Klimatkampen i Nigeria

nigeria
Idag blev jag varse existensen av ännu en socialistiskt orienterad nyhetskälla vid namn Yelah. En av tidningens reportrar, Arash Hakimnia, ondgör sig över vinstgiriga oljebolag som försatt landet i extrem fattigdom.
”I över 50 år har folket i Nigerias oljeproducerande södra region, Nigerdeltat, kämpat mot de multinationella oljebolagens exploatering av människor och miljö”, skriver Hakimnia. Och denna kamp är enligt honom en klimatkamp som kräver en solidarisk insats av den begynnande klimatrörelsen i väst.
”[J]uridiken, regeringen och civilsamhället står maktlösa inför de multinationella oljebolagen” och ”grupper som Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse (MEND) [har] tagit till vapen i kampen. Genom kidnappningar av företrädare för oljebolagen, attacker mot oljeplattformar och sprängning av oljeledningar försöker man tvinga ut de multinationella oljebolagen ur landet.”
”Klimatrörelsen kan inte göra annat än att stödja denna kamp”, skriver Hakimnia och jag undrar följaktligen om Yelah stödjer kidnappningsattacker och sprängningsattentat så länge de utförs i ”gott” syfte.
För övrigt är det härligt att höra att klimatrörelsen inte är något annat än revolutionär kommunism. I varje fall enligt Arash Hakimnia.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magnus Kalnins

    ”sprängning av oljeledningar” + ”Klimatrörelsen kan inte göra annat än att stödja denna kamp”
    Tjoho vilken kullerbytta det blev! Som vanligt när man ska försöka få ihop gammal hederlig kommunism med den nya miljösocialismen. De kommunistiska länderna har ju inte varit kända för att vara de renaste precis.

  2. Sixten

    Har själv bott i Nigeria och sett en hel del. Att skylla deras problem på multinationella oljebolag (läs Shell) är ganska missvisande. De har en genomkorrupt regim som sitter på miljardförmögenheter i Schweiziska banker.  De har enorma problem med olika stammar som alla skall hävda sin rätt. Folket svälter, ja. Nigeria borde vara världens rikaste land med tanke på naturtillgångarna som finns. Oljebolagen, påstår jag, hjälper det Nigerianska folket och är deras enda garant för inkomster.  De tar säkerligen betalt för sina tjänster men man skall förstå att i Nigeria är det sjukt dyrt att bedriva verksamhet. Säkerhetsarrangemang och mutor gör att det inte går att leverera tjänster där på ett vanligt sätt. Att skylla alla  problem i detta stackars land på Shell är helt fel och inget annat än en socialistisk och felaktig propaganda. Nigerias problem ligger på en mycket djupare nivå och genomsyrar hela samhället.