Öppet brev till Nyamko Sabuni

Kära Nyamko Sabuni,

du har i en programförklaring skrivit eller sagt att Liberalerna ska ta klimatfrågan på allvar. Jag vill i detta brev ge dig ett förslag på hur jag tycker att du ska ta tag i klimatpolitiken.

Låt mig först konstatera att nu har även det 25:te klimatmötet avslutats utan att komma fram till bindande förpliktelser för något enda land. Allt handlar fortfarande om frivilliga åtaganden. Det finns säkert flera orsaker till detta, en som inte nämns, men som kanske är den som spelar störst roll, är att de som påstås komma att drabbas hårdast av de (eventuella) kommande klimatförändringarna helt enkelt inte tror på klimathotet.

De deltar för att rika länder har lovat miljardbelopp till en grön omställningsfond, men när det visar sig att de rika länderna inte är så villiga att betala dessa stora belopp så är fattigare länder som Kina och Indien inte särskilt intresserade. Enkelt uttryckt, de årliga klimatmötena är i grunden helt meningslösa.

Någonting som parallellt pågår i många länder är folkliga protester mot de höjda levnadskostnader som s.k. klimatåtgärder orsakat. Det mesta av de åtgärder som vidtagits, inte bara i Sverige, utan också i många andra länder har bestått av subventioner till de besuttna på de fattigas bekostnad.

Den internationella klimatpolitiken har till stor del handlat om att hindra fattiga länder att ge sina invånare tillgång till billig energi. Med andra ord, klimatpolitken har fungerat som omvänd Robin Hood, ta från de fattiga och ge till de rika.

Om du Nyamko har läst så här långt så kanske du undrar vad detta har med din roll som partiledare för Liberalerna att göra. Ett första svar är att inget parti, någonstans i världen har förlorat röster i ett val på att ifrågasätta klimatpolitiken, tvärtom har de flesta brukat förvåna omvärlden genom att göra ett mycket bättre val än vad de flesta hade väntat sig. Det är sant att de ofta haft medierna emot sig, men det är lika sant att de haft en förvånansvärt stor del av folket med sig.

Enligt min uppfattning har Liberalerna ingen chans att konkurrera med Centerpartiet eller Miljöpartiet om de klimatoroades röster. Däremot har båda dessa partier genom sin klimatpolitik helt övergivit landsbygden.

Liberalerna har nu en unik möjlighet att bli det parti som tillvaratar landsbygdens intressen. Här är några punkter som kommer att hälsas med jubelrop på landsbygden och utskällningar i storstadspressen.

1. Avskaffa elcertifikaten och fasa ut alla subventioner till förnybar el.

När vi bäst behöver energin för att värma våra bostäder har vi ingen användning av Solel. Varför ska solcellsinnehavare få kvitta billig sommarel mot dyr vinterel?

Varför ska landsbygdens människor utsättas för plågsamt infraljud från vindkraftverk, när det är storstadsborna som tror att det är bra för klimatet. I 30 år har vindkraftförespråkarna hävdat att snart ska vindgraften bli lönsam, men så snart som det talas om att minska subventionerna så skriker vindkraftslobbyn i högan sky.

2. Sänk bränslekostnaderna för motortrafiken.

Det finns ett växande motstånd mot de höga bränslekostnaderna, exempelvis har 1,8 miljoner människor skrivit under på Bensinupproret 2.0s krav.

Jag kan förstå om du är tveksam till mina förslag. Vi vet, både du och jag, att du skulle bli utskälld i såväl etermedia som storstadspress och du skulle, åtminstone tillfälligt förlora stöd bland de storstadsbor som läser dessa tidningar. Däremot skulle du kunna hoppas på ett relativt snabbt ökat stöd för partiet på Sveriges landsbygd. Jag tror att även många liberaler verksamma utanför de större städerna skulle ge dig sitt stöd.

Du kommer förmodligen att kallas klimatförnekare och det är en beskyllning som kan vara svår att värja sig emot. Du kommer att behöva en kunnig klimatrådgivare, men det skulle nog inte räcka. Du skulle också själv behöva svara på många frågor. För att kunna svara på en del av dessa frågor så skulle jag rekommendera dig att använda en del av den välförtjänta jul-ledighet, som jag hoppas att du kan unna dig, till att läsa först Klimatkarusellen av Elsa Widding och sedan Vad händer med klimatet av Lennart Bengtsson. Jag hoppas f.ö. att du är medveten om att Lennart Bengtsson är Sveriges internationellt mest respekterade klimatforskare.

Jag vill också påstå att det här är rätt tidpunkt att vända sig emot den ta från de fattiga för att ge till de rika politik som den rödgröna regeringen nu för. Det är mer än två och ett halvt år till nästa val och under de åren så kommer många länder att få uppleva ett uppror mot klimatpolitiken. Det finns en god chans att du vid nästa val kommer att hyllas för ditt mod.

Avslutningsvis så skulle jag naturligtvis hellre skickat detta Öppna Brev till någon av huvudstadens rikstäckande tidningar, men eftersom jag inte tror att någon av dem skulle våga eller vilja publicera det så publicerar jag det på denna blogg. Jag kan också nämna att jag varit medlem i Liberalerna i ungefär 25 år.

Avslutningsvis vill jag påminna läsare och kommentatorer om att visa respekt för varandra.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Rolf Mellberg

    Bra Sten, helt rätt tänkt!!!

    Jag är svag för Nyamko, en härlig ”färgklick” i den för övrigt rätt grå massan av svenska politiker.

    Hennes mod som integrationsminister imponerade fast hon var för tidigt ute, även att ta över rodret över Liberalerna – och rädda landet från den färglösa musen Ullenhag – var strongt gjort.

    Mitt förslag är följande:

    Sverige ligger redan väldigt långt framme i godhetsligan, inte bara i CO2-utsläpp utan även vad gäller mottagande av flyktingar och migranter. Samtidigt knakar det i fogarna i vårt samhälle och nu är det dags att sansa sig.

    Då är det orimigt att alltför stora resurser satsas på klimatneutralitet OM ANDRA LÄNDER INTE GÖR NÅGRA FRAMSTEG. Sveriges fortsatta väg i klimatfrågan måste stå i proportion till de internationella utvecklingen. Detta är mitt råd till Nyamko.

    Fossilfritt 2045 kan vara vision t.v., mot vilken strävan kan ske med sans och måtta, sjkälvklart även med hänsyn taget till om klimatet utvecklar sig i hotfull riktning. Vilket vi sett ytterst lite tecken på hittills.

    Jag är också mycket glad att Liberalerna står upp för en säker el-försörjning – Kärnkraften!!!

  2. Carin S

    Bra skrivet Sten.

    Jag skriver lite OT men vill skriva utav mig.

    Igår lyckades jag se två program på Kunskapskanalen. Det ena handlade om trollfladdermöss och deras vandringar mellan Estland och Spanien. En av de stora farorna på vägen var så klart vindkraftverk. Dessa dödade ca 10-12 fladdermöss per år och styck. Det blev hundratusentals totalt. De dog pga att de inte klarade undertrycket bakom vingen som sveper förbi. En lösning man föreslog var att stänga utav kraftverken nattetid när det blåser lite samt låta dem gå när det blåser mycket. Fladdermöss flyger bara nattetid vid lite vind. Fast sedan har vi en massa fåglar och insekter som flyger andra tider o i andra vindar som oxå förolyckas genom dessa massmördar giganter. Undrar när djurrättsaktivister börjar engagera sig här?

    Program två handlade om underskott på flickor o kvinnor i främst de asiatiska länderna. Här infördes barnbegränsande åtgärder med start sent 60 tal tidigt 70 tal. Denna barnbegränsning leddes utav USA o FN. Stora aktörer bakom var Ford Foundation och så klart Rockefeller Foundation. Dessa såg att med minskande födslotal så kommer fattiga familjer vara de som kommer generera barn. Genom barnbegränsning så kom abort och könsbestämning in så att kvinnorna bara födde pojkar då pojkar står för familjens framtida inkomst samt att med mer pojkar så blev det mindre med barn. Dubbel effekt. Men detta har nu lett till att flickor rövas bort och säljs. Ett kinesiskt par hade blivit utav med sin 3åriga dotter, en indisk flicka blev gift med en man och fick agera sexslav till flera. Det man oxå pekade på är att när ensamma unga män utan förhållanden hamnar i grupper så blir de ofta våldsamma.
    Samtidigt när man bedrev barnbegränsning och aborter i utvecklingsländerna så bedrev man abortmotstånd i USA.

    I snillen spekulerar häromkvällen så pratade man om att när vi lägger oss i skeenden i naturen sker saker som vi inte såg att det skulle hända. Att försöka ändra på naturliga processer kan leda till effekter som vi knappast anar. Jag är väldigt skeptisk till CO2 sänkor som utvecklas idag. Använd naturen och låt naturen ha sin gång. Den kommer lösa det som den anser vara problem.

    Mvh
    Carin

  3. Johan Montelius

    Bra, Liberalerna måste rycka upp sig och vara vad de heter – det Liberala alternativet.

    Jag skulle råda Sabuni att köpa in tiotusen exemplar av ”Vägen till träldom” och ge till alla inom partiet. Efter julhelgen skulle de sen kunna ha husförhör där de fick ge förslag på hur vi skal ta oss ur den smygsocialisering som redan når oss upp till midjan.

    https://www.bokus.com/bok/9789177031062/vagen-till-traldom/

    btw: det finns ett Liberalt alternativ som verkligen är Liberalt: Klassiskt Liberal Partiet

    https://www.liberalapartiet.se/

  4. Anders Gustafsson

    Hej
    Bra skrivet, men tyvärr tror jag du talar för döva öron. För det första har våra politiker inte den kompetens inom varken teknik eller naturvetenskap för att förstå frågorna runt klimat eller energiproduktion och distribution, för det andra att lägga om kurs på det sätt som du föreslår förutsätter ett civilkurage och ledarskap som ingen av våra politiska företrädare idag besitter, tyvärr inte Nyamko Sabuni heller tror jag.

  5. Ann lh

    Sten, mycket bra skrivet och mycket bra kommentarer! Så här i arla morgonstund har jag inte mer att tillägga än att Nyamkos nuvarande partner, när han för flera år sedan dök upp i tv-rutan, flera gånger ställde avvikande frågor. Vi uppfattade det som att han var väl insatt i klimatfrågan och skeptisk till klimathotsrörelsen. Sedan försvann han från rutan.

  6. Lasse

    Liberalerna har alltid tidigare stått upp för kärnkraften.
    Där har hon en mission att fylla. Det borde passa de flesta.
    Att ge sig in på klimatskeptisism är vanskligt i dagens debattklimat.
    Huka tills det är uppenbart hur lite vi förmår och hur lite det stör.

  7. Ulf

    Sabuni är nog rätt påläst hon kommer ifrån näringslivet senast och har sysslat med frågorna där.

    Det finns en föreställning bland många liberala politiker och ledarskribenter att klimatfrågan är framtiden. Sverige ska inte gå i bräschen för att plåga sig själv eller för att vara ett världsfrånvänt världsföredöme som vänstern förespråkar.

    Nej istället ska vi vara snabba på detta område för att kunna skapa nya företag inom ett spännande och tillväxtorienterat område.

    Problemet är att dessa personer sällan har någon kunskap om elementär finansiell teori. Exempelvis du ska inte lägga alla ägg i en korg. Säg att vi lägger miljarders miljarder på detta område. Vad händer då om det visar sig om 10 år att det gick alldeles utmärkt att Kina m fl att vräka ut koldioxid, det blev inte varmare för det.

    De satsar allt på ett kort att teorin stämmer eller att världen snabbt drar ner på utsläppen. Inga av dessa alternativ är särskilt troliga.

    Sverige kommer då att stå med felsatsningar av episka format med nedskrivningsbehov på över 90 procent.

    Men Sabuni tycks vara fast i alla ägg i en korg tänket tyvärr.

  8. Lars Cornell

    #7 Ulf. Jag tror inte att det är Sabuni som är ”fast”. Hon yttrade sig bra innan hon blev partiledare. I stället är det partiet som med interna majoritetsbeslut tvingar henne till det ställningstagande som hon nu gör. Men jag kan ha fel.
    #5 Ann. Har ”Nyamkos nuvarande partner” vem han nu är blivit bannlyst från TV-rutan? Det påminner mig om Claes Elfsberg fd. SVT som är mycket kritisk,
    – ”Rapport” får till exempel inte ha gäster i studion, annat än egna medarbetare. Det är fullständig galenskap, säger Claes Elfsberg. Man har ju satt handbojor på redaktörerna där. / Expressen

  9. Ulf

    Svar 8 Lars

    Vi kan förstås alla ha fel det är väl i princip bara Sabuni som till 100 procent vet. Hon jobbade dock som Hållbarhetschef på ÅF. Här kommer ÅFs policy angående hållbarhet och koldioxidutsläpp. Med hennes jobbakgrund tror jag faktiskt rätt mycket på min analys. Tilläggas kan att jag förstås föredrar hennes lite mer positiva inställning än vänsterns antihumanism. Samtidigt är jag övertygad om att den blir mycket kostsam.
    https://www.afconsult.com/sv/lar-kanna-oss/hallbarhet/

  10. Marco

    De största problemet med att få partiledare att läsa t.ex. Elsa Widding,s bok ”klimatkarusellen” är att skulle den sändas till partiledare eller ledande journalister med post så är det tveksamt om den ens kom fram, eller ställdes undan som exempel på en ”klimatförnekarbok” utan att någon ens försökte läste den. Historien har visat gång på gång att majoriteten har haft fel, exemplen är otaliga inom vetenskapen. Ett stort hot mot vetenskapen är konsensustänkandet. Man fastställer en sak och den som visar på avvikande forskningsresultat eller argument mot detta blir sedd som en ”foliehatt” och förlorar sin inkomst och karriär. Rädsla och vilja till framgång för egen del är mycket starkare drivkrafter än ärlighet.

  11. Torbjörn

    Jag anser att klimatalarmismen är i mycket ett stadsfenomen. Jag vistas numera mycket på landsbygden, och jag är helt övertygad om att där är man mer vana att vara skeptiska mot influenser från Stockholm. Folk där lever med, diskuterar och minns väder- och klimatvariationer. Därför tror de inte på klimatalarmisternas propaganda. ”Dä har vare så här förr å.” Man hör det här vid vanliga diskussioner med folk. Jag har förgäves försökt påverka moderater och kd att sätta sig in i klimatfrågan på allvar. Sverigedemokraterna kommer att lägga rabarber på denna fråga är jag rädd. De kan sedan peka finger åt media och övriga partier för att dessa ”lurat” folk. Och öka ytterligare 5 eller 10 procentenheter för att bli landets klart största parti.
    Partierna borde göra marknadsundersökningar för att kolla hur stort stödet är för alarmismen. Något parti har svarat mig att de inte har råd. Det finns ju någon undersökning som presenterats på denna blogg. Och då är det inget stort stöd för alarmismen och den politik den för med sig.
    Och mina brev till vetenskaps- och andra journalister samt ledarskribenter leder i 95% av fallen till inget svar. Jag brukar be om en förklaring till den bristande samvariationen mellan ökning av atmosfärens koldioxidhalt och den globala temperaturutvecklingen sedan 1958

  12. Elof H

    Mitt tips. Ta bort alla resurser som läggs på ”klimatet” och lägg dessa på att utveckla och bygga modern kärnkraft. Motivera det med att oavsett hur mycket vi kan reducera våra co2- utsläpp så blir vår globala påverkan mikroskopisk men kan vi få fram modern kärnkraft som kan konkurrera ut fossil energi så kan det ge enorm global impact.

  13. Evert Andersson

    Det som stör mig mest är opportunismen. Bland det första hon gjorde verkar vara att skanna ’marknaden’ efter en klimatfråga som inte redan var upptagen. Det blev elektrifiera motorvägarna. Bland det mest korkade eller hur? Ännu mer korkat än höghastighetstågen.

  14. Göran J

    Bra skrivet Sten.

    Kanske kan detta vara den droppen som urholkas av Sten (en).

    Ett av våra problem i Sverige är en institution som vi inte når och det är Tidningarnas Telegrambyrå även kallad TT.
    Från denna institution kommer larmen och de lata journalisterna klipper och klistrar och tror att det som skrivs av TT är den absoluta sanningen.
    Var politiska partierna får sin information ifrån har jag ingen aning med jag inbillar mig att det är en hel del som kommer från SR och SVT.
    Kan därför hoppas på att Yamko Sabuni blir nyfiken på vad som skrivs här på den fria bloggen och alla andra alternativa Bloggar och nyhetssidor.
    Jag kan tipsa henne om att ta en titt på den här filmen https://newsvoice.se/2019/12/lars-bern-lofven-lovin-klimathotet/
    Där får hon inblick i vad några av sina motståndare står när det gäller kunskap om klimathotet.

  15. Rolf Mellberg

    #11

    Bra Elof, du har nästan fullständigt rätt.

    Kruxet är att vi i Sverige ligger långt efter många andra. Jag tror att Janne Wallenius haft otur och satsat på helt fel häst och att ”Molten Salt” är framtiden. Men i Danmark svängde pendeln för flera år sen och nu finns både Seaborg Technologies och Copenhagen Atomics där. Här får du en film från den förra firman. De har inlett ett samarbete med Sydkorea men bättre vore om de får bygga reaktorer i Barsebäck!!!

    Det finns många andra nya ”startsup” vi kan ”kroka arm med”, men en satsning att ha nya 4gen-reaktorer igång till ca 2040 förordar jag. Kina har stor chans att ta ledningen så de kan ev snart ge ett ”offer we cant refuse”.

    https://www.youtube.com/watch?v=mwBE_mf1aIs&t=304s

  16. jensen

    Det stora problemet med att kunna avgöra klimatförändringar är den stora skillnaden mellan människogenerationsperspektiv och klimatförändringsperspektiv. Tänk 25 år gentemot 120 år, / 500 år/ 1 000 år:
    Den värsta avarten exemplifieras av en vice statsminister, som styrs av antal bruna fläckar i gräsmattan för att bedöma klimatförändringar.
    Det realistiska perspektivet är i stället att uppfatta Romartiden, Medeltiden och Moderna värmeperioden som tillfälliga varma oscillationer under global avkylande trend samt Folkvandringstiden och LIA som motsvarande kalla oscillationer under samma avkylande trend i 1 000-års-perspektiv.
    Sålunda omöjligt att veta inom mänskligt perspektiv vad som är rätta ” klimatåtgärder” på lång sikt.
    Åtgärder i energieffektiviserande riktning är givetvis aldrig fel. Även om man luras att tro att dylika beslut är ” klimat-påverkande ” beslut på vetenskaplig grund.
    Hur skall man få beslutsfattare att inse att deras bygge endast står på ytterst lösan grund.
    Jo, endast verklighetens utveckling, som kommer att gå så oerhört mycket långsammare än vad som förespeglas.

  17. Robert Norling

    Du skriver ”Jag kan också nämna att jag varit medlem i Liberalerna i ungefär 25 år.”

    Kan bara hoppas att du spar in slantarna för ditt medlemskap och tänker igenom vilket parti du kan rösta på. Tror inte att din eventuella röst på L i senaste valet var tänkt att ge MP ett så totalt och massivt inflytande på all politik i landet.
    Slantarna du spar kan behövas i framtiden för att kunna betala för alla nya klimatsatsningar.

  18. Gunnar Strandell

    Ulf #7 och #9
    Hur starkt är argumentet med näringslivserfarenhet, när Nyamko Sabunis företrädare på posten som ÅFs hållbarhetschef var Alice Bah Kuhnke? 😉

  19. Ingemar Nordin

    Robert N #17,

    Om man skall vara medlem i ett part så bör man engagera sig i lokalpolitiken. Då kan man i bästa fall bidra till att stoppa vind- och solkraftsparker. Och rösta på att man INTE skall utlysa klimatnödläge för sin kommun. Vid varje sådant tillfälle så kan man skapa intern upprördhet genom att propsa på en öppen debatt inom partiet om den sakliga grunden för beslutet. 🙂

  20. Nu förstår jag varför det är så dålig action i Klimatrealisterna – ni är folkpartister allihop 🙂

  21. Ulf

    Svar 18

    Ja i en annan diskussion så kanske det inte är ett starkt kort med en sådan företrädare. Fast nu gällde det var Sabuni står i frågan. Jag tycker då att hennes inställning väl överensstämmer med ÅFs inställning och delar av näringslivets inställning. En inställning vars tillkortakommanden jag beskrev. Jag menar att hon hade med sig detta när hon blev vald som partiledare. Så Sten får nog ett oerhört stort arbete i att få henne att ändra inriktning. Hennes inställnkng sitter nog på ett djupare plan.

  22. Robert Norling

    # 19 Ingemar N.
    Ett utmärkt förslag.
    Infiltrera MP vore något.
    Men de goda skulle väl tillgripa våld för att kasta ut en med huvudet före.

  23. Johan Montelius

    #13 Evert Andersson

    ”Det blev elektrifiera motorvägarna. Bland det mest korkade eller hur? Ännu mer korkat än höghastighetstågen.”

    Höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö är svårslaget vad gäller pengar i sjön, men elektriska motorvägar är definitivt en kandidat 🙂

  24. Fredrik S

    Robert Norling #22

    Om vi införskaffar el-lådcykel, giftfritt ekologiskt regnställ och bär cykelhjälm även inomhus blir nog infiltreringen så gott som riskfri.

  25. Håkan Bergman

    Elförsörjningen var på tapeten, SvK har har hittat siffrorna för Novembers solel, men varför tar det två-tre veckor att publicera dom siffrorna, övriga energislag publiceras normalt dagligen?
    Så solelen i November, ’trumvirvel’: 1 518 310 kWh
    Maj var 35 397 646, Juni 46 186 942 och Juli 45 558 878 kWh.
    Det är inte riktigt som det påstås i Vattenfalls och EONs solpanelsreklam.

  26. Erik Lindeberg

    #2 S carin skrev: ”Att försöka ändra på naturliga processer kan leda till effekter som vi knappast anar.”

    Det håller jag med om och det mest riskfyllda vi hittills har gjort är att vi økat koldioxidhalten i atmosfären med 45%, metanhalten med 240% (från 750 til 1800 ppb), lustgashalten med 22%, plus släppt ut en massa halogenerade hydrokarboner. Alle dessa gaser viktiga värmeabsorberande gaser. Genom att skapa sänkor för dessa gaser (till exempel geologisk koldioxidlagring som visat sig var en säker metod) kan vi emellertid minska utsläppen og reducera riskerna.