Spring för livet

Nu laddas det för fullt inför Paris. Riksteatern som, enligt årsberättelsen, får 260 miljoner i statsbidrag  har varit med att ta fram ett event som kallas för ”Run for your life”. Tanken är att 1000 personer ska springa sträckan Kiruna – Paris mellan den 9 och den 30 november.

”Mänskligheten står inför en klimatkatastrof, snart kommer det att vara för sent. I november kommer tusentals människor att springa tusentals kilometer, från Arktis till COP21 i Paris. En stafett över hela norra Europa. Med sig har de 1000 berättelser om klimatförändringarna. ”

Just det där med berättandet verkar ligga högt på dagordningen. Berättar man något tillräckligt många gånger så blir det sant. Berätta om din klimatångest så blir inte bara den sann utan också  tesen om att ”mänskligheten står inför en klimatkatastrof”.

Men Staffan Laestadius saknar berättelser. På SvDs kultursida skriver han att han vill se berättelser om det postfossila samhället och hur det skulle kunna gestalta sig.

”Det vore orimligt att begära att klimatforskare och ingenjörer ska leverera dem. Men är det orimligt att begära att kulturens arbetare och uttolkare ägnar sig åt denna vår tids största ödesfråga?”

Skriv en bok själv då om berättelsen om det postfossila samhället är så viktigt för dig tänker jag.Författare skriver vad jag vet om vad de själva vill, alla fall än så länge.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. John Silver

  ”Laestadius”

  LOL, ROTFLMAO o. lik. förk.

 2. Olav Gjelten

  Hur skulle det långsiktiga resultatet bli om fler och fler av oss belastar sjukvården med klimatångest som orsak till psykisk ohälsa? Vi kunde överösa läkare och annan sjukvårdspersonal med ”vetenskapliga fakta” från media och politierhåll om varför vi inte orkar arbeta och varför vi är i sådant extremt behov av stark, ångestdämpande medicin.
  Sök gärna också förtidspension på grund av den enorma ångest du känner inför det skenande klimatet. Glöm framför allt inte att också gå med barnen till doktorn. Klart de måste känna ångest då deras framtid kommer att totalförstöras. Det är ju det samhället upplyser om.

 3. Michael

  Lena,

  Jag rekommenderar Sapiens, en bok om mänsklighetens förhistoriska utveckling. Den beskriver ”den kognitiva revolutionen” där berättelsen blir central för att få större grupper att samarbeta och underkasta sig sina ledare. Berättelsen upplevs som objektiv sanning av de ”troende”. Sentida utveckling av sådana berättelser har format religioner och ideologier. I samtliga fall handlar det om makt och styrning av människors beteende. Klimatberättelsen faller helt in i detta mönster, vilket förklarar varför klimathotarna lägger sådan energi på att tysta meningsmotståndare och skyr öppna debatter med sakkunniga personer. Allt för att hålla berättelsen i liv. Det är skrämmande att se den rikliga tilgången till finansiering för att underbygga berättelsen. Att det ska vara så svårt för folk i gemen att förstå att klimatfrågan uteslutande handlar om politik, makt, inflytande och pengar. Vetenskapen har här förvandlats till ett propagandaverktyg för att ge saken legitimitet.

 4. Olav Gjelten

  Till de som som är klimathotstroende, men inte känner klimatångst finns det bare en sak att säga; de ljuger! INGEN kan känna sig avslappnad, planera för en framtid som de vet inte finns och sätta barn till världen OM de väntar världskatastrof som ingen komer undan.
  De påstådda klimathotstroende som överhuvudtagit fungerar och som har sin psykiska hälsa i behåll, DE LJUGER om det de säger.

 5. Daniel Wiklund

  ”För att undvika en klimatkatastrof krävs en fundamental omläggning av vårt levnadssätt”. Vi ska väl då återgår till hur det var innan motorerna uppfanns, där man tog sig fram genom att gå eller att springa. Ett levnadssätt som ”garanterat” leder till ett bättre klimat. Gissar att Rockström kommer att vara en av dom som springer, förmodligen Romson också, och varför inte Thomas P. Vad gör man inte för den goda sakens skull.

 6. Peter F

  Jag undrar om de verkligen får ihop hela laget. Var och en ska väl också själv betala sina omkostnader , eller…..

  Räkna med snöstorm och ishalka ner till Ö-vik. Vädret brukar ju jäklas när det drar ihop sig till klimatmöten m m

  Vore intressant läsa alla klimatberättelser som ska hittas på för att få delta.

 7. Det var ju dr. göbbels som myntade” att om en lögn säges tillräckligt många gånger så blir det en sanning”.
  Resultat: Förgiftade sina barn och sköt sig själv och sin fru! Så kan det gå för en lögnspridare av format.

 8. Lennart Bengtsson

  Det faller sig naturligt att här citera Helmut Schmidt angående innebeteendet att i alla sammanhang formulera s.k. visioner : Der Visioner hat, soll zum Arzt gehen.

  Samma sak kan sägas om tidens alla fantasifulla skräckberättelser om klimat och väder som nu uppenbarligen tar sig alltmer vansinniga former. Varför inte spara in pengarna för språngmarschen till Paris och använd dessa medel till flyktinghjälpen eller till att bygga ordentliga bostäder åt romerna som så gärna vill bo i Sverige.

 9. Lennart Bengtsson

  3

  Håller helt med. läser just nu denna utmärkta bok

 10. Michael, du har så rätt i detta …

  Men du behöver vara medveten om två saker: ’Berättelsen’ funkar både som ett redskap att styra folk med, och som ett ’rättsnöre’ att följa för dem som vill tillhöra flocken och accepteras av den och dess ’ledare’.

  Ingen av dessa grupper behöver veta om berättelsen är korrekt, eller befogad, delvis sann, eller bara lite, eller tom totalt missvisande eller tom påhittad. Berättelsen är central för deras ’förståelse’ av tillvaron, den utgör sas en central del av densamma, och måste därför försvaras, och alla hot mot den blir då också ett hot mot den egna tillvaron (eller iaf ene viktig del därav).

  Din beskrivning kräver alltså i inget av dessa led att de inblandade skall förstå, inse eller vara medvetna om att berättelsen inte nödvändigtvis också är en korrekt skildring och analys av hur tillvaron fungerar. Den utgör ett egenvärde i sig ..

  Jag tycker också att man tydligt märker den attityden närhelst ngn del av ’berättelsen’ inte visar sig hålla längre. Allt som oftast blir responsen av arten:

  ’Men det ändrar inget, där finns så mycket annat, andra delar kvar av den, som är minst lika viktiga .. och förresten så vet vi att du/ni bara vill riva ned den … så varför skall jag tro på dig alls!?’

  Ett annat tydligt tecken är hur snabbt man vänder sig mot ’en av de sina’ skulle denne yttra bara lite tvivel, eller underminera / ifrågasätta delar av berättelsen. Och nästan alltid med personangrepp, nästan aldrig i sak …

  Berättelsen är en stark och personlig/emotionell del av identiteten. Och måste således försvaras till det yttersta …

 11. PT

  Jag har så oerhört svårt att förstå att det inte går att få en vettig debatt om klimathotet. Här har IPCC tutat i befolkningen att scenarierna kring koldioxidens påverkan på temperaturen är en ödesfråga för hela mänskligheten, samtidigt som fakta visar att den mycket ringa temperaturhöjning som skedde under 1900-talet inte har påverkat klimatet ett dyft. Inga ökande havsnivåer, inga väderhändelser som ligger utanför det ”normala”, isar vid polerna som kommer och går.
  Det finns ju massor av klimatkunniga människor som är oerhört skeptiska och som borde kunna få tillstånd vettiga diskussioner i ämnet där parterna lyssnar på varandra och tar fram sina respektive argument för och emot. Det skrivs och det bloggas men jag har inte sett ett enda fall där man ”handgripligen” får tag på några aktiva klimathotar och sätter sig ner öga mot öga och får igång en diskussion som når ut media. Är det ingen som vågar eller är dörrarna till klimathotarna stängda med dubbla lås???
  Det vore väl helt fantastiskt om man kunde få i gång en sådan debatt precis nu inför Parismötet.

 12. Mats G

  3
  Michael

  Låter som en intressant bok men egentligen är det rätt givet.

  Människans evolution gäller alla delar även sociala förstås. Det är väl först i nutid som avvikare kan ev klara sig utanför gemenskapen.

  Så för människan är klimathotet ett måste. det är inprogrammerat i oss. Det är en instinkt. med det sagt så finns det en lite detalj som skiljer oss från andra varelser på denna planet. Intelligens. Har man intelligens kan man höja sig över den nedärvda instinkten. (lite poetiskt sätt att säga att klimathotare är idioter eller hur)

  Om man drar tanken vidare. Om vi skulle ha kontakt av fjärde graden så utgår jag ifrån att de vi träffar inte bara är tekniskt mer avancerade utan inom alla områden som ex emotionell intelligens mm….

 13. Michael

  Jag håller på att läsa boken som är både informativ, tankeväckande och underhållande. Var på författarens föredrag när han var i Sverige. Hade faktiskt kommit till det där med berättelser när jag tänker efter. Mycket intressant. Vi skapar vår verklighet baserat på berättelserna.

 14. Thomas P

  Sven #7 ”Det var ju dr. göbbels som myntade” att om en lögn säges tillräckligt många gånger så blir det en sanning”.

  Passande nog finn sdet ingen pålitlig källa till att han någonsin skulle sagt det i någon av alla varianter som tillskrivs honom, men upprepats har ”citatet” onekligen så vid det här laget kanske det är sant.

  Sen väntar jag med spänning på att Ingemar skall påpeka hur fel det är att försöka göra kopplingar till nazisterna…

 15. Ingvar i Las Palmas

  #11 PT
  När du inser att det inte är en fråga om ett klimathot i sig det handlar om så blir det klarare.. Det är ett försök att få till någon form av maktkoncenration inom FN.
  För att ena världen mot ett gemensamt mål måsta man först hitta en gemensam fiende att enas emot.
  Det gjordes i Club of Rome för länge sedan och den gemensamma fienden skulle vara miljöförstöring. Det ändras sedermera till global uppvärmning på grund av koldioxid.. Klimathotet är ett verktyg.
  Den som utger sig för att vilja rädda världen är i själva verket ute efter att kontrollera den

 16. Ingemar Nordin

  Sverige är helt klart på väg mot ett totalitärt samhälle. Sådana brukar nämligen utmärkas av att statens intressen genomsyrar HELA samhället.

  Jag besökte Sovjetunionen i mitten på 70-talet. Propagandan var bedövande och genomsyrade verkligen det mesta. Vi kunde iof avnjuta Svansjön i Moskva utan propagandistiska avbrott, men när vi gick på cirkus i Leningrad (en helt fantastisk cirkus för övrigt) så avbröt man mitt i för att visa en propagandafilm (i svart-vitt) om sovjets kamp mot fascismen under WWII.

  Undrar om Riksteatern också kommer att avbryta sina föreställningar för att köra lite propaganda mitt i föreställningen?

  På universiteten har vi hittills uppmanats att låta ALLA våra kurser genomsyras av ett genusperspektiv. Tekfak och medfak anammade denna uppmaning utan eftertanke. Jag är stolt över att filfak vid LiU tänkte efter och satte tummen ned för detta barocka förslag. Men nu uppmanas vi att låta klimathotet och ”hållbarhet” genomsyra all verksamhet på universitetet.

  Man tar sig för pannan.

 17. Ingemar Nordin

  Daniel W #5

  Jag tycker absolut att Thomas P skall springa i Parisloppet, och visa att han verkligen tror på en överhängande klimatkatastrof (om den inte stoppas just i Paris i december). Allt annat vore hyckleri från hans sida! Kanske kan han ta första sträckan mellan Kiruna och Malmö? 🙂

 18. Ingemar Nordin

  Ännu ett brev i min inkorg idag:

  ”Dear Ingemar

  Earlier today The People’s Pilgrimage set off from St Peter’s Square, with Pope Francis’ blessing. This is the start of a incredible 1500km walk from Rome to Paris timed to arrive for the start of the Paris climate talks this December. The pilgrimage is being led by former Philippine climate envoy Yeb Sano.

  Here’s a link to the release: http://connect.ourvoices.net/DepartingRome

  If you have any questions or would like any quotes or images please let us know.

  Many thanks,

  Vanya”

  Inget springande, utan bara en promenad i maklig takt. Och bara mellan Rom och Paris. Veklingar!

 19. Ingemar!
  Jag tycker att vrålarna kan ansluta sig till det promenerande gänget. Lite väl jobbigt att skrika och springa samtidigt kanske. 😀

 20. latoba

  Tänk hur mycken fattigdom man skulle kunna utrota med de miljarder USD man nu kastar bort på den onödiga klimatkonferensen i Paris. Och tänk om man istället satsade på att utrota malaria och smittkoppor, som årligen dödar miljoner.

 21. Thomas P

  Lennart #8 Skulle vara intressant att höra din åsikt om det där med fusk i justeringar av temperaturdata i tidigare tråd. Fuskar dina kollegor så grovt som hävdas?

  Ingemar #17 Tack för förslaget, men jag har tyvärr problem med ett knä så att springa några längre distanser är inte aktuellt.

 22. LAC

  ThP #21. Var det hockeyklubban som fällde dig så du fick ont i knät?

 23. Ann L-H

  Löfven fotograferas tillsammans med Obama, får uppmuntrande ord om vårt lilla goda land som är bäst på det mesta, ja han lobbar intensivt för att vi ska få en plats i FN’s säkerhetsråd nästa år. Enligt Expressens nätupplaga i dag har ett hemligt dokument om hur vi ska nå denna åtråvärda plats hittats. En viktig punkt i dokumentet är ”ett fokus ska vara att se ett samband mellan klimatförändringar och olika kriser i världen”. ”Jag må illa” som Magnus Uggla sa.

 24. Svend Ferdinandsen

  ”berättelser om det postfossila samhället”
  Det bliver jo det rene katastrofe, hvis de vil beskrive det korrekt.

 25. Salasso

  Elkraftsexperten C-E Simonsbacka kritiserar svensk energipolitik i ett nytt inlägg på http://www.friavindar.se

 26. Ingvar i Las Palmas

  #23 Ann L-H
  >En viktig punkt i dokumentet är ”ett fokus ska vara att se ett samband mellan klimatförändringar och olika kriser i världen”.

  Otroligt! Påtryckningar på alla upptänkliga sätt

 27. Ingvar i Las Palmas

  Fossilfri my …..
  https://www.masterresource.org/shale-gas-energy-sources/shale-shock-better-world/

 28. Gunnar Strandell

  Lena!
  Staffan Laestadius skriver att det är orimligt att ingenjörer ska beskriva en fossilfri framtid. Men de arbetar ju idogt med att skapa förutsättningar för den. Några drar sig inte ens för att fuska i ambitionen att minska bränsleförbrukningen. Men det är ingenjörer som utvecklat och fortsätter att utveckla alla alternativen från vindturbiner till kärnkraftverk och den infrastruktur som behövs för att nå effektivitet och robusthet. Det är den ”gröna” ideologin och dess tillämpning av försiktighetsprincipen som är det stora hindret för en snabb utveckling som i slutänden gynnar allt liv på jorden.

  Det här med berättelser som fångar in människor i en trygg och troende tillvaro är en defekt hos den ria människan. Varför väljer man att tro istället för att konstatera att jag vet inte, och bildar sig en egen uppfattning? Kristendomen och Islam kan sägas ha lyckats bäst eftersom ursprunget till deras heliga skrifter är nedtecknade av analfabeter, utan att de ifrågasätts i någon högre grad. Jag ser ett visst samband med IPCC:s Summary for Policymakers, SPM.

 29. Gunnar Strandell
  Som jag uppfattar honom eftersöker han litterära verk som beskriver ett samhälle bortom den fossila eran. Att vi får en snabb utveckling som för oss till en tid utan fossila bränslen och hur den då kan tänkas se ut. Han förutsätter då att det är nödvändigt med en snabb transformation vilket i sig kan ifrågasättas givetvis.

 30. Håkan Bergman

  Gunnar S. #28
  ”Kristendomen och Islam kan sägas ha lyckats bäst eftersom ursprunget till deras heliga skrifter är nedtecknade av analfabeter, utan att de ifrågasätts i någon högre grad. ”
  Nja, analfabeter kan dom väl knappast ha varit. Men det finns en väsentlig skillnad mot dagens tänkande och språk, bibeln och koranen bygger på analogier och analogt tänkande, detta till skillnad mot hur vi skriver och tänker idag i form av abstraktioner. Det abstrakta tänkandet får nog anses vara ett unikt västerländskt framsteg, men när det uppstod vete f*n.

 31. Evert Andersson

  SVT nyheterna idag på morgonen hade ett inslag där skolbarn i landet var ute och hjälpte forskarna med att studera klimatförändringarna. De studerade färgen på höstlöven.

  Kan inte komma undan tanken att den största ”nyttan” skulle vara att få ungarna att tänka ”rätt”. Del av indoktrineringen som beskrivits här på bloggen tidigare.

 32. Kenneth Mikaelsson

  On the rocks…

  http://iceagenow.info/2015/09/ice-in-northwest-passage-still-too-thick-ice-for-regular-shipping/

 33. Kenneth Mikaelsson

  OT men bra..
  http://notrickszone.com/2015/10/01/its-the-sun-stupid-growing-number-of-studies-show-oceanic-cycles-climate-driven-by-solar-activity/#sthash.YXXXgez7.dpbs

 34. Lennart Bengtsson

  *21

  Svar till Thomas P:

  Det är inget ovanligt att observerade data sätt omanalyseras med nya metoder vilket kan innebära att att vissa enstaka observationer visar sig inkorrekta. Samma sak gäller förbättrade metoder att bestämma atmosfärens temperatur från MSU-mätningar.
  Det finns ingen anledning här att fantisera ihop ett slags meteorologisk sammansvärjning.

  På senare tid sker beräkningar av bl. a. temperaturtrender från re-analysdata baserades på dagliga ( mestadels 4 ggr dagligen) väderanalyser som exempelvis från ECMWF. I en artikel som för tillfället är under review i Tellus har jag tillsammans med kollegor visat att dessa analyser är mer eller mindre identiska med såväl temperaturdata 2m ovan markytan som MSU mätningar.
  Tills vidare har vi dock bara undersökt värden sedan 1979 som var det första år sim vi hade tillförlitliga observationer från fria atmosfären. Temperaturtrenden är positiv och varierar mellan ca 0.3°C/ dekad över NH landytor och ca 0.1°C/dekad i troposfären ovanför det planetära gränskskiktet. De höga värdena över landytorna kan också inkludera andra effekter antropogena effekter som inte har med växthusgaserna att göra.
  Den svaga uppvärmningen under de senaste 15-20 åren är oklar men enligt min uppfattning huvudsakligen stokastisk men aerosolvariationer kan inte uteslutas. Låt oss se hur situationen ser ut om ca 5-10 år. Det är inte osannolikt att 2016 kan bli ett markant varmt år. Det kommer att glädja en del medan andra kommer att söka alternativa förklaringar.

 35. Thomas P

  Lennart #34 ”Det är inget ovanligt att observerade data sätt omanalyseras med nya metoder vilket kan innebära att att vissa enstaka observationer visar sig inkorrekta. Samma sak gäller förbättrade metoder att bestämma atmosfärens temperatur från MSU-mätningar.
  Det finns ingen anledning här att fantisera ihop ett slags meteorologisk sammansvärjning.”

  Hoppas då att forumets ansvariga tar till sig detta. Du såg att det GWPF du var på väg att ansluta dig till var en av dessa som kommer med denna typ av insinuationer om att temperaturdata är manipulerade?

 36. Lennart Bengtsson

  *35 Då hade dett sannolikt inte hänt

  L