Recension av Alex Epsteins The Moral Case for Fossil Fuels från 2014. Än mer aktuell i dag.
Naturvetenskaplig och datakunnig filosof med examen från toppuniversitetet Duke. Det är 38-årige amerikanen Alex Epstein. Han har också varit redaktör för universitetets tidning och driver sedan 2011 ett eget centrum för industriell utveckling.
Studier och erfarenheter har gjort honom till utvecklingsoptimist. Som sådan gav han 2014 ut sin bok ”The Moral Case for Fossil Fuels”. Den är ett engagerat försvar för kol, olja och gas som energikälla för större delen av världens nu 8,2 miljarder invånare.
Boken går systematiskt igenom både USA:s och världens energiförsörjning med hänsyn till källor, kostnader och nytta.
Epstein beklagar att så få i rådande miljö- och klimatdebatt beaktar och värderar nyttan av olika energislag. Han betonar att 85 procent av världens samlade energitillförsel kommer från kol, olja och gas – med ökning främst för gas.
Han hävdar att det bara är tack vare kol, olja och gas som större delen av mänskligheten på bara några generationer år kunnat ta sig från fattigdom, nöd och korta liv till bättre villkor med skolor, sjukvård, bostäder, försörjning, industri och transporter.
Epstein bestrider inte att brytning och utvinning av kol, olja och gas skadar naturen men menar att nyttan vida överstiger skadorna. Fattiga invånare i 1800-talets London bekymrade sig mindre för sot i luften än för hårt slit, sjukdomar, brist på mat och vatten och all hästgödsel på gatorna.
Elektricitet och ånga
Tack vare kol fick de elektricitet samt ångdrivna maskiner som började ersätta tunga och farliga arbeten. Med maskiner kunde industrier börja tillverka varor som tidigare varit för dyra för gemene man.
Detta ökade samhällets resurser för sjukvård och utbildning. Barn gick i skolan och lärde sig saker. Sjuka kunde tas om hand och behandlas bättre. Både medellängd och medelålder ökade.
Epstein påpekar att detsamma händer i alla länder som får säker tillförsel av effektiv energi. Frånsett ett fåtal länder med vattenkraft och/eller kärnkraft, är kolbaserad energi vad de flesta länder har tillgång till för säker energitillförsel dygnet runt utan avbrott.
Just avbrott är huvudproblemet för många länder. Då stannar tåg och maskiner, ljuset slocknar, operationer måste avbrytas, och hela samhällslivet hämmas. Det är fortfarande vardag för uppåt två miljarder människor. Någon miljard saknar helt elektricitet.
För dem är vind-, sol- eller biokraft ingen lösning. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland, och biobränslen konkurrerar med mat och räcker inte för alla behov.
Epstein påpekar att ursprungligt kol finns i mängder i jordskorpan och den underliggande manteln och att olja och gas fortlöpande bildas under hög värme och högt tryck på större djup än där olja och gas utvinns från sediment efter döda växter och djur.
Rikligt, enkelt och billigt
Han framhåller att kol, olja och gas finns rikligt och enkelt och billigt kan omvandlas till energi för mänsklighetens många behov. Han menar också att ett kraftverk med effektiv rening ger mångfalt mindre skadliga utsläpp än om tusentals hushåll vart för sig bränner grenar, kvistar, rötter och kodynga.
Sot från sådan förbränning i Indien, Pakistan och Bangladesh får Himalayas glaciärer att värmas av Solen. Epstein hävdar kraftfullt att elektricitet från kol, olja och gas gör världen renare med utvecklade länders allt renare miljö som exempel.
Han bestrider att koldioxid från kolhaltig förbränning skulle nämnvärt värma atmosfären och betonar också att koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och att mer koldioxid stimulerar mer växtlighet och större skördar.
Epstein visar i flera diagram hur ökad CO2-halt i atmosfären samvarierar med bättre skördar, minskad dödlighet och färre och lindrigare stormar. Han visar på att mer värme minskar de temperaturskillnader som vållar stormar.
Han avslutar sin bok med att mana världens kol-, olje-, gas- och bilföretag att sluta be om ursäkt och i stället föra fram hur nyttiga deras produkter är för världens utveckling och välstånd.
Han uppmanar oss alla att hylla dessa företag för den frihet och det välstånd de ger en fortsatt ökande andel av världens befolkning. Han varnar för hur begränsningar av möjligheterna att fritt utnyttja kol, olja och gas främst kommer att hämma fattiga länders fortsatta utveckling mot frihet och välstånd.
Redan har han i USA fått flera olje- och bilföretag att resa sig och inte bara protestera mot orättvisa och överdrivna anklagelser utan även positivt hävda nyttan av sin verksamhet för främst energiförsörjning och transporter.
Alex Epstein ställer den centrala frågan: vad har vi annars?
Detsamma gäller även i Europa med Tyskland och Sverige i första led. Även här borde olje- och fordonsföretag protestera och betona sin nyttiga verksamhet!
Tege Tornvall
Här är Alex Epsteins hemsida: https://energytalkingpoints.com/
Tege, nyttan och moralen med att utnyttja de fossila bränslenas energiinnehåll – och frigöra bunden CO2 – har varit uppe här på KU gång efter annan.
Varför inte nämna Patrick Moore, som nu i minst ett decennium hävdat ”Återvinn – CO2, rädda biosfären” och liknande, Goklanys stora arbete, som visar hur just denna återvinning fått Jorden att grönska och serverat basföda åt Jordens ökande befolkning och på så sätt minskat svälten m.fl.
Epsteins senaste bok (2022) heter ”Fossil Future – Why Global Human Flourishing Requires More Oil, Coal, and Natural Gas – Not Less”.
Ja, vad har de fossila bränslena inte gjort för oss (Matt Ridley, GWPF).
Det som skaver mest i min energivärld är den enorma miljöförstöring som sker i den gröna omställningens namn.
Senast denna veckan läser vi om nya ”natura 2000” för dom nya jätteindustrierna med vindkraft till havs.
Idag finns ingen forskningskonsensus om hur dessa industrier och deras ljud och vibrationer påverkar havsmiljön, fiskar, fåglar, däggdjur och hela ekosystemet för den delen.
Vi har redan dom flesta landbaserade vindindustierna i närheten av naturreservat eller extra känsliga miljöer – eftersom statsborna och politikerna inte vill ha dom i närheten av städerna – eftersom dom upplevs som störande – så låt djuren och landsortsborna betala Det priset.
Storsatsningen på havsvindkraft innebär att havsytvattnet kommer att bli varmare upp till 30 km från vindparken – enligt SMHI.
Kostnaderna för havsvindkraften är gigantiska per producerad kilowatt och industrierna har kort liv och extra höga kostnader för service och underhåll.
Jag upplevde försurningen av sjöar och skog på 80 – talet och såg insatserna som ledde till mindre försurning och bättre miljö – på den tiden jobbade samhället tillsammans för att lösa teknikproblemen och miljöproblemmen och ekonomiska realiteter var det som gällde.
Nu skall vi ännu en gång förstöra naturen och våra miljöer med storskaliga industriprojekt i våra sista vildmarker – och ingen kritisk granskning tillåts och samhällets skattebetalare skall betala – utan att få ha ngt inflytande.
I både Sverige och Norge röstade befolkningen på dom partier som sa sig vara kritiska och skeptiska till storskalig vindkraft och som propagerade för stabil baskraft.
Efter valet vände dom kappan efter den gröna vindens odemokratiska stormbyar.
Mycket svagt av politikerna och förvisso odemokratiskt – på tvärs mot allt väst säger sig stå för och i rak konfrontation mot våran natur och våran biologiska mångfald.
Hans Rosling hade också en positiv syn på världens utveckling. Miljöproblem kan och ska åtgärdas. T.ex. rening av avgaser vid förbränning i kolkraftverk och motorer.
Epstein är född 1980 och fyller alltså 44 i år. Min recension är från mars 2019. Visst har vi på KU ofta behandlat nyttan med kol och kolhaltiga bränslen, men den kan inte nog upprepas.
CO2-larmen är helt bakvända och bygger på en felaktig tro att mer koldioxid kan farligt värma atmosfären.. Kall luft uppe i atmosfären kan inte värma varm luft längre ned – även om den skulle värmas något av utgående, långvågig strålning.
Mänskligheten och allt Jordens liv behöver mer koldioxid i atmosfären, inte mindre. När politiker, media och beslutsfattare inser och medger det kan vi lägga CO2-larmen ät sidan och ägna oss åt verkligheten: mänsklighetens försörjning.
Fossila energikällor är en förutsättning för en hög befolkningstillväxt.
Det kan vara ett problem speciellt om vi överger dessa källor mitt i en utveckling där fler vill ha mer.
Speciellt när orsaken till denna snabba avveckling sker på falska premisser.
Fattigare och farligare värld blir följden.
The Offshore Wind Energy Scandal Is Even Worse Than You Think
15 JULI 2024
Dessa 11 diagram visar hur USA:s största icke-statliga organisationer samarbetar med utländska företag som vill industrialisera våra hav med tusentals turbiner som kommer att skada valar och skattebetalare
https://robertbryce.substack.com/p/offshore-wind-scandal-is-worse-than-you-think
Mvh,
Ja, nyttoaspekten i den fossila energin, kan bli en kil i den dogmatiska predikningen om dess farlighet. Energin i sig är oberoende av hur den framställs, men däremot är energitätheten (se länk) i fossila bränslen inkluderande kärnteknik, överlägset allt annat. I denna kontext tillsammans med nyttoaspekten, kommer Epstein att följas av flera progressiva företagsledare.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Energit%C3%A4thet
Det får vara hur det vill med ”djupkol”.
Vi kan ändå aldrig nå den.
Så Tege, vad är det då för mening att ständigt älta om det?
# 8. Kol i Jordens inre finns inte i fast form utan i olika former och föreningar. De rör sig med magnetism och andra rörelser främst i manteln. En del pressas uppåt och kan nås. Nu prospekteras och utvinns en marginell men växande andel på större djup än där sedimentära fyndigheter bearbetas,
Dessa ”föreningar av kol” vilka det nu må vara torde vara tämligen opolära så hur kom jordens magnetism in i bilden?
Kolföreningarna har dessutom legat där i 4,54 miljarder år och har nu plötsligt beslutat sig för att titta fram?
Djupkolsteorin är tveksam och den energikällan skulle ändå vara onåbar.
Analys: Kinas rena energiprogram driver kol till rekord-låga 53 % andel av kraften i maj 2024.
Ren energi genererade rekordhöga 44 % av Kinas el i maj 2024, vilket pressade ned kolets andel till rekordlåga 53 %, trots fortsatt tillväxt i efterfrågan.
Den nya analysen för Carbon Brief, baserad på officiella siffror och andra data som blev tillgängliga först förra veckan, avslöjar den verkliga omfattningen av minskningen av kolets andel av mixen.
Kol tappade sju procentenheter jämfört med maj 2023, då det stod för 60 % av produktionen i Kina…
De nya rönen visar en fortsättning på de senaste trenderna, som hjälpte till att vända Kinas koldioxidutsläpp (CO2) från fossila bränslen och cement i omvänd riktning i mars 2024.
Om den nuvarande snabba vind- och solkraftsutbyggnaden fortsätter, kommer Kinas koldioxidutsläpp sannolikt att fortsätta att falla, vilket gör 2023 till toppåret för landets utsläpp.
Mvh,
CES #11
Intressant, Kina är en gigantisk elmarknad och har sannolikt lättare att hantera variationerna för förnybart, det är med säkerhet betydligt lättare att bygga nya kraftledningar i Kina än i t.ex. Tyskland.
Elen i några länder.
#11-12
Tycker att jämförelser från månad till månad är helt oväsentliga då produktionen tyvärr består av väderberoende kraft. Då måste man ju per definition ha hela väderdata också per timme med sig för att göra jämförelse.
Jag kräks på dessa ”nu gör vi en artikel för en månad som visar det vi vill visa för nu har det blåst och varit varmt med mycket sol”.
Det blir så oseriöst.
Claes-Erik #11,
Varför bygger Kina nya vindkraft- och solkraftverk? De är lika miljöförstörande och olönsamma där som här. När det finns kol och olja? Är det för att ställa sig in hos västerländska gröna aktivister?
Eller varför inte fortsätta med deras stora kärnenergiprogram. Kina ligger långt fram i detta.
CES, Håkan Bergman #11, 12
Här är rapporten:
https://www.carbonbrief.org/analysis-chinas-clean-energy-pushes-coal-to-record-low-53-share-of-power-in-may-2024/
Värt att notera att vattenkraft stod för 44 procent av ökningen av ”ren energi” mestadels pga återhämtning från rekordtorka 22/23.
Det är intressant men det gäller en månad och kinesisk statistik verkar rörig så man ska nog vara försiktig med slutsatser.
Tracking G7 climate progress with data from 116,095 power plants4
15 july 2024
”The new Global Energy Monitor (GEM) global integrated power tracker (GIPT) makes it easy to track progress, bringing together the latest data on power-plant developments around the world.”
”This article introduces the GIPT and illustrates the sorts of insights it can generate, using the example of the G7’s pledges – and progress towards meeting them.”
https://www.carbonbrief.org/guest-post-tracking-g7-climate-progress-with-data-from-116095-power-plants/
Mvh,
CES #16
En lite rörig tabell där, men om jag inte helt missförstått så verkar där inte vara många rätt. Sverige t.ex. 13473 MW capacitet, enligt entsoe 16700 MW.
Vindkraft installerad.
Nej länken kan vara för lång där, ni får söka själva på https://transparency.entsoe.eu
# 10. Cykliakt (?) växlande jordmagnetism påverkar kontinentplattorna, som i sin tur påverkar Jordens inre innehåll. Kol i olika former samt andra ämnen ”beslutar sig inte för att titta fram” utan flyttas med rörelser främst i skorpans nedre och magmans övre del. I porösa lager fylls tomma kamrar under tryck underifrån. De facto prospekteras och utvinns nu abiiotiskt kol av ryska och amerikanska företag. Marginellt men ökande.
Håkan Bergman #17
Ett tag sedan jag var inne på entsoe´s plattform och noterar nu bl.a. att effektuppgifter för ”Generation” under ”Installed Capacity per Production Type”; ”Controll Area”, fortfarande saknas för svenska elområden.
Tack Håkan för att du uppgav länkadressen till entsoe´s plattform, då jag tror att den är ganska okänd.
Mvh,
På Rapport i kväll om rekordtemperaturerna på olika platser i Europa. De kommer bli allt vanligare enligt SMHI. Om 10-15 år vill inte svenskarna åka till Medelhavet längre, men sydeuropeer kommer att åka till ett mer behagligt klimat i Sverige.
Anledningen till allt larmande om värmen (som inte vi känner här) är att få folk att sluta använda fossila bränslen.
Men koldioxid kan inte höja temperaturen, bara sakta ner avkylningen. Har det varit ovanligt varmt så beror på att varit mycket solsken. Och hur mycket solsken det kommer att bli i framtiden kan nog inte SMHI veta.
# 10. Cykliskt (?) växlande jordmagnetism påverkar kontinentplattorna, som i sin tur påverkar Jordens inre innehåll. Kol i olika former samt andra ämnen ”beslutar sig inte för att titta fram” utan flyttas med rörelser främst i skorpans nedre och magmans övre del. I porösa lager fylls tomma kamrar under tryck underifrån. De facto prospekteras och utvinns nu abiiotiskt kol av ryska och amerikanska företag. Marginellt men ökande.
#20 Sören G: Mätningarna är sannolikt från större städer. UHI-effekt. Dessutom redovisas inte hur det varit historiskt. Det var väl inte så att man fick istappar i skägget i Sevilla kl 07.00 i mitten av juli 1980?
Alltså, det vanliga aktivistköret.
Harald Mix är där igen.
https://www.dn.se/ekonomi/nya-knep-ska-salja-varmepumpar-for-miljarder/
Går faktiskt att läsa f.n.
Som vanligt har man inte kollat hur det står till med elen i resten av Europa.
Elen i Europa
#18
Vad tror du om att leta upp ställen där Currylinjer träffar Hartmanskryss med slagrutan och borra där?
Offshore Wind Group Looks to Challenge China’s Dominance of Sector
15 juli 2024
Länder som är aktiva inom vindkraftsindustrin till havs fortsätter att överväga åtgärder för att motverka Kinas dominans av sektorn. Det senaste att att gå med i Global Offshore Wind Alliance (GOWA), kanske så snart som i år, är Sydkorea.
GOWA, grundat av Danmark, har 20 medlemsländer, inklusive USA, Europeiska kommissionen och Storbritannien. Bland gruppens uppdrag är att motverka Kinas dominans inom havsbaserad vindkraft genom att stödja inhemsk utrustningsproduktion och ge subventioner till lokala företag.
https://www.powermag.com/offshore-wind-group-looks-to-challenge-chinas-dominance-of-sector/?oly_enc_id=2282I2270756B8G
Mvh,
Ett EU som drivs med förnybar vätgas: hur fungerar det i praktiken?
17/07/2024
”EU har inte helt lyckats skapa en solid grund för den framväxande marknaden för förnybar vätgas, enligt en rapport från Europeiska revisionsrätten.”
”det är osannolikt att EU uppnår sina mål för produktion och import av förnybar vätgas till 2030.”
https://www.eca.europa.eu/sv/news/NEWS-SR-2024-11
Mvh,
Synhelion inviger världens första industrianläggning för soldriven bränsleproduktion i Tyskland
21 juni 2024
Synhelion SA (Lugano, Schweiz) invigde världens första industriella anläggning för att producera syntetiska bränslen med hjälp av solvärme i Jülich, Tyskland. Genom att inviga DAWN bevisar Synhelion att tekniken för att producera solbränslen är redo för storskalighet. De förnybara bränslena kommer att visa på teknikens potential att de fossilera transportsektorn, särskilt inom flyget. Således markerar Synhelion en betydande milstolpe för transportsektorns energiomställning.
Anläggningen DAWN kommer att producera flera tusen liter bränsle per år. Produktionen beräknas starta 2024.
https://www.chemengonline.com/synhelion-inaugurates-the-worlds-first-industrial-plant-for-solar-powered-fuels-production-in-germany/?oly_enc_id=2282I2270756B8G
Mvh,
CES #27
Jag ögnade igenom artikeln för att se vad det använde för ”råvaror”. Jag hittade ingenting.
Sten K #28
Synhelion’s unique solar fuel technology
https://www.youtube.com/watch?v=OPdmBEmbXQc
Mvh,
Synhelion – en kombination av högtemperaturgenerering av syngas + Fischer-Tropsch. Det ”nya” verkar vara den solgenererade processtemperaturen. Det kommer som alltid att bli ekonomin i processen från ax till limpa som avgör om detta kommer att flyga. Synhelion själva säger:
”The construction of DAWN was possible thanks to Synhelion’s investors and funding from the Energy Research Program of the German Federal Ministry of Economic Affairs and Climate Protection.”
Inte direkt lovande ord.
foliehatt #30
Energieffektiviteten för produktion av E-bränsle från solenergi är nog betydligt lägre än för batteridrivna elfordon.
Även om E-bränslen kan ha en roll att spela i sektorer såsom flyg torde det åtminstone inte i närtid, vara är en hållbar lösning. Energieffektiviteten för produktion av E-bränsle från solenergi, som jag noterat, har uppgivits till cirka 46 %. Avvaktar uppgift från Synhelion.
Mvh,
Svenska Liquid Wind och tyska Uniper storsatsar på elektrobränslen
10 jul 2024
https://www.tn.se/article/38066/svenska-liquid-wind-och-tyska-uniper-storsatsar-pa-elektrobranslen/
Mvh,
CES, #32,
saxat ur artikeln du länkat till:
”Unipers vd, Johan Svenningsson, betonar att elektrobränslen är avgörande för deras strategi att minska Sveriges beroende av fossila bränslen. De påpekar även behovet av statligt stöd för att säkerställa konkurrenskraftiga villkor.”
Den sista meningen talar sitt eget språk.
”Bidragskapitalister”
#27 C E S
”Producera flera tusen liter bränsle per år.” Jag förbrukar närmare 1 500 liter per år i min dieselbil. Verkar vara en gigantisk anläggning för att producera så lite. Det räcker inte ens till kvarterets bränsle drivna bilar. Eller är det bara en liten demo-anläggning för att testa processen?
#34 Karl Erik R:
Äsch…det viktiga är ju att de får skattepengar i bidrag för det…
#33. Man skulle med fog kunna addera ”godhetsknarkande” till det avslöjande epitetet ”bidragskapitalister”.
Europe’s first 100% hydrogen–fuelled power plant
July 16, 2024
Essar Energy Transition har lanserat EET Hydrogen Power, Europas första vätgasfärdiga kraftvärmeverk.
Den kommer att vara baserad på EET Fuels Stanlow-raffinaderi och förväntas vara i drift år 2027. Den kommer att köpa väte från EET Hydrogens produktionsanläggningar och leverera kraft och ånga till Stanlow-raffinaderiet.
EET Hydrogen Power kommer att utvecklas i två faser för att nå en kapacitet på 125 MWe med 6 000 ton ånga per dag, där vätgas ersätter kolväten som ger en minskning med 740 000 ton koldioxid per år.
https://www.modernpowersystems.com/news/europes-first-100-hydrogen-fuelled-power-plant/
Mvh,
Huvuddelen av ståltillverkningen runt om i världen är fortfarande beroende av kolbaserade masugnar (BF).
Som ett resultat står stål- och järnindustrin för 7 % av utsläppen av växthusgaser och 11 % av koldioxidutsläppen globalt, enligt konsultföretaget Global Efficiency Intelligence .
Global Energy Monitor:s (GEM:s) årliga ”Pedal to the Metal”-rapport avslöjar att 93 % av den nya ståltillverkningskapaciteten som tillkännagivits hittills under år 2024 lovar att använda ljusbågsugnar med lägre emission (EAFs).
Den visar också att 49 % av världens ståltillverkningskapacitet under utveckling nu använder EAF, upp från bara 43 % år 2023 och 33 % år 2022.
I sin färdplan för netto noll till år 2050 föreslår IEA att andelen stål som produceras av EAF bör växa från 24 % år 2020, till 37 % år 2030 och sedan 52 % år 2050.
Mvh,
Nuclear industry aims to triple capacity by 2050
https://www.youtube.com/watch?v=6EUpEzOTzi0
Mvh,
The Problem with Wind Energy
https://www.youtube.com/watch?v=LklUVkMPl8g
Mvh,