TELGE inför skranket

Energibolaget Telge har figurerat i tidigare inlägg på denna blogg p g a sin extremgröna marknadsföring (länk 1 , länk 2:    länk 3 ) . Min enkla gissning är att man vill skapa sig en nisch bland de mest miljöbekymrade elkonsumenterna. Detta   är legitimt  till en gräns.  Jag påpekade t ex för en av Telges tjänstemän att de för vindkraftens del endast  räknar driftkostnaden.  Svaret  blev bl a ett obekymrat  ” Om du inte tycker det är intressant och /eller relevant, behöver du självklart inte ta hänsyn till den informationen”. En så postmodern kostnadsanalys förstummade mig den gången.

I årets fickkalender (v 39) finns cynismen “Egen framgång är bäst – men andras olycka är inte heller att förakta”  och den bekräftas av  den fläkt av skadeglädje jag nyligen kände vid läsningen av rubriken:

Hot om miljonböter mot Telges marknadsföring

KVAfig

 

Rubriken finns i nr 8 av branschtidingen Svensk Energi (länk)

Artikelförfattaren Kalle Karlsson skriver att SVENSK ENERGI länge ansett att avarter i marknadsföring måste stävjas, och rapporterar att Marknadsdomstolen varslar om ett vite på 1miljon kr om “Telge Energi fortsätter en marknadsföring som antingen misskrediterar eller vilseleder  ..”  SVENSK ENERGI välkomnar därför Marknadsdomstolens beslut.

Catherine Lillo, ansvarig för bland annat säljetik på Svensk Energi, säger i en kommentar: “ Vi har i många år arbetat för att skapa ett trovärdigt system med ursprungsmärkt el och det inbegriper att elhandelsföretagen marknadsför sig på ett pålitligt sätt, …..Det är därför viktigt att marknadsdomstolen kraftfullt markerar hur allvarligt det är när aktörer kommunicerar vilseledande information.”

Anmälare är elhandelsföretaget Bixia, vars VD Tom Istgren bl a säger “I det aktuella fallet har man medvetet gravt vilsefört konsument och helt utan saklig grund förtalat andra marknadsaktörer, bland annat då Bixia. Detta gjorde att vi anmälde Telge för brott mot gällande lagstiftning, och vi tycker att det är mycket glädjande att Marknadsdomstolen delar vår uppfattning i ärendet. … Energibranschen som helhet bidrar till samhällsnytta och verkar aktivt för att förbättra sin, och sina kunders, miljöprestanda.”

Avslutningsvis skriver Kalle Karlsson att Telge Energi meddelat att den aktuella marknadsföringen upphört och inte kommer att återupptas. Huruvida något vite kommer att utdömas avgörs senare av Marknadsdomstolen.

Det som redan hänt räcker väl  för att motivera en liten glädjebägare – eller hur?

Samtidigt är det på sin plats med en kylande insikt. Det handlar om Marknadsdomstolen och dess uppsikt över reklam och marknadsföring. Det gäller inte opinionsbildning, och särskilt inte propaganda i klimatfrågan. På det området kan man helt ostraffat berätta  att: ’klimatskeptiker finansieras av oljelobbyn i en välorganiserad kampanj av vetenskapsförnekare’ mm. Detta hör som sagt till den fria opinionsbildningen, som är ett utryck för yttrandefriheten. För att undvika missförstånd: Denna är jag  anhängare av! Det som är bekymret i det fallet är den oerhörda ensidigheten i svenska MSM – de professionella medietjänstemännen tjuter med ulvarna i pinsamt hög utsträckning, och agerar nära nog gårdvarar för IPCCs lära.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Salasso

  Trots MSMs ensidiga och enfaldiga ställningstagande vaknar nu opinionen och börjar förstå omfattningen av den svindel som vi utsätts för. Motståndet mot värdelös vindkraft ökar stadigt. Det motståndet är också självgenererat. Ju fler som drabbas av dessa vidunder i sin närhet desto fler motståndare genereras.
  Ingen vill ju ha 200m höga , tjutande fågelslakterier i sin bakgård. Förespråkarna talar föraktfullt om NIMBY men att värja sig från denna fasa att få en gigantisk vindmaskin inpå knuten måste räknas som naturlig självbevarelsedrift.
  MP och C förlorar nu sina sympatisörer på landsbygden i rask takt!

 2. Peter Stilbs

  Tack CG ! Hoppas verkligen Telge får lite dålig press. När man läser deras annonser får i alla fall jag associationer till liknande svindyrt skräp och rentav hälsofarligt som annonseras under rubrikerna hälsotillskott och naturläkemedel.

  Telge drivs väl dessutom landsomfattande av Södertälje kommun http://www.telge.se/Om-Telge/ – är detta verkligen tänkt kommunal verksamhet ?

 3. Peter F

  Marknadsdomstolens beslut har fått stor spridning https://www.google.se/#q=telge+energi+marknadsdomstolen

 4. Peter F #3
  Tjaa, stor spridning om du menar många träff på Google. Den svåra frågan är hur mycket MSM
  uppmärksammat saken. Jag har endast sett det i Svenska Energi, men jag är dålig tidningsläsare.
  I SVT har jag inte hört något.
  /C-G

 5. Lasse

  #2
  Telge har länge legat i framkant vad gäller energilösningar. De har solvärme anläggningar från 80 talet och gasutvinning från biogas. Eldat sopor från Italien och nu tar de emot gröna sopsäckar från utvalda hushåll i Stockholm för gasutvinning.
  Att sälja ren el är väl en marknadsföringsgrej och ett fall för marknadsdomstolen tydligen.
  Kanske borde värmebolaget sälja skitig värme?

 6. S. Andersson

  Jag konfronterades idag med ett – för mig – helt nytt argument varför den arktiska isen har kommit tillbaka. Det ska bero på att havsvattnet har blivit varmare och som ”alla” vet (inte jag) fryser ju varmt vatten fortare än kallt, den s k Mpemba-effekten.

  Är det någon här som känner till Mpemba-effekten?

 7. Argus

  #6

  Jodå. Mpemba effekten finns beskriven.

  Det fragmenteriska intrycket jag har är ungefär så här:

  En svart kille i Afrika – säg… Kenya (gissning) – höll (min gissning: som försörjning, åtminstone delvis) på med att göra glass som han sålde.
  Så småningom märkte han att det gick snabbare att få den glassig om utgångsläget var en varm glassmassa.

  Skolastiker dissade honom förstås, men, det verkar som om andra långt före honom hade noterat ungefär samma sak.

  Det är inte frågan om våldförande på diverse termodynamiska huvudsatser, utan förklaringen ligger närmare att en varm ’vätska’ tolererar en mindre grad av underkylning än en initialt kall.

  Nu får andra som gillar att googla fylla på med fler detaljer!

  Nu vill jag se en brett upplagd artikelserie i MSM där de genomlyser hur Arktis fryser till så mycket fortare pga Global Warming 🙂

  Over

 8. Peter F

  S.Andersson

  Och här har luften blivit varmare med följd att vattnet blivit kallare och därmed mer is. Hur ska dom ha det ! http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/rekordstor-havsisutbredning-runt-antarktis-1.33175

 9. Pelle L

  Den publicerade länken fungerar inte för mig.

  Denna är bättre:
  http://www.svenskenergi.se/Global/Dokument/Svensk%20Energi.NU/SvenskenergiNU_nr8_2013.pdf

 10. Ingemar Nordin

  Ett annat ”företag” som ofta säljer sina produkter under falska förespeglingar är SMHI. Och jag menar inte väderleksprognoser, utan de regionala prognoser de säljer till kommuner och andra beträffande klimatförändringar och risker i samband med en sådan.

  http://www.smhi.se/Professionella-tjanster/Professionella-tjanster/Miljo-och-klimat/stod-vid-klimatanpassning-1.32490
  ”Vi erbjuder ett flertal klimatrelaterade produkter baserade på regionala klimatscenarier och kan skräddarsy både analyser och leveransformat.”
  Detta är väl ungefär som att sälja horoskop och påstå att de bygger på vetenskap?

  Jag trodde att det var allmänt bekant i vetenskapliga kretsar att just regionala klimatprognoser var nästan omöjliga att ge.

 11. Ingemar #10
  En bra fråga, som jag inte vet svaret på, är om SMHI – ett statligt institut – lyder under Marknadsdomstolen i och med att man tar betalt för prognoser?
  /C-G

 12. Björn

  Det är bara så: att bedragare skall lagföras om de så är statligt eller privat ägda verksamheter!!

 13. Det är på tiden att Telges marknadsföring granskas av en domstol och fälls. Jag har funderat på att själv anmäla dem, men det har inte blivit av. Så bra att någon annan gjorde det. Men Telge fortsätter ju med liknande reklam. Nu har de lanserat en sajt som påstås visa hur smutsiga elbolag är. Säkert förtjänar den marknadsföringen också att bli anmäld.
  Om reklam innehåller påståenden om att klimathotsskeptiker är förnekare som är betalda av kol- och oljelobbyn är det väl falsk marknadsföring som kan fällas. Däremot inte påståenden i debattartiklar och insändare. Många som vill tjäna pengar på subventioner till förnybar energi skriver tydligen debattartiklar och insändare i stället för att annonsera. Dels blir det billigare och dels går det att påstå vad som helst utan att bli fälld för falsk marknadsföring.

 14. Gunnar Juliusson

  Vad som behövs är en stor seriös Sifo-undersökning (eller motsvarande) med relevanta frågor som frikopplar miljöintresse/moral från de specifika frågorna om vindkraftssubventioner, koldioxidskatter, mål för koldioxidutsläpp, och satsning på kärnkraftsutveckling. Den måste vara så seriös så att media inte kommer ifrån att rapportera, och att de politiska partierna vågar bygga en valstrategi på att ta upp dessa frågor. Främst är det väl KD som är i starkt behov av en nisch som hjälper dem kvar i riksdagen, men även FP kan ju behöva lite skjuts. Idag är det väl så att politikerna är rädda för att bli hånade i massmedia om man inte hela tiden pratar koldioxidutsläpp och begränsningar. Politikerna behöver känna ett starkt stöd av att de vinner röster genom att opponera mot MP/C/V. Den bästa tidpunkten för genomförandet vore kanske i januari under lämplig köldperiod. Partipolitikerna behöver ju kunna presentera en bra politik under tidig vår 2014, så att den hinner sjunka in, debatteras, och ge vind i opinionsmätningar långt före valet.

 15. Salasso

  Bra förslag om sifoundersökning. Jag har under en längre tid misstänkt att opinionen inte är särskilt vindkraftsvänlig egentligen. Politikerna har förutom att läsa de vinklade inslagen i tidningarna även litat på de opinionsundersökningar som el-bolag och vindkraftsbolag själva genomfört. Om ett företag med eget vinstintresse undersöker får man naturligtvis de svar man vill ha och det finns även misstankar om rent fusk med opinionsundersökningar.
  Här i någonstans i Norrland hade en lokaltidning en liten läsargallup ang kommuninnevånarnas inställning till en vk-park i närheten. Resultatet låg ca 50-50 när en lördagkväll jag upptäckte att det helt plötsligt rasade in ja-röster i en våldsam takt. Jag ringde då upp tidningen om detta och de stoppade omedelbart omröstningen. Dan därpå ringde jag upp och frågade om de tänkte informera läsarna om att ngn manipulerat omröstningen. Men det ville de inte göra. Så beter sig sv massmedia!

 16. Salasso

  Bra förslag om sifoundersökning. Jag har under en längre tid misstänkt att opinionen inte är särskilt vindkraftsvänlig egentligen. Politikerna har förutom att läsa de vinklade inslagen i tidningarna även litat på de opinionsundersökningar som el-bolag och vindkraftsbolag själva genomfört. Om ett företag med eget vinstintresse undersöker får man naturligtvis de svar man vill ha och det finns även misstankar om rent fusk med opinionsundersökningar.
  Här i någonstans i Norrland hade en lokaltidning en liten läsargallup ang kommuninnevånarnas inställning till en vk-park i närheten. Resultatet låg ca 50-50 när en lördagkväll jag upptäckte att det helt plötsligt rasade in ja-röster i en våldsam takt. Jag ringde då upp tidningen om detta och de stoppade omedelbart omröstningen. Dan därpå ringde jag upp och frågade om de tänkte informera läsarna om att ngn manipulerat omröstningen. Men det ville de inte göra. Så beter sig sv massmedia!

 17. Ingemar #10: SMHI:s marknadsföring för sina regionala prognoser är klart vilseledande. Det går inte att göra regionala prognoser många år framåt. T.o.m. kända klimatalarmisten och lead author för IPCC Kevin Trenberth säger: “…..we do not have reliable or regional predictions of climate.”

  http://pielkeclimatesci.wordpress.com/2012/05/08/kevin-trenberth-is-correct-we-do-not-have-reliable-or-regional-predictions-of-climate/

  Okunniga politiker går på detta och SMHI får miljoner och åter miljoner av olika kommuner för att göra dessa s.k. regionala prognoser som är totalt värdelösa. Ännu värre är alla tokiga åtgärder till följd av ”prognoserna”. Det hela sysselsätter en antal miljö- och klimatbyråkrater i kommunerna också.

 18. Joel

  Ingemar #10

  I morse påstod SMHI:s väderapp att det var +6 grader hos mig. Min termometer visade -1.
  Visserligen kan termometrar visa fel eller få allmän spader på grund av orsaker och anledningar, men samtliga grannars hustak var frostbelagda.

  Är jag en hustaksförnekare nu?

 19. Håkan Bergman

  Ni kommer kanske ihåg solupproret tidigare i år, där barn skulle hota föräldrarna med att skvallra på dom om dom inte skrev på kampanjen.
  http://reklamombudsmannen.org/uttalande/telge-energi-reklamfilm

 20. Lasse

  #18 Joel -Du kan å frost fast luften är över noll. Speciellt på hustak! Svart yta som vänds mot en klar himmel kyls bra. På samma sätt kan en nästan tom stängd vattenflaska som står i fönstret få kondens på insidan mot fönstret. Vilket kunde nyttjas som en värmepump kanske?

 21. Christopher E

  Direktlänk till dokumentet med Marknadsdomstolens beslut:

  http://www.marknadsdomstolen.se/Filer/Interimistiska%20beslut/C%2012-13%20InterimistisktProt.pdf

  Annonsen ifråga finns i bilagan.

 22. Slabadang

  Vilken soppa våra MSM – journalister har till att försöka reda ut! 🙂 🙂

  När nu tom IPCC erkänt att inga tecken på mänsklig påverkan eller onaturliga väderhändelser står att finna i observationer så blir det nu tusentals artiklar där vanliga oväder framställts som både onaturliga, orsakade av människan och som bevis på ”klimatförändringarna” som skall revideras till rapporter om vanliga och naturliga oväder.

  Vad gäller vindkraften så har de satt sig i samma båt och vi kan konstatera att det existerar en rättvisa nånstans ändå när vi tittar på allmänhetens bristande förtroende för journalistkåren. Hur man dödar budbäraren är väl skendebatten om Hanne Kjöllers nya bok bästa bevis på där hon tar upp de icke legitima motiv som ligger bakom olika tokvinklade och vilseledande journalistiska publikationer. Det blir lite för mycket teater och skuggboxning när SVT/SR rycker ut och skall leka faktapolis!! Snacka om femdubbla måttstockar smatisdigt som vi vet att någon blöja aldrig vägts och hur bla klimatrapporteringen totalt ballat ur så befriad från fakta och kritisk granskning man bara an komma.

 23. Jimmy

  Lite OT
  Nigel Lawson, tidigare energiminister i Storbrittanien, i en intervju…

  http://notrickszone.com/2013/10/15/nigel-lawson-in-swiss-interview-climate-alarmists-are-in-search-of-a-reason-to-explain-why-theyve-erred/

 24. Jimmy

  Ett citat från intervjun med Nigel Lawson:

  – After the failure of communism, new arguments were needed in order to be able to discredit the market economy. Also the belief in man-made climate change to some extent involves religious tendencies.

 25. Jimmy

  Och så var det stavningen… storbritannien stavas det ju!

 26. Thomas P

  Härligt med hederliga politiker. CDU får bidrag av BMW:s ägare samtidigt som de stoppade hårdare avgasregler i EU:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/cdu-far-sex-miljoner-av-bmw-familjen-quandt/

 27. Vetenskräpsredaktionen också inför skranket

  För er som missade den genusantivetenskapliga teorin som vetenskräpsredaktionen försökte kränga på tittarna, så finns en ”short story” om galenskapen här där tanten genushysterikern och WWFambassadören Anna Schytt som chef för genus och klimathotsredaktionen alias vetenskräpsredaktionen försöker bortförklara sändningen av denna markabla rena pseudovetenskpliga dynga:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5674147#comments

  Det är bara en mycket liten del av det mycket större probölem Anna Schytt åsamkat tittarna och faktiskt hela demokratin. Tanten är samtidigt den som tog beslutet att det norska ”Hjernevask” inte skulle sändas. Anna Schytts motivation är att reportaget ”inte höll tillräcklig kvalitet” okey ?? Men att kvinnor är kortare än män pga av att män stjäl maten från kvinnorna anses då vara av tillräcklig ”kvalitet”?
  Vad som avslöljar hennes argument är att hon är en genuspolitruk och helt utan några kvalitativa krav för sina urval annat än endast ideoligiska och politiska. ”Hjernevask” var det program som Norges beslutsfattare och allmänhet ansåg så kvalitativt viktigt att genusvetenskapen fråntogs sin vetenskapliga status och skattefinansiering. Är det inte helt fanatstiskt att Anna Schytt helt på egen hand och efter eget huvud sågar denna faktiskt FÖRSTA och ENDA kritiska granskning av genusvetenskapen och därigenom underkänner hela den process i Norge som befriade det norska folket från genuspolitrukerna?

  Tvärtom utgör det senaste genusantivetenskapliga programmet ett tydligt bevis på att norrmännen fattat ett helt korrekt beslut. Slutsatserna ifrån de tydliga motsägelser programmen ”Hjernevask” påvisar bekräftas med den rena pseudovetenskaliga dynga Anna Schytt nu väljer att sprida över tittarna.

  Läs detta inlägg en gång till!!

 28. bom

  #22 Slabadang Du kan glädja Dig att det går åt h**vete för MSM. Ett välförtjänt h***ete förvisso!
  Norrbottenstidningarna (NSD-BDkuriren-Piteåtidn.) varslar 27 pers. De får 18 mille skattepengar årligen i presstöd och av patron Persson förmånlig 6% moms. Det hjälper föga allt går back.

  DN sparkar alla korrekturläsare (Bojsan har ju redan flugit!).

  Hjörnes Stampen har losat 31 mille första halvåret och nu får 400 personer sparken!

  Våra tidningspappersbruk får stänga ner ett efter ett. Det enda som står sig än så länge är SR/SVT med dem försöker Du ju själv ta kål på. Lycka till med det. Lögnhalsarna skall ställas på gatan! Buss på!

 29. bom

  #26 Om jag inte sett fel så åker politikerna bara Mercedes klass S – Största BMW – Audi V8. Kom igen när socialisten Hollande kommer i Renault Clio med mindre än 100g CO2.

 30. Håkan Bergman

  Thomas P #26
  Det var inte mycket bättre på andra sidan, förslaget var specialskrivet för att gynna franska och italienska tillverkare. Om man nu verkligen vill påverka utsläppen räcker det gott med skatt på soppan, varför krångla till det med skatt baserad på tillverkarnas modellflottor?

 31. Håkan Bergman

  Thomas P #26
  Det var inte mycket bättre på andra sidan, förslaget var specialskrivet för att gynna franska och italienska tillverkare. Om man nu verkligen vill påverka utsläppen räcker det gott med skatt på soppan, varför krångla till det med skatt baserad på tillverkarnas modellflottor?

 32. Gunnar Strandell

  Thomas P #26
  Det är inte ohederligt att ta emot bidrag och att leverera, men det är det om man marknadsför något man inte kan leverera, och det ämnet för tråden.

 33. Thomas …

  Nu är ju jag bland de första att misstro vad politiker anger för skäl för det de nu vill genomföra, men vad hävdar du här skulle varit ohederligt?

  Om något är ohederligt så vore det väl att vilja ge intrycket att klimatet skulle låta sig styras av UE-föreskrifter om bilar och deras CO2-emission!

  Vet du förresten varför det är just CO2 man vill sätta resstriktioner för?

 34. Glasklar

  Telge Energi, de får väl gratis pant av kommunen för miljarder som täckning för sina derivatkontrakt på Nordpool? Alltså att kommunens skattebetalarna åtar sig obegränsad risk ifall deras prisspekulationer skulle gå fel. Och att det är därför som de kan konkurrera med låga priser på framtida elleveranser. Deras företagskunder behöver ju inte inte ta risken eller betala vad riskpremien kostar som försäkring. Kommunmedlemmarna tar den risken för smäll.

  Är inte det inbakat i Södertälje kommuns blaansräkning, som nån obskyr miljarderkronors-not om ”övriga förbindelser” eller nåt liknande? Men ingen verkar intresserad av att gräva i det, så det får väl fortsätta som vanligt nåt decennium till, tills det smäller och det blir jättestort scoop…

 35. Thomas P

  Gunnar #32 ”Det är inte ohederligt att ta emot bidrag och att leverera,”

  Intressant syn på mutor du har.

 36. Gunnar Strandell

  Thomas #34
  Hur ser du då på att NGO-er med miljö som fötecken får bidrag för att bedriva opinionsbildning riktad mot EU-politiker i Bryssel och nationellt?

  Det ledde till att Mikael Karlsson talade mot etanolbränslet i Bryssel och för det hemma i Sverige, när han samtidigt var ordförande i den europeiska samorganisationen och Naturskyddsföreningen.

  Jag tycker att det är enklare att se det som att man tar emot bidrag och levererar än att blanda in den snåriga lagstiftningen kring mutor bestickning. Det räcker med att konstatera att en del offrar sin heder till mammon.

  Det tyska valresultatet pekar också på att väljarna hellre åker BMW än Trabant och det har nog större betydelse än bidrag som går till politiker.

 37. Thomas P #34

  Har du några belägg för att det är så det hänger samman? Du vet, orsak som vållar en spec:ad verkan? ALltså precis samma bekymmer som de som hävdar att CO2 styr klimatet och temperaturen så mycket som man vill få det till?

 38. Thomas P

  Jonas #36 Mitt inlägg #34 var ett svar på #32: ”Det är inte ohederligt att ta emot bidrag och att leverera” Detta är en beskrivning av korruption.

  Gunnar #35 Att organisationer driver lobbyverksamhet är i sig inte problematiskt så länge det sker öppet och med argument snarare än mutor. Däremot kan jag hålla med om att det blir fel när organisationer kan finansiera detta med offentliga bidrag. Ett flagrant exemplet är när Österledskonsortiet här i Stockholm efter att i åratal lobbat för en Österled fick sin chef satt som chef för att utreda Dennispaketet och bland det första denne gjorde var att köpa upp det ”utredningsmaterial” Österledskonsortiet tagit fram.

 39. Perfekt

  S Andersson #6

  Mpemba-effekten är dåligt utforskad, såvitt jag kan se finns det emellertid inget som tyder på att den skulle förklara att isen i år är 60% större.

  Om det är det, var vattnet då mycket varmare 1979 när isen var som störst?

  Alarmisterna griper efter halmstrån, men jag får ju säga att den här bortförklaringen var bättre än Thomas P:s VoFenskapliga UI-kompis förklaring av att jorden inte var mycket varmare när koldioxidhalten var mycket högre i geologisk närtid. Detta beror enligt universalgeniet Per Edman på Faint Young Sun Paradox.

 40. Gunnar Strandell

  Thomas P #37
  Vi har nog en viss åsiktsgemnskap i frågan. Men som du vet sedan tidigare tycker jag inte att man på en blogg ska påstå att någon begått ett brott, så länge det iinte finns en dom.

  Om jag får travestera dig så menar jag att du bör göra en rikig polisanmälan istället! 😉

 41. Thomas P #26 och #34

  Jag upprepar:

  ”Har du några belägg för att det är så det hänger samman? Du vet, orsak som vållar en spec:ad verkan? ALltså precis samma bekymmer som de som hävdar att CO2 styr klimatet och temperaturen så mycket som man vill få det till? ”

  Och nej, #26 kommer före #34 (det trodde jag du visste)

 42. Argus

  @ #38

  Jag vet. Man ska vara tydlig.

  Jag satte dit en gladgubbe när jag ’retoriskt’ föreslog MSM att pedagogiskt förklara att genom Mpemba effekten så förstår man att mer is egentligen betyder att havet värmts upp.

  Alltså: den förklaringen tycker jag hör hemma i en LSD dröm.

 43. ThomasJ

  OT(?), dock i bäring mot att granska diverse miljonspenderanden här under alarmrubrikerna om/kring det förmenta ’klimathotet’:

  http://joannenova.com.au/2013/10/22-billion-wasted-on-carbon-capture-which-increases-cost-of-electricity-by-70/

  Och just nu håller ’personalen’ i transportkompaniet på att ’debattera’ klimat- & energipolitik m.m….
  Jösses… typ ’tristdebatt i andra svamlaren’ (Yngve Gamlin?)

  Mvh/TJ

 44. Bosse J

  ”Att organisationer driver lobbyverksamhet är i sig inte problematiskt så länge det sker öppet och med argument snarare än mutor.”
  Håller med, men det stör mig lite att Sveriges största lobbyist, LO, inte håller sig till enbart argument utan också ger ganska stora penningbidrag – samt några tusen mantimmar valarbete – till ett av de politiska partierna. Det största faktiskt. De har t o m representanter i styrelsen för det.
  Men visst har de fått leveranser, så jag ser inget ohederligt i företeelsen.

 45. Christopher E

  #43 BosseJ

  Det där är ju än mer problematiskt därför att de lobbar med pengar från de som inte sympatiserar ett jota med pariet ifråga, dvs många LO-anslutna som är med i facket men har en icke-socialistisk preferens.

  Och medlemskap i facket är ju ofta inte frivilligt i praktiken. För många år sedan på ett industrijobb blev jag hotad med att förlora jobbet om jag inte gick med (de skulle se till att ett långstidsvikariat inte förlängdes). Jag blev sur, slutade på dagen ett år efter tvångsanslutningen och plockade ut från deras a-kassa kopiöst mycket mer pengar än de fått in av mig. Så någon vidare god affär för dem var det inte.

  Fram till för ca 20 år sedan blev man ju dessutom automatiskt medlem i självaste pariet ifråga, dessutom.

 46. Thomas Reynolds

  Komiskt. Ni skriver en artikel här om vädret vid en plats och tid och anser att detta är argument för att jorden blir kallare.
  Ni blir tillrättavisade av en klimatforskare.
  Istället för att ta till er, medge att detta inte säger något om klimatet, däremot berättar det att det var kallt i Munchen, istället börjar ni med att försvara denna typ av rapportering.

 47. Thomas Reynolds

  Skrev på fel artikel.. menade att skriva på munchen vintern.