Sekelgammal rekordrevision

earth melting global warming
”If your head is in the freezer and your feet are in the oven, on average you’re comfortable” myntades en gång av någon. Ja, alla dessa väderrekord. I dagstidningens väderspalt läser man ständigt om ca +40 grader C i Bagdad, en plats som alltid verkar stå ut från andra städer. Jag undrar om termometern där är rätt placerad.
I många år har dock det accepterade värmerekordet på Jorden i modern tid tillskrivits en ort i Libyska öknen (Sept. 13, 1922 in El Azizia, +58C), men häromdagen (bisarrt nog samma dag som USA:s ambassadör och andra mördades i Tripoli) har rekordet övergått till (Juli 10, 1913, Greenland Ranch) Death Valley i Kalifornien  (+56.7 C)- länge känt som en av Jordens ständigt extremvarma platser. En hel del om historien finns beskrivet här – det har fordrats en hel del detektivarbete för att trovärdigt skrota den gamla rekordnoteringen. Bland annat verkar det vara missförstånd om hur den något ovanliga termometern skulle avläsas, och också indicer på att mätstationen kroniskt avvek från andra närbelägna.
Delar av Death Valley ligger ju mer än 80 meter under havsytan, vilket ju ger ett extra tillskott till den naturliga växthuseffekten via en tjockare atmosfär.  Liknande lokala temperaturanomalier kan man se vid Döda Havet (ca 420 m under havsytan).
Hm … ”global warmingrekord” för 100 år sedan 😉
Det är annars fascinerande att titta på gamla noteringar av olika slag. En utmärkt sammanställning har gjorts av Arizona State University, baserat på information från WMO (World Meteorological Organization).
Vad tycks om vind på 408 km/h? Eller årsnederbörd på 26 meter? 30 cm regn på en timme? Eller  minus 89C i Antarktis? (…bara minus 66C på Grönland)
Eller ett hagel på 1 kilo – i Indien av alla platser… ? 29 meter höga vågor kanske?
Och vår vardag i motsvarande mediesammanhang verkar domineras av information från personer med Guldfiskminne, samtidigt som klimatforskarna ältar hundadels grader i globala temperaturgenomsnitt.
Någon mer som undrar?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tage Andersson

  Ja, visst är det märkligt att ”väderrekorden” är så gamla. När man läser om det aktuella värmerekordet eller Verchojansk/Oimekons köldrekord blir man misstänksam. Bidragande till såväl köld- som värmerekord kan vara bristfälliga strålningsskydd och dålig ventilation.
  Enligt CAGW ska ju extremerna bli värre och värre. Dessutom, annat oförändrat, ökar ju sannolikheten för extrema värden ju längre mätserierna blir. Med den globala uppvärmningen, ca 1 grad C, under 160 år, borde bidra till värmerekord.

 2. Bim

  Peter Stilbs
  Det är nog bara vi skeptiker som undrar.
  Jag tror inte alarmisterna har den fömågan. Det verkar vara en föutsättning för att vara alarmist. 

 3. Slabadang

  Peter S!
  Perspektiv är en extrem bristvara inom klimathypen. CAGW ett urspårat tågvrak och det handlar nu bara om ”damage control”. Pielkes korrespondens med Field på IPCC bevisar art de fullständigt skiter i data/fakta det handlar bara om att plocka ihop det de brhöver för att försöka hålla CAGW igång. Det är bara rädsla och prestige som styr över att de inte erkänner att korthuset redan har kollapsat. Vi har miljoner som har blivit direkt klimathotsberoende och det ugör det stora problemet att hantera.
  De är livrädda för att gemene man ska fatta att de lurade så långt upp på läktaren att att de inte ins kan se spelet. SMHI är nog banne mig i hård konkurrens med livsmedelverkets kostråd,bästa exempel på skattefinansierade perversioner.   6-8 skivor bröd om dagen ägg får du hjärtinfarkt av och havsnivåerna kommer att stiga med tre meter!!
  Åsså pratar man om ”folkbildning” när man istället skapar och driver folkfördummning.    

 4. Slabadang

  Det finns fortfarande klimatforskare med integritet!
  http://boos.audioboo.fm/attachments/3124898/dr-tamsin-edwards-flimsin-on-bbc-wiltshire.mp3?audio_clip_id=958766
  Hemsidans rubrik är utmanande på ett bra sätt.All klimatmodeller är fel man användbara.
  http://allmodelsarewrong.com/
     
    

 5. Peter F

  James Hansen får orera fritt i Konflikt på P1 just nu

 6. pekke

  Den som vill rädda klimatet väljer naturligtvis Telge Energi:s nya giv för solkraft.   😉
   
  För enligt deras nya reklamfilm så antyder den att det kan det motverka svält och naturkatastrofer !
  http://www.resume.se/nyheter/reklam/2012/09/14/telges-soluppror/

 7. John Silver

  Ja, jo, men det var ju bara ett enda datum som skräpdata (Eng. junkdata). Alla andra data är ju guld (Eng. golden), eller hur? Eller hur?
  Apropå guld, guldfiskminne har bustats av Mythbusters:
  http://dsc.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/goldfish-memory-minimyth.htm

 8. Gaupa

  Slabadang # 4
  Tack för länkarna! Bra att få balanserad info. Jag hoppas på mer sådant i framtiden.
  Du nämnde reklamkampanjen ”6-8 brödskivor” i #3. Här berättas bakgrunden.
  En visa får ni också. 🙂
   http://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d715d1ab9cb46222706bd97-historien-bakom-socialstyrelsens-kampanj
   http://www.youtube.com/watch?v=wFCBoeUFPTM

 9. bom

  #6
  Telge har en VD som kanske inte är en av de vassare knivarna i den lådan. Han slänger sig på allt som flimrar förbi. Telge investerade i vindkraft (då sade jag upp dem!) och nu skall det vara solkraft också. Personen skulle passa på SVT – han har konverterat Telge E från stabilt lågpris till ett dyrt skräpbolag. Ni som är kvar bör byta elleverantör!

 10. Ingemar Nordin

  Peter F #5,

  Jag råkade också lyssna några minuter på P1. Då handlade det om oljan. Det lät som om reportrarna var överraskade av att man hittat mer olja och att Peak Oil inte stod för dörren. De är tydligen offer för sin egen propaganda och lever inte i verkligheten. Jag antar att intervjun (som jag inte lyssnade på) med James Hansen inte gjorde saken bättre. Fortsatt fantasy world således …

 11. Mikael W

  Det är lite läskigt att det är så enkelt att hjärntvätta folk att tro det mest häpnandsväckande. Vad kommer efter skogsdöden, ozonhålen, klimatbluffen?

 12. Peter F

  Ingemar Nordin #10
  Programmet inleddes med en förvånansvärt bra redovisning av nya oljetillgångar, utvinningstekniker m m. Intrycket blev att vi absolut inte ska oroa oss för att oljan håller på att ta slut. Tvärtom finns möjligheter att oljan blir billigare eftersom USA snart är självförsörjande. Men ve och fasa, detta går ju inte för sig på P1. Alltså slänger man in Hansen som väntat fördömer fortsatt förbränning av fossila bränslen och givetvis hotar med jordens undergång. Ack ja, arma journalistik.

 13. Staffan

  #11:  TV ’övertalar’ mer.  Läser man, kan man stanna, tänka efter, gå tillbaka.  Men TV (direkt) bara mal på.
  TV kom 1956 (10 timmar per vecka de första åren).  ”1968” kom 1968…  Och även om det väl började i Paris, finns det nog ett samband där, när borgarbarnen blev radikala.

 14. pekke

  Domedagsprofetia från 70-talet:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2012/09/15/ehrlich-to-die-in-an-environmental-holocaust-during-the-1970s/
   
  Inte dog han precis som han trodde skulle ske.
  Intet nytt under Solen.
   

 15. Sven B

  Maria Svedestig har vari i Arktis och sett all issmeltning,enl. AB i dag.
  Istäcket halverat på 30år. Det är ju bra då riskerar vi inte att få dessa barmarksvintrar som vi alla varit så rädda för.
  Mer värme i Arktis så blir det kallare i Sverige i alla fall den södra delen
  norra Sverige ligger kanske för nära Arktis.
  Jag vet inta om ”man”, förlåt hen skall skratta eller gråta.

 16. Ampersand

  Man kan ju notera att meteorologen Helene i SVT:s Aktuellt i går nämnde att det nittio år gamla rekordet förklarats ogiltigt, och att det ”nya” är från Death Valley. Däremot sa hon alls inget om att det nygamla rekordet är ännu äldre, nästan hundra år. Någon som är förvånad?

 17. Ampersand

  Ber om ursäkt! Helen stavar hon tydligen sitt namn, hela namnet är Helen Tronstad.
  Hon nämnde också de svenska värmerekorden på 38 grader från  Ultuna  och Målilla. Hon sa däremot inte ett ljud om årtalet där heller, 1933 resp. 1947 enligt SMHI.
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord-1.5792 

 18. Kul när dessa rekord tas upp,till mångas begäran antar jag.
   -89 C är brännande kallt,HE HE HE!
  ALI.K.

 19. Rekordet 38 C i Ultuna, är en svacka 5 km söder om Uppsala,agronomers tillhåll med universitet för lantbruk med långa anor.
  ALI.K.

 20. Ultuna hade ca 34 C år 2006,Uppsala 31C och 29C utanför centrum,
  tempspot samma dag vid samma tillfälle.
  ALI.K.

 21. Värmen år 2006 var av ’torr typ’ värmen år 2007 resp 2010,den
  senare var mycket fuktig,vilket blir  mer obehaglig’El NINO året.
  ALI.K.

 22. HOT SPOTS trots allt lägre medelvärme för perioden 1981-2010
  i USA en betraktelse av Bastardi på Climate Realist.
  Det blir kallare trots de s,k Hotspotsen.
  Klimatkamoflage? Hot spotsen.
  ALI.K.

 23. Peter Stilbs

  Ampersand #17 – allt är värre än man trott. Denna Helen Tronstad verkar för närvarande vara klart värst av TV:s meteorologer, sedan Pär Holmgren lämnat.  Men vissa andra drar sig inte för att vinkla och vränga, så fort de får en chans, häromdagen Pererik Åberg i ett liknande intervjuarrangemang i Vetenskapens värld.