Öppen Tråd: GLAD PÅSK

häxprocess

Påsken är häxornas tid. För inte så många generationer sedan så tolkade man klimatförändringar när skörden slog fel som ett tecken på häxkonst. Idag så gissar man att allt, även Corona, är ”klimatförnekarnas” fel.

Glad Påsk, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lite mera om analyser av klimatdata ur ett lite ovanligare perspektiv och varför det ev. vore naturligt med en kommande eller redan påbörjad nerförsbacke. För såväl temperaturer som klimataktivister:
    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3

  2. GoranA

    Jag har lagt ut resultatet från ett enkelt experiment där jag försöker undersöka om det finns en gräns för vilken temperatur det går att nå på en kropp med en konstant effekt m h a allt tjockare isolering.

    I detta fall omsätts elektriskenergi i en enkel doppvärmare utan termostat till värmeenergi.

    https://begand.blogspot.com/

    Jag hoppas att några av kommentatorerna här på klimatupplysningen tittar på experimentet och är beredda att delge sina slutsatser

    En av anledningarna till att jag gjort försöket är ett påstående av Roy Spencer

    “Believe it or not, the human body generates energy through metabolism at a rate that is 8,000 time greater than what the sun generates, per kg of mass. But the human body has an interior temperature of only 98.6 deg. F, while the sun’s interior temperature is estimated to be around 27,000,000 deg. F. This is a dramatic example that the rate of energy *input* does not determine temperature: it’s the balance between the rates of energy gain and energy loss that determines temperature.”

    Vilket jag tolkade att som att det går att värma en kropp med en egen konstant energiomsättning till vilken temperatur som helst.

    Vilket föranledde mig att kommentera med
    ”Frågan man kan ställa till Spencer är hur många lager kläder behöver jag ta på mig för att bli kokt vilket är ungefär 70°C.”

    På denna kommentar har jag fått övervägande kritiska reaktioner.

    tty har bland annat genom beräkningar visat att:

    ” Den grundläggande formeln för värmeledning är q = -k . Delta T där q är värmeflödet, k är ledningsförmågan och Delta T temperaturgradienten alltså:
    58 = -0,04 x Delta T => Delta T = -1450 K/m
    Det åtgår alltså 80/1450 meter filt = 5,5 cm.”

    Jag ställde mig tveksam till formelns applicerbarhet med kommentaren
    Frågan är om det är detsamma som att höja temperaturen från 20°C (37°C) till 100°C på en kropp som avger en konstant effekt på 58W/m2 och som har en 5,5 cm ullisolering .

  3. GoranA

    #2
    Kommentera helst här på klimatupplysningen eftersom diskussionen har förts här under ”Öppen tråd” vid flera tillfällen.

  4. Sören G

    En inte alltför ovanlig anledning till ladugårdsbränder har varit att höskörden inte varit tillräckligt torr när den togs in. Eftersom det är en stor volym och det blir en värmeutveckling i det fuktiga höet p.g.a nedbrtyningsprocesser så kan värmen till slut bli så hög att höet självantänder.

  5. Dan

    Det låter som om alla som någon gång badat bastu egentligen inte överlevt.
    Tack vare sin okunnighet i värmeläran har de tydligen klarat sig och lyckligtvis med endast en lätt rodnad över kroppen.
    Själv föredrar jag s.k. kall-bastu, mindre svettigt och mer uthärdligt.

  6. Fredrik S

    Glad Påsk!

    Eftersom det av sociala medier och media att döma sitter en och annan västerlänning och gläds över att vissa indier nu tydligen kan se berg i bakgrunden pga av att hjulen slutat snurra så tycker jag vi skänker en tanke till tiotals miljoner som helt enkelt saknar mat, mediciner etc pga av detta och riskerar att svälta ihjäl och dö.

  7. Sigge

    #4 Sören G

    Hö självantänder inte. Värmen som utvecklas i fuktigt hö blir inte tillräckligt hög. När ladugårdar brinner i samband med höskörd så är det oftast riktigt torrt hö och orsaken till eldsvådan kan vara fel i torkfläkt, sten som orsakar gnista när man blåser hö med fläktar, elfel och några andra saker. Förr så var en vanlig orsak till brand i lager av hö och halm att det var tjocka lager damm på lampkupor. Lysrörsarmaturer och lågenergilampor har minskat den risken.

    Fuktig spannmål kan självantända. Bränsleflis kan också självantända om det är fuktigt. Hö och halm självantänder inte även om det är fuktigt.

  8. torsten Wallin

    I SvD Kultur idag ” Man borde ha släppt in fler röster, som kunde diskutera det svåra och såriga på olika sätt. För jag kan uppleva att det i många frågor, nu är det väl tydligast med klimatfrågan, bara finns rätt svar och fel svar. Och jag tror egentligen att det är väldigt få fenomen som har ett rätt svar.
    Stina: I klimatfrågan har det inte svängt än, men risken är att det på samma sätt tippar över totalt. ” Säger Ann Heberlein .

  9. Fredrik S

    Dan #5

    Jag läste någon gång om kall-bastu i Kanada på något wellness-ställe. Det var tre-fyra olika basturum där temperaturen började på -20 och sedan blev det bara värre.

    Det kan nog vara bra för hälsan och säkert vettigare än att betala ett par hundra för att gå in i en isbar och skaka i sig en kall grogg.

  10. Ingemar Nordin

    Sigge #7,

    När jag i min ungdom tillbringade en sommar på en walesisk fårfarm så förvånades jag av att de körde in de blytunga balarna och stackade dem tätt i ladorna. Det blev riktigt varmt om man stack ned handen emellan och kände efter. Deras förklaring var att när syret tog slut så höll sig höet fräscht och grönt till vintern. Själv var jag van vid höstackar, hässjor och riktigt torrt hö i ladorna – det här var före hösilagets och de stora runda plastbalarnas tid.

    Nej, någon risk att vått hö skulle börja brinna fanns definitivt inte.

  11. Ivar Andersson

    Varning för häxor och deras efterföljare:
    ”Mönstret kring Smittskyddslagens framkomst följer sedan i alla väsentliga delar samma mönster som Gymnasielagen (amnestin för afghanska män som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd) som förra mandatperiodens försök att inskränka vanliga medborgares informationsfrihet. I det förslag till nya mediegrundlagar som regeringen lämnade över till riksdagen 2017 för beredning förde Morgan Johansson fram två för svensk demokrati främmande skärpningar och regleringar genom Regeringens proposition 2017/18:49, Ändrade mediegrundlagar:
    Medborgarnas informationsfrihet, att ta del av fattade beslut och rättsdatabaser skulle regleras och inskränkas. Begreppet ”seriös journalistik” skulle skrivas in i förarbetena till Tryckfrihetsförordningen. Ur förarbetena står det bland annat att läsa
    ”Det är enligt regeringen av största vikt att seriös, granskande journalistik inte på något sätt ska kunna hämmas av regleringen”.
    Endast ”seriösa journalister” skulle enligt regeringens föreslagna grundlagsändring kunna begära ut och få tillgång till samtliga offentliga dokument och beslut i rättsdatabaserna.

    Ett sådant förslag som regeringen Löfven I och Morgan Johansson förde fram under förra mandatperioden har funnits implementerade i olika stater tidigare i världshistorien. I Adolf Hitlers Tredje Rike, i Stalins Sovjetunionen, i Honeckers DDR samt Mao Tse Tungs och kulturrevolutionens Kina för att nämna en handfull.”
    https://ledarsidorna.se/2020/04/bommersviksvansterns-tid-ar-nu/

  12. Sören G

    #7 Sigge
    Det är i varje fall vad som angavs som orsak vid flera ladugårdsbränder. Men om volymen är tillräckligt stor?

  13. Karl Eider

    Svt har byggt en egen halmgubbe för att kunna bemöta ”12 vanlga” klimatskeptiska argument. Tycker dock de kunde ha gjort ett bättre jobb, nu när de slapp argumentera mot en riktig människa.

    Ett fall framåt är att de inte kallar argumenten för ”klimatförnekarargument”.

    https://www.svt.se/special/sa-bemoter-forskarna-klimatskeptiska-argument/

  14. GoranA

    #13 Karl Eider
    Jag undrar vilka klimatskeptiker så påstår att ”mängden koldioxid ökar inte”.
    Jag skrev ett mejl till redaktionen och frågade efter deras källor, men fick inget svar.

  15. Lars Cornell

    #12 mfl. Fukten hindrar temperaturen att överstiga 100° och vid den temperaturen kan ingen självantändning ske antar jag.
    Det behövs dessutom syre. Utan luftcirkulation ingen möjlig brand antar jag. Gräver man med händerna i sågspån kan det vara mycket hett därnere, men utan lufttillförsel händer inget. Sågspån kan dessutom brinna lokalt och bilda grottor utan att elden sprider sig förrän grottan kollapsar. Det är likadant med torv. Jag upplevde en torvbrand när jag var i tonåren. Det brann i marken flera veckor utan att synas särskilt mycket tills man trampade igenom och då var det farligt. Det var svårsläkt.
    Det behövs tre saker för att brinna, hetta, syrgas och material. Ta bort något och det slocknar.

  16. Håkan Bergman

    Stenkol är problematiskt att lagra ovan jord pga utveckling av gaser som lätt kan antändas. För stora beredskapslager lagrade man kol i hamnbassänger, man kan undra hur många såna lager som idag ligger och läcker en massa otrevliga saker, tungmetaller bl.a. Förmodligen gör man bara ont värre om man muddrar upp kolet. Ett litet sparkapital för barnbarnen.

  17. Ulf

    Svar 6

    Man får ju verkligen hoppas att det är en väldigt finns utsikt.

  18. Sören G

    #15
    Värmeutvecklingen få väl närliggande hö att torka. Och om inte höet är så kompakt kanske det sker luftväxling i höet.

  19. Lars Cornell

    #13 #14. Jag har anmält inslaget till korr/svt,
    vilken nytta det kan få återstår att se. Jag tvivlar på att de bryr sig.
    http://www.tjust.com/2020/klimat/korr-svt.pdf

  20. #19
    Bra Lars, och fint att så många som möjligt säger ifrån även på andra ställen än bland de likatyckande.
    Men i punkt nr 2 är vi nog många fler än jag som är oense:
    ”……”Det finns inget samband mellan koldioxid och temperatur”
    Nästan ingen har den åsikten – men jag vet att det finns
    enstaka…..”

    Jag vet ganska många högt kvalificerade (räknar mig inte dit) som inte heller håller med, inom och utom landet. Curry, Lindzen och Christy är ju några exempel och många tusen andra går att finna:
    https://www.na.se/artikel/klimatlag-som-vilar-pa-en-osaker-grund

  21. GoranA

    #19 Lars Cornell
    Bra genomgång och kritik av SVR:s Fake News produkten ”Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument”

  22. Thorleif

    Klimatförändring och korallreven i AUS (GBR)

    Häromdagen uppmärksammade DN, som vanligt utan balans, larmrapporter ang tilltagande blekning av korallrev i Australien (Stora Barriärrevet). Rapporten fokuserade på de landnära korallerna som eventuellt är mer känsliga pga av t.ex effekter från landverksamhet (t.ex jordbruk) än bara varmare vatten (efter årets relativt varma sommar). https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatforandringen-har-gett-kraftig-korallblekning-i-stora-barriarrevet/

    DN visade på sin förstasida (digitala ivf) upp en bild (ovan) hämtad från forskningsrapporten/dess länk som visar en blekt (vit) korall (från släkten Acropora (cervicornis) med kanske knappt ett hundratal underarter/familjer. Här ett ett annat exempel (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Hertshoon.jpg) i oblekt version. Dessa kallas populärt för Staghorn-koraller pga deras hornliknande utskott). Som opartisk förmedlare borde det åligga DN att åtminstone samtidigt presentera forskning som redovisar att:

    1. Koralldjur gillar varmt vatten, inte kallt. Ju varmare desto bättre!
    2. Stora Barriärrevet (utanför land) växer trots koralldöd pga blekning (temperaturstigning)
    3. Ovanämnda koralltyper har kring GBR en medellivslängd av ca 20 år pga av återkommande orkaner som bryter sönder dem (dödar mao)
    4. Anledningen till blekningen beror på att koralldjuret (polypen) vid viss temperatur kastar ut sin symbiotiske (energi) livspartner, alger, i väntan på en ny algtyp som bättre passar under rådande livsvillkor, dvs stigande temperatur. Blekningen i sig innebär inte att korallen dör. Däremot avstannar tillväxten tills ny ”besättning” funnits. Lyckas inte rekryteringen dör korallen så småningom.

    Mer om detta kan tillgodogöras i följande yt-video av Peter Ridd: https://m.youtube.com/watch?v=gSSNXjPbpOY

    ANLEDNINGEN till att jag tar upp detta ämne (igen) är för mig ny information från israelisk forskning i Röda Havet och då i synnerhet Aqaba-viken (Eilat). Amatzia Genin förklarar i nedanstående länk (inkl yt) varför Aqaba-viken är helt befriad från korallblekning. Som amatördykare kan jag själv vitsorda att jag ej sett blekta koraller i vattnen norr om Straits of Tiran (där f.ö judarna sägs ha invandrat nästan ”torrskodda” under flykten från Egypten under Moses ledning till ”the Promised Land”; https://www.bible.ca/archeology/bible-archeology-exodus-route.htm). Däremot har jag sett enstaka blekta (vita och delvis vita ) staghornkoraller t.ex söder om Tiran-sundet. Men aldrig, såvitt jag kan minnas, döda koraller på de ytliga djup där dessa koraller typiskt trivs.

    Vad är då så speciellt för just Röda Havet och Aqaba-viken enligt herr Genin? Jo han beskriver hur Röda Havet för ca 8000 år sedan var mer eller mindre avgränsad från Indiska Oceanen (120 m lägre vattenstånd) i det smala sundet vid Djibouti (Bab el-Mandeb). Detta innebar extremt lågt vattenutbyte av kallare vatten vilket innebar att vattentemperaturen i Röda havet länge uppgått till lokalt 32-34 gr C. Teorin är följdaktligen enligt lagen om anpassning att för koraller att överleva kan bara vissa få arter till en början anpassa sig. Med tiden lär sig allt fler arter överleva och följdaktligen lär deras genom påverkas. Idag efter att vattennivån sedan den senaste glaciala tiden stigit är vattendjupet i samma sund 137m grunt vilket innebär att utbytet är tillräckligt lågt för att Röda Havet över året har en ovanligt hög temperatur mht till dess latitud. Bland dykare världen över anses just Röda Havet vara ett av de mest livfulla och diversifierade marina dykmiljöer tillsammans med t.ex Flores Sea (Indonesien) och GBR.

    https://www.coralcoe.org.au/crs_event/why-do-corals-in-the-gulf-of-aqaba-red-sea-do-not-bleach-in-spite-of-warming-but-sometimes-die-due-to-massive-algal-blooms

  23. Christer Eriksson

    #7Sigge
    Hö kan självantända om det är hård eller medium pressat.Och om det inte är tillräckligt torrt.
    Har själv sett det då en granne råkade ut för det.
    Läggs det lager på lager så finns risken.

  24. Thorleif

    @22 tillägg

    Till saken hör tydliggörande att nämnda forskning ovan begränsar sig till den ”ännu varmare” Aqaba-viken avskild via Tiran-sundet från övriga Röda Havet. En vik som istället drabbas av vårar med phytoplankton (algblomning).

    Jag har personligen f.ö. inte besökt dykplatser i Röda Havet sedan blekning av koraller blev en media-fråga eller sedan temperatur-förändringarna uppmärksammats.

  25. Sören G

    #23 #7
    Höet är inte vått. Men innehåller tillräckligt mycket fuktighet för att angripas av svamp och annat, varvid värme bildas.

  26. Björn

    Ingemar Nordin [10]; Vill bara här förtydliga vad dessa inplastade höbalar har för funktion. Höbalarna ersätter dåtidens s.k tornsilos där höet genomgick en jäsningsprocess eller med andra ord fermentering. Innehållet i den slutna processen kallas också för ensilage och vidare så avger denna process värme.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ensilage

  27. Tack Lars Cornell för att du orkar framföra din välgrundade kritik av propagandainstitutionen SMHI.

  28. Ingemar Nordin

    Angående korallblekning och de felaktiga påståendena om att stora delar av Stora Barriärrevet är dött:

    https://jennifermarohasy.com/
    samt videon
    https://www.youtube.com/watch?v=HqFFqBuFVqU

    Ljusa koraller (en del är det helt naturligt) är inte döda koraller.

  29. latoba

    En saga i Expressen idag: https://www.expressen.se/kultur/efter-coronan-vantar-sagovarlden-igen/

  30. Ulf L

    I slutet av 80 talet Uppsala Energiverk ville elda torv och byggde en enorm torvförråd där man avsåg att lagra ca 100 000 ton torv. 1990 efter två års användande brann den ner fullständigt. Det brann i två månader.
    Förståsigpåare hävdade att sättet de lagrade torven på gjorde det till en fråga när det skulle självantända, inte om.

  31. Ulf

    Svar 19

    Jag tänker bra Lars. Samtidigt är det så otroligt beklämmande att detta ska behövas år 2020 efter kristus.

  32. Sigge

    #10 Ingemar Nordin
    #12 Sören G
    #15 Lars Cornell
    #23 Christer Eriksson

    Fuktigt hö och halm blir inte tillräckligt varmt för att självantända. Om man lägger gräs i en kompost kan det bli ungefär 50-60 grader varmt och det är inte tillräckligt varmt för att det skall självantända.

    Min erfarenhet ifrån lantbruk är inte så stor, men min morfar var bonde och drev gården en bit in på 70-talet. Jag var ofta där som barn då han bodde knappt en halvmil från där jag växte upp. Jag har både varit med och hässjat hö och senare kört in fuktigt hö som färdigtorkats på skulltork. Men det är inte därifrån jag lärt mig vad som kan självantända utan det är när jag jobbade med biobränsleldade värmeverk. Spannmål och bränsleflis har stor risk för att självandtända om det är fuktigt. Sågspån har nog mindre risk för självantändning men den blir varm. Jag har erfarenhet från spåneldning också då mina föräldrar eldade med sågspån i en Osby förugn. Vi bodde i närheten av ett sågverk.

    #16 Håkan Bergman

    När det var koleldade värmeverk så spred man vatten över kolet när det inte regnade. Jag trodde det var för att det inte skulle damma, men det kan ju också ha varit för att inte riskera självantändning från gaserna.

  33. Sören G

    #32
    Jämför med Jorden. Jorden är flytande inuti p.g.a. radioaktivt sönderfall i uran och andra radioaktiva isotoper. Ett stort stenblock som också innehåller dessa isotoper blir inte varmt så att det märks. Men när ytan (som leder bort värme) i förhållande till volymen inte är tillräckligt stor så kan temperaturen som i Jordens fall bli 6000-7000 grader i centrum.

  34. Håkan Bergman

    Sigge #32
    Det var nog mest för dammet man vattnade kolhögarna, det är väl samma problem med stora flisupplag idag, dom ryker också rätt bra om dom får vara torra. Stora kolupplag byggde man med vertikala rör som hjälpte till att gasa av kolet i botten. Blev kolet liggande länge fick man schakta runt det med en schaktmaskin. Var väl en rätt stor silobrand vid ett brittiskt kolkraftverk konverterat till biobränsle.

    https://www.powerengineeringint.com/decentralized-energy/on-site-renewables/investigation-under-way-after-tilbury-biomass-plant-fire/

  35. Fredrik S

    Ivar Andersson #11

    De är ljusskygga. Vi får skänka dem en kvast, en defekt till Morgan J.

  36. Munin

    #1 Alvar Nyrén
    Här har du nog tagit upp den viktigaste förklaringen!

    ”En rimlig tolkning, menar jag, är att temperaturtrenden efter lilla istiden toppade på 1930-talet enl det vi sett hittils, då vi med stor säkerhet kan anta att effekten av den lokala uppvärmningen kring mätstationerna sedan dess vida överstiger de 0,18 graderna enl ovan. Dvs lokal uppvärmning gör att de samlade värdena visar för högt sett till ett större område.”

    Senast gjordes detta tydligt när temperaturuppgifterna för Jokkmokk analyserades mot bakgrund av senaste SVT-inslaget. Genom att mätningarna flyttats till flygplats steg registrerade mätvärden med uppemot 1 grad. I Sverigeserien görs mätningarna vid många flygplatser och de överdriver temperaturen på motsvarande sätt. Titta på var de finns och man inser att de får representera stora delar av Norrland och även av övriga Sveriges yta. Lägg därtill alla övriga mätstationer i Sverigeserien, som är minst lika mycket kontaminerade med värmeöeffekter (ligger i tätorter, i vägsystem, vid vatten etc.).

    Min tumregel är att dra bort 1 grad i senare delen av den Sverigetemperaturkurva, som SMHI redovisar. Så mycket överdriver de f.n. temperaturutvecklingen i Sverige. SMHI underlåter att korrigera för framväxande värmeöeffekter och här ligger också förklaringen till att de tror sig kunna trumpeta ut att uppvärmningen i Sverige går dubbelt så snabbt som i övriga världen. För att ge det extra krydda lägger de gärna till att det går extra fort i Norrland.

  37. Christer Eriksson

    # Sigge 32
    Jo det kan självutnantända.
    Det hände hos en bonde hemma,
    Han hade kört in hö på skulltork,när fläkten kördes i gång började det komma rök från höet
    Det hade dock legat utan fläktblåsning ett tag..
    Brandkåren fick riva ut höet för att släcka det.
    Vet inte om det var luften från fläkten som orsakade det,genom syressättningen.

  38. Fredrik S

    Pragmatisk regent de har på andra sidan sundet.

    https://www.expressen.se/kvallsposten/margrethe-tvekar-om-skulden-i-klimatfragan/

  39. Karl Erik R

    #38, Fredrik S

    Intressant att den största invändningen är att drottningen gör ett politiskt ställningstagande. Då är klimatfrågan först och främst en politisk fråga och inte en vetenskaplig. Precis vad vi länge förstått.

  40. Fredrik S

    Karl Erik R #39

    Ja det är intressant och värt att notera.

    Uffe Elbæk som uttalade sig är f.d. kulturminister som blivit grön.

  41. #36 Munin
    Nog är det så, och man vet inte om man skall skratta eller gråta när professor Cheng på fullt allvar tar upp värmeöarna som ett uppvärmningsproblem, när han sannolikt inte själv förstår att det han säger i själva verket drar ner byxorna på hela spektaklet.

    https://www.nyteknik.se/energi/okad-energikonsumtion-gor-stader-till-varmeoar-6985190?source=carma&utm_customcm=302840912,33270&=

  42. Ann lh

    Danmarks drottning har till skillnad mot de våra förmåga till självständigt tänkande. Dessutom kan hon uttrycka sig nyanserat och ledigt. Nu inför 80-årsdagen kommer hon till slut ut i klimatfrågan. Som historiker där hon har på fötterna! Heja Drottningen!

  43. Rolf Mellberg

    Steffe och Anders får eldunderstöd av ingen mindre än Björn Lomborg!!!!
    Han menar, se länken, att ett alltför långt internationellt ekonomiskt stillestånd kan bli helt förödande på sätt vi inte kan föreställa oss. Flock-imunitet är enda vägen frammåt tror jag han menar.
    Tänk om svenska etablissemanget kan börja lyssna på Björn även i klimatfrågan, om han nu hjälper till i denna kritiska stund.
    https://wattsupwiththat.com/2020/04/10/bjorn-lomborg-save-lives-end-the-hostage-crisis/
    Kanske kan Steffe citera Chanel när stormen lagt sig: it’s easy to stand in the crowd but it takes courage to stand alone.

  44. Fredrik S

    Ann lh #42

    Ja, och det är besvärande för aktivisterna, drottningen har ju stor genomslagskraft vilket märks i reaktionerna. Tex när den sk experten och fd kulturministern antyder att hon inte begriper vad hon talar om som första reaktion.

    Många som läser Politiken i Danmark noterar säkert det.

  45. Anders T

    Lite om självantändning. Jag har arbetat på en deponi på den tiden då man fick deponera material med organiskt innehåll. Vi mätte då temperaturen i deponin på ca 1 meters djup i gränszonen mellan aeroba och anareoba förhållanden. Det fick det inte bli över 70 grader för vid ca 75 började självantända, detta gäller även flislager och bränslelager av avfall. Det gick inte att släcka i deponin genom att vattna på ytan, det blev snarare värre, man man måste gräva upp och spruta vatten hela tiden. Kan också som kuriosa nämna att vi efter ett dygns regn fick brand i ett lager med mest stålcord men också gummirester från däcken, orsaken visade sig vara att oxidation av stålcorden gick så fort att värmen antände gummiresterna från däcken. Enligt min erfarenhet från jordbruk så tror jag inte att hö självantänder eftersom det inte är tillräckligt tätt, ens packat, utan den alstrade värmen avgår. Däremot möglar höet och blir närmast oätligt.

  46. Eilif Hensvold

    Hej alla om gräset.
    Det är många som slickar sig om munnen då bonden slår gräset. I främsta ledet aeroba ”föruttnelse”bakterier, anaeroba mjölksyrebakterier och mögelsvampar. Alla på plats, väntar på bonden. Men de har en svaghet, vatten. Den listige bonden försöker få bort vattnet, från gröngräsets 80 procent till lagringsstabila 10-15 procent. Tar några dagar i förligt väder. Går det dåligt är värme och co2 ”föruttnelse”bakteriernas verk.
    Efter många tusen år fick några särskilt listiga bönder i vårt östra broderland en snilleblixt. Fienden behöver inte bara vatten, också syre. Kväv dem! Metoderna är många men syftet det samma, kväv dem! Tornsilo, plansilo, ”limpa” eller rundbal med plast och annat. Plötsligt leker nu livet för mjölksyrebakterierna. Ingen giftig syrgas, konkurrenter som raglar runt som vore Coronan där. Mjölksyrebakterierna, uppmuntrade av stridslyckan, drar så trumfkortet. Kemisk krigföring. Vi sänker ph! På ett dygn utan syre är ph under 5 och på några dygn närmare 4. Segern är fullständig men Phyrrus. Som i gaskrig då vinden vänder, våra hjältar segnar ned avför lågt ph.
    Bonden, den listige, går runt småler och tänker på sin far ”man skall aldrig stå stilla mitt inne i en häst”.

  47. Ulf

    En fråga finns det någon här som kan sjukvård ur mer praktisk synvinkel? Jag försöker förstå hur vården kan bli totalt överbelastad av några hundra iva patienter? Region Stockholm har över 40000 anställda mängder i vården, inkallade vikarier, nya frivilliga, de vanliga patienterna söker inte vård etc etc. Ändå jobbar viss personal dygnet runt och känner att de ändå inte räcker till annat än att ge basal vård. Hur denna ekvation går ihop finns inget alls att läsa om och inget intresse för att ta reda på heller tydligen. Kanske någon läkare med erfarenhet av sjukhusbyråkrati har någon förklaring? För mig är
    detta fullständigt obegripligt.

  48. Jonas

    #2
    Om man isolerar t.ex. en människa så kommer temperaturen stanna nånstans runt 45 grader. Över det klarar kroppen helt enkelt inte av att avge värme, d.v.s. man dör efter ett tag eftersom man inte kan hålla igång ämnesomsättningen.

    En kropp med en given temperatur men ingen värmekälla kan inte bli varmare av att isoleras.
    En ideal värmekälla, d.v.s. nåt som avger energi oberoende av omgivningens temperatur, kommer ju att kunna bli hur varm som helst om den isoleras. Dock är det väldigt svårt att hitta en sån värmekälla (finns inte).
    Min bild är att alla fysikalisk värmekällor kommer att påverkas av den omgivande temperaturen. Effekten blir att värmeavgivningen avstannar – det finns en jämviktstemperatur.

    Min bild av det vi kallar temperatur är att det är ett (indirekt) mått på energitäthet. När omgivningens energitäthet blir lika med värmekällans energitäthet så stannar energiöverföringen.

  49. Ivar Andersson

    #47 Ulf
    Region Stockholm har över 40000 anställda men hur många är sjukvårdspersonal? Lokaltrafiken ligger väl under regionen och en massa annat? 20000, 3000 eller?

  50. Lasse

    #41 Den professorn (Cheng) har vi drabbats av förr!
    Han drog igång debatten om accelererande havsnivåer i en opublicerad men mediasänd rapport.
    Opublicerad eftersom den föll för granskningen, mediasänd eftersom den passade in i bilden.
    Ett av SR/SVT många klavertramp.
    Det är inte så anmärkningsvärt att ha fel i en rapport men att samma person leder IPCC är lite roande!
    Bias är en merit!

  51. Sigge

    #34 Håkan Bergman

    Att det brinner eller snarare pyr i flislager händer är inte så ovanligt. Där jag jobbade så var flislagren en bit ifrån värmeverken. Vid själva värmeverken så var det bara lager för några dagar. Upptäckte man att det pyrde i en flishög så såg man till att detta matades in i pannan omgående.

  52. Kristian Fredriksson

    Vattenhalten i kol kan sänka den effektiva energiproduktionen med 20% om det förvaras under bar himmel. Det värmevärdet kolet har påverkar givetvis också, men att behöva koka bort vattnet kostar helt enkelt energi, på samma sätt som fukt i ved gör det.

  53. Håkan Bergman

    #47, 49
    Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor var 25676 2018-12-31 enl den här sidan.

    https://www.sll.se/globalassets/7.-jobb-och-personal/statistik-medarbetare-sll/medarbetarstatstik-2018/antal-manadsavlonade-2018-12.pdf

    SL kör väl ingen trafik i egen regi idag vad jag vet. Kineserna kör t.ex. både tunnelbanan och pendeltågen.

    https://www.mtrnordic.se/

  54. Sigge

    #37 Christer Eriksson

    Spontant låter det som att torkfläkten orsakade branden. Det är inte så ovanligt att elmotorer som stått stilla länge börjar brinna när de startas upp.

  55. GoranA

    #48 Jonas
    Tack för kommentaren

    ”Min bild är att alla fysikalisk värmekällor kommer att påverkas av den omgivande temperaturen. Effekten blir att värmeavgivningen avstannar – det finns en jämviktstemperatur.”

    I mitt försök mäter jag temperaturen några millimetrar från doppvärmaren är det tydligt att temperaturökning avtar med tjockare isolering och att den troligen går mot en jämviktstemperatur.

    Jämviktstemperaturen gäller för det avstånd som temperatursensorn befinner sig ifrån värmekällan.

    P = sigma *Arean *Temp där sigma = 5,67*10^-8 W /(m2*K)

    Placeras temperatursensorn inuti en av spiralerna på doppvärmaren och med ett tunt lager av glasull (1cm) en nås en temperatur av 47-48 °C (ej publicerat)

  56. Per I

    Nu när många av industrierna i världen står stilla eller minskat produktionen borde CO2 halten sjunka. Det har ju visats satellitbilder på städer där diset försvunnit. Fortsätter det tillräckligt länge så bör det visa sig. Kan inte se nåt trendbrott på Manua Loa hittills. Jag menar att fortsätter ökningen så borde det finnas andra källor. Även om det är en förskjutning i tid så ska det bli ett hack i kurvan tycker jag.

  57. Ulf

    Svar 49

    Som sagt över 40000 i vården inkluderar tandvård.

  58. Staffan Carlson

    Är det någon som Kan förstå att man släpper igenom en artikel från en biolog på dagens ledare i Göteborgs-Posten

  59. Fredrik S

    Ulf #47 mfl

    Det var ju ett inlägg i Expressen för ett par dagar sedan om svensk föräldraledighet och vårdpersonal.

    https://www.expressen.se/debatt/dra-in-foraldraledigheten-for-vardens-lattemammor/

  60. Ann lh

    # 58 Staffan Carlsson, gärna en fritänkande biolog, men inte stofilen, som i decennier drabbat oss med grupptänkssyndromet.

  61. Ann lh

    # 58 Staffan Carlsson, skriv gärna till GPs ledning, dropparna kan med tiden urholka även den mest motståndskraftiga sten.

  62. #56 Per I,
    Ökningen av koldioxidhalten i atmosfären har på senare år varit 2,3 ppm (v) per år, med en spridning mellan närliggande år på mer än 1 ppm (v). Dygnsmedelvärdena av koldioxid i april i år har en spridning av ca 3 ppm. Det kan därför vara svårt att detektera en global minskning av utsläppen av någon tiondels ppm på grund av ”bruset”.
    https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/monthly.html

  63. Daniel Wiklund

    Hur det var med koldioxidhalten den här dagen för 52 år sen vet jag inte. Men jag minns att jag då (det var långfredagen då) joggade i shorts, det var 18 grader varmt i skuggan. Bodde då i en by utanför Piteå. Idag snöar det här i Luleå, just som cykelvägarna blivit bara. Vädret verkar ibland inte bry sig om koldioxiden.

  64. Adepten

    #60 Ann lh och # 58 Staffan Carlsson

    Men ligger det inte någon sanning i det Stefan Edman, biolog och författare
    skriver/tycker?
    Expressen Klimatsidan har också en intressant artikel där Tommy Hammarström tecknar högmodets klimathistoria.
    Synpunkter emotses med intresse, även känslomässiga. Men jag vill inte brännas på bål för det.

  65. Fredrik S

    Adepten #64

    Nä, inte ska du behöva kölhalas eller liknande.

    Alla åsikter är intressanta men det blir mycket fantasier ibland. Nu har jag inte kunnat läsa Edman men…

    Allting utvecklas, även samhällen. Kapitalism är ju enkelt uttryckt utbyte mellan varor och tjänster, hur detta regleras kan man ju ha åsikter om.

    Bästa sättet är att titta på historien om man är orolig för miljön.

  66. Thorleif

    @28 Ingemar Nordin

    Tack för länkarna. Jag kom i kontakt med Jen i samband med att jag blev intresserad av Ridd’s avsked från sin arbetsplats. Det värsta är att han inte är ensam. Säkert tusentals människor tystas varje år när de ifrågasätter ”public policy”. Ännu fler håller tyst bara för karriärens skull.

    Ang ”ljusa” koraller handlar det nog oftast om stenkoraller (boulder corals) vilka kan ha en mängd färger varav en del är gråvita. Enstaka men få vita (blekta) staghorn (dock ej elkhorn) såg jag redan 1979 resp 1981 från Tiran-sundet och söderut till Ras Muhamed. Dessa (av mindre stlk) fanns i allmänhet då nära ytvattnet (1-3 m) varav en del påverkade av tidvattennivån.

    Acropora korallen är mer eller mindre rödlistad av IUCN, dvs utrotningshotad. Enligt wikipedia heter det ”akut hotad” med hv till IUCN.

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Acropora_cervicornis

    Som vi diskuterad här förr på klimatupplysningen finns det en hel del tveksamheter eller frågetecken hur rapporteringen kring s.k utrotningshotade arter går till. Jag funderar på att göra en djupdykning kring koraller för att se hur dessa e.v skattediar-organisationer arbetar. Följande site skriver att nämnda koraller gått ner drastiskt sedan 70-talet! För att lära mig mera funderar jag alltså på att göra en djupdykning i ämnet för att se om de har på fötterna och hur de finansieras (brukar hänga intimt samman som vi vet). https://www.deeperblue.com/bonaire-growing-boulder-corals/ .

    När det gäller koraller har IUCN tydligen inga data samlade före början av 1990-talet. https://www.iucnredlist.org/assessment/red-list-index Alla trender penar nedåt!
    Går man in närmare så finner man att antalet registrerade arter (hos dem) uppgår till 2175st medan antalet undersökta är 864st (40%). Antal hotade är 237st varav Acropra utgör en. (tablå 1a nedan)
    Denna siffra har inte nämnvärt förändrats sedan 2008 (235). I tablå 1b i samma länk kan vi dock konstatera att fram till 2008 hade man endast undersökt 13 arter och då funnit bara 5 arter hotade. Varför data presenteras på det sättet och vad som menas återstår att ta reda på. Man startade (sin verksamhet) 1996 och först 2001 enligt tablån kunde man redovisa sin enda utrotningshotade art. Sannolikt arbetar man så att medlemmar etc gjort fältarbete under perioden 1996 t.o.m t.ex 2008 för att vetenskapligt kunna konstatera att si och så många arter (235) är akut hotade. Hur denna presentation av data korrelerar med index (ovan) är svårt att tyda (från 1 till knappt 0.8) men handlar nog om antal hotade/undersökt population, dvs 237/864 och sedan justera detta värde med någon form av kvalitets-värde. Index 0 innebär att arten är utdöd medan 1 är ohotad.

    https://www.iucnredlist.org/resources/summary-statistics

    Konstaterar att IUCN är en typisk överstatlig organisation som i stort sett bara finansieras av skattekollektivet. Omsättningen var 2018 drygt 1.2 Mdr SEK. Huvudkontor förstås i Schweiz. Årsredovisningen brister såvida t.ex genom att huvudelen (95%) av årsvisa utgifter (projekt-inkomster) tycks vara finansierade i förväg utan att det anges från vilka länder/regeringar medlen kommit eller finns fonderade. Projektinkomsterna (medlemsinbetalningar löpande) periodiserade efter kostnadsutfallen. Hade varit bättre om det tydligt framgått brutto vad som betalats in löpande så att man kan se hur medlen disponeras. Nu måste man istället jämföra förändringar i likviditet m.m. vilket är en försvårande omständighet. Kassaflödes-analysen redovisar bara nettoförändringar men kassan motsvarade 2018 ungefär en knapp årsomsättning.

    För projekt längre än 1 år särredovisas finansieringen eller snarare den periodiserade förbrukningen av dessa som s.k Framework Agreements. Dessa ligger kring 120 MSEK årligen och här sticker Sverige och SIDA ut som värst i klassen och står för ca 40% av hela finansieringen. Inga andra länder är i närheten.
    https://www.iucn.org/about/programme-work-and-reporting/financial-reports

    Det ska bli intressant att se vad jag kan få för underlag som kvantifierar grunderna för varför Acropora-korallerna är akut utrotningshotade (inkl definitioner). I det ingår att få en uppfattning hur stor andel de bedömer ha orsakats av t.ex naturliga fenomen som orkaner.

  67. Thorleif

    @66 rättelse

    3’e st nerifrån räknat, sista meningen;

    Kassan vid utgången av år 2018 var knappt EN HALV årsomsättning ska det stå! Inte en knapp årsomsättning som det råkade bli!

  68. Ann lh

    # 64 Adepten. Innan Stefan Edman börjar slänga ”klimatkrisen” i bestämd form i ansiktet på oss alla borde han konkret redovisa vad som menas med det begreppet och vilken vetenskap han stöder sig på. Dessutom borde han tala om vad den gröna omställningen beräknas innebära för oss i här landet och i EU.
    Sedan borde han tala om varför det är godtagbart att världen i övrigt får utvecklas efter bästa förmåga under överskådlig tid medan vi och endast vi i EU ska tvingas in i en kostsam omställning vars utfall knappast någon har grepp om, ja när boten riskerar att bli värre än det eventuella hotet då borde han ha mycket att förklara istället för att servera samma gamla propagandatugg.

  69. Enough

    Jag har läst alla kommentarer, och fastnar för att det ska bli mycket intressant om det blir någon uppföljning av CO2 värdena i atmosfären det kommande året, det går förmodligen att mäta en lägre ”mänsklig aktivitet” pga Corona, då borde det gå att också mäta mindre mängd CO2 i atm. och kanske kunna estimera antropogen CO2’s tillskott i den naturliga processen att CO2 ökar när temperaturen ökar.

    Kommer några forskare att ta det fläskbenet?

  70. Jonas

    #55
    Är inte helt säker på om vi menar samma sak.

    Om man håller spänningen till doppvärmaren konstant så kommer ju dess resistans öka när temperaturen går upp, d.v.s. den avger mindre värme när temperaturen ökar.Det blir ju att omgivningen påverkar källan. Källan får svårare och svårare att avge värme.
    Om man håller strömmen konstant så måste man hela tiden öka spänningen, d.v.s. man måste öka effekttillförseln för att behålla värme-avgivningen.

    Jag vill absolut påstå att man ska tänka på samma sätt när det gäller värmestrålning. T.ex. i ett rum med varma väggar , så kommer dessa stråla värme in i rummet. Efter ett tag stiger temperaturen (strålningstrycket / energitätheten) i rummet. Strålningsflöden stannar då. Det är jämvikt mellan rummet och väggarna. Då finns inget flöde längre.
    Jag har väldigt svårt för alla diagram med strålnings-pilar som går kors och tvärs. Alltihop börjar med att man säger att en yta alltid strålar ut konst*T4. Det gör den inte. Ytan strålar ut om energitätheten (trycket) i kroppen är större än energitätheten utanför.
    Problemet är att man skriver att Flödet = konst *(T1^4 -T2^4). Det är aldrig nån som kan tala om vad T2 är. Om man istället skriver att Flödet = konst *(Strålningstryck1 – Strålningstryck2) så försvinner alla konstigheter. Det är precis samma ekvation (men begriplig)

    Svävade visst ut en aning på slutet. Lycka till med dina försök !!!

  71. Fredrik S

    Här är en som är glad att världen helt plötsligt drabbats av kris och nöjt överraskad konstaterar att hans nyskrivna bok verkar stämma.

    Den normala fossilfria världen väntar, och visst var det lika bra förr då bara fåtalet kunde flyga?

    Men det var ju det friskt och härligt ute för gemene man på 1700-talet och bakåt, speciellt här uppe i norr.

    Funkar inkognito än så länge.

    Han får tacka SVD för uppmärksamheten till hans bok.

    https://www.svd.se/det-verkligt-billiga-flygets-tid-ar-forbi/i/senaste

  72. GoranA

    # 70 Jonas
    Jag noterade ström och spänning under försökens gång. I min ögon var det små förändringar
    Som exempel
    10mm isolering tid ström spänning Sluttemp 30,5°C
    start 0,35A 1,292V
    3000sek 0,35 A 1,294 V
    7000sek 0,35A 1,295V

    200mm isolering tid ström spänning Sluttemp 39,0°C
    start 0,35A 1,291V
    3000sek 0,35A 1,294V
    7000 sek 0,35A 1,296V
    10000sek 0,35A 1,295V
    18000sek 0,35A 1,296V
    21000sek 0,35A 1,297V

  73. Håkan Bergman

    Fredrik S #71
    Men han har ju rätt om politikernas fantasier både gällande fossilfritt flyg och förnybar energi rent generellt. Han får gärna hjälpa till att avslöja den bluffen.

  74. Fredrik S

    Håkan Bergman #73

    Ja, det håller jag med om. Efter att ha läst ett par gånger till så dömde jag honom nog lite för snabbt först måste jag erkänna.

    Oavsett vad han har för åsikt så är ju hans resonemang om framtiden de vill vi ska ha rätt.

  75. Ulf

    Svar 71

    Jag ska flyga som aldrig förr. Nu när folk kommer förstå vad en nedstängning av världens ekonomi innebär så tror jag vi slipper denna eländiga debatt om fossilfritt. Vi kommer också ha tillgång länge till mycket billig olja.

  76. Peter Stilbs

    http://www.sepp.org/twtwfiles/2020/TWTW%204-11-20.pdf

    En omfattande sammanställning av S. Fred Singers levnadsbana.

  77. Tack Peter,

    det var fin läsning i den länken!

  78. Fredrik S

    Ulf #75

    Jag med, och jag ska nog kolla med Lövin också om det fortfarande är dubbel bokföring av svenskars utsläpp när man reser i utlandet eller om man kanske kan slippa skammen av att vara svensk planetförstörare nu när vi börjar från scratch?

  79. Här kan ni läsa allvaret i den uppkomna ekonomiska situationen. Det är ett öppet brev till USA:s president Donald Trump skrivet av Armstrong Economics och är undertecknat av bla FED:s ordförande Jerome Powell.

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/opinion/forward-this-letter-to-president-trump-to-everyone-your-can-overseas-governments/

  80. Thorleif

    @79 Paul

    CC betyder ”kopia”

    eller mer korrekt ”carbon copies” (old school)

  81. Thorleif, ska jag vara tankeläsare eller.