Öppen Tråd

 

sommartid

Nu skall vi bli bli av med en timme när vi byter till sommartid. Om dagen blir längre tack vare denna administrativa justering som antyds i bilden ovan är dock tveksamt. 🙂 Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Fredrik Lundell

    Godmorgon,
    Fortsätter att skriva klimatrealistiskt i allmänmedia.

    https://www.bulletin.nu/debatt-satsa-pa-serios-energipolitik-inte-kamp-mot-inbillad-klimatkris

  2. Magma

    I dag blå himmel med tunna vita slöjmoln i södra Sverige och efter en vecka med minusgrader i stort sett varje natt och cirka 15 grader mitt på dagen så känns klimathotsreligionens irrläror som extremt avlägsna.
    Allt tyder på att IPCC’s världsomfattande samhällsomvandling satts på vänt, tyvärr enbart ersatt av en despots drömmar om den sovjetiska erans storslagna drömmar om en för honom själv ”bättre” värld.
    Jag hade mycket hellre sett ett fredligt Europa och att västvärldens så kallade ledare hade ifrågasatt IPCC för att de insett att man blandat ihop vetenskap, religiös övertygelse och målet med en samhällsomvandling efter ryskt mönster där media är trogen det politiska narrativet.
    Tyvärr går västvärlden mot energifattigdom, stigande inflation och en värld där Kina i lugn och ro kan avvakta den ”tipping point” där västvärlden är så försvagat att Xi kan ta över det globala ledarskapet.
    Än har vi inte sett att resten av världen börjat springa för att hinna kapp Sverige i vår strävan att lägga ner den välfärd som vår föräldrageneration med möda byggt upp.

  3. Sigge

    Igår var det islossning på sjön som jag bott vid i nästan hela mitt liv. Isen låg inte kvar ut i april i år heller. Fram till 1980-talet så var islossningen i andra halvan av april eller i början på maj. De senaste åren har islossningen varit i mars månad de år det varit is på sjön.

    Det var ungefär runt år 2000 som jag började märka att klimatet förändrats. Det var islossningen på sjön som då i flera år hade varit under första halvan av april.

  4. Lasse

    #3 Sigge
    Vi har fått ett ändrat klimat.
    Men detta efter en period som kallades lilla istiden.
    Kollade på statistik från Torne älv tex denna från 2012:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.24419!Hydrologi_118.pdf
    Variationer men med en allt tidigare islossning.
    Fig 7 visar att Aprils medeltemp ökat med 2 grader sen 1860.
    Senaste islossningen som uppmätts var 9 juni 1867.
    Ett känt år med förödande kyla och svält!

    Vi har sett solen allt fler timmar -Mars 2022 kommer att ge många rekord i soltimmar. 😉

    Vad detta kan bero på är skrivet i stjärnorna.
    Under senvintern ger klart väder kalla nätter och varma dagar.
    Är detta typiskt för ett klimat påverkat av växthuseffekten-förklara gärna!

  5. mattias

    #3. Det är nog riktigt – fenologiska proxies visar att innevarande årstid förändras snabbast – och syns tydligast.

  6. Lasse

    Klimatet är under förändring-vilket kan skrämma den som inte är öppen och bildbar:
    https://notrickszone.com/2022/03/24/horses-grazed-on-grass-year-round-in-a-birch-forested-siberian-arctic-until-2200-years-ago/

    Alarmister hittar alltid något som förändras och skyller det på oss:
    https://wattsupwiththat.com/2022/03/25/claim-birds-are-laying-their-eggs-earlier-and-climate-change-is-to-blame/

    Men klimatförändring är en naturlig process, vilket man bör vara ödmjuk inför. Hybris att tro vi styr allt!

  7. Mats Kälvemark

    #3 Sigge
    Din ”klimathorisont” sträcker sig uppenbarligen inte längre bakåt i tiden än din egen tid här på jorden. Då kommer du nog i alla fall ihåg att under 1970-talet gick larmet om en snabbt annalkande ny istid?
    Dessförinnan under perioden från ca 1910 fram till 1940 hade vi en värmeperiod som kulminerade under slutet av 1930-talet.
    Mer om detta kan du läsa i länken nedan. Så nuvarande värmning är på intet sätt unik. Det framgår också av åldern på de svenska temperaturrekord som fortfarande är gällande, exempelvis för maj, 32,5 gr i Kalmar 1892, dvs för 130 år sedan.

    https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

  8. Koldioxidjägarna är verkligen på hugget. Vilket ju måste glädja Sigge. I dagens kurir en stor artikel med rubriken ”Unikt vägbygge minskar utsläpp”. Det är ett vägbygge utanför Luleå där koldioxidutsläppen ska minska med hälften. Alla maskiner där tankas med HVO. Vilka minskade utsläpp våra förfäder som levde på 1800-talet fick uppleva. Där byggdes inga bilvägar. Där tog man sig fram genom att promenera eller med häst. Och några flygresor gjorde man inte. Allt var i det närmaste fossilfritt. I Gretas ögon levde dom i ett paradis. Ändå drabbades dom av nödåren på 1860-talet. Dom fick verkligen uppleva en klimatkris, den senaste i Sverige. Om nödåren med frånvaron av sommar berodde på klimatförändringar tvista de lärde fortfarande om. Somliga tror ju att klimatförändringarna började omkring 1991 eller runt 2000.

  9. Kaj+Wahlberg

    Det är tydligen Earth hour ikväll. Då gäller det att brassa på med el och belysning så att klimattokarna blir upprörda. Det finns ingen klimatkris. För 7 000 år sedan hade alla glaciärer i Skandinavien smält och trädgränsen gick flera 100 meter högre. Detta klimat var till nytta för djur, växter och människor.

  10. Sören G

    Varje gång som det varit varmare än normalt på någon plats så larmas det om klimatförändring som populasen har inbillats vara skadligt och bero på vår användning av fossila bränslen.
    Nu senast var det några tillfälliga inbrott av varmluft över Antarktis med ”40 grader varmare än normalt” eller -11,8 C. Jorurnalisterna var på hugget och fick en glaciolog att uttala sig som menade att det var inget att oroa sig för just nu men på sikt kanske.
    Hörde också om ett filmteam som filmat i renbetesland under ett par år som sa: ”Bara under den tiden varit här har vi märkt av klimatförändringrna”. Vädret varierar men klimatet är medelvärdet under en minst 30 år. Man måste se en trend om man ska kunna se en klimatförändring.
    Årets ismaximum av havsisen i Arktis var högre än ismaximat 2006, 14 875 000 000 km2 resp. 14 683 000 000 km2. Mätningarna började 1979 då isutbredningen hade nått ett maximum från att tidigare varit lägre.

  11. Sigge

    Lasse #4 och #6
    Mattias #3

    Det är islossning på sjön som jag tydligast märker att klimatet förändrats. En annan sak jag märkt det på är att mina barnbarn som varit på besök under sportlovet inte fått uppleva snö då. Det är stor skillnad jämfört med mina barn som hade sportlov under åren 1990-2004 som hade snö de allra flesta åren. Det var inte så stor skillnad mellan mina sportlov och mina barns sportlov när det gäller temperatur och snötillgång.

  12. # 11 Sigge Jag lägger märke till att klimatet förändras när jag tänker på hur min farfar fick starta sitt liv. Han föddes utanför Piteå den 28 juni 1866 då det låg kvar is på träsket. Vem vet, då kanske hans äldre syskon lekte på isflak. 1867, kallat ett satans år, var det nästan ännu värre. Hur glada blev dom inte några dagar i mars 1886 när det var 16 grader varmt i Piteå. Den varmaste marsdag i Norrbotten någonsin uppmättes då. Glada blev dom också på midsommardagen 1867. Då uppmättes 32 grader, den varmaste midsommardagen någonsin i Piteå. Hellre ett varmt hjärta än ett kallt.

  13. mattias

    #11 Den där typen av anekdotisk bevisföring är ganska bedräglig. Du får nog göra en tabell över sportlov över tid. Det finns ju exempel på liknande ”en vit jul” och Vasaloppet tex. där det visar sig att den där skillnaden mellan 30-årsperioder är rätt svag – men där narrativet är helt annorlunda (tex. en adventskalender för några år sedan där julen jämfördes på 1920-talet och 2020-talet där man fick se att det var mycket snö på 1920-talet jämfört med 2020-talet). Här är data från verkligheten:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.144418.1606130357!/image/Vit_jul_diagram_2019.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Vit_jul_diagram_2019.png

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-vinterns-storsta-snodjup-1.91052

  14. Sigge

    Mats Klävemark #7

    Den som mest varnat för framtida istid i svensk media är Wibjörn Karlén. Det var under 80-talet. Han blev ökänd för att han inte ville redovisa sin forskning som låg till grund för hans resultat.
    Flera av de som varnat för istid har aldrig forskat om klimatet och nästan alla har varit s k klimatskeptiker.

    Under 70-talet så började det talas om global uppvärmning och det var argument som vi som var aktiva i kärnkraftsfrågan i Linje 1 använde inför kärnkraftsomröstningen 1980. Att det skulle vara många som under 70-talet påstod motsatsen minns jag inte. Själv var jag då inte särskilt övertygad om CO2 och global uppvärmning.

  15. Sören Gustafsson

    Sigge #3 #11 Klimatet är ju cykliskt vilket du fått se många exempel på i bloggen här idag.

  16. Håkan Bergman

    Kaj+Wahlberg #9
    Av bokföringstekniska skäl förlägger jag starten av Earth Hour till klockan två kommande natt.

  17. Sigge

    Mattias #13

    Där jag bor har det normalt varit så att snö som faller i november och december normalt smälter bort efter några dagar. Det är i januari som snön som kommer brukar ligga kvar över vintern.

    Men när 30-årsperoder jämförs så är det ingen stor skillnad på de tre perioder från 1901-1990 men 1991-2020 är betydligt varmare än de tre tidigare.

  18. Christer Eriksson

    Läste i Aftonbladet där en kolumnist gråter krokodiltårar över att Greta Thunberg inte längre står längst fram på barrikaderna och skriker how dare you.
    Han kan inte förstå varför vetenskapen inte längre lyssnar på henne.

    Jaja,inte kul när favorithotaren inte längre drar massorna.

    Verkligheten kryper på

  19. Sigge

    Sören Gustavsson #15

    Att klimatet är cykliskt förstår jag också, men den uppvärmning som varit de senaste 30 åren ligger utanför det som är normala cykler.

  20. Karl Erik R

    Helg och bra vindar har tryckt ner elpriset till 11 öre per kWh i hela Sverige och Finland. I natt var vattenkraften nere mot 3 GW vilket är nära minimitappning.

    Men, det är ändå skönare med sol, värme och svagare vindar.

  21. Håkan Bergman

    Christer Eriksson #18
    Så gårdagens demonstrationer var det fiasko man kunde förvänta sig.

  22. tty

    ”Att det skulle vara många som under 70-talet påstod motsatsen minns jag inte.”

    Då lider du av starkt selektivt minne. Jag har hängt med inom geovetenskaperna alltsedan slutet på 60-talet och jag minns mycket väl farhågorna för en annalkande istid efter ca 30 år av sjunkande temperaturer. Och det var även högt kvalificerade forskare bland dem som oroades, som t ex Kukla och Woillard.

    Det fanns t o m en teori som kallades ”snowblitz” att en ny istid kunde komma från ett år till nästa, en ”tipping-point” alltså. Den var naturligtvis lika orimlig som nutida ”tipping-point” teorier, inte minst för att alla arktiska djur och växtarter skulle ha varit utdöda om den var riktig.

  23. Ann Löfving-Henriksson

    # 14 Sigge, du skriver ”flera av de som varnade för istid har aldrig forskat om klimatet och nästan alla har varit s k klimatskeptiker”.
    Vid närmare betraktande skulle man med gott samvete kunna säga att de som varnat för en kommande istid i själva verket har forskat om klimat och klimatförändringar och med de insikter det givit blivit klimathotsskeptiker.

  24. tty

    ”den uppvärmning som varit de senaste 30 åren ligger utanför det som är normala cykler.”

    På vilket sätt skiljer den sig från 1915-45 eller 1700-1730?

    För att inte tala om 8.2 KA event, Yngre Dryas eller valfritt Dansgaard-Oeschger event som var typ 5 grader på 50 år, alltså tio gånger snabbare än nu.

  25. mattias

    #11 och #17 Sigge.
    Du motsäger dig själv. Du får bestämma dig för vilka tidsperioder du pratar om. Eller tycket du att det är OK att körsbärsplocka lite som det passar?

  26. tty

    #6

    Det är klart att fåglar och andra organismer anpassar sitt beteende efter förändrade förhållanden, inklusive klimatet. Kom ihåg att nästan alla arter har överlevt en eller flera istidscykler med temperaturförändringar på 10 grader eller mer, och tidvis också tio gånger snabbare än de senaste årtiondena, och att bokstavligen ALLT levande här i Sverige har invandrat de senaste 15 000 åren. För 20 000 år sedan levde förfäderna till växterna och djuren här (inklusive Homo sapiens) nere vid Medelhavet.

    Och för 125 000 år sedan levde de å andra sidan betydligt längre norrut än nu. De snäckor som levde på svenska västkusten då måste du ner mot Spanien för att hitta idag.

    De senaste 2,5 miljoner åren har det varit ca 50 istidscykler. Arter som inte klarat dem har försvunnit.

  27. #3 Sigge
    10 dagar tidigare på 180 dagar i (okt till april) är 5% under din livstid.
    Tror inte du skall begå självmord i ångest för det.

  28. Sigge

    Ann Löfving-Henriksson #23

    Verkligheten har ju visat att klimatskeptikerna har haft fel.

  29. Sigge

    Mattias #25

    Jag motsäger mig inte själv. Den senaste 30-åsrperioden har enligt både svensk och internationell statistik klimatet varit betydligt varmare än de tidigare 30-årsperioderna det finns statistik för.

    Att jag själv som inte för någon statistik endast märkt att de senaste två årtiondena haft betydligt mindre vinterväder än resten av min livstid är inget som motsäger statistiken.

  30. foliehatt

    Sigge, #28?
    jaha? vilka tipping points har vi passerat? vilka städer är dränkta? vart tog alla miljarder klimatflyktingar vägen? etc?

    Ingen här förnekar att klimatet förändras. Även koldioxidens växelverkan med specifika delar av IR-spektrum accepteras här.

    Det som inte tas på rena påståenden är utsagorna om CAGW. Och den katastroflitanian kan du väl ändå inte mena att du har några som helst bevis för. Eller?

    Habeas corpus, isf.

  31. # 29 Sigge. Härligt med värme. Har just varit på en cykeltur. Det är soligt men en isande kall byig nordanvind. Den gör ingen människa glad, förutom Rockström och vindkraftsägarna. Och kanske Sigge.

  32. Sigge

    #27 Johannes

    Jag fattar inte vad du menar?

    Att sjön jag bor vid de senaste åren haft dåliga isar och islossningen varit c:a en månad tidigare än 1980-talet och tidigare innebär mest att jag undvikit att vara på isen de senaste åren.

  33. Sigge

    Daniel Wiklund #31

    Här är det soligt och fint väder, men blåsigt. Nu har det blivit 8 grader varmt och jag ska gå ut och hålla på i trädgården. Ska försöka hålla mig där det är lä.

  34. tty

    #4 m fl

    Det finns en betydligt bättre och längre temperaturkurva för Tornedalen här:

    https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/joc.946

    Tyvärr finns inte hela texten tillgänglig utom via sci-hub som är diskutabelt laglig, men om man läser hela artikeln ser man ett intressant fenomen, nämligen att våren har blivit varmare i en ganska jämn takt ända sedan nödåren på 1860-talet. De andra årstiderna blev rätt ordentligt kallare 1945-75, men för våren flackade det bara ut litet. Hade Sigge levt för 100 år sedan skulle han alltså ha kunnat dra exakt samma slutsatser om vårens förändring, men ett par veckor senare.

    Jämförelse görs också med islossningsdatum i Torne älv som visar sig vara en bra proxy för vårtemperaturen. Där framgår också att de enda perioder då vårarna i genomsnitt var ännu kallare än på 1860-talet var 1690-talet och 1810-talet. Det startade alltså från en mycket låg nivå.

  35. Sigge

    Foliehatt #30

    Att klimatet har blivit varmare kan väl knappast ha undgått dig heller.

  36. Lasse

    #34 tty
    Tack för länk
    ” The annual warming trend during 1802–1900 was slightly greater than that for 1901–2000. Warming in winter contributed most to the rise in annual temperatures during the 19th century, whereas spring contributed most in the 20th century. The warmest decade was the 1930s, ”

    I SMHI länken jag hade visas islossningen från 1700 tills nu.
    trenden är klar -det blir tidigare islossning!
    Se fig 6

    Sigge lita på forskarna!

  37. # 32
    Jag menar att det hela är fullt normalt.
    Det vore mer skrämmande om islossning skedde exakt 42 dagar och 5 timmar efter vårdagjämningen år ut och år in.

    ”Verkligheten har ju visat att klimatskeptikerna har haft fel.”

    Klimatet ändras, INGEN säger något annat men det som sker är inom helt normala variationer.

  38. Lars Kamel

    Nej, Sigge. Verkligheten visar att ni klimathotsreligiösa har fel.
    Visst har världen blivit varmare, men det har inte skett i någon onormal takt. Uppvärmningen har huvudsakligen haft positiva effekter. Frågan är om det verkligen har varit några negativa effekter, eller om alla påstådda sådana bara är påhitt?
    Exempelvis har jag nyligen sett påståendet att fästingarna har blivit fler. Finns det några belägg för det? Eller är det bara tro? Och om det är sant: Ligger verkligen klimatförändringar bakom? Rådjur och vildsvin, fästingars värddjur, har antagligen blivit fler. För åtminstone vildsvinen beror det knappast på klimatförändringar.

  39. Håkan Bergman

    Vi har ju ett stort svenskt experiment som visar hur väl människan kan anpassa sig till klimatet. Alla bor ju inte hela livet på samma ställe, vi i den första efterkrigsgenerationen som föddes i Norrlands inland är i dag till stor del utspridda över landet. Av de få jag har nån kontakt med idag verkar ingen ha tagit nån skada av just klimatet. Själv har jag överlevt klimatet i Jämtland, Medelpad, Västerbotten, Skåne, Medelpad och sen för snart 50 år sen Stockholm, vi måste vara ett ovanligt segt släkte. Så här såg medeltemperaturerna ut förra året:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.178796!image/tmp_med2101_2112.png_gen/derivatives/Original_1004px/image/tmp_med2101_2112.png

  40. Ann Löfving-Henriksson

    # 28 Sigge, nu pratar vi om klimatförändringar där 30-år anses vara en punkt på graferna över klimatförändringar mätt i temperatur. Du lär inte ha upplevt mer än 2–3 sådan punkter.
    ”Verkligheten har visat att klimathotsskeptikerna haft fel skriver Du”. Ge exempel på vetenskapligt granskade och godkända rapporter som visar detta – i ett klimatperspektiv.

  41. Fredrik S

    Lars Kamel #38

    Det finns ju forskning långt tillbaka som visar att det som påverkar antalet fästningar mest i ett område är antalet hjortdjur och tamboskap.

    Sedan påverkar säkert milda vintrar men de trivs bäst i lite svalare väder på sommaren.

    Svårast för dem , bäst för oss, är riktigt kall vinter och lite snö.

    Sedan finns det ju dock fästingar i Sibirien.

    Så att skylla på förändrat klimat är är för enkelt.

  42. Ständigt detta larm om den hotfulla värmen. I boken ”Gryning över Kalahari” av Lars Berg läser jag ”Klimatet är en avgörande faktor. För 150000 år sedan var världen utomordentlig kall och Afrika blev torrt. Den mänskliga befolkningen krympte och bildade isolerade öar där bara några få överlevde. När det senare blev varmare kunde dessa grupper expandera igen. En av dessa små avskilda befolkningar blev av någon anledning förfäder till alla senare människor. Detta upprepades troligen vid flera tillfällen i samband med klimatförändringar och nedisningar”. Inget nytt under solen.

  43. Karl Eider

    Mata inte trollen!

  44. Fredrik S

    Daniel Wiklund #41

    Tack för lästips!

    Klimatförändringar har ju dessutom varit en del i den mänskliga hjärnans evolution.

    Runt Hornborgasjön har det troligtvis bott människor i tiotusen år med varierat klimat.

    Minst attraktivt att bo runt sjön var det när vi själva på 1800-talet gjorde sjön till ett träsk.

    Men snart är det slut, världen går mot en katastrof skrev tex Aftonbladets juridikexpert igår.

  45. Ann Löfving-Henriksson

    # 44 OT Hornborgasjön! Ett besök i veckan i underbart väder och lagom lite besökare, Västergötland från sin allra bästa sida, en hel del tranor med sina vårkänslor blev en underbar flykt från allt elände ut i världen.

  46. Henrik

    Är det nån av er som har koll på hur elproduktion varierar mellan elområdena? På kontrollrummet får man ju inte koll på var vindkraften produceras tex.

  47. Jan-Åke

    Satellitmätningana visar +0,13° C per decennium för 1979-2022.
    Dessförinnan var det -0,1,C per decennium 1945-1975 trots att atmosfäriskt CO2 då ökade mycket.

  48. Jan-Åke

    Sedan 2,6 miljoner år har Sverige vanligen is på marken och minusgrader i juli.
    Först var glaciationerna ca 50000 år långa ,sedan The Midpleistocene Shift för nån miljon år sedan blev de 100000 år långa.
    Då Europa skiljdes från Nordamerika var det enligt IPCC 14-18 grader varmare än idag , ingen is fanns vid polerna
    De första däggdjuren utvecklades då

  49. Håkan Bergman

    Henrik #46
    Jo man kan gå in på entsoe.eu, direktlänk till t.ex. SE1 för idag blir väldigt lång så jag får ge en kortad länk.
    https://bit.ly/3DeCrLZ
    Sen kan du byta till de övriga elområdena till vänster på sidan och observera att du får skrolla höger på den visade sidan för att komma till just vinden.
    Fråga om nåt är oklart.

  50. Brutus

    #45 A L-H : Om du är i de trakterna någon gång i april-maj rekommenderar jag att du en solig dag tar dig till Varnhem och sedan åker en bit mot Öglunda och strax svänger av mot Eggby. Där har du ett oerhört vackert isälvslandskap med små kullar med hassel, gullvivor, blåsippor, krollilja mm. Stanna halvvägs och sätt dig i gräset med termos och macka. Har du timat väl, så blommar även de vilda körsbären en masse. Detta är mitt favoritlandskap i världen, Valle Härad. Efter kaffet kan du lämpligen fortsätta mot Eggby och sedan fortsätta till Varnhem via Öglunda. Även i Varnhem finns det spännande saker att bese för den historiskt intresserade.

  51. Fredrik S

    Ann Lh, Brutus #45, 50

    Håller med fullt i den rekommendationen!

    Valle Härad är en favorit, precis som du skriver sagolikt vackert kamelandskap präglat av istiden, Sveriges största. Väldigt speciellt.

    Höjentorp/Drottningkullen med en termos kaffe är ju magiskt.

  52. Ann Löfving-Henriksson

    # 50, # 51 Brutus och Fredrik se även där har vi gemensamma intressen – och upplevelser.
    Våren är så vacker att det nästan gör ont och ”Svea Rikes Vagga” sätter sina spår. En gång i snart forntiden tog jag till och med studenten Falköping innan det bar iväg från föräldrahemmet.

  53. Sigge

    Ann Löfving-Henriksson #40

    Någonting som ni är duktiga på den här bloggen det är att förvränga vad som jag och en del andra skriver.

    Jag skrev att jag märkt att de två senaste årtiondena har varit märkbart varmare. Att jag tagit upp statistik med 30-årsperider beror på att det var ett svar till Mattias som tog upp det i #13.

    Att klimatskeptikena har haft fel visar det här:
    https://climate.nasa.gov/
    Den visar att klimatet blivit varmare. Det gör alla andra sammanställningar av globala temperaturen också.

  54. Sten Kaijser

    Hej Sigge,

    jag brukar säga att allt som sägs om någon grupp är sant. Man kan alltid hitta någon som är precis sådan som man säger.

    Du kan säkert hitta klimatskeptiker som påstår att det inte blivit varmare, så att om det var just de du tänkte på så har du alldeles rätt. Men jag tar inte åt mig.

  55. sibbe

    1
    Drygt 1 Grad uppvärmning sedan 1770, när Watt uppfann som den första fungerande ångmaskinen och ungefär samtidig uppfanns den första fungerande ång”kokaren med ventil. ”.
    Enligt den här principen fungerar idag de flesta el-alstrande kraftverk. Sedan 1600-talet början använde man stenkol som grävdes fram ur allt djupare gruvor. Det behövdes pumpar, att man fick bort grundvatten. Nå, ja, för mig och mina skolkamrater (och vår kemi och fysik lärare) i början av 60talet så började det industriella tidsålder då.
    Många tyska medierna menar att efter den här perioden började tempen stiga. Hela 1,1, eller 1,2 grader C på 250 år! Alarmerande menar då förstås Sigge, som inte slipper ut på sjön åka skridsko i slutet av mars. Han glömde också att nämna att hans Guru, Hockeyklubba-skapare Mann, inte ville redogöra has studieresultat ens inför domstol. Så det är fråga om tvivelaktig klimatforskning. -Tro, men inte fakta!? Naturligtvis ok för klimat alarmerande Sigge.
    Slippa ut på vattnet, då det är is. Jag har en gammal skolkamrat”in”, gendern nicht vergessen, som minns isen på vår bäck Weil i WeiltaL i Taunus norr om Frankfurt. Hon mindes isen var tjock.
    Jag är 3 år yngre och minns också isen på bäcken. Jag hade skridsko, som skruvades på vinterskorna, och och jag ilade iväg efter skolan till bäcken. Det såg fint ut, ända tills jag begav mig på isen.- Nå, salig mor visste det, hade torra kläder hemma, då inte isen höll. Som sagt – det var en visserligen lite större bäck. Och enligt mor (långt senare) var bäcken sällan eller aldrig frusen att man ens kunde gå på den.. Hon mindes 30-talets värmeböljan utan is alls i bäcken…
    Jag brukar överbevisa min skolkamrat- in med foto som togs då- jag tycks ha varit en omtyckt fotomodell den tiden(?), eftersom jag har många foto kvar: månne de vuxna fotografer hade roligt i att jag hamnade gång på gång i vattnet? Roligt med gammalt. Men min skolkamrat vill hellre tro på samma sagorna som också Sigge tror på.

  56. Lars Cornell

    #53 Sigge
    Du slår in öppna dörrar med att påstå att det blivit varmare.
    Men att visa att klimatet blivit sämre och att vi har klimatnödläge klarar du inte av.

  57. #50
    Var det inte där Östersjön bröt igenom?

  58. sibbe

    Jag glömde: Bästa Sigge: Mikael Manns studie om Hockeystick: Var finns studieresultaten? Borde man inte NU få reda på dem?

  59. # 53 Sigge Det finns fördelar med värme. Tänker på en av mina favoriter i sportens värld. Mondo, han som besegrat gravitationen. Han blev stavhoppare på gården hemma i Lousiana. Där han hoppat sen han var tre år. Hem från skolan och så hoppade han. Har alla världsrekord från sjuårsålder ( 2.25 då) till dags dato när han flugit över hisnande 6.20. Han kunde hoppa utomhus året om. Det varma klimatet tillät det. Se där en fördel med varmt väder. Inte lätt att hoppa stav när det är plus tre grader.

  60. Fredrik S

    Johannes #57

    Ja, alldeles i närheten. Föregångaren Baltiska Issjön bröt igenom i området vid Klyftamon på Billingens nordspets. Väl värt ett besök.

    https://www.platabergensgeopark.se/portfolio/klyftamon/

  61. Torbjörn

    Sigge
    Nu när klimatet åter blir kallare (30-års perioden med värme har avslutats och en ny 30-års period har tagit vid) vad ska alarmisterna skylla på då?
    Dessutom är en varmare värld en bättre värld

  62. BD-Nille

    Troll-Sigges anekdotiska bevisföring bör inte bemötas, den bör enbart negligeras.

  63. tty

    #41

    ”Sedan påverkar säkert milda vintrar men de trivs bäst i lite svalare väder på sommaren.”

    Men fästingar är ingalunda beroende av milda vintrar. De två värsta ställen för fästingar jag har besökt var trakten kring Bratsk i Sibirien och The Upper Peninsula i Michigan, båda med vintertemperaturer omkring -40 grader.

    Man rekommenderas starkt TBE-vaccinering före besök i Sibirien – på goda grunder.

  64. Ivar Andersson

    #61 Torbjörn
    När den globala uppvärmningen avstannade så övergick den klimathotsreligiösa sekten till att hota med klimatförändringarna. Men klimatet har alltid ändrats utom för den klimathotsreligiösa sekten 🙂

  65. tty

    #62

    Nu tycker jag du är litet orättvis. Sigges argumentation är visserligen inte precis djuplodande men något troll i egentlig mening är han knappast.

  66. En annan

    Med tanke på hur den nya världsordningen utvecklas dag för dag tror jag att klimathotet är det sista vi ska oroa oss för. Vi står på randen av en konflikt som kan/kommer att få klimathotet att ses som en västanfläkt. Matbrist, energifattigdom,ekonomisk kollaps står för dörren om inte våra högt värderade ledare (som de ser sig själva som) tar sig samman ock motar bort Neocons, dvs Krigsmånglarna. Även om miljöpartister tycker det är bra att dieseln försvinner måste dom i alla fall äta, de som är veganer komme ratt råka väldigt illa ut , deras diet är starkt beroende av en fungerande import vi andra får återgå till potatisdiet
    Så här nära en väpnad konflikt har vi inte varit någonsin i Europa sedan ww2, lyssna bara på den senile pepsodentens tal till EU, gör det gärna mer en en gång…Han(eller hans skötare) VILL ha krig, därmed kan Bild Back Better genomföras, visst i atomdammet då eller?

  67. Lars Cornell

    #66 en annan.
    Förmodligen håller jag med dig. Men det är svårt att veta eftersom du uttrycker dig så obegripligt. Vem är ”den senile pepsodenten”, Neocons och vad betyder BBB?

  68. Håkan Bergman

    en annan #66
    Väx upp! Den ”senile presidenten” har ett problem med ett senilt parti, det hade kunnat vara mycket värre. I USA räcker det med senatsvalet senare i höst för att vända.

  69. En annan

    Lars C. Den senile pepsodenten är Joe Biden, han är bara ett verktyg för USA.s krigsmakt. För övrig information borde du ta del av dels siten zerohedge och deras kommentarsfält, samt Armstrongs economics Att tro att man ska bli informerad av Svenska dagstidningar eller PS om dagsläget… tja att vara tvåa på bollen, eller allra helst sist som ju verkar vara regeringens taktik, att skylla bränsleprishöjningarna på Putin, när det egentligen är reduktionsplikten som fördyrar .
    Vad gäller neocons, läs och begrunda;https://www.armstrongeconomics.com/world-news/neocons/what-is-a-real-neocon/

  70. En annan

    68 Håkan B. ber om ursäkt, trots att jag fyllt 60…Neocons utsåg den senile pepsodenten med sitt stora smile, tafsande på unga damer med en son som skumraskat sig in i både Uktainas energibolag, Kinesiska bolag som ville ha en hållhake på Bidens, för en sak står klar, Kina kommer att gå segrande ur denna uppblossande konflikt…för övrigt tänker jag så här lördagsafton när vi ska spara öh vad bidra med underhållning som jag snott av en tidigare kommentator n, håll till godo
    https://www.youtube.com/watch?v=a-CnWwbeetE

  71. Ingemar, kör!

  72. #1 Fredrik Lundell, bra text, bra att du orkar!

  73. Håkan Bergman

    Vladimir #70
    Försök inte!

  74. pa

    Klimatet är precis som det skall vara, varken mer eller mindre!

  75. Gunnar Strandell

    Hörde på radio om en glaciär i Norge som smälter och det kommer fram lämningar från människor som dateras till 1700 år gamla.

    Det var alltså varmare då än nu, men detta konstaterande var inget som hindrade reportrarna från att saluföra risken med dagens klimatförändringar.

  76. Lars-Eric Bjerke

    Sigges påstående om vinterisen stämmer hyfsat med SMHIs mätningar sedan 1860, d.v.s. det verkar har skett en markant temperaturökning sedan 90-talet, även om det var en varm period även på 1930-talet

    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2451.1582890215!/image/temp_vin_tom_2019.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/temp_vin_tom_2019.png

  77. Jag ber redaktionen överväga avstängning av signaturer och diskussioner likt dagens. Det är lovvärt att försöka svara även dagisliknande åsikter, men det förstör hela dagens rad av inlägg som blir rena pajkastningen. Det kan ju vara Tovatt eller annan hönshjärna som drar hela sidan under all vett och sans i diskussionsavseende. Det här är inte värdigt en sida som denna, enligt min mening. Förstår ni inte hur enkelt det är att förstöra lördagarna och de öppna trådarna, som blir helt ointressanta att läsa? Ta gärna bort även detta inlägg när ni läst det.

  78. Magma

    #Sigge 53
    ”Att klimatskeptikena har haft fel visar det här:”
    Förstår inte vad du menar Sigge.
    För det första så får du lov att skilja på klimatskeptiker och klimathotsskeptiker.
    Jag tror inte att du hittar några klimatskeptiker på den här bloggen, här om någonstans diskuteras klimat som någonting verkligt.
    Däremot så är jag tillsammans med många andra skeptiska till klimathotet och den religiösa övertygelse om jordens snara undergång som tillåtits ta över stora delar av samhällsdebatten – med hänvisning till en smärre ökning av atmosfärens koldioxidhalt.
    Klimat och klimatförändringar är någonting verkligt och ett fullt naturligt fenomen och även om jag uppskattar den friska känslan en krispig vårmorgon när nattfrosten släpper, så är någon grad varmare enbart välgörande och ungefär samma positiva känsla som en Stockholmare som flyttar till Skåne eller Blekinge får uppleva.
    Var du glad att utvecklingen inte gått i motsatt riktning och islossningen smugit sig fram till maj eller juni …

  79. #60 Fredrik
    Ja, där snackar vi klimatförändringar på den tiden.

  80. Håkan Bergman

    Alvar Nyrén #77
    Passligt nog släppte Dilbert sin nya app just idag.
    https://dilbert.com/strip/2022-03-27

  81. JonasW

    Tycker jag har träffat rätt många som resonerar som Sigge.

    Man märker att det blivit något varmare i de områden man känner till.
    Alltså har (de alarmistiska) klimatforskarna rätt.

    Det faktum att de flesta skeptiker håller med om att det blivit varmare verkar undgå väldigt många.
    Min bild är att det som skeptiker är tveksamma till är påståendena om klimatkatastrof.

    Ser inte katastrofen i att världen blir 0.3 C varmare än nu (=1.5 C målet).

  82. #80
    🙂
    Ja det kan vara en svår balansgång, och alltför svår för en del!

  83. Fredrik Lundell

    #70 Tack för det, Eilif.

    Jag stretar vidare. Samma inlägg som i Bulletin även i Folkbladet.

    https://folkbladet.se/debatt/artikel/vi-bevittnar-nu-klimatalarmismens-svanesang/r9n422xj

  84. Anders

    Detta med 30-årsperioder som enhet i klimatsammanhang tycks inte tillämpas särskilt ofta. Det skulle annars inte presenteras kurvor med år eller ens decennier på x-axeln. Enheten ska rätteligen vara tre decenniers medelvärde, punkt slut. Har jag fel i min spaning? När såg ni senast ett diagram över temperaturutvecklingen (regionalt, nationellt eller globalt) med 30-årsenheter med tillhörande variationsmått?

  85. mattias

    #84
    Anledningen till att år på x-axeln ändå fyller en viss funktion är att man kan tillämpa regression och se trender. De kan naturligtvis kompletteras med konfidensintervall och 10-års glidande medelvärden (som SMHI gör).

  86. Enough

    ”Sigge” får uppmärksamhet av många i denna tråd. Han är uppenbart orolig över klimatförändringen, och vad framtiden ska ge.

    Som många påpekat, ingen här inne i denna tråd förnekar klimatförändring, men få går till pudelns kärna:

    I vilken grad har mänsklig aktivitet påverkat en ökning av temperaturen och CO2 halten i atmosfären? Jag anser att det inte finns klara vetenskapliga bekräftade ( ett antal falsifierade teser som håller) belägg för något svar mellan 0 och 100%.

    De flesta, som följer sidan, är inne på en begränsad andel, och därför skeptiska till att narrativet CO2 driver temperaturen.

    Jag skulle vilja göra en liten Gallup, där de som vill, anger sin tro på i vilken utsträckning människan påverkar temperaturen ( och CO2 halten), och med motivering, om man vill.

    Då får jag såklart starta spelet, min bedömning är att vi påverkar någonstans i intervallet 0-10%, och att den största påverkansfaktorn, om alls, mest beror på det stora antalet människor och dess olika ”aktiviteter”, både förbränning och hantering av ”naturen”. Det betyder i sin tur, att jag inte tror ett dugg på att vi kan påverka jordens klimat i någon större omfattning.

    Är det någon annan som vill delge andra sin ide?

  87. JonasW

    #86

    Min gissning, baserat på arbeten av Salby, Harde m.fl. är att ca 20% av koldioxidökningen beror på människans utsläpp.

    Det är också den siffra man får från Bern modellen om man sätter Revelle faktorn till 1 (vilket Gösta Pettersson anser var rätt värde – https://www.klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2019/04/Falskt-Alarm-20190209.pdf).

    Ca 80 % beror på något annat – oklart vad.

  88. Anders

    Jag bedömer att vi människor maximalt kan ha påverkat jordens medeltemperatur (främst i tätorter) med 5%. Motiv: Senaste inlandsisen smälte, Gud ske pris, utan ett enda mätbart mänskligt ”klimatutsläpp” eller tillhörande ”CO2-kris”.

  89. #86
    Efter att följt frågan i 30 år och med den utbildning jag (kemist) har så bedömer jag att mänskligheten ytterst ringa kan påverka klimatet.
    Fysiskt, kemiskt, historiskt, astronomiskt, metrologiskt och geologiskt talar för det.
    Vi är helt i händerna på sol, rymd och vatten.

  90. Enough

    # 87-89

    Tack, kul att ni också ville lägga ut era grundkoordinater i frågan, med intressanta motiv/argument! Ni ligger alla i nivån att vår påverkan är låg, jag hoppas naturligtvis att få ett svar av Sigge också, är genuint intresserad av hans ide!

  91. Enough

    #87

    specifik fråga till dig:

    Hur kan man förklara den mycket konstant växande CO2 halten i atmosfären, när utsläppen i det närmaste ökar exponentiellt? Det är såklart inte upp till dig att förklara Bern-modellen, jag bara ställde en retorisk fråga……

    #88

    Tycker ditt motiv är såååå bra!!

    #89

    gillar skarpt din historiska och breda förklaring, personligen är jag mycket inne på vad som sker i vår största värme-accumulator, haven, där Henry’s lag styr utbytet mellan ytvatten ( temperatur) och atmosfären, mycket lite av den forskningen och analysen har jag sett!!

  92. Enough

    #89

    ….inte vad som sker, såklart, utan hur temperaturen i ytvattnet varierar över tid beroende på havsströmmar, vad jag förstår finns ingen långsiktig kartläggning av det avgörande faktumet. Strömmarna påverkas troligtvis också av undervattensvulkaner, kommer det ens att gå att kartlägga eller blir det som det blir…?

  93. JonasW

    #91

    Bern modellen ger faktiskt rimliga resultat om man sätter den s.k. Revellefaktorn till ett (det är samma sak som att säga att Henrys lag gäller).

    Bern-modellen säger då att människans utsläpp orsakat ca 20% av atmosfärens ökning från 280 ppm till 410 ppm, d.v.s. människan står för ca 25ppm .

    Om man istället gör som ”klimatforskarna” (IPCC´s kompisar) och sätter Revellefaktorn till 10 (utan någon rimlig motivering). Ja, då säger Bern-modellen att människans utsläpp är orsaken till hela ökningen av atmosfärens koldioxid.

    När man gör så får man lite andra konstigheter att förklara.
    En är som du skriver att kurvformen på Keeling kurvan inte stämmer med människans utsläpp (exponentiell).
    En annan är kolbalansen atmosfär- hav som inte går ihop.

    Det enkla svaret är nog att Revellefaktorn inte är 10 utan snarare 1, d.v.s. människan står för ca 20%. Vårt bidrag är då så litet att kurvformen på Keelingkurvan är förenlig med våra utsläpp.

    Själv brukar jag undra vad det är som orsakar de andra 80% ?

  94. TorbjörnR

    Jag anser Gösta Petterssons arbete är det bästa som hittills tagits fram.
    Det förklarar Keelingkurvans både kortsiktiga och långsiktiga förändringar, en komplett uppskattning av kolcykeln, och bygger på sunda väl erkända vetenskapliga teorier.

    Han använder observationer enligt bombkurvan och kan därför räkna fram en relaxtionstid för co2 på ca 14 år. Dessa 14 år är också bekräftade av ett 20-30 tal andra undersökningar.

    Bernkurvan som IPCC använder är enligt mig och andra ett ”fuskverk” som bara används för att påvisa faran med co2 enligt hypotesen. De måste visa relaxtionstider på över 100 år för att Keelingkurvans ska efterliknas. Känns som en ren kurvanpassning och ej seriös vetenskaplig teori. Trots det så går inte deras kolcykel ihop utan IPCC redovisar en högst oklar ”missing sink”.

    Göstas modell visar om jag minns rätt att människan har bidragit med ca hälften av co2 ökningen i atmosfären sedan 1850. Resten kommer från avgasning av co2 pga ökad temperatur från haven.

    Jag har inte ännu funnit något bättre i ämnet!
    Rekommenderar er att läsa ”Falskt alarm….” då den väl sammanfattar också hur IPCC bedriver sin politiska verksamhet!

  95. TorbjörnR

    Tillägg till #94

    Om bombkurvan gäller så skulle alla våra utsläpp om vi slutar helt med co2 utsläpp att nästan ha försvunnit efter 50 år. Då har en ny jämvikt uppstått mellan hav och atmosfären!

    Dvs alla utsläpp före 1970 är redan borta! Så det här med att ”länder som släppt ut co2 tidigare måste reducera sina utsläpp mer än tex Kina” är därmed bara bullshit vad gäller före 1970.

    Detta förutsätter ju förstås att co2 överhuvudtaget påverkar temperaturen på jorden och därmed är farligt enligt hypotesen…

  96. Enough

    #93

    Tack för intressant analys!!! För min del lutar jag åt de skillnader som finns i värme från haven, solens variation och kosmisk strålning, allt i en förmodat omöjlig ekvation att knäcka för oss, men jordens klimat har stått sig hittills, och kommer nog inte att plötsligt ger upp utan rejäl påverkan utifrån….

    Dagens människor är bortskämda med att kunna ha kontroll på det mesta, och blir därför oroliga när klimatet sakta ändras, fram och tillbaka, och ingen levande kan göra ett skit åt det.

  97. Enough

    #94,95

    Jag har boken och läste den för flera år sedan, funderar på att läsa den igen, efter att ha inhämtat mer under tiden. Den ger perspektiv, kanske en riktning i vårt sökande efter hur vårt klimat kan utvecklas och vår ev. påverkan, men såklart inga entydiga svar, mer, iaf. för mig, intresse att försöka förstå mer.

  98. tty

    #84

    ”När såg ni senast ett diagram över temperaturutvecklingen (regionalt, nationellt eller globalt) med 30-årsenheter med tillhörande variationsmått?”

    I själva verket har nog alla här sett åtskilliga sådana. Det är nämligen sällsynt med proxymätningar som har så hög upplösning som 30 år. I stort sett de enda är de yngre delarna av iskärnor från platser med hög snöackumulation.
    Ja, det vill säga, årsringar är ju uplösta på årsnivå, men å andra sidan är de utomordentligt dåliga temperaturproxies.

    Detta är en av finesserna med ”Mikes’ Nature trick”, att blanda lågupplösta proxykurvor med högupplösta historiska data. Förändringar som överhuvud taget inte syns i proxykurvorna ser mycket dramatiska ut i den sentida, direkt mätta, delen.

  99. Håkan Bergman

    Jag ser att SVK har kört vilse i sommartiden och visar priser en timme för tidigt. SVK kör själva normaltid hela året för sin produktionsstatistik, men NordPool måste använda sommartid. Jaja dom märker väl när det tar slut på priser kl. 23.

  100. Anders

    #98 tty. Tack och bock. Är det inte märkligt hur uppfinningsrika alarmisterna har varit? Tvärvetenskap, är det förresten bara för tvärsäkra forskare?

  101. pa

    Har någon mätt hur mycket fotosyntesen hos växter kyler klimatet, även inräknat avkylning genom avdunstning ?

    Termodynamikens 1, 2 lag.

  102. JonasW

    #95

    Det finns också arbeten av Salby och Harde. Båda aktiva inom kolcykelmodeller.

    De kommer fram till att ca 20% av atmosfärens CO2 ökning beror på människans utsläpp.

  103. Paul Håkansson

    Nu jävlar ska det bli ordning på torpet. När Frans Timmermans talar lyder man.

    BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Nästan alla produkter i EU ska bli mer hållbara och energieffektiva.

    Särskilda krav ska ställas på textilier och byggprodukter.

    Det föreslog EU-kommissionen på onsdagen i en strategi för att göra varor mer miljövänliga under hela livscykeln.

    ”Det är dags att få slut på modellen ’slit och släng’ som skadar vår planet så mycket, vår hälsa och vår ekonomi. Dagens förslag ska se till att bara de mest hållbara produkterna säljs i Europa”, sade Frans Timmermans, kommissionens förste vice ordförande för klimatfrågor.

    ”Fast jag har en känsla av att kraven kommer att spridas utanför Europa också”, tillade han.

    Textilier ska fram till 2030 bli mer hållbara, reparerbara och återanvändningsbara för att hantera snabbt mode, textilavfall och kassering av osålda kläder.

    Textilier har den fjärde största påverkan på miljön och klimatförändringen efter livsmedel, byggnader och transporter.

    Även inom byggsektorn ska nya regler göra produkter mer hållbara, reparerbara och återanvändningsbara.

    Ett system ska införas för hållbarhetsmärkning som liknar det för energimärkning för till exempel vitvaror. Märkningen ska hjälpa konsumenter välja hållbara produkter.

    Märkningen ska visa hur länge en produkt ska förväntas hålla och om den går att reparera.

    Reglerna mot vilseledande information och gröntvätt ska också stärkas. Svepande allmänna påstående om att en produkt är ”miljövänlig”, som inte kan bevisas, förbjuds.

    ”Det spelar ingen roll var kläder och andra varor tillverkas, i Asien eller någon annanstans. Vill man sälja på europamarknaden måste man följa europeiska regler”, sade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevicius.

  104. Lasse

    #103
    Då är det välkommet att Ukraina får komma med i EU.

    Fast det ligger lite i det, provade just en rock från 1960 talet men valde den nyare från 1980 talet. Duger bra!

  105. Björn Österlöf

    Jag ringde nyss till granskningsnämnden eftersom jag inte hört något efter min (och c:a 60 andras) anmälan av aktuelltinslaget om ”klimatförnekare” den 14 sept 2021. Det visade sig att beslut hade tagits i måndags, och SVT friades! Ganska häpnadsväckande – om inte detta inslag fälls så kan man undra vad som krävs. För egen del kan jag bara tolka det som att granskningsnämnden helt saknar någon vettig funktion. Sorgligt!

  106. Björn Ö #105,

    Som jag svarade Elsa när utslaget från GN kom härom dagen (det gällde vad hon skulle ta med i sin kommande bok):

    ”Du (och andra) har verkligen kämpat tappert. Bättre lyss till en sträng som brast …osv. Men en mer avslöjande story om hur korrupt, osaklig och partisk GRN är är svår att hitta. Jag tycker definitivt att den här historien platsar i din bok som en sedelärande berättelse om hur klimatpolitiken utövas med hjälp av statlig TV och dess frontorganistationer. De vet hur en slipsten skall dras.”

    Jag gissar att Elsa kommer med ett videoinlägg ganska snart när hon hämtat sig. 🙂