Sveriges egen Al Gore

wijkmananders
Anders Wijkman, kd, försöker verkligen profilera sig som Sveriges svar på Al Gore. Vid en konferens i går propagerade han för behovet av en Marshall-plan som skulle stimulera både ekonomin och miljön.
Samma tanke har tidigare framförts av just Al Gore, som precis som Wijkman är medlem i den s.k. Romklubben (Club of Rome), som anklagats för att verka för ett världsstyre. Om detta är fallet eller inte kan jag dessvärre inte säga. Romklubben är noga med att inte föra anteckningar från sina möten. Antagligen finns där, som i varje konspirationsteori, en gnutta sanning och hyfsat mycket överdrifter.
Wijkman flyger snart nästan lika mycket som Al Gore. Han får dock jobba på sitt boende. Än så länge leder Gore den ligan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. thomass

  Maggie skriver: ”Antagligen finns där, som i varje konspirationsteori, en gnutta sanning och hyfsat mycket överdrifter”
  Så det finns alltså en judisk världskonspiration?

 2. thomass: Det finns konspirationsTEORIER.

 3. ThomasJ

  A. Wijkman är i sanning & i flera bemärkelser svensk politiks största stolpskott (han är nära på 2 mtr lång..).
  Helt enkelt en charlatan av [typ] Gore’s nåde…
  Må nästa EU-val resultera i en befrielse från denna man.

 4. pensionera den stollen!

 5. Peter Stilbs

  För några månader sedan kom han ju också med en idé om att varje medborgare skulle få en ”koldioxidkvot” – underförstått med total övervakning av varje inköp och resa. George Orwell – rotera i Din grav.
  Wijkman var faktiskt den direkta utlösande faktorn till klimatmötet på KTH 2006. Han pratade så mycket strunt vid ett seminarium 2005 (inkl Hockeyklubban) att man fann det av intresse att diskutera saken vidare.

 6. Man Wijkman är inte två meter (bara lång) och han vill ju så gärna vara klimat-Jesus så han nästan skakar när han inte får medhåll. Jag har träffat honom några ggr i dylika sammanhang.
  Tänk vad vore vår fina demokrati utan politker som verkligen engagerar sig!?
  (på fullt allvar)

 7. Magnus S

  Alla goda gåvors givare. En självutnämnd, ej efterfrågad, räddare av världen. Måste vara fantastiskt att anses sig vara den som skall rädda världen. Men egentligen är karln bara en modern och manisk Don Quijote.
  Dessutom lever han själv inte efter sin egen moral, för han är ju SÅ MYCKET VIKTIGARE än pöbeln så att han måste ju få resa som en skottspole.
  Stoppa honom innan han kostar oss för mycket!

 8. Hans Jelbring

  Ingemar Vänerlöv, en partikamrat till Anders Wijkman om jag inte tar fel, har lite sunda synpunkter som han givit uttryck för i en proposition till riksdagen. Anders borde lyssna på Ingemar.
  “Den här motionen vill bland annat peka på alla frågetecken som finns när det gäller den allmänt erkända koldioxidteorin som praktiskt taget enda förklaring till den globala uppvärmningen. Det finns åtskilliga seriösa forskare som är av annan åsikt, men eftersom deras uppfattningar inte är medialt eller politiskt korrekta har de väldigt svårt att kunna få sina forskningsresultat presenterade.”
  “Motionen vill också peka på behovet av en bredare klimatforskning, som tar till vara nya infallsvinklar för att förstå och förklara vårt klimat och dess förändringar. Det är inte acceptabelt att en forskare ska bekänna sig till en viss skola för att få resurser till sin forskning. Sådant för aldrig forskning i vidare bemärkelse framåt. Stora och viktiga beslut i klimatfrågor måste bygga på relevanta fakta.”

 9. Red Hansen

  Finns tydligen fler Kd politiker som velat ha mer sans. Eva Johnson och Lars Gustafsson skrev en motion om klimatforskning
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02MJ474

 10. Björn

  Red Hansen, det är bra att du påvisar denna Kd-motion:
  Motion 2008/09:MJ474 Klimatforskning
   
  Lars Gustafsson och Eva Johnsson (kd)
   
  ”Det är viktigt att olika klimatrelaterade forskningsområden får samhällets stöd. Komplexiteten inom klimatologi är stor och därför är behoven av forskning inom flera klimatrelaterade områden ex. astronomi, biogeokemi och hydrologi nödvändiga för att skapa en heltäckande bild av orsak och verkan.”
  Jag har citerat några rader från denna motion, vars innehåll visar att motionärerna har stor insikt i problemställningen.

 11. Christopher E

  Red Hansen &Björn, det där låter ju riktigt bra. Heder åt dem. Känns bra att partiet inte bara har klimatfanatiker för jag gillar dem i andra frågor.
  Sådana som Lars och Eva fyller mig med hopp inför framtiden.

 12. Labbibia

  Själv vill jag nog tacka Wijkman…….=D
  Hans förslag om personliga utsläppsrätter var ett självmål av sällan skådat slag. Förmodligen var det fler än jag som slutgiltigt började inse att det ligger en hel hundkennel begravd i ”klimatfrågan”

 13. gurre

  bevare oss för wikman!!

 14. King Kong

  Jag tycker att Anders Wijkman borde dela cell med Birgitta Dahl.

 15. Lite sent kanske – men för mig är det faktum att Wijkman engagerat sig i detta argument nog för att vara AGW-kritisk/skeptisk.
  Någon mer opportunistisk politiker får vi nog leta after i svensk politik.
  Nu verkar det som om Kd ligger risigt till i EU valet – vilket jag i och för sig inte tycker är bra. Blir vi av med Wijkman så är det dock bra.
  Alltså: Rösta inte på Kd i EU valet.
  Tyvärr blir nog inte av med honom ändå – han kommer att dyka upp som gubben i lådan så länge han orkar.