SMHI har under sommaren haft en blogg på hemsidan. Flera meteorologer har skrivit inlägg bland annat Pär Holmgren som har skrivit det sista inlägget för den här sommaren. Rubriken på inlägget är ”Får vi en (till) kall vinter?” och handlar om Pärs tankar inför den kommande vintern.
Pär tycker att vi kan fundera över vilka följder denna sommars snabba avsmältning av havsisen i Arktis kan få för årets och kommande vintrar.
De tre senaste vintrarna har varit kalla men innan dess har 2000-talets vintrar varit milda. Den globala uppvärmningen har, och kommer att göra, att våra vintrar blir utan snö och att isen lägger sig senare på sjöarna. Framtidens vintrar blir inte mycket till vintrar, menar Pär.
Men mycket tyder på att mindre is i Arktis påverkar luftströmmar högt uppe i atmosfären. De här luftströmmarna kan i sin tur göra så att högtryck kan låsa sig fast och ge oss kalla perioder vintertid.
Pär menar, med andra ord, att om det blir en varm vinter så är det på grund av den globala uppvärmningen och om det blir en kall vinter så är det också på grund av den globala uppvärmningen.
Han börjar likna Putte Kock.
Kör med helgardering för att vara på den säkra sidan.
Det är närmast otroligt att se hur indoktrinerade många varmistas är.
Eller är det ”Ändamålet helgar medlen” som gör att allt är tillåtet?
Se även här. Man baxnar.
http://wattsupwiththat.com/2012/09/05/stephan-lewandowskys-slow-motion-social-science-train-wreck/
I dagens morgonrapporter i P1 så varnas för sämre Mälarvatten.
En person från havsmyndigheten varnar för saltvatteninträngning om 50år eftersom landhöjningen då inte hinner i kapp havsytehöjningen.
Kan man få lite större kunskapsöverföring innan havs blir hafs! Okunskap och alarm är ingen bristvara i alla fall.
Ja tänk, Pär har troligen rätt, den vinter vi får är en följd av vår påverkan, hade vi inte bränt fossilt hade den blivit annorlunda.
Men vad det på sikt innebär att vi nu påverkar den norra jetströmmen vet vi inte, bara att det förändra vädersituationen, uppenbart är emellertid att det kan leda till regionala klimatförändringar långt innan vi ens är i närheten av globala 2-graders mål.
SMHI har en till blogg som jag följt. Handlar om livet ombord på Oden. Nästan klinisk ren från alarmistiska utspel. http://www.smhi.se/Bloggar/Arktisexpedition-2012-reseblogg
Nu tycker jag att du överdriver. Visserligen har både Per och du fel i att de senaste tre vintrarna varit kalla. Den senaste vintern var inte speciellt kall. De två tidigare var kalla.
Per skriver ”Även med ett varmare klimat får vi i framtiden enstaka perioder med kyla. Hur vädret blir vid ett visst tillfälle beror på lågtrycksbanor, luftmassor, vindriktningar osv” .Längre ner skriver han så här ”Det leder i sin tur till att vädersituationer nere vid marken kan bli mer fastlåsta och kvarliggande, och ett exempel på det är kalla högtryck vintertid”
Som jag förstår det, så kommer vintrarna att överlag bli varmare framöver, men vissa år kommer vi att få kalla högtryck som låser sig fast över vårt land, precis som tidigare, men att klimatförändringarna gör att de högtrycken kan vara under längre tid.
Så oavsett om koldioxiden påverkar klimatet signifikant eller inte, så lär vi antingen få varma eller kalla vintrar. Hmm så oavsett så förblir det som det alltid varit, varför då allt detta väsen om att undergången är nära. Själv föredrar jag kalla vita vintrar, men står ut med en och annan varm vinter också.
LBt # 4
Vad jag funderar över är. När ni slutligen lyckats stoppa klimatförändringarna och orkaner, skyfall, värmeböljor, iskalla vintrar, torka och översvämningar inte längre finns och landet är fyllt av vindsnurror och vi fått ett stabilt klimat, vad tusan skall då Al Gore, Rockström, Wijkman, Pär Holmgren och alla andra med klimatångest hitta på?
Vi borde faktiskt redan nu planera för en framtid med med ett stabilt, statiskt klimat.
OstJesus!
Min gissning är att vi får en kall vinter igen. Det baserar jag på att isutbredningen i Arktis krympt till en låg nivå i år. Hur såg det ut i Arktis år 2008? Förhållandevis lite is, nästan lika lite is som 2007. Mao, snabb avkylning av havsvattnet, som inte isoleras av något skyddande istäcke, det ger oss tyvärr ännu en ”riktig” vinter med kyla och mycket snö.
(Och skulle jag ha fel, så är jag ju i gott sällskap. SMHI och MetOffice har ju inte direkt varit träffsäkra i sina långtidsprognoser de senaste åren.) 😉
LBt # 4
För en gångs skull har du rätt, men inte på det vis du tror.
Om vi inte hade använt fossila bränslen hade vi inte haft någon modern civilisation.
Vi skulle levt kvar på 1700-tals nivå i ett land vars skogar skulle vara ett minne blott. Skogen skulle nämligen vara nedhuggen för länge sedan för att fungera som bränsle till vår uppvärmning, men kanske framförallt som bränsle i gruvnäringen.
Tack gode gud för fossila bränslen.
Bim. Du behöver inte vara orolig. Om det inte finns nåt att larma om och skrämma populasen till lydnad så uppfinner man nåt. Inga problem
Morgonens SvD Brännpunkt har ett overkligt inlägg av ett antal företagschefer som medverkar i den s.k. Haga-gruppen
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-behover-svar-om-klimatpolitiken_7477730.svd
Zombies var min omedelbara association –
Lbt #4
Är du verklig ?
Bim #8
Den dagen när alarmisterna fått sin vilja fram och klimatet blivit absolut stabilt så kommer inga snurror snurra, inget regn regna, inga stormar storma, det kommer att vara stekhett på solsidan, svinkallt på nattsidan och varken natur eller människor kommer att existera eftersom jordens atmosfär inte finns längre.
Den dagen blir klimatet stabilt.
Peter F #5
De får skynda sig söder ut nu eftersom issmältningen stannat av.
http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/Ferrybox/Oden/Oden-Vel.png
Det har börjat frysa på vid 82 grader nord där den här webbkameran är mellan Grönland och Svalbard.
http://psc.apl.washington.edu/northpole/NPEO2012/18.jpg
Ska i gissa att Tage Anderson är portad ifrån SMHI bloggen!
Anthony Watts kanske kan skriva en artikel? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Inte för att jag är så säker på det ena eller andra-men jag retar mig på dem som säger sig vara säkra! Vad har de sett som förbigått mig?
Jag har hängt upp mig på en relativt mätbar storhet-havsnivån. Varför är Mälaren i fara för saltvatteninträngning inom 50 år?
Väder eller klimat är svårare-men havsnivån är relativt lättare att mäta!
Tyvärr är det omöjligt att förutsäga årets vinter och mängden sommaris i Arktis har där inget inflytande. När vintern kommer är Arktis istäckt igen. Men blir det en ovanligt kall vinter så skulle den säkert ha varit ännu värre för 100 år sedan om nu detta kan vara till någon tröst Jag vet sannerligen inte varifrån Pär Holmgren får alla sina märkliga idéer från.
Hsn
Lennart
Lasse #2
Mälaren ligger ca 70 cm över havsnivån, landhöjningen är ca 4 mm/år vilket blir 20 cm på 50 år. Observera att detta är den observerade landhöjningen – altså utöver den pågående havsnivåhöjningen om 2 mm/år (3 mm om man skall tro satellitmätningarna).
Om havsnivån skall bli lika hög som Mälarens nivå om 50 år krävs alltså att den i snitt skall vara (900/50)+2 elt. 3 = 20-21 mm/år fram till dess.
Sedan varierar ju i och för sig havsnivån mera än en meter beroende på vädret, vilket är anledningen till att man har dammluckor vid Skeppsbron för att hindra bräckvatten att rinna in vid högvatten.
LBt #4
Teorin att litet is i Norra Ishavet följs av kalla vintrar stöds ju faktiskt av att efter 1930-talet då det var exceptionellt litet is i ishavet (i de delar vi känner till, t ex norr om Spetsbergen var det lika litet eller mindre än de senaste åren) så följde ju tre av de kallaste vintrarna i historisk tid 1939/40-41/42.
Jan E M #6
Pärs tankegång handlar ju om att vi skulle kunna få ”fastlåsta” väderlägen på grund av årets låga havsisutbredning i Arktis. Jag förstår inte den kopplingen riktigt och tycker förresten att han helgarderar.
Lennart Bengtsson # 15
Precis och tack för det! Hur en låg havsisutbredning på sommaren kan kopplas till kalla vintrar förstod jag inte alls.
😀
tty och Lasse
Har just lyssnat på inslaget och de verkar glatt hoppa över de 70 cm som skiljer idag. Dessutom kommer det att skilja ännu mer om 50 år även om nu havshöjningen då skulle vara lika stor som landhöjningen.
tty #16
Om tvågradersmålet hålls, skall det inte vara någon risk att havsnivåökningen blir större än landhöjningen i Mälardalen.
Det som kan bli ett problem är att när klimatet blir varmare kan vädret förändras så att havsnivån varierar mer än vad den gör idag.
Stadsplanerare bör ta hänsyn till att det finns risk för höjda havsnivåer även i Stockholm. De jobbar ju med projekt som när de är byggda kommer kan vara i drift i hundra år och ibland längre.
Lena. Vi kan heller inte bortse från att Mälaren ingår i ett vattenflöde. Ett flöde som tappas i slussar för att möjliggöra kommunikation. Vad jag förstår så kan man hålla Mälaren på en nivå kring +1,25 m. Medelvattenståndet i Saltsjön ligger på -0,4m och är sjunkande.
Gissar att det är Politik som spökar till det (Slussen)
http://slussen.wikispaces.com/file/view/A4_Vattenst%C3%A5nd_illustration.pdf
Existerar inte orsak och verkan på SMHI? Global uppvärmning är både orsak till kalla och varma vintrar här i Sverige verkar det som numera. Global uppvärmning är ingen orsak utan ett tillstånd. Men det som Per undviker, är vad orsakar global uppvärmning eller åt andra hållet, nedkylning? Räcker det med att nämna global uppvärmning så skall alla underförstått tänka på AGW som orsak. Nej, någonting haltar i Pers förklaringar och man kan direkt utläsa mellan raderna att han undviker fakta. Var finns solen med i orsakskedjan? Nya rön visar att det finns samband med solens 11-årscykler och t.o.m påverkan av solens och planeternas rotation kring ett gemensamt masscentrum.
Vi är nu inne i en lågaktiv solcykel 24 som är oroande eftersom tidigare sådana är associerade med kallare klimat. Amerikanska NOAA har statistik över solfläckarna vilket kanske SMHI skulle kunna dra nytta av för att historiskt kunna se samband med väder och klimatförändringar här i Sverige och Skandinavien.
När det gäller Pers ideér om framtida snömängder, han är ju så pessimistisk när det gäller Vasaloppet i framtiden, är det intressant att se på trender. Rutgers University har bra hemsidor om detta på sitt Snowlab. Se på trenden över vinterhalvåret.
http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=eurasia&ui_season=1
När det gäller våren ser det annorlunda ut för att våren kommer tidigare som vi alla märkt.
http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=nhland&ui_season=2
Kanske är net någon mer än jag som tycker om att våren kommer tidigare.
Rutger # 23
Tidig vår?
I år blev det ju knappast sommar överhuvudtaget? Bara 6 sk ”högsommardagar” i mellansverige. I delar av svenska fjällen blev det aldrig sommar enligt den meteorologiska definitionen…..
Den lokala uppvärmningen lyser med sin frånvaro.
Vinterns medeltemperatur för en region som Sverige varierar ofta med flera grader C från ett år till ett annat. Den globala uppvärmningen är av storleksordningen en hundradels grad per år. Dessutom är globala och regionala temperatureranomalier mkt lågt korrelerade. Även med fortsatt uppvärmning måste vi vänta oss såväl kalla som varma vintrar. Erfarenheten visar också att säsongsprognoser är värdelösa, men älskade av media och domedagsprofeter.
Lena Krantz #17
Jag förstår heller inte hur mer öppet hav i Arktis skulle påverka högtrycken över land på det sätt som Per spekulerar om, jag är inte meteorlog. Men jag förstår att det varmare klimatet gör att isutbredningen över Arktis kommer att vara mindre under alla årstider. Isarna kommer inte att sräcka sig lika långt ner i Nordsjön under framtida vintrar. Då tycker jag att det är logiskt, i normala fall inte blir lika kallt här och det blir mer nederbörd. Som sagt, jag är inte meteorlog, och jag förstår inte varför vissa vintrar är extremt kalla och vissa andra är varma. Jag bara konstaterar att det är så.
tty #16
åren 1930-1939 hade de nordliga bredderna milda vintrar. Rekordkylan vintrana 1940-42 begränsades till Europa och norra Asien. Globalt hade även dessa vintrar positiva tempetraturanomalier.
Rutger #23
Bonden vid min sommarstuga är glad varje år han sår i april. De senaste 10 åren har han nästan alltid gjort det. På 70-talet så var vårbruket alltid i maj.
Stilbs #11
Ja, ’kul’. Jag fick också associationen ’Zombies’. Men jag måste erkänna att detta förefaller vara ologiskt. Avsikten gissar jag är att helt enkelt sko sig, och då passar min ’slogan’ bättre:
’Dagens klimatpolitik är ett bedrägeri och en skamlös misshushållning.’
I vilket fall har författarna till artikeln kvalificerat sig som ’rökta’. I den ena eller andra betydelsen. Så då vet vi.
*26
Inte ens meteorologerna kan egentligen förstå detta då det är ungefär som att inte förstå varför man ibland vinner på premieobligationerna och ibland inte. Vädret på tidsskalan flera månader eller längre kan inte förutsägas då atmosfärströmningen är kaotisk och prognosmöjligheten därför är begränsad till högst några veckor. Inte heller finns det några indikationer att vårt vinterväder skall bli mer extremt. Det kommer bara att gradvis bli mer vanligt med mildare och mer nederbördsrika vintrar vilket kommer att gynna vattenkraftförsörjningen. Men detta kommer att gå så långsamt att vanligt folk inte kommer att märka det.
hsn
Lennart
Jan E M #28
Det där förstår jag då jag själv är uppväxt på en gård och höll själv på med jordbruk på 70-talet. Minns speciellt en vår då det snöade så mycket en dag alldeles i slutet av april att vi fick begära hjälp av en stor lastmaskin för att få bort snön från vår tillfartsväg. Vi klarade det inte själva med vår jordbrukstraktor en MF 65. Men solen kom snabbt tillbaka och efter bara två dagar kunder vi sätta igång med vårbruket.
Labbibia #24 Visst var mars månad underbar i år? Men sedan tog det slut tyvärr. Inte alla år med tidigare vår fick dock en dålig sommar.
Stilbs!
Artikeln är en total kapitulation inför politiken och samtidigt ett rop på hjälp om regler och styrning därefter. De maktlösas förvirring manifesterad i en artikel.
Bim #8,
jag samt alla andra du nämner får alldeles oberoende av vad man gör finna oss i att det som sker det sker. Åtgärder idag kan knappast ha någon nämnvärd effekt de kommande 30-50 åren även om vi skulle tillåta åtgärder bortom vad som är försvarbart.
Jan EM
Isutbredningen på Arktis begränsas av land vintertid. Väldigt små variationer vid is-max mellan åren.
När den sista inlandsisen smälte, från trakten av Berlin och upp till Ystad och sedan vidare upp över landet så tog det ett antal tusen år.
Havsytan steg 120 meter och människor och djur vandrade upp och befolkade Norden.
Om vi försöker sätta oss in i vad som hände under denna tid så förstår man att det inte var någon katastrofsituation.
Generation efter generation följde sakta med iskantens vandring norr ut.
Jag tror inte ens att dessa människor märkte vad som skedde.
Tänk bara på att Göteborg inte ens har fyllt 400 år ännu. Hela stan är uppbyggd under dessa år.
Ungdomar i dag har inte en aning om hur stan såg ut så sent som på 1950 talet, när Gustav Adolfs torg var en lantlig idyll med ett par tre bilar parkerade.
Själv tog jag spårvagnen till Torget vid den tiden och kontrollstämplade guld i nuvarande Rådhuset.
Det var som en helt annan värld.
När vi pratar om klimatet så har vi inte en vettig tidsuppfattning.
Om havsytan stiger 1 mm per år så tar det tusen år för att den skall stiga 1 meter. 2 mm/ år så tar det femhundra år för att stiga en meter. Räkna vidare själva.
Hur klimatet är om femhundra år har ingen en susning om. Jag säger som Dr Max. ”Andas Lugnt.”
Har någon klimatångest så kan nog någon hjärnskrynklare bota det med lämpliga piller. 😀
Lennart Bengtsson [30]; All respekt för meteorologiska kunskaper, men de som uttalar sig sticker ut hakan och kan därför inte undvika att bli bemött med avvikande åsikter som i mångt bygger på andra hypoteser än det som bemöts.
Om man tror att det blir mildare vintrar så räcker det inte bara att tro. Att skylla på jetströmmar och rossbyvågor som Per gör är ju inga orsaker i sig. Man måste i stället fråga sig: Vad är det som orsakar ändringar i dessa nämnda företeelser? Klimatet är ju långt mer komplext än att bara påstå lite övermaga att förändringarna beror på global uppvärmning etc och därmed underförstått, orsakat av AGW. Det håller inte längre som förklaring eftersom det finns många exempel på forskning som motsäger detta. AGW och därmed CO2 som huvudsaklig forcing är idag enbart en politisk sanning, som skadar förtroendet för klimatforskningen.
Lena,
”Pär tycker att vi kan fundera över vilka följder denna sommars snabba avsmältning av havsisen i Arktis kan få för årets och kommande vintrar.”
Han tänker förmodligen på ”Arctic amplification.”
En artikel som beskriver effekterna på jetströmmarna av den krympande isen i Arktis finns här:
http://e360.yale.edu/feature/linking_weird_weather_to_rapid_warming_of_the_arctic/2501/
”Directly related to sea-ice loss and earlier snowmelt in the Far North, it is affecting the jet stream around the Northern Hemisphere, with potentially far-reaching effects on the weather.
The first effect is to slow the west-to-east speed of the jet stream, a phenomenon that already appears to be occurring. Upper-level winds around the Northern Hemisphere have slowed during autumn, from October to December, which is exactly when sea ice loss exerts its strongest effect on the north-south temperature gradient. Some regions exhibit even larger drops in wind speed, such as over North America and the North Atlantic, where winds have slowed by about 14 percent since 1980.
In early February this year, the jet stream plunged unusually far southward over Europe, bringing frigid Arctic air and snow to some areas that hadn’t seen those conditions in over half a century. During summer, persistent weather patterns are responsible for droughts and heat. The record heat waves in Europe and Russia in the past several years have been linked to early snowmelt in Siberia, and a sluggish high-pressure area caused last summer’s sweltering conditions in the south-central U.S.”
Denna artikel i WUWT behandlar 1995 i Madrid när klimatvetenskapen totalkorrumperades av Santer & co. Kan inte överskattas!
http://wattsupwiththat.com/2012/09/06/madrid-1995-was-this-the-tipping-point-in-the-corruption-of-climate-science-2/#more-61840
Bim #35 ”Generation efter generation följde sakta med iskantens vandring norr ut.
Jag tror inte ens att dessa människor märkte vad som skedde.”
Ta och läs lite om hur Östersjön utvecklades från det att isen började dra sig tillbaka och du finner ett antal mycket dramatiska händelser. Mest dramatiskt torde tömningen av Baltiska issjön varit.
Peter Stilbs #11 Det är Tricorona som ligger bakom Hagainitiativet. Säger allt.
Thomas #39
Någon länk till peer reviewad forskning om det?
Runt decennieskiftet hade vi några riktigt fina somrar, då växte det så det knakade i mina odlingar, tackar AGW för det. De sista somrarna, särskilt den allra sista, har varit förfärliga för växtligheten, och det har blivit färre och färre simturer i sjön och jag förstår nu att det beror på AGW. Ungefär samma har det varit med vintrarna. Och växtzonerna skulle förflytta sig med 1 meter i timmen sa Jordbruksverket. Jag trodde det var norrut, men det visade sig tvärtom. I alla fall, orsaken är AGW. Jag förstår, i klimatvetenskapen är det verkan som bestämmer orsaken…
KF
Det går bra med vanligt litteratur som ex ”Arkeologi i Sverige” del 1 av Göran Burenhult.
Sidan 57
”Den starkt ökade avsmältningstakten av den kvarvarande landisen ledde under preboreal tid till att den Baltiska issjöns vattenmassor, som låg mer än 50 meter över väldshavets yta, över mellansvenska låglandet fick kontakt med västerhavet via ett brett sund norr om Billingen, Närkesundet. Nivåskillnaderna jämnades hastigt ut under dramatiska förhållanden och Yoldiahavet skapades i östersjöområdet.”
Lasse #34
Den arktiska sommarisens yta varierar mer än vinterisens, men även vinterisens varierar betydligt. Se http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.area.arctic.png
ces #40
Det är väl tvärt om så att zoombiedirektörernas företag är ägare till och grundare av Tricorona. Dom vill ha nya friska gröna regeringsinitiativ som Tricorona kan exploatera och dra in pengar med.
Thomas # 39 Lena # 43
Jag vidhåller vad jag sagt.
Sett i lite längre historiskt perspektiv var det naturligtvis dramatiska skeenden. Men för den enskilda människan var det nog inte så att vattnet plötsligt forsade runt benen.
Enstaka katastrofer hände väl då som nu när vissa människor råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Men i det stora hela så var avsmältningen en fördel för människor och djur.
Jag har boken ”Speglingar av det förflutna”, av Göran Burenhult som är kul att läsa, men jag har en (amatörmässig) känsla att han är en ganska fantasifull forskare som är snabb att dra slutsatser om än det ena, än det andra.
Men det var faktiskt hans förtjänst att jag, när Al Gore var här i Göteborg och hämtade något pris samtidigt som han drog sina rövarhistorier om klimatet, förstod att det var något riktigt sjukt med AGW teorin.
En människa som kanske blev trettio år för tjugo tusen år sedan, hann. nog inte se att isen flyttade sin gräns något nämnvärt. Jag tror att det var en ganska lugn tillställning.
#44 Tage A Tack för grafen. Letade själv och hamnade här där isutbredningen var låg-pga väder!
http://www.dmi.dk/dmi/kold_luft_over_danmark_og_lav_isudbredelse_i_arktis
Thomas # 39
Har faktiskt läst om det. Vissa katastrofer hände naturligtvis då, som nu.
Medelåldern på människor då, var nog knappast mer trettio år så skeendena var relativt långsamma för enskilda personer.
Vattnet forsade ju inte plötsligt kring benen på dem. De flyttade naturligtvis på sig från utsatta områden. Sedan måste man också inse att Grönland och Antarktis var i stort sett opåverkade och att avsmältningen skedde på helt andra bredd-grader. Så en liknande avsmältning på Gönland som Al Gore o co hojtar om, är nog ganska osannolik.
Lena # 43
Har läst Göran Burenhult, för jag var intresserad av de människor som befolkade Norden. Han är enligt min (amatörmässiga) mening kul att läsa, kanske för att han verkar vara väldigt fantasifull och snabb att dra slutsatser om än det ena, än det andra. Jag vet inte hur tillförlitlig han är?
Men just om det du citerar tror jag säkert stämmer.
Om VäderPär har lite känsla för snö så föreslår jag att han beter sig till Kebnekajse. Där tycks vintern redan ha börjat……
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article15399413.ab
Jan E M #26
”Men jag förstår att det varmare klimatet gör att isutbredningen över Arktis kommer att vara mindre under alla årstider. Isarna kommer inte att sräcka sig lika långt ner i Nordsjön under framtida vintrar. ”
Polarisen har inte nått ned till Nordsjön sedan den senaste istiden. Den har inte ens nått ned till Nordnorge eller Färöarna i historisk tid även om det var ganska nära vid några tillfällen under Lilla Istiden.
Lasse #34
”Den arktiska sommarisens yta varierar mer än vinterisens, men även vinterisens varierar betydligt. Se http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.area.arctic.png”
Om du läser rubriken på länken så ser du att det står ”Northern Hemisphere”. Variationerna från år till år ligger nästan helt i icke arktiska områden (St Lawrence-bukten, Berings Hav, Okotska havet). Norra Ishavet fryser alltid till helt.
Labbibia #47,,då måste han nog trimma sin elmoppe och sätta på dubbdäck.
Lasse #34 andelen tjock(tjockare än 2 m) is under vintern har minskat dramatiskt från slutet av 70-talet. Från c:a 80% till c:a 20% – detta gör att avsmältningen går väldigt snabbt under sommartiden
Sorry Thomas o Lena
Börjar tydligen bli tjatig.
Trodde jag glömt Submit, eftersom inget hände #46.
OT, Roy Spencer har lagt ut augustitemperaturen (anomalin) – 0,34.
Bim #48 ”De flyttade naturligtvis på sig från utsatta områden.”
Onekligen har nomader lättare att göra det, våra städer är lite svåra att flytta och dyra att bygga upp på nytt. Fast jag misstänker att det var lite värre än du vill göra gällande på många håll. Säg folk som bodde på områden som idag är översvämmade, t ex stora områden runt Indonesien. Hade de tur kunde de successivt flytta till högre områden, hade de otur så befann de sig efter ett tag på en ö som långsamt sjönk under havsytan eller också fanns det redan folk på de områden de vart tvungna att flytta till som inte alls gillade konkurrenter.
”Sedan måste man också inse att Grönland och Antarktis var i stort sett opåverkade och att avsmältningen skedde på helt andra bredd-grader.”
Sydspetsen på Grönland är i höjd med Stockholm så det räcker inte att tala om breddgrader. Att stora områden på Grönland och Antarktis kommer att smälta om vi fortsätter med våra utsläpp råder inte mycket tvivel om, frågan är om det går så fort att det har någon större praktisk betydelse, och där strider de lärde. Våra modeller för den typen av skeenden är rätt primitiva.
Gunbo #55
Och?
Är detta viktigt?
Kan du vara snäll och förklara vad det innebär för oss som inte är klimatforskare
Tack!
Bim
Göran Burenhult kan nog sägas vara fantasifull eftersom han har startat en helt ny gren inom arkeologin, etnoarkeologi.
Men det hindrar ju inte att han är mycket pålitlig. Hans böcker var grundböckerna när jag läste arkeologi ex.
Just när vattnet bröt igenom var det säker mycket dramatiskt och de som råkade befinna sig i närheten (djur och människor) gick nog en drunkningsdöd till mötes.
Thomas!
Från uppdämning av älvar och senare reglering av dem har vi erfarenhet, så där behövs väl inga modeller. Det är bara att öppna sina sinnen och läsa av verkligheten.
länk:
http://www.ilec.or.jp/database/nam/nam-35.html
Du påstår att det inte råder mycket tvivel om att Antarktis kommer att smälta om vi fortsätter våra utsläpp.
Har du vetenskapliga referenser till stöd för det eller är det bara en jargong du tränat in?
Det blir gott om snö kommande vinter, så ladda upp med snöskyfflar och snöslungor. Hur kan jag då veta att det blir gott om snö? Enkelt!
Gott om rönnbär = gott om snö. 😉
Dessutom så kommer vissa vinterdagar och nätter att bli riktigt kalla men det kommer också att vara tillfällen då kylan inte blir lika bitande. Faktum är att vissa vinterdagar kommer att vara ganska milda.
Här finns skribenter som tar det befängda så kallade 2-gradersmålet på allvar.
Att dessa skribenter kan åstadkomma hela meningar med subjekt och predikat och allting förvånar mig mycket. De KAN således tänka lite, men inte tillräckligt för att förstå att de gått på världens nit.
Politiska beslut i av politiker med grandios hybris, styrande över 1,6 promille av världens befolkning ska reglera temperaturen här i världen så att det inte blir för varmt.
Och sådant dravel ska man tåla inte bara från de som fått förtroendet att styra landet utan även från vissa skribenter på denna annars så upplysta blogg.
Oerhört!
Tiggarbrevet i SVD idag!
Vilka kommentarer!! 🙂 🙂 🙂 Det verkar som om det bara är klimatpengstiggare journalister och pappfigurerna i riksdagen kvar i klimathotsledet. Det märks att allt fler läst på vad det handlar om och ser igenom hela manipulationen.
Det finns några UI.fantaster men annars är det soprent från positiva kommentarer.
#61
Börje! Det blir fulla 10 poäng för den där! 🙂
Gunnar #49 ”Du påstår att det inte råder mycket tvivel om att Antarktis kommer att smälta”
Det var inte vad jag skrev. Jag skrev att ”stora områden på Grönland och Antarktis kommer att smälta”. Primärt då Västantarktis. Vi vet att mycket av isen där varit borta under tidigare varmare perioder, och vi kan idag se hur shelfisarna försvinner en efter en på antarktiska halvön allteftersom värmen kryper söderut.
Kurt Persson #53
Ursäkta mig! andelen tjock(tjockare än 2 m) is under vintern har minskat dramatiskt från slutet av 70-talet. Från c:a 80% till c:a 50% – detta gör att avsmältningen går väldigt snabbt under sommartiden
Thomas # 56
Jag vet att Grönlands sydspets ligger i höjd med Stockholm. Vi här gynnas av Golfströmmen, men det är en ganska lokal företeelse jämfört med Canada, Alaska och övriga områden runt sextionde bredd graden.
Så breddgraden har naturligtvis betydelse. Vintrarna är långa och kalla.
Att vissa grupper av människor hade otur som du beskriver faller sig också ganska naturligt, det sker ju även i dag.
Men människor är ju nu en gång så funtade att de chansar om de övriga villkoren är gynnsamma.
Folk bor i Bangladesh, Nildeltat osv. inte trots översvämningarna utan på grund av översvämningarna.
Lena # 58
Jag kan bara lita på ditt omdöme om Göran Burenhults pålitlighet. Är själv inte tillräckligt kunnig i arkeologi för att bedöma det.
Men just i ämnet etnoarkeologi lätt mycket som vilda gissningar för mig.
Kanske han hade rätt i mycket, jag vet inte.
Men en sak vet jag, klimatångest är en ganska onödig sjukdom. 😀
Thomas ! 🙂
”och vi kan idag se hur shelfisarna försvinner en efter en på antarktiska halvön allt eftersom värmen kryper söderut.”
Hur många smältdagar är det på Antaktis per år Thomas? Vad är lägsta respektive högsta års Temperatur? Vet du vad is och snö är? Vet du vad celsius skalan är beräkanad efter?
Get a grip of reality!! Det här är dina alarmistpolare som har satt isdata i hydralpressen för antartis och detta är deras slutsats:
respectively). As discussed above, the reconstruction provides
evidence for long-term Antarctic warming, and the
linear trend for the full period of overlap with the SH mean
(1856–1999) is an increase of 0.18 ±. 21C per 100 yr
(p < 0.10), which has greater mean and statistical significance
(0.23 ± .21C per 100 yr, p < 0.05) if the end date,
1999, is excluded because it is an outlier in comparison with
the instrumental record. Thus, recent Antarctic cooling is
superimposed on longer-term warming. These results support
attribution of the cooling trend to the trend in the SAM
[Thompson and Solomon, 2002], however, strong variability
precludes unambiguous attribution of the SAM trend to
anthropogenic forcing, such as ozone depletion.
Ring brandkåren!!.
Kurt Persson # 65
Det är väl inte så konstigt med tanke på att vi hade en avkylning under 60-talet och fram till mitten av 70-talet. Man började alltså mäta på allvar när isen var som tjockast. Hur det sett ut tidigare vet vi inte mycket om….
Thomas #64
Förlåt Thomas, men jag läste bara vad du skriver utan att veta att du inte gör skillnad på dessa satser:
”stora områden på Grönland och Antarktis kommer att smälta”
”stora områden på Grönland och på Antarktis kommer att smälta”
Det gör också att jag tolkar ditt svar som att det är en jargong utan vetenskapligt underlag.
Labbibia #67,
”Hur det sett ut tidigare vet vi inte mycket om….”
Det finns en studie baserad på olika proxies som säger att isutbredningen inte varit så liten som nu på minst 1 450 år.
http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7374/full/nature10581.html
Sen finns det en serie kartor över den arktiska isen från slutet av 1800-talet fram till 1950-talet från DMI som visar att isen under den perioden på långt när inte nådde så låga nivåer som nu. Här är en från augusti 1938:
http://brunnur.vedur.is/pub/trausti/Iskort/Pdf/1938/1938_08.pdf
Gunbo#70
Tack den letade jag efter.Då kan man hoppa i sängen.God natt!
Börje S. #61: Hear – hear! Bull’s eye! 😀
Mvh/TJ
ces #40: företagets moraliska/etiska (om öht…?) namn är närmare ’Trick & Råna’ än nåt annat. I synnerhet när beaktas vem/hur/vad/varför (m.m.) som ligger bakom that scam/scum-bolag! Go figure!
Mvh/TJ
Gunbo # 70
Vad proxies anbelangar så är de ju just proxies….Det kanske räcker med att konstatera det? De är väl sällan verkligt tillförlitliga.
Att den Arktiska havsisen är mindre utbredd idag än på slutet av 1800-talet förvånar väl ingen? Vi gick ju ur LIA då.
Tompas11 #60
Rönnbären är som AGW, helgarderade;
Mycket rönnbär lika med snöfattig vinter eftersom grenarna inte tål tyngden från både bär och snö
eller mycket rönnbär lika med mycket kall vinter eftersom fåglarna behöver mycket mat.
Labbibia #74,
Jag skrev kanske otydligt. Hela kartserien börjar i slutet av 1800-talet och fortsätter fram till 1956. Kartorna visar den förmodade isutbredningen baserat på observationer från fartyg. Inget år under det varma 30-talet var isutbredningen så låg som nu. Kartor saknas från krigstiden men finns igen från 1946 till 1956. Den karta jag länkade till är från 1938 då isen hade sin lägsta utbredning.
Man kan undra vad SMHI håller på med, de verkar välja ut det som visar global warming och bortser från annat som inte visar det.
http://www.smhi.se/klimatdata/Manadens-vader-och-vatten/Varlden/augusti-2012-kraftig-varmebolja-i-europa-och-rekordlite-is-i-arktis-1.24709
Bläddra ner till Antarktis, citat:
” Antarktis
I det inre av Antarktis var månaden i allmänhet lite kallare än normalt.
Kolla bilden där och jämför med de här två:
http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_timeseries.png
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png
Jag vet att de inte har samma ” normal ”, men trenden i de bilder jag hänvisar till är ökande havsis runt Antarktis i flera år jämfört med deras märkliga mening.
” Isen kring Antarktis visar heller inte samma tydliga tendens till avsmältning som isen i Arktis, även om isutbredningen under södra halvklotets höst och vinter legat något under långtidsmedelvärdet. ”
Havsisen runt Antarktis har en ökande trend, vilket de får till ” Isen kring Antarktis visar heller inte samma tydliga tendens till avsmältning som isen i Arktis ”
Är det en politiker som sitter och skriver månadssammanställningarna på SMHI ??
Rättelse, så här skall stycket se ut.
Bläddra ner till Antarktis, citat:
” Isen kring Antarktis visar heller inte samma tydliga tendens till avsmältning som isen i Arktis, även om isutbredningen under södra halvklotets höst och vinter legat något under långtidsmedelvärdet. ”
Peter F #75
Närmare sanningen än så kan man knappast komma. 🙂
lite is i arktis, men samtidigt så är det ovanligt mycket is i antarktis iår, vilket borde vara värt att nämna.
Jag har inte hört så mycket funderingar på detta, men kan det ha ett samband? Brukar det vara så, och kanske tvärt om också, när det är mycket i arktis så är det mindre i antarktis?
Pekke #77
Precis.
Det är sådant där som får mig att helt tappa tron på att staten skulle vara en garant för objektivitet, eller åtminstone ha detta som måttesnöre.
Allt blir tydligt och klart med den fantastiska uppfinningen internet.
<ironi>
Tack för det. (Al Gore?)
<ironi/>
pekke # 77
Stort tack.
Du låter nästan förvånad? Att SMHI förvandlats till bara ytterligare ett verktyg i statens stora och mångsidiga propagandaverktygslåda förvånar mig inte ett dugg. Det är ju precis så där det ser ut, över hela linjen.
Bedrövligt!
Labbibia #82,
”Att SMHI förvandlats till bara ytterligare ett verktyg i statens stora och mångsidiga propagandaverktygslåda förvånar mig inte ett dugg.”
Varför skälla bara på SMHI? Norska YR och danska DMI är inte ”bättre”.
http://www.yr.no/nyheter/1.8310832
http://www.dmi.dk/dmi/index/klima/virkninger_af_klimaaendringer.htm
Är de också propagandaverktygslådor?
Gunbo #83
Att som flera svenska myndigheter/forskare skrivare att klimatet kommer vara på ett visst sätt om x antal år utifrån modellerat klimat är givetvis humbug . Regionala klimatmodeller har inget prognosvärde. Att kalla det propaganda kan jag inte bedöma om det är korrekt. Det är onekligen ”falsk” marknadsföring.
Det här dock inte SMHI, men det är typisk hur man med klimatmodeller ”bestämt” hur vädret kommer vara i framtiden (just i detta fall exakt år 2098). Den här artikeln är skrämmande läsning, inte ett ord om ”osäkerhet”, ”kanske” eller nåt annat som borde stå om man gör prognoser…
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.460316/forskare-det-gar-att-radda-ostersjon