Öppen Tråd

sommar segling

Media är som vanligt fulla med skräckreportage om kommande mördarvärme någonstans i världen. Men som vanligt blir det sällan de temperaturer som utlovats. Dra bort mellan 5 till 10 grader från prognosen så stämmer det bra med verkligheten. Här är i vart fall veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    I SVT har det otäcka klimatet blivit till en egen kult. Man måste hitta på något skrämmande varje dag annars har man inte gjort sin journalistiska plikt. Bodil Appelquist är en av SVTs alarmist-journalister. Nyligen hade hon hittat ’forskaren’ Petter Ljungman som berättar det hon vill höra. Bla att barn är särskilt utsatta får vi veta, ”Barn är mindre. Deras förhållande mellan yta och kroppsmassa gör att de har svårare att kyla ned kroppen helt enkelt.”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakaren-listar-fyra-ovantade-riskgrupper-i-varmen

    Det är tvärt om. Om L är sidan i en kub får vi
    Yta/volym = L*L*6 / L*L*L = 6/L
    Ytan ökar således långsammare än volymen när kroppsstorleken ökar

    Det är med klimathotet som med kejsarens nya kläder. Alla har hört talas om dem men ingen har sett dem.

    Vi, gamla nog, minns att det fanns värmeböljor även förr. Men det som nu av pressen betecknas som extremt var något som då var normalt. Man pratade inte om dem i termer av dödshotande rekord. Det klimat man då oroade sig för var den kommande istiden.

    I går var det Deliang Chen’s tur att få skrämmas. Han är propagandist vid Göteborgs universitet. Inte ett ord sa han om den dödande kylan. Inte ett enda gott ord hade han att säga om vår nyttiga koldioxid, grunden för livet och vårt välstånd. Inget nämnde han om statistiken för hur extremvädret utvecklats till att vara svängningar men utan tydlig tendens.

    ”Med en medeltemperatur som ökar kommer extremväder också öka i frekvens och intensitet, säger Deliang Chen, klimatolog vid Göteborgs universitet.”/SVT
    Vetenskap och statistik säger motsatsen mot vad propagandisten Chen påstår. Det är inte temperatur utan temperaturskillnader som förorsakar extremväder. Med ett varmare klimat minskar skillnaderna mellan ekvatorn och polartrakterna och extremvädren minskar.

  2. Joachim

    Ja, mycket prat om ”kan bli 48 grader” i Europa. På någon enstaka plats? Någon enstaka timme? Där väderstationen hamnat i solen mitt emellan nyuppförda betongbyggnader? Där Alexandra Pascalidou placerat sin mobila semestertermometer?
    Var kan man hitta officiellt uppmätta maxtemperaturer i Europa och världen? SVT lär inte följa upp med de verkliga temperaturerna.

  3. Joachim

    Jag läser om Lennart Bengtssons klimatbok. I första kapitlet presenteras strålningsbalansen och situationen på Venus, Jorden och Mars.
    Jag noterar att Venus och Mars har 96% respektive 95% CO2 i atmosfären, men Venus emissivitet är 0,009 medan Mars är 0,84.
    Hur kan det komma sig att Venus har så låg emissivitet? Vad jag förstått hindrar CO2 värmestrålningen enbart för vissa begränsade våglängder?

  4. Ulf

    DN vill förstås inte vara sämre.
    https://www.dn.se/varlden/flera-varmerekord-vantas-i-usa-stora-skogsbrander-i-kanada/

    Här ska det sättas värmerekord både i Phoenix och Las Vegas. Problemet är dock att inte ens prognoserna når upp till rekorden. Phoenix rekord är 50 grader 1931. Las Vegas 48 grader 1990. Anledningen till Las Vegas ”låga” rekord är troligen att man började mäta 1948 och missade det varma 1930 talet.
    Lägg där till urbaniseringeffekten som driver temperaturer. Men inte ens med den kommer man upp till 1930 talets värmerekord. Det talas det naturligtvis tyst om.

  5. Brutus

    Allas vår Erika B intervjuade i gårdagens studio ett Rockström. Detta i radio!! Har hon förflyttats?
    De braskande rubrikerna om monstervärme i Italien har uppmärksammats ;
    https://detgodasamhallet.com/2023/07/15/bitte-assarmo-hur-extrem-ar-extremvarmen/#more-75204

  6. Andreas

    Joachim – populariserad sammanställning :
    https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/7/5/what-is-the-highest-temperature-ever-recorded-in-your-country-2

    Några andra vetenskapliga länkar:
    https://www.sciencenews.org/article/heat-record-june-july-water-climate
    https://psl.noaa.gov/marine-heatwaves/#report

  7. Staffan Lindström

    svt sr dn svd ab ex….s guldstandard vid temperaturmätning är ju apotekstermometrarna…men bara runt medelhavet vid ”värmeböljor”…

    4 Ulf
    för närvarande så har weatheronline faktiskt 50 C som maxtemp idag lördag i Phoenix!
    1931 var det väl tunnsått med jetplan på flygplatsen…

    Laughlin 51,7 C varmast i Nevada (M Herrera)

    M Herrera tycker att Death Valley 1913 56,7 C är otillförlitligt WMO vill säkert få bort det också…
    M Herrera halvdissar Målilla 1947 38 C också…

  8. mattias

    Som en kontrast till den bedrövliga journalistiken om värmen i södra Europa – en antydan till självrannsakan om det svenska vädret – från en journalist. Jag kan ärligt säga att även jag varit bekymrad över tanken att torkan skulle fortsätta hela sommaren. Det är också bedrägligt och farligt när både journalister och svenska meteorologer pumpar ut långtidsprognoser om att så kan bli fallet. Det bidrar till det kollektiva minnet istället för hur det faktiskt var i verkligheten. Nu är man lite mer ödmjuka och säger att längre än 10 dagar går inte att göra prognoser: https://marcusoscarsson.se/just-nu-forvantad-extremsommar-nu-slar-smhi-tillbaka/

    För övrigt, ja – det har varit varmt i Spanien – som det brukar vara så här års de senaste åren. Som tur är kan det knappast bli så mycket varmare.

  9. iah

    tioga road i yosemite har ännu inte öppnat (10 JULI) man man arbetar för fullt med att ta bort snön. i brasilien har minst 3000 kor frusit ihjäl och i australien har man i delar av landet haft kallaste juni på länge.

  10. Kurt Holmgren

    Frågade vid ett tillfälle prof. Erik Kjellström, SMHI, om CO2 är jämnt fördelat i atmosfären och fick svaret att så inte är fallet. För att kunna mäta en variabel måste den vara homogent fördelad, annars är den inte mätbar. Grunden för statistik. På min fråga om hur man beräknar medeltemperaturen, kunde han inte svara. Allt detta surr om mängden CO2 och temperaturen är bara ett tvistande om Påvens skägg. Man ”roar” sig att låtsas vara ”scientists” men har ingen grund för sina påståenden. Skitprat!

  11. Claes-Erik Simonsbacka

    Nobelpristagaren fördömer alarmistiska klimatförutsägelser: ”Jag tror inte att det finns en klimatkris”

    ”Den populära berättelsen om klimatförändringar speglar en farlig korruption av vetenskapen som hotar världens ekonomi och välmåendet för miljarder människor”, har Dr. John Clauser sagt.

    Läs mer här:
    https://www.lifesitenews.com/news/nobel-prize-winner-denounces-alarmist-climate-predictions-i-dont-believe-there-is-a-climate-crisis/

    Mvh,

  12. Daniel Wiklund

    Det är ett trehövdat monster som härjar i södra Europa. Värre har aldrig skådats. Den extrema värmen håller Sydeuropa i ett grepp. Hur är vädret i norra Europa då? I Luleå är det bastuheta 21 grader i skuggan. I solen mycket mycket varmare. Då kan vi idag få skållheta 19 grader i vattnet.

  13. Ragnar Nilsson

    Jag retar mig på väder föredragningarna i SVT där man förfasar sig varje gång om temperaturen i Medelhavsområdet. Medelhavsområdet har en annan klimatzon än norra Europa; den kallas för Medelhavsklimat (varmt sommarhalvåret och regnigt vinterhalvåret). Man tycks inte känna till det eftersom man aldrig nämner det.

  14. tty

    Rekordet i Death Valley har fingranskats flera gånger utan att man har lyckats förklara bort det. Utrustningen stod i en oklanderlig termometerbur och observatören insåg att det var ett rekord och dokumenterade förloppet noggrant.

    Den sista ”förklaringen” jag har sett var att en sandstorm virvlat upp soluppvärmd sand från marken som påverkat temperaturen. I så fall måste det dock ha varit precis i början av sandstormen eftersom det brukar bli ganska mörkt under sandstormar (har varit med om ett par).

    Även Målillrekordet är väl dokumenterat och troligen svårt att trolla bort.

    Däremot är det nya engelska rekordet på 40,3 grader ifjol mycket tveksamt. Det var en enda minutmätning som var nästan en grad högre än minuterna före och efter (vilket förresten innebär att det inte skulle ha registrerats av en konventionell maximitermometer). Den officiella förklaringen var ett tillfälligt ”hål i molnen” (men det var molnfritt den dagen).

    Mätplatsen är alldeles intill en landningsbana (alltså egentligen inte godkänd enligt WMO:s regelverk) och det har vid kontroll av loggböcker visat sig att tre jetjaktplan landade just den minut då rekordet registrerades.

  15. Ulf

    6 Staffan,

    Jag brukar gå på BBC weather, den som jag tidigare funnit göra bäst prognoser. Ligger på 46-47, vilket också är vad som anges i DN artikeln.

  16. Tommy Tyrberg

    #8

    Det är dock inte helt ovanligt att Tioga road inte är öppen i börja av juli. Jag har själv fått avstå att åka den vid den tiden p g a snöhinder. Fick åka via Lake Tahoe istället. Men förvisso var det betydligt mer snö än normalt i Sierra Nevada i år. Kolla vattenmagasinen i Kalifornien:

    https://cdec.water.ca.gov/cgi-progs/products/rescond.pdf

    Den stora torkan är uppskjuten igen.

  17. Andreas

    13 jordens klimat är någorlunda stabilt tack vare dess komplexitet. Detta gör att rekord som det i Death Valley faller inom ramen för naturliga variationer.
    Globala mätningar ser jag som tillförlitliga enbart de sista 20-30 åren – dvs sedan lokala mätningar kan verifieras och skalas upp.

  18. Andreas

    Kommentaren modererad

    Joachim:
https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/7/5/what-is-the-highest-temperature-ever-recorded-in-your-country-2
    Mer vetenskapligt:
    https://www.sciencenews.org/article/heat-record-june-july-water-climate
    Mfl länkar

  19. tty

    #8

    Det var exceptionellt mycket snö i Sierra Nevada i vinter. Kolla läget i Kaliforniens vattenmagasin, knökfullt överallt:

    https://cdec.water.ca.gov/cgi-progs/products/rescond.pdf

  20. Andreas

    13 Tty mitt svar till dig plockades bort. Jag glömde kopiera det så jag orkar inte skriva om det. I princip att DV-rekordet faller inom naturlig klimat variation.
    Nu kom den tillbaka – se ovan

  21. Lasse

    Att det är varmt är väl en sak.
    Att det hänger samman med växthuseffekten en annan.
    Det verkar som om 1930 talets värmerekorden står sig.
    Då är det svårt att koppla det till växthuseffekten.
    Hur går det med El ninio?

  22. Gunnar Juliusson

    Bitte Assarmo skriver idag i Det Goda Samhället att TV4 försökt hitta semestrande svenskar att rapportera om extremhettan men fått svar om business as usual.

    https://detgodasamhallet.com/2023/07/15/bitte-assarmo-hur-extrem-ar-extremvarmen/#more-75204

    Lars #1. Läkemedel, särskilt cytostatika, doseras ibland utifrån kroppsyta snarare än kroppsvikt alternativt fixdos. Nomogram finns tillgängliga, men en enkel approximation är (längd i cm + vikt i kg – 60)/100. Således normalt kring 1,8 kvm vid 170 cm + 70 kg. Jag tror den fungerar sämre på barn. Formeln för kroppsyta ska ha skapats en gång i tiden med faktiska mätningar vid obduktioner men jag har ingen riktig referens till detta.

  23. tty

    #3

    ”Hur kan det komma sig att Venus har så låg emissivitet? Vad jag förstått hindrar CO2 värmestrålningen enbart för vissa begränsade våglängder?”

    En extremt djup och extremt tät atmosfär (tryck vid ytan ca 90 atmosfärer). Dessutom ett flertal andra växthusgaser, främst CO, SO2, HCl och, faktiskt, vatten. Visserligen bara 20 ppm men med ett tryck av 93 atmosfärer innebär det att vattenångans partialtryck faktiskt är jämförbar med den i (torr) luft på Jorden. Även 3,5 % kväve, och vid sådana tryck är kvävet faktiskt också en växthusgas att räkna med genom kollisionsinducerad absorption (liksom även koldioxiden).

  24. tty

    #1,22

    Förhållandet mellan yta och volym beror också av kroppsform vilket torde vara anledningen till att folk som lever i varmt klimat i snitt är gängligare och har längre och smalare lemmar och liten bål, kanske mest tydligt hos australiska aboriginer. De har därmed lättare att förlora värme. Principen är densamma som att motorer har kylflänsar.

    Fenomenet förekommer allmänt även hos andra djurarter och är känt som ”Allen’s rule”, men det är inte riktigt PK att nämna att även människor är underkastade evolution och naturlagar.

  25. Tege Tornvall,

    En kompis rapporterar från Syracusa på Sicilien: varma men fullt uthärdliga 35-37 grader med svalkande vind från havet – och definitivt inga 48 grader. Min syster på spanska solkusten rapporterar liknande.

    Slutsats: undvik varma städer – och vidtag åtgärder för att minska deras värme. Solvärme kan ju omvandlas till kyla. Annars finns ju alltid Kolahalvön som lockande resmål.

  26. Då man strök dom gamla (1800-talet) värmerekorden från Sevilla, i spanien, 50 – 51 grader vid åtminstone 2 olika år…så ströks också en viktig del av europas väderhistoria.
    Folket i Sevilla är vana vid 40 – 45 grader – när 50+ rekorden sattes omtalades det kraftfullt i den tidens tidningar och dokumentation, med beskrivningar om exceptionella händelser i naturen.

    När vi nutidingar inbillar oss att vi är mer vetenskapliga och duktigare än folket då så glömmer vi lätt att temperatur för skörd och djurhållning var avgörande parametrar redan då – väder och klimat var av mycket större intresse då än nu, det handlade om livet själv.

    Numera refererar vi våran normalvariation och statiska signifikans för väder och temperatur och klimat – som värden uppmätta under en ( 1 ) mansålder – vi har aldrig varit så okunniga om jordglobens klimat och väder som nu.

    T o m geologin har börjat att dras in i klimatovetenskapen och förvanskningen – på detta vis blir vi alla förvandlade till lammen som vallas av politiken och politikerna.

    Kanske är det vi nu beskådar i politiken och media något som alla civilisationer som uppnått överflöd och lättja fått bevittna….när vi blir lata avdemokratiseras beslut och beslutsvägar – dom makthungriga dansar en sista vals innan allt raseras – därefter kommer något nytt, byggt på grundläggande behov – som mat och trygghet.

    Årets semesterfirare på västkusten har haft otur med vädret – men svt och media fortsätter tugga på om hettan på land och hettan till havs, trots att västerhavet är kallare än normalt och att regnet faller i massor – i flera veckor, badstränderna står tomma.
    Inte ett om det urusla semestervädret – skamligt mot alla knegare, samhällsbärare, barn och unga – men det speglar väl samhällets förfall och arrogans…

  27. stig morling

    Apropos våra nyheter i media: Varför kommer mig till minnes den gamla sanningen från Moskva, citat: ”Med början i Moskva!
    Ivan Ivanovich hade fått besök av sin gode vän från väst, Ian McDonald. Under en strikt guidad tur i Moskva kunde Ivan förtälja: ”Bäste Tavarich, Du anar inte hur bra vi har det här i vårt stora imperium. Vi har två tidningar att läsa dagligen: Pravda och Izvestia, Pravda betyder sanning och Izvestia betyder nyheter. Nu är det väldigt tryggt, I Pravda står aldrig sanningen och i Izvestia aldrig några nyheter, så det är lugnt!”

  28. Benny

    Nu verkar all sans lämnat klimatdårarna i media! Förväntade och påhittade ”värmerekord” avlöser varandra i regim-medias ”nyhetsförmedling”, betongen smälter i Aten för att det är ca 40 grader? Konstigt att Aten fortfarande finns? Jag var där 1987 och då var det ordentlig värmebölja med 42-43 grader i flera veckor. Behöver jag säga säga hur skönt det var att landa i Köpenhamn där det var 17 grader och duggregn? Man undviker nogsamt nämna kylan på södra halvklotet vilket kanske skulle få den propagandaskadade svensken att vakna till!

  29. Håkan Bergman

    Så kom den då i SvD på bibblans pressreadertjänst intervjun med Anne-Marie Lindgren, inofficiell chefsideolog i S. Men herregud hur kan man så totalt missa dom problem som verkligen plågar vår samtid och som har skapats av S i samarbete med gröna fascister i MP. nyleninisterna i V och vilseipannkakangänget i C? Hur kan man så konsekvent blunda för dom verkliga problemen i en så lång och ambitiös intervju? Läs den och dra era egna slutsatser!

  30. Andreas Oxenstierna

    Det oroande är inte mediahype (media säljer på rubriker så givetvis glömmer de historiken) utan att enligt https://www.sciencenews.org/article/heat-record-june-july-water-climate oceanerna, som absorberar 93% av uppvärmningen, nu tycks ha värmts så mycket att alltmer överskottsenergi leder till ökande globala temperaturer. Förra veckan var globalt den hittills varmaste sedan tillförlitliga globala satellitverifierade mätningar har kunnat göras.

  31. UffeH

    När inte den svenska sommaren lever upp till spådomarna om en repris av sommaren 2018 som utlovades av de troende och deras följare så har nu media fått hitta nya områden där de kan hitta ”extremt” sommarväder.
    Då är det tacksamt med länderna runt Medelhavet där varje sommar betyder temperaturer som i deras öron låter väldigt extrema men som av befolkningen där anses fullständigt normala. Man har till och med anpassat livet till detta genom att när temperaturen är som högst på dagen ta en ”siesta”, detta glöms gärna bort av svensk media.
    Sen kan man undra varför personer som Alexandra Pascalidou åker till områden som hon tydligen anser vara livsfarliga borde hon inte stanna i kalla Norden med ”säkra” sommartemperaturer?
    Att sedan som svensk media leta efter svenskar som tycker att temperaturerna i Medelhavsländerna är ”höga” är rätt naivt, det är ju just för att värmen är där som man vill dit.
    Hur svårt kan det vara som journalist att förstå att det är sökandet efter värme som driver turismen till Medelhavet och att de flesta av dessa turister vet att ta det lugnt och skydda sig under dagens varmaste tid utan pekpinnar från ”dumma” journalister och forskare.

  32. Göran

    Jag funderar över vissa aspekter av hur termodynamiken fungerar. Jag har formulerat ett experiment för att bättre försöka förstå detta. Om experimentet är praktiskt möjligt eller effektnivåerna är realistiska har jag ingen uppfattning om. Vad tror ni om uppställningen? Vad kan resultaten bli?

    1. I ett rum med temperaturen 20 grader beskjuts en liten kopparplåt, 2×2 cm, med fotoner av våglängden 15 μm och effekten 1 W/m2.

    a. Kommer plåtens temperatur att förändras?

    b. Höj effekten till 2 W/m2. Sker det någon förändring av plåtens temperatur?

    c. Utför försök a-b i ett rum med temperaturen 0 grader. Någon förändring av temperaturen?

    2. Upprepa försök 1 a-c med våglängden 6 μm.

    3. Slutsatser?

  33. Tege Tornvall

    Reportrar som oroar sig för värme kan ju följa turistströmmen till Murmansk och Kolahalvöns härdande klimat (alltså inte just väder).

  34. Ang #32

    Vänligen gå inte på sådan smörja och förstör inte sidan med att övertala provokatörer.

  35. Sören G

    Kollade på BBC, CNN, Al Jazira, DW m.fl. utländska TV-kanaler. Alla hade inslag om rekordvärmen runt Medelhavet.
    Någon frågade om man inte kunde vända utvecklingen och fick svaret att det inte går att suga tillbaka koldioxiden från atmosfären.

    Man menar alltså att det är koldioxiden som förorsakar höga temperaturer. Enligt min mening beror temperaturen på solstrålningen. Det blir varmt om solen får lysa under en längre tid från en molnfri himmel. Moln på dagen reflekterar bort solstrålningen.

  36. Tege Tornvall

    Sigtunaskolans utmärkte lektor Lundvall blev mäkta upprörd om någon menade att det var t. ex. 27 grader i solen: ”I solen, i solen! I Solen är det miljoner grader!” ropade han och fäktade med armarna.

  37. Jan Ågersten

    Hej

    De svenska medierna är inte ensamma om den bombastiga klimatrapporteringen. Då jag följer ett trettiotal utländska nyhetsmedier ser jag ett tydligt mönster när det gäller klimatrapporteringen. Med risk att avfärdas som konspirationsteoretiker vill jag ändå påstå att det förekommer en orkestrering av den klimatalarmistiga rapporteringen. Det är tydligt att vi skall skrämmas till lydnad till förmån för globalismens ideologi.

  38. Liksom när jag kollade länder vid Medelhavet för några dagar sedan så ligger de alla under 40 grader, liksom tidigare.

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=temperatur+i+Spanien

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=temperatur+i+Italien

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=temperatur+i+Grekland

    Har inte media tillgång till vädertjänster via internet? Varför ljuga om sådant som är så enkelt att kolla? Eller har sommarhettan gjort dem mjuka i huvudet?

  39. Jan Å #37,

    Jag är böjd att hålla med dig. Man har kört med metoden att slå fast felaktiga fakta genom massutskick som upprepas gång på gång och på ställe efter ställe. Till sist blir budskapet så överväldigande att folk accepterar det som en sanning. Och vi som kollar fakta betraktas som knäppskallar, för de VET ju den nya sanningen.

    Samma sak har ju hänt med den s.k. ”klimatkrisen” – den finns inte och IPCC, WG1 har aldrig påstått det och har heller aldrig givit några bevis för det. Ändå är klimatkrisen idag en etablerad ”sanning”.

  40. Lars Cornell

    #32. Om man tillför plåten energi oavsett våglängd och plåtens storlek blir den varmare. Vad vill du visa med ditt ’experiment’? Förstår inte ditt problem.

    Så blev det i morse när jag lagade frukost på min infraspis. Jag tror inte att jag får ett annat resultat om jag gör om det nu eller nästa år.

  41. jax

    Ser i Expressen att Akropolis i Aten stängt pga värme. Det var tydligen 41 grader där. Var i Aten i juli 1977 den vecka som det slogs värmerekord med 48 grader, men det var bara 44 när vi var där. Vi gick upp till Akropolis, rätt jobbigt i hettan men görbart. Dagens människor är väl vekare antar jag.
    Var i Rom sista veckan i juni 2003. Det var omkring 40 grader de dagar jag var där, vilket romarna själva tyckte var jobbigt. Inte värmen i sig, utan att den kom tidigt det året.
    Kommer också ihåg värmen sista veckan i augusti 2011 i Toscana, runt 40 varje dag i en vecka, boendes i ett hus utan AC, det funkade också. Skönast var dock morgnarna när det bara var 28 grader.
    Så dagens totala hysteri angående temperaturer är ju bisarr. Överallt och hela tiden varnas det för mördar- dödshettan för att få folk att tro att det är något exceptionellt som händer denna sommar.
    En förklaring till dagens hysteri kan faktiskt vara ACn. När man har AC blir kontrasten mellan den torra kalla AC-luften och den 40-gradiga uteluften så stor att man nästan får en chock när man går ut. Förr var det ju varmt överallt, utom i Hiltons lobby i Aten 1977. De hade AC så vi tillbringade resten av dagen, efter Akropolis, där.

  42. Lars Kamel

    För ett par år sedan, uppmättes 48,8 grader på Sicilien, vilket påstods vara rekord för Sicilien, för Italien och kanske Europa (Jag minns inte det sistnämnda). Den temperaturen tycks inte ha blivit godkänd som rekord än. Och då kommer den väl aldrig att bli godkänd?
    De klimathotsreligiösa har nu blivit så desperata i sin propaganda för att hålla klimathysterin vid liv, att de har börjat att använda marktemperaturer. Vad sådana nu skulle bevisa, egentligen. Ligger solen på, blir marken mycket varmare än luften. Vilket är anledningen till att de klimathotsreligiösa vill använda dem. Finns det alls några långa mätserier för marktemperaturer?

  43. Göran

    # 32

    Vari består smörjan och vem är det som är provokatör? Min fråga är uppriktig och jag vet inte svaret, därav frågeställningen.

    Såsom jag uppfattar det just nu, så beror resultatet av tillförsel av fotoner av specifik våglängd på omgivningstemperaturen. I 1 a-b sjunker plåtens temperatur då våglängden är lägre än vad ”medeleffektvåglängden” för omgivningstemperaturen är, i c ökar den. I 2 kommer plåtens temperatur alltid att vara högre. Det är inte effekten i W som ger temperaturen, utan effekt i W av respektive våglängd i relation till omgivningstemperaturens våglängdsfördelning.

    Om detta resonemang är korrekt, så ger solceller mer energi när de omges av grönt gräs jämfört med en grusplan för att vattnets avdunstning sänker temperaturen och en större andel av fotonens energi därmed kan omvandlas till elektricitet.

    Hjälp mig förstå varför resonemanget ovan är felaktigt.

  44. Hans Björkman

    Enligt Corriere della Sera är det 33gr i Rom nu. Inga braskande rubriker om monsterhettan.

  45. Lars Kamel

    TV4 överraskade genom att låta en meteorolog komma med sakliga kommentarer. Som att det alltid är varmt i södra Europa på somrarna och att klimatförändringar inte har orsakat värmeböljorna. Däremot kan klimatförändringarna göra att de inträffar oftare.

  46. Mikael Andersson

    En kompis bilar just nu från Barcelona till Torrevieja, det är just nu 32°C i Valencia.

  47. iah

    tyskland börjar bli en värmeö på sommaren- de har mer och mer ett stäppklimat därför att dom hårdgör större och större områden, idag co 70 ha/dag

  48. Göran J

    Just nu bara 16.9 grader C i vattnet vid Arkösund (Östersjön).
    Tidigare i sommar har det varit strax över 20 grader C.

    Inte mycket att skryta över.

    Vattenståndet har i alla fall återgått till normal nivå efter ha varit mellan 20 – 30 cm lägre än normalvatten i två månader.

  49. jax

    #41 Jag själv

    Värt att notera är att 1977 är nu 46 år sedan. Alltså precis den period som alarmisterna älskar att jämföra dagens väder med, då den var kall.

  50. Lars Cornell

    #43 Göran. Då skall du få ett koncist svar av mig nu.
    Omgivningens temperatur saknar betydelse. 1 W är en W och 2 W är två W oavsett vilken temperaturen är.
    Våglängden saknar betydelse. 1 W är en W och 2 W är två W oavsett vilken våglängden är.

    ”Det är inte effekten i W som ger temperaturen, utan effekt i W av respektive våglängd i relation till omgivningstemperaturens våglängdsfördelning.” är helt felaktigt påstående.

    1 W och 2 W är just det oavsett om solcellerna omges av gräs eller grus.

    Sedan blandar du hop två oberoende saker. Hur mycket energi solpaneler tar emot är något helt annat än hur mycket elenergi de avger. Verkningsgraden har ökat från tidigare ca 10% till nu närmare 20% (rätta gärna mina siffror).

    Nu är solpaneler alltid svarta för att ta emot optimalt mycket (=albedo) av solens energi.

    Men om solpanelerna tar emot 2 W så tar de emot två W oavsett om de är svarta eller gröna. Hur mycket el de genererar är en helt annan fråga och har med verkningsgraden att göra.

    Panelernas temperatur och strålarnas våglängd påverkar verkningsgraden. Men om det vet jag inte så mycket.

    Tänk så här:

    1 W fotoner når solpanelen vilket medför att
    % * 1 W lämnar solpanelen i form av el. Resten stannar kvar i panelen i form av värme som snabbt strålar eller konvekteras bort.
    % är verkningsgraden som är beroende av våglängd och temperatur.

    Temperaturen påverkas av albedot som är nära noll. Solpanelerna blir mycket varmare än den mark som de skymmer. Det innebär att solpaneler genom sitt albedo värmer jorden mer än vad som skulle bli fallet om de inte fanns. Även den el som bildas blir i senare skede värme.

    Exempel: Antag att solinstrålningen är 1000 W/kvm. Jord och skog har albedo ungefär 0,2 och skulle, om panelerna inte skymde, absorbera 800 W/kvm. Solpanelerna ökar således jordens uppvärmning med i räkneexemplet 200 W/kvm. Det var knappast så de gröna hade tänkt sig att resultatet skulle bli.

  51. Mats Kälvemark

    Kyla dödar mångubbelt fler än värme. Närmare bestämt ca 80 gånger fler enligt artikeln från juli 2022 i länken nedan från ”The Lancet”.

    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00138-3/fulltext?mc_cid=d70dda03b7&mc_eid=e41d077156

    ”Findings
    The final analysis included 10 716 879 deaths from all causes. The small-area assessment estimated that each year in England and Wales, there was on average 791 excess deaths (empirical 95% CI 611–957) attributable to heat and 60 573 (55 796–65 145) attributable to cold, corresponding to standardised excess mortality rates of 1·57 deaths (empirical 95% CI 1·21–1·90) per 100 000 person-years for heat and 122·34 deaths (112·90–131·52) per 100 000 person-years for cold. The risks increased with age and were highly heterogeneous geographically, with the minimum mortality temperature ranging from 14·9°C to 22·6°C. Heat-related mortality was higher in urban areas, whereas cold-related mortality showed a more nuanced geographical pattern and increased risk in areas with greater socioeconomic deprivation.”

  52. tty

    #30

    Du bör ha klart för dig att det inte finns några mätningar av jordens temperatur dag för dag. Inga. Det är datormodeller det rör sig om. Satellitmätningar kan inte mäta lufttemperaturen vid markytan, bara temperaturen i relativt djupa avsnitt av atmosfären. Det är därför de alltid anges som anomalier, inte som absoluta temperaturer.
    Havsytans temperatur kan mätas från satellit (förutsatt att det inte är molnigt), men det är den s k ”skin temperature” som mäts, alltså den översta bråkdelen av en millimeter, vilket man vet är kraftigt missvisande.

  53. tty

    #32

    Plåten kommer att bli varmare, eftersom den absorberar en del av strålningen.
    Temperaturen spelar ingen roll för mängden absorberad energi.
    Våglängden spelar in om kopparplåtens albedo är våglängdsberoende.

    Jag vet uppriktigt sagt inte hur koppars albedo ser ut i IR-området. Det påverkas kraftigt av hur slät ytan är, om det finns oxid på den o s v.

  54. sibbe

    120 år av varma somrar och extremt väder? En översikt! | EIKE – Europeiska institutet för klimat och energi (eike-klima-energie.eu) Inlagd av av Juterzenka | 02 augusti 2010 | Klimat | 26  |     
    1903
    4.-8.7. Ihållande regn i Schlesien. Storskalig översvämning.
    Översvämningar i Östeuropa, Warszawa översvämmas
    11.7. Kraftig nederbörd i norra Tyskland. Massor av översvämningar.
    Många översvämningar på Ems.
     
    1904
    Extremt torrt och varmt. Värmebölja stoppar flodnavigering. Tropisk värme över hela Centraleuropa. Berlin 16.7. 35,5°. Vattennivån i floderna Wisła och Oder är på sin lägsta nivå sedan 1811.
     
    1905
    Juli varm med många åskväder
     
    1906
    8.7. Svår cyklon över Tunis, hundratals döda.
     
    1907
    Juli kallare än juni
    mycket svalt och regnigt, särskilt i öster, Berlin 230 mm
    15.7 skyfall och svåra översvämningar i Schlesien,
    många döda.
     
    1908
    29.7. förödande storm i Zillertal, Tyrolen, 25 döda
     
    1909
    svalt och vått, nästan överallt dubbelt så mycket nederbörd som normalt.
    12.7 Oväder och långvarig nederbörd i Alsace och södra Tyskland.
    Översvämningar, allvarliga skador.
     
    1910
    23.6. förödande stormar i norra Italien. Milano mycket förstörelse,
    66 döda, många skadade.
     
    1911
    Värmebölja Centraleuropa. Berlin am 23.7. 34,6°
    Värmebölja East USA, New York 40°, tusentals dör av värmeslag.
     
    1913
    Juli delvis kallare än (även kall) juni.
    30.7. Hagelstorm Sydtyrolen. delvis 30 cm islager, druvskörd
    förstörd, mycket skada.
     
    1916
    10 juli: Svår storm nära Wien, betydande skador.
     
    1917
    Slutet av juli kraftigt regn, översvämningar östra Frankrike, Belgien till
    Rhenlandet
     
    1921
    långvarig värmebölja Europa. Problem med
    Vattenförsörjning, begränsningar av sjöfarten.
    20.7. Karlsruhe 39°
     
    1922
    efter solig juni kort värmebölja, 6.7 Frankfurt/M. 37°,
    7.7 därefter stormar och åskväder, temperaturfall, förödelse,
    Träd upprotade, undantagstillstånd i vissa områden, översvämningar,
    Resten av sommaren sval och regnig, grödans misslyckanden.
     
    1923
    10.7. sex timmars åskväder London, 14 hus förstörda.
    13.7 Kraftiga åsk- och åskväder i norra Spanien.
    Översvämningskatastrof Zaragoza , mycket skada.
     
    1925
    2.7. Andauernder heftiger Regen Südosteuropa, „folgenschwere“
    Überschwemmungen Karparten.
     
    1926
    3.7 Fortsatta översvämningar och skyfall i Giant Mountains.
    mycket förstörelse.
    Då ofta muggig och varm.
    Lång värmebölja i östra USA, hundratals dödsfall.
    18.7. Gräshoppspest Sovjetunionen, gräshoppsmoln 6,5 km lång, 4 km bred.
    24.7. Våldsamma åskväder i norra Tyskland, allvarliga skador.
    28.7. Köldknäpp, snöstorm (!) i de schweiziska Alperna.
     
    1927
    8.7 svåra stormar i Erzgebirge, åskväder som varar i timmar, 145 döda,
    Många hus helt förstörda, översvämningar, förstörelse.
     
    1928
    3.7 Svåra åskväder i sydvästra Tyskland, åska, stormar.
    Hagel, förödelse.
    4.7 Ovädersfronten rör sig österut, kraftiga åskväder i Berlin.
    Schlesien, stormar, skadade, mycket skada.
     
    1930
    Juli kallare än juni, mycket våt.
    12 juli snö upp till 1000 m., Jungfraujoch 30 cm nysnö,
    München högsta temperatur 12°.
    Värmebölja Mellanvästern/USA, över 200 döda, Missouri upp till 48°.
     
    1932
    16.7. Skyfall i norra och centrala Italien, kraftiga regn
    Förödelse, trafikleder och förstörda grödor, många platser
    beskuren
     
    1934
    Press: ”Väderkatastrofer i alla delar av världen”
    ”aldrig tidigare skådad” värmebölja på USA: s östkust,
    den 5.7. New York 55°C (!), många offer, Kansas City på 27 dagar
    den ena efter den andra över 40°, vissna åkrar, torkade floder,
    Heuschrecken- und Käferplage.
    18.7. nach kurzer Hitze schwere Unwetter in Großbritannien, 3 Tote.
    19.7. schwere Unwetter in Oberitalien, Hagelkörner bis 200 Gramm,
    gesamte Weinernte vernichtet.
    schwere Überschwemmungen in China, 200 Tote, Tausende obdachlos.
    21.7. tagelanger ununterbrochener Regen in Polen,
    Überschwemmungskatastrophe, 150 Tote 50 000 Obdachlose.
     
    1935
    8.7. starke Regenfälle im Osten der USA, Hochwasser, viele Schäden,
    60 Tote.
    25.7. schwere Überschwemmungen in China, 70% der Provinz Hupeh
    überschwemmt, 200.000 Tote.
    Värmeböljan i Mellanvästern/USA fortsätter torkan. 150 döda.
     
    1937
    för första gången sedan 1932 mindre torka i mitten
    Väst/USA, fortfarande sandstormar i Texas och
    Nya Mexiko.
     
    1939
    25.7. En våldsam åskfront ger en plötslig
    Köldknäpp med temperaturfall på 20°, Zugspitze -7°.
     
    1949
    Värmebölja i Central- och Sydeuropa, i Medelhavet ibland över 40°,
    Vattenbrist överallt, missväxt, 10.7.
    från Stuttgart”.
     
    1950
    mycket somrig, 3,7. München 34,4°, varmaste dagen sedan 50
    År
     
    1951
    En av de allvarligaste översvämningskatastroferna i
    USA: s historia i området Kansas, Missouri och
    Kansas River efter kraftiga regn mycket plötsligt över
    400 000 hemlösa, många döda.
     
    1952
    Värmebölja i Europa, 200 döda, Tyskland upp till 39,6°, Florens 40°
     
    1954
    mycket sval och våt
    9.7 Skyfall i sydöstra Tyskland och Bayern.
    Översvämningskatastrof, 30 döda, 50 000 hemlösa, drabbade av
    Donau, alla bifloder, alla floder i Sachsen, några högsta
    Vattennivåer sedan 1899.
     
    1955
    21.7. Kraftiga åskväder med skyfall och hagelstormar i
    Österrike, massor av vatten, översvämningar, miljontals dollar i skador.
     
    1956
    Mycket vått, mycket regn, mycket översvämningar.
    Återigen ställs frågan i pressen om kärnvapenproven
    är ansvariga för det dåliga vädret.
     
    1957
    Hitzewelle hält an bis zum 10.7., Wasserknappheit, 15 Tage durchgehend
    über 30°, 7.7. bis 39°, 4.7. Zugspitze 14°, Wassernotstand in Nieder-
    sachsen, Nordsee ist 22° warm.
    1959
    „Jahrhundertsommer“ im nördlichen Mitteleuropa, Dürre, Trockenheit.
    Sintflut-Regenfälle in den Alpen, Erdrutsche, Überflutungen, Tausende
    Obdachlose.
     
    1962
    kältester Sommer seit 111 Jahren, nur einmal über 25°,
     
    1963
    Värmebölja och torka, ofta över 30°, slår rekord.
     
    1965
    4.7 svåra stormar i norra Italien efter en kort värmebölja,
    Hagelstormar och orkaner, svåra skador, Sicilien upp till 42°.
    18.7 Svåra åskväder i Nordhellen och Niedersachsen, 10 döda.
    över 150 hemlösa.
    25.7. –80.6° mäts vid Sydpolen
     
    1967
    9.7.Våldsamma åskväder, åskväder och stormar avslutar värmeböljan.
    Temperaturfall på 15°, snöfall i Alperna.
     
    1968
    11.7. En tornado ödelägger staden Pforzheim och det omgivande området
    på en 20 km lång och 400 m bred front, inom en
    Varje kvart förstörs 1000 lägenheter, tak av hela
    Rader av hus är täckta, träd välter
    och bilar krossade, ”som efter ett luftangrepp”, 2 döda,
    400 skadade.
     
    1969
    7.7. Orkanstormar över Västeuropa, särskilt franska
    Atlantkusten och England drabbade, 36 döda, allvarliga skador
     
    1975
    5.7. Svåra stormar i Bayern, miljoner i skador.
     
    1976
    ”Europas stora torka”, en av århundradets somrar, extrem
    Torka, uttorkad mark, vissna fält, låg
    Vattennivåer, nötkreatur måste slaktas i en nödsituation, upp till 38 °
     
    1977
    4.7 svåra stormar i Schweiz, skyfall, vägar
    tvättas ut, jordskred, hagel.
    13.7. Hitzewelle im Osten der USA, Blitzschlag legt die gesamte
    Stromversorgung New Yorks lahm.
    31.7. erneute Unwetter in den Schweizer Alpen, Katastrophenalarm,
    Gotthardstrecke tagelang durch umgestürzte Bäume unterbrochen.
    Unwetter auch im Südwesen Frankreichs, manche Flüsse steigen innerhalb
    weniger Minuten um 6 m an, viele Schäden, 10 Tote, manche Häuser
    in Minuten bis zum Dachstuhl überschwemmt.
     
    1978
    Juli kühl und nass in Deutschland, Hitzewelle in Italien und Süd-
    Frankreich , 19.7. schwere Unwetter mit Hagel und Wirbel-
    stürmen in Italien und Jugoslawien, Millionenschäden, Hagel
    liegt meterhoch auf den Straßen.
     
    1980
    Sommer kalt und nass
    Juli seit 1874 nicht mehr so regenreich, „Katastrophensommer“,
    Freibäder schließen.
    10.7. Wintereinbruch in den Alpen, Pässe gesperrt.
     
    1981
    12.7. schwere Unwetter und Gewitterstürme in Süd-Deutschland,
    Wolkenbrüche, Hagel, Millionenschäden, Bayern Katastrophenalarm,
    Schäden in der Landwirtschaft.
     
    1982
    Hitzewelle Nord-Europa, 2.8. Oslo 35°
     
    1983
    Sommer heiß und trocken, einer der Jahrhundertsommer,
    Deutschland bis 40,1°, Trinkwasserknappheit.
     
    1984
    12.7. schwerstes Hagelunwetter „seit Menschengedenken“
    im Raum München, schwere Schäden,, tennisballgroße Hagelkörner,
    abgedeckte Dächer, Felder und Gärten verwüstet, Temperatur-
    sturz von über 30° auf 16°, 300 Verletzte.
    Gewitter in ganz Westeuropa.
     
    1985
    6.7. schwere Unwetter im Rheinland, Millionenschäden
    12.7. heftige Schneefälle in Südafrika
    19.7. De kraftigaste monsunregnen i Indien på 20 år.
    Översvämningar, många hemlösa, döda.
    Slutet av juli värmebölja på Balkan, Aten 41°
    30.7. Svår storm i Bayern och Österrike, miljoner i skador.
    .
     
    1987
    1.7 svåra stormar över södra Tyskland, skyfall,
    5 döda, miljoner i skador.
     
    1988
    Torka USA fortsätter, ”minnen från 30-talet”.
    Värmebölja i Grekland.
    26.7. Svåra stormar i hela Tyskland, skador för miljontals dollar.
     
    1989
    9.7. Efter en kort värmebölja våldsamma åskväder, hagel meter hög
    på gatorna.
    I slutet av juli, kraftiga åskväder igen i norra Tyskland, Rendsburg
    150 mm regn på 24 timmar.
     
    1993
    Juli sval och våt.
    Värmebölja USA: s östkust, Washington upp till 40 °, regn i mitten
    Väst, Mississippi översvämning, 16 döda, stora områden översvämmade.
     
     
    1994
    4,7. Allvarlig hagelstorm i Kölnområdet, storleken på ett kycklingägg
    Hagelstenar, allvarliga skador.
    Värmebölja i Tyskland, en av somrarna i seklet,
    delvis varmaste juli sedan B.d.A.
    Väderkontoret säger emot Klaus Töpfer som är ansvarig för vädret.
    klimatkatastrof.
     
    1996
    Juli väldigt sval och våt.
    7.7 Kraftiga åskväder med hagel och stormar i södra Tyskland.
    Miljontals dollar i skador.
    Stormar i södra Europa, stormar på Balearerna, 7 döda.
    24.7. Hagelstorm i Kölnområdet, skada.
    Värmebölja i Egypten, 22 döda.
    mycket kall vinter i Sydafrika.
     
    1997
    Juli betydligt för våt.
    förödande översvämningar efter kraftigt ihållande regn
    i avrinningsområdet för Oder, ”millennium” – Oder översvämning, vallar
    Bryta, stora landområden översvämmas, miljarder i skador.
     
    1998
    Juli väldigt coolt.
    Värmebölja i Italien och Grekland.
     
    1999
    Värmebölja i Ryssland, 142 döda.
    6.7. Hårt väder med skyfall i Erzgebirge, upp till 100 mm/dygn.

  55. Andreas Oxenstierna

    #52
    Givetvis – därför skriver jag satellitverifierade lokala mätningar. Satelliterna ger forskarna möjlighet att interpolera mycket mer exakt både spatialt och temporalt än tidigare mellan observationerna (land-, havs- och atmosfärbaserade). Notera att det skapas en ny prognosmodellfil varje halvtimme över Nordatlanten från dessa data som vi har byggt dataflödet för åt stor kund. Modellernas absoluta värden kan givetvis diskuteras – det intressanta är tidsserierna sedan ca 30 år som de forskare jag diskuterat med har stort förtroende till.
    Satellitradar tror jag kan mäta en bit ner i vattnet men det rör sig alltid om det yttersta ytskiktet.

  56. Karl Eider

    #28 Benny

    Betong smälter vid 1400 +/-100 grader.

  57. tty

    #54

    Den sammanställningen ger jag inte mycket för.

    De har helt missat den extrema värmen och torkan i USA (främst Mellanvästern) 1936, liksom ”the Great Drought” i samma område 1930-39.

    Likaså den stora Mississipiöversvämningen 1927, troligen den värsta någonsin. Den kulminerade visserligen i maj, men var inte över förrän i augusti.

  58. Andreas Oxenstierna

    Enligt https://podaac.jpl.nasa.gov/SeaSurfaceTemperature
    mäter satellitradar enbart översta millimetern. Det viktiga med radar är att den kan mäta även när det är molnigt. Synligt ljus och IR ”fastnar” i molnen. Länken innehåller mycket nyttig info om nutida mättekniker

  59. tty

    #55

    Hur mäter man havstemperatur med radar?

    Förresten, radar går inte ned i saltvatten som är elektriskt ledande mer än en liten bråkdel av en våglängd. Det finns skäl till att ubåtar är så svåra att upptäcka.

  60. Nr 55 Andreas O.
    Forskarnas stora förtroende för senaste 30 åren, mätning ytvatten.
    Det man mäter i havets översta skickt är molnutbredning och vindstyrka, temperaturen varierar ju ofta flera grader i detta ytskickt under 24 timmar.

    Vilka slutsatser dras av dessa 30 åriga mätresultat – har molnutbredningen minskat, har medelvinden minskat, har stormarna varit färre och svagare och vad visar mätningarna av havsytans temperatur – har ” havet” blivit varmare eller har vädret varierat.

    När vi har perioder med svaga vindar blir vägar och städer veritabla värmefällor – liksom havets ytvatten.

    Havets ytvatten är en otroligt varierande variabel – och det blir oerhört krångligt att använda som klimatvariabel.

    Men – kanske kan vi lära oss ngt över riktigt långa serier, typ 100 tals år…men just ytvattenmätning är i mina ögon en riktigt dålig parameter för att lära sig om havets temperatur – snarare borde den uteslutas till förmån för mätning av djupare lager, eftersom man inte vill ha molnighet och vind som störande inslag.

  61. #43
    Beklagar men det ströks tydligen ett par inlägg varför hänvisningen blev fel. Smörjan gällde såklart det nyreggade trollet i #30.

  62. tty

    #58/59

    Det är alltså en passiv mikrovågsradiometer som du uppfattat som ”radar”, vilket det naturligtvis inte är.

    Nu är ju dock även sådana mätningar störda av moln, dock mindre än IR-mätningar, men när molnen ligger lågt eller det rör sig om dimma är det även för mikrovågor svårt att skilja på yttemperatur och molntemperatur.

    Mikrovågmätningar går något mer ”på djupet” än IR, dock inte mer än någon millimeter. Saltvatten är som sagt mycket ogenomskinligt inom detta våglängdsområde.

  63. Andreas Oxenstierna

    #59 och 60
    Not jag är ingen klimatolog men utbildad geovetare och arbetat med dataflödesprocesser som beskrivet tidigare.
    Radar kan givetvis vara både radio och mikrovågor – finns många olika våglängdband för olika ändamål. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Radar
    Forskarförtroendet gäller samtliga typer av klimatologiska mätningar som kan korreleras med satellitmätningar.
    Exempelvis den tydliga globala atmosfäriska temperaturökningen sedan cirka 1990 kräver väldigt mycket substans för att ifrågasättas. Däremot att 93% av av oss ”skapad” energi absorberas av oceanerna är mer en uppskattning. Tyvärr anges konfidensintervall alltför sällan i populärvetenskapliga artiklar men finns givetvis i underliggande forskarrapporter.

    Specifikt hur man korrelerar ex radarmätningar med temperatur är givetvis mycket komplext. Jag har ingen ”enkel” länk – boken https://www.amazon.co.uk/Introduction-Microwave-Remote-Sensing-Woodhouse-ebook/dp/B00U4D8EJM/ är ”bibeln”.
    Satellitmätt ytvattentemperatur används (gissar jag) för att korrelera temperaturobservationer både av ytvatten och djupare skikt. Exakt hur detta görs antar jag är en hel vetenskap i sig.

  64. Andreas Oxenstierna

    #62
    Radar ”ser” igenom moln – det är ju därför den används ex i sjöfart.
    Enligt länken i #58:
    Ocean Temperature is a measure of the energy in the ocean due to the motion of molecules. Depending on the sensor, spaceborne measurements give us an unprecedented global measurement of ocean temperatures from approximately 10 µm below the surface to 1 mm depths using radiometers.

  65. Daniel Wiklund

    Nu har krösamajorna julafton på text-tv. Södra Europa håller på att brinna upp. Hur är det i Sverige ? Läser ” Temperaturer I Sverige lördag den 15 juli kl 14.00. Kallaste var det i Katterjåkk med 11 grader. Varmast var det i Stockholm med 24 grader. Ser att Jokkmokk hade 22 grader. Ingen extremvärme här.

  66. Johan, Uppsala

    #37
    Kan det möjligtvis vara så att de mediebolag du sett alla lyfter samma vinkling i klimstalarmismen ingår i nätverket Covering Climate Now?

    Här är listan:
    https://coveringclimatenow.org/partners/partner-list/

  67. Ulf

    Nu är tydligen klimatreligionen så hotad att man måste ner och mäta på dgr och hundradels grader för att få fram ett hot. Blir bara mer och mer patetiskt.

  68. sibbe

    Bakgrund[redigera | redigera wikitext]
    Under 1920-talet flyttade många bönder till slättlandet då man såg nya möjligheter att öka produktionen. Grässlätterna plöjdes upp för att odla spannmål. Under år med riklig nederbörd kunde man odla tillräckligt mycket spannmål, men i början av 1930-talet inleddes en lång och svår torkperiod. Lantbruket drevs dock som tidigare, vilket ledde till att jorden blev allt mer näringsfattig och att det topplager som höll jorden på plats försvann.[1] En rekordskörd av vete 1931 ledde till att livsmedelspriserna sjönk och bönderna fick svårt att klara sitt uppehälle.
    Förlopp[redigera | redigera wikitext]
    År 1931 försvårades torkan ytterligare. Vindarna drog upp partiklar från marken och bildade stora dammoln. Sandstormar blev allt vanligare, och eftersom det inte fanns någon egentlig växtlighet som kunde binda jord och sand bildades enorma dammoln. År 1932 rapporterades 14 sandstormar, år 1933 38 st.[1] Sandstormarna bidrog till att förvärra situationen; partikelhalten i luften ökade till den grad att solstrålarna inte kunde bryta igenom och de boende i området fick hälsobesvär. Allt fler valde att lämna slättlandet och flykten pågick fram till 1941.

    Som vi ser, tty, så var det ändå böndernas fel med det hela: redan då var det klimatkatastrof.
    Enligt de klimataktiva som författade den här artikel i Wiki:
    ..
    Böckerna om klimatkatastrofen lämnade sina spår: John Steinbecks böcker har en hedersplats i min privata bibliotek. Die Früchte des Zorns…
    Och det är en liten detalj som sticker ut. Steinbeck har handskrivit ”slut”, engelska för slampa, med små bokstäver i röd färg längst ned i manuskriptet, vilket den brittiska tidningen The Guardian skrivit om.
    Steinbeck-experten Susan Shillinglaw har beskrivit det hela som ett ”arkivaliskt mysterium”, och teorierna om anledningen bakom tilltaget har varit många. Bland annat att det kan ha varit en skämtsam notering av författarens fru, Carol Steinbeck, eller att arkivarier vid universitet i Virginia lagt till ordet av okänd anledning.
    Med andra ord: Arschlöcher tolkar Steinbeck….
    I min ungdom tyckte jag dock bäst om det stora kalaset.

  69. Ivar Andersson

    #65 Daniel
    ”Varmast var det i Stockholm med 24 grader.”
    Kanske dags att evakuera Stockholm pga den katastrofala värmen? 🙂

  70. Thorleif

    Ännu en tung vetenskapsperson som ansluter till oss som anser att klimathotet är överdrivet eller icke-existerande.

    https://slaynews.com/news/nobel-prize-winning-scientist-climate-crisis-narrative-hoax/

    h/t Armstrong Economics

  71. Ivar Andersson

    Från Expressen
    ”Trots att halva juli redan passerat har den riktiga sommarvärmen uteblivit. Och så kommer det fortsätta.

    Det blir inte den roligaste semesterveckan, man får hitta på andra saker än att sola och bada, säger meteorologen Josefine Qvarnesjö–Bergstedt på Storm.”

  72. Thorleif

    Många tidningar men även vissa vanliga vädersajeter skriver om den extrema hettan i öknen från Las Vegas och ner mot mexikanska gränsen.

    https://www.meteoblue.com/en/blog/article/show/40214_Heat+Dome+in+the+USA+leads+to+dangerous+and+prolonged+heat

    Det mest extrema stället är Death Valley i området där MEDELtempen under Juli ligger på 47 gr.

    Idag ligger tempen på ca 40 gr i delar av södra USA. Alltså ganska normala temperaturer trots allt.

  73. JonasW

    Satelliter mäter den värmestrålning som havet avger. De ”tittar” i det atmosfäriska fönstret.

    Sen använder de SB-lag.

    Om man anser att vatten är en svartkropp så stämmer det inte att det bara är några millimeter i ytskiktet som står för utstrålningen.
    Begreppet ”skin-depth” är kopplat till hur långt en yttre kommande strålning kan tränga in i materialet. Det är inte kopplat till hur värmestrålning inifrån avges. I synnerhet inte från en svartkropp.

  74. Göran

    # 50

    Tack för svar!

    Jag vill bestämt hävda att det är skillnad på effekten av 1 W beroende på våglängden. Försök driva fotosyntesen med 1 W av våglängden 15 mikrometer. Av samma skäl kan du inte driva en solcell med vilka våglängder som helst.

    För att få en uppfattning om vattenavdunstningens påverkan på omgivningstemperaturen, och i någon mån särskilja den från albedot, kan man mäta temperatur och absolut luftfuktighet ovan en grön gräsmatta, en fuktig grusplan respektive en torr grusplan. Därigenom finns möjlighet att särskilja effekten på temperaturen från vattenavdunstning respektive albedo.

    Om ”Det är inte effekten i W som ger temperaturen, utan effekt i W av respektive våglängd i relation till omgivningstemperaturens våglängdsfördelning.” vore ett felaktigt påstående, så skulle inte kylskåp fungera. I ett kylskåp producerar du kyla, dvs en våglängdsfördelning med en lägre temperatur än den utanför kylskåpet. Ju mer effekt du använder – ju fler ”kalla” fotoner – desto snabbare kan du kyla ner skåpet.

    I det föreslagna experimentet valde jag våglängderna utifrån koldioxids och vattenångas reflektionsvåglängder. Utifrån de valda våglängderna och temperaturen i rummet, så illustreras hur återstrålningen från koldioxid har en kylande verkan vid rumstemperatur, men värmande verkan vid nollgradigt. Däremellan finns ett temperaturområde där återstrålningen varken värmer eller kyler. Påståendet att koldioxid alltid värmer är, om ovanstående resonemang äger sin korrekthet, i så fall falskt. ”Värmeeffekten” från koldioxid finns endast då omgivningstemperaturen blir tillräckligt låg, alltså framförallt på högre breddgrader.

    Om växthusgaserna kan koncentrera energi, dvs skapa fotoner med avsevärt kortare våglängd, än de fotoner de absorberar, har de en temperaturhöjande verkan. Om inte, så har de, beroende på omgivningstemperaturen, antingen en kylande verkan eller så fördröjer de avkylning, men de kan aldrig värma.

  75. Göran

    # 53 tty

    Albedo har knappast någon betydelse då alla våglängder finns inom rumstemperaturens våglängdsområde, dvs skillnaden torde vara minimal om inte obefintlig.

    I övrigt se min kommentar i # 74.

  76. Göran

    # 61 Alvar

    Uppfattat!

  77. Adepten

    #32 och #43 Göran

    En klar dag på sommaren med hög lufttemperatur (ca 25-30 grader i skuggan) kan solcelltemperaturen bli 60-70°C. Det beror på att solcellernas albedo är ca 0,01 ungefär som havets albedo. Den högre temperaturen gör att solcellsmodulens verkningsgrad sjunker. En vanlig temperaturkoefficient för effekten på kiselbaserade solcellsmoduler är -0,4 %/°C, vilket beror på att spänningen över halvledarcellerna sjunker vid ökad temperatur.

    När det gäller dina fotoner på 15 µm resp. 6 µm så motsvarar de en energi på 1,33E-20 Joule resp. 3,31E-20 Joule för varje foton vilket skulle motsvara 7,5 resp. 3,0E+19 stycken kvanta.
    Frågan är bara hur du skulle arrangera detta för att rikta just dessa fotoner mot plåten och vad du vill komma fram till när en 15 µm foton har en temperatur på -79,82 grader Celsius och 6 µm fotonen motsvarar 209,95 grader Celsius.
    Mikrovågstrålning i en mikrovågsugn har en fotonenergi på ca 7,95 E-25 Joule vilket motsvara en temperatur på ca -272,89 grader ändå kan man få vatten att koka om man laddar på med en 800 Watt under ett antal minuter, skulle du sätta dit din kopparplatta skulle det bli rena fyrverkeriet.

    Förövrigt håller jag med Lars Cornell och tty.

    Dessutom, apropå fina båtar, tycker jag att det är konstigt att inte någon har förklarat att det stora manfallet med alla båtar i Gotland runt berodde på klimatförändringarna.

  78. tty

    #63, 64

    Jag tror det behövs litet klarlägganden här.

    Radar innebär att man skickar ut radiosignaler och får information från hur de reflekteras tillbaka. Och alla radarmodeller ser inte genom moln – hört talas om väderradar?

    Vädersatelliter använder radiometrar som tar emot mikrovågor som sänds ut av syre- och vattenmolekyler, och ur vars egenskaper temperaturen kan beräknas. Detta är alltså inte radar.

    Radarsändare använder nästan alltid centimetervåglängder, inte mikrovågor. Detta beroende på att molekyler absorberar samma våglängder som de emitterar. Absorptionen i atmosfären är därför kraftig i mikrovågområdet, radarn får alltså kort räckvidd och hindras av moln. Vore det inte för detta skulle säkert mikrovågor användas för radar eftersom man får bättre vinkelupplösning. Det finns ett skäl till att flygplan i regel bara blir en formlös ”blip” på skärmen.

    Moln är nästan helt ogenomskinliga inom IR-området om de inte är mycket tunna. Satelliten ”ser” alltså molnöversidans temperatur, inte havsytans
    Moln är inte lika ogenomskinliga för mikrovågor, men långtifrån helt genomskinliga. Satelliten kommer att ”se” en blandning av mikrovågor från vattenytan och molnet, men det går i allmänhet att skilja vad som är vad eftersom de har olika temperatur.
    Detta är däremot ett stort problem när det gäller temperaturmätningar i Antarktis där det kan vara mycket svårt att avgöra om det är markytan eller ett moln man mäter på. Det är inte givet vilket som är varmast, och båda består ju av iskristaller.

    Att korrelera yttemperaturmätningar med mätningar på större djup än en millimeter kräver helt enkelt mätningar på plats, genom ankrade bojar, ARGO-bojar eller från fartyg. Jag kan nämna att enbart korrelera dessa tre typer av mätningar är svårt, eftersom det finns systematiska skillnader, och i äldre tid enbart fartygsmätningar (som också har stora problem med systematiska skillnader, beroende på exakt mätmetod och tidsperiod). Dessa mätningar ”på plats” är alltså mycket glesa, både i tid och rum, och måste alltså interpoleras med satellitmätningar.

    Allt som allt är alltså globala havstemperaturmätningar rätt skakiga, i synnerhet före ARGO-bojarnas tid.

    Men de är ändå betydligt bättre än mätningarna på land. Där finns inga satellitmätningar att interpolera med i det allt glesare stationsnätet (antalet väderstationer minskar hela tiden), eftersom satelliterna inte kan mäta lufttemperaturen nära marken. Bara markytans temperatur (om det är molnfritt) och medeltemperaturen för flera kilometer djupa avsnitt högre upp i atmosfären. Det kan nämnas att osäkerheten i satellitmätningarna av absoluta temperaturer uppskattas till 0.5-1 grad, men att förändringar kan mätas med mycket högre noggrannhet, vilket är anledningen till att satellitvärdena alltid anges som anomalier, inte absoluta temperaturer.

    Att ange en ”världstemperatur” på hundradels grader när är rent nys.

  79. sibbe

    https://www.youtube.com/watch?v=9Sl9NKUQ2Ww
    Nå, ja ,jag lärde mig köra ( min morfars) bil (efter körkortet) Opel Rekord, Radio et al.
    Året 1963. Fina tider, …DÅ. Man var, som min svåger sa ,ungkarl och speleman,
    Tigern i tanken!!! Och man visade det: ”tigern” sattes fast vid antennen…Ho, ho, dum var man då redan!!!! Fina tider som sagt…

  80. Andreas Oxenstierna

    #78
    Tyvärr har du fel på nästan samtliga punkter. Ex kan radarsatelliten Sentinel1, vars mikrovågssensor mäter i C-bandet, se igenom moln, där synligt ljus och IR reflekteras fullständigt. Se diverse engelska Wikipedia-artiklar för grundläggande information.
    Det du beskriver korrekt är nödvändigheten med havsdjupmätningar på plats och att det väsentliga för ingångsdata till klimatmodeller är stabiliteten av relativa förändringar, dvs anomalier.

  81. tty

    #75

    Nej, så enkelt är det inte. Många material har mycket taggiga reflektansspektra i IR-området.

  82. Björn

    sibbe [54]; Ambitiös sammanställning. Även om det är s.k ”axplock” ur historien, så förmedlar de klimatologiska händelserna, att annat än antropogen CO2 har varit dessas orsak. Historiska data finns naturligtvis ändå längre tillbaks, vilka borde sammanställas för att neutralisera mytologin kring CO2. Dessa data utgör verkligen ett empiriskt underlag för forskning.

  83. mattias

    Det är lite intressant hur meteorologer plötsligt förklarar det usla svenska semestervädret som just väder på grund av det mäktiga högtrycket runt Medelhavet så trycks lågtrycken upp till oss: https://www.expressen.se/nyheter/ingen-vandning-i-prognosen-mer-kyla-och-regn-vantar/
    Däremot yttemperaturer i Atlanten eller den varma torra inledningen av sommaren i Sverige fram till mitten av juni var värre än 2018- samtidigt som lågtrycken låg över Medelhavet då med ovanligt kyliga temperaturer och mycket nederbörd där inte nämndes. I Sverige berodde det torra vädret på klimatförändringar…

  84. tty

    #80

    C-bandet är 3,75-7,5 cm, en helt normal radarvåglängd.

    C-bandet är dock ingalunda helt immun mot moln, därför ligger väderradar ofta i C-bandet

  85. Göran J

    Jag tror att i morgon slår vi minus rekord, -76 öre/kWh.
    Stäng ner alla dina privata solceller eller stoppa ditt vindkraftverk annars får du vara med och betala!?

  86. mattias

    #85
    Det blir inte många minuter av sol i Sverige imorgon, så solcellerna kanske inte producerar så mycket i alla fall.

  87. Göran J

    Jag tror att i morgon slår vi rekord, -76 öre/kWh.
    Stäng ner alla dina privata solceller eller stoppa ditt vindkraftverk annars får du vara med och betala!?

  88. Staffan Lindström

    Sveriges fotbollsdamlandslag bor i Wellington … En 100-årssnöstorm i matchen mot Sydafrika kanske skulle få FIFA att inse att södra halvklotet har vinter när norra har sommar… Senast det snöade downtown Wellington var 25 juli OCH 15 augusti 2011. Första VM 1930, för herrar var det snöslask i Montevideo vid öppningsmatchen….

    Sydafrika 2010 enligt tyska Bild engelska…

    ”Snow on Table Mountain and chilly rain in Cape Town – Denmark’s training session was cancelled because of a flooded training pitch! The first snow for decades fell near to Japan’s World Cup base between Cape Town and Port Elizabeth.”

  89. tty

    #74

    ”Värmeeffekten” från koldioxid finns endast då omgivningstemperaturen blir tillräckligt låg, alltså framförallt på högre breddgrader.”

    Växthusgasernas effekt har nästan inget med omgivningstemperaturen att göra. Det sker genom absorption av fotoner, vilket är en temperaturoberoende effekt (bortsett från dopplerbreddning som gör absorptionen något effektivare vid högre temperatur) och genom termalisering av den absorberade energin genom kollision med andra molekyler, också en (nästan) temperaturoberoende effekt. Den är inte absolut temperaturoberoende eftersom sannolikheten att molekylen skall hinna deexcitera innan den kolliderar är aningen större vid låga temperaturer.

    Växthuseffekten fungerar vid 400 plusgrader på Venus lika väl som vid 200 minusgrader på Titan. I båda fallen ytterst driven av solljus med exakt samma spektrum (men varierande intensitet).

  90. Fredrik S

    Andereas Oxenstierna #

    Dessa satelliter används väl inte för yttemperaturer?

  91. tty

    #80

    Om Sentinel 1 ser igenom moln hur åstadkom man då denna bild av åskväder över Estland:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sentinel-1#/media/File:Thunderstorms_over_Estonia_on_a_Copernicus_Sentinel-1_synthetic_aperture_radar_image.jpg

  92. Göran

    # 77 Adepten

    Tack för svar! Uppenbarligen är det något väsentligt som jag inte förstår, så jag är tacksam för att du och andra tar er tid. Experimentformuleringen är formulerad utifrån ett principiellt resonemang för att försöka förstå, jag har som sagt ingen aning om det är praktiskt möjligt att genomföra.

    I # 74 har jag utvecklat mitt resonemang med bäring på det du tar upp. Givet en fotongas vid rumstemperatur med tillhörande fotonfördelning, så tänker jag mig att tillförsel av en tillräcklig mängd fotoner med nämnda våglängder kommer att förändra plåtens temperatur i riktning mot de temperaturer du beräknat. Är detta ett rimligt påstående, eller är det helt felaktigt? Vad är i så fall skillnaden jämfört med mitt resonemang om hur kylskåp fungerar och ökning av kyleffekt?

    Är resonemanget i slutsatsen felaktigt, grundat på en fundamental felförståelse?

    Mikrovågor är märkliga, för den kosmiska bakgrundsstrålningen om 4 K är ju mikrovågor, samtidigt har de ju den effekt du nämner och det inom ett temperaturområde på upp till 30 K, om jag har förstått det rätt.

  93. Göran

    # 81 tty

    Uppfattat!

  94. sibbe

    https://www.youtube.com/watch?v=Ajs0LKRI2mI

  95. Det har verkligen varit ett omväxlande juliväder, åtminstone i Skåne. I eftermiddags hade vi en puff av ”tropisk” värme med 27 plusgrader (det har vi knappt haft på hela sommaren. Men nu kommer regnet och temperaturen droppar ned till 22. Det påminner om aprilväder.

    Men jag antar att detta varierande väder beror på den globala uppvärmningen? Liksom stabilt väder för övrigt. Sådant kan vi nog förvänta oss allt oftare i framtiden, enligt förbluffade och oroliga ”forskare”. 🙂

  96. tty

    #92

    Strålning har egentligen inte någon temperatur alls. Temperatur är molekylrörelse.

    När man säger att den kosmiska bakgrundsstrålningen har en temperatur av 4 K är det egentligen ett förkortat sätt att säga att ”den kosmiska bakgrundsstrålningen har ett spektrum motsvarande svartkroppsstrålning från en kropp med en temperatur av 4 K”.

    På samma sätt har strålningen i en mikrovågsugn ingen temperatur alls, men man har valt en våglängd som absorberas kraftigt av vattenmolekyler. Den absorberas därför av vattenmolekyler och termaliseras till värme i angränsande molekyler. Den måste dock ha en hög intensitet, annars blir det inte mycket till uppvärmning.

    Däremot skulle svartkroppsstrålning med en toppfrekvens motsvarande den man använder i en mikrovågsugn motsvara en mycket låg temperatur. Men det skulle fordras en rejält stor sådan svartkropp för att avge lika mycket strålning som i en mikrovågsugn.

    Man måste hålla isär våglängd och intensitet. Solljuset vid Pluto är lika ”hett” som här, men temperaturen är ändå mycket låg.

  97. Håkan Bergman

    Fotboll var på tapeten här, varför inte ägna lördagskvällen till att nörda ner sig i fotbollens geometri.
    http://hoyzer.se/2020/03/30/bollen-ar-inte-rund/

  98. sibbe

    Håkan: Bundesliga börjar först om 3 veckor…

  99. Fredrik S

    Flera globala värmerekord har slagits skriver tidningarna bla SVD.

    Var någonstans har det slagits ett globalt värmerekord? Antar att de avlöst varandra, det kan väl bara finnas ett globalt värmerekord?

    Någon som vet?

  100. sibbe

    https://www.youtube.com/watch?v=Ajs0LKRI2mI
    för håkan och mig…

  101. Göran

    # 89 tty

    Om ett luftskiktet har en temperatur av 0 grader, och koldioxidmolekylen absorberar en 15 mikrometers foton, motsvarande -79,82 grader, och det sker en energiutjämning mellan molekylerna, hur kan då temperaturen 0 grader i luftskiktet upprätthållas? Hur ser kopplingen mellan uppmätbar temperatur och fotoner ut, om en foton som har en våglängd som motsvarar en lägre temperatur ändå upprätthåller temperaturen i gasskiktet när den absorberas av en koldioxidmolekyl? Och dessutom kan utjämna energin med en annan molekyl och likväl upprätthålla temperaturen? Detta givet att den genomsnittliga molekylhastigheten i en gas är direkt beroende av gasens temperatur, vilken i sin tur beror av fast och flytande materias temperatur (åtminstone nära jordytan).

    När jag pratar om värmeeffekten avser jag återstrålningens hävdade uppvärmande förmåga på marken. Jag har nu fått reda på att 15 mikrometer motsvarar en avsevärt lägre temperatur än vad jag, som inte har koll på formlerna, skattat. Om marken utstrålar en temperatur om 20 grader, hur kan en -79,82 graders foton värma marken, givet koldioxidens absorptionsband ca 12-17 mikrometer? Det saknas information för att logiken, absorption och emission av foton som motsvarar -79,82 grader och dess uppvärmning av en markyta som är plusgrader, ska vara sammanhängande.

    Uppenbarligen är det något jag inte förstår.

  102. Fredrik S

    Trots att WMO anger 134 F (56,7 C) från 1913 som jordens högsta uppmätta temperatur så verkar tidningar och ”klimatexperter” bekvämt dissa det och anger 130 F (54,4 C) från 2020 som högsta uppmätta temperatur.

    Visst är den mätningen från gammal men det uppmättes i Furnace Creek, nu har de flyttat stationen dvs rekord-optimerat den, till så låg höjd de kan i dalen. Där har det troligtvis varit varmare än 57 under heta böljor. Alltså inte jämförbart med den gamla platsen högre upp i dalen.

    Så vem är trovärdigast?

    Tänk på det när ni läser i blaskorna.

  103. Enough

    #87 Göran J

    ”Jag tror att i morgon slår vi rekord, -76 öre/kWh.”

    När jag tittar på Nordpool ser jag SEK -95,66/MWh, vad ser du? Översatt till kWh blir det SEK -0, 09566/kWh, eller c:a 10 öre, du bommade med en 10-potens, eller hur?…….

  104. Göran J

    #103 Enough

    Priset på el idag varierar men mellan 14.00 – 15.00 kommer priset att vara minus priser på mellan 60 – 70 öre per kWh. Detta enligt min eldistibutör Tibber eller nätägaren Eon.

  105. Göran J

    #103 Enough

    Här är en länk till dagens elpris enligt Eon

    https://www.eon.se/el/elpriser/aktuella#aktuelltspotpris

  106. Andreas Oxenstierna

    #91 mfl
    Mikrovågsradarsensorn ( C-bandet har ungefär samma våglängd som i en mikrovågsugn) har två polariseringar som man kan kombinera och processera på ett otal sätt för ett otal användningsområden.
    Några länkar:
    https://www.eoportal.org/satellite-missions/copernicus-sentinel-1#copernicus-sentinel-1–the-sar-imaging-constellation-for-land-and-ocean-services

    https://asf.alaska.edu/data-sets/sar-data-sets/sentinel-1/sentinel-1-applications/ listar en lång rad operativa applikationer inklusive detta:
    ”Sentinel-1’s radar ability to see through clouds, rain, and dark makes it particularly useful for monitoring floods. ”

    Sedan används den även för att förfina mer lågupplösta (kilometer) mätmetoder som temperaturmätningar från andra satelliter som MODIS och Sentinel3. Se ex
    https://ieeexplore.ieee.org/document/8517538
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924271619300371
    https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-1/Cloud-free_crop_maps_foster_sustainable_farming
    där det molnfria högupplösta kommer från radardata.

  107. Göran J

    En sak som jag undrar över när det gäller minuspriset på el är, får jag som förbrukare minuspriset plus moms tillbaka? Och i så fall vem betalar denna moms?

  108. Andreas Oxenstierna

    #91
    Kom på att vi skrivit en artikel med ”bilder” (processad radardata) från Sentinel1 för att visa att radar ser igenom moln
    https://www.researchgate.net/publication/369782249_Yield_Prediction_for_Winter_Wheat_with_Machine_Learning_Models_Using_Sentinel-1_Topography_and_Weather_Data

    Och nu försvann mitt föregående inlägg – moderatorer mejla mig om ni vill diskutera inläggs lämplighet!

  109. Per Björkengren

    # 106
    Ja. Du ”får tillbaka” moms när elpriset enskilda timmar är negativt. Men eftersom det genomsnittliga pris du betalar fortfarande är positivt så syns det inte så tydligt på fakturan. Eftersom du ”får tillbaka” momsen genom att det negativa priset sänker snittpriset du betalar på.

  110. Enough

    #104-106 Göran J

    Priset på Nordpool är SEK -0,55619 mellan 15 och 16 idag, snittet över dygnet är det jag angav. Nordpool anger grundpris ex moms.

  111. Göran J

    #110 Enough

    Eftersom jag har timmätning på elen så är priset per timme det mest intressanta.
    Att passa på att t.ex. ladda elbilen eller göra något annat energikrävande kan ju löna sig.
    Däremot så är det inte så lönsamt för ägare solcellsanläggningar eller andra producenter med minus priser.

  112. Andreas Oxenstierna

    #51
    Risken med den globala temperaturökningen är att människan dör om wet-bulb temperatur (WBT) överskrids alltför länge, ca 35 grader vid 100% luftfuktighet enligt https://www.livescience.com/hottest-temperature-people-can-tolerate.html
    Tydligen börjar monsunområden i Pakistan och Indien närma sig denna nivå. Jag hittar inga exakta siffror, 45-50 grader vid 90% fuktighet?, då WBT är svårmätt. I torra områden är WBT inget problem.

  113. Andreas Oxenstierna

    #99
    Jag antar att SvD menar den globala medeltemperaturen som var den högsta någonsin uppmätt minst två dagar I förra veckan enligt https://amp.cnn.com/cnn/2023/07/05/world/hottest-day-world-climate-el-nino-intl/index.html

    Detta är mycket mer klimatrelevant än enstaka väderobservationer.

  114. tty

    #101

    Fotoner har ingen temperatur och motsvarar ingen temperatur.

    De temperaturer du anger för olika våglängder är den temperatur där en svartkropp med den aktuella temperaturen har störst utstrålning, men svartkroppsstrålning har ett kontinuerligt spektrum och största delen av strålningen som avges har större eller mindre våglängd.

    Hur en gasmolekyl absorberar strålning är fullständigt oberoende av strålkällans temperatur. Den beror enbart på om den aktuella fotonen har en energi som motsvarar ett absorptionsband (=skillnaden mellan två energinivåer) för den aktuella molekylen.

    Däremot påverkas absorptionen faktiskt litet av den absorberande molekylens temperatur (=rörelsehastighet). Dopplereffekten gör att absorptionsbanden blir litet bredare vid högre temperatur.

    Däremot är det helt betydelselöst om den absorberade fotonen kommer från ”toppen” på ett svartkroppsspektrum, från långvågssvansen av en varmare svartkropps strålning, från kortvågssvansen av en kallare svartkropps strålning, har avgivits genom deexcitering av en annan gasmolekyl eller kommer från en magnetron i en mikrovågsugn.

  115. Adepten

    #101 Göran

    ”Uppenbarligen är det något jag inte förstår”

    Den infraröda ”filten” i vår atmosfär sträcker sig över ett brett våglängdsområde. Från ca. 750 nm som är direkt under det synliga röda ljuset till ca. 1 mm som gränsar till mikrovågsområdet.
    Där har vattenånga en dominerande roll jämfört med CO2. Det är en förklaring varför CO2 spelar en så liten roll.
    Att förklara fysiken bakom det hela kan bli mycket omfattande som jag inte har tid med.

    Du kan läsa Lennart Bengtssons bok ”Vad händer med klimatet” där förklarar han på ett enkelt sätt hur det ligger till.

  116. tty

    #114

    Som jag påpekat förut. Det finns inget sätt att mäta Jordens temperatur en enskild dag. Bara dataprogram som påstås kunna räkna ut den.

    CNN tycks förresten ha svårt att hänga med i klimatsvängarna. Det råder inte någon El Nino, ENSO är neutralt:

    http://www.bom.gov.au/clim_data/IDCKGSM000/soi30.png?1689495229

  117. Gabriel Oxenstierna

    Andreas, 113

    Det ska dock noteras att de data som CNN och alla andra media refererar INTE är konkreta, uppmätta temperaturer. De är från modeller för reanalys. Detta framgår också av länkarna i deras artikel.
    En länk är till Climate Reanalyser gruppen på Univ. of Maine
    https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/

    Den andra länken är till ERA5, som också är en reanalysprodukt.
    https://www.ecmwf.int/en/forecasts/dataset/ecmwf-reanalysis-v5

    Maine-gruppen skriver följande ’varning’ på sin hemsida: ”Climate Reanalyzer is a data visualization website for climate and weather models …The mean global temperature increases in early July 2023, estimated from the Climate Forecast System, should NOT be taken as ”official” observational records. It is important to note that much of the elevated global mean temperature signal was associated with weather patterns in the Southern Hemisphere that brought warmer-than-usual air over portions of the Antarctic.

    Den faktiska temperaturmätning som sker i konkreta väderstationer har INTE uppvisat någon rekordtemperatur globalt. Detta kan man följa här, där globala temperaturen uppdateras minut för minut:
    https://temperature.global/

  118. Andreas Oxenstierna

    116 117
    Climate Reanalyzer kombinerar alla observationsdata med korrelerade satellitmätningar. Om detta görs korrekt borde det ge en ”sannare” tidsserier än observations punkter, som inte är jämnt spridda.
    Se ex https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/
    ”Climate Reanalyzer is NOT a model. This ”Daily 2-meter Air Temperature” page shows area-weighted daily means calculated from the 2-meter air temperature variable from the Climate Forecast System version 2 and Climate Forecast System Reanalysis, which are publically available products of the NOAA National Centers for Environmental Prediction.”
    Och texten refererad sist i 117 visar styrkan med detta – även Antarktis-temperaturer inkluderas där väderobservationer är ytterst glesa/obefintliga.

  119. Daniel Wiklund

    Har man inget att göra kan man ju roa sig med att mäta den globala temperaturen, helst sekund för sekund. Jag intresserar mig för det lokala vädret. I Luleå just nu är det 22 grader och molnigt, regn är på väg. Som vanligt får man anpassa sig till det väder som råder. Hur anpassar man sig till det globala vädret.

  120. Göran J

    Bugg i temperatur data beräkning.

    Norrköpings Tidningar har på sin sista sida uppgifter om bl.a. gårdagens temperatur kl 14.00 på flera kommuner i Östergötland. Temperaturerna är inte uppmätta utan beräknade. Jag bor straxt utanför Söderköping och kan konstera att jämför med de temperaturer som jag mäter så är felintervallet mellan 0,5 – 1 grad C. Nästan alltid varmare är SMHI:s beräknade temperatur som anges med en decimal.
    Min registrerade termometer är digital med visning av en decimal och jämförs då och då med en digital termometer som är kalibrerad.

  121. tty

    #118

    ”Och texten refererad sist i 117 visar styrkan med detta – även Antarktis-temperaturer inkluderas där väderobservationer är ytterst glesa/obefintliga.”

    Med det resonemanget är systemet allra bäst där det inte finns några observationer alls,

  122. Nr 116, 117.
    Ni lär hamna i en omöjlig sannolikhets debatt om existens och möjligheten av en högre existens – med nr 118.

    Själv nöjer jag mig med att sverige, generellt har dubbelt så hög uppvärmning som den ” globala uppvärmningen” – och nu så här 60 år senare är det mycket svårt att se någon påtaglig skillnad i väder, nu jämfört med då.

    Månaderna juni och oktober har en något kallare medeltemperatur i sverige nu än perioden 1961 – 1990 – enl statistiken – just dom månaderna avgör mycket av naturens naturliga cykler, med kläckningar och tillväxt.
    Dessa svårligen urskiljbara skillnader är då dubbelt så stora som det globala snittet – vi mäter ännu så länge temperatur inom normalvariationen för dom senaste 2000 åren – men dom troende vill jämföra den kalla 1961 – 1990 med dagens ngt varmare period.

    Att diskutera tro och sanning leder vanligen till väldigt långa texter utan slutsats.

    Modeller/ simuleringar och verkligt utfall har jag jobbat med inom flygmotorbranschen – och där var det strängt förbjudet att flyga med passagerare i något byggt med enbart modellerade resultat eller något byggt på sannolikhet – idag glömmer dom klimathotstroende att det bygger på en teori – som IPCC utrycker det i varje ny utgåva – ” vi blir allt mer övertygade om att teorin stämmer”.
    I DET sammanhanget är det verkligen värt att komma ihåg begrepp som bekräftelseforskning, koncensus och styrmedel.

    Resultat från verkligheten jämfört med historisk utveckling är vägen framåt – klimatologiskt är en mansålder ngt som är betydligt mindre än en fis i rymden.

    Att juni den senaste perioden blivit kallare än den svala perioden 1961 – 1990 är anmärkningsvärt – och passar inte bra in i Modellerna – särskilt inte som vi pratar om sverige, med dess nordliga läge.
    Det kommer att dröja länge innan klimatmodellerna är flygvärdiga.

  123. Angående väder, klimat och sannolikheten för både återkommande värmeböljor och torka i exempelvis Spanien – titta på deras, över stora områden, ökenliknande natur och flora och fauna.
    Media och vissa forskare vill låta påskina att värme och värmeböljor i dessa områden är ngt ovanligt….vilket allting i naturväg motsäger – även om deras modeller säger något, så kan vi empiriskt läsa ut klimatet av miljön, växterna och djuren.

  124. Fredrik S

    Andreas Oxenstierna #113

    Enligt WMO är dessa data endast preliminära och bör tas med en nypa salt.

    Det var varmt i juni men det har det varit förut.

    Dessutom handlar det om hundradelar, vilket bara är trams i sammanhanget.

  125. Dan

    I eftermiddag produceras så mycket el av vind och sol att man får betala för att bli av med den. Idag är alltså en sommarsöndag.
    En vintermåndag utan vind och utan att solen syns producerar dessa misslyckade anläggningar ingenting.
    Det är som att ha en moped vars motor bara går i nedförsbackar men inte annars.

  126. Militanta ekologister förstörde 7 500 nyympade fruktträd i Tarn. De gillar inte fruktodlaren som under frostnätter vid trädens blomning bränner halm för att med hjälp av röken mildra frosten. Som representanter för den rödgröna religionen anser de sig ha rätt att straffa misshagliga personer. Och i allmänhet åtnjuter de rättsväsendets sympati och tysta godkännande.

    https://www.valeursactuelles.com/regions/occitanie/tarn/no_agglomeration/faits-divers/7-500-pommiers-arraches-dans-le-tarn-des-militants-ecologistes-pointes-du-doigt

  127. Staffan Lindström

    126
    Lars Mellblom

    Nästa projekt : Att spränga Millau-bron…?

  128. Staffan Lindström

    Just nyss i Rapport : Över 43 C 2 senaste veckorna…SANT!…men är väl snarare regel än undantag i Phoenix AZ
    Furnace Creek 55 C förväntas visar en skärm med 54 C …

    Sedan kommer meteorologen ”Hettan tar ett järngrepp om Sydeuropa…” Järngrepp brukar väl mest användas om köldvågor… Men GP hade använt det i början av augusti 2017… ”Lucifer” kallades den värmeböljan….

  129. #Staffan Lindström 127#

    Ja, varför inte, annars är ekologisternas stora projekt sedan någon tid att stoppa byggandet och förfärdigandet av en TGV-linje (höghastighetståglinje) mellan Lyon och Milano.

    https://www.ouest-france.fr/economie/transports/train/lyon-turin-affrontements-autoroute-bloquee-ce-quil-faut-retenir-de-la-manifestation-interdite-0fa0f082-0d30-11ee-bde3-e4426a11f27b

  130. Fredrik S

    Staffan Lindström #128

    Enligt Accuweather var det 52 i Death Valley 16 juli förra året. Minns inga journalister som gjorde i brallan över det då.

    Men då hade iofs fullt upp med att rapportera om rekordtemperaturer på Heathrows ena landningsbana bland flygplanen.

  131. Staffan Lindström

    129
    Lars Mellblom

    Ingen förändring öht är det ultimata… Att döma av namnen ”Extinction Rebellion”…”Die letzte Generation”… etc så är det här dödskultister…har jag fel…?

  132. Richard

    Jag brukar alltid kolla aktuella temperaturen hos vilket nog är världens mest sålda väderstation NetAtmo. De finns över hela världen och ger en väldigt bra indikation på den verkliga temperaturen. Man kan zooma in för att få fram alla stationer som delar sin data, och de som placerat utegivaren korrekt kommer visa aktuella temperaturen. Vill man se variationen över dygnet så vrider man telefonen 90 grader efter att man klickat in på en station.
    Jag brukar alltid jämföra Svt Tv4’s så kallade extremtemperaturer och de stämmer aldrig.
    Länk till NetAtmo karta https://weathermap.netatmo.com/
    Finns även som app.

  133. #Staffan Lindström 129#

    Så är det, men det är nog mest vanligt folk man vill ta livet av. Den vakna upplysta grönröda eliten behövs för att styra världen. Till och med Frankrikes mest anlitade klimat/energiexpert Jean-Marc Jancovici menar att äldre personer bör nekas sjukvård som ett humant sätt att minska befolkningen.

  134. Gabriel Oxenstierna

    Andreas 118

    ”Climate Reanalyzer kombinerar alla observationsdata med korrelerade satellitmätningar. Om detta görs korrekt borde det ge en ”sannare” tidsserier än observations punkter, som inte är jämnt spridda.”

    Problemet är att detta inte görs korrekt. Enligt länkad artikel ändrar de sin modell bakåt i tiden och dokumenterade, tidigare rapporterade temperaturer från deras modell kan variera påtagligt. Exempel finns i artikeln och i kommentarerna.

    ”My August 20, 2022 tweet from the Climate Reanalayzer shows that average global temperature anomaly on that date was -0.1°C.
    But the screenshot from today, says the anomaly was 0.25°C — a 0.35°C difference.”

    ”August 25, 2021. 0.0C T2m anomaly. Now the T2m anomaly for that date is given as 0.26C.”
    https://wattsupwiththat.com/2023/07/16/hottest-days-manipulation/

    Det påstådda globala värmerekord vi haft är alltså baserat på en datormodell som bevisligen manipulerar sin historiska output. Därmed är slutsatsen att vi kan avskriva påståendet om att det varit ett värmerekord.

    Det är inte bara RE-analys, det är RE-RE-analys.

  135. #32 Göran

    Vad kan resultaten bli?

    1. I ett rum med temperaturen 20 grader beskjuts en liten kopparplåt, 2×2 cm, med fotoner av våglängden 15 μm och effekten 1 W/m2.

    Vid 15 μm är reflektionsförmågan nära 100%. Alla fotoner reflekteras och kopparplåten värms inte alls. Se figur 2 här: https://www.researchgate.net/publication/226012226_Excimer_laser_treatment_of_copper-coated_mild_steel/figures?lo=1 Kopparplåten reflekterar nära 100 % upp till ungefär 4 cm våglängd. Längre vågor reflekteras inte, strålningen fortsätter då framåt, dock något fasförskjuten. Jämför direktorer i yagiantenner.

    a. Kommer plåtens temperatur att förändras?
    Nej.

    b. Höj effekten till 2 W/m2. Sker det någon förändring av plåtens temperatur?
    Nej

    c. Utför försök a-b i ett rum med temperaturen 0 grader. Någon förändring av temperaturen?
    Alla fotoner reflekteras fortfarande.

    2. Upprepa försök 1 a-c med våglängden 6 μm.
    Det blir ingen skillnad alls.

    Om du ändrar experimentet genom att klistra vanlig kontorstejp på kopparplåten eller målar med någon färg blir reflektionsförmågan i infrarött mycket låg, typ 5%. Nästan all strålningsenergi absorberas. Med 1W/m2 kommer plåten med ytan 0,0004 m2 att värmas med en effekt av 0,4 mW. Väldigt lite, det skulle nog inte vara möjligt att detektera en så liten effektutveckling på en så stor kylplåt som 2×2 cm.

    Om du skulle värma med 1 kW/m2 på respektive våglängd och ha plåten lackerad eller tejpad skulle den värmas med 0,4 respektive 0,8 W. Det är väldigt lite för en så stor plåt. Med en bra termometer borde man kunna mäta temperaturökningen förutsatt att experimentet sker i en väl avskärmad kammare där ingenting förorsakar luftrörelser. Kammaren då placerad i ett rum med konstant temperatur. Det spelar stor roll hur plåten är orienterad eftersom kylningen mest kommer att vara på grund av konvektion.

    Hur man åstadkommer 2 kW/m2 vid aktuella våglängder vet jag inte. Någon sorts laser skulle jag tro. För att generera 1W/m2 vid 15 μm behöver man sända ut 15/6=2,5 gånger fler fotoner per sekund än vid 6 μm.

    Kontrollexperiment: Limma fast ett motstånd på 2×2 cm kopparplåt. Sänd likström genom motståndet. Börja med en rejäl effekt, kanske 1W och vänta in jämviktstemperaturen. Reducera effekten och vänta in ny jämviktstemperatur. Rita kurva på logaritmpapper. Kanske går det att gissa hur kurvan skall extrapoleras ner till 0,4 mW ?? Olika för olika orientering av plåten.

  136. Adepten

    @135 Leif

    👍🤩Tänkte på dig när jag skrev mina kommentarer.

  137. Andreas Oxenstierna

    122 123 124 130 134
    Avvikelse från vadå? Om de inte ändrar i sina egna beräkningar så är tidsserien det viktigaste, inte de absoluta värdena. Absoluta värden är givetvis relativt ointressanta i det globala perspektivet – de är de relativa förändringarna över tid som är intressanta.
    Det gigantiska problemet i Medelhavsregionen mfl områdena är inte temperaturen utan torkan. Se ex https://amp.france24.com/en/europe/20230513-without-water-we-are-nothing-spain-s-crippling-drought-reignites-tensions-over-tagus-river

    https://amp.france24.com/en/europe/20230511-spain-approves-emergency-measures-worth-€2-2-billion-to-battle-crippling-drought

    I vårt lilla Sverige kommer vi mest uppleva positiva effekter av klimatförändringen, möjligen att det blir fler extremer som torkan 2018 och i år.

  138. Nr 137 Andreas.
    Har du tittat på nederbördsvariationen i medelhavsområdet i ett 100 års perspektiv?
    Har du sett människans otroliga omdaning av hydrologin i medelhavsområdet dom senaste 100 åren, bl a den extremt utvecklade konstbevattningen med grundvatten i ökenområden – med eu:s mångmiljardstöd och deras obefintliga konsekvenstänk…?

  139. Nr 134 Gabriel.
    Fantastiska mätmetoder – och slutsatser.👍

  140. Tittade just på svt, morgonstudion, meteorologen sa att det nästan var rekordvarmt i Death Wally – 53, 3 grader i ett extremt ökenlandskap – till rekordet från 1913 var det dock långt.
    När jag kollade veckans väder i extremvärmens USA – ja, då syntes inget mer anmärkningsvärt än att det är högtrycksväder.

    När studioreportern frågade den utsände om hur extremhettan mest kunde märkas så svarade den utsände – att det mest märktes på nyhetsförmedlingen….

    I år har USA dessutom varit ovanligt kallt – men det har tydligen inte intresserat medierna.

    En titt på städerna längs USA:s västkust visade heller ingen extremvärme, trots högtrycksläget – det verkar som deras hav är ovanligt kallt..?

  141. Dagens morgonstudio rapporterade dock från SLU – det blir ett fantastiskt bärår, trots den sena, torra våren.
    Mycket sol på försommaren och att det började regna ordentligt vid midsommar gav perfekta förutsättningar.

    Hoppas nu inte sommarkylan och det envisa regnandet ställer till det, såå kan det se ut i klimatkrisens sverige – 2023!

  142. Paul Håkansson

    Vet inte hur länge detta pågott men om man går in på SMHIs 10 dygnsprognos står det följande.

    ”Senaste dygnets värden har beräknats på både observationsdata och modelldata.”

    Varför blanda in modelldata, duger inte observationsdata längre.

  143. tty

    #142

    Det har pågått så länge det funnits vädermodeller. Skall man ge data mellan de fåtaliga observationspunkterna måste de interpoleras. De är naturligtvis alltid approximativa. I synnerhet nederbörd och nattemperaturer vintertid varierar kraftigt även över korta avstånd.

  144. tty

    #137

    Du tycks ha lite otur med dina ”fakta”. Det har varit en ovanligt blöt försommar i Medelhavsområdet:

    https://climate.copernicus.eu/precipitation-relative-humidity-and-soil-moisture-june-2023

    Fast tror man som du på MSM när det gäller väder och klimat så hamnar man oftast fel.

  145. Fredrik S

    Andernas Oxenstierna #137

    Menar du att högtrycket och det torra vädret i delar av Juni varit extremt?

  146. jax

    #144 tty

    Är man konspiratoriskt lagd tror man nog att det finns en överenskommelse mellan olika MSM, men troligen har alla nog bara snott sin info från Guardian.

  147. Gabriel Oxenstierna

    jax 146

    Informationen kommer från Covering climate now, och sprids samordnat till de massmedia som har en klimatagenda. The Guardian är väl den mest särpräglade av dem. Här i Sverige har vi Aftonbladet, Expressen och TV4 som medlemmar och förr var även SVT medlem.

    https://coveringclimatenow.org/about/

    https://coveringclimatenow.org/resources/

  148. jax

    #147 Gabriel Oxenstierna

    Har koll på det, men många gånger refererar de till Guardian. De vågar väl inte stå för att de är medlemmar i CCN.

  149. Johan, Uppsala

    Jaha, nu ska även Upsala Nya Tidning, UNT, ”ta klimatet på allvar” och storsatsar på en serie artiklar på kultursidan (!) där så kallade klimatforskare ska få ”ge sina bästa kulturtips för att fördtå klimatkrisen”. Man har förstås anställt en ung, pk-rätt aktivistisk kulturreporter som ska hålla ihop arbetet. Först ut är Daniel Lindvall, seniorforskare i klimatledarskap och en ren aktivist vad det verkar som alltså forskat inom sociologi och inte har någon direkt utbildning i klimatoligi. Men han klassas alltså som klimatforskare.

    Vad ska man säga?

  150. Slabadang

    Svt och MSM har väl fått nya stålar till vulgopropagandan av Gates Soros och grabbarna som styr västs samordnade propaganda?
    BBC är fronten för det nu även av RFK Kennedy (dem president kandidat) uppmärksammade styggelsen TNI ”Trusted News Initiative” som kämpar Orwellskt mot ”Desinformation och missinformation”
    Här har ni en presentation av MSMs och bigtechs egen politbyrå :

    https://www.bbc.co.uk/beyondfakenews/trusted-news-initiative/about-us/

    Sovjetvibbarna är skakande tydliga!

  151. Slabadang

    Johan! #149

    Gör som majoriteten gäspa eller garva 🙂

  152. Daniel Wiklund

    #147 Gabriel O Skulle inte kalla det som kommer från CCN för information. Snarare desinformation. Kanske krösamajanytt också stämmer bra.

  153. Andreas Oxenstierna

    144
    Ja efter flera års torka regnar det. Vi håller på att tappa jordbruksproduktionen samt allt mer akuta problem med dricksvatten kring Medelhavet tack vare klimatförändringar.
    Delvis kan de vara naturliga – som att Tunisien och Libyen var Romarrikets kornbod för 2000 år sedan – delvis är detta resultat av överutnyttjande – regionen avskogades redan för 2000 år sedan, vattenöverutnyttjande som någon skrev m.m.m. Spanien, Italien, Frankrike mfl länder har äntligen börjat ta detta på allvar.

  154. Andreas Oxenstierna

    145
    I Skåne regnade det inte från april till midsommar – regnet senaste veckorna kanske räddar skörden i viss mån.
    Extremt var det 2018, 2023 är nog mer ovanligt torrt i vissa delar av Sydsverige.
    Svenskt jordbruk är definitivt inte anpassat för torka, många fler bevattningsdammar och -anläggningar behövs.

  155. Andreas Oxenstierna

    En av många berättelser från verkligheten i Spanien:
    https://edition.cnn.com/2023/05/02/europe/spain-drought-catalonia-heat-wave-climate-intl/index.html

  156. mattias

    TT fortsätter mata ut nya temperaturrekord enligt rådande narrativ. Vet inte om det hjälper att påtala rena faktafel. Rekordet slogs i regionen Xinjiang som påstås ligga i nordöstra Kina – men som istället ligger i nordvästra Kina. Ett fel som inte saknar betydelse då regionen måste ha ett påtagligt inlandsklimat. tty kan säkert kommentera detta.

    https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/nytt-v%C3%A4rmerekord-i-kina-hettan-toppar-i-europa-1.105042374

  157. tty

    #155

    Maj var också blötare än normalt i medelhavsområdet:

    https://climate.copernicus.eu/precipitation-relative-humidity-and-soil-moisture-may-2023

    Men i april var det mycket riktigt torrt där (fast bara i Spanien och Portugal). Och blött här. Media har väldigt svårt för det där att vädret faktiskt växlar. Är det torrt i Nordeuropa är det ofta blött i Medelhavsområdet och vice versa,

  158. tty

    #154

    ”I Skåne regnade det inte från april till midsommar ”

    Njaaa….

    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=53530,type=weather

  159. Daniel Wiklund

    # 154 Andreas O Den senaste klimatkrisen i Sverige var under nödåren. Först tre år utan sommar. 1867 var en katastrofsommar. Men 1868 blev en katastrof, trots sol och värme. Våren 1868 kom det inget regn. I Småland var det många bönder som inte såg en droppe regn mellan april och augusti. Jorden brändes under en tropisk hetta, det var kring 30 grader varje dag. Då det årets ynkliga skörd skulle tas hem vräkte regnet ner för att snabbt övergå i snö. Då var det klimatkris, inte nu. Då får CCN säga vad dom vill.

  160. Fredrik S

    Andreas Oxenstierna

    Nja, du har nog förträngt hur vädret var förr.

    Angående Skåne så kan man se avikelsekartor för maj på SMHI om man vill. Jämförelsen med alla klimatlarmares favorit-normalperiod är intressant.

  161. tty

    #156

    ”regionen måste ha ett påtagligt inlandsklimat.”

    Det kan man lugnt säga, ja. Den plats i Världen som ligger längst från närmsta kust ligger just i Sinkiang.

    Dessutom omges Tarimbäckenet på alla sidor av höga berg och har därför extrem regnskugga, det är därför ett av få områden i Världen som alltid är öken, både i istider och mellanistider.

    Rekordet sattes dessutom i Turfandepressionen, Kinas svar på Death Valley, sex grader nordligare, men 60 meter djupare (130 meter under havsnivån). Staden Turfan har en medeltemperatur av 32 grader i juli och minus 8 i januari, alltså en kombination av en sommartemperatur som bara slås av ett fåtal platser i Sahel och Mellanöstern, och en årsamplitud som knappt överträffas någonstans utom i Jakutien. Årsnederbörden är 15 (!) mm.

  162. Håkan Bergman

    Måste bara berätta en lätt översatt historia jag just hörde.
    – En man parkerar sin bil utanför Rosenbad, en polisman dyker upp och säger,
    -Du kan inte parkera bilen här, det arbetar politiker här inne.
    -Det är okey, jag låser bilen.
    Stephen Kotkin berättar den sist i den här videon.
    https://www.youtube.com/watch?v=M5z5HUS4tmM

  163. Håkan B #162,

    Historien är bra. Men också Stephen Kotkins kloka kommentarer före den historien: Det är helt OK att misstro politiker och enskilda byråkratier. I själva verket så är det själva kärnan i en demokrati att vi är fria att kritisera makten. Lyssna gärna på hela intervjun med historikern Stephen Kotkin.

    Tyvärr så växer de antidemokratiska stämningarna i Sverige, inte bara det vanliga – och ofta berättigade – gnället över en regering. Utan också att många gärna vill avskaffa yttrandefrihet och the rule of law. Klimataktivism är ett exempel där alltfler tror att en klimatdiktatur är den enda lösningen på deras klimatångest.

  164. TorbjörnR

    En undring.
    Bifogad länk gjorde att larmet om jordens varmaste dag dök upp för några veckor sedan.
    När man titta på grafen så varierar jordens globala temperatur med ungefär 4 grader över året.
    Vad kan förklaringen till det vara?

    https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/

  165. Sten Kaijser

    Hej Torbjörn R #164

    det märkliga är ju att allteftersom jorden avlägsnar sig från solen så stiger jordens medeltemperatur. Jorden är ju som närmast solen i början av januari.
    Förklaringen till att det blir varmare mellan januari och juli tycks vara att haven i söder håller kvar sin värme medan norra halvklotets land värms upp snabbare.
    Gå tillbaka till ”svar till nn”.

  166. Andreas Oxenstierna

    Jag lägger ned och hänvisar till https://www.flashback.org/t170498p4656
    där MrArtur, anomalign, dagmask mfl försöker att bemöta klimatförnekares konspiratiska ad-hoc cherrypicking med vetenskaplig konsensus på mycket högre nivå än vad jag mäktar/orkar/vill lägga tid på.
    Läs även kommersiella jord- och skogstidningar för att få en balanserad bild av verkligheten och vad klimatförändringarna redan nu kostar dessa branscher.

  167. Nr 166 Andreas.
    Gör det enklare för dig – titta på utvecklingen för världens skördar i ett 30 års perspektiv, grödor är jättekänsliga för klimatförändringar som extremvärme och torka – men skördarna ökar.

    Men framförallt – läs klimathistoria, från 1850.
    Ännu så länge finns ingenting som tyder på avvikelser från normalvariationen.

    Klimat är cykliskt.

    Antropogen Co2 skulle kunna påverka – men det är ännu en teori, även enl IPCC.

    Har du följt dom senaste 20 årens alarmism om arktis havsis – och har du sett resultatet av förutsägelserna?

    Har du följt isbjörnsstammens utveckling – antal och vikt/ per individ?

    Har du funderat över begreppen ” förnekare” och ” troende”?

    Har du badat i norra atlantens superöverhettade vatten i sommar?

    Förra veckan hade vi 16,3 grader vid badplatsen i mollösund.

    Studera gärna temperaturutvecklingen långsiktigt vid Smhis mätstation vid måseskär – den har ett bra klimatavläsningsläge ute på svenska västkusten – mycket bättre än i stockholm.
    Titta på perioden från 1960- talet till idag – sverige sägs ha en av världens högsta temperaturförändringar men…

  168. tty

    #166

    Blev det för motigt?

    Apropå cherrypicking, är du bekant med det psykologiska begreppet ”projektion”?

  169. tty

    #166

    PS

    En länk till en tråd med 4656 sidor är nog den absolut mest korkade referens jag någonsin sett.

  170. Göran

    # 115 Adepten

    Du beskriver den infraröda filten. Vad händer med den mer långvågiga strålningen från 1 mm och uppåt? Rimligtvis borde även den absorberas av atmosfären, annars borde väl jordytan vara avsevärt kallare? Till exempel mikrovågorna, motsvarande en mikrovågsugn, kommer väl att förånga vattnet i molndropparna?

  171. Fredrik S

    Andreas #166

    Nu körde du allt ner i diket tycker jag.

  172. tty

    #170

    ”Till exempel mikrovågorna, motsvarande en mikrovågsugn, kommer väl att förånga vattnet i molndropparna?”

    Nej. Det är en fråga om oerhört olika intensitet. Liksom en lysmask och solen som strålar i samma våglängdsområde men med mycket olika intensitet.

  173. Andreas Oxenstierna

    167
    Skördeökningen beror på mer effektiv odling, mer gödning, genetisk utveckling mm. Mycket mer relevant är att titta på utvecklingen de sista åren i olika Medelhavsländer.
    Torkåret 2018 blev, om jag minns rätt, spannmålsskördarna mer än halverade i södra Sverige.
    De sista 30 åren har definitivt en statisk temperaturökning skett globalt.
    I övrigt är det cheery-picking – som förnekare alltid kan ägna sig åt eftersom det globala vädret är ”kaos-styrt” – det är enbart långa (>> 15 år) tidsserier med stabila mätmetoder som är intressant.
    Till i princip alla övriga ”debattörer” här – jag är beklämd över den låga nivån, oviljan att förstå komplexiteten(det finns inga bevis i någon vetenskap utom matematiken vilket Flashback-tråden beskriver väldigt väl på en lekmannanivå) och ni ignorerar att bevisbördan ligger på er eftersom det råder vetenskaplig konsensus om antropogen påverkan på klimatet.

  174. Fredrik S

    #173

    Nu hamnade du allt lite von oben tycker jag.

    Tycker du cherrypickar lika gott som någon annan.

    Om det är långa tidsserier som gäller vad skulle de sista åren i medelhavsområdet ha för betydelse?

  175. TorbjörnR

    #173 Andreas

    Tänkte du kunde fundera över följande fantastiska statistik från EPA i usa. En site som alarmister skulle kunna ha förtroende för.

    När du läst, återkom gärna med dina slutsatser.

    https://klimatsans.com/2023/07/18/usa-har-inte-blivit-varmare-en-jetstrom-plagar-europa/#comment-70789

    https://www.epa.gov/climate-indicators/climate-change-indicators-high-and-low-temperatures#%20

  176. Nr 173 Andreas.
    Din retorik ser man på nyheterna varje – visst var det värmebölja 2018 MEN hur många värmeböljor och torkkatastrofer har europa och usa drabbats av dom senaste 150 åren.

    Du kallar 150 år av klimathistoria för cherry – picking….det blir bara dålig komik att debattera på den nivån.

    Historielöshet är superpoppis idag men det är att leka med elden.

  177. tty

    #173

    Du har helt rätt i att ”bevis” inte hör hemma inom naturvetenskap, lika litet som ”konsensus”.

    Du tycks vara väldigt skärrad över torka, och att perioder om <15 år inte är signifikanta. Då bör SMHI-kartan nedan vara trösterik, den jämför nederbörden 1991-2020 med 1961-1990. Som du ser har nederbörden ökat nästan överallt.

    https://www.smhi.se/pd/klimat/time_period_maps/normal/Nbd_Periodnormal/Nbd_Periodnormal_1991_2020_1961_1990_diff_proc_ar.png

  178. Gunnar Strandell

    Temperaturen i Spanien har varit uppe i några inlägg ovan.
    Här är rubriken på ett kampanjmail jag fått idag från Booking.com:
    ”Upplev den ultimata spanska sommaren”
    😀

  179. Göran

    Till er som tålmodigt försökt guida mig, låt oss se om jag förstår det nu:

    Från markytan utsöndras i varje stund en fotonfördelning någorlunda motsvarande markens svartkroppstemperatur. Denna svartkroppstemperatur är i varje stund en konsekvens av fotoner som kommer från under markytan och, efter solens nedgång, växthusgasernas återstrålning. Då återstrålningen alltid är en andel av det som kommer från markytan, kommer återstrålningen i varje stund att sänka markytans temperatur. Men om alternativet är ingen återstrålning, så minskar återstrålningen avsvalningshastigheten, vilket vid solens uppgång ger en högre marktemperatur än fallet utan återstrålning, dvs utan växthusgaser.

    För mig är det skillnad på att temperaturen höjs, förstått som att mer energi tillförs än det nuvarande energitillståndet, och minskad avsvalning. Det kan uppfattas som en semantisk skillnad, men det är en logisk skillnad. I det första fallet så höjs den maximala temperaturen, i det senare närmar man sig den maximala temperaturen.

    Alltså, KLIMATGASER VÄRMER INTE JORDEN, DE MINSKAR JORDENS AVSVALNING. Ursäkta att jag skriker, men de längst bak måste också få en chans att höra.

    För att sätta diverse geoengineering-insatser i perspektiv – utifrån det jag nyss skrek – så är dimning den mest enfaldiga av dem alla, då en minskad solinstrålning, ger ett minskat koldioxidupptag av växter och, beroende på effektiv höjd, minskad nedbrytning av metan och lustgas pga minskad ozonproduktion – om jag nu har förstått det senare rätt. Men nu slår jag nog in öppna dörrar.

  180. Paul Håkansson

    AZELIO
    Azelio beslutar att ansöka om konkurs (MFN)
    2023-07-18 22:10
    Styrelsen i Azelio AB (publ) har idag beslutat att ansöka om att försätta Azelio AB i konkurs. Konkursansökan kommer att lämnas in vid Göteborgs tingsrätt.

    Orsaken till beslutet att ansöka om konkurs är att Azelio inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna upprätthålla verksamheten för att göra det möjligt att slutföra diskussionerna kring, och sedermera kunna ingå avtal med, den strategiska partnern som aviserades den 2 maj 2023.

    ”Styrelsen och ledningen har under en längre tid arbetat hårt med målsättningen att etablera det strategiska partnerskapet som tidigare aviserats. Trots ett stort intresse för vår teknologi har vi inte lyckats säkra bolagets finansiering. Styrelsen kommer därför ansöka om att försätta Azelio i konkurs vid Göteborgs tingsrätt”, säger styrelseordförande Bo Dankis.

    För ytterligare information kontakta:

    Bo Dankis – Styrelseordförande
    Email: ir@azelio.com
    Telefon: +46 (0)70 394 8542

    Om Azelio
    Azelio specialiserar sig på lagring av energi med produktion av el och värme. Tekniken är revolutionerande genom att förnybar energi blir styrbar, vilket kan göra ren energi tillgänglig dygnet runt. Energin lagras i återvunnen aluminium varifrån den vid behov omvandlas till el och värme med en total verkningsgrad på upp till 90 procent. Lösningen är skalbar, miljövänlig och kostnadseffektiv från 0,1 MW och uppåt. Azelio har sitt huvudkontor i Göteborg, produktion i Uddevalla och utvecklingscenter i Göteborg och Åmål, närvaro i Stockholm, samt regionchefer för Australien, USA, södra Afrika och MENA-regionen. Azelios aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market med FNCA Sweden AB som Certified Advisor. Mer information om Azelio: http://www.azelio.com

    Ägare hos Avanza
    35 130

    För bara 2 år sedan ett börsvärde på 6 miljarder.

  181. Nr 180, Paul H.
    Jo, avanza pension äger 6,7% och det var pengar från hårt slit i välfärd och verkstäder och krumma ryggar och många tidiga mornar som investerades i dessa gröna teknikdrömmar.

    Jag såg att Paretos securites gröna fond tappat 80% av sitt värde – och då brukar ändå Pareto vara både duktiga och seriösa i sina investeringar – det gröna dränerar samhället på surt förvärvade sparslantar – bättre om samhället och investerarna förstod skillnaden på hållbart och grönt, skillnaden är himmelsvid…

  182. Adepten

    #179 Göran

    Du var mig en intressant figur som försöker att förstå. Jag var likadan i början. Jag ska försöka att förklara hur jag ser på det hela, när jag får tid. Men se atmosfären och dess växthusgaser som en isolerande filt som fördröjer avkylningen och där vattenånga och moln är den kraftfullaste växthusgasen. Fotoner är bara en delmängd av det hela.
    Ja visst geoengineerings-insatser i alla former är ren galenskap.

  183. Göran

    # 182 Adepten

    Myrsteg.

    Så länge kan du roa mig med att läsa en essä jag skrivit. Slutklämmen är ett argument emot godtycklig diskriminering såsom veganism.

    https://medium.com/mooria/livs-principer-och-moral-om-m%C3%A4nniskan-och-hennes-husdjur-f18a46cb7013

  184. TorbjörnR

    Hittade denna teori på youtube som via experiment visar att konvektion är effektivare på att ta bort värme från jorden än infraröd strålning.
    Han anser förhållandet vara 99% konvektion och 1% strålning.

    Någon som har kommentarer på detta experiment och ev slutsatser?

    https://youtu.be/NS55lXf4LZk

  185. Gabriel Oxenstierna

    Torbjörn 184

    Det är orimligt att stadga en relation som han gör (99% och 1% )
    Upp till tropopausen är det konvektion som gäller, dvs där lapseraten är negativ, därovanför är det strålning som gäller.
    I länk nedan kan man se hur detta hanteras när man bygger klimatmodeller.

    The overall message is that equilibrium temperature profile results from a competition between radiation and convection. Essentially:

    Radiation is always trying to push temperatures toward radiative equilibrium, which means

    warm surface

    cold troposphere

    Convection cools the surface and warms the troposphere

    The troposphere can be defined here as the layer over which convection is active.

    This is true whether or not we have the radiative effects of water vapor.

    https://brian-rose.github.io/ClimateLaboratoryBook/courseware/rce.html

    Såhär uttryckte någon det i en diskussion på wuwt:

    ”If it weren’t for convection, the only way heat could leave the surface (ignoring conduction which is puny in this case) would be to radiate through the full mass of greenhouse gases.

    With convection, heat can be hoisted to the top of the atmosphere without being hindered by those greenhouse gases.

    As I also point out, the effect of convection on the heat budget seems to be seriously underestimated. link Actually, on the linked diagram, the two rightmost budget items are thermals (conduction/convection) and latent heat (change of state). IMHO, the latent heat term is almost entirely due to convection. Same thing for the IR emitted by clouds (without convection there would be no clouds).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_energy_budget#/media/File:The-NASA-Earth's-Energy-Budget-Poster-Radiant-Energy-System-satellite-infrared-radiation-fluxes.jpg

    When you combine (1) thermals, (2) latent heat, and (3) clouds, it is apparent that the majority (56%) of heat radiated by the atmosphere is due to convection … and that’s on a diagram created by people who want to explain everything based on CO2 as a greenhouse gas.

  186. tty

    #179

    Återstrålning fungerar givetvis dygnet runt, ingalunda bara på natten. Dessutom är det inte bara växthusgaser som återstrålar utan även moln. Och de avger i princip svartkroppsstrålning.

    Och det finns inget som säger att återstrålningen alltid måste vara mindre än utstrålningen från marken. För det mesta är det förvisso så, men det kan nog finnas väderlägen då det åtminstone kortvarigt är tvärt om, t ex när en varmfront med moln driver in över en kall markyta nattetid.

  187. tty

    #184

    Att konvektionen dominerar är nog alla ense om, även IPCC, även om de gör vad de kan för att det inte skall framgå.

    Men 99%, nej.

  188. TorbjörnR

    #187 tty

    Ok. Ipcc verkar ju tro att konvektion bara bidrar med runt 20 W/m2 enligt deras energibalans. Det är ju extremt lite jämfört med strålningen.

    Har du någon egen idé vad förhållandet skulle kunna vara?

    Ser du något problem med hans experiment och dess mätutrustning?

  189. TorbjörnR

    #185 Gabriel O

    Tack för ditt svar. Varför är det inget fokus alls på hur konvektion kyler jordens yta och att det mycket väl kan vara en väsentligt större faktor än IR strålning?

    Videon är den första jag någonsin sett som tar upp konvektion som den viktigaste faktorn. Vad är det jag missar?

  190. tty

    #189

    Här har du den ”klassiska” ilden av jorden energibalans. Siffrorna är troligen i stort sett korrekta:

    https://www.researchgate.net/profile/John-Fasullo/publication/285875387/figure/fig1/AS:396820116197376@1471620696701/The-global-annual-mean-Earths-energy-budget-for-the-mar-2000-to-may-2004-period-W-m-2.png

    Strålningen/återstrålningen ser ju väldigt dominerande ut, men faktum är att nettostrålningen bara är 63 Wm^-2, 40 W direkt och 23 W via molnen, medan konvektionen är 97 Wm^-2. Fast ofta påstås den vara bara 17 W, man ”glömmer bort” att även den latenta värmen i vattenångan transporteras upp via kovektionen.

    Men varför är strålningssiffrorna så stora då? Jo, för man räknas strålningen brutto, men konvektionen netto. Större delen av strålningen kommer ju dock tillbaka som återstrålning. Men detsamma gäller ju konvektionen, vare sig den luft som sjunker tillbaka till jordytan eller nederbörden håller -273 grader, men det glömmer man också bort.

    Resultatet blir alltså att ca 60 % av värmetransporten från markytan sker via konvektion.

    Men sett från TOA (atmosfärens topp) är konvektionen ännu mer dominerande. Nästan hälften av solinstrålningen når aldrig ned till marken, den antingen reflekteras eller absorberas av atmosfären, och i synnerhet av molnen. Men utan konvektion skulle det inte finnas några moln, de består helt av vattenånga som konvekterats upp från markytan.

    Men till 99% kommer men inte.

  191. Sten Kaijser

    Det man ska vara medveten om är att den strålning som inte ”finns i det atmosfäriska fönstret” bara når några få meter vilket innebär att den ”återstrålning” som når ytan (mark eller vatten) kommer ifrån några få meter — sedan ”fylls den på” ovanifrån.

  192. Staffan Lindström

    2023-07-19 09:00 2.1 °C clouds
    2023-07-18 09:00 5.8 °C cloudless
    2023-07-17 09:00 8.5 °C cloudy
    2023-07-16 09:00 9.3 °C few clouds
    2023-07-15 09:00 10 °C light showers
    2023-07-14 09:00 9.1 °C overcast
    2023-07-13 09:00 5.2 °C cloudless
    2023-07-12 09:00 5.8 °C cloudless
    2023-07-09 09:00 10.7 °C clouds
    2023-07-08 09:00 8 °C cloudless

    Wellington NZ 305 möh Weatheronline UK

  193. TorbjörnR

    #173 Andreas

    Jag gav dig lite info i #175 från EPA.
    Har du hunnit läsa och fundera vilka slutsatser du vill dra från det datat?

  194. Jag har just upptäckt att det finns ett politiskt parti som är starkt emot vindkraften : Sjukvårdspartiet. Dom har haft ett seminarium om vindkraften där den sågas jämte fotknölarna.

    Så här påverkar vindkraften Norrland och det svenska energisystemet: https://www.youtube.com/watch?v=FVwA3T7nvXg

    Videon är hela två timmar och inte bara vindkraft sågas. Även diverse andra politiskt initierade ”gröna” haverier. Medverkande gäster är Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut och energisajten Second Opinion. Lotta Gröning, fil.dr. journalist och debattör samt Jan Blomgren, professor i kärnfysik och energidebattör.

    Efter två veckor har denna video endast fått drygt 5000 visningar. Den borde spridas via alla sociala medier. Själv har jag inga konton, men ni som har konton kan sprida länken och kanske peka ut vissa tider i videon där särskilt anmärkningsvärda saker sägs. T.ex: 46:27:00 och en bit framåt om hur tyska priser importeras. Mycket pedagogiskt. Titta åtminstone 4 minuter. Det är sevärt hela vägen, men har du bråttom, hoppa till 1:00:30 ”gröna bubblor” , sedan 1:04:30 ”ständigt denna Persson” (Göran), 1:06:34 Majsexport från Mexiko till USA för bilbränsle ledde till hungerkravaller i Mexiko.

    Jan Blomgren säger många saker som nog är välbekanta för de flesta här på KU, men han berättar medryckande och pedagogiskt så kanske denna video kan få den spridning den förtjänar.

    Googlar man på sjukvårdspartiet och vindkraft får man drygt 2500 träffar. Dom har varit aktiva länge med vindkraftsmotstånd. Det förvånar mig att jag aldrig sett något om detta i riksmedia. Jag tycker jag i så fall borde kommit ihåg det! (Men kanske har jag bara dåligt minne.)

  195. Andreas Oxenstierna

    193
    Tack för en faktabaserad länk!
    Min reflektion (slutsatser kräver mycket mer underlag): Att USA regionalt haft en långsiktig uppåtgående trend i temperaturen sedan 70-talet. Som numera tycks ha ”passerat” (blivit varmare) än 30-talets kortvariga topp (”väder”).
    Det skulle vara intressant om denna uppgång redan nu kan kopplas till klimatmodellernas framtida förutsägelser enligt https://scied.ucar.edu/learning-zone/climate-change-impacts/regional

  196. tty

    #195

    Här har du en annan faktabaserad källa från USA. USCRN, det enda högkvalitativa temperaturmätsystemet i Världen, baserat på ett nätverk av stationer med förstklassig mätutrustning, med kontinurliga mätningar på platser opåverkade av UHI spridda över hela USA. Det startade 2005 och sedan dess har temperaturerna inte stigit alls:

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfa5f_Itkii_bBApVoawS4264cvbxt0DXfd-3a5-KSAbBydHXcGxrRyre1yJBxELwUP-yLmvrltgCVHZJ0uIvUBkOLMoBhzAaWpllMTb5mxaKY7WFBWpHk4qfIZdROj30zcin3w6TmaNIGzdwN4WlLgx_Cf-shuDARibVC2HO0dn5K0iSsy6DrsLbY/s720/USCRN-august-2022.png

    Så tydligen går den regionala temperaturökningen i Klippiga bergen och den regionala temperaturminskningen i Mellanvästern jämt ut.

  197. Andreas Oxenstierna

    196
    Förklaras i https://climatefeedback.org/claimreview/claim-of-no-us-warming-since-2005-is-directly-contradicted-by-the-data-it-is-based-on/

  198. TorbjörnR

    #195 Andreas O

    Tack för svaret. Förstår dock inte vad du menar.
    Enligt ipcc och NOAA etc så ska den globala medeltemperaturen ha ökat kraftigt sedan 1948 men tydligen så har det resulterat i mindre antal varma dagar än mer varma dagar i USA.

    Det är ändå en lång tidsperiod på över 70 år, co2 halten har ökat ca 100 ppm men ändå är ”extremhetta” mindre förekommande i det land som enligt många har de bästa väderstationerna och dessutom bäst spridning.

    Man ser också att det inre av USA har mindre varma dagar vilken enligt co2 hypotesen skulle vara tvärtom bla enligt din länk.
    Man ser också att de stationer på östkusten som visar fler varma dagar framförallt verkar vara stora städer vilket tyder på UHI.

    Har du någon möjlighet att förklara detta?
    Tycker själv det är jättesvårt att få till.

  199. Andreas Oxenstierna

    198
    Jag är ingen klimatolog så kan inte ge något vetenskapligt svar. Enligt https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/ har USA 6% av den globala landytan.
    Vad jag förstår har man någorlunda konsensus om att svavelutsläppen ”dolde” CO2-effekten fram till 70-talet då svavlet försvann från bensinen. 1948 bör vad jag förstår bytas till ca 1980.
    Extremhetta (och allt väder) är stokastiska fenomen, så inslaget av slump finns alltid. De som försöker vara nyanserade lägger till brasklappen att värmeböljan/torkan/skyfallen osv. förmodligen har förstärkts av klimatförändringen (som ju är att vi pumpar in väldiga mängder energi i jordens system som till ca 93% binds i haven)

  200. TorbjörnR

    #199 Andreas O

    Förväntar mig inget vetenskapligt svar då ingen av oss jobbar heltid med denna forskning.
    Däremot är det anmärkningsvärt att data visar mindre varma dagar under en 70 års period trots alla larm om motsatsen och den ”kokande” jorden. Att säga att USA är regionalt under en 70 års period och därmed inte kan tillämpas som en global indikation känns inte seriöst utan mer som en bortförklaring.

    Co2 anses väl ändå vara jämnt spritt över jorden och ska öka antalet varma dagar?

    Det blir mer o mer tydligt att hypotesen om farlig AGW är felaktig

  201. Andreas Oxenstierna

    ”Kokande jord” ligger minst 100 år bort…
    Vetenskapsvärlden har konsensus om AGW så bevisbördan ligger på de som inte tror på AGW. En möjlig förklaring till USA:s lägre värmetrend (obs den finns där enligt tidigare länk) kan vara Golfströmmens energitransport och/eller Arktis isavsmältningspåverkan. Men det är mina gissningar. Det borde finns kritiska amerikanska rapporter att hitta som vi då kan diskutera.

  202. Håkan Bergman

    Ledare i dagens SvD.
    https://drive.google.com/file/d/1hQQvCEw2NB3K-ndzj-GwDF7SKYVT7ngI/view?usp=sharing

  203. TorbjörnR

    #201 Andreas O

    Det finns ingen vetenskaplig konsensus om AGW. Du har så många som inte tror på detta, tex Clintel med 1500 underskrifter från olika kompetensområden. Dra inte det löjliga kortet.

    Sen är nog bevisbördan på de som spenderar 100-tals miljarder på hypotesen och ändå inte hittar några bevis från verkligheten. De lägger dessutom miljarder på att censurera de med avvikande åsikter.
    Tycker du att det känns bra?

  204. Daniel Wiklund

    # 201 Andreas O Kan du berätta om klimatkrisen där du bor. Är det extremväder där du bor. Här I Luleå är badtemperaturen 15 grader. Var just på en cykeltur. Borde haft handskar på mig. Badstränderna ligger öde. Trots att vi enligt SVT har extremvärme både i hav och på land.

  205. Håkan Bergman

    Från rötmånadsnytt, lejonet i Berlin har transmuterat till ett sannolikt vildsvin och SvD har följande artikel från tt, gick att läsa i inkognitoläge nyss.
    https://www.svd.se/a/y6pbpr/gronland-var-isfritt-for-400000-ar-sedan
    Slutklämmen,
    ”Det bör också påpekas att halten av koldioxid i atmosfären var betydligt lägre för 416 000 år sedan, 280 ppm (miljondelar) – att jämföra med den nuvarande halten på 420 ppm.”
    Vart är vi på väg?

  206. Nr 201.
    Koncensus om att vi just nu har lyckats få en ngt högre medeltemperatur än den kalla perioden 1961 – 1990 är inte mycket att hänga i granen.
    Någon enstaka grad högre än förindustriella ” Lilla Istiden” är ju heller ingenting som behöver koncensus.

    ALLA FORSKARE – är överens om att klimatet varierar, varför skulle variationen från 1930 – 1960 och 1961 – 1990 eller från 1850 till nu ha upphört?

    Varför skall vi oroa oss för att medeltemperaturen i juli var högre i västra götaland före ”Lilla Istiden” än 2023 – enl Länsstyrelsen och Smhi.

    DET som klimatforskning var överens om var att 1900- talet var ovanligt stabilt – jämfört med den allt mer ökande instabiliteten dom senaste årtusendena…vilket kraftigt gynnade framväxten av det moderna samhället.

    Utifrån träd, växter, fauna och fiskar har man kommit fram till att medeltemperaturen i västra götaland var 22 grader i juli på 1200- talet – under 1900- talet och 2000- talet låg medeltemperaturen i juli på 17 grader plus minus någon grad.

    Vad tror du klimatvetenskapen drar för slutsats om normalvariationen för klimatet i ett historiskt perspektiv – är det stabilt, varierar det på 0,2 grader eller kanske 1,0 eller 2,0 ?

    ” Aldrig så fort – eller snabbare än vi trott” hör vi varje dag på svt och i media, när det gäller klimatet – men genom historiska studier inom geologi, biologi och antropologi motsägs dessa utlåtanden.

    Dagens navelskådande och historielöshet inom den högljudda klimatalarmismforskningen – leder oss bokstavligen in i mörkret, när det gäller klimatforskning.

    Lär av historien brukar man säga – detta gäller inte klimatalarmismen, tydligen.

    Historien är vårat facit, när det gäller klimatperioder och klimatväxlingar – vi kan inte fortsätta blunda för detta, det är inte värdigt en så viktig disciplin som klimatforskning.

    Om Co2 är så kraftfullt – hur kunde klimatet vara så stabilt under 1900 – talet jämfört med både dom närmaste 500 åren innan och dom senaste 2000 åren dessförinnan?
    Dagens koncensusforskare är dagens förvillare.

  207. Håkan Bergman

    Var friidrott från Monaco i kväll, får en att tänka på rekord. Bob Beamon vet alla i min generation vem det var, men jag är inte så säker på att alla vet vem Mike Powell är. Beamon slog sitt rekord, 8.90, i Mexico 1968, det stod sig som världsrekord fram till 1991 när Mike Powell slog till med ett monsterhopp på 8.95, som till dags dato är gällande världsrekord, 32 år och ingen är ens i närheten av det rekordet. Carl Lewis var den förste som i samma tävling 1991 hoppade längre än Beamon, 8.91 men med för mycket medvind för att godkännas som världsrekord. Beamons 8.90 står fortfarande som olympiskt rekord. Tänk om media vore lika noga med temperaturrekord som man är med rekord inom idrotten?
    https://www.youtube.com/watch?v=T0WfsAwvTSU

  208. Göran

    # 186 tty

    Det du påpekar är naturligtvis korrekt, mitt exempel var renodlat för att göra logiken tydlig.

    Anledningen till moln har en i det närmaste svartkroppsstrålning är att de består av fast och/eller flytande materia, inte gas, och därmed omfattas av termalisering på ett sätt som gaser inte gör, jämför konvektion.

  209. Göran

    # 135 Leif Åsbrink

    Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!

    Om koppar reflekterar nästan alla fotoner från 0,5 μm till 4 cm, så betyder det väl att koppar inte heller kan avge någon större mängd fotoner inom de våglängderna? Det ger en förklaring till varför koppar är en så effektiv kylare, för vad koppar gör är att den ackumulerar värme och avger fler och energirikare fotoner per tidsenhet jämfört material som är dåliga kylare. Detta i linje med formlerna för fotongasens entropi i Leff 2002 Teaching the photon gas in introductory physics tabell 2, som visar att temperaturen i kubik är proportionell mot N, antalet fotoner.

    Formlerna för fotongasens entropi enligt Leff:

    S = 4/3 bVT^3 = 3,6Nk

    visar att fotongasens entropi är beroende av antalet fotoner, samtidigt är den proportionell mot T^3. Om vi har en yta som nås av en fördelning fotoner som har en kortare våglängd än ytan, dvs ytan värms, så kommer ytan att tillföras energin från fotonerna minus ytans befintliga temperatur, då denna energi krävs för att vidmakthålla ytans temperatur. En solcells verkningsgrad är beroende av panelens temperatur, då fotongasens entropi avgör hur mycket av energin i fotonerna som kan användas till arbete vid en given fotonfördelning, som den från solen. Placeras solcellen på en grön gräsplan kommer omgivningstemperaturen att vara lägre jämfört en byggnad, då exergin {W] från den omgivande markens solinstrålning förbrukas av växternas transportsystem genom att förånga vatten. Monteras solcellerna på en byggnad kommer solinstrålningen på omgivande ytornas endast att värmas, vilket leder till en högre omgivningstemperatur och sämre verkningsgrad. Därtill kommer skillnader i ytornas albedo, men det det är alltid temperaturen som styr en solcells verkningsgrad, därför att den avgör hur mycket av fotonenergin som kan användas till arbete. Entropins enhet J/K visar att det för varje grad som solcellens temperatur ökar, minskar den tillgängliga energin med differensen mellan T0^3 och T1^3 vid en given fotonfördelning.

    Att en varmare kropp kyls snabbare än en sval beror alltså på att fler och energirikare fotoner lämnar den varma ytan än den svala. Detta är i linje med observationer från Merkurius, månen, öknar på jorden, Mpembaeffekten och rörmokares observationer att varmvattenledningar fryser före kallvatten. Det ligger också i linje med planeter med atmosfär, då atmosfärer minskar solinstrålningen som når markytan, vilket sänker yttemperaturen. Därtill kommer att atmosfärer omfördelar värme latitudinellt och växthusgasernas återstrålning, vilka alla sänker jordens svartkroppstemperatur. En atmosfär fungerar utjämnande och stabiliserande, då den minskar utstrålningseffekten genom att färre och energifattigare fotoner vid varje stund lämnar planetytan.

    Växthuseffekten är således en delmängd av atmosfärseffekten.

    Då mängden kol bundet i levande organismer beror av koldioxidhalten, ju högre halt desto fler organismer, ger en högre koldioxidhalt – och därmed en större yta täckt av växtlighet – ett stabilare klimat på jorden. Detta antyder att koldioxidbrist förvärrar istider. Mer växtlighet på jorden leder också till lägre havsnivåer, då mer sötvatten omsätts lokalt av växterna, jämfört glest och obevuxen mark. Öknar är en konsekvens av kolbrist. Finns kolet, kommer vattnet.

  210. Sten Kaijser

    Hej Göran,

    jag har tänkt publicera ett iinlägg om hur jorden lämnar ut entropi. Jag är säker på att mitt inlägg är ”närmast idiotiskt”, men det kanske kan ge upphov till en intresssant diskussion på bloggen.

  211. tty

    #209

    ”Om koppar reflekterar nästan alla fotoner från 0,5 μm till 4 cm, så betyder det väl att koppar inte heller kan avge någon större mängd fotoner inom de våglängderna?”

    Nej, det har inget med vartannat att göra. Koppar är en svartkroppsstrålare och avger strålning i ett kontinuerligt spektrum. Att koppar är en bra kylare beror på dess mycket höga värmeledningsförmåga.

  212. Göran

    # 211

    Du har naturligtvis rätt. T0 och T1 ska inte heller vara i kubik.

    En fråga, eller två:
    Om man mäter växthusgasernas återstrålning vid en given yttemperatur, enligt konstens alla regler, är det rimligt att summera den återstrålade energin och därefter beräkna svartkroppstemperaturen som motsvarar energin? Om inte, varför?

  213. tty

    #212

    Jag kan inte se varför man inte skulle kunna göra det. Men det skulle inte vara enkelt. Växthusgaser har för övrigt även emissions/absorptionsband utanför LWIR-området. I synnerhet vattenånga.

    Generellt gäller vid termisk jämvikt att en växthusgas utstrålning inom ett emissionsband motsvarar svartkroppsstrålningen på samma våglängd vid den temperatur som råder där utstrålning sker.

  214. #212 Om man mäter växthusgasernas återstrålning vid en given yttemperatur, enligt konstens alla regler, är det rimligt att summera den återstrålade energin och därefter beräkna svartkroppstemperaturen som motsvarar energin? Om inte, varför?

    Rimligt? Det beror på vad man vill använda resultatet till. Om du tittar på ett Trenberthdiagram så strålar jordytan med 396 W/m2 medan jordytan bestrålas med 333 W/M2 från atmosfären. Dessa effekter kan direkt konverteras till temperatur för svartkroppsstrålare.

    Man har förutsatt att marken är en svartkroppsstrålare eller nästan, med albedo 0,95 i infrarött. Atmosfären är inte svartkroppsstrålare. Den kalla rymden skiner igenom i det atmosfäriska fönstret.

    Strålningen från atmosfären beror starkt av luftfuktighet, molnighet och partikelinnehåll. Trenberthdiagrammet representerar någon sorts globalt medelvärde.

    Själv kan jag inte se någon nytta med att konvertera energiflödena till ekvivalent temperatur, men kanske kan det användas till något intressant resonemang ?? Hur kallt är det i Sahara på natten t.ex.