Polen säger "nie!"

Franske presidenten Nicolas Sarkozy var uppe i polska Gdansk för att försöka sälja ett ambitiöst paket med klimatåtgärder till premiärministrar för Polen, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Rumäninen och Tjeckien. Det gick dock inte så bra. Inget av länderna är särskilt intresserat av Sarkozys ”tre gånger 20”, dvs. en 20-procents minskning av växthusgasutsläppen, en 20-procents ökning av förnybara bränslen och 20 procents högre energieffektivitet år 2020.
Med tanke på att 78 procent av elproduktionen i Frankrike kommer från kärnkraft, är kanske Sarkozy fel man att kräva att kolkraftseldade Polen & Co satsar på vindkraft och solenergi.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ianric

  En snabb koll på SvD, DN, Aftonbladet och Expressen visar att det här saknar nyhetsvärde i Sverige. Maggie, varför skriver du om saker som saknar allmänintresse? Denna nyhet:
  http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article2737706.ab
  är däremot så intressant att den fortfarande ligger kvar. Snacka om ofrivillig komik.

 2. Magnus S

  Folket i forna össtaterna är luttrade människor, de känner igen socialism på lukten även när den är inslagen i fina paket.

 3. Iven

  Ianeric
  det är väl av intresse att belysa olika förutsättningar för EU-ländernas energiförsörjning. Polen, som har svårt att avstå från kolkraften iaf på kort sikt, Frankrike som klarar sig utan, Tyskland, som till stora delar gjort sig beroende av brunkolkraft, med Svenska Vattenfalls benägna hjälp.
  Enklaste och effektivaste sättet att byta energiproduktionen vore väl att satsa helhjärtat på kärnkraft, dels för alla politiker, som tror på AGW, dels för alla som tror på kärnkraft och dess utvecklingspotential. Vilken kompromiss! Men där har väl politikerna problem med sin lyhördhet mot högljudda minoriteter, som föredrar vindmöllor och torrdass

 4. el Polaco

  Polen har redan minskat sina utsläpp med 30%…!!!
  inget annat land är i närheten av detta,
  Polen kommer köpa kärnkraftteknologi från Frankrike, inom 10 år kommer det byggas flera kärnkraftanlägningar

 5. Iven

  el Polaco
  Stämmer det du skriver, visar det att Polen har kloka beslutsfattare. Klokare än Tyskland. Hoppas att Andreas Carlgren tar intryck under besöket i Polen. Det är på tiden att börja planera, om vi ska hinna bygga nya kärnkraftverk, som kan ersätta våra ”gamla” när de tjänat ut (och innan Sveriges vackra, mångfaldiga natur förvandlats till en enfaldig vindkraftpark)

 6. el Polaco

  vindkraften är en modefluga…hehe, den ger os rent samvete,
  den kommer aldrig ge mer än 5-10% av energibehovet, man kan spara mer genom teknikutveckling,
  minska behovet av el, jag tror mer på solceller, om de utvecklas ännu mer så kan varje villa ha gratis el,
  efter 5-7 år borde man nå breakeven