Bild: Reuters, secret surveillance state
Jag inser att jag kanske ger mig ut på lite hal is eftersom jag inte är någon dataexpert. Men Jag är orolig, och det kanske kan vara skäl nog att åtminstone inleda en tråd här på Klimatupplysningen.
Det talas ju mycket om hur s.k. smarta elnät skall klara vår elförsörjning i framtiden när de gröna utopisterna gjort sitt för att dra ned på produktionen inom Sverige, EU och hela världen. Vi skall ju inte få lov att producera el genom kol, olja, skiffergas eller kärnkraft så länge till. Och inte kommer vi att få använda de ofantliga mängder metan som finns nedfruset på havsbottnarna. Ja, då krävs det att vi sparar och drar ned. EU har redan förbjudit glödlampor, och snart kommer även energislukande damsugare att förbjudas efter vad jag förstår.
Det är också stora problem med att införa väderberoende energikällor såsom vindkraft och solceller. De är inte bara dyra och höjer elpriserna, de är som sagt väderberoende också. Det betyder att mängden el som produceras i våra elnät kan variera kraftigt mellan dag och natt, och mellan storm och stiltje. Det blir i praktiken omöjligt att ha någon industri igång om den enbart skulle vara beroende av intermittent energi.
Det är här som de smarta elnäten kommer in. Entusiasmen är stor bland elbolag och IT-konsulter eftersom detta är en mångmiljard industri. Genom dessa smarta nät så skall energibolagen kunna styra elen från olika enheter runt hela Sverige, och kanske även i hela Europa. Alltid blåser det väl någonstans, resonerar man. – Oklart hur man tänkt när det gäller solkraft, men kanske räknar man med att folk sover då solen inte lyser och att de inte skall hålla på att ladda något, typ sina mobiler eller elbilar.
Men inte bara det. I det smarta elnätet så levereras inte bara el. Det levereras även mängder av data fram och tillbaka. Det är det som gör dem smarta. Leverantören skall kunna avläsa från din elmätare i huset eller i lägenheten exakt när du använder el, och kunna meddela dig vad det kostar att använda el vid olika tillfällen på dygnet. Inte bara via din elmätare föresten. Det går att bryta ned informationsflödet till varje enskild apparat: Tv:n, datorn, tvättmaskinen, spisen, kylskåpet, elvispen … osv. Det enda som behövs är att alla dina elektriska apparater är försedda med chip och programvara som kan ta emot, läsa av och sända ut information.
Det är ungefär här som jag börjar bli allvarligt bekymrad. T.o.m. jag fattar att varje enhet som kan dessa grundläggande saker i informationssammanhang ligger vidöppna för allehanda manipulation utifrån. I bästa fall kan det vara ditt elbolag som vill ge dig bästa service. I sämsta fall så har apparatens enkla mjukvara hackats av kriminella personer som utnyttjar den till max för att sabotera eller för att tjäna pengar på dig. Eller så har staten gett FRA tillåtelse att läsa av dina levnadsvanor.
Efter ett tips från en av våra kommentatorer så gjorde jag en snabbkoll på tidskriften Computer Sweden för att se vad de hade skrivit över åren om smarta elnät. En del artiklar är entusiastiska, andra är bekymrade.
Här är några entusiastiska:
En miljardmarknad växer fram runt de smarta elnäten. Konsultbolagen positionerar sig för att leverera system och nästa generations elmätare. – Det är den hetaste sektorn inom konsultmarknaden just nu, säger Leendert Venema, vd på Capgemini i Sverige.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.544674/smarta-elnat-ger-energikick?
IP nyckeln till en bättre värld: I framtiden bestämmer elbolaget när din torktumlare ska gå. Fjärrstyrning kapar topparna i elförbrukningen. För att hålla elslöseriet i schack måste även styrningen ske strömsnålt. Det mobila internet har en viktig roll att spela.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.338894/ip-nyckeln-till-en-battre-varld?
Här är några oroliga:
– Det är helt galet hur osäkert det är idag. En person med insyn i system för övervakning och styrning av elnät skulle kunna ta sig in i elnäten och manipulera exempelvis kraftverk för att tjäna pengar eller skapa problem, säger Henrik Sandberg, biträdande lektor vid avdelningen för reglerteknik på KTH.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.351668/smarta-elnat-latta-att-lura?
Så ska hackarna hindras från att släcka lyset: Elektricitet är något som de flesta av oss inte tänker på förrän den inte finns där i eluttagen. Styrsystemen som sköter våra elnät är fullt möjliga mål för nätattacker. Branschen har vaknat och arbetar för att rusta upp och säkra sina system.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.440886/sa-ska-hackarna-hindras-fran-att-slacka-lyset?
Men det ser ut som om det är för sent. Dystopia är redan här, tyvärr. Prylarna har redan hackats:
Kylskåp skickade spam till tusentals: Säkerhetsföretaget Proofpoint pekar ut kylskåp, tv-apparater och musikanläggningar som källor till en våg av spam.
Marknadsanalytikern Michael Osterman kommenterar:
– Internetanslutna apparater utgör ett enormt hot, eftersom de är lätta att infiltrera, konsumenterna har ingen direkt anledning att göra dem säkrare och det börjar bli så många apparater som kan skicka skumma meddelanden nästan obemärkt, få tillverkare gör något för att stoppa hotet och den säkerhetsmodell som finns nu hjälper helt enkelt inte.
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.542898/kylskap-skickade-spam-till-tusentals
Och vad blir nästa steg? Internationella brottssyndikat som hackar sig in på, och fjärrstyr, trafikpolisens övervakningskameror, eller de privata? Främmande makt som i tysthet lägger in sina trojaner, redo att användas om det skulle bli aktuellt? Kalla mig gärna alarmist när det gäller det här. Men vi verkar bygga ett system där vägen in är lika öppen och fri från hinder som en motorväg.
Och allt sker med hänvisning till hur de smarta elnäten skall kunna rädda oss från klimatkatastrofen. Undrar om de gröna entusiasterna i riksdag och EU-parlament ägnat ens en tanke på vad de ställer till med när de röstar fram det ena klimatsmarta lagförslaget efter det andra?
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Verkligen skrämmande, Ingemar. Och problemen är förutsägbara – solstormar eller vanliga blixtnedslag kommer förr eller senare att förstöra dessa system – förutom de overkliga konsekvenser Du redan nämner.
Komplett vansinne ! Det är robusta system vi behöver – och vi har dem redan i dag.
Polisen har förresten inspirerats – de vill kunna stoppa din bil också … http://bytbil.com/nyheter/evrcvkyg
Ingemar
”En miljardindustri växer fram, konsulterna jublar.”
Oavsett vad datahackers kan hitta på så ringer larmklockorna för fullt hos mig.
Det finns väl ingen här som tror att WWF, Greenpeace, eller för den delen Miljöpartiet är beredda att satsa slantarna eller partistödet för att fixa miljardvinsterna för konsulter och andra berörda datanördar som skall jobba med det praktiska.
Det är naturligtvis elkunderna som skall hosta upp slantarna och sedan bli helt beroende av de gröna miljöfjantarna som när de vill kan stänga av elen för de olydiga.
Nu förstår jag varför Åsa Romson lät så entusiastisk när hon stod i tv och med rosiga kinder berättade att smarta elnät kommer att fixa energiproblemet utan kärnkraft. Man stänger helt enkelt ner strömförbrukningen när det blir ett iskallt högtryck med en halv sekundmeters vind.
Egentligen helt i onödan då den stänger av sig själv om vi försöker lita på vindsnurrorna.
Jag säger som Dr. Max ”Om gud är god så sänker han både Centern och Miljöpartiet i valet 2014.
Jag kan förstå din oro. Själv är jag ingen supporter till FRA precis.
Varje mojäng som är kopplad till internet och har eget ip-nummer kan bli hackad eller eller kidnappat.
Byggs det även sk backdoors i hårdvaran eller mjukvaran så blir det väldigt svårt att försvara sig emot.
En hackad elvisp ser jag dock som ett litet hot mot vår personliga integritet. Däremot kan de användas i överbelastnings attacker. Och då kan det ge allvarliga samhällsstörningar.
Själv är jag nog lite åt det teknokratiska hållet och gillar olika typer av tekniska lösningar på problem.
När det kommer till det smarta elnätet så är jag positiv inställd till det.
Baskraften måste dock bestå av pålitliga elproducerande enheter som kan leverera när som helst.
Det går inte att komma runt.
Jag ser det som positivt att var och en i princip kan bli elproducent. Du har möjlighet att sänka dina elkostnader. Sen vilken investeringskostnad du vill använda är upp till dig själv att avgöra.
Ett smart elnät kan dessutom att hjälpa till att utjämna topparna. Det tror jag även de stora energibolagen skulle tycka vara positivt.
Så när jag väger fördelar mot nackdelar blir min åsikt att jag är positivt inställd till smarta elnät.
men som sagt. oron är befogad. Gör man det smart så kommer det tillföra samhället ett mervärde.
Det är väldigt mycket missförstånd om smarta elnät och många som debatterar rör till det för att de inte fattar hur det skall fungera. Egentligen är det komponeterna som är anslutna till elnätet som har viss smarthet. Elnätet för bara över signaler från en central övervakare. Det man kommer att börja med är att ansluta elektriska värmeberedare. Tanken är att spärra toppeffekten stegvis vid tillfällig elbrist. I USA:s sydöstra delstater har systemet används hos storförbrukare sedan 80-talet men singnalerna har skickats via telenät istället för elnät. Fler länder med i huvudsak värmekraftsproduktion som har effektopp mitt på dagen har liknande system.
Under vissa tider på dyngnet så är effekutaget som högst som runt lunch. Det är de topparna som skall kapas med hjälp av det smarta elnätet. Om de topparna kapas så finns det större effektreserver i vattenkraften som kan parera ojänheter i t ex vindkraftsproduktionen.
Det är inte så komplicerat. Det kommer kosta en del att anpassa befintligt elnät till dataöverföring och det kommer att ta tid innan elvärmare i elnätet är utbytta till sådana som kan ta emot signaler från smarta elnätet. Att andra produkter än evärmare skulle anslutas till smart elnät hos konsumenter är till börja med en utopi. På sikt kanske det smarta elnätet bli så utvecklat att det kan ersätta telenät och internet, men jag tror ändå inte att kylskåp och en del andra produkter kommer att anslutas till det smarta elnätet.
” – energislukande damsugare att förbjudas efter vad jag förstår.”
Utan att dra för stora växlar – men vad är en ”energislukande DAMsugare”? *S*
Vad suger den på damen?
#4, hahaha…
Troligen en freudiansk felskrivning. Nu kommer UI skriva en lång artikel om vilka snuskgubbar som skriver på denna site.
4 E.G 2014/02/09 kl. 15:10
En dubbelfunktion med smarta elnät, dammsuger på dagen o damsuger på natten!
Med tanke på kravet på jämn spänning i elnätet blir det ifrån att ha varit stabilt till ett intermittent nät!
Jag anser av säkerhetsskäl att inga elektriska ”maskiner” skall vara i drift utan personlig närvaro.
Risk för elfel och vattenskador med disk/tvättmaskin.
Kyl o frys har oftast ingen vattenhantering, vet ej hur det är med inbyggda is-funktioner!
Man kommer väl att överlåta till användarna att säkra upp systemen. Just nu kan jag se 8-10 wifinät här i huset, ingen har brytt sig om att ändra namn på enheten, man kan undra hur många som brytt sig om att ändra rootlösenord från tillverkarens standardlösenord på enheten. Kommer nån att bemöda sig om att logga in på kylskåpet och säkra upp det, eller gå in och byta lösenord emellanåt. Och hur många kommer att använda hundens eller fruns namn? Jaja blir nog bra det här.
”Smarta elnät” är enbart en enda stor grön våt dröm om att vindfjollor, sol och annat tjafs skall kunna utnyttjas!
All elproduktion måste framställas on demand.
Istället för att säkerställa en stabil elleverans som samhället behöver och kräver, skall det bli ransonering!
Denna vintern när det var minus 40 grader i norr, var de största problemen att strömmen bröts!
Vattenledningar frös sönder.
Svensk industri som tycks vara fientlig till elproduktion, fantiserar så här!
Smarta elnät
Smarta elnät är ett begrepp som det talas om världen runt, och som det knyts stora förhoppningar till. Smarta elnät är egentligen samlingsnamnet på en utveckling som syftar till att skapa ett fortsatt stabilt kraftsystem samt en fungerande marknad. Smarta elnät är kort sagt nästa generations elnät.
Elnätet måste bli mer flexibelt för att bland annat kunna hantera en ökad andel förnybar produktion och en elektrifiering av transportsektorn. Vidare ska så kallade smarta elmätare tillsammans med nya tjänster och applikationer göra det möjligt för kunden att i högre grad se – och kunna påverka – sin elanvändning.
När det gäller elmätare innebär detta:
Smarta elmätare blir en viktig förutsättning för att öka kundens möjligheter att styra den egna användningen och därmed spara pengar. Det blir också ett viktigt instrument i arbetet med energieffektivisering och därmed i klimatarbetet.
Elnätsföretaget ansvarar för mätningen, men kunden ska själv också kunna förfoga över sina avancerade mätdata. Via exempelvis energitjänsteföretag kan kunden erbjudas en rad olika smarta energilösningar för att effektivisera och spara pengar. För att möjliggöra detta, krävs standardisering av gränssnitt och mätdataprotokoll.
Låt kunden få möjlighet att själv avgöra hur aktivt mätvärdena ska få användas utan att de ska behöva gå genom elnätsföretaget.
http://www.svenskenergi.se/Vi-arbetar-med/Fragor-K-O/Smarta-elnat/
En annan viktig funktion för ”smarta elnät” som de nog redan kan är att automatiskt jorda överproduktion från väderberoende elproduktion när det inte finns någonstans att göra av den. Annars kvaddas nätet och till nätet anslutna apparater. För övrigt kunde väl inte ens Orwell komma på något som överträffar detta. Men absolut något för dem som i FN-regi vill ha total makt över allt som stavas klimat.
Andra skriver om elnät, men är det fel på kablarna eller är felet satsningen på intermittent produktion!
Sammantaget är det återigen en grön dröm…………………………………………………………..
DEBATT. Förlusterna i våra elnät motsvarar hela den svenska vindkraftsproduktionen. Och med de smarta elnäten kommer förlusterna öka. Vi behöver mer kunskap och mer pengar för att uppgradera transformatorer och kablar, skriver Magnus Olofsson, vd Värmeforsk och Elforsk.
http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3799026.ece
Och
DEBATT. Mer kunskap om smarta elnät behövs. Men om alla nätföretag ska vara med och forska blir det dyrt för konsumenten och resultaten riskerar bli fragmentariska, enligt generaldirektörerna Anne Vadasz Nilsson och Erik Brandsma.
http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3785869.ece
Ordet ”smart” har blivit klimathotsindustrins älsklingsuttryck. Själv har jag blivit alergisk mot ordet. Säger klimathotarna att någonting är smart för mig, då är det väldigt osmart av mig att inte göra tvärt emot det de säger.
” Internetanslutna apparater utgör ett enormt hot, eftersom de är lätta att infiltrera, konsumenterna har ingen direkt anledning att göra dem säkrare”
Konsumenterna KAN inte göra dem säkrare. De är slutna apparater som du är tvingad att lita på.
George Orwell var en naiv optimist.
JEH #4 och andra – de smarta kylskåpen står verkligen för dörren – läs denna artikel i Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article-2315863/Big-brother-switch-fridge-Power-giants-make-millions–pay-sinister-technology.html
IT-expert sedan 70-talet. Fortfarande verksam
Jag oroar mig för ”smarta elnät”
1. Kontroll och övervakning
2. Sårbarhet
– Magnetstormar
– Kriminalitet
3. De kommer inte att vara smarta alls. Det är bara dum elektronik
4. Oförutsägbar leverans.
– Tyvärr, bäste kund. I dag kan du inte köra torktumlaren eller Tig-svetsen
Tillägg
”Det är bara dum elektronik i händerna på: ”fyll i nåt olämpligt”
Alltså. känns lite fånigt att säga det. Men internet är bärare av information. Så all information som kan omvandla till digital form kan alltså transporteras på internet. Det är egentligen bara fantasin som stoppar vad du kan göra med det.
Om en elvisp kan ge information vem och vad som görs med den så kan den leverera det. Så en dag kanske du får reklam om maränger och du begriper inte hur de kan veta att du gillar maränger.
Och så snackar man om att Facebook är påträngande. (inträngande?)
Vänta bara.
You aint seen nothin’ yet!
Vi har ju sedan ett antal år ”smart börshandel” där de större aktörerna jobbar med automatiserade avslut efter förhandsbestämda regler. Alla vet ju viken effekt det har fått på stabiliteten i systemet. Som, chefen för New york-börsen sa för ett antal år sedan: ”det hjälper inte hur bra datasystem man har när sex elefanter vill ut genom dörren samtidigt”.
Tänk er när 100 miljoner värmepannor och kylskåp skall spela på Elbörsen.
Låt oss säga att några miljoner elpannor är programmerade att klippa i samma ögonblick priset på Nordpool går över 1 kr/kWh. Hur lång tid tror ni det tar att få igång elnätet igen efter den smällen?
Dataalarmism har vi varit med om förr, t.ex. vid milleniumskiftet alarmerades det via media att flygplan kunde störta etc..
Och nu detta.
Ja, utan internet har vi inga bloggar som kan sprida larm om internet så det vore ju bra.
#21
I just det fallet var det bra att det larmades. Det var en myriad av IT-konsulter som ändrade massa kod.
Sen är det svårt att avgöra om det gjorde från eller till. Det jag vet är att det vara många system som ändrades. Det vi vet var att inget allvarligt hände. Lite småfadäser rapporterades dock.
Det finns skräckscenarier som inte involverar några ”smarta nät”. Gevärsskyttar som slår ut några transformatorstationer är väl så effektivt för att döda nätet, speciellt om det inte är ett smart nät som kan hantera förändringen tillräckligt snabbt:
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304851104579359141941621778
Man undrar vilka det var som genomförde den där attacken.
P.S. Det där med spam från kylskåp var en anka.
http://www.symantec.com/connect/blogs/despite-news-your-refrigerator-not-yet-sending-spam
ThomasP #22
”P.S. Det där med spam från kylskåp var en anka.”
P. P. S. Som vanligt är ThomasP verklighetsbild låt oss säga selektiv. Citat ur länken han hänvisar till:
”Even though the refrigerator was innocent, having IoT devices send spam isn’t impossible. Recently, we uncovered one of the first and most interesting IoT threats, Linux.Darlloz, which infects Linux-based IoT devices such as routers, cameras, and entertainment systems.
….
While malware for IoT devices is still in its infancy, IoT devices are susceptible to a wide range of security concerns. So don’t be surprised if, in the near future, your refrigerator actually does start sending spam. As with any computer system, keep the software on IoT devices up-to-date, place them securely behind a router, and change all default passwords to something more secure.
En halvanka kanske? Ni har väl sett till att uppdatera kylskåpets virusskydd och brandvägg? Sen är det rent tekniskt mera krävande att skriva UNIX-virus än Windows-virus så det blir nog mera seriösa hackers och inte fjuniga tonåringar som kommer att ägna sig åt hushållsapparater.
JEH #4
Citat
” Att andra produkter än evärmare skulle anslutas till smart elnät hos konsumenter är till börja med en utopi.”
Tvättmaskiner och torktumlare innehåller också elvärmare och jag är inte övertygad om att det är utopiskt att vitvaruindustrin gärna levererar nya ”smarta” produkter. Och naturligtvis fungerar det utmärkt att dämpa effekttopar genom att sprida användningen över dygnet. Det kommer man fram till med modeller.
Det leder till en spaning, som några ovan också verkar observerat:
– ”Smarta” lösningar ska ses ur ett storebrorsperspektiv, medan individens frihet och vilja beskärs. Och de drivs igenom för att undvika ett ”hot” som drabbar ”alla”.
Alltså ännu ett exempel på miljörörelsens cirkelresonemang.
Familjen effekt startar dagen:
Kaffebryggare 1500 W
Brödrost 1000 W
Strykjärn 2000 W
Hårfön 2000 W
Steka bacon 1000 W
Koka ägg 1000 W
Micro 1000 W
Summa 9500 W
Det blir som brödköörena i sovjet. En apparat åt gången när det är brist på effekt.
Kylskåp, Tv, dator, …..
Och när industri mm går i gång så blir det en kod för tilldelning för dem som är sent uppe.
När det är överskott så kommer vattnet i beredaren att bli skållhett.
Jag var också med och ändrade i datorprogram som jag själv skrivit. När jag skrev pogrammen ursprungligen så kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att de skulle ha en sådan livslängd!
Är tanken att möjlig elproduktion ska ligga precis på gränsen till överbelastning? Ska vid ovanliga eller sällsynt kommande effekttoppar helt enkelt kapas? Förstår inte tanken. Om det denna minut behövs mer än vad som finns tillgängligt var ska det då komma ifrån…..om det inte finns? Kylskåpen ska då stängas av i en halvtimme (eller en dag) för att säkra ett annat behov?
Sen den stora frågan vad tjänar vi på att dra ner på elförbrukningen egentligen? Då det gäller vattenkraft är det enkelt. Man öppnar dammluckorna lite extra så det rinner mer vatten förbi till ingen nytta. Förtjänst där noll. Men förtjänsten hos andra energislag, finns den? Eller ska vi spara för sparandets egen skull
Inte fasen kommer vi att kunna ansluta intelligenta kylskåp eller andra elprylar bakom en router, då får ju vi själva makt över dom. Nej det blir en publik ipadress, IPV6 räcker till allt, endera över 4-5G eller elnätet, närmaste elcentral eller den smarta elmätaren har fiberanslutning. Det är förvisso svårare att skriva ett virus för NIX-system, men jag tror att det som hittills hållit ungarna borta är att NIX-användare har haft ett bättre säkerhetsmedvetande, nåt som håller på att ändras med linux inbyggt i många device, routrar och androidsystem har vi redan och mera kommer. Det ser mörkt ut.
Kristian J #27
Jag ser ingen som helst poäng i att spara el bara för att spara el. Det borde vara upp till den enskilde att besluta.
Och där finns det flera alternativ. Tilläggsisolera, Isolerglasfönster, värmepump, accumulatortank för att nämna några.
Viktigt för industri, internationell konkurrenskraft, levnadsstandard och allmänt välbefinnande är att det finns:
– Tillförlitlig el
– Gott om el
– Vettigt prissatt el
Håkan #28
Korrekt!
Vi har ca 99,9 % leveransäkerhet i elnätet , hur skulle det kunna bli smartare än så ?
Lars #31
”Smarta elnät” handlar inte om leveranssäkerhet.
Det handlar om att anpassa konsumenterna till ett elnät med väsentligt lägre leveranssäkerhet. Nyspråk.
tty #23 Det var en anka att attacken skett, även om det potentiellt skulle kunna ske. Hela vårt IT-samhälle är otroligt sårbart om hackers i större skala börjar genomföra alla attacker som i princip är möjliga. Ta en mobiltelefon, inte nog med att du kan hacka det vanliga operativsystemet med trojanska hästar etc, det finns ett lågnivåoperativsystem för radiodelen också som en falsk basstation kan infektera för att ta över mobilen.
Felet är inte det smarta elnätet i sig utan att de som tillverkar ”smarta” hushållsapparater kör med Windows, bygger in en massa onödiga funktioner och struntar i säkerheten. Kör ett litet dedikerat operativsystem med enbart de funktioner mot nätet som verkligen behövs och sårbarheten blir minimal.
Ingvar #26.
Var också med och skrev program med 6 bytes för ett datum på 1970 och 1980-talet. Jag trodde ej heller att mina alster skulle bli så långlivade. Fanns ännu ett skäl och det var att lagringsutrymme inte var helt gratis på den tiden. Men jag livnärde mig (ganska bra) under några år på att rätta till det hela.
Thomas P #33.
Jag har ju mycket svårt att se att någon använder Windows i en hushållsapparat. Har du något exempel?
De som vurmar för smarta elnät vet inte vad det handlar om, för de har ingen egen kunskap eller erfarenhet av elnät eller digital/analog kommunikation. Tyvärr är detta begreppet ”smarta elnät” kopplat till elförbrukningen som i sin tur har koppling till inbillade eller verkliga elgeneratorer som emitterar CO2. Dessa smarta elnät räddar oss från global uppvärmning om vi kan kontrollera elförbrukningen och även annan energiförbrukning. Dessa idéer faller på sin egen orimlighet, för ett genomförande kan bara göras i ett totalitärt samhälle. Omställningen är så gigantisk, kostsam och administrationskrävande, om vi tror oss kunna styra all elförbrukning med IT (informations teknologi) och ständig övervakning i real tid. Nej, sådana samhällen vill vi inte ha! Vi vill ha kontroll över vår egen förbrukning och obegränsad tillgång till el.
Det som de smarta elnätens vurmare inte heller förstår, är att om vi redan idag har elektromagnetiska störningar på alla områden som i exempelvis larmsystem, bredbandsuppkopplingar, mobilkommunikation, datasystem, alla former av transmission etc, hur kommer då inte antalet felkällor att öka? Utöver dessa problem tillkommer elektronikfel (hårdvarufel), mjukvarufel, buggar, givarfel, serverfel, brist på tekniker, mekaniska fel, elavbrott, ökad brandrisk etc.
#35
” problem tillkommer elektronikfel (hårdvarufel), mjukvarufel, buggar, givarfel, serverfel, brist på tekniker, mekaniska fel, elavbrott, ökad brandrisk etc.”
lol
Du vet vad dom säger. Där en del ser problem ser andra utmaningar.
Mats G [36]; Ja, jag håller med dig, det är en utmaning att krångla till ett fungerande samhälle.
Elkostnaden har ökat dramatiskt sedan 70-talet, nu mer är det privatekonomiska själ till att hålla ner denna kostnad. Att blanda in elnätet med funktioner som påverkar den enskildes liv är åt h-vete!
En av många kloka som skrivet på denna blogg, skrev följande.
Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på denna kloka människa.
”En vision är att alla skall kunna se uppvärmningen av sitt boende som en medborgerlig rättighet och inte som en stor kostnad. Företag skall inte behöva fundera över elpriser och tlllgång till el hurvida de skall investera i Sverige. Vi ska producera elförsörjningen så att vi har en ständig överkapacitet och med den teknik som nu finns tillgänglig så är det bara viljan som saknas.
Vi ger Vattenfall ett helt nytt uppdrag där vi gemensamt skall göra sveriges EL till den billigaste i världen istället för att maximera statens intäkter. Så bygger vi framtiden så bygger vi välfärd så kan vi avlasta både miljö och medborgare från kostnder och framtidsångest. Vi ska skicka ett tydligt budskap om att statens uppgift är inte att pungslå medborgarna med höga energipriser och elskatter. Statens uppgift är den omvända.
Vi skall skapa så mycket El som möjligt till en så låg kostnad som möjligt. Det är som att skapa egna oljekällor för Sverige och för den som är orolig för klimatet så ger denna målsättning minskade ”skadliga klimateffekter” som en ren bonus eftersom det blir billigare att bedriva elintensiva miljöavlastande processer och fler kan därigenom komma till stånd samtidigt som elen bättre kan kunkurrera med oljan.
Vi ska inte släcka ljus ! Vi ska tända och sprida det!!”
Åke N #34
”Jag har ju mycket svårt att se att någon använder Windows i en hushållsapparat. Har du något exempel?”
Förhoppningsvis slipper vi se det, men det finns ju värre användningar av Windows.
http://techworld.idg.se/2.2524/1.541130/bankomater-som-kor-windows-ranas-med-usb-sticka
Björn #37
Warum etwas einfach mache wenn man est so schön kompliziert machen kann
Håkan #39.
Jag är ingen vän av MicroSoft och Windows. Jag föredrar Unix och de varianter som finns. Men jag har svårt att föreställa mig att ett så pass resurskrävande operativsystem som Windows används för så enkla applikationer som bankomater. Din länk verkar vara misskreditering. Rätta mig om jag har fel.
Åke #41
Jo det stämmer nog att det är windows. Någon nämnde för mig att de sett en automat med antingen ”Blue screen of death” eller inloggning, minns inte vilken det var.
Åke N #41
Är det Siemens-grejer så kör de Windows, visserligen en avskalad variant men ändock Windows.
http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/1085999-windows-xp-i-bankomaten/
Angående Windows för olika apparater, se http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Embedded
#27
”Sen den stora frågan vad tjänar vi på att dra ner på elförbrukningen egentligen?”
Den här är inte helt lätt att svara utan att bli anklagad att vara konspirationsteoretiker.
Men historiskt sätt har så har det varit ett sätt att kontrollera befolkningen genom att kontrollera basvarorna. Mat exempelvis. Idag är el en av basvarorna.
Nu tror jag inte det är så i Sverige när det gäller el. Jag tror det är förvirrade politiker vi ser.
Och det kan vi ju bland annat tacka IPCC för.
#44
Men det var inte svar på frågan inser jag nu. Tjosan. Kanske det är svar på nåt annat.
Mats #45
42 kanske?
😉
Peter Stilbs #14
Bara för att det skulle gå att bygga in smarthet ett vanligt kylskåp innebär inte att det är smart att göra det. Vinsterna blir för små av att göra det. Med elvärmare är det en annan sak. Att strypa effekten några timmar om dagen när elnätet är hårdast belastat gör att effektreserven kan vara mindre. Ett annat exempel är att man skulle kunna slå ifrån elpannor temporärt om det blir ett snabbstopp i ett stort kraftverk eller att en kraftledning havererar. Idag har vi i skandinavien en snabb effektreserv i form av vattnekraft som går på halvfart på lite drygt 2000 MW när O3 är i full drift. Med smart elnät så skulle den snabba effektreserven kunna minskas mycket. Det är inte optimalt att köra vattenturbiner på knappt halvfart som nu görs för att hålla effektreserv.
Det finns stora vinster att göra med smarta elnät som är inkopplade på vattenvärmare och utbyggnaden är inte bara till för att kunna få större effektreserver för vindkraft. Det är en konsekvens som blir möjlig om det investeras i smarta elnät. Vindkraft behöver inte så mycket snabb effektreserv, så där kan vattenturbinerna stå stilla istället för att gå på oekonomisk halvfart.
ThomasP #33
”Felet är inte det smarta elnätet i sig utan att de som tillverkar ”smarta” hushållsapparater kör med Windows, bygger in en massa onödiga funktioner och struntar i säkerheten. Kör ett litet dedikerat operativsystem med enbart de funktioner mot nätet som verkligen behövs och sårbarheten blir minimal.”
Nu är det faktiskt så att ”smarta” hushållsapparater oftast använder UNIX och inte Windows. Och även små system går att ta över. Jag fortsätter att citera från Symante-artikeln du länkade till:
”Recently, we uncovered one of the first and most interesting IoT threats, Linux.Darlloz, which infects Linux-based IoT devices such as routers, cameras, and entertainment systems. Beyond its ability to infect IoT devices, what makes Darlloz interesting is that it is involved in a worm war with another threat known as Linux.Aidra. Darlloz checks if a device is infected with Aidra and if found, removes it from the device.
This is the first time we’ve seen worm writers fight an IoT turf war and is reminiscent of the 2004 worm wars. Considering these devices have limited processing power and memory, we’d expect to see similar turf battles in the future.”
Så maskarna slåss redan om det begränsade utrymmet i hushållsmaskinernas minnen.
Jag skulle tro att ”smarta apparater” snarare kör Java än Windows/Linux, i den mån de kör ”något alls”. Styrkretsarna är väl mikroprocessorer som kanske på programmeringsstadiet kodas via något utvecklingssystem via högnivåkompilatorn C+ eller ditåt – men sen bränns det hela in i binär maskinkod i en chip, så begreppet ”operativsystem” saknar sen mening.
Peter Stilbs [50]; Det ni talar om här är vad som på fackspråk kallas för firmware, alltså en slags hårdvara där mjukvaran endast är läsbar.
Björn, visst. Det är det jag menar. För enkla styrkretsar behövs ju inte så märkvärdiga arrangemang. Men med dagens låga minnespriser kan det ju gå snabbare och ge större framtida flexibilitet att gå vägen via en (omprogrammerbar) mjukvarulösning.
Peter Stilbs #50
Du skriver ”Jag skulle tro att ”smarta apparater” snarare kör Java än Windows/Linux”.
Windows och Linux är operativsystem, liksom t.ex. OSX, IOS och Android.
Java är ett programmeringsspråk liksom t.ex. C++, C#, Pascal och Erlang.
Äpplen och päron alltså 😉
Hur går det med den ekonomiska styrningen som vi ska utsättas för/erbjudas delta i? Förra året var 25% av mina elkostnader fasta. Med dyrare nät och minskande förbrukning lutar det åt en högre andel fast kostnad och mindre incitament för att spara. Alternativt skyhöga skatter på förbrukning. Eller?
Sen blir nog dom här system inte så enkla heller när man lägger till nätverkskommunikation över tcp/ip. Och minnet, firmwaren, är flashminne, även om man kallar delar av det ROM, så är det ändå skrivbart, nåt annat blir otänkbart. Jag ska inte behöva byta kylskåpet när nån hittar ett säkerhetshål i firmwaren, så ny firmware, med nya säkerhetshål, måste komma över nätet, utan inblandning från mig.
Pelle L #53 – visst har Du rätt. Men gränserna är ”flytande” – här är vad man säger på Java’s hemsida (på svenska) http://www.java.com/sv/about/
”Java finns överallt. Det finns i bärbara datorer, på datacentraler, i spelkonsoler, i superdatorer för forskningsändamål, i mobiltelefoner och på Internet!
•97 % av alla företagsdatorer kör Java
•89 % av alla datorer i USA kör Java
•Nio miljoner Java-programutvecklare runt om i världen
•Förstavalet för programutvecklare
•Den främsta utvecklingsplattformen
•Tre miljarder mobiltelefoner kör Java
•100 % av alla Blu-ray Disc-spelare kommer med Java
•Fem miljarder Java-kort används
•125 miljoner tv-enheter kör Java
•Fem av de fem största tillverkarna av originalutrustning levererar Java ME”
I sanning skrämmande perspektiv! I denna kommun kör f.n. Telia en kampanj för anslutning till deras, under utbyggnad varande, fibernät. Pratade lite med Telia-mannen och fick veta(?) hur ’smart’ detta nu skulle komma att bli… Bl.a. ’styrning’ av TV/Radio/hushållsmaskiner, värme och, och… Ja, praktiskt allt som har ngn form av el-anslutning. ’Men systemet är garanterad driftsäkert minst 20 år…’ Hah! Tjena mittbena! Och anslutningskostnaderna då? Jo, just nu(!) är de ’bara’ 19.900 kronor/hushåll… ’Bara’? Jo, sa han, det kostar egentligen ~ 60 tkr, men pga. statliga subventioner (=skattemedel) kan man (Telia) ’just nu’ erbjuda slikt lågt pris! Sicket djefvla bondfångeri!
Det ’smarta’ med ’smarta’ elnät är, som oxo påpekats ovan, endast smart, och då i en djävulsk mening, för makten/eliten/miljötalibanerna etCons. att i än högre grad ta kontroll över de enskilda medborgarna. Maud, yes-we-can’t, Olofsson är ju ’Urheber’ till detta vansinne och detta har nu axlats av frisören Hatt…
Undrar hur mycket M.O. resp. C har investerat i företaget Landis & Gyr (CH) – mycket stor tillverkare av ’smarta’ elmätare… 😉
En undersökning i UK över kostnaderna för ’smarta’ elmätare där visade på en h/w-kostnad om ~ 18,5 miljarder £!
Och vem kommer att ’få’ betala sk*ten…? Go figure!
Mvh/TJ
48 JEH 2014/02/09 kl. 23:31
” Med elvärmare är det en annan sak. Att strypa effekten några timmar om dagen när elnätet är hårdast belastat gör att effektreserven kan vara mindre. ”
Så enligt dig är det ok att ”fastighets” ägaren får stå för kostnaden för att återfå önskvärd temperatur i bostaden?
Vad säger att det finns intermittent el som klarar denna plötsliga efterfrågan på el?
Trots denna uppvärmning enligt troende, så är det minusgrader i detta lilla land.
Min vedförbrukning har stora variationer mellan – grader och + grader!
Är dålig ekonomi att variera inomhustemperaturen! Temperatursänkningen skall ju återställas!
Det är få som kan ”slösa” med el och ha varmare än uthärdligt!
För den som har möjlighet är där en press-konfa ang. el-certifikatens förändring m.a.a. Norges deltagande. länk + info här:
http://www.regeringen.se/sb/d/18458/a/233743
Mvh/TJ
Det mesta var bättre förr. Elnätet byggdes ut allt efter behovet. Jag minns att i början av 1970-talet var det vanligt med 27-30 grader i lägenheterna. Först i samband med oljekrisen senhösten 1973 började myndigheterna med uppmaningar om att spara på elförbrukningen. Elen var extrembillig, också omräknat till den tidens pris- och lönenivåer. Volvoledningen sa blankt nej till oljefält i Nordsjön i utbyte mot bygga en bilfabrik i Norge. Energin var ju ändå så billig resonerade man.
Det var då när Sverige stod på topp och de gröna ideerna fortfarande inte fått fotfäste i politiken. Sedan vet vi hur det gick, allt eftersom miljöflummet trängde sig alltmer in i politiken blev jobben färre, arbetslösheten flerdubbelt större och nyfattigdomen kom upp i nivåer som ingen ens kunde drömma om under tillväxtåren.
Hur kunde det fått ske??
Vilken patetisk samling med kommentarer från folk som framstår (säkert omedvetet) som bakåtsträvare, neo-ludditer och ignoranter! Jösses.
Ganska ironiskt att idag är Exxon förpassat till tredjeplatsen bland värdens högst värderade bolag. Två informationsteknologi bolag har nu plats nr 1 och nr 2 och det är förstås Apple och Google.
Vi ser med detta symboliskt hur informationsteknik börjar bli nog så viktig som energiteknik även om bägge givetvis är nödvändigt för den moderna världen och det västerländska levnadssättet.
Internet är en fluga,liksom?! (metaforiskt, postkassörskans uttalande var mer ställt som en fråga än ett konstaterande).
Och ja,visst,det finns säkerhetsaspekter, men att sårbarheten skulle öka är rent nys som totalt saknar stöd i analyser och forskning. 20 stycken två-tremanna team med modern militär utrustning och träning skulle slå ut Sveriges elförsörjning på ett dygn och för månader.
Att bygga upp ett samhälle med mängder av mindre energiproduktionsmetoder (sol, vind, vatten) skulle göra samhället MER robust än att förlita oss på några få centrala produktionsenheter och sammanknutna med trådlös informationsteknologi gör det det hela än mer robust.
Majoriteten här på KU framstår allt mer som bakåtsträvare m.a.p.på teknikens utveckling och roll.
Björn T #61 – i bästa fall talar Du om lokal nöd-el för exempelvis strålkaminer vid uteserveringarna på Södermalm
I näst bästa fall – i nattmössan.
Hur skulle mer komplicerade , intermittenta och oberäkneliga och kostsamma system kunna vara bättre ?
Allt är som Ingemar skriver i inlägget framkrystat av naiv grön ideologi.
Peter Stilbs #62. För en dystopiker framstår all teknikutveckling som något onödigt, riskfyllt eller hotfullt som ska förhåna eller motarbeta.
Att du och dina gelikar vill ha kvar energiförsörjningssystemen på 80-tals nivå är i nivå med när
gammel-sossarna vill förbjuda paraboler för att hindra Stenbäck att sända TV från London över Sverige med hjälp av satelliter.
Vill du ha ha en enda bakelittelefon i hallen i varje villa också som kommunikationsmedel?
Men som Stenbäck noterade, teknik går alltid före politiken och framväxten av smartgrids, smarta apparater, Moores lag, IPv6 och ”ubiquitous computing” kommer att tvinga fram anpassningar i politiken, inte tvärtom.
Europas elnät kommer att byggas ihop och regleras med mjukvara från processorer, apparater kommer att bli alltmer intelligenta och kunna hantera demand respons, laster kommer att flyttas beroende på produktionsmönster från ökande mängder intermittenta energikällor gamla utility monopol får stryka på foten.
Se, och ta lärdom, om vad som händer och hände med gamla statliga telefon och televisionsmonopol och tidningsimperier. Bezos köpte anrika Washington Post för lite växelpengar ur hans synvinkel.
#63 – tydligen var det i nattmössan.
Ojdå … Google värderat högre än Exxon. Då måste ju vindkraften vara fantastisk, eller hur?
Skämt åsido: Substansen i inlägget höll sedvanliga BjörneT-nivån.
Jag undrar för övrigt hur många av grön- och vänsterideologerna har räknat ut hur man i framtiden samtidigt skall både subventionera och beskatta sk ’förnyelsebar’ energi som ju inte kan stå på egna ben, och som dessutom skall ersätta dagens högt beskattade och fungerande energi/kassako …
Troligtvis ingen alls och inte alls!
Peter #62 För svensk del är alla system som inte baserar sig på att transportera så mycket el som vi gör genom några ledningar från Norrland till de områden där folk bor mindre sårbara. Vårt elnät är dessutom sedan länge ”smartare” än det i USA som är mycket sårbart för alla störningar. Det ironiska är att Internet till viss del bygger på teknik framtagen av Vattenfall/ASEA för att snabbt kunna skicka information för att stabilisera vårt elnät:
http://nbnl.globalwhelming.com/2012/02/22/forgotten-story-internet-communication-tcpip-originated/
”Hur skulle mer komplicerade , intermittenta och oberäkneliga och kostsamma system kunna vara bättre ?”
Jag undrar om du verkligen förstår hur komplicerat dagens elnät är. Det är ett enormt komplext problem att producera exakt lika mycket el som förbrukas och att se till att fasen hålls konstant och detta över avstånd som är så stora att man måste ta hänsyn till fördröjningar i ledningarna. Poängen med smarta elnät är att de både sänker priserna och ökar stabiliteten.
” i bästa fall talar Du om lokal nöd-el för exempelvis strålkaminer vid uteserveringarna på Södermalm”
Just strålkaminer hör väl inte till det nödvändigaste, men att ha tillgång till nödel för att hålla belysning igång och hålla kyl- och frys kalla är värt en del om strömmen skulle gå, vilket den gör lite nu och då på landet när ledningar blåser ned. Skulle vi sen få en solstorm som slår ut hela elnätet i flera månader är varje lokal produktion guld värd.
”Allt är som Ingemar skriver i inlägget framkrystat av naiv grön ideologi.”
Jag skulle snarare säga att era protester är framkrystade av någon sorts naiv antigrön ideologi. Så fort något verkar ha med miljö att göra slår ni bakut utan att tänka på verkligheten. Hade man marknadsfört mobiltelefoner med att det sparar en massa koppar i markkablar hade ni säkert varit emot dem också utan att bry er om övriga fördelar.
Peter Stilbs #64. Ser att argumenten tryter….
JonasN #65 Att hårt beskatta något man vill fasa ut (ungefär som sossarna som med sin skattepolitik vill fasa ut en del av arbetskraften för att få bidragstagare som valboskap) och kombinerat med att för de pengarna subventionera det man vill fasa in, tills det står på egna, ben är utomordentligt. Inte för att jag tror att du med din syn på världen kommer att förstå det.
Björne,
Kanske ofrivilligt, men du bekräftade precis det jag syftade på. Att riktig energi går att beskatta hårt. Emedan sådan som grönflummeriet tillber inte ens utan sådan beskattning klarar av att konkurera.
Även exemplet du väljer:
Sossarnas metod att fasa ut självständiga och själförsörjanade arbetande, och göra dem till bidrags- (eller iaf politik-) beroende valboskap och sedan beskatta dem och tro att detta är framkomlig väg för att få ekonomisk välmåga och tillväxt i ett land
.. är ett bra exempel på vad jag menar:
Det går inte att nettobeskatta vare sig bidragstagare eller offentliganställda. Pengarna som betals ut till dem måste dras in från annant håll. Där de tjänas på riktigt.
Det är socialisternas eviga och monumentala tankefel: Tron att om man bara äter ur någon annans skafferi så kostar det inget och då kan ju alla äta sig mätta.
JonasN Som tur är finns det mellanting mellan dogmatisk socialism och fanatisk libertarianism…….
Och som tur är finns det förnuftiga krafter som arbetar med dessa frågor.
Du och dina gelikar är maktlösa armviftare och självutnämnda experter på betydelselösa Forum som producerar meningslösa konspirationsteorier, fjantiga domedagsscenarior och och utopiska dagdrömmerier om den oreglerade marknaden som ska lösa allt.
Ni bruka raljera med klimathotare men funderar lite på vaddu och dina meningsfränder sysslar med, vad är det ni hotar med? Världsdiktaturer, ekonomins förfall och så småningom civilisationens undergång för att man offrar ett par procent av BNP för att parerar klimatproblematiken och utveckla hållbarare energiförsörjningssystem.
Till alla de som inte förstår sig på att man inte skall manipulera marknader så brukar jag berätta den här historien.
USA ville rädda sina ålderstigna stålverk mot konkurrenterna i Europa som var mer moderna som kunde leverera billigare stål.
Då införde man tullar på stål som i sin tur slog ut stora delar av den amerikanska bilindustrin för de kunde inte konkurrera på världsmarknaden.
Mats G!
Den högra och vänstra handen är ofta omedvetna om den andres aktivitet?
Jadu Björne,
Det brukar bli virrigt, osammanhängande och inte sällan fel när du skall ’förklara’ ngt.
Tänk gärna igenom vad (om något) du vill ha sagt innan du sätter igång.
1) Vad jag säger är att i dagsläget är energi, bensin, olja mm hårt beskattade och ger betydande intäkter till statskassan.
2) Det du (felaktigt) kallar hållbart är idag totalt oförmöget att stå på egna ben, det kan inte ens konkurera utan ovannämnda beskattning utan måste dessutom subventioneras.
3) Det innebär att för varje kWh traditionell (fungerande, beskattningsbar) el/energi som ersätts med sk ’förnyelsbar’ dito så försvinner motsvarande skatteintäkter för att (i nuläget) ersättas med de skatteutgifter som behövs för att hålla dessa under armarna.
4) Ergo, innan den sk ’förnyelsebara’ energin inte bara förmår att stå på egna ben, utan dessutom blir lika de facto-billig som fungerande traditionell energi (så att den kan beskattas lika hårt) innebär detta att transitionen medför ett stort skattebortfall. Som måste ’kompenseras’ på annat sätt ifall man inte vill dra ned statliga utgifter/kostnader med motsvarande summa.
5) Notera att ovanstående är helt oberoende av att sk ’förnyelsbar’ dessutom är extremt opålitlig och kräver andra fördyrande åtgärder som reservkraft, ransoneringar mm.
Förstod du denna gång Björne? Det handlar om plus och minus på enklaste nivå: Tar man bort mycket plus, och ersätter med minus så går man back (jfrt innan), och så förblir det även om minusposten till slut kanske kan bli noll eller tom lite plus.
Avslutningsvis. har du någon som helst aning om vad du kan tänkas mena med:
”… att man offrar ett par procent av BNP för att parerar klimatproblematiken ”
Tillägg till Björnes #67
Jag både förstår och är mycket väl medveten om att samhället kryllar människor som varken kan räkna (ens plus eller minus) och som ägnar stora delar av tillvaron åt att fantisera ihop framtida luftslott som skall uppstå bara man idag subventionerar diverse organisationer och grupper man politiskt sympatiserar med.
Jag är också medveten om att en hel del bland dem tror att det går att ignorera och upphäva naturlagar, matematiska konsekvenser, och ekonomiska realiteter, bara man är tillräckligt många (dvs totalt missförstått innebörden av ’demokrati’) och/eller tror att sådant låter sig trollas bort mha klatschiga formuleringar och nyspråk (tex att kalla en utgift för ’tillväxt’, en kostnad för ’investering’ och slöseri för ’satsning’ etc)
Och jag är också medveten om att tillräckligt många hellre vill lyssna och tro på dem som säger sig kunna upphäva både naturens och ekonomins gravitationslagar än att anamma, hantera och till slut förstå verkligheten och hur den hänger ihop.
Dom verkliga problemen uppstår dock först när ovanstående grupper utgör en majoritet, och får politisk makt och där försöker genomdriva sina dumheter på riktigt och över hela fältet. Innan dess får vi vanliga arbetande människor vara nöjda ifall ovanstående tomtar inte ställer till allt för mycket tokigheter … Men visst kan man undra ibland.
#73
Bra skrivet.
”Jag är också medveten om att en hel del bland dem tror att det går att ignorera och upphäva naturlagar, matematiska konsekvenser, och ekonomiska realiteter, bara man är tillräckligt många (dvs totalt missförstått innebörden av ‘demokrati’) och/eller tror att sådant låter sig trollas bort mha klatschiga formuleringar och nyspråk (tex att kalla en utgift för ’tillväxt’, en kostnad för ‘investering’ och slöseri för ‘satsning’ etc)”
Om det förstår det här borde de inte resa sig efter den dängan.
Klokt och roligt inlägg.
Ja JonasN. Jag förstår att du har problem med ordförståelsen och att över huvud taget att tolka en text. Ligger väl i nivå med att försöka utföra en linjär transformation med hjälp av ett olösbart ekvationssystem… 🙂
Att det också inbegriper svårigheter med att tolka och förstå den tekniska utvecklingen som sker inom energi- och informationsområdet är ju lätt att inse, genom att läsa dina inlägg.
Att bildligt stå och gestikulera är ju ett ganska vanligt sätt att förhålla sig till verkligheten så du är, om inte gott, så i alla fall i sällskap med många andra.
Ditt sedvanliga kontrafaktiska och okunniga nonsensjoller Björne ..
Men det var ju inte oväntat att du skulle bli svarslös tom när man lägger ihop plus och minus åt dig, och förklarar konsekvensen.
Fjant!
JonasN: Eftersom du totalt saknar kapacitet att förstå det man skriver, enkla analyser, elementär matematik och bara är förmögen att rabblar dogmer så förstår jag ditt fossilkramandet (metafor) och din roll som ”nyttig idiot” (metafor). Och medan du fossilkramar (metafor)och tror att inget kan förändras så stormar verkligheten framåt. Du kan sitta där med din bakelittelefon som en annan snuttefilt och förneka existensen och utvecklingen av både mobile- och smartphones (metafor). 80-talet var ditt årtionde!
Vet inte om du förstår konceptet metafor ens om du läser denna text men i alla fall: http://sv.wikipedia.org/wiki/Metafor
Ditt vanliga totalt meningslösa apsnatter Björne …
Du har ju i stort sett aldrig ngt av substans att säga. Och när du ändå försöker går det ofta käpprätt åt skogen. Tex som med dina sparade/gömda/förnekade fusklappar som du fortfarande inte förstått. Och medans du ändå försöker gör du dig till totalt åtlöje med etter värre magplask.
I #65 och #72 förklarade jag lite enkelt plus och minus (om skatteintäkter och utgifter) för dig. Och även vad detta innebar.
Förutom din ryggmärgsreflex att bjäbba emot (men faktiskt bekräfta/exemplifiera vad jag sa) hade du noll att komma med. Istället får vi höra floskler, plattityder, totala meningslösheter, oförhöljt ljug (eller närmast patologisk dumhet/mytomani) och trams om bakelittelfoner mm.
Men substans? Nada!
Du är en fjant Björne. En riktig fjant. Och du begriper nästan ingen av den matte du försöker med.
Här kom det ner till enkelt ’plus’ och ’minus’ … och ändå ballade du ur.
(Och jag tror jag förstår varför 🙂 Troligen svider ’fusklapssberoendet’ fortfarande efter dina dumdryga kommentarer om alla datamängder arbiträrt kan transforsmeras i ditt egna Björne-matematiska universum: Du försöker ju fortfarande rädda ansiktet med total dynga och fler matematiska idiotförsök. Stackars sate)
Noll
Jonas #73,
”nyspråk (tex att kalla en utgift för ’tillväxt’, en kostnad för ‘investering’ och slöseri för ‘satsning’ etc)”
Bra formulerat! Hur ofta får vi inte höra detta nyspråk uttalas på fullaste allvar i våra medier. Utan att det bemöts med den minsta lilla kritiska fråga eller undran …
Ja du JonasN. Efter dina taffliga försök med att göra en linjär transformation med ett olösbart ekvationssystem så visade jag på två eleganta linjära transformationer med matriser och kolumnvektorer hur man skapar anomalidata av mätdata och den ena av transformationerna vice versa.
Förstår att det svider. 🙂 🙂 😀
Men nu var ju ämnet smarta elnät något som ju ligger en bit ovan din fattningsförmåga vad det verkar av dina inlägg. Din och många av dina åsiktskollegors reaktion påminner inte så lite om dogmatikerna från stormedia en bit in på 90-talet när de först hörde talas om Internet…….
Hänvisar till mitt inlägg i #63 som du desperat försöker babbla sönder.
80 BjörnT 2014/02/12 kl. 10:46
”desperat försöker babbla sönder.”
BjörnT Du själv ”babblar sönder” dina inlägg till den nivån att du inte inser att du får hjälp med att rätta till ditt babbel!