RSS-data för september 2008

Tack vare Ove L har vi fått diagram som illustrerar september månads temperaturdata från RSS.
”För månaden är att notera att en viss återhämtning under de senaste tre månaderna efter de mycket låga temperaturvärdena under början av året. Kurvan ligger nu 0,2 grader C över basgenomsnittet och fortfarande inom ramen för de observationer vi sett under de senaste 10 åren”, kommenterar Ove L.
rss tlt data 1998 2008
Under 2008 kan vi se en viss återhämtning efter ett mycket kallt 2007.
rss tlt data jan 2007
Medan temperaturerna på norra halvklotet är relativt stabila har södra halvklotet värmts upp något efter den kalla början på 2008.
rss tlt data norra sodra halvkloten 2007
PS Solfläck 1003 är nu försvunnen och solen helt blank.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fredrik

  Vore nice med en länk till de data denne Ove L har använt.

 2. q

  Ooops! Skeptikernas larm om ”Global cooling” visade sig vara rent nonsens.
  För de ”skeptiker” som vill fördjupa sina kunskaper om den globala temperaturen kan man läsa här:
  http://cdiac.ornl.gov
  Det finns flera studier att kika på.

 3. q: Det är ingen fara. Vänta några år till så kommer nästa larm om att istiden är nära. Historien tenderar att upprepa sig. 🙂

 4. Christopher E

  Om man gillar larm så har vi ju alltid det stående larmet om uppvärmning… inte ens nedkylning verkar få det på fall.
  Själv larmar jag varken om värme eller kyla – men den hotande misären till följd av experimentell eko-socialistisk planekonomi och energibrist, förespråkad av klimatalarmister, kan jag ju alltid larma lite om.

 5. Thomas

  maggie, det larmas fortfarande om kommande istid. Per Welander har haft ett par inlägg med den vinklingen och jag tror du haft det också. Jaworowski och Kukla är ett par forskare som man emellanåt hör av i sammanhanget. Naturligtvis rör det sig om en mycket liten minoritet, men vill man om något decennium av någon anledning påstå att man strax efter sekelskiftet trodde på en snar istid så går det att hitta artiklar att hänvisa till, precis som man kan hitta artiklar om att ”alla” trodde på istid på 70-talet.

 6. Gunnar Littmarck

  Christophers larmning är den jag ställer som väsentligast.
  Eko-socialistisk planekonomi, är allt annat en ekologisk.
  Dessutom kommer den minska förutsättningarna för skapandet av de mervärden, de som har det sämst behöver.
  Resursslöseri, miljöförstöring och minskade incitament, till samhällsnyttig utveckling, blir resultatet.
  Jag hatar hur förtroendevalda, med argument som påskiner att de är moraliska och vetenskapligt underbyggda, ökar sin makt över andras mervärdesskapande.

 7. Thomas: visst har jag haft några inlägg där jag citerat forskare som larmar för en ny istid. Men det innebär inte att jag själv tror att det är omedelbart förestående. Ännu fler forskare larmar om en ny ”lilla istid” men det var väl inte det du avsåg.
  För övrigt tror jag en ny istid kommer men när är frågan. 100 år, 1000 år eller 3000 år från nu? Jag vet inte och jag är skeptisk till de som påstår att de vet. Men om historien upprepar sig (det brukar den göra) är vi i slutet på den interglaciära perioden. Istid är för övrigt ”normaltillståndet” med 90% av tiden.