Tyskland har valt kolkraft istället för kärnkraft

kolkraft tyskland

I en bra artikel i Tidningen Näringslivet https://www.tn.se/naringsliv/32599/tyska-energifiaskot-fortsatter-eldar-i-gang-nyrenoverad-brunkolsgigant/ skriver Pontus Nyman om det tyska ”undret”, eller skall vi kalla det för ”brunkolsundret”. Med nedläggningen av alla sina kärnkraftverk så befinner sig den tyska energipolitiken i kris. Industrier hotar att flytta ut och medborgarna dignar under skyhöga elpriser. Den rödgröna regeringen kunde inte motstå sitt interna motstånd mot kärnkraften. Men vintern närmar sig. Här är några citat från artikeln:

En köldknäpp drog in över Europa i måndags och som svar har Tyskland nu eldat i gång det nyrenoverade brunkolskraftverket Jänschwalde för andra vintern i rad, skriver Bloomberg.

Jänschwalde började byggas 1976 och är ett av Tyskland största kraftverk som drivs av brunkol, det smutsigaste energislaget både i termer av utsläpp och luftföroreningar. Kraftverket ägdes tidigare av svenska Vattenfall, men såldes 2016 till tjeckiska EPH och deras dotterbolag LEAG vilket för Vattenfall blev en smäll på över 20 miljarder kronor, tillsammans med annan såld kolkraft.”

Kraftverket har 6 block som vardera motsvarar ungefär en halv kärnkraftsreaktor, 500 megawatt.

Detta ska ses i ljuset av att Tyskland redan eldar stora mängder kol. I skrivande stund så mycket som till 47 procent av elproduktionen och på 12 månader rör det sig om 28 procent, enligt Electricitymap.

electricity map

Inom EU råder en strid om den franska kärnkraften. Fransk kärnkraft finns det gott om men p.g.a. grönt motstånd inom landet så har deras kärnkraftverk inte underhållits särskilt väl. Men nu har fransmännen ångrat sig.

Många europeiska länder vill nu satsa på kärnkraft och Frankrike, som också har stor makt i EU, planerar att gå ”all in” med sex nya reaktorer samt renovering och livstidsförlängning av sin existerande flotta som i dag består av 56 reaktorer.

I fjol vann kärnkraftsförespråkarna striden om att fossilfri kärnkraft skulle få ingå i den hållbara taxonomin inom EU, vilket är viktigt för att locka stora investerare att satsa på nya reaktorer.”

Tyskarna motsatte sig till en början detta eftersom de inte ville att den franska kärnkraften skulle få indirekt stöd från den franska staten genom garanterade priser för att ha en stabil produktion i gång. Men nu har de nått fram till en kompromiss i frågan så att Frankrike kan gå vidare med sina kärnkraftverk och Tyskarna kör igång sina brunkolsanläggningar. EU fixar nya regleringar av marknaden. Kanske blir denna kompromiss även ett underlag för den kommande svenska utbyggnaden av kärnkraft?

Man kan bara undra över vansinnet bakom den stora gröna omställningen i EU. Stolta proklamationer om en reducerad produktion av koldioxid faller platt till marken när verkligheten slår till. Sedan får man snabbt paddla baklänges. Men helst så att allmänheten inte begriper vad det handlar om. Vi är ju numera alla goda klimatanpasslingar, eller hur?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jan Ågersten

    Tack Ingemar för artikeln som belyser härdsmältan i EU.
    Kan det vara så att de så kallade gröna väljarna inte anser det nödvändigt med kärnkraft när det finns två hål i väggen. Lika så behövs inte något jordbruk då det finns mat att köpa i livsmedelsbutiken.
    Det är inte utan man funderar på vad som finns mellan öronen hos de gröna.

  2. Magma

    Kanske till och med så att brunkol kan komma att ingå i den gröna taxonomin …. Allt för att rättfärdiga en ogenomtänkt politik, för inte kommer vi att få höra att politiken hade fel …
    Och hur det än är så kan det ju bidra till en grönare värd genom ökad koldioxidhalt i atmosfären ….

  3. Det talas om 6 nya reaktorer i Frankrike, men något bindande beslut har inte tagits. För såvitt inte RN (f.d. FN) vinner nästa president-och parlamentsval är det långt ifrån säkert att dessa reaktorer verkligen byggs.
    Tvärtom, testas nu praktiskt hur Linky, den ”smarta” nya elmätaren, ska kunna programeras till att ransonera elkonsumtionen till enskilda hushåll under slogan ”sobriété”, nykterhet – återhållsamhet, en eufemism för ransonering. Dessutom, det tidigare beslutet att minska kärnkraftens andel av elproduktionan från nuvarande omkring 75% till 50% ligger fast. Min bedömning är att under Macrons mandat är ”sobriété” mer sannolikt än nya reaktorer.

    Själv böter jag nu 65 € per år för att vägra låta installera Linky. Troligen väl spenderade pengar.

    https://www.contrepoints.org/2023/10/24/465518-compteurs-linky-la-sobriete-imposee-a-lhorizon

  4. Mycket bra Ingemar!
    Nu kommer alla bekymmer på en och samma gång – inte bara vintern…

    Senast i går kunde man läsa i våra svenska finanstidningar att tyskarna vill rädda sin fallande industri med ett jättepaket av miljarders euro – mitt i en galopperande inflation…
    Tyskarna har själva valt den gröna golgatavandringen – högljutt kräver dom nu att skandinaviens energinät skall rädda deras industri och deras storstäder.
    Igår stod det i samma finanstidningar att eu, snabbt, vill dubblera vindkraften – dom vill alltså få dubbelt så mycket stryk…insikterna är noll.

    Idag, som så många andra dagar, kan vi läsa i dessa finanstidningar att ännu en ” grön fond” läggs ner – efter att ha tappat 85% av sitt värde.

    Det som jag dock tror chockar dessa gröna idealister mest är – att temperaturen tvärdök och att hösten rullade in när solen dalade på himlen – dom lever i en inre värld av alarmism och kaos – och resultaten av det börjar nu synas i politik och samhälleligt förfall.

    Eu förfasas dessutom av den svenska debatten om reduktionsplikten – medans dom panikstartar allt fler kolkraftverk…
    ” Holy smoke”.

  5. jisonbetzel

    Tack Ingemar. Elecricity Maps var ny för mig. En bild säger mer än 1000 ord. Visste inte att nordöstra Brasilien är nästan lika gröna som oss. Tre delar sol och vind och en del vatten. Undrar hur de klarar frekvensstabiliteten i ett nät med så lite svängmassa?

  6. Ann Löfving-Henriksson

    Var är Angela Merkel?

  7. Ivar Andersson

    Paddla baklänges räcker inte utan nu är det att jumpa mellan isflaken.
    Är Angela Merkel en rysk agent som sabbade Tysklands elproduktion?

  8. pekke

    Är nog många som svamlar om ” energiwende ” som inte inser att kärnkraften är ersatt av kol i stället för ” grön ” el.

  9. Christer Eriksson

    #1 Jan Ågersten
    Dom gröna har hål mellan öronen.

  10. Peter Lindkvist

    Angela Merkels familj flyttade lite otippat från västtyskland till östtyskland. Har hon varit en rysk möjliggörare? Sannolikt.

    I sverige var det väl bara Elsa Widding som protesterade mot Maud Olofssons brunkålsaffärer. Mer Elsa.

  11. Karl Erik R

    #8 pekke

    De gröna nöjer sig med att se att sol och vind i Tyskland ger tillsammans runt 20 GW i snitt. Behovet är ca 50 GW totalt. Man verkar helt strunta i att resterande 30 GW täcks mest av kol och gas.

    De gröna är också glada över att andelen sol och vind är stigande, om än numera i tämligen låg takt.

  12. Björn

    Ja, ”Man kan bara undra över vansinnet bakom den stora gröna omställningen i EU”. Det är inte bara vansinne, utan också något som har sin grund i ett ideologiskt vansinne där all koppling till ansvarsfullt och rationellt tänkande, saknas. Det handlar om den gröna politiken som inte bara leder till energifattigdom, utan också till välfärdsfattigdom. Tyskarna har låtit sig ledas av de gröna vilket nu på energifronten har lett till att de är tillbaka på ruta ett med kolkraft, istället för en väl utvecklad kärnkraft. Likadant här hemma, den gröna ideologin har lett till våran energifattigdom, med stängning av reaktorer. Oberoende av tron på CO2 som alltings farlighet, måste man behålla sunt förnuft, för det som man tror sig kunna styra bort ifrån, får inte leda till fattigdom ur alla synpunkter. Då har man istället skapat en dubbel börda, vilket kloka politiker förstår, men inte de ”gröna”.

  13. Håkan Bergman

    Finns en till intressant artikel i tidningen avdelningen tänkte inte på det.
    https://www.tn.se/hallbarhet/32712/nytt-jatteprojekt-hotat-av-elkrisen-sca-tvingas-bygga-eget-elnat/
    Bygga ny produktion är en sak men för elnätsutbyggnad tycks det råda anarki.

  14. Phabster

    Jag förklarade så pedagogiskt jag kunde för grabben här hemma härom dagen att när det blåser snurrar rotorbladen på ett vindkraftverk och då får vi ström. När det inte blåser stannar de och då får vi ingen ström alls. Han förstod, det var inga oklarheter över huvud taget.
    Han har nyligen börjat andra klass på lågstadiet och verkar således ha ett klarare och mer logiskt tänk än hela den gemensamma klimatrörelsen.

    Lite stolt pappa blir man ju ändå. 😌

  15. Anders Nyström

    Den inledande bilden till en text om kolkrafverk i Tyskland visar sju kyltorn men ingen skorsten, i två av tornen verkar det brinna i toppen av dem (photoshop?) . Jag föreslår en illustration i medljus dagtid, så att vattendimman från kyltornen är ljus och ur skorstenarna endast endast syns eventuell värmerörelse eftersom moderna kolkraftverk har fullständig förbränning. Fluidiserad bädd var i ropet kring 1980-talet.

  16. iah

    nigel farage fick sitt bankkonto stängt därför att han inte köpte narrativet om klimatet. detta står att läsa i WUWT. jag undrar när svenska banker kommer att stänga svenskars konton av samma anledning. man har ju redan börjat med att stänga konton för alternativmedia.

  17. Thorleif

    Ja politikens maktambitioner och sakpolitiska mål kan ställa till det. Tyvärr pådrivs inte sällan politiska ställningstaganden numera mer utifrån idealistiska principer och mål etc där man slutat beakta det historiskt typiska och framgångsrika svenska utrednings-väsendets (LU t.ex) oftast mycket rationella och objektiva krav när det gäller beslutsunderlag. Istället har politikerna inom särskilt kanslihuset anammat stöd från mer ideologiskt anställd sakexpertis jmf med förr. Det har gällt för både höger- resp vänstersidan.

    Tyskland f.ö har under lång tid (även före Ukraina-krisen osv) varit beroende av fransk kärnkraft. Inte minst också pga dålig nätkapacitet (och föråldrade). Näten i norra Ty har också likt de svenska varit stora flaskhalsar när det gäller eldistribution från vindkraft i norr.

  18. Peter

    EU vill rättfärdiga brunkol men säger att Vattenkraft INTE är ’renewable’…
    Ibland undrar man om det krävs att ma är vänsterbliven för att verka i kommissionen/EU parlamentet.
    Att Merkel flyttar tillbaka till det Östtyskland hon kom ifrån är kanske inte så konstigt.

  19. Dan

    Anders Nyström #15:

    Det är nog bara hinderljusen som syns.

  20. Lars-Eric Bjerke

    #18 Peter
    ”EU vill rättfärdiga brunkol men säger att Vattenkraft INTE är ’renewable’…”

    Ditt påstående är inte korrekt. Svensk vattenkraft är förnybar och hållbar. EU har ändrat sin ståndpunkt i och med att svensk vattenkraft ska ompröva sina vattendomar som bl.a. innebär att man ska, där det är rimligt, se till att t.ex. fisk kan passera uppström och nedströms utan att stoppas eller bli sönderhackade.

    ”https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/eus-taxonomi-detta-behover-du-som-koper-el-veta”

  21. Nr 21
    Synd bara att tillförseln av vindkraft har försämrat vattenkraftens status kraftigt …som hållbar – numera används vattenkraften som stabilisator och back- up för vindkraftens varierande produktion…upp,ner,upp,ner – helt förödande för allt vattenliv, särskilt i dessa redan belastade älvsystem.

    Skulle eu göra en ordentlig analys av denna nya sitution för dämda älvar och vattendrag – skulle det enda goda vara att co2 utsläppen eventuellt blir mindre med vattenkraften som back- up än gas och annan fossil förbränning som back-up.

    Vattenkraft har tjänat landet väl – men frågan blir hur det ser ut framgent.

    Dom gamla vattendomarna skapades utan tanke på extrem kortidsreglering och instabil, storskalig elproduktion – dom behöver omvärderas.

    Att bygga fiskvägar i förstörda älvar ger låg utdelning – men passar in i de grönas resonemang om stora vindkraftindustrier hos samerna och i våra sista vildmarker, långt från storstadens grönskande paradis.

  22. L-E B #20,

    Man skall tydligen inte blanda ihop ”förnyelsebar” med själva energin. Att den skulle vara ”förnyelsebar” betyder något helt annat än vad vi tror att ordet står för. Att få kontroll över språket är varje totalitär regims första åtgärd.

    Krig är fred. Slaveri är frihet.

  23. Jakob

    #15 Anders Nyström och Ingmar. Menar att jag har läst, att man använder kyltorn på många kolkraftverker i Tyskland. Har altid tyckt att det var konstigt icke att konvertera det till fjärrvärme. Har dock i sommar blivit upläxat av en tysk ingenjör (god vän) om att fjärrvärme är primitivt och nok kommer att avskaffas. Så, om det är attityden på universiteten, då förklarar det ju mycket väl kyltornen. Tja, och konstiga ideer i Tyskland och Frankrike har det ju med att sprida sig via EU.

  24. Lars-Eric Bjerke

    #23 Jakob

    Fjärrvärme finns mest i Sverige, Danmark, Finland och de gamla Sovjetstaterna bl.a. Östtyskland.

  25. Daniel Wiklund

    I Luleå är inte fjärrvärmen primitiv. Vi har Sveriges billigaste fjärrvärme. Jag har haft det i 20 år, det har fungerat förträffligt. Det är överskottsgasen från koksverket som ger oss fjärrvärmen. Jag betalar drygt 12000 kr i årskostnad för drygt 19000 MWh. Bor i en normalstor villa. Men när SSAB börjar tillverka fossilfritt stål så är den fjärrvärmen historia. Jakten på koldioxiden fördyrar uppvärmningen av mitt hus. Tack för det alla koldioxidjägare.

  26. Mats Växjö

    #6 , 7 , 8;
    Hur stort är inte Gerhard Schröders ansvar för detta ”Energie-Ende”?
    Han sålde ju in den ryska gasen och satt sedan som välbetald styrelseledamot i nåt eller några av Putins energibolag?

  27. Björn-Ola J

    Vilken tur att de har oss som hjälper dem med vår vindkraft.

    https://www.bildtagg.se/file/y5wzgmjn76b7oi8na0v1fkx

  28. Björn-Ola J

    #27
    Jag gjorde stapeldiagrammet ovan från data jag hämtat från SVK. Den visar kopplingen mellan vindkraftsutvecklingen och exportutvecklingen.
    De följs åt och exporten har alltså vuxit med vindkraften och för de flesta åren legat över vindkraftsproduktionen. Förra året låg de på samma nivå, 33 TWh, vilket är rekord både för vindkraften och exporten.
    Jag tycker inte att det är fel att säga att vi i stort sett har exporterat all vindkraftsel genom åren.
    Jag förstår naturligtvis att vi exporterar den elmix vi råkar ha just i det ögonblicket, men hade vi inte byggt vindkraft, så är det bara exporten som hade påverkats.
    Det känns stötande när vi samtidigt vet att det idag i stort sett bara är utlandsägda bolag som investerar i svensk vindkraft och där vinsterna genom diverse tricks skickas utomlands. Den nytta vi har haft av vindkraften är minimal samtidigt som jag anser att skadorna de ger i vår natur är stora.

  29. Ivar Andersson

    ”Statliga energikoncernen Vattenfall gjorde en miljardförlust under tredje kvartalet. –Vi ser låga elpriser som påverkar resultatet negativt, säger finanschefen Kerstin Ahlfont.
    Rörelseförlust landade på 2,6 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 12,2 miljarder ett år tidigare.”
    Vattenfall slösar bort mycket pengar genom felinvesteringar.

  30. Istvan

    De gröna i Tyskland driver på en övergång till brunkoldrivna bilar, som med sina tunga batterier sliter mera däck, bromsar och asfalt. Mikroparticklar.
    Allt för att rädda klimat och miljö.
    Genialt!

  31. sibbe

    Siemens energys vindmölle offshorebolag Gamesa gjorde 4.5 miljarder minus på grund av dålig kvalitet. Gamesas möllor fungerar inte. Offshore. Gamesas ägare Siemens energy försöker få tyska staten överta Gamesa. Alternativt: ge 15 miljarder borgen för Gamesa.
    Den rödgröna regeringen i Berlin vill nog att också Siemens skall borga, men Siemens vägrar.
    Många vindkraftpark utanför EUs kuster blir till industriruiner, ifall Tyskland inte ger med sig.
    -Gamesa är globalt största producent för offshore-möllor. Som ingen vill ha att göra med…

  32. Berra

    #31 Sibbe:

    150 miljarder kronor ska det vara

    https://sverigesradio.se/artikel/tysk-energijatte-ber-om-statliga-garantier

  33. tty

    #23

    ”Har altid tyckt att det var konstigt icke att konvertera det till fjärrvärme. ”

    Temperaturerna är alldeles för låga. Det skulle behövas värmepumpar, kanske t o m i två steg, för att få upp temperaturen till en nivå användbar för fjärrvärme. Och att bygga en värmepump som kan hantera kylvattenflödet till ett stort kraftverk är nog inte lätt för att uttrycka sig milt.

  34. Olav Gjelten

    Hade svenska politiker varit lika kloka som dagens tyska politiker hade vi varit i full gång med att bygga kolkraftverk, alternativt oljekraftverk eller gaskraftverk.
    Här nöjer sig emellertid samma politiker med att lovorda kärnkraften och bryr sig inte om att det tar 15-20 år att bygga ett enda kärnkraftverk, OM de nu inte bara nöjer sig med att prata vill säga!