Under onsdagseftermiddagen ordnade PR-byrån Westander och Hagainitiativet releaseparty för Anders Wijkmans och Johan Rockströms nya bok. Partyt var välbesökt med många personer ur Miljösverige som man kände igen. Enligt uppgift hade man en kö av personer som inte kunnat erbjudas plats. För egen del gick jag dit tillsammans med Björn Lundberg som under 24 år varit en mycket framgångsrik chef för Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL. Vi var nyfikna på vad som skulle sägas. Det visade sig att vi fick möjlighet att växla några ord med berömdheterna. Johan Rockström tyckte att vi inte stod så långt ifrån varandra med hänvisning till min senaste bok Homo Eco. Jag hade svårt att bedöma det eftersom jag inte ännu läst deras bok, men jag bekräftade att jag kunde hålla med om mycket av det de skrev i sin debattartikel på SvD Brännpunkt häromdagen.
Hagainitiativet som på något sätt backade upp boken blev även presenterat på partyt. Det var en ny bekantskap som förde mina tankar till den tid då jag var aktiv i Det Naturliga Steget. Hagainitiativet är ett s.k. grönt samarbete mellan olika företag. Precis som Det Naturliga Steget hade man några medlemmar som drog ner helhetsintrycket. Bl.a. var CocaCola en av dem, ni vet det företag som pumpar ut sockrade läskedrycker över hela världen (releasepartyt var inget undantag) och som orsakar miljontals metabola syndrom, diabetes och övervikt hos barn. CocaColas produkter ligger nog på cigarettindustrins nivå i hälsovådlighet. I det hållbara samhälle som Wijkman och Rockström pläderar för kan jag inte se någon plats för ett företag som CocaCola och de produkter de säljer. Ett annat medlemsföretag var Axfood som gladeligen säljer de hälsovådliga produkterna. Med i gänget var även Fortum, som häromåret delade ut flera miljarder i bonus till sina direktörer, pengar som de tjänat på vår vansinniga elpolitik och inte på någon sorts prestation. Hagainitiativets affärsidé känns som ett solklart fall av Green-Wash!
Jag tror säkert att flertalet miljövänner på partyt med blivande språkröret Fridolin från Miljöpartiet i spetsen, menar väl. Men det är så lätt att man blir kidnappad av ekonomiska intressen som utnyttjar idealisternas förtroende för att tvätta sin byk grön, precis som CocaCola, Axfood och Fortum.
Tack Lars Bern för detta.
Men hur menar du att de flesta miljövännerna menar väl, alltså Hagainitiativet vilket väl då inkluderar Rockström och Wijkman.
Jag tror att du gör en snäll bedömning där.
En noggrannare titt på Hagainitiativet ger vid handenen samling av gröna dårar med marxistiska förtecken.
Ytligt sett menar väl alla väl, Kadaffi, Fidel Castro, Jan Myrdal, Hitler med flera
men vi vill inte ha deras unkna agendor för det.
Att Fridolin ger intryck av att vara snäll och mena väl är väl snarare ett varningstecken?
För posörer som inte gillar praktiskt arbete är tyckarindustrin en lönsam business med möjlighet till ett praktfullt pengaflöde av offentliga medel. Företag som Fortum använder de marknadsargument som ger bäst verkan. Just nu funkar gröna sådana i paletten.
Hoppas ditt siande om Fridolins halvrörsroll slår in. Det kommer nog att sänka deras väljarsiffror.
Det Du säger om Cocacola och andra Greenwashande företag instämmer man helhjärtat i. Dock tycker jag att debatten som följer alltför lätt tenderar att glida över i något som kan karraktäriseras mer som verbal knivkastning än som en rationell och seriös debatt om fakta. Det, menar jag, sänker kvaliteten i de argument som ev. framförs. – Men jag är väl bara en stackars godtrogen jävel jag också.
Miljöpartiet med Fridolin liknar mer som en sektrörelse,planlösa
floskler som den förnybara energin sol och vind,det är ju ingenting
att komma med för framtiden,värdelöst helt enkelt.
ALI.K.
När man resonerar om kärnkraft idag,så låterdet som på 70-talets debatt fortfarande,detta var kärnkraftens stenålder.lagra avfall i 100000 tals årär ju befängt,om 10 år kommer man ligga med nollutsläpssiffror nära nog och en betydligt högre säkerhet är jag helt övertygad om.Kriser, skapar för människan den nödvändiga utvecklingen ,nya lösningar uppfinner man.
Denna kris för kärnenergi är bra,för att göra mer genomtänkta lösningar för framtiden.
ALI.K.
Jag var på det där minglet och pratade en smula med Gustav Fridolin. På en E-postlista jag frekventerar skrev jag bl a:
”Som person verkar hr Fridolin vara mycket trevlig och begåvad. Han blir antagligen kommande språkrör för miljöpartiet (även om han blygsamt sade något i stil med ”men det vet man aldrig vad den kommande kongressen beslutar”). I den rollen tror jag han blir utmärkt, ur mitt perspektiv litet ”tyvärr” eftersom jag inte sympatiserar med mp. Han kan säkert fylla luckan som Maria Wetterstrand efterlämnar: ung, kan prata, ser trevlig ut, har något i skallen.
Vi pratade en del om kärnkraft. Jag har fördelen att uppträda som ”okänd utomstående” och kan alltså diskutera saken utan att Fridolin vet att jag i grunden är pro-kärnkraft. Han menade föga oväntat att det var en fördel för mp med olyckan vid Fukushima, dock har det ännu inte fått utslag i opinionsmätningar. Jag försökte pressa honom litet vad gäller att olyckan ändå ”bara” var i ungefär i klass med Three Mile Island (dvs små utsläpp) och han höll iofs med om det. Men kärnkraft var dåligt i alla fall. ”Sverige har unika möjligheter för alternativ energi”, sade han. ”Vi har lång kust för vindkraft. Vi har vattenkraft. Skog.”
Jo, förvisso. Någonstans där kallades åhörare till podiet för att höra Wijkman och Rockström så vår diskussion avbröts. Saken är den att Sverige också har unika möjligheter för kärnkraft! Skandinavien är geologiskt stabilt, så vi får inga jordbävningar och har bra berggrund för avfallshantering och Sverige har några av världens största uranfyndigheter!
Rapporterna från Fukushima fortsätter att vara ”halvbra”. Japanerna får nog styr på det där. Reaktorerna är fimpade och förstörda, förstås, men det är inte riktigt Tjernobyl all over again. Fridolin var medveten om att det handlar om X antal tandläkarröntgen i exponering för befolkningen (det tog vi upp i vår diskussion).”
Ja, om man nu inte sympatiserar med mp kan vi nog bara frukta att Gustav Fridolin träder in på scenen. Det är en kille som kan snacka och verkar realistisk (han höll med om en del sakförhållanden jag framlade om kärnkraft t ex).
Nej, Fridolin blir inte en lätt meningsmotståndare! Men det är en bra kille.
–Ahrvid
Ps. Det var oerhört mycket folk på minglet! Man fick knuffas och trängas, och det meddelades att man efter ett tag stängde insläppet. (Men i allmänhet var det väldigt trevligt, trots att mat och dryck var ”klimatkompenserat”.)
Håller med Ahrvid. Gustaf Fridolin är Sveriges farligaste man. Hans karisma överstiger vida Wetterstrands och hans verbala förmågor är också av högre karat. Lägg därtill det moraliska högsäte han sitter på i kraft av riktig ”miljövän” (vem är inte det) och han blir inte nådig att tas med i debatterna.
Han är förstås säkert en mycket hyvens kille, men hans ideologiska tunnelseende gör honom till en potentiell katastrof, också miljömässigt. Det är lite väl mycket ”direkt aktion” över honom, och vi vet ju hur tveeggat den typen av goda gärningar brukar slå. Vindvisparna är bara en sak i den arsenalen.
Lars B: Jag är lite nyfiken på vad i den där SvD-artikeln ”du kunde hålla med om”. Jag kunde nämligen inte hålla med om något alls.
Lars Bern: Ett klargörande önskas. Kanske är din syn på vägen till framtiden klar och genomtänkt? Jag kan dock inte se det i citaten nedan!
Du skriver ovan:
”Jag hade svårt att bedöma det eftersom jag inte ännu läst deras bok, men jag bekräftade att jag kunde hålla med om mycket av det de skrev i sin debattartikel på SvD Brännpunkt häromdagen.”
Du har nyligen skrivit:
”Samtidigt med denna försvagning av de västliga demokratierna är det intressant att lyssna på den kinesiska enpartiregimen. En röd tråd i allt de gör är stabilitet, tillväxt och ökad ekonomisk styrka. Om vi inte ser upp i västvärlden kommer människor i framtiden att se det kinesiska systemet som tryggare och robustare än våra demokratier. Redan idag är säkert Kina ett viktigare föredöme för många människor i tredje världen än väst. Göran Perssons beundrande ord över den kinesiska stabiliteten var kanske inte så malplacerade som många då påstodSamtidigt med denna försvagning av de västliga demokratierna är det intressant att lyssna på den kinesiska enpartiregimen. En röd tråd i allt de gör är stabilitet, tillväxt och ökad ekonomisk styrka. Om vi inte ser upp i västvärlden kommer människor i framtiden att se det kinesiska systemet som tryggare och robustare än våra demokratier. Redan idag är säkert Kina ett viktigare föredöme för många människor i tredje världen än väst. Göran Perssons beundrande ord över den kinesiska stabiliteten var kanske inte så malplacerade som många då påstod”
I Svd avslutar Wijkman o Rockström:
”Vår utvecklingsmodell har kommit till vägs ände. Ytterst är det en fråga om vad som är meningen med våra liv. Det är vår tro att de allra flesta människor vill vara med och ta ansvar, inte bara för sin egen omedelbara materiella standard, utan även skapa goda förutsättningar för kommande <generationers utveckling.”
Lars – Du skriver ”Johan Rockström tyckte att vi inte stod så långt ifrån varandra med hänvisning till min senaste bok Homo Eco.”
Jag vill minnas att Du tvålade till både JR och AW rätt ordentligt i boken ?
Olaus Petri #7 – vi får väl vänta oss nya tillägg till denna samling, som jag själv plågades med i realskolan och gymnasiet 😉
http://runeberg.org/fridvisa/
Vad kan det innebära att stå nära den gröna agendan?Den tanken får ett svar i nedanstående artikel, ”The green agenda in their own words”
http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2010/11/the-greens-agenda
Kort: Är människan endast en art bland andra som alltsedan industrialismens eller kanske rentav jordbrukets uppkomst kan anklagas för speciesism (jfr begreppet rasism) eller?
I Homo Eco har jag i min slutsammanfattning tagit upp:
1. Rovdriften av haven och fisket
2. Vården av skogarna och då spec regnskogarna
3. Att vårda naturkapital i form av produktiva ytor
4. Mer slutna system för mineraler och bättre kontroll av kemikalier
5. Långsiktig utveckling av solenergi
6. Skatteomläggning som radikalt sänker arbetskraftskostnaderna så att återvinning och underhåll blir mer konkurrenskraftigt på bekostnad av slit och släng
På dessa punkter tror jag att jag i stort sett är enig med Wijkman och Rockström. Sedan har vi hela klimatalarmismen och de överdrivna hoten om tipping-points där vi är djupt oeniga.
#3 Egon, När jag var engagerad i Det Naturliga Steget på 90-talet hade vi företag som McDonalds och IKEA som stora bidragsgivare. Jag kände hela tiden ett obehag över detta, däörför att det ju inte i huvudsak var deras resturanger och varuhus som var problemet utan hela affärsidén i dessa företag, precis som CocaCola. Och den frågan var vi för fega och giriga för att närma oss. Igår upplevde jag lite samma sak, hur kan personer som Fridolin, Wijkman och Rockström vilja figurera ihop med CocaCola om de verkligen tänker igenom vad det egna budskapet innebär?
Lars Bern, varför inte ta tillfället i akt och få mer reklam för din bok Homo Eco. Kontakta massmedia som t.ex. SVT, SR Klotet m.fl. och fråga varför de ger sådan gratisreklam till AW och JRs bok men inte din. Om de är motsträviga så kan du ju påtala att ”Johan Rockström tyckte att vi inte stod så långt ifrån varandra med hänvisning till min senaste bok Homo Eco.”
Fast man kan ju undra om Rockström överhuvudtaget har varit i närheten av Homo Eco?
Lars Bern # 14
Nu är jag ju varken CocaCola-älskare eller speciellt förtjust i Ikea.
Men vad menar du är fel i deras affärsidé? Cola vill sälja läsk och Ikea har genom arbetsfördelning (köparen gör en del av jobbet genom att montera produkterna) gjort det möjligt för ”vanligt” folk att möblera sina hem både vackert (nåja det är subjektivt) och funktionellt.
Jag kan inte se något konstigt i dessa affärsidéer?
Man kanske skulle ge ut en handbok, eller ännu bättre, starta en sajt som berättar vad som för tillfället är politiskt korrekt att tycka och tänka…
Peter S, #7, ett sätt att muntra upp Fridolins visa är att göra den lite frivol:
http://www.expressen.se/nyheter/1.82066/fridolins-fylla-visas-pa-natet
😉
#16
CocaCola har dränkt världen i sockrad läsk som orsakar övervikt speciellt bland barn, metabolt syndrom och diabetes i en mycket skrämmande omfattning. Forskningen blir allt klarare på att detta är ett hälsoproblem väl i nivå med tobakens. Därtill ger deras verksamhet upphov till en betydande transportapparat för att i pricip förflytta vatten och socker. IKEA är ett av världen ledande slit och slängföretag, vars affärsidé orsakar en växande flöde av resurser från naturen till soptipparna. Återanvändningsprocenten är mycket låg. Det var vad jag menade med ohållbara affärsidéer.
Lars Bern # 19
Och på vilket sätt skiljer det CocaCola från ex Pripps eller annat valfritt bryggeri som tillverkar läsk?
Förutom det faktum att Cola varit mer framgångsrika alltså?
När det gäller att förflytta vatten finns det betydligt värre exempel. Det importeras massor med vatten på flaska till Sverige varje år, trots att vi har i princip oändliga mängder rent vatten att tillgå.
Och om Ikeas möbler slängs långt innan dess livslängd är passerad, så kan man ju knappast lasta Ikea för det?
Jag tror att du får söka orsakerna till slit-och-släng-samhället någon annanstans. Ikea och CocaCola är möjligen symptom, men knappast orsak i sammanhanget.
Lars Bern #19:
”Det var vad jag menade med ohållbara affärsidéer”
Makes no sense ?? Affärsideerna är väl bland de mesdt solida som skapats jämte Rockefellers Exxon.
Att sen folk köper dem talar väl mer om vilka behov människor anser sig ha.
Jag ser bara ytterligare missbruk av ordet hållbar som tydligen kan användas lite hursomhelst.
Så talar en med kluven tunga!
utbyggnadstaken i Sverige är för låg och det är en av anledningarna till att vi inte ser ut att nå de mål regeringen beslutat om. Detta var också det jag kritiserade i debattprogrammet. Vindkraft kan omöjligen lösa hela den svenska energiproduktionen, men kan definitivt ge ett större bidrag än idag.
mvh
G U S T A V F R I D O L I N
När det gäller nackdelen med slit och släng och fördelen med hållbarhet så kan man ta bilindustrin som exempel. Tack vare att folk hela tiden köper nya bilar kan dessa utvecklas och göras säkrare och miljövänligare än om vi fortsatt köra omkring i gamla T-fordar.
Festligt att CocaCola, Ikea och miljö omhandlas samtidigt. CocaCola lär visst ha varit först, 60-talet, med att göra livscykelanalys från vagga till grav, fastän Ikea _gjorde_ det i praktiken rentav tidigare med sina platta paket hela vägen hem till användaren.
Lars Bern: Jag slarvade med klipp och klistra, men du borde förstå mitt önskemål om klargörande.
Jag tolkar din tystnad som att din syn på framtiden finns i din bok. Det du skriver i #13 får mig inte att skaffa boken. Du gör också dålig reklam för IVA/Sv Näringslivs tillväxtagenda.
Passa på att njut av våren på Änglamark. Snart kommer ”Tysken” och tapetserar Österlen med Vindkraftverk.
http://europe.chinadaily.com.cn/europe/2011-03/24/content_12220684.htm
Så Österlenbor, boka redan nu bostad i Malmös Manhattanprojekt.
Expressen har publicerat bilder på Gustav Fridolin när han är full på Hultsfredsfestivalen och tydligen i vagt skämmig position. Jag ger ingen URL för jag tycker att det är vedervärdigt av Expressen (och även av den som ursprungligen spritt bilderna!). Så, en politiker är på en rockfestival och festar runt litet? Sådant gör alla normala människor.
Jag är inte enig med Fridolin om hans politik (fast som person verkar han begåvad och trevlig – att han kan festa loss litet ibland stärker bara den bilden!) men även en politiker har banne mig rätt till ett privatliv när han/hon som privatperson deltar i något på sin fritid! *
Tyvärr blir det politiska samtalet bara allt grövre, med spridande av irrelevanta rykten, bilder, påståenden osv. Internet med sin omedelbara tillgänglighet hjälper knappast. (Nu är jag inte för censur, men kanske borde möjligheterna för enskilda att ställa dyngspridare till svars stärkas?) Och kvällstidningarna borde ta sig en funderare om vad de sysslar med är riktigt klokt i huvudet.
–Ahrvid
* Ja, det var tydligen också någon form av politisk kampanj från mp på festivalen. (Men bilderna är från *efter* detta, i privata sammanhang.)
Ahrvid Engholm #26:
Märkligt nog var det inte samma tongångar då Petzell från SD publicerades av samma orsak. Men det är förmodligen skillnad på folk och folk.
Arhvid Engholm # 26
Jag håller inte med dig Ahrvid.
Politiker som den ena dagen sitter i Riksdagen och omyndigförklarar svenska folket, då tänker jag närmast på den nya sjölagen, kan inte sitta dyngraka med brallorna i knähöjd och lalla nästa dag.
Det blir liksom lite dubbla budskap…..
Arhvid Engholm # 26
Man lever som man lär, bara det inte syns!
Topprunner:
Jag känner inte till så mycket om den där Petzell från SD, men gjorde han något i privata sammanhang bör det förstås inte heller tas upp i pressen.
Labibbia:
Politiker omyndigförklarar folket hela tiden i nästan allt de gör. Men det blir inte bättre av att tränga in i folks privatliv. Kräver vi att alla politiker skall vara helgon, kommer politikerna att kräva att allt vanligt folk också måste vara helgon! Och det vore förskräckligt.
–Ahrvid