Öppen Tråd

vinter bat

Bild: Bim

Kung Bore kommer tillbaka en sväng. Typiskt. Precis när man tänkte sig att våren var på väg nu i den första vårmånaden. 🙁 Nåväl, vi får trösta oss med  veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Thorén

    Att temperaturen på Grönland varierat de senaste tusen åren råder ingen tvekan om enligt denna video. Varför förnekar klimathotarna fakta?
    https://youtu.be/MTdvHIMM_T8

  2. Benny

    Alla som läst historia vet att det var betydligt varmare på Grönland under vikingatiden! Men numera har man tagit bort denna del av historien ur läroplanen men en del lärare struntar dock i direktiven. I den gamla skolan där jag gick fick man lära sig att bronsåldern hade gynnsamt klimat och att medeltiden var varmare än idag.

  3. Ulf

    Klimathotet har naturligtvis absolut inget med fakta att göra. Det handlar enbart om politik. Om man går in i debatten och tror det handlar om fakta och klimatet, då blir man fullständigt överkörd.
    Det hindrar dock inte att fakta är de bästa argumenten. I slutändan vinner fakta i en demokrati. Dock kan man fråga sig efter att ha läst nedanstående, ifall vi verkligen lever i en demokrati, när måttstockarna är så olika? Jag menar att det stora problemet är media, som främjar ett odemokratiskt klimat genom politiska måttstockar. Alla med en hjärna oavsett politisk åsikt inser detta efter att ha läst denna artikel av Hanif Bali.
    Men det är allas skyldighet att fortsätta framhålla fakta i alla sammanhang inte minst klimatet. Men man måste förstå att det handlar om politik inte fakta.
    https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/alla-skallde-pa-sd-sen–kom-snippa-domen/

  4. TB

    Om du inte redan har gjort det så läs Bitte Assarmos inlägg i Det goda samhället om sossarnas och makarna Myrdals illgärningar.

  5. jax

    Läste en rubrik i veckan som menade att februari varit extremt varmt. Vissa delar av Norrland var tydligen så mycket som 6 grader varmare än normalt. Det stämmer inte för Luleå i alla fall. Februari var 3,5 grader varmare än de senaste hundra årens medeltemperatur. Det gör att februari hamnar på nittonde plats i listan över de varmaste februarimånaderna. Inte särskilt skrämmande.
    Men 6 grader över medel är inte heller särskilt skrämmande. Åtta februarimånader har varit omkring/över 6 grader varmare än medel under hundraårsperioden, jämnt utspridda under perioden. Den tidigaste 1938 och den senaste 2015. Den varmaste var 1990 med 9,4 grader över medel.
    Skillnaden mellan högsta och lägsta medelvärde under perioden är hela 22 grader så 6 graders avvikelse är inte så konstig, även om det är rätt nära den övre gränsen. Den undre gränsen ligger på -22,5 grader, och medeltemperaturen ligger på -10,4 grader.

  6. Sören G

    På nyheterna i SVT visade man en lista om de varmaste Wasa-loppen. Och då var 1959 varmast.

  7. Lasse

    Det blir varmare är budskapet från klimathotarna-
    So What?
    Det är konsekvenserna som de hotar med som är tveksamma.
    Judith Curry har skrivit en bok som granskar och sätter fingret på vilka konsekvenser och vad som kan göras-Adaption.
    Hon kommer fram till att risken med klimatet är den oro och de åtgärder som görs , inte de händelser som befaras.
    Här presenteras boken : https://www.youtube.com/watch?v=pQvo0Id_4Tw

    Hur stor del av årets elprishaveri har skapats i namn av klimatåtgärder?
    Vad innebär dyra grönsaker för folkhälsan?
    Notan börjar bli stor!

  8. mattias

    #5 Antar att det var denna TT nyhet du syftade på.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/l3Jj9o/extremvarm-februari-redan-var-i-soder

    Rubriksättarna är verkligen fantasifulla. I texten framgår att särskilt extremt var det inte då en liknande februarimånad inträffade senast 2015.

    Och även om det var ovanligt varmt i norra Sverige så förekommer flera varma februarimånader i norra Sverige tex. 2014 och 2008. Notera att normalperioden byttes 2021 så man kan inte jämföra kartorna rakt av.

    https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/avvikelse/manadsmedeltemperatur-avvikelse/manad/februari

  9. Lasse

    Erika Bjerström SVT tvingas visa verkligheten:
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kolet-gar-mot-en-ny-var-i-storbritannien
    Kolet skall gå till stålindustrin! (Fast i texten står det kolindustrin)
    Hon brukar ju fela i varje reportage 😉

  10. jisonbetzel

    #7 Lasse. Stort tack för länken till Judith Curry. Hennes bok verkar bli något att vänta på.

  11. Torbjörn Lang

    Sören G nr 6
    Samma morgon hade Ekot tidig morgon reportage från stigande vattennivåer i Filippinerna – Manilabukten. Och man angav orsaken till sjunkande land till för stora uttag av grundvatten. Man får glädjas åt små korn av sanning i rapporteringen med bara några minuters mellanrum!

  12. Lars Cornell

    #7 Lasse mfl. Jag läste följande tänkvärda tankar,

    När det gäller vädret längtar människor efter värme.
    När det gäller klimat verkar människor vara livrädda för värme.

  13. Lars Kamél

    Jag kommer ihåg när jag hade historielektioner i skolan, vilket var väldigt länge sedan. Eller jag kommer snarare ihåg en av lektionerna. Vi hade börjat läsa om järnåldern. I läroboken fanns en teckning som skulle visa hur människor levde på den tiden, i det som långt senare blev Sverige. Läraren bad oss notera att människorna på teckningen hade byxor. Vilket de inte behövde ha under den bronsålder som hade slutat och varit varmare.
    Får eleverna i dagens skola lära sig att bronsåldern var varmare än järnåldern?
    Det är föga förvånande att klimataktivisterna vill avskaffa demokratin. Dels vinner fakta så småningom i en demokrati, vilket gör klimataktivisterna chanslösa i långa loppet, om demokratin får fortsätta att finnas kvar. Dels så är föreslagna klimatåtgärder omöjliga i en demokrati. Folk kommer att protestera mot att bli fattiga, demonstrera och rösta bort ansvariga politiker.

  14. Lasse

    Inflationen plågar oss delvis som en följd av högre energipriser men även andra insatsvaror blir allt dyrare.
    Är även detta ett offer för klimatambitionerna inom EU?
    https://wattsupwiththat.com/2023/03/04/farmers-blockade-eu-capital-to-fight-fertiliser-restrictions/

    #12 Värmen är välkommen . Men man kan ju undra om man frivillig väljer 40 gradig sommartemperatur som i städer?
    Träd och skugga är då räddningen och en plats på landet.
    Kanske en egen ö i Tjust skärgård 😉

  15. Sören G

    Torbjörn Lang #11
    Inte ett ord om klimatförändringar i reportaget om jag inte missade något.

  16. L

    Jaha, då får fosilbilarna ytterligare en chans efter 2035 då Tyskland o Italien tyckte att bilindustrin var viktigare än klimatet. Nu får man väl snart en klimatbonus av staten för att man kör diesel. Tillbaka till ruta ett.

  17. Thorsten Bergqvist

    OT; men en förklaring till en hel del ”beteenden” när det gäller att hålla sig till fakta även när det gäller klimatprocessen !

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0mjcf6y9J6PUE3bXB3c8vLvFiQR2iyFDAcXdybbNEuskUoicRshytC3NMU61jSQ9Pl&id=100077079731115

  18. Joachim

    Ni har väl sett att Runes dagböcker hjälper klimatforskarna?
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/runes-dagbocker-visar-pa-stora-forandringar-i-klimatet-orovackande

    Funderar på två saker som reportaget inte tar upp:
    1) Hur många dagar per år ligger isen på Djupsundssjön? Om det är 150 nu och 170 då kanske det inte är någon katastrof.
    2) Var inte 60-talet det kallaste decenniet i Sverige under 1900-talet? Hur hade det sett ut om Rune börjat mäta 1935 istället?
    SVT har alltid otur i faktaurvalet när dom presenterar klimatkrisnyheter.

  19. Lasse

    #18 Solen smälter isen.
    Mer sol ger mer smältning.
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/stralning-1.17841

    Frågan är om detta är möjligt att påverka om man äter klimatsmart 🙂

    Är man rädd för solen finns olika skydd att ta till.
    Kläder är alltid bra, skugga från träd eller stanna inomhus.

  20. Joachim #18,

    Det är underhållande att se hur SVT och SLU desperat försöker hitta negativa saker med att det blivit lite varmare, Visserligen tycker Rune om längre sommar (jo, han sitter i sin sommarstuga) men tycker att det är oroande att det ”gått så fort”. – Antagligen har han lärt sig från meteorologerna att man skall förskräckas över det.

    I de andra alarmistiska rubrikerna som man kan läsa om på SVTs sida så kan man läsa att vintern blivit en hel månad kortare i Svarteberget – Huva

    Att klimatförändringer ger mer ”halkdagar” och att dagispersonalen valt att ha fler innedagar. Oklart varför det blir fler halkdagar med värme (i Skåne är vi glada om vi slipper dem helt), eller varför innedagar är nödvändiga istället för att ta fram kälkar och sparkar.

    Att värme orsakar öppet vatten, vilket ger fler stormar i Västerbotten. – Har de många stormar under somrarna i Västerbotten? Det märkte jag inget av när jag bodde i Umeå.

    Att milda vintrar gör att fler båtar kan driva på grund.

    Som svts tittare nu ser så är det bara elände med varmare väder. Alltid kan man hitta något problem om man lyfter på varje sten.

  21. jax

    #5 Jag själv

    Länk till artikeln:
    https://www.dn.se/sverige/extremvarm-februari-redan-var-i-soder/

  22. TBL

    Här upp i norra Sverige så uppskattar vi verkligen den så kallade globala uppvärmning. Fast jag har väl inte märkt märkbart av den trots min 70 år. Kanske lite mildare vintrar senaste åren men det är bara ett plus. Annat var det runt -87 när det var runt -30 -43 grader flera veckor i sträck.

    Jag har förmånen att ha boende i Norra Norrbotten och även ett boende i Thailand. Jag väljer helt klart +43 grader i skuggan i Thailand med en kall öl i handen än – 43 grader i norra Sverige. Hoppas verkligen att den globala uppvärmningen fortsätter så vi får en varmare och än mera grönare värld att leva i så länge det varar tills nästa istid kommer…

  23. Ivar Andersson

    Det norska statligt ägda oljebolaget Equinor köper det brittiska Suncor Energy UK för 850 miljoner dollar (cirka 8,9 miljarder kronor) för att kunna expandera i de brittiska oljefälten.
    Det är tydligen lönsamt att utvinna olja utan subventioner. Detta går tvärtemot Paris-”avtalet”. Norrmännen är klokare än vi svenskar.

  24. Rossmore

    Vasaloppet, som går imorgon, har ställts in tre gånger:

    1932 pga snöbrist, 1934 pga för få anmälda, samt 1990 pga snöbrist.

    Om man tolkar MSMs rapportering de senaste tio åren eller så är Vasaloppet snart ett minne blott pga ”klimatförändringarna”.

    Verkligheten är dock en annan. Snödjupet i spåret under 100 år har sammanställts av SLU:

    https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/2/snodjupet-stabilt-i-vasaloppssparet-under-100-ar/

    2023 ser ut att vara nära snittet.

  25. Sigge

    Joachim #18

    1960-talet var det tredje kallaste årtiondet under 1900-talet. 00-talet och 20-talet var kallare.

    Det varmaste årtiondet under 1900-talet var 90-talet följt av 30-talet.

  26. #24
    5 cm per 100 år…hur man nu kan får ut en rät linje ur de snödjupen? Tolkar man på annat sätt kan man få linjen att luta åt andra hållet, om man så vill dvs.

    Om trenden fortsätter är Vasaloppet ett minne blott om 400 år.

  27. Joachim

    #25 Sigge
    Aha, då var jag lite snett ute, även om jag var säker på ett varmt 30-tal. Var hittar jag den statistiken?

  28. Daniel Wiklund

    Idag har vi njutit av ett fint väder i Luleå. Strålande sol och svaga vindar. Ett par minusgrader men flera plusgrader i solen. Det kom 15 cm torr snö inatt så allt lyser vackert vitt. Den gröna revolutionen har ännu inte lyckats göra snön grön. Vi har mycket snö I Luleå. Försök inte skrämma oss i Norrbotten med värme. Hellre ett varmt hjärta än ett kallt.

  29. Rossmore

    #25

    Minns att när jag tränade för Maran 1992 eller 1993 så knoppades Rhododendron och även annat på Kungsholmen i slutet av januari.

  30. Fredrik S

    Rossmore #29

    Ja, det var skönt i Januari då, jag jobbade utomhus.

    Skillnaden mellan Januari 1992 och 2023 är att det var 0,1 grader varmare 1992 och att ingen fick klimatångest då utan många uppskattade tidiga vårkänslor.

    Nästa vecka ska det bli minus 20 här i Västergötland. Det är bra för alla som är oroliga över tidig vår och vi får hoppas att det håller i sig ända till Maj, så skönt väder inte krockar med mello och annat.

    Sedan vore det skönt och lugnande för alla oroliga med en sval och och regnig sommar.

    Så vi slipper gula gräsmattor och varma onaturliga badtemperaturer i havet.

    Etc.

  31. Hans H

    För en tid flaggades här på KU för hur en stark SSW skulle leda till ett skifte i jetströmmarnas vågmönster vilket i sin tur borde ge ett vinterbakslag ett par veckor senare.

    Är det vad vi ser med vädret kommande vecka?

  32. Lasse

    Godmorgon världen om isen i Arktis.
    Förr ca 200 000 km^2
    Nu ca 100 -150 000 km^2

    Jasså?
    polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20230303.png

    Syns inte här i alla fall.
    Max 160 000 idag 150 000.

    God morgon världen!

    #31 Veckans kalla väder förutsågs för 2-3 veckor sen i Weatherbells genomgång av olika vädermodeller.

  33. Sören G

    #18b #20
    I God Morgon Världen i P1 just nu om att isutbredningen i bl.a Bottenhavet och Bottenviken har minskat senaste 30 åren.
    Det är väl något man ska vara tacksam för. Det är besvärligt när fartyg fastnar i isen och behöver isbrytarassistans.
    Men sättet det och den minskade snötillgången framställs på får det att låta som ett hot.
    Själv är jag glad att ha sluppit snöskottning och minns med fasa åren med enorma drivor.

  34. Lasse

    #32 forts-Missade början-det var Östersjön som avsågs!
    Men det kommer kallare tider redan nästa vecka.
    Kanske ännu kallare framöver:
    https://notrickszone.com/2023/03/03/former-noaa-meteorologist-natural-cycles-now-steering-our-planet-into-extremely-cold-period/

  35. Magma

    Hustrun lyckades i går av en slump hitta ett djupt tragiskt reportage från en förskola i Blekinge på SVT’s webbsida.
    Dagispersonalen trodde att man förberedde barnen för framtiden genom att att lära dem att ”rädda planeten” genom att dumsnåla på el …
    Man hade satt klisterlappar av ”energimonster” på strömbrytarna till samtliga lampor på förskolan och uppmanat barnen att bekämpa dessa monster genom att släcka lyset, och därmed rädda planeten ….
    Barnen var stolta över sin insats som planeträddare, men är det sådant trams vi vill att våra barn skall lära sig i förskolan … jag förstår precis vad Elsa W menar när hon är förbaskad på all skrämselpropaganda, men det här är värre än vad jag någonsin kunnat ana … våra barn förtjänar en tryggare uppväxt.
    Är det konstigt att BUP (ungdomspsykiatrin) blir överhopade av jobb … ?

  36. Gabriel Oxenstierna

    31 Hans H

    Ja, SSW är nu i fullt spel nedåt troposfären vilket innebär att jetströmmen påverkas.
    Prognosen är att det fortsätter vara kallt i Sverige åtminstone fram till mitten av mars,
    https://www.severe-weather.eu/wp-content/gallery/andrej-news/winter-polar-vortex-north-hemisphere-forecast-temperature-gefs-ensemble-mid-march-europe.png

  37. Lasse

    Dagens Weatherbell:
    https://www.weatherbell.com/

    Förvillande men lärorikt.
    Vi har en kall 14dagars period framför oss (Även i Sverige)
    Men framförallt hela USA
    Han förutspår ett skifte till från La Ninia till El Nino

  38. Berra

    #20 Ingemar Nordin:

    Inslaget om Svarteberget säger att ”När Hjalmar Laudon och de forskare som studerar miljön vid Svartberget fick ta del av dagboksanteckningar om isgången på Djupsundssjön några mil från forskningsområdet fylldes en viktig lucka i den klimatforskning som pågår vid Svartberget.”

    Alltså samma sak samt samma datum för publicering…

    Tro f*n att det går snabbare då om de lägger ut flera artiklar om ”samma sak” samma dag…

  39. Sigge

    #27 Joachim

    Statistik finns på SMHI:s hemsida
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430

    Där finns medeltemperatur för varje år. För att få medeltemperatur för ett helt årtionde måste du räkna själv.

  40. Sigge

    Rossmore #29

    1992 var en 1900-talets varmare vintrar enl SMHI:s statistik, så om det var då du tränade för Maran så är det inte otroligt. Men Sverige är ganska stort så ett enstaka år kan det ha varit ovanligt varm vinter i Svea- och Götaland men inte i Norrland.

    Hos min mamma så knoppades Rhododendron och var på väg att slå ut i januari men sedan blev det kallt i februari för c:a 10 år sedan.

  41. Björn

    I DN idag står det att läsa: ”Bakslag för våren – ”Det har svängt om helt””. Men ändå enligt SMHI är det ingen köldknäpp, men vad är det då?

    ”– Man kanske snarare borde prata om ett ”bakslag för våren”. Jag diskuterade ordet ”köldknäpp” med en kollega och vi kom fram till att det är något plötsligt som händer, som att frosten slår till sent på våren till exempel. I det här fallet är det snarare kall luft som successivt rört sig nedåt och gradvis tagit över vädret. Det är inte lika plötsligt som en ”knäpp” skulle jag argumentera för”.

    Verkligen knäppt va? Det är väl ett utfall av climate change?

  42. Daniel Wiklund

    Sigge. I slutet av mars 1959 så var Bottenviken isfri. Kalix bandy fick avsluta sin säsong i förtid, isen hade smält. Då fanns inte konstfruset. Flera skidtävlingar fick ställas in pga snöbrist. Jag minns den vintern, var tio år då. Kunde börja spela fotboll tidigt. Och spela kula. Fotboll istället för skidor och hockey. Ingen katastrof. Jag minns också påskhelgen 1968, långfredagen var den tolfte april. Den dagen joggade jag i shorts, bodde i en by två mil från Piteå, det var 18 grader i skuggan. Den varmaste påskhelg jag upplevt. Eller valborgsmässoafton 1984. Då satt vi ute på gräsmattan och åt middag kl sex, det var 20 grader. Den varmaste valborgsmässoafton sedan mätningarna startade på 1850-talet. Bodde i Luleå då. Vädret skiftar, vilket det alltid har gjort. Det är bara att anpassa sig. Jag svettas hellre än fryser.

  43. Fredrik S

    Björn #41

    Det är dessa spåmän som siar om framtidens klimat.

  44. Sigge

    Daniel Wiklund #42

    Att vädret skiftar gör att man inte kan ta ett enstaka år eller för den delen en ort för se om det förkommer klimatförändringar. Tidsperioden bör vara minst 10 år och Sverige är i minsta laget för att ha som referens för att se om det förekommer klimatförändringar.

    Ofta förkommer det i debatten felaktigheter som t ex att 1930-talet är det varmaste decenniet som uppmätts i Sverige. Det var ett riktigt påstående för 30 år sedan, men inte idag, för nu har det varit tre decennier som varit varmare.

  45. Daniel Wiklund

    # 44 Sigge. Härligt med varmare decennier. Blir en kall cykeltur idag, just nu minus 14 grader. Men då kan jag tänka globalt som Sigge gör. Då kommer det att kännas mycket varmare. Kan kanske cykla i shorts.

  46. Lasse

    #44 Sigge
    1936 var ett extremt år i hela världen.
    https://realclimatescience.com/1936-extreme-weather/
    Även 1934 .

    Det kan inte kopplas till CO2.

  47. Sigge

    Lasse #44

    1936 var inte ett varmt år globalt. 1938 var ett varmt år globalt och även 1934 som du skrev.

    Sedan 1977 har alla år varit varmare än 1938.

  48. Björn

    Tittade på Vasaloppet från 7:30 och en bra bit in på startdelen och väntade förgäves på att få höra något om ordet temperatur, men inte ett ord om det. Mycket märkligt! T-ordet verkar ha varit förbjudet för SVT att nämna. Reportrarna ser ut att frysa och då borde de åtminstone i inledningen av programmet referera temperaturen i startområdet.

  49. TorbjörnR

    #45 Daniel Wiklund

    Du är allt bra rolig ibland!
    Tänka globalt så det blir varmare i Luleå

  50. Nr 48 Björn.
    Jag noterade samma – dom missade både minusgraderna, snön och att loppet hade finfina förutsättningar – fastän att vi fått höra i 15 år att det inte kommer att finnas snö å kyla till vasaloppet – dom missade således sina egna breaking news…

  51. Fredrik S

    Sigge #47

    Hur många mätstationer på södra halvklotet fanns det på 30-talet?

  52. Sigge

    Björn #48

    I år var det mycket bra förhållanden i Vasaloppet hela vägen. Det var minusgrader men aldrig kallare än ungefär -8. För första året på länge så kördes det på natursnö hela vägen. Möjligt att det var konstsnö på gatorna i Mora. Det var heller inte mycket sol som kan göra spåren mjuknar upp, så spåren höll bra även för de som kom i mål bland de sista. Ett av få problem var att det blåste en del som gjorde att det blåste ner snö och skräp i spåren.

  53. Daniel Wiklund

    # 47 Sigge Räknas Luleå till Sverige och världen. Varmaste januari sen i Luleå sedan 1921 var 1925. Och flera år på 1930-talet var varmare än i år. Har just varit på en cykeltur. Soligt och minus 9 grader. Men en kall vind. Men jag tänkte på den globala uppvärmningen och kunde då ta av mig handskarna och täckbyxorna.

  54. Sigge

    #51 Fredrik S

    När man går tillbaka andra världskriget och tidigare så är det inte samma kvalitet på mätningarna som det är idag.

  55. Daniel Wiklund

    # 54 Sigge. Man kan ju gå utomhus och uppleva temperaturen live. Till skillnad från att referera till temperaturer i modeller. Ska snart själv ut igen och låta solens livgivande strålar värma min hud. Och ta del av solljuset effekt på huden när det bildar kväveoxid. Det sänker blodtrycket och har stora positiva effekter när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Sol och värme är härligt på många sätt.

  56. Fredrik S

    Sigge #54

    Med en handfull mätstationer på SH på 30-talet och avsaknad av dessa på latituder med högre gradtal gör väl jämförelser om varmaste årtionde tämligen meningslösa globalt sett?

  57. Björn

    Sigge [52]; Tack för info!

  58. foliehatt

    Sigge, ## 54 & 47.
    Vänligen jämför dina utsagor.

  59. Lars Kamél

    Sigge:
    Har du funderat på det här med signifikans?
    Enligt SMHI:s statistik, var genomsnittliga årsmedeltemperaturen i Sverige 4,75 grader på 30-talet och 5,19 grader både 2000-9 och 2010-19. Är den skillnaden mellan nutid och 30-talet verkligen signifikant?

  60. Kent

    #32 Lasse
    ” polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20230303.png
    Syns inte här i alla fall.
    Max 160 000 idag 150 000.”

    Max 160000? Den grå kurvan visar inte utbredning från ”förr” så självklart visar den inte 200000

  61. Daniel Wiklund

    Den globala uppvärmningen visar sig från sin bästa sida just nu i Sverige. Är nog fler än Greta nu som kan se denna livsförstörande gas.

  62. Inte bara pengaslösandet på vansinniga gröndumma projekt som får inflationen att skena – den senaste tidens långvariga kyla i spanien driver upp priset på frukt och grön – särskilt illa för sveriges misskötta ekonomi.
    Det har varit många ovanligt kalla vårar på senare år och bl a frankrike har tvingats skjuta till mångmiljardbelopp för att stötta kölddrabbade skördar.
    Jag minns särskilt 2017 och den kalla våren i sydeuropa som fick priserna att tokrusa på grönsakerna.

    I våran bondepraktika kan man läsa att om februari blir varm kan man räkna med en kall vår med många frostnätter.
    Dom var bra på att läsa av vädermönster förr.
    Nu får vi hoppas att våren drar igång i spanien, även om vi själva ser ut att drabbas av köld och blåst – det vore trevligt att få råd med några goda vårprimörer.

  63. Anders

    #60 Kent. Du har ett knippe obesvarade frågor av central betydelse att svara på. Att Du inte ens försöker måste tolkas som att Du inte kan. Förstår Du inte att vi har genomskådat Dig? Ändå framhärdar Du att sprida pseudovetenskapliga dimridåer med ovidkommande petimeterliknande inhopp. Skärpning! Du och Ditt grupptänkande algoranhang spelar rysk roulett med hela västvärlden. Det är Ni som har bevisbördan!

    LÅT STÅ: 1) vari består ”klimatkrisen”? 2) var finns beviset att mänsklig CO2 har någon som helst inverkan på temperatur och nederbörd?

  64. Lasse

    Lite om påstådda klimatkonsekvenser och sanningshalten i dessa:
    https://junkscience.com/wp-content/uploads/2023/03/Climate-Fact-Check_February-2023-Edition_v2.pdf
    Lite mer:
    https://notrickszone.com/2023/03/07/science-yields-surprises-island-nations-growing-atoll-island-stability-is-global-trend/