To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
En morgon som här i södra Sverige är skön att tillbringa inomhus – visserligen något varmare än normalt för årstiden, men också blåsigare – trösten är att det åtminstone torkar upp en smula.
Sett i ett större perspektiv så finner jag emellertid ingenting i vädrets gång som känns skrämmande, och därav ingenting i klimatets gång heller … vårt stora hot är verklighetsfrånvända politiker och en tilltro till två inflytelserika organisationer som totalt missbrukar sin ställning – och det är ur mitt perspektiv FN med Guterres i spetsen och EU mer Ursula som frontfigur.
Tyvärr verkar inte heller det fåtal svenska politiker med en sansad syn på omvärlden våga ta flighten mot motståndarna som backas upp av media och en korrupt myndighetsorganisation och tyvärr också av de delar inom näringslivet som lever på gröna bubblor …
Med den här massiva supporten för klimathotshypotesen så är det bara att konstatera att enbart fakta biter inte … det blir som att skjuta med slangbella på en stridsvagn … det handlar om att träffsäkert nå ut med sin argumentation och då rikta in sig på den sortens självklarheter som varje människa kan se – det behövs helt enkelt fler bråkstakar nu när tillochmed SD tystnat när de börjat närma sig regeringsmakten.
Här i Skaraborg är vädret inbjudande för ute-aktivitet. I mitt fall handlar det om att ta hand om en del ”klyvbart materiel” att ladda reaktorn med, som jag har i källaren.
Hållbart så det förslår, utöver känslan av frihet att kunna ombesörja en del av det egna energibehovet.
Reaktorn (där i källaren) funkar även när det är mörkt och vindstilla. Så jag kan bestämma när den behöver köras. Stor fördel tycker jag.
Nr 1 Magma
” som att skjuta med slangbella på en stridsvagn”.
Helt riktigt, visst är det så – samhällets ledare och organisationer ( bl a EU ) har Skambelagt klimatskeptisism – otroligt smart!
Makteliten har alltid jobbat med att offentligt skambelägga sina motståndare för att framstå som Goda i massans ögon, åtminnstone sedan Jesus gick i ett par sandaler – känslor är makt.
Istället för slangbella behöver klimatskeptikerna bygga en folkrörelse – det finns mängder av folk som knyter näven i fickan och som känner sig lurade och hotade av den fanatiska klimathysterin, även den i statsform.
Det behövs insändare, föreläsningar, demonstrationer och organisering – d v s utövande av praktisk demokrati.
Huvudproblemet är att alla sådana försök bemöts effektivt med offentlig skam.
Nu blir det pimpelfiske i sjöarna väster om trollhättan, sol och storabborrjakt, underbart.
Det kanske finns annat att oroa sig för.
Potential Perturbation of the Ionosphere by Megaconstellations and Corresponding Artificial Re-entry Plasma Dust.
https://arxiv.org/abs/2312.09329
Stefan Eriksson #2
Jag och grannen hade tänkt att ta hand om klyvbart material idag. Men här i Mälardalen blåser det mycket just nu, så vi gör det en annan dag. Det är 6-7 vindfällen på olika ställen vi skulle ta reda på. Mest gran men en björk. Det är några småbjörkar och aspar vi skulle ta ner också. En bedömning är att det blir runt 10 kubikmeter travat mått, vilket är blir ungefär 1/4-del av det grannen och jag gör av med tillsammans under ett år.
Lyssnar just på en energipolitisk debatt på TV4 och det inte är konstigt att det går åt skogen med Sverige. Ebba B och Johan P försöker förtvivlat förklara leveranssäkerhet av energi (alltså effekt när den behövs), men på ett sätt så inlindat i ohållbar klimatnoja så att de andra kan fortsätta tjafsa.
Demirok var emellertid tydlig med att modellen för att bygga ut vårenergiförsörjning är att använda statliga skattemedel för att ”köpa” ett JA från kommunerna till att bevilja utbyggnad av vindkraft på medborgarnas bakgård … är det det som kallas ökad demokrati …
Hoppas att veden värmer.
https://notrickszone.com/2024/02/02/wood-pellets-arent-co2-neutral-emit-more-than-coal-double-of-natural-gas/
Själv satsar jag på solenergi-mellan 10-14! 😉
Vinden laddar våra nät med billig el, men vi får dyrt att få hem den! Numera är över halva elkostnaden överföringsavgifter och skatter.
Januari gav mig en medeltemp på -3 grader enligt EON.
Förra året var det +1,1 grader.
Aftonbladet skriver om att det pågår skogsbränder i Chile med temperaturer på 40 grader.
Och som av en händelse en en artikel om trumvirvel,det kommer att bli varmare i Sverige.
Fler dagar med temperatur på 25-30 gr.
Alltså högsommar värme enligt mig.
Japans utsläpp av ALPS-behandlat vatten i linje med internationella säkerhetsstandarder, ny IAEA Task Force-rapport bekräftar
Jan 30 2024
https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/japans-discharge-of-alps-treated-water-in-line-with-international-safety-standards-new-iaea-task-force-report-confirms
Mvh
Jag undrar varför man inte pratar mer om den livsviktiga koldioxiden? Allt liv börjar med fotosyntesen. Alla komplicerade molekyler i allt levande innehåller kol. Varför bannar man livet? Mest hatar man människan förstås.
Reality Check: EVs – ”Green Transportation”, Fact vs Fiction Part 1
https://www.youtube.com/watch?v=aZtvNGEfQQ4&t=1s
Mvh,
Sigge # 5
En bra blandning mellan löv och barr förfaller vara det bästa för ”reaktorn” i källaren. Gran (alla isotoper)
har lite sämre utbyte (rent energi-innehåll), men den håller rent i pannan med mindre sot.
Jag ”gör väl änne” på sisådär 35-40 lös-meter per år, men då har jag kattens önskade innetemperatur, som är minst 25 grad. C.
Vad gör man inte för de små fyrfotingarna.
Det finns ju inte bara värmerekord, utan också köldrekord enligt SMHI i nedanstående länk som är en uppdatering från 2011. Finns en hel del att fundera kring.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/svenska-temperaturrekord-1.5792
Det har varit mycket snack om temperaturer och orsaker till varför temperaturen förändras.
Men det är väldigt lite snack om HUR temperaturen mäts, ja eller beräknas får man väl säga då INGA mätningar undgår justeringar.
Det mäts med termometrar, det mäts med bojar och det mäts med satellit, men vad händer sen
Till exempel har NOAA ändrat sätt att beräkna temperaturen flera gånger
1999 Quayle
2006 Smith & Reynolds
2009 New version ERSST.v3b
2012 GHCN-M v3.2.0
2013 GHCN-M v3.2.1 & MLOST v3.5.3
2015 GHCN-M v3.3.0 & ERSST v4.0.0
2019 GHCN-M v4.0.1 & ERSST v5
2023 NOAAGlobaltemp v5.1.0
Jag antar att även övriga institutioner har gjort likadant, eller använder data från NOAA.
En sak som förbryllat många forskare senare året är den värme som upptäckts i haven och kanske speciellt i Nordatlanten.
Samtidigt har man börjat använda OISST v2.1 i sina beräkningar istället för OISST v2.0
OISST v2.1 är designad att hitta värme, och de blir förvånade när den hittar värme?
En annan sak är att vi har inga långa mätserier från satellitmätningar, utan där byter man från en satellit till en ny med jämna mellanrum, med instrument som är kalibrerade vid olika tillfällen och kanske även på olika sätt.
Hur hade temperaturökningen sett ut om vi hade använt oss av samma modell och mätpunkter under en längre tid?
TV4 (och antagligen andra svenska medier) går nu på om att Barcelona har införts vattenrestriktioner på grund av långvarig torka. En torka som de naturligtvis skyller på klimatförändringar.
Jag tittar på nederbördsstatistiken för Katalonien (där Barcelona är huvudstad) och visst har det varit mindre nederbörd än normalt de senaste åren. Men det har hänt också tidigare och något rekord är det då inte.
Det finns inte ens någon trend, så klimatförändringar märks då inte när det gäller nederbörd i Katalonien.
Då är det dags för Luleås egen temperaturavläsning. Familjen Bohnsack hat läst av temperaturen varje dag kl 08.00 på Skurholmen i Luleå sen 1921. Medeltemperaturen sen 1921 för januari är minus 9,9. I år blev det 13,7. 1921 var det 10,8. Kallaste året var 1987 med 18,7. Näst kallast var det 1985 med 18,2. Tredje kallaste året var 1966 med 17,1. Jag minns alla dom tre åren. Varmaste året var, hör och häpna, 1925 med minus 2,4. Näst varmast var det 1973 med minus 3,2. På tredje plats året 1934 med minus 3,5. Av dom minns jag av naturliga skäl bara 1973. Luleå har inte brunnit upp än. Idag är det behagliga plus 1 grad i Luleå.
#14
NOAS sätt att korrigera temperaturdata gör att värdena blir ovetenskapliga.
Tony Heller gjorde en video om detta.
Korrelationen mellan temperaturtoppar och dagar med hög temperatur var god före men blev sämre efter:
https://realclimatescience.com/2024/02/the-climate-data-corruption-business-2/#gsc.tab=0
Men korrelationen mellan justeringarna och CO2 var väldigt hög 😉
# 16 Daniel! Alltid trevligt och givande med Dina glimtar från livet i Luleå och familjen Bohnsack.
Västerländska tjänstemän i protest mot Israel Gazas politik
2024-02-02
Utdrag översatt till svenska:
Mer än 800 tjänstgörande tjänstemän i USA och Europa har undertecknat ett uttalande som varnar för att deras egna regeringars politik angående kriget mellan Israel och Gaza kan uppgå till ”allvarliga brott mot internationell rätt”.
Det ”transatlantiska uttalandet”, vars kopia skickades till BBC, säger att deras administrationer riskerar att vara delaktiga i ”en av de värsta mänskliga katastroferna under detta århundrade” men att deras expertråd har åsidosatts.
Uttalandet är undertecknat av tjänstemän från USA, EU och 11 europeiska länder inklusive Storbritannien, Frankrike och Tyskland.
Den säger att Israel inte har visat ”inga gränser” i sina militära operationer i Gaza, ”vilket har resulterat i tiotusentals civila dödsfall som kan förhindras; och… den avsiktliga blockeringen av biståndet… sätter tusentals civila i riskzonen för svält och långsam död.”
”Det finns en rimlig risk att våra regeringars politik bidrar till allvarliga brott mot internationell rätt, krigsförbrytelser och till och med etnisk rensning eller folkmord”, heter det.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68177357
Mvh,
Claes-Erik Simonsbacka #19
Det är ju i grunden samma gamla höger- vänsterfråga som präglar konflikten där nere som alltid. Men det kanske vi inte ska diskutera här?
Om vi återgår til klimtat och omställning så noteras att flyget i Europa går mot rekordsommar med toppnotering av antal flygsäten
Det verkar som om medborgarna inte fattat någonting?
Efter alla larm, pålagor och skambeläggande sitter de i flygfotöljen mer än vanligt och dricker säkert en extra kopp kaffe dessutom.
https://www.di.se/nyheter/europeiska-flygbolag-laddar-for-rekordsommar/
Oj oj oj kaffe på flyget och dieseldriven bil eller buss till och från flygplatsen så kommer det innebära att jorden brinner i ett nafs.
Lägg till energin som krävs för klimatanläggningen så går det ännu fortare.
#21 & 22
Verkar inte som folket har förstått, vi hade ju en rekordvarm sommar förra året, förresten hela året var ju ett enda rekord av värme så det naturliga vore väl att satsa på en semester i Sverige.
Klimatforskare, journalister och andra klimatmuppar kan väl inte ha fel Sverige är det nya Spanien med varma badvänliga somrar tack vare ’klimatförändringarna’.
Så varför vill folket utsätta sig för de farliga extremtemperaturerna när vi här hemma har ’lagom’ temperaturer.
Micke L. #22
Nu måste vi få det här utrett, annars kan jag inte sova i natt. När jorden väl börjar brinna, brinner den upp eller ner?
Micke Lindström, UffeH #22, 23
Det går ju inte att medborgarna gör sådana val. Så nu kan vi vara rätt säkra på att många EU-parlamentariker sitter och filar på hur man ska styra medborgarna rätt, många av dem har sina talanger där.
Förmodligen när de sitter på flyget vilket de gör 97 procent mer än övriga medborgare.
Håkan Bergman #24
Förmodligen, om jag förstått dem rätt, så kommer jorden försvinna och då torde brinna upp vara det korrekta?
Här kritiseras ofta temperaturserier för att inte ta hänsyn till Urban Heat Islands osv. Gäller detta även UAH:s serier som visas varje månad här?
#8
”Aftonbladet skriver om att det pågår skogsbränder i Chile med temperaturer på 40 grader.”
Mellersta Chile (där det brinner) är ett av de fem områdena på Jorden med medelhavsklimat. Alltså med torra och heta somrar.
Och så har man (liksom i t ex Portugal) i stor utsträckning ersatt den naturliga vegetationen med eucalyptusplantager. Mer behövs inte. Pyromaner finns det alltid.
#27
Nej. De bygger på satellitmätningar av den lägre troposfären. Där blir UAH-effekten liten (om också inte helt noll)
#24,26
Ja, Jorden kommer att brinna upp och försvinna.
När solen förbrukat allt väte i de centrala delarna och förvandlas till en röd jätte om ungefär 5 miljarder år.
#14
”Hur hade temperaturökningen sett ut om vi hade använt oss av samma modell och mätpunkter under en längre tid?”
Man jämför faktiskt gamla och nya satelliter för att korrigera för instrumentella skillnader.
Men olikheterna mellan de två satellitserierna UAH och RSS beror på att för ett antal år sedan när en ny satellit sköts upp visade det sig vara stor skillnad mot den gamla, och p g a förseningar fanns ingen tredje satellit att jämföra med.
UAH gjorde det rimliga antagandet att det var den gamla satelliten, som egentligen redan överskridit sin planerade livstid, som visade fel, medan RSS antog att båda visade lika mycket fel åt motsatta håll. Detta har ”böjt upp” RSS temperaturkurva permanent i förhållande till UAH.
Sverige idag.
Tillbringade en del av dagen i nordvästra gästrikeskogen för att se rallybilar i Vinterpokalen, årets andra deltävling i SM.
Barn och barnbarn var med, solen sken och vi grillade korv till lunch. Men de vågade inte dela bilder med kompisarna i Uppland för där är rally och kolgrillar tabu.
Det är illa nog att 15-åringen fått en fossildriven EU-moped.
Jag lider med barnbarnen när deras tillvaro begränsas av falsk propaganda från FN, EU och lokala aktivister eller ”kunskapare”.
Den 5 januari var det dagliga elpriset på Nordpool 193,91 €/MWh. Den 3 februari var priset 0,97 €/MWh. En skillnad på 200 ggr under en månad. Är detta friskt?
Anta att priset på andra helt nödvändiga dagligvaror varierade med 200 ggr under en månads tid. T.ex att mjölk ena veckan kostade 1,40 kr/l och några veckor senare 280 kr/l.
Eller att du den 5 januari köpte en liter diesel för 380 kr/l bara för att den 3 feb konstatera att priset ändrats till 1,90 kr/l.
Medveten politik har tagit oss hit och partier som leder i opinionen lovar att om alla röstar på dem kommer de att leverera mer av samma vara.
Varför finns det inga traktorer på vägarna runt Stockholm liksom i Paris och Bryssel?
Förut hade statens tv ett inslag om att elförbrukning minskar. Södra Sverige sparar mer än norr, mitt tillägg.
Om jag hörde rätt så menades det att inte behövdes mer kapacitet pga detta och vi kan slippa dyr kärnkraft och även vindkraft om besparingarna fortsätter menade reportern? Detta skulle vara jättebra för klimatet.
Som vanligt nämner de inte inte att södra Sverige har sämst egenförsörjning av el i hela Europa. Endast en femtedel av det som förbrukas i elområde 4 produceras där, resten importeras både från norr och söder.
Och ska vi sparas oss till el i norr?
Som grädde på moset berömde man hur mycket el vi exporterar utan att begripa sammanhanget där heller.
I lumpen kunde man få fältkoma och tappa konceptet helt, frågan är om personalen på SVT drabbats av bunkerkoma?
Fredrik S #34,
En stor del av ”sparandet” av el beror ju på att inga nya industrier tillåts starta eftersom Vattenfall inte kan garantera en tillräckligt hög och jämn tillförsel av el.
Det hade ju varit bra om reportrarna kunde sätta sig in i problematiken innan de kör sina reportage på Sveriges största och välfinansierade medieplattform. Reportaget är lika korkat som vilken MP-propaganda som helst.
I UK så har systemkostnaden pga slumpkraften varit ca 2,7 miljarder kr i nov månad 2023.
Grattis till alla konsumenter!
https://www.facebook.com/share/p/NscXzam7QWgz9N9u/?mibextid=K35XfP
#35
Samma typ av argumentation användes för att förklara minskad energiförbrukning i Europa utan att nämna att ex tysk energiintensiv industri går på knäna.
#33 Rossmore
Det har inte så mycket med politik att göra utan beror mer på 3 egenskaper elmarknaden:
1. El är till skillnad från mjölk och diesel svår att lagra för att utjämna tidsvariationer i produktion och konsumtion. Därav givetvis intresset för t.ex. vätgaslagring och batterier, men idag är dessa lagringstekniker små i förhållande till elproduktion/konsumtion. Men är du missnöjd med stora prisvariationer borde du glädjas åt och stötta de satsningar som sker på de områdena. Politiskt kanske du då skulle rösta på partier som vill se satsningar på det? Själv är jag nog mer marknadsliberal.
2. Betalningsviljan för el är hög (brant efterfrågekurva). 1 kWh motsvarar energin att skicka upp en volvo amazon till toppen på eiffeltornet. Det skulle nog kräva en arbetsdag om man gjorde det för hand med någon form av vajerspel men med en elmotor får man det gjort för 2 spänn även den 5:e januari. Givetvis är det en skev jämförelse men visar på att de tjänster som el (belysning, kylskåp, pumpning, drift av datorer) gör åt oss är vi beredda att betala för även om elen blir dyr.
3. Den rörliga kostnaden (marginalkostnaden) för olika energiprduktionstekniker skiljer sig väldigt mycket åt. För vind och vatten (när de väl är byggda) kostar det väldigt litet att köra dem. Ska man däremot köra Karlshamnsverket och måste köpa ca 3 kWh olja för varje kWh el så är den rörliga kostnaden stor. Vill man tala ekonomispråk så är lutningen på utbudskurvan brant i det området.
UAH januari +0,86 upp från +0,83 för december. Krävs nog teknisk analys för att se den vändningen, även om en vändning ner från de senaste månadernas nivåer givetvis kommer komma framöver (regression towards mean).
Alvar Nyrén
09:39, 2024-01-04
5
….Jag är nyfiken som ett barn på julafton inför kommande utvecklingar, och jag sticker inte under stol med att jag känner en viss fruktan för ett hotande ”sammanbrott” i klimatet och en snabbt avtagande styrka i vår energitillförsel, via vår enda sol…..
Så ser det ut enligt mitt sätt att se på klimatets rörelser enligt Teknisk Analys. Precis som tidigare. Större korrektioner har alltid sin starkaste fas i slutet av sin utveckling, och en vändning ner kan mycket väl redan startat för stora delar av klotet, men kräver passage av kritiska nivåer innan det bekräftas.
Bubo #38
Visst fluktuerar elpris mer än mjölk av förklarliga skäl men innan vindsnurror etc var ju betydligt mindre.
Det beror massor på politik när vi lagt ner planerbar kapacitet och ersatt med mestadels vind häruppe.
Nu måste den svajiga produktionen kompletteras med batterier, inte för lagring utan för stabilisering.
Batterier för lagring i stor skala är är ännu SF.
Så det är till stor del politikernas brist på ansvar. De har inte lyssnat på experterna utan på självutnämnda sådana och aktivister.
Marginalkostnaden för vindkraft är låg pga låg energiintensivitet och inga bränslekostnader. Men borde inte dyr kostnad för frekvensstabilisering räknas in?
Bobo #39
Troligtvis kommer vi ligga på de här nivåerna fram till vår eller sommar. Om man får tro El Nino-forskare.
Nr 8 Christer Eriksson.
Jo, vi är och har varit många som väntat på fler högsommardagar, dagar över 25C.
MEN det går rätt svagt på den fronten – Karlstad har ungefär lika många dagar med temperatur över 25C som dom senaste 100 åren – och uppåt Östersund tycks dessa dagar med temperatur över 25 plusgrader rentav minska i antal.
Stockholms innerstad tycks dock ha fått fler dagar med temperatur över 25 grader dom senaste 100 åren, inte mer än några stycken men visst kan man förstå paniken på sommaren i innerstan.
Folk som inte bor i Stockholms innerstad tar dock det säkraste före chansningen på en sommarvärmebölja – och bokar solresor till klimathelvetet i Spanien och Grekland, folk är smartare än man tror.
Vi skulle ha samma julitemperaturer som på 1200 – talet, då var det riktigt varmt – enligt länsstyrelsen.
I år hoppas jag dock på lite högsommarvärme i juli – som klimatåterbäring från förra årets blöta och kyla.
#24 Håkan Bergman.
Eftersom jorden roterar så brinner den nog upp-och-ned. Åtminstone halva tiden.
Gå och sov nu.
Jag ser en ökad desperation hos de kärnkraftsfobiska ju närmare nya svenska reaktorbyggen kommer till att bli verklighet.
En sådan spridare av anti-kärnkraftspropaganda heter Birgitta Forsberg, reporter på SvD.
https://www.svd.se/a/wA1gKA/vindkraft-enda-losningen-nar-industrin-skriker-efter-el
Nästan allt hon publicerar i SvD handlar om kärnkraftens tillkortakommande och intermittent elproduktions fördelar och förnekande av dess nackdelar. Önsketänkande blandas med felaktigt uppställda kalkyler och direkta felaktigheter.
Det är mycket sådant som väller fram i media idag. Jag tror att de ”gröna” på allvar känner att deras utopiska bild av framtiden nu hotas i grunden av de nya vindar som blåser inom svensk politik (ja – skämtet var medvetet). Dessa skribenter/debattörer måste bemötas varje gång de sprider sin propaganda.
Men, på sätt och vis så uppskattar jag SvDs inställning här. De publicerar artiklar av skribenter från fler läger än ett enda. Fler svenska media borde ta efter och tillåta debatt i fler viktiga ämnen, där olika vinklar och åsikter ryms.
Dagens artikel här på Klimatupplysningen rekommenderas: https://klimatupplysningen.se/hur-hallbara-ar-bubblor-av-vatgasstal/
#44 foliehatt
”Nästan allt hon publicerar i SvD handlar om kärnkraftens tillkortakommande och intermittent elproduktions fördelar och förnekande av dess nackdelar.”
Vilka fördelar ser hon med intermittent elproduktion?
#4 Sören G
Det kanske finns annat att oroa sig för.
Det tror jag inte. Inte just detta. Dom skriver: ” it will be shown that the mass of the conductive particles left behind from worldwide distribution of re-entry satellites is already billions of times greater than the mass of the Van Allen Belts.”
Att rymdskrotet är gjort av ledande material, metaller, har såvitt jag kan förstå ingen betydelse. Partiklar utan direkt kontakt med varandra påverkar varandra genom sina elektriska fält (plasma.) Med andra ord tror jag inte ett dugg på detta: ”the Debye length of the satellite particulate may exceed that of the cislunar environment and create a conductive layer around the earth worldwide.” – att det skulle sammanhänga med att partiklarna är metalliska.
För publikationen ”Atmospheric and Oceanic Physics” gäller detta: ”Material is not peer-reviewed by arXiv – the contents of arXiv submissions are wholly the responsibility of the submitter and are presented ’as is’ without any warranty or guarantee. By hosting works and other materials on this site, arXiv, Cornell University, and their agents do not in any way convey implied approval of the assumptions, methods, results, or conclusions of the work.”
En annan sak är att när partiklarna faller djupare bidrar dom med metallatomer i jonosfären vilket gör det lättare för solstrålningen att jonisera då jonisationspotentialen för metaller är lägre än för icke-metaller. Cirka 5 200 ton meteordamm träffar jorden varje år. Enligt denna sida http://planet4589.org/space/stats/active.html skjuts det upp cirka 1000 ton i omloppsbana varje år. Dom som räknar ”stjärnfall” borde ha noterat en liten ökning. Meteorer är ofta av järn, deras metallinnehåll påverkar ett fenomen i jonosfären, sporadiska E-skikt.
Fler har noterat ”problemet” https://www.universetoday.com/164890/millions-of-satellites-could-have-a-profound-effect-on-the-earths-ionosphere/ Dom skriver: Unfortunately the nature of the satellites in megaconstellations is that they are disposable, their orbits will slowly decay and the satellites destroyed in the atmosphere creating a layer of conductive particles. Ett lager av ledande partiklar. Fånigt!
Mats, #45
ddet handlar väldigt mycket om vilkas utsagor hon väljer att återge. Ex. vis
”Flera experter som SvD har talat med är eniga om att det i teorin skulle gå att bygga ut systemet enbart med ny vindkraft och solkraft – även efter 2035. Alltså utan ny kärnkraft, men med befintlig kärnkraft. Detta trots att industrins behov är så stort att Sveriges konsumtion av el väntas mer än dubblas till 300 TWh till 2045.”
”– Det är mycket som pekar på att det fungerar bra med sol och vind eftersom vi har mycket vattenkraft i det nordiska systemet som kan balansera variationer, säger Lars Nilsson.”
Och så vidare…
#45 och 47
Lite mer klipp från anti-kärnkraftartikeln ”Vindkraft är räddningen när kärnkraften inte hinner med” i SvD:
Kärnkraft eller inte spelar ingen roll. Elsystemet måste byggas ut långt innan nya reaktorer skulle kunna vara på plats. Med mer vind och sol kan väderberoendet öka från 20 till 50 procent. Men det går att lösa, enligt experterna.
Det ökade väderberoendet ställer krav på ändringar i elsystemet. För vad ska vi göra då det inte blåser och solen inte skiner? Regeringen tillsatte förra veckan Bo Diczfalusy som särskild utredare för elmarknaden.
– Det finns länder, som Irland, som har en väldigt hög andel väderberoende kraft. Med hjälp av kraftelektronik, styrning och lagring klarar man det. Det är ingen naturlag med den här planerbara kraften, säger han till SvD.
Även Energimyndigheten har kommit fram till att det går att klara elsystemet utan ny kärnkraft.
”Robustheten i det svenska elsystemet är relativt god på sikt även om inga investeringar i ny kärnkraft görs”, skriver myndigheten i en rapport från december 2023.
– Det behövs inte ny kärnkraft egentligen, men då får vi ett annat system, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.
Sveriges trumfkort heter vattenkraft. I fjol stod landets största elkälla för 40 procent av elproduktionen. Både regeringens utredare Bo Diczfalusy och Lars Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, lyfter vattenkraften.
– Det är mycket som pekar på att det fungerar bra med sol och vind eftersom vi har mycket vattenkraft i det nordiska systemet som kan balansera variationer, säger Lars Nilsson.
Vattenkraften kan blixtsnabbt regleras upp och ner och fungerar därför bra som motvikt till den ombytliga vinden. Som jämförelse är kärnkraften planerbar, men det går inte snabbt att reglera den upp och ner.
– Ju större andel vind- och solkraft, desto lägre mängd roterande massa i systemet, säger Filip Johnsson. Men med moderna styrsystem så behövs inte lika stor rotationsenergi i elsystemet, tillägger han.
Det handlar om batterier som snabbt kan slås på eller av. Om superkondensatorer, som kan lagra mycket höga elektriska laddningar. Om vindkraft med omriktare, som konverterar kraften från vindturbinerna till rätt spänning och frekvens för vindkraftparkens elnät.
Det går även att koppla vindkraften till stora svänghjul för att skapa den tröghet som är så bra att ha, enligt Lars Nilsson vid Lunds universitet.
– Så länge saker snurrar har du rotationsenergi, men frekvenshållningen kan även säkras med batterier och annat. Det där med att man måste ha kärnkraft för att ha stabil rotationsenergi håller inte, säger han.
Matsa, ”48,
ja, det är enkelt att säga tulipanaros. Men, de är mycket svårare att odla fram.
#32 Gunnar
Be barnen tipsa kompisarna i Uppland att grillkol görs av lövträd och är därmed 100 % bioenergi. Fullt godkänt även i de mest klimatalarmistiska kretsar. Vissa får tydligen rysningar bara av att höra ordet ”kol”.
För den som är intresserad av väder och ogillar klimatvarningarna är denna veckans höjdpunkt:
https://www.weatherbell.com/#services
Joe Bastardi är väderspåman som ser likheter mellan olika års utfall.
Han förutspår en kall avslutning på vintern, både för oss och USA. 15/2 -15/3-kallare och snörikare som 2010 ?
Han tar även upp Manns rättegång.
Där har det framgått att hockeyklubban var en av 22 olika, men den som valdes var unikt alarmerande!
Matsa #48
Mycket floskler blir det, Energiforsk och Energimyndighet men inte en stavelse om Energiewende. Vattenkraft är inte blixtsnabb att svara på vindkraftens svängningar, vore den det skulle vi inte behöva batterier och superkondensatorer. Irland må ha en skapligt hög andel vindkraft i systemet men 5 miljoner irländare har också kablar till 67 miljoner britter, ett litet större Simris m.a.o., vad blev det av Simris förresten?
#51 Lasse
Lite mer om hockeyklubban och vittnesmål från rättegången av en ”riktig” statistiker
https://www.facebook.com/share/p/zjF49TLoXc7E274M/?mibextid=K35XfP
Nr 48 & 52
Gällande Irlands gröna energi – Boliden fick förra året 3 gångers ökning av elpriset på sin anläggning Taragruvan.
3 gånger högre elpris blev en katastrof för kalkylerna, gruvan lades i malpåse – nu i dagarna har Boliden suttit i förhandlingar om bl a elpris för Taragruvan med Irländska regeringen.
Så där har mängder av företag haft det i Europa dom senaste åren, förnybar, väderberoende kraft är jättebra – om man vill lägga ner eller flytta industrier.
Europa sänker dock elförbrukningen finfint när industrierna lägger ner, som vi sett på nyheterna den senaste veckan – frågan är dock om vi skall jubla, vem skall betala för Europas välfärd?
#48 52
Enligt Electricity Maps:
Irland balanserar slumpkraften med gas och kol.
De har ca 375 gram co2 per kWh.
Jämför med Sverige ca 25 gram co2 per kWh.
Höga ”klimatutsläpp” som nötterna säger
Varför kan Sverige inte bygga kraftverk i Torneälv, Kalixälv, Pitiälv och Vindelälven?
Det är ju en förnybar energiresurs som är lika värdefull som skogen och malmen tillsammans
Adepten, #56,
nu talar du verklig miljöförstöring.
#57 foliehatt
Om man läser senaste analysen från Svk så ser man den verkliga miljöförstöringen som den kan se ut om vi väljer fel strategi för utbyggnaden av elsystemet fram till 2045. Där ett förslag går ut på att slopa all kärnkraft till förmån för vindkraft. Energiuttaget från vattenkraften nämns knappt.
https://www.energi.se/artiklar/2024/januari-2024/sa-ser-utmaningarna-ut-for-sveriges-elsystem-fram-till-2045/
Håkan Bergman #52
Irlands huvudsakliga källa för elproduktion är gas, mer än hälften. Kol och olja är också signifikanta och har dessutom ökat de senaste åren jämfört med tidigare år.
Det kan man nog misstänka vad det beror på men sådant är ju inte intressant för alla mp-journalister att reflektera över.
Istället får vi läsa om science fiction.
https://www.seai.ie/data-and-insights/seai-statistics/key-statistics/electricity/
Snart även hos oss, ett nytt miljardärs finansierat aktivistnätverk med siktet inställt på lokalnyheter och tidningar (Local Storytelling Exchange), finansiär bland annat Sir Christopher Hohn (finansiär av Just Stop Oil och Extinction Rebellion) och hans fond European Climate Foundation.
Det är fantastiskt vad miljardärer kan använda sina pengar till och de journalister som nappar på att sprida den gröna propagandan har sitt på det torra med en lön som inte går av för hackor.
Att denna typ av aktivism kommer till oss kan vi vara säkra på då lokalblaskorna i Sverige har problem med finansieringen då blir klimatpropagandan ett bra tillskott med pengar.
Hela bloggartikeln hittas påföljande länk.
https://dailysceptic.org/2024/02/04/new-billionaire-funded-activist-group-targets-local-media-with-net-zero-propaganda-stories/
Uffe H #60,
Det där skulle jag gärna vilja ha ett helt inlägg om. Christopher Hohn verkar ju vara en riktig mörkerman som vi behöver exponera.
#56
”Varför kan Sverige inte bygga kraftverk i Torneälv, Kalixälv, Pitiälv och Vindelälven?”
Torneälven kan du glömma. Den kan bara byggas ut tillsammans med finnarna, och det skulle innebära att tusentals människor måste exproprieras och tvångsförflyttas. Det är en flack dal så enorma ytor måste dämmas över. Kalix älvdal är om möjligt ännu flackare.
Och så skulle man ju kunna liva upp de gamla ideerna att dämma Torne Träsk och partiellt tömma Torneälven och istället bygga en tunnel västerut till Atlanten. Det är rent tekniskt mera realistiskt.
Pite- och Vindelälven är däremot konventionellt utbyggbara.
#54,55,59
Det är synd att exempel med Irland och Danmark får påtalas oemotsagda. De lyfts ofta fram som lyckade exempel på länder med hög andel väderberoende kraft. Två relativt små länder. Utan att ta hänsyn till vilken typ av reservkraft de använder, vilken typ av energiintensiv industri de har eller hur de gör sig beroende av sina grannländer när deras egen väderberoende kraft inte räcker till.
# 15
Spanien lär ju ha haft stora skogar innan romarna och därefter spanjorerna själva högg ned träden för att använda till båtar och silverbrytning (man eldade mot bergväggen innan man hällde på vatten för att få den att spricka)..
Man kan undra hur Spaniens klimat/väder skulle sett ut (i inlandet) om dessa skogar funnits kvar?
Med vänlig hälsning, Mats Växjö
Ekonominyheterna nu på morgonen: Begagnade dieselbilar har blivit dyrare, medan elbilar blivit billigare.
Procentsiffror på förändringarna angavs noggrant – men inga priser på produkterna.
Det går bevisligen trögt med försäljningen av elbilar för närvarande. Hatten av för att elbilstillverkarna nu lyckats få SR att hjälpa till i marknadsföringen
Det vore enkelt att undersöka när elpriset för svenska företag gör deras produktion olönsam. Efter det får vi sedan välja hur vi ska producera el. Jag gissar att det inte lär bli vindkraft, solceller, batterier eller vätgas.
”…vad blev det av Simris förresten?”
Fiasko. Tidigare kunde man följa Simris i realt. Jag vet inte av vilken anledning de stoppade det.
Det jag lärde mig av Simris var hur fantastisk fluktuerande vindkraftverket producerade energi. Ena minuten 50 kW och nästa minut 25 kW för att nästa minut producera 5 kW och nästa minut 60 kW osv. Inte exakt så men bara för att ge ett hum om hur det fungerar. Det blåser inte en stadig vid hela tiden.
Jag såg aldrig att batterierna som fanns där laddades, när jag följde Simris. Aldrig såg jag att vindkraftverket producerade all el som behövdes eller överskott.
Intressant hade varit om de hade fortsatte att sätta upp vindkraftverk (från det enda som fanns) tills det hela hade ”fungerar”. Hur många vindkraftverk hade behövts? Hur stora batterier hade behövts? Vad hade varje producerad kWh kostat?
#67 Göran
Här har du info om El Hierro
https://klimatsans.com/2016/07/12/el-hierro-fiasko-for-fornybart/
#67 Göran
Det tål att upprepas: Det finns inte tillräckligt med material till batterier för att kunna lagra el längre tid och kostnaderna skulle bli astronomiska. De större batteriinstallationer som nu görs är för att stabilisera elnätet i minutskala.
Lagring av energi i vätgas har ännu sämre förutsättningar, ekonomiskt och tekniskt.
”Verkningsgraden” i kedjan el – elektrolys – komprimering H2 – lagring – dekomprimering – förbränning av H2 i turbin – elgenerering i generator, blir förskräckande låg och kostnaden avskräckande hög även om elen in skulle vara gratis.
Batteritillverkaren SAFT i Oskarshamn fick en stororder för många år sedan. Den gällde batteribackup till en stad i Alaska. Ordern tog tre år att tillverka och kapaciteten var 30 minuters drift, dvs den tid det tog att lugnt starta upp stadens reservkraftsdieslar till full effekt.
Äntligen!
https://www.svd.se/a/Llwm31/teknikforetagen-elutbyggnaden-maste-ske-smartare
Capture rate, lägg begreppet på minnet, behöver inte vara mera komplicerat än så för att såga vindkraften, t.o.m. politiker och journalister bör med lite handledning kunna fås att begripa det.
#62 tty
Ja, en utbyggnad av dessa orörda nationalälvar skulle bara ge cirka 14 TWh till de totalt 69 TWh som vattenkraften ger idag per år.
Med tanke på att elkraftproduktionen skall öka från dagens cirka 170 TWh till omkring 345 TWh år 2045 behövs det mer kärnkraft, i runda slängar en ny stor kärnkraftsreaktor (1GW) per år som placeras på lämpliga platser i landet.
Det här med kärnkraft, vi behöver åtminstone bygga så många sådana kraftverk att antalet blir vad vi hade år 2000 som ett minimum. Men det som diskuteras är att vi ska klara att bygga ett nytt kraftverk som ska vara klart någon gång på 2030-talet, med den hastigheten lär vi ha ständig effektbrist i elsystemet de närmaste årtiondena.
Min tanke blir då hur lyckades våra föräldrar bygga tolv reaktorer på 13 år, medans vi inte ens klarar att bygga ett enda på samma tid.
Vad hade de som vi inte har idag förutom att Vattenfall var ett statligt verk utan vinstkrav och allt tjafs om vem som ska betala, det var en självklarhet för dåtidens politiker att staten genom sitt ”företag” stod för kostnaden.
#70 Håkan Bergman
Varför skriver du äntligen! Jag reagerar mot att teknikföretagen anser att: ” En given utgångspunkt är att det framtida elsystemet ska vara fossilfritt”. Och att de även tror att: ”Elektrifieringen av samhället är nödvändig för att hantera klimatfrågan”.
Jag menar att de inte ser objektivt på saken utan har fallit till föga den alarmistiska klimatpropagandan. Det är inte alls givet att vi inte skall ha fossilfri elproduktion. Det är tvärtom nödvändigt med med viss elproduktion via gas- och oljeeldade kraftverk för att stabilisera elnätet. Kan man dessutom producera billigare med fossil elproduktion, bör man också göra det. Moderna kolkraftverk har minimal påverkan på naturen och utsläppen av koldioxid är enbart nyttiga för växtligheten.
Att det är nödvändigt med elektrifiering för att hantera klimatfrågan är också rent nonsens. Det är enbart storhetsvansinne att tro att vi på ett avgörande sätt kan påverka klimatet. De naturliga förändringarna är betydligt större än vad vi stackars människor kan åstadkomma. I forna tider offrade man såväl djur som människor för att blidka vädergudarna och på 1600-talet brändes häxor av liknande skäl. Jag kan bara beklaga att vi förfar på ungefär samma sätt idag och inte tar fasta på realiteter utan låter vidrig propaganda, spådomar samt okunskap och lögner från charlataner och domedagspredikanter styra debatten och våra liv.
Christian H #73
Därför att det är viktigt att man tar in begreppet Capture rate i resonemanget, det är fullkomligt förödande för vindkraften, men få en vindkraftsfantast att förstå det. Samma med solel, på dom latituder där det inte enbart är ett skämt. Jag har inget emot att man släpper ut en rätt begränsad mängd CO₂ i Karlshamn, men det är ett f*rbannat slöseri med en så viktig resurs som olja. Jag jobbade för länge sen som eldare, en kort tid t.om. med kol som bränsle och mängden slagg och aska kommer man inte ifrån, ett verkligt miljöproblem till skillnad mot CO₂. Kärnkraft är och förblir det bästa sättet att generera el och värme med minimala miljöproblem och den kan bli ännu bättre med modern reaktorteknologi, men det senare brådskar inte. Kol kan också vara värt att hushålla med, tar oljan slut kan man göra syntetiska bränslen av kol med rimlig ekonomi till skillnad från fantasierna om att suga CO₂ ur luften som råvara.
# 70 Håkan Bergman
Jovisst kan jag köpa att begreppet ”capture rate” är ett viktigt och relevant begrepp när man skall bedöma vilka kraftslag man skall satsa på, men kommer våra teknikillitterata politiker i beslutande ställning förstå begreppet? Jag kan också hålla med om att kärnkraft är det bästa sättet att generera el. Ännu bättre blir den om man tar tillvara spillvärmen och leder ut det i fjärrvärmenätet. Ett ytterligare steg vore att tillvarata avfallet och göra nytt kärnbränsle av det. Det jag reagerade mot var att de på teknikföretagen så kritiklöst anammat föreställningarna att vi måste minska våra utsläpp av CO2 för att rädda klimatet och deras påstående om att elektrifieringen av samhället är nödvändig för att hantera klimatfrågan. Jag blir bara så trött av att höra alla floskler om vad vi skall göra för att rädda klimatet.