Äntligen lite dödsvärme så att det känns inbjudande att bada och äta glass. Tyvärr varar det nog inte så länge. Hursomhelst, här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Äntligen lite dödsvärme så att det känns inbjudande att bada och äta glass. Tyvärr varar det nog inte så länge. Hursomhelst, här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Kallast i natt…. SMHI: Storlien +3,6C (prel?)
Trafikverket: Handöl +1,6C (några mil öster om Storlien) O¨vanligt stor skillnad…
Det är semestertider så jag tog in på ett hotell, ett webhotell alltså. Och nu sitter jag här och knådar kod och behöver kritik av användarinterfacet. Mjölkbarer och ölsjapp må ha menyer men men min sylta är en respektabel dito så vi kör á la carte, klicka på den och läs Svensk husmanskost, fan kocken kan inte stava Svensk bruksanvisning har han skrivit. Det finns inte mycket till innehåll ännu, men det är bra för det är som sagt bara användarinterfacet jag vill ha testat. Jo just, mobil eller dator spelar ingen roll.
https://fiatlux.se/
Det är väldigt tyst om Trumps klimatpolitik.
Vad tänker han göra om han vinner? Någon som vet?
#3 Joachim Andersson
Här kan du lyssna lite.
Han kommer definitivt riva upp det mesta han kan map energi och EV-mandat
https://www.youtube.com/live/6r8M7DVfop8?si=4Fd7hf0AYLjQ8c2y
# 4 Tack TorbjörnR för länken – kort och gott ”Drill Baby Drill”.
#5 Ann Ih
”Drill baby drill” får nog bli det nya slagordet emot alarmismen😀
#3. Det blir kanske Will Happer igen på EPA?
Jag är för dåligt insatt i EU styret. Nu har ju von der Leyen valts om igen efter diverse förhandlingar med grupperna i EU-parlamentet. Är hennes uppgift att lyfta frågor eller har hon mer makt än så? Vad innebär von der Leyens målsättningen om 90-procentiga utsläppsminskningar till år 2040 i EU:s klimatlag? Kommer hon att lyfta frågan till omröstning eller har hon möjligheter att driva igenom det?
Regeringen meddelar nu att man kommer att missa EUs klimatmål:
”Ebba Busch uppger för första gången att målen inte kommer nås och säger att det beror på medvetna beslut.
– Det stämmer att vi ser ut att inte klara målen. Till exempel att vi valt att minska inblandning av biodrivmedel i bränslen. ”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-ser-ut-att-missa-eus-klimatmal
Vädret är som vanligt: Ibland varmt och ibland regnigt.
Stadsplaneringen är usel. Asfalterad tätort blir mycket varmare än omgivningen vid solsken och har svårt att leda bort regnvatten. Mantorp utanför Mjölby är ett skräckexempel. Ett 10 år gammalt villaområde står under vatten. Jag misstänker att man dimensionerat dagvattensystemet efter klimathotet som gällde då: Varmt och torrt.
Det har ju varit på gång ett tag nu att moderaterna o Co är på väg att svänga om EUs klimatpolitik. Den gröna vänstern skriker och skränar förstås och talar om svek. Och de har nog rätt, för i mångt och mycket så har regeringen satt sig själv i i denna situation genom att länge låtsas vara för EUs gröna omställning.
# 7 W. Happer på EPA?
Han var rådgivare åt Trump.
Ingemar N. #11
Man börjar ana nåt i Bryssel också, naturlagarna och den f*rbannade verkligheten är obevekliga. Mål 2040, 2045,2050…. Man får börja leva sunt om man ska få se slutet. Får bli en motionsrunda och handla vätska, gärna nåt mousserande.
#11
Det får en att tänka på ordspråket: ”det viktiga är inte det du säger utan det du gör”.
Nr 2 Håkan Bergman
Tack för alla kloka betraktelser och underfundigheter!
Jag hann att tänka på dina noteringar från verkligheten när jag drack morgonkaffet i trädgården – tornsvalorna for som gevärskulor mellan träden och husen och vingsuset väste och visslade – äntligen fick dom jaga lite solvärmda sländor – sommaren har varit en katastrof för alla värmeälskande fågelungar.
Natten sägs ha blivit varmare pga den värmande återstrålningen från Co2 – men i Trollhättan var natten 2,5 grader kallare än normalt för årstiden – trots att vi har varmluft över oss, enl meteorologerna..
Nr 11 och 14
Politiker och deras handlingar.
I veckan meddelade tyskarna att drar ner subventionerna till den gröna energin med 200 miljarder om året.
Samtidigt har vi läst under året om hur 12 000 miljarder skall lånas upp av EU – till den gröna omställningen.
Vi läser om statsministrar och ministrar som vältrar sig mammon och girighet – och särskilt tycks begagnade politiker hysa denna förkärlek för pengaregn från styrelseuppdrag och gröna start – ups. Vad är det för girigbukar som rider på trötta demokratier och krumma skattebetalare.
Det kanske har blivit dags för andra krav på makthavare..?
MEST tänker jag på Norge och även Sverige- vid förra valet valde medborgarna partier som ogillade vindkraft och som skulle satsa på planerbart – dagen efter valet var vindkraften plötsligt hyllad av dessa demokratiskt valda partier.
Demokratin är verkligen satt under hårt tryck.
Affärsvärlden är på krigsstigen mot det stora svarta hålet i Norrland.
Hoppas verkligen att de till slut kan få sådan genomslag så att politikerna öppnar sina ögon
https://www.affarsvarlden.se/kronika/kinas-svenska-vindkrafthaveri-10-nyckeltal
https://www.affarsvarlden.se/kronika/northvolt-grundaren-harald-mix-2013-billiga-pengar-ar-som-heroin
Lustiga siffror på svk – kontrollrummet just nu.
Vindkraften leverar just nu 420mw av 16000 installerat.
Norge importerar 2500 mw.
Jag och sonen kom hem i natt från några fiskedagar i norra Värmland och mellersta Norge – där var fulla vattenmagasin och massor av vatten släpptes förbi turbinerna – rena vårflödet.
Intressant med vindkraften, hoppas dom inte har några utgifter idag – eller också får vi skattebetalare stödja lite..
Angående Sveriges koldioxidbudget.
Det ojades i SVTs nyhetssändningar i går om att både utsläpps-, samt upptagsmålen för 2030 missas. Ett ofta använt argument är att det är viktigt att ligga på kurvan mot målet, för att koldioxiden ju är så långlivad (tusentals år, kanske för evigt, beroende på vem som argumenterar).
Med detta i åtanke så har ju Sverige under en lång tid legat under de utsläppsvärden, samt över det upptag som EU bestämt.
Borde inte detta då kunna räknas landet Sverige tillgodo?
#19 Foliehatt:
Kan man ju tycka men hur ska vi då kunna vara bäst i klassen och gå före?
Det enda vi går före med är självspäkeriet som vi dessutom är bäst i klassen på…
Uddevallaborna tycks hoppfulla om klimatet – storsatsar på en ny skidstadion, för längdåkning….
SM går ju ibland i Skövde, med gott resultat – någon har fingret i luften…Uddevalla.. kul.
När man funderar på Sveriges självspäkningspolitik så kommer man omedelbart att tänka på medeltida flagellanter som piskade sig själva för att blidka gud så att pesten skulle försvinna? Man undrar ju varför svenska politiker anser att svenska folket kollektivt ska bestraffas för klimathysterin? I praktiken så tillför ju inte Sverige något CO2 med tanke på att skogen tar upp nästan allt vi släpper ut? Kan tanken bakom vara att Sverige ska tvingas på avskogning för att tillhandhålla virke och bränsle till EU och i det läget blir Sverige nettoutsläppare? När det gäller galningarna i Bryssel är allt möjligt!
Magnus, i Alvesta förort till Växjö så bygger man en helt ny skidstadion och flera nedfarter i backen och man räknar med att bli Sydsveriges näst största anläggning när det är klart? Inte verkar det som kommunerna här i verkligheten tror på sitt klimattjafs utan jobbar på som vanligt med turistnäringen vintertid!
Magnus Blomgren #18
Generellt är inte vattenmagsinen särskilt välfyllda i år, men vissa områden kan ju ha mer fyllda dammar än andra områden beroende på hur vädret har varit.
Många vattenkraftverk i Norden är s k strömningskraftverk som har små dammar i förhållande till kraftverkets storlek. Då är det ett stort vattenmagasin vid ett eller flera kraftverk uppströms i älven. Vid strömningskraftverk blir dammen ofta full om det är mycket nederbörd i avrinningsområdet ovanför kraftverket men nedanför ett stort vattenmagasin och då måste man spilla vatten vid sidan om kraftverket.
Att det kan vara nästan vindstilla i hela Skandinavien soliga sommardagar förekommer ibland, ännu vanligare är vindstilla sommarnätter. På vintern så förkommer det nästan aldrig att det är nästan vindstilla i hela Skandinavien samtidigt.
Vägen till undergång.
Med Lissabonstrategin, som antogs år 2000, skulle EU bli “den mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin i världen, kapabel till hållbar ekonomisk tillväxt med fler och bättre jobb och större social sammanhållning”.
Lissabonstrategin ersattes 2010 av Europa 2020, som syftade till att få fart på tillväxten efter finanskrisen. Det skulle skapas smart och hållbar tillväxt för alla. Och Europa 2020 skulle, till skillnad från sin föregångare, bli en succé, försäkrade den dåvarande kommissionsordföranden José Manuel Barroso.
EU:s gröna giv – unionens strategi för att uppnå klimatneutralitet senast 2050 – är på sitt sätt en fortsättning på och modifiering av Europa 2020.
https://bulletin.nu/
#2 Joachim Andersson
Jag noterade flera positiva signaler i Trumps tal. Förutom ”Drill baby, drill” benämnde han Bidens gröna omställning som ”The green new scam” och ”meaningless green new scam”. Han lovade också att han ”will end the electrical vehicle mandate day one”, och påpekade att om man vill köra en bensinare så ska man naturligtvis få göra det.
För USA:s (och övriga västvärldens) framtids skull är det bara att hålla tummarna för en Trump-seger i november.
Nr 24 Sigge
Du missar helt.
Dom för vindkraften förödande högtrycken bildas främst under vintern och ibland på våren.
Dom blockerande högtryckslägena kan under vintern vara i veckor och t o m månadsvis!
Därför – anser en del att vindkraftberoende kan vara farligt för Europas ekonomi och befolkning.
Det är inte osannolikt att Skandinavien kan drabbas av flera vintriga högtrycksblockeringar under flera år inom en avgränsad recka av år/ tidsperiod – vilket vore helt förödande.
Vindkraften och dom återkommande vintrarna – har därför tvingat oss att lita till turen, måtte inga högtrycksblockeringar inträffa under dom kommande vintrarna.
Högtrycksblockeringar är mer ovanliga på sommaren – vill du läsa mer om högtryck och blockeringar så rekommenderar jag läsning om sibiriska högtrycksområden – som nästan bara finns vintertid/vår och som hotar oss och våran energiförsörjning.
Nr 23 Benny.
Kul för Alvesta!
Trollhättan satsade på en mindre anläggning för några år sedan – och vilken succé!
Flera kalla vintrar har dom senaste åren gett kyla åt snötillverkningen ( skall helst vara några grader under 0 ) och skidåkning från november till april, fantastiskt!
Kalla vintrar brukar dock inte vara det normala hos oss I västsverige, normalt 1961 – 1990 är ett par plusgrader på dagen och ett par minus på natten, I januari och februari.
Alarmisterna har fått allmänheten att tro att västsverige har flera minus även mitt på dagen i januari och februari – men det normala är 0 – 2 plus…I typ 100 års perspektivet.
Under gårdagens regnväder gjorde jag en analys av Bohnsacks månadsmedeltemperaturer. Ville släppa fixeringen vid kalenderår och räknade ut tolvmånadersmedelvärdet för varje månad sedan mätningarna startade. För varje månad räknade jag alltså ut medelvärdet för de tolv tidigare månaderna. Intressant nog visade det sig att tolvmånadersperioden april 1937 till mars 1938 är den varmaste sedan mätningarna startade 1923, med 5,0 grader. På andra plats kommer perioden april 2011 till mars 2012 med 4,9 grader. Trea blir perioden mars 2007 till februari 2008 med 4,7 grader
Magnus, jo det är samma här i Växjö med den vanliga vintertemperaturen på dagarna som pendlar runt noll eller någon plusgrad! Särskilt mycket snö har vi nästan aldrig men jag tror det var 2011 då hade vi ca en halv meter och det rätt länge för ovanlighetens skull! I södra Sveriges skidanläggningar har det egentligen alltid krävts snökanoner för att ekonomiskt kunna bedriva en vettig skidverksamhet då den naturliga snötillgången varierar.
Magnus Blomgren #27
Det blir aldrig vindstilla i hela Skandinavien om det är kallt (-10 eller kallare) även om det är ett kraftigt högtryck över Skandinavien. Det beror på att Nordsjön och Norska havet är öppet vatten hela vintern vilket gör att man får en omvänd sjöbris där kall luft från land drar ut över havet. Det märks mest i norra Norge där temperaturskillnaden mellan land och havet ofta är mycket stor på vintern.
I Sverige producerar vindkraften dubbelt så mycket under december, januari och februari än vad den gör under juni, juli och augusti.
Nr 29 Jax
Ja!
Den omtalade uppvärmningakatastrofen i norra Skandinavien, med 2,5 grader upp – känns märklig.
SMHI har ju mätt i Luleå sedan 1948 – och antalet vinterdygn och sommardygn är ju nästan konstant under denna tid, slår på en vecka när.
Sett till UHI och om man hade mätt från det varma 30 – talet – så tycks vårat nordliga märkligt konstant…
Något som skulle kunna påminna om kris känns låångt borta.
I England har klimatterrorister nyligen dömts till långa fängelsestraff för att ha blockerat biltrafik. Ett exempel att följa av det svenska och franska rättsväsendet, men det är nog för mycket att hoppas på.
https://samnytt.se/kannbara-fangelsestraff-for-brittiska-klimatextremister
De senaste tre dagarna har det varit varmt i Normandie, runt 30° på eftermiddagen. För första gången i år har jag just före läggdags klädd i pyamas kunnat sitta i trädgården under tornuggleboet och smutta på ett glas kallt vitt vin, allt medan ett tiotal vildkaniner flockades runt mig för att tigga banan och/eller bli kliade mellan öronen. Det är vad fransmännen kallar ett litet nöje, ”un petit plaisir”. Sådana påstås vara nyttiga för den mentala hälsan.
Nr 31 Sigge
Att det har producerat bra på vintrarna under senaste värmeperioden beror ju just på låg frekvens av blockerade högtryck från dessa sibiriska högtryck – just därför behöver vi fortsätta att förlita oss på TUREN.
Att skillnaden i land och havstemperatur skulle kunna driva den skandinaviska vindkraftindustrin under dessa högtrycksblockeringar är en önskedröm.
Just nu pågår våldsamma demonstrationer i La Rochelle, i västra Frankrike. Det är ekoterrorister samt vänsterns miliskårer Black Block och Antifa. De försöker förhindra anläggandet av ett antal stora bevattningsdammar. Vänstermilisen beväpnade med stenar och molotov cocktails ser ett utmärkt tillfälle att slåss med polisen.
https://video.lefigaro.fr/figaro/video/megabassines-degats-et-tensions-au-coeur-de-la-manifestation-a-la-rochelle/
Sigge #31
Och hur hanterar man sånt här då?
https://fiatlux.se/vindruntSE4.png
Vid timme 879, UTC, är produktionen 83250 MW
Vid timme 906, UTC, är produktionen 19308 MW
Ett tapp på över 60 GW på 27 timmar.
Det var nog kolkraft som räddade den situationen och det var inte den enda under första halvåret.
#27 Magnus Blomgren
Vilken tur då att vi har batterier och vätgas som kan täcka upp när det är snorkallt och stiltje.
Iaf finns det i mp:s drömvärld
Nr 37 Berra
Jo, verkligen! Jag minns vintrarna på 80 – talet när man kunde köra bil ut på västerhavet, till väderöarna!
Får vi sådana vintrar igen så lär Skandinavien behöva söka både ekonomiskt bistånd och be om värmefiltar.
Men som bossen på LKAB sa – det måste gå!
Jag ser att det har gått obemärkt förbi att fruntimmersveckan började i går. Här på Södertörn drunknar vi åtminstone inte i regn. Kul citat från Wikipedia:
”Fruntimmersveckan har gammalt rykte om sig att vara mycket regnig, vilket kan bero på att det normalt sett är en av årets regnigaste veckor. ”
Rykte fakta gissning eller vad som helst.
Kanhända beror det på bristen på online-almanackor att vi missar en sån sak som fruntimmersveckan. Edward Blom tog upp frågan i en artikel i SvD nyligen, men det finns en skaplig almanacka på nätet.
https://www.dinstartsida.se/almanacka.asp
Marcus Blomgren #32
Att vindkraften producerarat ungefär dubbelt så mycket under vintermånaderna som under sommarmånaderna har det varit sedan kalla vintern 2010 då jag började följa vindkraftens produktionsstatistik. Innan den kalla vintern 2010 kollade jag inte vindkraften så noga för att deras elproduktion var så liten andel av totalproduktionen.
Sigge #41
Men problemet med vindkraften är intermittensen och den förvärras under vintern, du vet kallare väder är lika med extremare väder.
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-552/#comment-460379
Reduktionsplikten
Det är numera krav på att bensinbolagen ska redo visa råvaror och deras ursprung på pumpen och på bolagets hemsida. Jag har kollat märkningen på pumpen för vanlig diesel för Preem, Q8 och Shell/St1 nu i juli. Andelen bioråvara var 47 %, 37 % resp. 32 %. Huvudsakliga råvaran var slaktavfall och använd matolja. Jag frågade de som tankade om de visste att märkningen fanns och om de var intresseade, men ingen visste detta eller brydde sig.
LEB, #43,
de höga dieselpriserna under regeringen Andersson sades bero på kraven på hög andel iblandning av HVO/FAME, 30%.
Regeringen Kristersson har sänkt detta krav till 6% – priset vid pump har också sjunkit efter detta.
Jag undrar om det som stod på pumparna för den vanliga dieseln verkligen stämmer? Enligt Preems hemsida ex.vis så är deras vanliga diesel till 7% iblandad med annat (HVO/FAME). Å andra sidan så är det ett lagbrott att hävda något som är osant, angående de varor och tjänster som säljs.
Jag får inte helheten att gå ihop.
Vad sägs om det senaste vanvettsprojektet med passagerarplan som har enorma vätgaslager under högt tryck integrerat i flygplanet i behållare ovanför passagerarna? Tydligen har “konstruktörerna” fått bidrag att utveckla detta tekniskt sett helt idiotiska projekt i den fanatiska jakten på CO2? Finns det inga i beslutande positioner som kan stoppa sådant här innan det ens poppat upp ur flingpaketet? Det här får eldrivna propellerplan i all sin dumhet att se ut som en “framtidsteknik” i jämförelse?
#45 Benny:
Hindenburg 2.0
Nr 41 Sigge
Efter år av propaganda och alarmism – så har samhället och vetenskapen både förträngt och glömt vad en period av sibiriska högtryck kan levera i form av våldsamma isvintrar och köldvågor långt ut till havs – på både västkusten och ostkusten.
Risken för dessa vädersystem kommer under kommande decennier att öka, vilket även copernicus ser som ett hot – mot narrativet – som kan bli svårare att motivera under dylika vintrar.
#44 Foliehatt
Du kan ha rätt. Det är möjligt att den dekal som står på pumparna och i varje fall avbildas på Shells hemsida inte är aktuell information. Det står 2022 på Shells dekal.
Dock hade ju Preem långt innan reduktionsplikten var uppfunnen en stor inblandning av bioråvaror, Gunde Svahn diesel. Sen bör man förstås känna till det är skillnad på reduktionsnivå och bioinblandning.
35
Hur känner man igen en fransk ekobonde 2024? Hen kör en Massey-Ferguson eller John Deere årgång 1963 eller tidigare??
En polis, 2 demonstranter skadade, lindrigt mest…. En palestinsk flagga, ett par XR-dito, inga Israeliska…surprise, surprise… En YT-källa hade ett 6h17m-klipp…som avslutades med massflockbad på stranden… På husvägg: ”La police nous gaze, le capitalisme nous tue” ”Polisen tårgasar oss, kapitalismen dödar oss”
Kommunister så långt näsan räcker… en tilltagande trend…
Tillbringade några nätter på ett vandrarhem i La Rochelle juli 1974. Ett par marockanska medecinstuderande kom hem en natt inte helt nyktra… Började orera om att så mycket fransk mat var på burk… Ett ”ta gueule” var inte långt borta men jag var nyss fyllda 19 och de var 2 rätt biffiga 25-åringar. Sen råkade kökets båda gasolbehållare ta slut samtidigt vilket de båda herrarna såg som ytterligare ett bevis på Frankrikes ynkedom…
Magnus Blomgren #47
Högtrycken brukar inte vara lika omfattande på vintern och det brukar blåsa mer runt högtrycken då, det är bl a därför vindkraften producerar ungefär dubbelt så mycket under de tre vintermånaderna som under de tre sommarmånaderna.
Björn Lomborg strävar efter att få en balanserad och genomtänkt syn på klimatsamtalet, där alarmistiska berättelser har skapat politik som gör mer skada än nytta.
Se denna underhållande föreläsning:
https://www.youtube.com/watch?v=HWqv6RH-3WE
Nr 50 Sigge
” högtrycken brukar inte vara lika omfattande på vintern”
Du får läsa på om högtryck i klimatperspektiv och gällande årstider – vinter och vår har alltid inneburit störst ” risk ” för långvariga högtryck.
Men jag bryr mig inte om ifall du vill fortsätta att tro tvärt om – och vad det innebär för risker med storskalig vindkraft.
#Staffan Lindström 47#
När du ser en fransman köra en 60-talstraktor är han pensionerad (gubben inte traktorn). Renault är det vanligaste märket. Aktiva bönder använder numera jättestora monster, oftast grönmålade, av märket Fendt.
Vid rödgröna demonstrationer används taktiken att dels ha många ”fredliga” deltagare plus en mindre del milis, Black Block eller Antifa. MSM-journalister visar då de ”fredliga” och fördömer polisvåldet. Härom dagen gick det fel. Journalisten filmades med ryggen vänd mot den fredliga kortegen och beskrev stämningen som ”bon enfant”, när plötsligt svartklädda maskerade armeringsjärnbeväpnade Black Block dök upp i bakgrunden där de slog sönder en polisbil och brände upp den med Molotov Cocktails, samtidigt som journalisten fortsatte att intyga att allt gick lungt till.
Tänk, då var vi båda samtidigt och lika gamla i La Rochelle i juli 1974, men jag fortsatte över till Île de Ré med en pytteliten färja, där jag i ett fuktigt mögelluktande hotellrum fick mitt livs värsta allergianfall.
53 Lars Mellblom
Jag fortsatte till Baskien, San Sebastian med anslag på baskiska , Franco var fortfarande i livet, men en viss liberalisering om exempelvis användning i skolor läser jag nu på svenska Wikipedia.
Nu hade temperaturen stigit till 38-39C… Högsta temperaturen hitills i San Sebastian i år hitills är ca 27,5 5 … april… vilket följdes av en ”tropisk natt” , 21,3C, ENDA hitills…(!) Tog efter en eller 2 dagar tåget till Barcelona, kvällståg och värmebölja vad kan gå fel om man går till restarantvagnen, beställde ngt
boeuf bourgignonliknande och ett glas SKOL öl. Delade bord med äldre rödakorssyster…hon var tyst så jag sa inte något heller…Bytte tåg i Barcelona, kom till franska gränsen då sade magen ifrån på en ståtoalett, min första….Sen raka vägen hem… Tänk vad franska yrkesdemonstranter (Lena Lazar mfl)
kan dra fram…
Snyft
Nu är det högsommar i Italien och arbetare dör som flugor och det är enligt reportaget arbetsgivarna/statens fel…
Konstigt nog glömde de att påtala att det beror på utsläpp av klimat
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/facket-jobbar-for-sakrare-arbete-i-extremhettan-i-italien
#55
Jag har tittat på överdödlighetssiffror för Europa sedan 2018 i den arbetsföra delen av befolkningen – och i år ser man de lägsta nivåerna av överdödlighet under sommaren i åldersgruppen 15-64 år sedan 2018 (det tidigaste året som jag kan se data ifrån).
C-News Frankrike: Biden drar sig ur presidentvalet.
https://x.com/JoeBiden/status/1815080881981190320
#57 Lars Mellblom:
Undrar vilken stackare som ska ta över och gå mot en tokförlust det första hen gör som kandidat.
#Berra 58#
Biden själv rekommenderar nu Kamela Harris enligt C-News.
Jag är glad att ni flyttat över denna diskussion till öppen tråd.
Jag har två frågor apropå #59 att Biden vill ha Kamela Harris. Sannolikheten att hon blir demokraternas kandidat är rätt hög i detta sena skede – om hon vill.:
1. Har hon sagt något om klimatfrågan över huvud taget?
2. Vad händer om hon tackar nej till att ställa upp i presidentvalet?
59,60…
Lars Kamel som interfererar…? KAMALA HARRIS… Själv hade jag velat ha Tulsi Gabbard som presidentkandidat och JDT som VP…
I PRAKTIKEN så är Kamala Harris redan president … POTUS …
Hon är väl lite mer än ett fnitterskratt…?
#Ingemar Nordin 60#
1) Jag har inte sett Kamala Harris uttala sig i klimatfrågan, men det skulle förvåna mig storligen om hon inte är klimatalarmist av värsta slaget.
2) Oavsett vad Harris själv tycker, eller vem Biden eller någon annan rekommenderar som Demokraternas president-och vicepresidentkandidat, är det Demokraternas kongress i augusti som röstar fram dessa.
#Staffan Lindström 62#
Det är många som delar ditt omdöme om Harris:
https://media.townhall.com/cdn/hodl/cartoons/cb070224dAPR-800×0.jpg
#60 forts,
Jag ser nu att Kamala Harris har accepterat att föreslås som demokraternas presidentkandidat. Och det skall mycket till om partiet skulle välja någon annan i det här läget. Kamala får nog betraktas som en politisk självmordskandidat om hon tror att hon har någon chans.
#65,
Jag är en misstänksam natur. Jag undrar om detta inte var Bidens plan från början. Han vägrar att avgå som demokraternas kandidat, gång på gång … Och så helt plötsligt så ”inser” han att många demokrater hoppas på att han ger upp, han blir sjuk i Covid och plötsligt blir det ett perfekt läge för honom att avgå med hedern någorlunda i behåll. Allt för att pusha för Kamala Harris. Var detta överenskommelsen med Vicepresidenten?
Min fråga om hur ställer hon sig till USAs klimatpolitik så följer Harris Bidens politik mycket nära. Vid klimatmötet i Dubai skrev CNN:
”Harris said the US would pledge another $3 billion to the Green Climate Fund – the main finance vehicle to help developing nations adapt to the climate crisis and cut fossil fuel pollution. The US has previously delivered $2 billion to the fund. ”
Det är det enda som jag har hittat. Gissningsvis så är abortfrågan och immigrationen viktigast för henne.
#Ingemar Nordin 66 och 67#
Det skulle också förvåna mig storligen om Kamala Harris har någon som helst egen åsikt i klimatfrågan.
#66 Precis min tanke om en uppgjord plan för att bädda för en impopulär men lojal vänstermänniska!
Tyvärr anar jag ugglor i mossen beträffande hennes klimatagenda. Läs här i
Columbia Journal of Transnational Law (CJTL) hur snabb hon var att medverka till Greta Thunbergs världskarriär:
https://www.jtl.columbia.edu/bulletin-blog/a-new-era-of-climate-change-litigation-greta-thunbergs-lawsuit-for-violations-of-childrens-rights
Är väldigt förvånad över att svensk media inte rapporterar om klimataktivisternas/terroristernas kravaller i Frankrike?
Det är väl så att det finns för många s k ”klimatforskare” och den som larmar bäst i globalisternas ögon får mest anslag till sin ”forskning”? Riktiga forskare som är mer sansade hamnar i skuggan av sina pengahungriga kollegor som är mindre nogräknade med just den vetenskapliga biten. Egentligen vore det bästa om man började om på ett blankt papper för att reda ut röran som politiker och globalister skapat med CO2-hysterin?
#Hans Backman 70″
Det är väl inte så konstigt. Miljö-och klimatalarmistiska våldsamma kravaller passar inte in i det vinklade narrativet i dessa frågor. Deltagarna beskrivs alltid i MSM som goda och fredliga. Så också här i Frankrike.
Se min kommentar ovan: https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-552/#comment-460415
Med en blinkning till Magnus blomgren, som alltid framhåller naturen som den bästa indikatorn för klimatets utveckling. Här får ni ett exempel på en rolig proxy för klimat – vinkvalitet.
Det går tydligen att para nytta med nöje!
Det är visserligen publicerat genom EUs Copernicus, men LIA lyser igenom starkt i resultaten, trotts detta.
https://cp.copernicus.org/articles/20/1387/2024/
PS. även vinets kvalitet verkar förbättras av värme. Klimatkatastrofen kommer att kunna tas emot med vin av yppersta kvalitet. Det kan väl anses som förmildrande omständigheter för CO₂ bland de vänsterradikala, eller är det ett krav att det vin de dricker ska hålla låg kvalitet?
Här ett kort exempel på vad slags miljöpolitik Kamala Harris skulle vilja driva. Videon finns längst ner på sidan.
https://townhall.com/tipsheet/guybenson/2024/07/22/this-15-second-clip-defines-kamala-harris-n2642294
#foliehatt 73#
Att vin blir bättre med druvor som vuxit i varmt väder vid rätt tid är allmänt känt bland oss vinälskare. Själv skrev jag en kommentar om det här på KU 2018.
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-233/#comment-348803
Lars, #75,
vad säger de franska klimataktivisterna om det? är de det minsta glada eller tacksamma?
#foliehatt 76#
Eftersom klimataktivister ideologiskt är emot allt som är nöje, angenämt och gott, är de missnöjda om vin blir godare tack vare AGW. De håller tyst.
#Sigge
Att vindkraften i genomsnitt producerar mer på vintern än på sommaren beror på att luften har högre densitet vid lägre temperatur.
När ett köldhögtryck etablerar sig över Nordeuropa hjälper det föga. Ingen vind = noll effekt oavsett hur tung luften är.
Dessutom har vindkraftverk köldgränser – även om det blåser stoppas de mellan 20-30 minusgrader.
BD-Nille #78
Du har rätt i att en av orsakerna till att vindkraften producerar mer på vintern är att luften är tyngre. Ungefär 10% mer producerar vindkraften vid -10 jämfört med +20 och samma vindhastighet.
Främsta orsaken till att vindkraften producerar mer på vintern är att det blåser mer på vintern.
Sigge, #79,
som alltid så handlar det du presenterar om – Energi.
Det som Magnus blomgren skrev om var risken för EFFEKTBRIST vintertid på grund av långvariga, blockerande högtryck i framtidens klimat.
Ja, du har rätt i att när det blåser på vintern så kan man utvinna mer energi ur vinden. Men, när det INTE blåser så spelar detta faktum ingen roll – den elektriska effekten som kan levereras från vindkraften går då mot noll. Då sådana vädersystem korrelerar med hög efterfrågan på effekt så är vindkraft ett suboptimalt elproduktionssystem att satsa på. Framför allt om risken för blockerande högtryck ökar i framtidens klimat.
#80 foliehatt:
Det är ju då alla ska ladda ur sina batteribilar…
Vi tar det igen.
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-552/#comment-460379
Håkan Bergman #82
Ge inte upp.
Våra neuroner är ju inprogrammerade att glömma någonting med exponentiell hastighet.
Som tur är finns det olika tekniker att bekämpa detta fenomen.
”The rule of seven” är välbeprövad även om den är ganska arbetsintensiv.
https://www.tutorialspoint.com/management_concepts/the_rule_of_seven.htm
Vänsterkoalitionen i Frankrike har kommit överens om att föreslå socialistsympatisören Lucie Castets som ny premiärminister. I en intervju i kväll sade Macron att han tidigast i mitten av augusti, efter de olympiska spelen, kommer att utnämna en ny premiärminister. Vänsteralliansen kommer med all sannolikhet inte kunna skapa en majoritet i parlamentet. Tipset är att om mot förmodan Lucie Castets utnämns till premiärminister kommer hennes regering bli kortlivad. Landet styrs nu av en expeditionsministär, huvudsakligen bestående av Macrons gamla ministrar.
Lucie Castets arbetar under Paris borgmästare Anne Hildago. Hon har där utmärkt sig för att ha medverkat till Paris katastrofala ekonomi där en skenande mångmiljardskuld i € hotar att orsaka stadens konkurs. Att hon med detta på sin meritlista skulle kunna räta upp landets ekonomi är föga troligt och illavarslande. Speciellt nu när Frankrike står inför förhandlingar med EU och IMF om landets stora statsskuld och budgetunderskott.
F.ö, i Paris råder kaos inför OS. Förflyttningar är extremt svåra p.g.a säkerhetsåtgärderna; kravallstaket över allt, krav på personliga tillstånd för att kunna röra sig, 45 000 poliser som kontrollerar allt och alla, restauranger och företag stänger ner. Själv känner jag ett visst mått av Schadenfreude gentemot parisarna. De älskar som bekant att jävlas med oss landsbygdsbor.
Förvänta fortsatt stor politisk oreda och gatukravaller i Frankrike.
https://www.liberation.fr/politique/elections/en-direct-le-nouveau-front-populaire-propose-lucie-castets-pour-matignon-20240723_XT2I5WSC5REQBOEE47IC56I5UM/
Nr 78,79 80,81,82,83
Man kan inte förvänta sig att folk minns våra riktigt svåra isvintrar på 80 – talet!
Och då tuffade kärnkraften och vattenkraften tryggt.
Vi som körde bil på västerhavet undrade om inte skolans lärare från 70 – talet ändå skulle få rätt, istiden stod för dörren!
Vi fiskade stortorsk ( upp till 10kg ) långt ute på det frusna havet och det var en smula skrämmande att se upptornade råkar och skruvis – långt ut, ända mot horisonten.
Vi satsade även på att fånga stora lakar på den stora ( 18:e ) och djupa sjön skagern – det var långt ut till fiskeplatserna och även där körde vi bil ( och tog sats över råkarna ) längst ute på vidderna var isen helt genomskinlig och grönskimrande…och 70cm tjock.
När vi skulle tända en eld en mörk laknatt med under 30 minus och en snål vind…så var tändvätska knappt brukar då den frusit i kölden – vi hade också enastående norrsken under dessa nätter.
Jag tror att bolund och rockström och liknande människor var långt från Västerhavets isvidder under dom där åren och några laknätter upplevde dom garanterat inte – det går inte att diskutera is, köld och enorma vinterhögtryck med dessa människor.
#Lars 72
Givetvis är det så! En retorisk fråga.