Till försvar för kol, olja och gas

Alex Epstein

Recension av Alex Epsteins The Moral Case for Fossil Fuels från 2014. Än mer aktuell i dag.

Naturvetenskaplig och datakunnig filosof med examen från toppuniversitetet Duke. Det är 38-årige amerikanen Alex Epstein. Han har också varit redaktör för universitetets tidning och driver sedan 2011 ett eget centrum för industriell utveckling.

Studier och erfarenheter har gjort honom till utvecklingsoptimist. Som sådan gav han 2014 ut sin bok ”The Moral Case for Fossil Fuels”. Den är ett engagerat försvar för kol, olja och gas som energikälla för större delen av världens nu 8,2 miljarder invånare.

Boken går systematiskt igenom både USA:s och världens energiförsörjning med hänsyn till källor, kostnader och nytta.

Epstein beklagar att så få i rådande miljö- och klimatdebatt beaktar och värderar nyttan av olika energislag. Han betonar att 85 procent av världens samlade energitillförsel kommer från kol, olja och gas – med ökning främst för gas.

Han hävdar att det bara är tack vare kol, olja och gas som större delen av mänskligheten på bara några generationer år kunnat ta sig från fattigdom, nöd och korta liv till bättre villkor med skolor, sjukvård, bostäder, försörjning, industri och transporter.

Epstein bestrider inte att brytning och utvinning av kol, olja och gas skadar naturen men menar att nyttan vida överstiger skadorna. Fattiga invånare i 1800-talets London bekymrade sig mindre för sot i luften än för hårt slit, sjukdomar, brist på mat och vatten och all hästgödsel på gatorna.

Elektricitet och ånga

Tack vare kol fick de elektricitet samt ångdrivna maskiner som började ersätta tunga och farliga arbeten. Med maskiner kunde industrier börja tillverka varor som tidigare varit för dyra för gemene man.

Detta ökade samhällets resurser för sjukvård och utbildning. Barn gick i skolan och lärde sig saker. Sjuka kunde tas om hand och behandlas bättre. Både medellängd och medelålder ökade.

Epstein påpekar att detsamma händer i alla länder som får säker tillförsel av effektiv energi. Frånsett ett fåtal länder med vattenkraft och/eller kärnkraft, är kolbaserad energi vad de flesta länder har tillgång till för säker energitillförsel dygnet runt utan avbrott.

Just avbrott är huvudproblemet för många länder. Då stannar tåg och maskiner, ljuset slocknar, operationer måste avbrytas, och hela samhällslivet hämmas. Det är fortfarande vardag för uppåt två miljarder människor. Någon miljard saknar helt elektricitet.

För dem är vind-, sol- eller biokraft ingen lösning. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland, och biobränslen konkurrerar med mat och räcker inte för alla behov.

Epstein påpekar att ursprungligt kol finns i mängder i jordskorpan och den underliggande manteln och att olja och gas fortlöpande bildas under hög värme och högt tryck på större djup än där olja och gas utvinns från sediment efter döda växter och djur.

Rikligt, enkelt och billigt

Han framhåller att kol, olja och gas finns rikligt och enkelt och billigt kan omvandlas till energi för mänsklighetens många behov. Han menar också att ett kraftverk med effektiv rening ger mångfalt mindre skadliga utsläpp än om tusentals hushåll vart för sig bränner grenar, kvistar, rötter och kodynga.

Sot från sådan förbränning i Indien, Pakistan och Bangladesh får Himalayas glaciärer att värmas av Solen. Epstein hävdar kraftfullt att elektricitet från kol, olja och gas gör världen renare med utvecklade länders allt renare miljö som exempel.

Han bestrider att koldioxid från kolhaltig förbränning skulle nämnvärt värma atmosfären och betonar också att koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och att mer koldioxid stimulerar mer växtlighet och större skördar.

Epstein visar i flera diagram hur ökad CO2-halt i atmosfären samvarierar med bättre skördar, minskad dödlighet och färre och lindrigare stormar. Han visar på att mer värme minskar de temperaturskillnader som vållar stormar.

Han avslutar sin bok med att mana världens kol-, olje-, gas- och bilföretag att sluta be om ursäkt och i stället föra fram hur nyttiga deras produkter är för världens utveckling och välstånd.

Han uppmanar oss alla att hylla dessa företag för den frihet och det välstånd de ger en fortsatt ökande andel av världens befolkning. Han varnar för hur begränsningar av möjligheterna att fritt utnyttja kol, olja och gas främst kommer att hämma fattiga länders fortsatta utveckling mot frihet och välstånd.

Redan har han i USA fått flera olje- och bilföretag att resa sig och inte bara protestera mot orättvisa och överdrivna anklagelser utan även positivt hävda nyttan av sin verksamhet för främst energiförsörjning och transporter.

Alex Epstein  ställer den centrala frågan: vad har vi annars?

Detsamma gäller även i Europa med Tyskland och Sverige i första led. Även här borde olje- och fordonsföretag protestera och betona sin nyttiga verksamhet!

Tege Tornvall

Här är Alex Epsteins hemsida: https://energytalkingpoints.com/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *