Protect our winters

Jag som gillar att åka längdskidåkning vill naturligtvis ha vita vintrar. Detsamma gäller nog de flesta skidåkare. Och jag har sett flera skidåkare på sociala medier göra reklam för en organisation som heter ”Protect our winters”. Den har en svensk gren och en amerikansk huvudorganisation. På den svenska sidan står det bla:

”Planeten blir varmare, snön smälter och förutsättningarna för skid- och brädåkningen blir allt sämre. Vi finns för att berätta om vinterns mörka framtid och därigenom mobilisera fler i kampen för klimatet.”

Den amerikanska huvudorganisationen grundades 2007 av snowboard-åkaren Jeremy Jones. De finansieras av vintersportföretag och filantropiska stiftelser. Här finns bland annat David Rockefeller Fund. I styrelsen hittar vi Lukas Haynes, exekutiv chef för David Rockefeller Fund och Naomi Oreskes, författaren bakom Merchants of Doubt. De vanliga misstänkta kan man säga. Lukas Haynes var till exempel medgrundare till People’s climate march. Man kan läsa mer om den amerikanska huvudorganisationen här.

Låt oss då titta på hur det står till med vintern. Är den verkligen hotad? Man kan ladda ner statistik för snötäcket från Rutgers Universitys Global Snow Lab. Nedan har jag plottat medelsnötäcket för vintermånaderna december, januari och februari för norra halvklotet.

Medelsnötäcket på norra halvklotet för vintermånaderna
Medelsnötäcket på norra halvklotet för vintermånaderna

Det ser alltså ut som att snötäcket har ökat på senare år. Det lär ju knappast vara protect our winters förtjänst att det blivit så. Men läser man beskrivningen om organisationen står det att Jeremy Jones startade den därför att snötäcket på våren blivit mindre. Låt oss därför titta på månaderna mars och april:

Medelsnötäcket för norra halvklotet för månaderna mars och april.
Medelsnötäcket för norra halvklotet för månaderna mars och april.

Mycket riktigt, under våren har snötäcket minskat. Som vanligt när det gäller klimatfrågor beror väl varmare väder på människan och kallare väder på naturliga variationer. Eller som i det här fallet, när det blir mindre snö är det människans fel och när det blir mer snö är det naturliga variationer. Men man undrar varför de kallade organisationen ”Protect our winters”. Den borde ju heta ”Protect our springs”.

Men hur står det då till med vintern i Sverige? Jag har tidigare visat att vintertemperaturen är väldigt starkt beroende av var lågtrycken ligger. Se tidigare inlägg ”NAO ligger bakom de varma vintrarna”. Man kan åskådligöra detta med något som heter North Atlantic Oscillation Index, som använder skillnaden i lufttryck mellan Lissabon och Reykjavik. Ett positivt värde indikerar att det ligger ett lågtryck nära Island som pumpar in varm fuktig luft över norra europa.

Nedan visas hur väl NAO Index och temperaturen för Uppsala korrelerar för vintermånaderna december, januari och februari:

NAO Index och Uppsala-temperaturen för december, januari och februari.
NAO Index och Uppsala-temperaturen för december, januari och februari.
Uppsala-temperaturen  som funktion av NAO Index för december, januari och februari
Uppsala-temperaturen som funktion av NAO Index för december, januari och februari.

Den svenska grenen av Protect our winters kanske skulle inrikta arbetet på att få bort lågtrycken som brukar häcka i norra atlanten. Man kanske skulle kunna tänka sig att de utvecklar speciella danser på skidor som helt enkelt skrämmer bort lågtrycken. Jag tror att det skulle ge större effekt på vintrarna än att försöka minska koldioxidutsläppen något.

Tack till Jacob Nordangård för hjälp med faktainsamling.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Olaus Petri

    Magnus, både jag och Thomas P är passionerade orienterare, men som inte gillar skidorientering. Vi älskar att springa i skogen, helst barfota, då känslan av fötter mot mark gör upplevelsen av att vara en del av naturen så mycket större. När vi upptäckte att snötäcket har ökat under höstmånaderna blev vi förstås mycket bekymrade. Vem vill springa i snö? Därför startade vi den vetenskapliga och opolitiska gruppen Protect our Falls.

    https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=nhland&ui_season=4

    Återkommer med bankkonto, IBAN, Swish, mm.

  2. Björn

    Faktum är att det verkar vara något korkat över dessa klimatalarmister. Våra vintrar blir som dom blir, utan att vi kan förändra något. Man kan ju undra om CO2 har försvunnit från norra delarna av USA och dess östkust, för där är det så kallt nu enligt DN, att Trump menar: ”Så kallt i New York att vi behöver lite global uppvärmning”. Han är för härlig.

  3. sl

    För några år sedan var det mycket snack om ”the north atlantic oscillation”, ett lufttrycksfenomen som levererade kalla vintrar i antingen norra Amerika eller norra Europa. Kan det vara frånvaron av mikroskopiska mängder koldioxid i teorin som gjort att inget hörs numera? Det knåpas kanske ihop nya hypoteser som är mer användbara till skattehöjningar?

  4. jensen

    Efter att ha bott i samma hus 43 år, erfares verkligen att väder är väder och klimat är klimat. Mitt perspektiv är att klimat åtminstone måste ha ett perspektiv om 120 år. (2ggr 60).
    Här i Skåne är julen vit endast 1/7 år. På 70-80-talet fick man ta fram snöskyffeln varje vinter. Senare behövde man inte alls ta fram den flera år i rad. Ca 1980 snödrivor om 2-3 meter i anslutning till stora fält. Begravde enplanhus totalt.
    Enl. TV-programmet Vikingarna på 500-talet ( Vendeltid) hade de en period om ca 10 år med missväxt med mera p.g.a. täta vulkan-utbrott.
    Är vulkanutbrott Klimat? Miljö? Väder? eller kaotisk episod i ett komplext system?

  5. Guy

    sl # 3

    ”För några år sedan var det mycket snack om ”the north atlantic oscillation”, ett lufttrycksfenomen som levererade kalla vintrar i antingen norra Amerika eller norra Europa.”

    Jag känner igen det här. Systemet fungerade några år men dom två senaste lite hackigt. Nu dom senaste veckorna verkar det som systemet skulle fungera igen.
    Jag brukade säga att fryser dom i NY så har vi varmt här och tvärtom. Emellanåt har det fungerat lika mellan syd- och nordeuropa närmast orsakat av stillastående högtryck.

  6. Peter F

    #2 Björn


    Donald J. Trump
    ‏Verifierat konto @realDonaldTrump
    10 timför 10 timmar sedan

    In the East, it could be the COLDEST New Year’s Eve on record. Perhaps we could use a little bit of that good old Global Warming that our Country, but not other countries, was going to pay TRILLIONS OF DOLLARS to protect against. Bundle up! ”

  7. Lasse

    Väderspåmän har oftast sina modeller för att förstå och förklara vädrets utveckling. Joe Bastardi på Weatherbell https://www.weatherbell.com/ drar detta ett steg längre och försöker finna år med liknande vädermönster för att få fram vädret framöver. Lite som NOA indexet men för Amerikas kontinent.
    Väldigt lite klimat men väldigt mycket väder!

  8. Lasse

    Denna kom idag : https://wattsupwiththat.com/2017/12/28/north-atlantic-oscillation-phases-tree-growth-and-droughts/

    Två olika index AMO och NOA ger fyra olika utfall varav ett ger störst tillväxt.

  9. Olav Gjelten

    Björn # 2
    ”Våra vintrar blir som dom blir utan att vi kan förändra något”.
    Du svär i kyrkan Björn. Vad har vi klimatminister till annars ? Arbetslöshetsprojekt kanske?

  10. tolou

    Solar forcing synchronizes decadal North Atlantic climate variability
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579852/pdf/ncomms9268.pdf

    Jarl Ahlbeck: A link between Low solar activity, Easterly QBO, negative AO and cold NH winters
    https://tallbloke.wordpress.com/2014/11/24/jarl-ahlbeck-a-link-between-low-solar-activity-easterly-qbo-negative-ao-and-cold-nh-winters

    20 More New Papers Link Solar Forcing To Climate Change – Now 80 Sun-Climate Papers For 2017
    http://notrickszone.com/2017/06/12/20-more-new-papers-link-solar-forcing-to-climate-change-now-80-sun-climate-papers-for-2017/

  11. Håkan Bergman

    Peter F #6
    Det ges ju ett utmärkt tillfälle att beskåda vinterväder i nordöstra USA i kväll. 21:45 börjar sändningen av USA-Canada i JVM och matchen går utomhus, 50000 biljetter har sålts. Det ser ut att bli snö timmarna före matchstarten 16:00.
    https://www.yr.no/sted/USA/New_York/Buffalo/time_for_time.html

    Nog är vädret bra orättvist, Toulous på ungefär samma breddgrad har runt 20 grader varmare.
    https://www.yr.no/sted/Frankrike/Midi-Pyr%C3%A9n%C3%A9es/Toulouse/

  12. pg

    Den nya överenskommelsen innebär att antalet utsläppsrätter, och därmed utsläppen, ska minska med 2,2 procent årligen från 2021.

    Någon som sett och läst ett avtal?

  13. Guy

    Tolou # 10

    Det är på tiden att uppmärksamheten riktas mot solforskningen. Redan för flere år sedan dök en mening upp: Its the sun, idiot!

  14. Tolou #10:
    Min uppfattning (för tillfället) är att North Atlantic Oscillation är helt slumpmässig. Egentligen borde det heta fluctuations eftersom att ordet oscillation gärna oftast till något periodiskt förlopp.

    Den första artikeln du hänvisar till handlar bara om modell-simuleringar.

  15. Håkan Bergman

    Mitt #11
    Ser att matchen börjar 21:00 i Svt24, alltså 15:00 i Buffalo. Ska bli intressant att se hur dom sköter snöröjningen om det snöar vid matchstart. Sånt har man ju inte upplevt i svensk elithockey sen Södertälje fick sin inomhusarena. Klassisk kommentar i sportradion – I Södertälje skottar man snö.

  16. Robert N.

    Går bra med skidåkningen i södra delarna av Norrland. Längre norrut är det för kallt. Nikkaluokta -30,2 °C
    Störst snödjup 85 cm
    Nora-Östanö i Södra Norrland
    Topplista: Störst snödjup i Södra Norrland
    MÄTSTATION
    SNÖDJUP
    Nora-Östanö
    85 cm(*)
    Åkroken
    84 cm(*)
    Ulvsjön
    84 cm
    Hattsjöbäcken
    81 cm(*)
    Strömsund-Edet
    79 cm(*)
    Lövberga
    75 cm
    Digernäset
    70 cm(*)
    Sidsjö
    67 cm
    Sänningstjärn
    67 cm
    Los
    66 cm(*)
    (*) Värdet ligger utanför kända extremvärden för stationen och kommer att granskas manuellt.

  17. Daniel Wiklund

    Om inte det väder man vill ha kommer till en så får man väl fara där vädret är som man vill att det ska vara. Vill man ha vinter med riklig snö och garanterat fina skidspår så är Luleå en passande plats. I varje fall i år. Och vill man se hur en skidkung åker skidor så kan man få se Sven-Åke Lundbäck i aktion. Han bor 25 meter från skidspåret. Han har trots att han i februari fyller 70 år god fart i spåret.

  18. Lars Kamél

    Både mer snö i december-februari och mindre i mars-april är naturliga följder av ett varmare klimat. Det blir mer nederbörd med mer avdunstning från haven, och därmed mer snö när och där det är kallt. Det har blivit varmare, så att snön smälter bort tidigare. Ingendera trenden är något bevis för att utsläpp av växthusgaser ligger bakom förändringarna.

  19. Lasse

    #14 Magnus
    Vill du ha 60 års periodicitet så får du dyka ner i vattnet -AMO.
    https://climatedataguide.ucar.edu/climate-data/atlantic-multi-decadal-oscillation-amo
    Denna referens har en mängd dataindex att välja på:
    https://climatedataguide.ucar.edu/climate-data/atlantic-multi-decadal-oscillation-amo

  20. Slabadang

    Lars Kamel!

    Men hur förklarar de ökningen av snötäcket sommar höst och vinter ? 🙂

  21. Lars Kamel #18:
    Ditt resonemang skulle möjligen kunna hålla för snödjupet. Men när det gäller storleken på snötäckt yta borde ytan bli mindre vid varmare klimat.

  22. Lasse #19:
    Man kan inte säga att periodiciteten är 60 år baserat på data som i så fall skulle täcka 2 perioder. Statistikerna gråter när du säger så.

  23. Roland

    Januari enligt bondepraktikan 🙂

    Om januarikölden mildras, kommer snö, men faller dagg eller dimma, kommer tö. Äro månadens början och slut vackra, kan man hoppas på ett gott år.
    Dansar myggen, blir det ett svårt foderår. Är januari varm, blir skörden arm.

    http://www.bondepraktika.se/januari-enligt-bondepraktikan/

    Lite rolig läsning ändå, mycket av detta höll man på i gamla tider och försökte spå vädret. Har för mig att IPCC inte har avfärdat detta med bondepraktikan ännu 🙂

  24. Allan Forsling

    Nu vädrar jag min käpphäst igen.. vi har några år haft högtryck över medelhavet- och det har gjort att lågtrycken vandrar mer norrut och drar med sig mildare luft. Snöfri vinter i Stockholm nu i år. Som jag kommer ihåg det, var det vanligt med stadiga lågtryck över medelhavet under vintern. Regnigt och tämligen svalt. Högtryck över norra Europa och utrymme för den kalla luften över nordpolen att komma en bra bit söderut. Har jag fel?

  25. Roland

    OT

    Jag måste bara få fråga experterna här inne. Vist ser det ut som den globala havsnivån sjunker just nu?
    https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

    Ser vi nu en början av att vattnet sjunker nu?

  26. Lasse

    #22 Magnus
    Gråt inte!
    60 års periodiciteten ger per automatik få säkra observationer.
    Men det finns dem som försöker och finner: http://appinsys.com/globalwarming/SixtyYearCycle.htm

  27. Erik Lindeberg

    Trump fryser och det kalla vädret i Nord-Amerika får därmed enorm intresse bland skeptikerna här på sajten. Kanske ni borde se på hela värden? https://drive.google.com/open?id=1GHJPn3amzpq6F9qOQt8TSM6qNJcGfRqh

  28. Torbjörn

    #27 Erik, du som verkar vara insatt

    Förklara för oss som är färgblinda.
    Stiger, sjunker eller är temperaturen oförändrad?

    Hur är det med havsnivån?
    Stiger, sjunker eller oförändrad

    När du ändå är igång kan du förklara en annan sak för mig. Vaför är koncentrationen av Argo-bojar högre i Japanska sjön, Persiska viken och Medelhavet.
    Annars kan Thomas P svara, han brukar ha svar på det mesta