I Stockholm hade vi igår inte bara regn utan tydligen ”ruskigt skräckregn” enligt Aftonbladet på Twitter. Det verkar dock som att många svenskar är trötta på överdrifterna vad gäller vädret. Här är några av kommentarerna:
****
Och det är kallt av bara helvete! Jag tror visst den globala uppvärmningen stannat av lite. Kanske lyckades Bill Gates med sitt projekt att blocka solen. Eller så är det jordaxelns lutning som Bolund tjafsat med!
****
”Skräckregn” Rätt typiskt Aftonbladet köra med skräckpropaganda om allt. Vad blir rubrikerna när värmen kommer? ”Monstervärmen” ”dödsvärmen”? Skärp er
****
Det kommer alltså ett regnmoln. Fatta skräcken!
****
Skräckregn – Regn
Klimatkris – Isbjörnsfis
****
Nu har ni sett för mycket på film igen”Skräckregn” låter som en C- skräckis från 60-talet Vatten som kommer uppifrån kallas väl REGN?
****
Haha skräckregn. Ni är så jävla kassa. Imorgon kommer det bli katastrofmulet.
****
Men sen ska ju tydligen dödssolen dyka upp igen tack och lov.
****
Regnar det poltergeistar?
****
Är ute i domedagsregnet och hämtar lunch.
****
Så här blir det under nästan varje inlägg om klimat eller väder från svenska MSM på Twitter och Facebook. Väldigt många verkar väldigt trötta på larmen om klimatet. Många verkar också ha genomskådat att det larmas om en händelse är ovanlig åt ”rätt” håll men inte tvärtom. Exempelvis var det en spik den 25 maj för avsmältningen på Grönland (enligt Polarportal). Eftersom den är åt fel håll s a s är det inget någon kommer att rapportera om men ponera att den hade varit neråt, dvs ovanligt hög avsmältning för den här tiden på året istället, hur många larm skulle vi ha fått se då?
Tack Lena,
om inte spanarna gjort sig kända som klimatalarmister skulle jag säga att du är vår egen spanare : )
Ja, det är tokigt med alla överdrifter. Minsta lilla företag eller hantverkare idag använder uttryck som klimatsmart, klimatvänlig, klimatkompenserar, grön el, vi kör förnyelsebart, egenproducerad el osv. Det räcker att de köpt en laddhybrid så är de plötsligt fria från alla andra förpliktelser vad gäller miljön. Ett betydligt trevligare mantra som borde uppmuntras är biologisk mångfald som jag till 100% ställer upp på. Att bidra till biologisk mångfald känns trevligt på alla nivåer. Från humlebon på verkstadsväggen till naturparker i Amazonas. Jag försöker få mina kunder att jobba med biologisk mångfald som konkurrensmedel istället för klimatlarmet. Greenwashing med biologisk mångfald som förtecken ställer jag upp på. Anlägg grönområden på parkeringsplatser, industritomter. Skapa dammar, bi- och humlehotell, sätt upp fågelholkar, anlägg igelkotten och plantera växter överallt där det går. Inga mer stekheta p-ytor utan träd, inga mer döda industriområden utan en liten skog och inte en enda garagevägg utan fågelholkar, bi- och humlebon. Kanske enda sättet att få fokus på MILJÖ istället för det vänsterpolitiska klimatdiktaturhotet. Men det är klart då blir det problem för många företag eftersom vindkraft verkligen inte bidrar till biologisk mångfald. Tvärtom.
Associationen med ”syndafloden” är slående. Allt väder är våra ”klimatgudars” hämnd på människans lösaktiga leverne.
”Snö, hagel, och driv-is” drabbar oss realister, då vi inte har den rätta tron.
Det fanns en tid på jorden då människo-offer höll solen i schack. Tur var väl det, annars hade vi väl redan brunnit upp.
Samtidigt som den stora nederbörden kom på Grönland så startade avsmältningen, 25 dagar fördröjd. Kylan i maj har sett till att massbalansen inte längre ökade utan stod still. Nu kom värmen och med den nederbörden.
Jag minns pingsten 1969 då svämmade åkrarna över och en bro flöt bort när min far skulle köra över med traktorn. 1994 kom det 100 mm på ett par timmar och många källare översvämmades.
I Vetenskapsradion i p1 i morse sa man att redan om 5 år kan den globala uppvärmningen ha nått 1,5 grader över förindustriell nivå vilket är mållet enligt Parisavtalet. Då kommer extrema värmeböljor och orkaner att bli vanligare påstod man.
Här ett citat ut en ekonomisk rapport:
”Ny klimatrapport från FN. Det är 40% sannolikhet (och den ökar successivt) att globala temperaturer kommer nå 1,5 grader över pre-industriella nivåer de kommande fem åren. Vi är dock inte över denna långsiktiga uppvärmningströskel som fastställts av Paris klimatavtal ännu vilket forskare varnar för är ett tak för att undvika de mest katastrofala effekterna av klimatförändringen. Enligt samma rapport är det 90% sannolikhet för att något av de kommande 5 åren blir det varmaste hittills som uppmätts.”
Kan vara spännande att följa upp om 5 år.
Norska polarforskaren Svein Österhus fick lite utrymme i TV2 i Norge:
https://www.tv2.no/a/13960869/
”Han er forsiktig når det gjelder all skremselspropaganda om klimaet.
– Som forsker er jeg forsiktig med å komme med slike påstander uten å ha skikkelig god dekning for det. Det tror jeg kan slå kraftig tilbake på oss hvis vi fremstiller det som om at det skjer dramatisk store endringer, sier Østerhus.”
Sharknado!
https://m.imdb.com/title/tt2724064/mediaviewer/rm1267169792/
Den skräckpropaganda som skattefinansierade SVT och SR dagligen sprider är långt värre! Huvvaligen!
#5 Sören+G
Jo, och 1.5 C över förindustriell nivå är 0.3 C över dagens nivå. De räknar med att det redan skett en ökning på 1.2 C sen förindustriell nivå.
Enligt SR så kommer alltså 0.3C temperaturökning jämfört med idag att leda till en klimatkatastrof.
Vad ska man säga? Något fel på journalistiken verkar det i alla fall vara.
Varenda siffra de har bevisar att katastrofen är nära. De har helt slutat att kolla vad siffran innebär.
Smälter en glaciär lite grann så kommer världshaven med säkerhet höjas minst 9 meter till år 2100.
Kanske dags för någon slags krisstöd till personalen på SVT/SR ? De har vistats för länge i en hysterisk arbetsmiljö. De behöver nog nån slags hjälp.
Den högst uppmätta dygnsnederbörden är uppmätt i Fagerheden utanför Piteå. Den 28 juli 1997 uppmättes 198 mm. Min hemby ligger några km därifrån. Där blev den lilla ån till en jätteflod och orsakade stora skador. Min farfars hus där min pappa föddes låg bredvid ån. Den for in under huset som säckade ihop och förstördes. Min farfar föddes i samma by den 28 juni 1866 när det låg kvar is på träsket, det blev ännu värre året efter. Det var riktiga extremväder. Väntar på att Aftonbladet basunerar ut att evolutionen är över.
Rejält regnväder igår.
Det skapades av värmen över Ryssland som lyfte vatten och stjälpte det över oss-min tolkning av Ventusky.
Samma vädermönster som för 35 år sen.(1986)
Noterar att solforskare samlas för en dans 😉
http://www.raa-journal.org/docs/papers_accepted/2020-0449.pdf
Men vem är denne Johan Berglund- Independent researcher, Malmö, Sweden?
Aftonbladet har drabbats av klimatnödläge trots att solen går upp och ned varje dygn och vädret varierar med årstiderna som vanligt. Sveriges guldmedalj i dödsskjutning passar väl inte in i Aftonbladets agenda
#10 JonasW
Ja journalisterna behöver psykologhjälp. Vad har man annars psykologer till?
#2
Håller med dig till 100%.
Det skulle göra skillnad. Istället går mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar varje år till diverse tramsprojekt och en massa byråkrater.
Stort tack för inlägget Lena, fick några riktigt glada skratt till morgonkaffet. ”Katastrofmulet”, Skrattar så tårarna rinner. 🙂
#2 #15
Man pratar om miljö- och klimatforskning fast
det egentligen bara handlar om miljön, biologisk mångfald etc.
På vad sätt är biologer klimatforskare? Det är oftast biologer som klimatlarmar genom att utgå från IPCC:s scenarior och försöker beskriva hur en viss växt eller djurart skulle klara sig på just den platsen om (eller enligt dem när) det blir varmare.
#10 Jonas
Tvärt om -goda tider väntar!
https://notrickszone.com/2021/05/26/scientists-particularly-intense-warmth-corresponded-to-greatest-ancient-civilization-of-all-time/
Man kan bara hoppas att folk får nog av tramset till slut. Man kan också se på SMHI:s vädervarningar som säkert har ökat 1000% de senaste decennierna. Snart får vi säkert varningar för duggregn, dimma och helmulet väder. Risken kan ju var att dylikt väder uppmuntrar till självspilling varför psykologiska stödtrupper måste aktiveras .
#18
Och så kan de spela Gloomy Sunday
https://www.youtube.com/watch?v=55FP1LfkkVQ
FN konstaterade i sin rapport 2014, att överdödligheten av KYLA är 20 ggr högre än av extrem hetta. Notera gradskillnaden. Vid extrem kyla finns inget naturligt förökande liv. Pingviner är havsdjur!
Slutsats! Blir det mer kyla på jorden är mänskligheten illa ute. Lite mer värme skulle vara önskvärt och bra.
Och igår kom skräcksnön till Grönland. Och gick utanför diagrammet:
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20210526.png
Avsmältningen orkade däremot bara upp till normaknivå:
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/meltarea/MELTA_combine_SM_EN_20210526.png
Varför vänder sig inte klimatinitiativet till den förra klimatministern och ber om en förklaring varför de senaste tre majmånaderna, 2019, 2020 och 2021 alla är 5-7°C kallare än katastrofmånaden 2018!? samt vad detta i så fall indikerar.
Kanske man inte kan begära en förklaring av en minister som har viktigare saker att syssla med även efter sin avgång. Hon har ju dock alltid tillgång till experter såväl på fackmyndigheter som på universiteten. Andra kandidater är också alla framstående klimatjournalister inom massmedia som dessutom är så duktiga att förklara saker så att folk förstår det.
Det har varit mycket regn sedan i tisdags kväll. Här har det kommit ungefär 60 mm. Det är inte lokalt utan över ett väldigt stort område. Det är översvämningar på många ställen. Jag har inte varit med om det tidigare här. När jag bodde i Skåne så kunde det ju förekomma att det kom 40-50 mm på ett dygn över ett stort område. Men i Mälardalen så har det nog bara varit lokala skurar med så mycket regn tidigare.
Det mest intensiva regnväder jag råkat ut för var ett åskväder i augusti 2014. Då kom det 28 mm på mindre än 20 min. I ungefär 15 min så klarade dagvattensystemet att svälja regnvattnet men de sista minuterna började vatten komma upp ur dagvattenbrunnarna och stuprörsanslutningarna. Det skapade skador på det hus jag vistades i under regnvädret.
Att det blir lite mer regnintensitet vid varmare klimat är inget konstigt. Det kommer att ge mer översvämningar på sommaren, men sammantaget så minskar nog översvämningarna för att förr var det vanligt med översvämningar vid snösmältningen.
#23 Sigge
Check på det: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970
FÄRRE EXTREMER
SMHI hade väl resonerat som du men fick inte vatten på den kvarnen även om det är få tillfällen så har de blivit färre.
Jag vet inte om denna kan ge dig vatten på din kvarn:
https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.166800!/Meteorologi_143%20Extrem%20nederb%C3%B6rd%20i%20Sverige%20under%201%20till%2030%20dygn%2C%201900%20-%202011.pdf
Men vi som vill vara amatör meteorologer kan ju konstatera att sommaren 2021 blir usel i Mälardalen.
(Urban, Wilhelmina och Beda…)
Observatorielunden i Stockholm. Dygnsrekord:
1961 60
1994 56
1984 54
1992 50
1980 46
1988 45
2014 44
2006 43
1998 41
1979 40
1995 40
2010 40
#25
…eller för samtliga stationer i Stockholm:
https://miljobarometern.stockholm.se/content/docs/tema/klimat/nederbord/Maximal-dygnsnederb%C3%B6rd-alla-stationer-1984-2019.pdf
Sök på ”mördarcornflakes” så hittar ni en Expressenartikel från 2008 med rubriken: Klimatförändringar kan framkalla ”mördarcornflakes”.
Så skräckregnet kan kanske kallas för mördarregnet och orkaner för mördarorkaner. En högsommar dag kan också sägas ha mördarvärme. Finns ett oändligt utrymme för språklig kreativitet.
Jan #27
Jo mördartomater hade jag hört talas om förut, men där kom ju några till, vad sägs om klimatförändring orsakar håravfall. Undrar om journalister idag rekryteras från reklambranschen, minns en annons jag hajade till inför, nån gång på 90-talet vill jag minnas, där dom fått till en riktig femetta, äntligen fanns det ett medel mot ärftligt håravfall. På hockeyspråk kallas sånt checking to the head och renderar matchstraff och avstängning.
Elsa Widding undrar ”Varför har klimatjournalister så svårt att fatta? Det enklaste svaret är att väl att de är lika okunning som Greta och agronom Rockström.
https://youtu.be/dyCk9Nitsn8
Jag har hört att frilansande journalister får betalt utifrån antal klick på deras artikel. Vet inte om det är sant, men det låter inte helt omöjligt.
Om jag satt i den sitsen så skulle jag nog också använda ord som skräckregn och monsterstorm.
# 23 Sigge. Har du inte mer att komma med. Rekordet under ett dygn är från den 28 juli 1997, 198 mm. SMHI-s mätstation där rekordet uppmättes Fagerheden, är bara några km från min hemby. Ett annat rekord är temperaturrekordet för maj månad i Norrland. Det uppmättes i Överkalix den 31 maj 1971, 30,6 grader. I min hemby utanför Piteå hade vi också drygt 30 grader. Den globala uppvärmningen kom tidigt till Norrbotten.
För den orolige lagde rekommenderar jag en flukt på uppmätta data för Jokkmokk 1871-2021.
Nederbörd: http://www.bilddump.se/bilder/20210527153129-84.247.142.94.png
Temperatur: http://www.bilddump.se/bilder/20210527135922-84.247.142.94.png
Att ansikts behåringen på män och barn har ökat är ju lätt att konstatera.
Tacka koldioxiden för det.
Mycket av den lilla ökningen i nederbörd som kan skönjas i Jokkmokk (se #32) beror på bytet av mätstation från samhället till flygplatsen ca 20 km åt sydost (och på andra sidan polcirkeln):
http://www.bilddump.se/bilder/20210527161937-84.247.142.94.png
Anders #32,
Var finns den rekordartade uppvärmningen? Var finns den rekordartade ökningen av nederbörd? – Jag är besviken … nästan kränkt å Kokkmokks vägnar. Kan inte någon journalist ljuga ihop någon katastrofhistoria? 🙂
Stockholm 27/5 2021 – ytterligare en grads sänkning sedan i går så vi är nu nere i 7 Celcius – 3 graders sänkning på 2 dagar!
Med mitt nykonstruerade datorprogram som tar ”allt” i beräknande så vet jag nu att i juni kommer vi slå köldrekord då snitt-temperaturen blir -1,5 Celcius..
Sigge 23
Vad säger du om den här då?
https://www.di.se/live/torr-maj-nu-varnar-vattenfall-for-hogre-elpriser/
#37, blir nästan löjeväckande. Journalister, rubriksättare och kommunikatörer behöver bli lite mer noggranna med sina uppgifter. Maj månad har varit torrare än vanligt i mellersta norrland, där många kraftverksälvar ligger:
https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-denna-manad/nederbord/
#37
Samtidigt har kärnkraften gått ner till 20% den senaste veckan mot normala 30% och det har varit kallt hela maj, som kräver mer el.
Ulf #37
Ser väl mera ut som en lite sen vårflod.
https://drive.google.com/file/d/1V4OyoejFydD8xdJoa–iviCuCXSfg1ck/view?usp=sharing
Ny adress för att hämta reservoardata också.
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly/?view=chart
SMHIs blogg:
https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/rekordblot-majmanad-pa-sina-hall-i-sodra-sverige-1.172059
Alltid kul att slå rekord.
40 Håkan,
Jo men det betyder kyla och inte uppvärmning som Sigge sätter i samband med regnet.
Själv tycker jag det är bra med regn nu då brukar sommaren bli solig. Det är en bättre spådom än alla klimatlarmen.
En rubrik i dagens kurir ”Stort genombrott i kampen mot klimatbomben i Arktirism”. ”De arktiska våtmarker är en tickande klimatbomb, som kan släppa ut stora mängder växthusgaser”. Sagts i ett möte med Arktiska rådets minister möte förra veckan. Koldioxiden jagar oss överallt. I Sverige läcker det ut lika mycket koldioxid från dränerade våtmarker som hela Sveriges personbilstrafik släpper ut. Enligt Naturvårdsverket. Dags att beskatta våtmarkerna för sina koldioxidutsläpp, om det inte redan görs. Det känns som att koldioxiden är oss en övermäktig motståndare. Den överfaller oss från marken, från underjorden, från himlen, från havet, överallt ifrån. Finns nog bara en sak att göra, att planera flytten till Mars.
Före midsommar får det regna hur mycket som helst sa bonden här i Västergötland förr i tiden.
Nu är det, sorgligt nog, andra experter som vi ska lyssna på och som får komma till tals.
#43 Daniel Wiklund
Den tickande klimatbomben är metan. Numera verkar det som att alla gaser utgör en akut fara för klimatet.
Metan är det som gör kött ”klimatfarligt”.
Typiskt för den s.k. klimatdebatten. Av någon anledning så har metanutsläpp blivit ett problem. Har absolut noll att göra med koldioxid.
Väntar bara på att det kommer ett larm om vattenånga, som faktiskt är en kraftig växthusgas.
20-30 mm regn på ett dygn vad är det?
För ett antal år sedan i maj i södra Spanien var jag med om att det kom 50 mm på mindre än en timme.
Då regnar det och blir stora översvämningar!
– Regn före midsommar är guld värt, sa min farfar som bodde på landet och visste regnets nytta.
Att SVTs journalister, som nästan alla bor på det asfalterade Söder, inte har så basal kunskap som min farfar hade skall vi inte förlåta dem.
Daniel Wiklund, #43
Mars atmosfär är tunn – men består till 95% av CO₂……
# 48 Foliehatt. Får nog stanna på jorden. Vilken nyhetssändning man än tittar på så är det propaganda för det som är klimatsmart. På nordnytt nyss om odling av maskar. Det satsar man på för den gröna omställningen. Maskarna är enligt ägarna till maskodlingen klimatsmarta. Därför ska vi äta den direkt eller indirekt. Väntar på inslaget om klimatsmart sex.
# 23 Sigge.
Översvämningar i tätorter beror i första hand på dålig stadsplanering. Översvämningar på landsbygden beror i första hand på dålig underhåll av diken och vattendrag. Dikena ska bromsa utflödet i små vattendrag och små vattendrag ska bromsa utflödet i större vattendrag. Regnvattnet ska hållas kvar tills det är nödvändig att låta det rinna vidare. Då slipper vi översvämningar.
Istidskyla i stora delar av Europa
I stora delar av Europa är det mycket kallare än normalt för årstiden.
I Götaland och Svealand är det liksom i stora delar av Europa -8 grader från det normala.
Som referensperiod är det 1980-2020 som används, alltså de senaste 40 åren.
En ny bra funktion av vädersidan.
https://www.ventusky.com/?p=53.0;33.3;3&l=temperature-anomaly-2m
Anders #34
Ingemar Nordin #35
En grads temperaturökning förväntas öka årsmedelnederbörden med runt 5%. Det är ju inget som kommer att märkas annat än vid sådana här tillfällen då det kommit väldigt mycket regn eller vid åskväder. Det är de sista millimetrarna regn som gör mest skada.
Normalt så kommer man inte att märka att det regnar mer. Det varmare klimatet gör ju att det torkar upp fortare efter regnvädren. Där jag bor i Mälardalen så är det nog mer torkan som kommer att märkas mest som vi hade 2014 och 2018.
”Skräckregnet” i Sthlm 26 maj 2021 gav 42,1 mm
https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=p_day,stationid=98210,type=weather
”Skräckregnet” i Öxabäck 27 maj 1931 gav 93,0 mm
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-nederbordsrekord-1.6660
Olika år men samma tid på året. Det var alltså inget speciellt med ”skräckregnet” i Sthlm.
Ivar Andersson #50
Att nederbördsmängderna har ökat har gjort att man ändrat normerna för flöden i dagvattensystem.
Vi har haft värre översvämningar än den här var, men då har det varit i samband med snösmältning. Det var ett år på 70-talet då snön låg kvar ut i maj månad och det blev varmt och regnigt som gjorde att snön försvann på några dygn.
# 52 Sigge Skämtar du. Sista millimetrarna som gör mest skada. När det regnade 198 mm i min hemby på 24 timmar den 28 juli 1997 är det väl ointressant vilka mm som ställde till mest skada. Hör till saken att det kom 55 mm nästa dygn. Idag har vi haft extremvarmt i Luleå, 12 grader, men en isande kall vind från det kalla havet.
Bry er inte om Sigge – han är bara här för att j#vlas.
Det är nog en bra teori att många journalister är storstadsbor som levt så långt ifrån naturen att minsta lilla avvikelse från det ’vanliga mellanmjölksvädret’ får dem att reagera som att jordens undergång är nära.
Tack vare Youtube kan du exempelvis titta på hur livet fortgår som det alltid gjort på exempelvis landsbygden i Laos. Hela klimatrörelsen och veganrörelsen är så världsfrånvänd och om några behöver psykologhjälp så är det dessa storstadsmänniskor. Förhoppningsvis leder utflyttningen till småorter tack vare möjligheten till distansarbete att fler börjar få en mer sansad syn på verkligheten och inte hetsar upp sig över vare sig CO2 eller kött utan inser att det finns viktigare saker att engagera sig i.
Kombinationen ökad areal hårdgjorda ytor och utdaterade avloppssystem resulterar oerhört snabbt och lätt i översvämningar. De obildade journalisterna och kulturskribenterna tolkar detta som ”extremväder” eller, som nyss, ”skräckregn”. Huvvaligen!
#52 Sigge
Har du besökt Berlin eller Wien någon gång? Skulle du påstå att de har sämre klimat än Stockholm?
Sigge, bor du i stad eller på landsbygd?
Ofta ser jag skrivet att varmare atmosfär kan hålla högre halt av vattenånga. Det är nog sanning.
Men, det blir inget regn utan att atmosfären kyls. Så regn beror på skillnaden mellan värme och kyla. Eftersom kylan mildras mer än värmen stiger blir det mindre regn. Hur stämmer den logiken?
Aningen OT. Vaknade tidigt. Roade mig med att göra en grafisk jämförelse över effekten av normalperiodsbytet. Blev faktiskt förvånad över den marginella effekten!
Här jämförs gårdagen:
http://www.bilddump.se/bilder/20210528044839-90.235.29.147.jpg
(Skärmdumpar från SMHI:s hemsida
https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/temperature/2021/may/27)
#60
Skillnaden blir antagligen inte så stor när du jämför enstaka dygn. Om du jämför månadsvis så syns skillnaderna bättre.
https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-denna-manad/temperatur/
#61 Mattias. Visst hade Du rätt: http://www.bilddump.se/bilder/20210528090837-90.235.29.147.jpg
#45
”Numera verkar det som att alla gaser utgör en akut fara för klimatet.”
Alla gaser utom ädelgaser är faktiskt växthusgaser. Dock är gaser vars molekyler består av två likadana atomer (t ex syre och kväve) mycket svaga växthusgaser.
#60-62
Sedan kunde man ju tycka att om man verkligen vill visa effekten av den högre koldioxidhalten och ha en ”opåverkad” standardperiod borde man använda 1931-60. Det gör man dock inte för den perioden var ca en halv grad varmare än 1961-90.
”Eftersom kylan mildras mer än värmen stiger blir det mindre regn. Hur stämmer den logiken?”
Den stämmer inte. Högre temperatur innebär större avdunstning från haven (och från land också, för den delen), och allt vatten som avdunstar kommer ned igen, som regn, snö, dagg eller frost. Däremot behöver inte högre temperatur på en viss plats betyda mera regn just där.
#65 tty. Din logik håller inte.
Påståendet att varm luft kan innehålla mer ånga och att all avdunstning kommer ned igen kan vara sannt. Men det är inte hela sanningen.
Med en varmare jord där framför allt kalla områden blir varmare kondenserar vattenångan till nederbörd långsammare.
Temperaturmotsättningarna minskar och cirkulationen fördröjs vilket medför att mindre regn kommer att falla under en bestämd tidsperiod, säg ett år.
Vi måste dela in problemet i två, den vertikala och den horisontella cirkulationen.
Vid ekvatorn är den vertikala cirkulationen tydlig. Vattenånga är lättare än luft vid samma temperatur och det driver den uppåt där moln bildas. Regnet faller på nästan samma ställe och vi får en dygnscirkulation. Temperaturen vid ekvatorn förändras nästan inte av klimatförändringarna.
Den för oss viktigare funktionen är att luftmassor driver i väg i N-S-N riktning. När en sådan luftmassa driver iväg från ekvatorn mot norr är den relativt varm och innehåller mycket vatten. Den utsätts för coriolis vilket får den att rotera medurs och samtidigt förflytta sig österut på N halvklotet. Luftmassan stiger uppåt i lågtrycket, avkyls och regn faller.
Om temperaturen (klimatet) stiger kommer luftmassan att glida iväg litet längre tid mot norr innan daggpunkten nås och regn faller.
Luftmassa som glider iväg från polerna mot ekvatorn genomgår det omvända. Luften i högtrycket är torr och faller från hög höjd i riktning mot marken och blir då ännu torrare.