Solen håller sig fortsatt lugn

NASA har återigen justerat ner den förväntade solaktiviteten:
”Current prediction for the next sunspot cycle maximum gives a smoothed sunspot number maximum of about 58 in July of 2013. We are currently two years into Cycle 24 and the predicted size continues to fall.”
NASA
Det ser ut som om vi är på väg mot (tillfälligt?) kallare tider.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christer Löfström

  På djupt vatten:
  http://www.economist.com/node/18065645

 2. Kent Forssgren

  Från sol och olja till vind.
   
  Axplock ur dagens skörd om vindkraft.
   
   
   
   
   
  Vind kan stärka landsbygden.
   
  När nu solen är mindre aktiv och vi får ett kallare klimat, ja då växer de gröna sämre! Då försöker de använda mer gödsel för att öka tillväxten. Att gödsla med vind, det är lösningen för ökad tillväxt enligt Miljöpartiet.
   
  Vindkraft är en elproduktionsform med kraftig global expansion, skriver Peter Groth (MP), gruppledare, och ordförande i byggnadsnämnden, i Hässleholm i Dagens Kristianstadsblad.
   
  Det är med viss förvåning man tar del av mängden inlägg som är negativa till vindkraft.
   
  http://www.kristianstadsbladet.se/fria-ord/article1380104/Vind-kan-staumlrka-landsbygden.html 
   
   
   

  Glasskivor gav framtidsvision för Åhus!

   
  Naturskyddsföreningen SNF är ingen naturskyddsförening längre. Föreningen agerar som Energimyndighetens förlängd arm. Inte förvånande då Energimyndighetens generaldirektör har ett långt förflutet som styrelseledamot i SNF´s riksorganisation. Tyvärr hamnar lokalkretsarnas medarbetare i ett dilemma. Vilket tydligt visar sig här. Sorgligt!
   
  Hotet mot rödlistad ål, ineffektiva verk och ständig silhuett av en vindkraftpark med 83 vindmöllor längs med kusten. Under onsdagen fick motstående intressen möjlighet att säga sitt vid huvudförhandlingen om miljötillstånd för parken.
   
  – Skulle man vara rädd om ålen skulle man sluta fiska den, konstaterar Christer Neidemann tillspetsat.
  Han är ordförande för Naturskyddsföreningen som i princip är positiv till möllorna, om de är högst 150 meter höga.
   
  http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/ahus/article1380421/Glasskivor-gav-framtidsvision.html
   
   
   
   
   
  Energiminister Maud Olofsson (C) anser att rätt metod för att öka konkurrensen på den nordiska elmarknaden är att fler privata aktörer får bygga vindkraftverk.
   
  Att MO inte avser att agera själv, framgår av hennes uttalanden. Det pågår en utredning i EU skyller hon på. Argumenteringen är så innehållslös att man häpnar. Vår energiminister. Suck!
   
   Uppenbart är att här saknas både kunskap och vilja att göra något åt situationen på den svenska elmarknaden. Finns bara en sak som engagerar MO. Mer vindkraft.
   
  Jag tror och hoppas att C missbedömer de vars röster hon är ute efter. Också bönder njuter av ett från vindkraftverk fritt odlingslandskap.
   
  De svenska elpriserna har satt press på närings- och energiminister Maud Olofsson (C).
   
   Men hon säger att hon aldrig tänker offra klimatmålen.
   
  Enligt Olofsson är det omöjligt att diskutera elpriser utan att nämna de långsiktiga klimat- och utsläppsmålen. Bakgrunden till ståndpunkten är att såväl EU-kommissionen och det internationella energiorganet International Energy Agency (IEA) har slagit fast att lägre energiförbrukning är det effektivaste sättet att få ned elkostnaderna.
   
  – Jag tänker fightas allt jag kan för att vi ska klara klimatmålen. Vi kan inte offra dessa bara för att det blir en kall vinter.
   
  – Om industrin gör av med mindre el till följd av effektiviseringar sjunker efterfrågan och då sjunker priset även för privatpersoner, säger Maud Olofsson.
   
  Är det en tillräcklig konkurrens?
   
  – Konkurrensen kan bli bättre. Men vi arbetar för att få fler vindkraftverk som drivs av privata aktörer.
   
  Vad säger du om att flera av de största bolagen finns på både köp- och säljsidan på elbörsen Nordpool?
   
  – Nordpool går att granska. Men det pågår ett arbete från EU-håll just nu om hur den marknaden ska kunna granskas bättre. Det kommer besked närmaste tiden, säger Maud Olofsson.
   
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/energiministerns-losning-mer-vindkraft_5930199.svd
   
   
   
   

 3. pekke

  Det ska bli intressant att följa vad som händer om solaktiviteten förblir låg i cykel 24 och 25 som allt fler gissar ( ja solforskarna gissar ), samtidigt som PDO och AMO verkar bli negativa.
   
  PDO+AMO:   http://www.appinsys.com/GlobalWarming/PDO_AMO.htm
   

 4. Ingemar

  Christer L #1,
  Varför skall man borra i djuphavet när den nya skiffergas-tekniken gör jättestora oljelager tillgängliga på land?
  http://www.ctv.ca/generic/generated/static/business/article1898055.html

 5. Ingemar

  Maggie och Pekke,
  Jo, risken finns ju att vi glider in i en period med en mindre aktiv sol och att detta i sin tur påverkar temperaturerna negativt. Vi som kämpar på med att släppa ut CO2, trots de höga skatterna, får väl hoppas på att detta något motverkar kylan.

 6. Holmfrid

  Centerpartiet och MO är illa ute. Hennes vindkraftsmissionär Alterå har hoppat av, likaså Hägglund (i SAAB affären). Partiet har tappat kompassen – vargfrågan, fjälljakten, dioxinfläsket, vindelen, elpriserna samtidigt som moderaterna tagit över statsföretagen.

 7. Maggie, förutsätter du att det blir kallare med lägre solaktivitet? 😉

 8. Toprunner

  Holmfrid #6: FN skickar väl Alterå till Kenya: Där ska han upprätta en Eko-effektiv ekonomi med hållbar energiförsörjning. Afrika som hade nog med problem innnan.
   
  En stor befrielse för sverige och jag önskar han får med sig Maud.

 9. Kent Forssgren

  En bra, för mig som novis i alla fall, artikel med grundläggande data och hypoteser om solens och kosmisk strålnings betydelse för klimatförändringar finns på Stockholmsinitiativets hemsida.
  Det som idag oroar både sol- och klimatforskare är att solaktiviteten sedan ett par år nästan helt har upphört. De som tror att sambandet mellan solaktivitet och kllimat inte bara är statistiskt utan att det faktiskt också finns ett orsakssamband fruktar nu att det som närmast väntar oss inte är en fortsatt uppvärmning utan en mer eller mindre kraftig avkylning. Det som i så fall kan vänta oss är missväxt i tempererade klimatzoner som Sverige och Kanada och därmed matbrist och svält, något som i så fall skulle drabba jordens fattiga hårt. Artikeln är från 2009!
  http://www.stockholminitiative.com/vetenskap/solen-och-kosmisk-stralning/
   

 10. Holmfrid

  #8  Toprunner,
  Maud Olofsson faller med höstlöven.

 11. pekke

  Om solaktivitet och dess ev. påverkan på jordens klimat/vädersystem.
   
  http://www.appinsys.com/GlobalWarming/GW_Part6_SolarEvidence.htm
   
  Så vitt jag vet så är det än så länge ingen sol- eller klimatforskare som riktigt vet hur mycket jordens klimat påverkas av solaktiviteten.
   
  Om det finns ett samband mellan långvarig hög eller låg solaktivitet och jordens klimat så verkar inte långvarig låg aktivitet i kombination med negativa vädersystem nåt att önska för framtiden.

 12. Björn

  Solaktiviteten är jämförbar med åren kring 1810 års solfläcksminimum. Klimatmodellerna är helt värdelösa eftersom man inte tar hänsyn till en variabel solaktivitet. Låg magnetisk aktivitet hos solen är ju enligt Svensmarks med fleras hypoteser, att molnen breder ut sig mer än vid hög aktivitet och därmed minskar solens inflöde av energi mot jordytan. Det är märkligt att forskarna så medvetet undviker solens variabilitet. Denna underlåtenhet kommer att minska deras auktoritet och därmed också IPCC:s.
   
   

 13. Pär Green

  Mer glasskivor!
  http://www.metaefficient.com/bicycles/bike-path-solar-panels-holland.html
  Länk till klotet: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3345

 14. Pär Green

  Marknaden styr. Slipp att skotta!
  vinter har det snødd meir enn vanleg, noko fjærlendingen Jo Marius Bøyum har sett seg lei på. Han har rett og slett fått nok.
  – Eg er drit lei all snøen for å vere heilt ærleg. Eg har fått nok, meir enn nok, seier Bøyum til NRK.no.
  «Dette er kvalitetssnø av dei sjeldne»
  Bøyum lagt ut ei annonse på nettstaden finn.no der han gir tydeleg uttrykk for at han lengtar etter sommar og sol. Han skriv at han har eit område med eit areal på 820 kvadratmeter. Han skriv vidare:
  «På dette området er det mykje snø! Fersk snø! Eg har ikkje bruk for denne snøen lengjer, so no gjir eg den vekk. So lengje du kjem å hentar den.»
  Han skriv vidare: «Dette er kvalitetssnø av dei sjeldne»
  – Det er så mykje snø at eg ikkje veit kor eg skal gjere av den, seier Bøyum.

 15. Slabadang

  Jag har sagt det förut! 🙂
  När man önskar en svinkall vinter och en fortsatt global nedkylning bara för att folk ska botas ifrån hjärntvätten om CAGW så har det hänt något ganska tragiskt med en som person.
  Att man blir glad och tillfreds med varje väderrapport som talar om snökaos och köldrekord visar att friheten och det kritiska tänkandet som där tillhör är mycket viktigare än jag insett.
  Mardrömmen att en manipulativ grönklädd fascism får en betående makt över demokratin är värd några till och med hela graders global avkylning.AGW är redan vetenskapligt motbevisad genom observationer i kombination med helt nya upptäkter.
  Det här är ingen vetenskaplig kamp utan en kamp om vetenskapens och demokratins funktion.Att angripa demokratin genom att uppträda som ”vetenskap” var tricket och därigenom samtidigt ett angrepp på vetenskapen i sin helhet.
  Ingemars artikel om Popper visar vilka vatenskapliga dygder som är under attack.Klimathotsprofitörerna angriper demokratins integritet saklighet och rationella funktion.Det är ingen tillfällighet att den så kallade klimatvetenskapen fuskar i alla evidens baserade grundkrav på vad som kan och får kallas ”vetenskapligt belagt” rensar man klimatvetenskapen ner till benet så är den enda säkra vetenskapliga grunden att ”Co2″ är en växthusgas”. Därefter spretar precis allt åt pseudovetenskapliga gissningar där ingen förmår skilja naturliga klimatförändringar ifrån ”co2”.
  Det är en teater med skådespelare som försöker få publiken att dyka upp även på nästa föreställning bara.Man har några populära ”puchlines” som både publik och skädespelare kan utantill.
  Själva kärnan inom IPCC med Jones Mann B Santer G Smith Sommerwille Dressler Stieg Briffa Wahl Hansen Salinger är ju avlöjade som ohederliga fuskande manipulativa och lallanded amatörer.
  En helt genomrutten ”vetenskap” är blottad med sin ”pal rewiev” och systematiska förträngning och förvrängning av fakta och observationer.
  Vi ska omedelbart lämna FN eftersom vi inte har koll på vem som springer i dess korridorer och deras syften. ALDRTIG skall vci överlämna så mycket makt till en part vi inte har demokratisk makt och konroll över.Hade de utsatts för normal demokratisk kritisk granskning hade vi aldrig hamnat i den gröna diktatur vi nu befinner oss i.
  Må kylan tvinga teatersällskapet att ställa in kommande föreställningar och publiken utebli.

 16. magnus

  Är det bara jag som ser en uppågående trend i solaktiviteten?
  Om än lägre än ”förväntat”

 17. Bertel

  Slabadang # 15 och alla andra intresserade.
  Nysocialism?? jordens räddning. Till och med kommentatorn, KD:s Anders Wijkman såg lycklig ut vid tanken.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article8544344.ab
  Hans Rosling använde samma termer i en av sina videos på TED.Lyssna vad han säger efter/vid slutet(9 min), green energy och global government räddar jorden????
  http://www.ted.com/talks/hans_rosling_on_global_population_growth.html
  Vi kommer säkerligen att få tampas med en ny totalitär ideologi i framtiden. 
  Ps.Slabadang, önskar att du hade helt fel i dina antaganden, men verkligheten ger dig rätt, gång på gång.Ds

 18. Håkan Sjögren

  Slabadang # 15 : Om nu CO2 vore en växthusgas, var är då växthuseffekten? Den är då inte märkbar i Nordeuropa, där det är svinkallt. Om CO2 är en växthusgas borde den ändå kunna leverera lite uppvärmning även här. För övrigt anser jag att koldioxidens klimatpåverkan är betydligt överdriven om inte helt obefintlig.
  Mvh, Håkan.

 19. Bertel #17
  Hacka inte på Hans Rosling, för då blir jag småsur.
  Den mannen har lyckats illustrera vad som hänt i världen på ett helt suveränt sätt med sin grafiska animering och sitt trevliga och underhållande sätt. Och med sin kunskap!
  Den som lyssnar på Hans Rosling med taggarna ut och letar efter ett obekvämt uttryck eller en obekväm sanning bör slappna av och lyssna mer förutsättningslöst tycker jag.
  Annars kan jag förstå att det känns jobbigt att lyssna på en så klok person.
  Och vad betyder ”Totalitär”?  Kan man tolka det enbart som en diktatur där en minoritet bestämmer allt, eller kan det tolkas som att alla är överens för att man har samma värderingar?
  Jag har inte kollat wikipedia eller annat lexikon, men visst vore det trevligt om fler blev överens?

 20. Slabadang

  Håkan Sjögren!
  ”Co2 s betydelse är betydligt överdriven” är vär vad du brukar avsluta dina komkmentarer med? Det är väl inte längre någon fråga utan en självklarhet.
  Att effekten drunknar i konvektion och andra mycket starkare klimatdrivande effekter är glasklart för alla utan skygglappar.Klimathotsberoendets effekter på den demokratiskt öppna debatten är dock oroande. 

 21. Bertel

  Uffeb # 19
  Jag hackar inte på honom utan påpekar enbart på vad han säger och du har helt rätt att han har varit suverän i sin förmåga att beskriva ekonomiska/hälsoutvecklingen i världen, men detta är ingen garanti att han har rätt i sina framtidsvisioner hur världens skall styras och med vilka energiformer.
  Han är som du och jag, enbart en tänkande människa.  

 22. Christer Löfström

  Ingemar!
  Hur energimarknaden kommer att utvecklas de närmsta 30 åren är svårt att bedömma. Det som sker utanför Brasilens kust är bara ett exempel på spännande utmaningar och gigantiska möjligheter. Du ger ett annat exempel.
  Vi är inte på väg mot katastrof. Möjligheterna för begåvade och energiska människor av alla sorter har aldrig någonsin varit så stora.

 23. Uffeb 19,
  för då blir jag småsur.
  Da far du bli smasur pa mig for H Rosling ar varldens pladdermakare. Den mannen har inga losningar pa nagra problem, bara en massa snack, snack… ah vad jag ar trott pa den mannens pladder. I morgon ska jag ut i bushen igen och lara inderna hur man odlar pa riktigt och inte vasterlandstramseriet kompost, ytgodsling och det mest iq-befriade dvs plojningsfritt. Annars ar det 35 grader i luften och i vattnet 29 grader.

 24. Heja Skrupsborren! #23
  Jag kan inte minnas att Hans Rosling har diskuterat vare sig plöjning eller kompostering…
  Kul att du är i Indien och borrar. Är det finnansierat av SDA, eller jobbar du ideellt?
  Hur som helst så gillar jag Hans Rosling, även om han inte är lika påtagligt jordnära som du just nu.

 25. Pär Green

  Magnus Westerstrand # 16
  ”http://www.blogger.com/profile/01617272924116099306”
  Är det bara jag som ser en uppågående trend i solaktiviteten?
  Om än lägre än ”förväntat”
  Du kan bättre än så!Vilken sol tittar du på? Kan det vara denna?
  http://swedish.ruvr.ru/2011/02/07/43178849.html
  Få har sett solen på detta vis!
   

 26. …SIDA naturligtvis… jobbigt med hala tangentbord…

 27. Uffe
  Jag gillar också Rosling, men just som kommunikatör, inte som stor forskare, upptäckare av ny sanningar, besvarandes svåra frågor etc ..
  Och det kan vara en alldeles tillräckligt bra gärning (Börje!)
  Men varför skulle man inte ifrågasätta eller kritisera honom när han är fel ute, eller försöker utge sig för att ha kunskap han inte har?
  Hur skulle öht diskussion av hans budskap (och i förlängningen ett resulterande värde av hans gärning) kunna bli till om man inte får ifrågasätta vad han säger?  På mig låter det som en mycket naiv bild av världen …
  Eller tanken att han skall slippa kritik för att han har gjort så mycket annat som varit bra! Hur tänker man då?

 28. Palle

  Börje:
  Kan du ta dig till Indore? Jag tror det skall finnas kvar ett forskningscentrum där som grundades av Sir Albert Howard, komposteringens ”fader”. Även om jag vet att du inte är jätteförtjust i såna ideer så kan det ju vara kul att få perspektiv på sakerna!

 29. Jonas N#27
  Sjävklart får man tycka hur illa man vill om Hans Rosling om han sagt något som inte passar in i den egna lilla enkla världsbilden.
  Men jag tycker att han bidragit stort till att tydliggöra en ganska intressant världsbild som inte alla har klarat av att hitta på egen hand.

 30. bom

  Slabadang nr 15
   
  Du skrev i hastigheten skädespelare – vad sägs om skadespelare i stället? 🙂

 31. bom

  Uffeb 19 med flera
  Slutklämmen att Du aldrig läser på var onödig! Vi vet det redan.
  Vidare skriver Du om Ditt hala tangentbord. Kan det vara neddräglat? I så fall torka av det! :-).
   

 32. Pär Green

  bom # 31
  Det är är bara SBK!
  (skit bakom knapparna)
  Kan drabbas utan förvarning!

 33. bom #31
  Du skrev: ”Slutklämmen att Du aldrig läser på var onödig! Vi vet det redan.”
  Lite halmgubbevarning på det försöket till dialog. Men å andra sidan placerar man ju inte ut halmgubbar för att inleda en dialog. Det är ju mer en äckligt smart grej för att få applåder från publiken.
  Och som jag tjatat om tidigare, det är ett retoriskt knep som kan fungera på ett rimligt sätt när man möts öga mot öga. I det här formatet är det bara destruktivt för alla parter.
  När det gäller mitt skämt om ett halkigt tangentbord så handlade det mer om snubblande fingrar. Men det var nog ett lite för långsökt skämt för att alla skulle fatta…

 34. Det råder mycken osäkerhet om solaktivitet skulle påverka till kyligare klimat,men det det också även kunna bli varmt klimat ändå.
  1913 hade låg solaktivitet,menändå slogs jordens högsta kända temperatur i Dödsdalen i USA,har sedan tangerats i Nordafrika.
  Frågan om solaktivet och jordens temperaturer är knepig,eftersom
  havsströmmarna och vind styr klimat och dessa är ganska konstanta
  i årtusenden.
  ALI.K.

 35. Uffe … är det din egna lilla världsbild du berättar om här? Läste du ens inlägget du kommenterade? Jag ser då ingen kontakt med det. Du berättar ofta om vilka saker du menar andra inte skulle greppa eller tycka vara för svåra, men då berättar du ju vad du tycker är eller var svårt. Att då försöka bedöma hur andra fattat samma sak blir lätt lite parodiskt.
  Ingefär som Olle H eller Thomas P, men på en helt annan nivå …
  PS Och du vet väl att moln och nederbörd har med lufttryck, temperatur, och luftfuktighet att göra. Sådant är svårare än andra tror … eller hur? DS

 36. Annars för övrigt har jag en liknande uppfattning av läget som Slabadang .
  ALI.K.

 37. Köldrekord i Usa staten Oklahoma -35C,det kallaste som någonsin
  uppmätts,tidigare rekord var -27C år 1906 och år1930.
  Oklahoma ligger på samma breddgrad som södra Spanien.
  ALI.K.

 38. Ryssland tar hem sin isbrytarflotta från ANTARKTIS,skall användas
  i Arktis.
  ALI.K.

 39. MIT proffessor Dr.Emanuel klimatförändringar är politik inte vetenskap.
  ALI.K.

 40. Enligt Solfläckkurvan åren 2002 till 2004 har en liknande kurva som temperaturen till år 2007,man ser den fördröjning som påverkade
  den globala temperaturen,är det en tillfällighet?
  Lägre solaktivitet (sa prof.Kaku,Atrostrofysiker och klimatexpert.)
  är att vänta med solcykel 24.
  ALI.K.

 41. Astrofysiker,t bordet glappar för mig.
  Ursäkta.
  ALI.K.

 42. Ja de var notiser jag hittat idag,Nu måste gå o jobba,tackar för idag.
  ALI.K.