjörsmässigt framstående, insatser som gjorts räcker inte till. Nu hotar blackouts även i Tyskland om vindkraftsutbyggnaden fortsätter. Man låg nere på sitt sista reserv kraftverk i januari i år.

För som bekant så måste man bygga upp en nästan lika stort reserv med kol- och gaskraftverk för att inte stå helt utan ström när vinden inte blåser och solen inte skiner. Detta innebär inte bara dubbla kostnader (Tyskland har, jämte Danmark, Europas högsta elpriser) utan också att koldioxidutsläppen förblir ungefär desamma som förut. Dvs, man har hittills totalt misslyckats med att uppnå sina koldioxidmål.

Men nu tycks ett uppvaknande vara på väg. Tyskarna har, liksom svenskarna, trott på sina miljöpolitiker och solidariskt stått ut med att få sin landsbygd ödelagt och djurlivet skadat. Allt för den goda Sakens skull. Alltfler börjar dock tvivla på om den häxbrygd som Angela Merkels regering drivit till sin spets verkligen är lösningen på något problem över huvud taget. Merkels popularitetssiffror sjunker och det beror inte bara på hennes invandringspolitik utan också på de ökade kostnaderna för energin. Över 300 000 hushåll fick elen avstängd därför att de inte längre kunde betala sina elräkningar. Även Die Grüne tappar väljare. De närmar sig nu den 5%-gräns som behövs för att komma in i Bundestag i nästa val. De gröna organisationerna är splittrade.

Ännu en signal om att något håller på att hända i den tyska opinionen kom genom den rapport som kom i veckan, och som målade upp en mycket dyster bild för Energiewendes framtid:

energi tyskland

Kostnaden för Tysklands Energiewende fortsätter att öka – med 14 miljarder euros till 2025. Den totala kostnaden kommer att vara 77 miljarder euros per år.

En anmärkningsvärd sak i sammanhanget är att det är den vanligen så gröna Die Welt som tar upp rapporten. Den kommer med all säkerhet att läsas i Angela Merkels regeringskansli, och av många vanliga tyskar som blivit alltmer tveksamma till vad de har gett sig in på. Inte nog med att den gröna energin innebär kostnader som drabbar de fattigaste i landet, att landskap och natur förstörs, att det finns hälsoproblem, utan även att de omtalade ”gröna jobben” blir allt färre samtidigt som en mängd vanliga jobb inom energiintensiv industri försvinner.  Rapporten, och Die Welts arrtikel, finns refererad på engelska här och här.

GWPFs Benny Peiser har gjort en mycket sevärd intervju med socialdemokraten och professorn Fritz Varenholt. Den sammanfattar eländet mycket väl.

http://www.thegwpf.com/how-germanys-energiewende-is-splitting-the-environmental-movement/

Det är närmast obegripligt att Sveriges regering, tillsammans med de flesta oppositionspartier i riksdagen, vill driva igenom samma slags energipolitik här som i Tyskland.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Michael

  I Wikipediaartikeln Renewable energy in Germany kan man läsa att ”Germany’s renewable energy sector is among the most innovative and successful worldwide”. Någon nykter redaktör har dock lagt till en liten parentes: needs verification.

 2. Michael E

  Den här artikel, https://www.technologyreview.com/s/601514/germany-runs-up-against-the-limits-of-renewables/, från MIT technology review förstärker de slutsatser som presenteras i inlägget ovan. Sedan 2015 ökar Tysklands nettoutsläpp av koldioxid som en konsekvens av att en backupkraft från fossileldade kraftverk behövs för att kompensera variationerna i elförsörjningen från sol och vindkraft.

  Den kraftiga utbyggnaden av sol och vindkraft har också lett till att vid soliga dagar med mycket vind produceras så mycket energi att elproducenterna måste betala sina företagskunder för att förbruka energin, alltså en sorts Ebberöds bank. Tyska regering väntas dock införa ett nytt kompensationssystem för s.k. förnybar el, där marknaden bestämmer priset på elen men där kraftproducenterna får bjuda för att bygga förnybart upp till en viss kapacitetsgräns som sätts av regeringen.

  Samtidigt har Svenska vattenfall startat upp ett nytt 1,6 GW koleldat kraftverk delvis som en konsekvens av en handel med utsläppsrätter som inte alls förmår göra det som det designats att göra vilket vi ska vara innerligen tacksamma för, då det annars skulle eldat på detta vansinniga byte av billig elkraft till dyr, intermittent elkraft.

  Att införa ett Europeiskt super grid till det facila priset av 100 till 400 mdr Euro skulle teoretiskt kunna minska behovet av ständigt tillgänglig backupkraft men frågan är vem som är villig att betala detta för ett problem, CAGW, som än så länge inte visat minsta tecken på att existera annat än i teoretiska modeller av framtida klimat.

 3. Ingvar i Las Palmas

  Kanske inte bara Tyskland!!
  https://wattsupwiththat.com/2017/03/11/uh-oh-g-20-poised-to-signal-retreat-from-paris-climate-deal-pledge/

 4. sibbe

  Tyska Gröna har som regerings”måste” program att man stänger 8 kolkraftverk inom de närmaste 4 åren. Samtidigt som det är redan bestämt att de kvarvarande 7 kärnkraftverk stängs senast år 2022.
  Och röd,röd,grön vill man gerna ha…
  Nå, ja, troligtvis är tyska gröna lika flexibla som de svenska dito. Att deras gallup har gått ner, har nog mera att göra med den s.k. Schulzeffekten. Ny ordförande för SPD som fått vind under vingarna, men samtidigt går gallup ner för vänsterpopulisterna, kommunisterna och gröna. Det blir högst antagligen en ny upplaga för den s.k. stora koalitionen, som bygger nya kolkraftverk, när väl valet är över. Alla vet att utan betalbar el fungerar ingenting… Och planerna för en underjordisk monsterelkabel från Hamburg till München är färdiga, minst 10 miljarder €, som bör betalas av nätbolaget säger regeringen, som bör betalas av regeringen säger nätbolagen. Längs sträckan är organisationen av motståndare (främst ”gröna!!!) mot projektet i full gång. Lägg ledningen via Polen, säger de… Lika chauvinistiska som deras föregångare på 1930-talet. Samtidigt har Polen byggt in fas-reglare, och de stänger sedan årsskiftet av eltillförseln från Tyskland exakt när vinden börjar blåsa, så att det polska nätet inte belastas av tysk överflödes-el. Som råddar till det polska nätet, samtidigt som det sänker priset på el, så att de kolkraftverk som finns i södra Polen får dålig lönsamhet – ett problem vi känner till. Och Polen, Tjeckien, Slovakien vägrar att avstå från kolbrytning, snarare bygger ut gruvorna och moderniserar sina kolkraftverk med filter etc. Det får de eftersom EU:s utsläppsmål är frivilliga, såsom också förresten Parisöverenskommelsen…
  Annars så har Tysklands BNP stigit sedan 2009 med 23 %, och vind och sol kraftverk ökade 200 % under samma period.
  Tysklands andel på de globala CO2 utsläppen är 1/35 del, men borde enligt de grön och enligt miljöministeriet minska till noll 2050. Men just nu, så stagnerar i alla fall CO2 emissionerna på rekordnivå.
  Hur man skall klara av minskningen? Man tar väl lärdom av VW, och ser till att man inte blir avslöjad…

 5. Svempa

  Intressant inlägg och intressant intervju med Fritz V.
  Hans karakteristisk av den Gröna partiet som en vänsterrörelse med grön huva stämmer även här hemma. Det handlar fortfarande om det infantila arvet av kärnkraftsomröstningen ”..vad ska in som och vind” och den fixeringen överrider allt inkl. förnuft.

 6. Björn

  Den här citerade meningen belyser dilemmat och idiotin med förnybart: ”För som bekant så måste man bygga upp en nästan lika stort reserv med kol- och gaskraftverk för att inte stå helt utan ström när vinden inte blåser och solen inte skiner”.

  Avsikten med förnybart har ju varit att eliminera fossil energi inklusive kärnkraften och därmed minska emissionen av CO2. Resultatet blir nu ett återtagande av tillståndet före eran med förnybart. Men, med skillnaden att en närmast obrukbar park av vind- och solkraftverk står där, vilka inte levererar när de behövs. Eftersom de avstängda kärnkraftverken sannolikt inte kommer att startas upp igen, blir resultatet att CO2 ökar betydligt jämfört med tiden före den eländiga övergången till förnybart. Är det inte dags att byta ut nuvarande politiker mot sådana med hjärnor?

 7. Tryck gasen i botten, accelerera! Vi vill se tillväxt på hastighetsmätaren, HELA TIDEN! Giriga ekonomer, korrupta politiker och blint religiösa kan INTE ha fel! Det finns ingen kurva vid horisonten! Låt oss ändå ha högsta möjliga hastighet om kurvan kommer! Det kommer bli häftigt. Wee! Låtom oss tillbedja den gudibehagliga Tillväxten, den underbara eviga accelerationen!

  Lägg INTE ner EU! Lägg INTE ner EU! Endast med frihandeln kan vi bevisa att hushållande med resurser är fel och billig smutsig fossil energi är rätt. Var absolut INTE motiverad att tänka på framtidens generationer och vår miljö! Huvudsaken att man kan koka sitt kaffe på morgonen varje dag och att det brummar, brummelibrum, från ottomotorn.

  Brummelibrum. Så kan man känna sig manlig även om det som finns bakom gylfen skulle vara en besvikelse.

 8. Evert Andersson

  @ #7 Ska det inte vara Ovetenskapliga partiet? Det spelar ju ingen roll hur mycket man kan minska elförbrukningen. På ingen nivå kan man klara ett modernt samhälle med intermittent elförsörjning. Eller hur? Det är oftare än de flesta gröna vill ta till sig, som vind- och solkraft är noll.

 9. Roland Salomonsson

  Martin Gustavsson!

  Vi har ju Fri handel inom Europa redan. Någon ”nedläggning” är inte aktuell vad jag förstår.

  Viktigast är att inte låta sig bedras av globalismens ”Fri Handel” i form av CETA resp TTIP. Man kallar det Fri Handel (som inte blir friare än vad som redan är fallet) men är en täckmantel för att köra över nationalstaternas parlamentariska självbestämmanden.

  ÅT HELVETE MED CETA resp TTIP och liknande!

 10. Ingemar Nordin

  Roland S #9,

  Det är intressant med frihandeln inom EU samtidigt som Polen, Tjeckien och Slovakien stänger sina ”gränser” för Tysk överskottsenergi (Sibbe #4).

  Annars håller jag med dig. Som en gammal frihandelsvän så har jag svårt att förstå TTIP och CETA. Det är väl bara att helt enkelt ta bort tullarna om man vill ha frihandel. Som redan Adam Smith visade så är det nationalekonomiskt lönsamt att ta bort restriktionerna ensidigt. Till det behövs varken EU eller internationella avtal på 1000-tals sidor.

 11. Enda anledningen till de stora avtalen tycks ju vara begreppet ”safe for investment”,

  d.v.s. att när stater inför lagar för att skydda något (miljö, jobb eller något annat)

  så kan utländska företag stämma staterna och begära skadestånd.

  Amerikanska företag är ganska bra på sånt.

 12. sibbe

  #11 Sten

  Vattenfall har stämt tyska staten (i USA!!!) för att Tyskland stänger deras kärnkraftverk i förtid. Och väntar sig några miljarder. Som sen miljöpartiet kan slösa på vindkraft…
  Annars så vill man nog även i frihandelszoner stänga ut en hel del, framförallt jordbrukssektorn som ju är helig i både Amerika, Australien och EU.

 13. Hasse

  Ifall jag förstått saken rätt så kommer det att ske en hel del förändringar
  i det Tyska ”energiwende-programmet”
  http://notrickszone.com/#sthash.eTo7dsYc.Y2NK7QmO.dpbs

 14. Slabadang

  Ingemar N!

  TTIP är bara ytterigare ett bevis på att det inte handlar om frihandel utan om att upplösa de nationella rättstaterna allt under ett legitimt täcke. Frihandeln har ju blivit det område som vi bla fått den för frihandeln irrelevanta ”fria rörligheten” och en massa särihtressens makt och inflytande inbakade. Håll koll på bollen !

 15. Slabadang

  Roland !

  Jag hade inte behövt gpra ett inlägg om jg läst ditt först. Vi är rörande överrens. Jag ser våra politiker numer som västdemokratiernas förrädare.

 16. Ingemar Nordin

  Hasse #13,

  Jo, det mullrar alltmer högljutt i de tyska leden. Men kommer Merkel någonsin att erkänna att hon blivit lutad av PIK och hennes gode vän Hans-Joachim Schellnhuber?

  Kommer den svenska regeringen samt oppositionen någonsin att medge att de blivit lurade av Rockström som både Alliansen och den rödgröna regeringen utsett till ”klimatexpert”?

  Att erkänna att man blivit totalblåst av simpla charlataner tar emot.

 17. BoE

  #13 Hasse
  ”Ifall jag förstått saken rätt så kommer det att ske en hel del förändringar
  i det Tyska ”energiwende-programmet”
  Hmmm…. Det är nog inte fråga om att man kommer att backa i så fall….
  Om jag läser din länk rätt så säger man att tiden är över när Tyskland ENSAMT skall minska sina utsläpp.
  Man vill med andra ord dra HELA EU med sig ned i det svarta energi-hålet som man nu börjat upptäcka.

  Förhoppningsvis kommer bl a Polen att försvåra en sådan ordning. Om nu inte EU delas upp i ett A och ett B-lag. För då är ju också vi rökta och måste solidariskt ta vårt ansvar och ”gå före” i ännu högre tempo.

 18. Slabadang

  BoE!

  Det fullständigt rabiata förnekandet av den ”gröna” energins totalflopp av etablissemanget, måste förklaras med omständigheter och uppgörelser som är hemliga och tagna långt över våra huvuden och bakom våra ryggar. Det är häpnadsväckande hur till och med varje liten detalj i denna politik är och blir fiaskon. Inte en enda vettig åtgärd eller idé någon gång. Etanol Biobränslen Kvicksilverlampor Vindkraft Solel va fasen INGENTING funkar INGENTING är genomtänkt ! Endast en vilja att förgöra väst blir en rimlig förklaring.

 19. Peter Stilbs

  Jag såg en flashremsa på CNN där det stod att Elon Musk lovat fixa Australiens gridprobem på 100 dagar. Låter lite bekant

 20. Det är en sanning med mycket modifikation att det råder frihandel inom EU. Det rör sig I själva verket om reglerad handel utan tullar, men med omfattande krav på normer och certifieringar. Detta gynnar stora företag som kan avlöna en armé av jurister, men stoppar effektivt små företag att exportera och importera utan mellanled.

  Själv kan jag referera till trä och trähuskomponenter, men det är säkert likadant på andra områden. Det är en mogen low-tech bransch, men där EU-regler om ursprungsmärkning och regler om loggning av tillverkningen snart kommer att sätta stopp för export inom EU för alla företag, förutom för de allra största. Jag har en nära vän som är ledamot av den franska normkommitteen för trähus. Av honom får jag förhandsinformation om kommande normer. Det arbetas på ett direktiv, NO497_EN_14732 (2014), som ska reglera tillverkningen av flata golv-, vägg-och takelement. De tekniska kraven är ok, men kraven på en total loggning av montaget ner till minsta spik är omöjliga att uppfylla, utom vid en fullt robotiserad och datoriserad produktion. Till detta kommer kommer FLEGT, som har som mål att ursprungsmärka virket från det att trädet fälls, utan avbrott, tills dess att sista avkapade biten diarieförts. Detta innebär att när trädet avverkas ska det förses med en streckkod som identifierar det. Denna kod ska sedan följa varje bräda och läkt ända tills slutanvändningen. För ett hus ska finnas en dokumentation som visar varje träbits placering i bygget med streckkoden noterad. Dessutom ska finnas en logg för avkapade bitar och deras dimension med deras kod. Detta vansinne motiveras med att olaglig skogsavverkning ska förhindras. Det påpekas också som en bonus att det motverkar svarta byggarbeten.

  Min vän på normkommitteen och jag startade ett företag med avsikt att sälja just flata trähuskomponenter. Vi spenderade var och en mer än tusen timmar på att ta fram vad vi tyckte var ett genialt enkelt modulerbart hus, med en isolering på passivnivå. Vi hade hittat en tillverkare i Estland och en i Sverige, små men duktiga. När vi förstått konsekvensen av direktivet, lade vi omgående ner vårt bolag. Ingen av våra leverantörer var datoriserade och robotiserade till den grad att loggningen av produktionen var möjlig.

  Så påstå inte att frihandel råder inom EU! En fast tulltariff är mycket enklare att hantera för mindre företag, än ett system med certifieringar och komplicerade krav om hur tillverkningen ska loggas.

 21. Slabadang

  Lars Mellbom!

  EU är ett tullområde … punkt ! Jag sitter nu och jobbar med nya regler som inträder i Augusti och som naturligtvis endast de största fetaste koncernerna kan ställa om till, och naturligtvis också är de som dessutom drivit på för nya direktiv. Problemen för alla de små företag och tillverkare som finns i branschen att ställa om är katastrofalt stora. Inga dispenser tillåts och mycket mycket är oklart vad som faktiskt gäller.
  De nya direktiven är endast till för att försöka krossa de storas små konkurrenter samtidigt som de kan öka sina egna marginaler.
  Vi behöver en Trump i EU som rensar upp rejält i regelverken. Regelverken i EU är samtidigt ett verktyg för att stoppa internationell konkurrens. jag blir alldeles matt inför de trebibeltjocka regelverken vi tvingas förtryckas under … du vet alla de där ”för säkerhets skull” regleringar intill absurdum.

 22. Hasse

  Angående de nya vindar som för närvarande blåser i Tyskland så tror jag att vi
  för närvarande ser bara början. Rekordhöga el-priser som gjort att 300 000fattiga elanvändare
  kopplats bort. Grannländer som stänger gränserna för tysk vindel när det blåser för mycket.
  Enorma subventioner. En massa torn och ledningsgator som förstör landsbygden och de tyska
  skogar bara för att rädda världen.
  Det politiska priset blir allt högre och kan resultera i att en massa besvikna tyskar röstar annorlunda
  än vad de brukar. Lägg därtill flyktingpolitiken och soppan kan koka över.

 23. Håkan Bergman

  Merkel kan väl tillsätta en nationell samordnare och en kommission, ett beprövat sätt att begrava misslyckanden.

 24. Lars Kamél

  Är inte Vetenskapliga partiet egentligen Ovetenskapliga extremvänsterpartiet?
  Överallt där ”förnybar energi” (som vetenskapligt inte finns) prövas blir det fiasko. Ändå ser vi att folk i insändare och debattartiklar hävdar att det växer oerhört och är en stor framgång i kampen mot klimatförändringar. En av dem som påstår det heter Mattias i förnamn och Goldmann i efternamn.
  Satsningar på ”förnybart” är bara vansinne.
  I Tyskland leder vansinnet till att allt fler inte har råd att betala elräkningarna. Samtidigt ökar koldioxidutsläppen och det blir allt svårare för operatörerna att undvika stora och långvariga strömavbrott.
  På kanarieön El Hierro borde förutsättningarna vara perfekta. Massor av sol, massor av blåst och en utslocknad vulkankrater att pumpa upp vatten i, så att vattenkraftverk kan leverera vindstilla nätter. Ändå är det dieselaggregaten som står för mer än hälften av elproduktionen. Inte ens där fungerar vansinnet ”förnybart”.
  I australiska delstaten South Australia leder vansinnet till högre elpriser och fler strömavbrott.
  Stora solenergibolag går i konkurs när stater drar ned på subventionerna för att de inte har råd längre.
  Vindkraftsbranschen hävdar å ena sidan att vindkraft är en framgångssaga och nu är så billig att den konkurrerar med fossila bränslen. Å andra sidan hävdar de att vindkraftsägarna går med förlust och att det behövs mer subventioner.
  Den som ljuger behöver ha bra minne, annars framstår det ologiska väldigt klart. Till exempel de som okritiskt propagerar för mer ”förnybart”.

  Varför behöver alla frihandelsavtal numera vara på flera tusen sidor? Går det inte att sammanfatta överenskommelser på några få sidor?
  Det finns mycket kritik mot alla dessa frihandelsavtal. Kritiken verkar berättigad, men kommer från organisationer som inte brukar ha mycket trovärdighet. Jag erkänner att jag blir förvirrad. Vem ska man tro på?
  Visst är frihandel i allmänhet bra, men den leder till att många förlorar också. Det kan vara befogat för länder att skydda delar av sin industri från internationell konkurrens. Det leder till högre priser för konsumenter, men å andra sidan till mindre kostnader för arbetslöshet och utanförskap. Nettot för samhället kanske blir positivt då?

 25. #21 Slabadang#

  Absolut! Själv drar jag slutsatsen att det är meningslöst att försöka utöka mitt företagande. Jag har valt att begränsa mig till att noga välja kunderna, inga anställda, små inkomster, små utgifter, inga skulder varken privata eller i företaget och att bara arbeta så mycket som det lyster mig. Om man inte strävar efter att placera sig högt på den sociala skalan och att jaga fruntimmer, fungerar det utmärkt.

  Frågan är hur bra det är för landet om tusentals andra företagare gör samma val. I medelhavsländerna är det ytterst ovanligt att mindre familjeföretag expanderar, just därför att byråkratin är så komplicerad, och då enbart på det lokala planet.

 26. Håkan Bergman

  Om Vetenskapliga partiet kan lugga revisionisterna i Mp på nån enstaka procentenhet blir vi evigt tacksamma.

 27. Ingemar Nordin

  Lars Mellblom #20,

  Tack för din beskrivning! Hade detta varit en allmänt EU-kritisk blogg (vilket det inte är) så hade jag omedelbart bett dig om att få ett inlägg om den förmenta ”frihandeln” inom EU. 🙂

 28. Håkan Bergman

  Lars M. #20
  Rimligen borde samma gälla för pellets och träflis.

 29. #28 Håkan Bergman#

  Oro dig inte! Det kommer, om EU fortlever. För närvarande händer inget på grund av tekniska svårigheter med märkningen. Gör din framtid genom att utveckla den perfekta skrivaren för flis och pellets.

 30. #27 Ingemar Nordin#

  Jag ber om ursäkt för OT, men jag kunde inte låta bli att hänga på några av kommentarerna.

 31. Ingemar Nordin

  Lars M #30,

  Du är självklart ursäktad. Mycket intressant exempel på hur EU-projektet, inklusive dess klimatpolitik, är på väg att kapsejsa under sin egen byråkrati.

 32. Lars Cornell

  #18 Slabb, #21 dang, #22 Hasse, #27 och #31 I.N.

  Lars Mellbom i # 20 är inne på rätt spår, och kanske även du Slabadang i din den här gången litet smala nisch.

  Gröna journalister kritiserar Trumps uppsägning av ’frihandelsavtal’. Men det är symbolpolitik, vad är dess avtal värda om det inte samtidigt råder fri handel på insidan om nationerna. Och det gör det inte. Gröna elcertifikat är bara ett exempel på hur man sparkar undan benen på frihandel. De som på det sättet klandrar Trump sysslar med dubbelmoral.

  Att Polen stänger sin gräns för tysk vind- och solkraft är bara en följd av att fri handel inte råder inom Tysklands gränser.

  Du Slabadang skriver, ”Jag sitter nu och jobbar med nya regler …”. Vem är du egentligen? Är du en ikon för Sveriges statsminister?

  Ingemar och Kamel #24 anser att skall man ha fri handel är det väl bara att slopa alla avtal. Så enkelt får det inte vara för då blir politiker och tjänstemän arbetslösa.

  Men #20 Lars Mellbom, jag håller inte med dig, :-). Vi måste jaga fruntimmer och i synnerhet de med förnamn som Åsa, Maud, Anna-Karin, Isabella och Karolina.

  ”Förnybart” är samma art av vansinne som medeltidens häxprocesser, men nu heter häxan koldioxid.

  Du skriver i #21 ”Vi behöver en Trump i EU”. ”Regelverken i EU är samtidigt ett verktyg för att stoppa internationell konkurrens”.
  JISSES VA MITT I PRICK DU SKJUTER!

 33. Slabadang

  Lars C!

  Jag jobbar med att anpassa verksamheter efter nya direktiv … compliance !

 34. Håkan Bergman

  Halvt OT.
  https://www.svd.se/ministrarna-presenterar-nya-skatteforslag/om/naringsliv

  ”Koldioxidskatten höjs från 0 procent till 11 procent för kraftvärmeanläggningar och från 80 till 91 procent för fjärrvärme. Det betyder att regeringen återställer de nivåer som gällde före 2006.”
  Hur många såna anläggningar är fossileldade idag? Det måste vara indexering av fler miljöskatter som ger nåt att tala om, fast det är ju just det att det talar man inte om. Måste dölja sig nåt impopulärt där.

 35. Håkan Bergman

  Gick till källan och hittade det.
  ”Indexering av miljöskatter

  För att upprätthålla miljöstyrningen bör skattenivåerna för naturgrus, avfall, kemikalier i viss elektronik och den förslagna skatten på flygresor anpassas efter förändringarna i den allmänna prisutvecklingen genom en årlig omräkning baserad på konsumentprisindex (KPI). För naturgrus­skatten och avfallsskatten föreslås den årliga omräkningen även beakta utvecklingen av bruttonationalprodukten genom en schablonuppräkning med två procentenheter.”

  Först läste jag naturgas, sen såg jag att det stod naturgrus, jesus!